Software-update: Home Assistant Core 2023.9.0

Home Assistant logo (75 pix) Versie 2023.9.0 van Home Assistant Core is uitgebracht. Home Assistant Core is een opensourceplatform voor home-automation gemaakt in Python 3. Het ondersteunt het detecteren van apparaten, zoals Philips Hue, Belkin WeMo-schakelaars, Mr. Coffee-koffiezetapparaten, de slimme schakelaars van IKEA en het mqtt-protocol. Daarnaast kan het waar mogelijk deze apparaten aansturen en automatisering toepassen. Voor meer informatie over Home Assistant verwijzen we naar deze pagina en ons eigen Forum. De volledige releasenotes voor deze uitgave zijn hier te vinden; dit is de aankondiging daaruit:

2023.9: New climate entity dialogs, lots of tile features, and template sensors from the UI!

This month, on the 17th, it has been 10 years since Home Assistant started. We’ll be preparing a special event on the Home Assistant YouTube channel to celebrate, reflect and look ahead. We will have some cool announcements too! We hope you can join us on the 17th @ 12:00 PDT / 21:00 CET!

This release is pretty packed! With some very nice updates to the UI with new entity dialogs for climate entities, and lots of tile card features. Template sensors can be created from the UI now, and for the more advanced template sensors, the ability to get data from services! A new service to get the weather forecast, and better options to display different forecasts.

And something you will probably not see when you are already using Home Assistant: the onboarding flow is completely redesigned! I absolutely love it! Enjoy the release!

Home Assistant

Versienummer 2023.9.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Home Assistant
Download https://home-assistant.io/getting-started/
Licentietype GPL

Reacties (44)

44
44
14
0
0
30
Wijzig sortering
Kun je met dit programma de wifi lampen rechtstreeks aansturen of heb je een raspberry pi nodig
Als je het gaat proberen met een Raspberry pi zou ik wel een hdd aansluiten. Ik heb meerdere sdkaartjes gesloopt met home assistant op een raspberry pi.
Uiteindelijk een goedkope intel nuc gekocht via MP en werkt perfect!
Je kunt natuurlijk ook (vanaf een bepaald versie van RPI) werken met een usb stick.

Heb zelf een goedkoop mini pc'tje (Blitzwolf MPC-1 die ik tijdens een actie eens voor een 100 euro op de kop heb kunnen tikken). Doet perfect zijn werk.

Maar als iemand vraagt of je hardware nodig hebt om software te draaien, dan zou ik me toch eerst eens inlezen in het topic op GoT vooraleer te investeren in hardware
ik draai het nu op een intel nuc, beetje vergelijkbaar met die blitzwolf qua specs
Een hp prodesk 600 mini g3 is ook een goed alternatief. Gebruikt idle rond de 6W. Als je even zoekt zijn die ook voor rond de €100,- te vinden
Een usb stick raad ik ook af, aangezien dit vaak SD-kaart chips zijn die gesoldeerd zijn op een usb printplaatje. Zelfde resultaat als een SD-kaart dus.

Dan kan je beter een goedkope ssd kopen en deze in een Aliexpress behuizing zetten, maar een zuinige minipc is natuurlijk een nog mooiere oplossing.
Ik heb meerdere sdkaartjes gesloopt met home assistant op een raspberry pi.
Dat lees ik wel vaker maar persoonlijk heb ik er (nog :))nooit last van gehad. Heb nu al zo'n drie jaar HA op een Pi 4 met SD kaart draaien zonder problemen. Trouwens ook niet met ander soort toepassingen op de Pi maar die hebben niet zo lang continue gedraaid.
(maar er worden natuurlijk wel dagelijks backups gemaakt naar een andere host voor dit soort gevallen of mocht een update een keer mis lopen)
ik had een Pi 3B wellicht dat dit het probleem is geweest en dat dit in 4 niet meer het geval is?
De intel nuc werkt ook prima overigens ook een extra backup nog op andere host ;)
Hier ook bijna 3 jaar op 1 sd kaart gedraaid. Met een Pi 3b. Had de verhalen wel gelezen dat ze snel kapot gaan, dus draai dagelijks een backup naar Google Drive. Maar tot op heden nooit problemen mee gehad. Heb grofweg een stuk of 40 apparaten, honderden entiteiten werkend met tientallen automatiseringen.
Het slopen van sd-kaartjes is vooral dat er te veel schrijf acties naar dat sd-kaartje gaan. Vooral de voordeligere kaartjes hebben een beperkt aantal schrijf acties op de zelfde plaats. Als je bedenkt dat swappen inhoudt dat er regelmatig wordt geschreven en dan vooral in de (vaste) swap locatie, is een tekort aan geheugen in combinatie met swappen naar de sd-kaart een redelijk recept voor het slopen.

