Software-update: Syncthing 1.25.0

Syncthing logo (75 pix) Versie 1.25.0 van Syncthing is uitgekomen. Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee computers kunnen worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud. De software is onder meer beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en Android. Ook zijn er packages voor bijvoorbeeld Synology en QNAP. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Enhancements:
  • #141: Use multiple simultaneous TCP connections
  • #5607: Move footer links to header
Bugfixes:
  • #8274: Usage report transport type is wrong for QUIC
  • #8482: Discovery server keeps duplicate entries
  • #9019: Web GUI loses config changes when doing multiple modifications (e.g. on slow hardware or remotely)
  • #9112: panic: counter cannot decrease in value
  • #9123: Hashed passwords via API are hashed again

Syncthing screenshot (620 pix)

Versienummer 1.25.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Android, Linux, BSD, macOS, Solaris, iOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Syncthing
Download https://syncthing.net/downloads
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

03-10-2023 • 10:05

35

Submitter: eric.1

Bron: Syncthing

Reacties (35)

35
35
29
0
0
3
Wijzig sortering
Kan je dit goed gebruiken, voor bijvoorbeeld :

geschreven / gemaakte notities te syncen tussen devices

Ik loop nu tegen een issue aan, dat eigenlijk alles cloud is aan het worden.
bijvoorbeeld onenote is een 365 app en vereist een microsoft account maar de fysieke data heb je niet in handen.

Wat ik zou willen dat ik op een android device een notitie maakt en deze dan op een linux of windows systeem kan editen en nadat ik heb gedit, dat ik de wijziging zie op de android phone?

werkt dat hiermee, want sync is anders dan backup als ik wat weggooi van de phone dan is het ook weg op de desktop systemen als je dit gebruikt denk ik..

Pas daar dus mee op.
Wat ik zou willen dat ik op een android device een notitie maakt en deze dan op een linux of windows systeem kan editen en nadat ik heb gedit, dat ik de wijziging zie op de android phone?
Dit is exact hoe ik Syncthing gebruik. Dat alles steeds meer cloud-based aan het worden is is ook hoe ik Syncthing heb gevonden. Ik gebruik het als een vervanger voor waar ik eerst Dropbox voor had.

Als voorbeeld: Bij mij fungeert mijn telefoon als host. Die staat altijd aan, en heb ik altijd bij me. Alles wat ik thuis op de pc in de sync map doe, gaat direct via wifi naar mijn telefoon. Kom ik vervolgens op mijn werk, dan synct alles naar mijn werk-pc. En vanaf daar werkt het zich via mijn telefoon weer terug naar huis. Beetje vergelijkbaar met het sneaker-net van vroegâh, maar dan wireless.

Zo als @The Zep Man al zei, het is best wel uitgebreid. Van oer-simpel "synchroniseer deze map", tot master en slave constructies met diverse read/write only permissies voor verschillende clients. Of verschillende mappen die enkel met bepaalde clients ge-sync'd worden. Begin gewoon met het eerste, en verdiep jezelf vanaf daar verder in de mogelijkheden.

Wat ook een groot voordeel is tegen over cloud, dat het super snel is. Met 5GHz Wifi staat zowat alles wat je er er tegenaan gooit binnen 1 seconde op de andere client. Bedraad nog sneller. Dropbox moet altijd eerst even denken, even wachten, even zuchten, en daarna ben je afhankelijk van je upload en vervolgens je download snelheid.
Wat voor phone gebruik je apple of android?"
Welke notitie software gebruik je dat je met je vinger, pen en of typen toetsenbord kan gebruiken?

Klinkt echt precies wat jij nu hebt wat ik zou willen toepassen.
Alleen ik vind het syncen nog wel een risico met als jij wat weggooid op je pc map gaat het dan ook weg op je phone of is in dit geval nou je phone ( master) en die is leidend?"

ik vind syncthing nog wel een lastige user interface hebben en of niet duidelijk is wat het precies gaat doen..
Wat voor phone gebruik je apple of android?"
(niet @Ischium)

Zelf heb ik alleen ervaring met Android. Daarop werkt Syncthing goed. Je kan het ook beperken tot alleen synchroniseren op Wi-Fi (om je databundel te besparen) en/of aan de oplader (om je accu te besparen).
Klinkt echt precies wat jij nu hebt wat ik zou willen toepassen.
Alleen ik vind het syncen nog wel een risico met als jij wat weggooid op je pc map gaat het dan ook weg op je phone of is in dit geval nou je phone ( master) en die is leidend?"
Je kan send-only en/of receive-only synchronisaties opzetten. Bij receive-only zal een apparaat lokale wijzigingen nooit synchroniseren naar andere apparaten. Sterker nog, lokale wijzigingen worden volgens mij ongedaan gemaakt.

