Software-update: SystemRescue 10.01

SystemRescueCd logo (79 pix) Versie 10.01 van SystemRescue is uitgekomen. SystemRescue is een zelfstartende Linux-omgeving voor het beheren of repareren van een systeem en gegevens na een crash. Het is bedoeld om op een eenvoudige manier admintaken uit te voeren, zoals het maken en bewerken van de hardeschijfpartities. Het wordt geleverd met diverse programma's zoals GParted, fsarchiver, bestandssysteemtools, editors, Midnight Commander en netwerktools. Het kan worden gebruikt voor zowel Linux- als Windows-computers en vereist geen installatie, maar dit is wel mogelijk. De kernel ondersteunt alle belangrijke bestandssystemen zoals ext3/ext4, xfs, btrfs, reiserfs, jfs, vfat, ntfs, en netwerkbestandssystemen zoals SMB en NFS. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Changes in version 10.01:
  • Removed recent ext4 features from the defaults to improve compatibility (#330)
  • Added package: speedtest-cli (command for testing internet bandwidth)
  • Removed package which has been dropped by upstream: zile (emacs clone)

SystemRescue

Versienummer 10.01
Releasestatus Final
Website SystemRescue
Download https://www.system-rescue.org/Download
Bestandsgrootte 737,00MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

28-05-2023 • 09:26

4

Bron: SystemRescue

Reacties (4)

4
4
2
0
0
0
Wijzig sortering
Heb geprobeerd om een bootable Windows usb te maken met Gparted en andere tools, maar dat valt nog niet mee onder Linux. Uiteindelijk is het wel gelukt met hulp van de hardware leverancier. OS, Windows, vers geïnstalleerd en gelukkig staan de bestanden in de cloud.

Op een oudere MAC lijkt dit eenvoudiger te werken tot aan 13.x en daarna heb ik dit nog niet ervaren.

Linux heb ik nog niet meegemaakt om een volledig systeem terug te zetten. Herinstallatie wel. Een redelijke cloud plek voor Linux bestanden zit er standaard nog niet ingebakken.

Ooit had ik het programma Ghost en dat werkt als een tierelier.
Voor linux heb je diverse cloud-oplossingen. Bv Nextcloud, daar mee kan je je eigen cloud-omgeving opzetten. Deze is trouwens ook geschikt voor Windows, android en ios. Dus dan ben je niet meer afhankelijk van een cloud van een leverancier.
Voor een volledig systeem terug te zetten heb ik Timeshift in gebruik. Op momenten dat ik een flinke verandering in mijn OS doe, run ik vooraf handmatig Timeshift en maak ik een backup van het systeem naar een USB Schijf. Mocht de update niet naar wens zijn, kan ik de backup via Timeshift weer terugzetten.

Standaard maakt Timeshift alleen een backup van je systeem, je /home map blijft onveranderd. Dan kun je je systeem terugzetten, en toch je veranderde privé bestanden behouden. Voor mijn /home map gebruik ik de Restic tool.

Ik heb 1 keer meegemaakt dat een update mijn OS in de soep gooide, en toen heb ik dus met Timeshift de vorige versie teruggezet. Hiervoor heb ik een Live boot van Linux Mint vanaf USB Stick gedaan, (dan maakt het niet uit of je eigen OS nog werkt of niet), en in die Live omgeving Timeshift gestart, (Linux Mint heeft standaard Timeshift onboard), en de vorige versie hersteld. Werkte perfect.
Ah, tijd om m’n usb stick weer eens te upgraden dus…meteen Ventoy ook maar even bijwerken want ik blijf niet bezig nml…

Iets meer on topic: fijne verzameling tools hoewel ze naar mijn idee wel het eea eruit kunnen halen (hoeveel verschillende speed test tools e.d. heeft iemand nodig op een rescue disk? Waarom moet ik mij druk maken om netwerk snelheid als ik m’n disk/os moet fixen?) dat een beetje van het core principe (rescue vs universele toolbox)is weggeslopen…afijn, dit ding boot je niet gauw op dus echt ernstig is het niet…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.