Mijn oplossingen: Schrijf zo min mogelijk naar het sd-kaartje. Dus swap uit zetten of configureren naar een ander opslag medium. Verder: kwaliteit-kaartjes gebruiken.
Dat ligt ook een beetje aan wat voor SD-kaartje je gebruikt. De betere merken gebruiken wear-leveling. Ik heb het zelf 5 jaar zonder probleem gedraaid op een Sandisk kaartje. Sterker nog. Ik gebruik hetzelfde kaartje vrij intensief voor andere zaken.
Andere merken doen het ook. Samsung weer niet. (Wat dan weer typisch is vanwege hun ervaring met SSD’s)

Maar in z’n algemeen kan je inderdaad stellen dat een SSD-schijf of eMMC-schijf beter is.
ik heb meerdere sandisk kaartjes gehad ;) misschien gewoon domme pech?
Ja, dat is dan wel gek. :|
Of ik misschien domme mazzel. :) Ik heb eigenlijk altijd Sandisk kaartjes gekocht en nooit één gehad die kapot is gegaan.
Ook binnen de SanDisk kaartjes is er kwaliteitsverschil. Dat is meestal aan de prijs te zien.
En of ze geleverd worden via een bekende leverancier of iemand die “de echte” levert via ome Ali… :+
Het kan ook op Synology DSM draaien in Docker. Zelf heb ik een Intel NUC ervoor liggen, maar een Pi 3 of 4 is ook prima. Maar mocht je toch een Synology nas hebben draaien met voldoende specs dan zou ik het eerst daarop proberen.
Wanneer de Synology voldoende specs heeft kun je het ook in een VM draaien. Voordeel t.o.v. docker is dat je dan gebruik maakt van HAOS en (direct) alle add-ons kunt gebruiken.

Was zelf ooit begonnen met docker, tegen limitaties aangelopen en daarna alles opnieuw kunnen instellen in de VM. Vandaar de tip.

[Reactie gewijzigd door DaWacko87 op 25 juli 2024 00:23]

Vroeger was dat inderdaad een issue, inmiddels zijn de verschillen kleiner.
Backups zijn ook mogelijk in docker nu, overzetten dus een fluitje van een cent, dus makkelijker om even te testen ;)

Om ze te vergelijken: https://www.home-assistant.io/installation/
(Tabel met verschillen onderaan de pagina)

[Reactie gewijzigd door Medic op 25 juli 2024 00:23]

Home Assistant is software en moet op hardware draaien en dat kan bijv. een Raspberry Pi zijn je zou het ook op je pc/laptop kunnen draaien. Vooral om te kijken als het wat voor je is zou ik nog geen hardware aanschaffen.
Ja, dit programma kan de wifi lampen rechtstreeks aansturen.

Je kan het op Windows, Linux of Mac installeren als een Python programma of in een Docker container. Het kan natuurlijk geen data verzamelen of lampen aan sturen als je systeem uit staat, maar dat is voor Home Assistant verder geen belemmering.
Als je nu nog niks hebt en het wil proberen kan je het gewoon op je computer installeren en kijken wat je er mee kan en of je het wat lijkt.
Mocht je er mee verder willen, dan is het, het meest praktisch om een stuk toegewijde hardware ervoor aan te schaffen. Dit kan inderdaad een pi zijn, maar je kan ook voor een (robuustere) Odroid of mini-PC (bv een NUC) gaan of zo.

Sommige mensen draaien het zonder problemen op een NAS.

Het maakt onder aan de streep niet heel veel uit, als het maar 24x7 aan staat en dat je gekozen opslagmethode tegen veel kleine transacties kan. Dus een ‘goedkope kleine SD-kaart’ zal niet lang mee gaan. Een SD-kaart van een redelijk formaat (256GB of meer) die aan wear levelling doet zal normaal gezien wel lang mee gaan, net als een SSD of eMMC-schijf.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door lenwar op 25 juli 2024 00:23]

Je zult HA eens moeten draaien en dan kan je idd de meeste iot assisteren die een draadloze verbinding ondersteunen rechtstreeks aansturen. Dat kan een Raspberry Pi zijn maart om bv een ouder laptop. Zie
https://www.home-assistant.io/installation/
Naast alle UI verbeteringen zie ik vooral een voordeel in een van de breaking changes:
MQTT
MQTT device trackers no longer always update when there is no state change. This means that automations that trigger on a state change no longer are triggered if there is no change.
Ik hoop dat dit ervoor zorgt dat ik niet telkens meldingen krijg van allerlei automatiseringen als ik HA opnieuw opstart.
Bijvoorbeeld: Er is Post, Wasmachine/Droger is klaar etc. Dit omdat deze automatiseringen uitgaan van een waarde die via MQTT wordt bijgehouden.
Ik vraag me af of dat zo werkt? Wanneer ik mijn MQTT broker update (en dus restart) gaat de status even naar unavailable en dan weer terug naar de daadwerkelijke status, dat zou toch ook een trigger kunnen veroorzaken? Er is tenslotte een state change geweest.
Dat zou ik vreemd vinden, want unavailable is een status van MQTT zelf, niet van de entiteit/device. Maar ik ga het meemaken.
Vanaf versie minimaal .1 zal ik het installeren. De versie .0 sla ik tegenwoordig over, want te vaak problemen meegemaakt.
Hij gaat misschien naar unavailable omdat het apparaat gebruik maakt van het availability_topic. Dus als je apparaat offline gaat stuurt hij als laatste bericht naar Mqtt dat hij niet meer bereikbaar is (offline) en dan worden je senoren dus ook unavailable. Home assiant doet dit zelf ook.


https://www.home-assistan...th-and-last-will-messages
Ik had dit eerst opgelost door een helper aan te maken die met afsluiten aan werd gezet en 5 minuten na opstarten weer op uit. In mijn wasmachine/droger automations had ik een conditie opgenomen dat deze alleen werkte als de helper uit stond.