Hou er wel rekening mee dat als je in jouw situatie alles verwijderd op je smartphone (send-only) dat alles ook verwijderd wordt op je PC (receive-only). Daarom loont het om op je PC periodiek de data veilig te stellen. Dat kan op verschillende manieren (backups, filesystem snapshots, ...).

Syncthing zelf is geen backup. Je kan het wel gebruiken als onderdeel van een backupoplossing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Ik heb Syncthing een tijdje gebruikt om te zien of het een goed alternatief voor mijn Resilio workflow zou zijn. Maar het liep juist steeds vast op mijn Android telefoon en verloor de connectie met de map. Meestal verdween de folder marker om onduidelijke redenen en dat was dan ook weer lastig te herstellen, net op het moment dat je de sync even snel nodig hebt. Heb het na een paar maanden maar weer verwijderd.
Resilio werkt gewoon altijd, ik denk dat ST net wat meer beheer vergde. Voor alleen wat evenemententickets en keepass databases was dat voor mij teveel.
Ondanks dat ziet (voor mij: zag) het er wel degelijk uit, met goed begrijpelijke UI en features.
Ik heb Syncthing een tijdje gebruikt om te zien of het een goed alternatief voor mijn Resilio workflow zou zijn. Maar het liep juist steeds vast op mijn Android telefoon en verloor de connectie met de map.
Sommige Androidvarianten gaan slecht om met applicaties die altijd aan moeten staan. Zie ook deze site. Zelf draai ik AOSP en heb ik nergens last van.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Is er een setting bij Syncthing om snapshots mee te synchroniseren?
Syncthing werkt op bestandsniveau (inclusief attributen), niet op filesystemniveau. Als je filesystem de snapshots ontsluit d.m.v. een directory, dan zouden die volgens mij (d.m.v. send-only synchronisatie) gesynchroniseerd kunnen worden. Denk aan Btrfs, ZFS, ... Test het eerst wel even op dummy data, en lees je verder goed in.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Ik gebruik Android, met als notitie app Obsidian.md. Pen/teken notities maak ik niet, maar ook Obsidian is vrij goed uit te breiden met addons die dit vast mogelijk maken.

Mijn setup is vrij simpel, het is voor mij puur "laaste versie is leidend", wat idd in veel gevallen mijn telefoon zal zijn. Met mijn setup is dat vrij fool-proof omdat ik nooit thuis en op het werk kan zijn.
Alleen ik vind het syncen nog wel een risico met als jij wat weggooid op je pc map gaat het dan ook weg op je phone
Ja, en dat is met Dropbox, of one-note, google drive net zo. Dus daar veranderd by default niks.

Je kan Syncthing gebruiken om je backups te faciliteren, maar op zichzelf is het geen programma wat back-upt. Syncthing checked standaard voor conflicts (krijg je een 2e bestandje met _conflict er in) en heeft de mogelijkheid voor een (simpele) version control en/of prullenmand opties die je aan kan zetten. (zelfs per device, zodat je telefoon maar 2 versions bewaart wegens ruimte, en je pc tot 10 terug bijv.) Dus net als de cloud diensten is er niet gelijk paniek mocht je per ongeluk wat verkeerd saven of weggooien.
Wat ook een groot voordeel is tegen over cloud, dat het super snel is. Met 5GHz Wifi staat zowat alles wat je er er tegenaan gooit binnen 1 seconde op de andere client. Bedraad nog sneller. Dropbox moet altijd eerst even denken, even wachten, even zuchten, en daarna ben je afhankelijk van je upload en vervolgens je download snelheid.
Kleine nuance voor het verwachtingsmanagement:
Bij de eerste synchronisatie kan het even duren voordat het kopiëren begint. Dit komt omdat Syncthing eerst een database opbouwt met metadata over de te synchroniseren bestanden en die database eerst synchroniseert. Door deze gedistribueerde database weten de andere nodes in het netwerk op elk moment hoeveel procent gesynchroniseerd is en wat ze kunnen verwachten.

Zodra die database met metadata voor de eerste keer gesynchroniseerd is begint de eerste synchronisatie van de bestanden zelf. Die kan snel gaan, maar hou rekening met de beperkingen van veel filesystems. Zo kunnen veel kleine bestanden alsnog zorgen voor lage doorvoersnelheid. Dit merk je met name in een eerste (grote) synchronisatie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Misschien kan je kijken naar Joplin? Heb zelf thuis een Joplin server draaien onder Docker, dus ben niet afhankelijk van andere partijen. Weet niet of dit tot je mogelijkheden behoort, maar ik vind het zelf erg fijn.
Ja al gedaan, maar de mobile app is ruk en het werkt niet zo lekker als onenote.
maar wel goede suggesstie daar kwam ik ook op uit.

ik vond ook nebo ofzoiets android app en evernote maar ook allemaal cloud en online only eigenlijk..

ik wil je thumbs up doen maar mijn moderatie niveau te laag ofzo bij deze thumb up
Heb zelf diverse programma's geprobeert, maar enige wat voor mij consistent goed werkte voor sync en offline editen op mobiel was Obsidian en Google Docs.
Ja al gedaan, maar de mobile app is ruk...
Die ervaring heb ik zelf niet, maar dat komt misschien omdat ik de Android app vooral gebruik om info te lezen en niet voor invoer.
kan jij een demo server opzetten, of sectie in je joplin dat ik dan met de url en username password via de android app eens jouw server kan testen?

soort demo sectie voor alleen vandaag?

of is dat lastig?
Dat lijkt te kunnen wanneer je een QNAP of Synology NAS OF een ander toestel gebruikt welke steeds bereikbaar is en als centrale bron wordt gebruikt om van en naar te syncen.
Ik gebruik mijn Synology inderdaad als centrale server die altijd aan staat (draait op de kant en klare Docker image linuxserver/syncthing) en synchroniseert met mijn desktop, laptop en smartphone.
Kan je dit goed gebruiken, voor bijvoorbeeld :

geschreven / gemaakte notities te syncen tussen devices
Ja, maar met de gebruikelijke waarschuwingen voor synchronisatie van bestanden buiten de programma's om waarmee je die bestanden bewerkt: hou er rekening mee dat zodra je op een ander apparaat gaat werken, dat eerst de bestanden gesynchroniseerd zijn voordat je ze opent en verder gaat bewerken. Anders krijg je synchronisatieconflicten.

Als je slechts twee apparaten gebruikt, dan moeten die allebei tegelijkertijd aan staan om te kunnen synchroniseren. Voor meer flexibiliteit wordt aanbevolen om met een stermodel te werken, waarin een enkele computer (server) altijd aan staat om naartoe en vanaf te synchroniseren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Iets andere insteek, maar daar heb ik My tiny todo voor draaien. Uiterst lichtgewicht en met kordate shortcuts voor snelle edits.
Kan je dit goed gebruiken, voor bijvoorbeeld geschreven / gemaakte notities te syncen tussen devices
Als je op Android zit, hangt dit vooral af van waar de app zijn data opslaat. Vroegah kon je met Syncthing alle mappen 2-weg synchroniseren. Maar met de nieuwe Android restricties kun je systeem directories alleen nog maar lezen (1-weg sync), of helemaal niet meer bij.

Ik heb daarom een aparte map gemaakt waarin ik alles wat ik 2-weg wil syncen buiten de Android restricties hou.
Hoe verhoudt zich dit qua performance in vergelijking met bijvoorbeeld RSYNC ? We gebruiken RSYNC om binaire bestanden op een zo efficiënt mogelijke manier van Linux naar Windows over te zetten.
Syncthing is met name voor constante tweewegsynchronisatie (veel-op-veel) met een eigen protocol. Producten als rsync en robocopy richten zich met name op ad hoc éénwegsynchronisatie op lokale bestandssystemen en met ondersteunende netwerkprotocollen (SMB/SSH/NFS/..., één-op-één).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Het is maar net wat je als efficiënt beschouwd. Zelf gebruik ik beide: SyncThing voor alles wat on-the-fly gesynchroniseerd kan en mag worden. Globaal gezien de 'documenten' en 'foto/video' directories van mijn computers. Die gaan in sync via syncthing, zowel onderling als ook naar directories op de qnap-nas. Gewoon om alles op alle systemen binnen bereik te hebben. De qnap-nas er bij om altijd 1 andere kopie in de lucht te hebben om mee te syncen.