Nu heb ik het opgelost door de automation te laten starten wanneer er > 500 watt stroomverbruik is en te wachten tot er 1:10 min < 20 watt stroomverbruik is. Hier de YAML:
alias: Melding droger klaar
description: ""
trigger:
- type: power
platform: device
device_id: <sensor ID>
entity_id: sensor.<sensor naam>
domain: sensor
for:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 0
above: 500
condition: []
action:
- wait_for_trigger:
- type: power
platform: device
device_id: <sensor ID>
entity_id: sensor.<sensor naam>
domain: sensor
below: 20
for:
hours: 0
minutes: 1
seconds: 10
timeout:
hours: 4
minutes: 0
seconds: 0
milliseconds: 0
mode: single
<verdere automation met meldingen...>

[Reactie gewijzigd door S-1-5-7 op 25 juli 2024 00:23]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 7 september 2023 08:05
Een mooie update gezien je nu template sensors vanuit de GUI kan maken. Dat maakt het e.e.a. toch net even wat gebruiksvriendelijker en minder gevoelig voor fouten.
Precies dit! Ik ben zelf wel blij dat de sjabloon-zaken eindelijk naar de GUI komen. Zeker met de live-weergave van de resultaten van de sjablonen tijdens het definiëren maakt dit ons leven een stuk makkelijker. (Uiteraard konden we het al doen in de ‘Ontwikkelinghulpmiddelen’, maar dit is toch praktischer)

Ik ben een groot voorstander van grafische interfaces. Ik ben echt niet bang voor de YAML-bestanden hoor. Ik lees en schrijf er vloeiend in maar ik ervaar het toch steeds als getrut om maar tussen de yaml-bestanden en de GUI te moeten switchen.
Ja dit is voor mij echt wel de feature waar ik op zat te wachten!
Niet alleen gevoelig voor fouten vind ik. Stel je hebt iets foutloos geschreven, er komt een update waarin dingen nogal veranderen, kan je een uur meer gaan troubleshooten. Ik ben blij dat er steeds minder eigen code nodig is. Stel je voor dat na een ESP home update blijkt dat je ineens al je yaml moet nalopen. Gelukkig is er autocomplete tegenwoordig maar toch.
De officiële Envoy integratie zou ook weer moeten werken!
Haha als het goed is wel, heeft genoeg moeite gekost om alles weer mooi te krijgen en alle versies te supporten maar het is gelukt :)
Na 6 beta versies is dit weer een mooie stabiele release.
Goed om te horen. Hoe meer ik HA tegenkom, hoe meer animo ik krijg om er ook eens aan te gaan sleutelen op een zondagmiddag.
Elke release gaat vooraf aan een week testen. Gedurende deze week kunnen updates uit komen. Deze maand dus 6 stuks (2023.9.0b tm 2023.9.0b6). Dit noem ik voor het gemak beta versies.

Er zijn mensen die denken dat je beter kan wachten met updaten tot 2023.9.1 uit is, maar dat is dus niet nodig.
OK, jij noemt ze beta-release maar dat zijn ze feitelijk niet. Ik zou ook niet weten waarom dat beta-versies zouden zijn.
Home Assistant noemt ze beta releases: https://www.home-assistant.io/faq/release/
Het leek me makkelijk om hun terminologie te gebruiken.
Nee, je haalt twee dingen door elkaar. Je hebt beta-release die bedoeld zijn voor betatesters en je hebt subreleases die geen betastatus hebben. Iedere subrelease is gewoon een stabiele release.
Precies. Andere mensen denken dat x.0 een soort van onstabiele beta release is. Wat ik probeer te benadrukken is dat er voor x.0 als 6 x.0b releases geweest zijn en dat x.0 altijd de best geteste release is.
Ah, nu snap ik je! Excuus. Ik dacht dat je de subreleases als betareleases wilde betitelen. De mensen die denken dat de x.0 een soort instabiele beta release is, denk iook dat de subrelease gewoon over de schutting gegooid worden en noemen dat dan betareleases (in hoop dat je het nog snapt :) )
Er zijn veel supervisor problemen met deze release. Ik ben inmiddels weer terug op 8.4

GitHub staat er vol mee.
Supervisor is niet onderdeel van Core.

Er is ook een nieuwe supervisor release. Zou dat de activiteit op GitHub kunnen verklaren? Of zou Core 2023.9 ook Supervisor 2023.9 vereisen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.