Daarnaast gaat er zo af en toe (als het goed is 1 keer per maand...) een rsync-copy van de hele gebruikersdirectory (en apart van alle foto's/video's) naar een andere boom op de qnap-nas. Daar heb ik een soort time-machine waarbij de rsync met een linked-copy steeds een nieuwe boom bouwt zodat ik wat meer historie heb. Van deze boom gaat 2 keer per jaar een kopie van de laatste versie naar een externe harddisk.

Beide sync/backups hebben hun eigen toegesneden lijst bestanden die wel of niet mee genomen moeten worden.

eh... voor de performance: Syncthing merk je niet, die is er gewoon. Alleen de foto's van android toestellen wil op android wel eens blokkeren en moet vanwege android issues af en toe actief worden gestart. De rsync copy, daar wacht ik nooit op. Alleen met veel nieuwe foto's of zo duurt dat best wel even. Beide doen hun best om niet te veel data over de lijn te halen, indien mogelijk doen ze alleen de gewijzigde blokken van grote bestanden.

[Reactie gewijzigd door beerse op 29 juli 2024 11:10]

Stel

PC1
a.txt
b.txt
sources

PC2
a.txt
b.txt
f.txt

central S
a.txt
b.txt
c.txt
x.txt

PC2 synct naar S de file f.txt
PC1 heeft nog geen f.txt
PC1 maakt een notitie notitie.txt aan.
PC2 heeft de notitie.txt nog niet, hoe krijgt PC2 nu notitie.txt en PC1 f.txt?

Wie krijgt voorrang?
Wat als PC2 een sync doet en dan weer notitie.txt weggooid omdat PC2 de file niet heeft?

PC1 en PC2 sync mogen eigenlijk dan toch geen files laten verwijderen van S?
Geen idee wat je hier tracht te bereiken? Een betoog dat geen enkele vorm van bi-directionele sync nuttig is?

Als je voordat je eerste sync gebeurt, de files op de verschillende locaties manueel synchroniseert, en vervolgens laat je telkens slechts 1 gebruiker toe tot de data (wat het geval is voor een gebruikersprofiel), dan zal het aantal conflicten beperkt blijven (bvb als een device plots zou uitvallen tijdens een schrijfoperatie).

Als je met meerdere gebruikers aan 1 gesynchroniseerd bestand zal werken, dan vraag je om problemen. Ik denk dat je dan beter werkt op een centraal bestand, ofwel met file locking (NFS) ofwel met een versie-beheer zoals CIFS/Samba.
Er zin bij syncthing altijd conflict situaties te bedenken. Daarbij moet je beseffen dat syncthing met een database werkt, bijvoorbeeld om te zien of een bestand nieuw is of gewoon nog niet is weggegooid. Maar ook met dit soort conflicten wordt die database gebruikt. Als je hier echt een eigen voorkeur in wilt hebben kan je dat tot op zekere hoogte zelf instellen.

Beter is dat je in syncthing ook een soort versiebeheer hebt waarbij oude versies/varianten van bestanden in een soort backup directory worden bewaart. Ook dat is configurabel tot hoeveel versies je wilt bewaren. Dan raak je in ieder geval niets kwijt, al moet je wel beseffen dat het mogelijk ergens anders staat.
Dit gebeurt zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud.
Dit klopt, maar wel een nuance:

Er kan sprake zijn van een 'centrale' server als je bijvoorbeeld twee roaming systemen hebt en een systeem met een vast IP. In dat geval kan het systeem met een vast IP de verbinding tussen de twee roaming systemen faciliteren d.m.v. UDP hole punching zodat ze direct met elkaar communiceren of door als relay op te treden.

Er zijn ook externe relays om verbindingen tussen roaming systemen te faciliteren (mits je dat toestaat). Deze kunnen hetzelfde, maar hebben geen inzicht in de E2EE data dat de lijn over gaat of van wie het is.

Een veelzijdig pakket. Ook best wel robuust.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 11:10]

Inderdaad: SyncThing kan ook perfect ingesteld worden mét een centrale server... Ik ben het nu aan het testen als vervanger voor $HOME over NFS, en het ziet er naar uit dat dit een betere oplossing vormt: de centrale server bevat de $HOME van alle gebruikers, en op de laptops draait een user service die de $HOME van de vaste gebruiker van die laptop synchroniseert met de centrale server.

Ik vecht nog een beetje met het automatiseren van de configuratie - in dat opzicht is SSSD+AutoFS echt wel vele malen beter (1 configuratie werkt voor alle gebruikers, ook nieuwe gebruikers), maar de verlaagde afhankelijkheid van het netwerk is natuurlijk wel héél voordelig voor de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door zenlord op 29 juli 2024 11:10]

Wat bedoel je hiermee?

Central S:
$Home

Windows D:
$home

Android D:

gaat het dan als D - > S of van S -> D of beide richtingen.
Overschrijft D -> S niet?

jij bedoelt dus dat de home folder van android en windows naar de Home folder van S geschreven wordt.

Wat als je dan in android de folder leeggooid en dan dit wordt doorgevoerd op S ? dan ben je alles kwijt toch?

Dat vind ik zo dangerous aan syncen..
Stel virus op Windows map weg, dan sync naar S en hele home weg?
Stel virus op Windows map weg, dan sync naar S en hele home weg?
Dat heb je ook als je enkel een Windowscomputer gebruikt zonder Syncthing. Je moet uiteraard ook backups maken. Dat is iets dat Syncthing zelf niet doet.
Inderdaad. SyncThing is de oplossing voor het centraal beheren van gebruikersprofielen, niet voor backup.

Voor backup draait er bij mij een combinatie van ZFS snapshots (voor snel herstel) en Borg backups (met append-only functie) naar 2 locaties voor echte problemen.
Omdat veel systemen verschillende zaken in hun $HOME directories hebben staan, doe ik tegenwoordig de standaard directories zoals 'documents' 'pictures' en zo elk apart. Vooral tussen msWindows en linux scheelt dat rotzooi.

Onder msWindows heb je appdata\locallow appdata\local en appdata\roaming. Formeel zou je allen appdata\roaming willen syncen. Maar daar in staat bijvoorbeeld de hele thunderbird boom. Als je een imap mail service gebruikt wil je de boom met mail niet mee nemen. Terwijl de firefox configuratie in appdata\local staat waarvan je weer wel een deel zou willen mee nemen als je geen firefox-sync gebruikt. Een downloads directory zou ik ook overslaan. En zo zijn er meer voorbeelden.

En onder linux ook best veel (hidden) subdirectories die je just wel of juist niet wilt mee nemen in de sync. Al met al wil je maar weinig naar android toe syncen maar wel veel er van af.
Omdat veel systemen verschillende zaken in hun $HOME directories hebben staan, doe ik tegenwoordig de standaard directories zoals 'documents' 'pictures' en zo elk apart. Vooral tussen msWindows en linux scheelt dat rotzooi.
Ik doe dat anders:
* gebruikersprofielen zal ik nooit tussen verschillende besturingssystemen synchroniseren, net omdat je inderdaad met verschillen zit. En SyncThing kan je heel eenvoudig instrueren om bepaalde mappen of bestanden uit te sluiten (cache bvb)
* mappen zoals "documenten" of "afbeeldingen" bewaar ik niet in mijn profielen - daarvoor heb ik een centrale server draaien die via (NFS en) CIFS benaderd kan worden.
Voor elk wat wils :)
Kun je syncthing gebruiken om je Onedrive te synchroniseren?
Als je zaken vanaf je eigen pc naar onedrive worden gesynct, dan moet je dat niet ook nog via syncthing synchroniseren. 2 automatische synchroniseer programma's gaat in de regel niet samen.

Daarbij is het afhankelijk van de instelling van onedrive of andere applicaties de bestanden wel kunnen lezen.

Of het technisch kan zou je kunnen proberen maar ga er van uit dat dit heel veel zaken kapot kan maken Test het dus niet op belangrijke gegevens. Het is mijn advies om niet 2 automatisch werkende synchronisatie programma's te combineren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.