Software-update: Mozilla Firefox 111.0.1

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft een update voor versie 111 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. Nieuw in versie 111 is onder meer dat pushnotificaties van websites nu in het Windows-notificatiescherm kunnen worden getoond en het is mogelijk om Firefox Relay-e-mailadressen direct vanuit de Firefox-accountmanager te maken. In versie 111.0.1 zijn verder nog twee problemen verholpen die de browser konden laten vastlopen.

Fixed
 • Fixed a crash on macOS while pinch-zooming under some circumstances (bug 1658986).
 • Fixed a bug causing Firefox to freeze on startup for some Windows users (bug 1823159).

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor Windows (Nederlands)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor Linux (Nederlands)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor Windows (Engels)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor Linux (Engels)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor Windows (Fries)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor Linux (Fries)
*Mozilla Firefox 111.0.1 voor macOS (Fries)

Versienummer 111.0.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-03-2023 • 19:06

47 Linkedin

Submitter: 1DMKIIN

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (47)

47
47
27
2
0
12
Wijzig sortering
Vroeger kieperde ik meteen altijd IE eruit en installeerde meteen Firefox maar tegenwoordig gebruik ik gewoon Edge. Zie eigenlijk niet meer echt veel voordeel erin om Firefox te gebruiken maar misschien mis ik wel iets qua voordelen van Firefox.
Mozilla werkt actief aan het ondersteunen en ontwikkelen van open standaarden. Iets wat het Internet vrij houdt. Er zijn nog meer voordelen, maar dit is een principiële die van belang is. Ook al werkt Mozilla niet echt mee aan PWA adoptie, wat dan weer raar is.
Dat is altijd een goede zaak, open standaarden, dus ik zal zeker toch ook Firefox weer eens wat meer gaan gebruiken.
PWAs zijn dan ook vaak een ondergeschoven kindje: werken slecht, gebruiken maar weinig de APIs waarmee ze zich echt kunnen onderscheiden van traditionele websites, en concurreren amper met native mobiele/desktopapplicaties.

Ik denk dat 80% van de PWAs alleen maar bestaat omdat de ontwikkelaar een icoontje tussen de native apps wil hebben. En dat is precies wat een manager zou kunnen beslissen, maar dat maakt je website nog niet geschikt als PWA.

Kip-eiverhaal, want misschien dat PWAs beter zouden worden ontwikkeld en ingezet als Mozilla ze zelf ook zou omarmen.
Mijn ervaring is echt anders. Discourse forums werken als een native app op mijn telefoon. Met dezelfde quick chat suggestions als met native apps. Shortcuts naar je inbox en dergelijke met een long press op het icoontje. Notifications voor nieuwe topics, mentions die net zo goed als een native app gepresenteerd worden.

Het werkt perfect hoor. Maar alleen met Chrome helaas. Met PWAs kan de Play Store minder relevant worden. En daarmee de overstap naar Android alternatieven vergemakkelijken. Iets waar Mozilla zich juist hard voor zou kunnen maken. Maar ondertussen doet Google het werk. Ironisch.
Discourse is vast een prima PWA een daarmee een uitzondering, wat mijn ervaringen betreft. Een tegenvoorbeeld is de Dalle-2 website: als je sessie verlopen is, resulteert de PWA in een wit scherm waar je helemaal niks meer mee kunt.

N.b.: de mobiele apps van Discourse zijn helemaal niet native, maar React Native, en dat is gewoon web dat uiteindelijk echt net ff anders werkt dan echte native apps geschreven met de native SDKs. Ook hier kan Discourse weer een uitzondering zijn, maar het blijft een veredelde webapplicatie, niet een natuurrijke mobiele applicatie.

En het argument om de Google Play (of Apple App) Store minder relevant te maken is denk ik niet heel relevant voor Mozilla. Ik denk dat ze eerder interesse hebben in het minder relevant maken van Chrome. En Google heeft natuurlijk juist baat bij toegankelijk maken van web tech op wat voor apparaat dan ook, native, hybride of met webtechnologie, dus zij investeren logischerwijs in dit soort technologie.
We hebben nu 2 voorbeelden. 1 heel goed en 1 niet (Dalle-2 nooit getest). Stadia was ook een PWA op mijn laptop. Werkte ook uitstekend met chats en notifications. Een console platform (niet alleen als launcher, ook voor community interaction) als PWA. En dat op Linux.

Mozilla wil het open web houden. Het verplaatsen van functionaliteit in apps in plaats van open web standaarden hoort daar niet bij. Mozilla heeft het gewoon zwaar om Chrome bij te houden. PWAs voor populaire apps opent zeker wel een weg voor alternatieven voor Android. Als je geen compromis hoeft te sluiten in de zin van je app ecosysteem te verlaten dan maakt dat de transitie naar een ander OS makkelijker.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 maart 2023 07:42]

* Veel betere adblock mogelijkheden, zeker in de toekomst.
* Betere privacy en betere "private window" implementatie
* Containers
Veel betere adblock mogelijkheden, zeker in de toekomst.
In Edge gebruik ik uBblock Origin die ook best veel tegenhoud.

Mja en qua privacy, ik heb altijd zoiets dat je gewoon weet dat je altijd risico's loopt op internet en een volledige afscherming bijna niet mogelijk is.
uBlock Origin kan onder Edge, wanneer alleen ManifestV3 wordt ondersteund, minder tegenhouden dan onder Firefox. Dat geldt overigens voor alle content-blockers.

Juist omdat er niet zoveel verschil bestaat tussen de browsers kies ik voor Firefox. Die paar ms verschil in render snelheid (welke kant dan ook op) boeien me niet zoveel. Ik vind het wel fijn dat Mozilla een relatief onafhankelijke organisatie is en er bijvoorbeeld voor kiest om volledige adblocking in stand te houden, ondanks dat ze ook afhankelijk zijn van een deal met Google o.a.

Edge is een fijne browser, maar Microsoft laat al zien met W11 dat het verdomd lastig is om geen reclame voorgeschoteld te krijgen in je OS en dan is er nog de telemetry die altijd op een of andere manier toch weer aan staat. Waarom zou Edge dan beter zijn? Nu misschien om markt aandeel te pakken, maar dat geeft geen garanties voor de toekomst. Ik steun liever een partij die op dat gebied een betere track record heeft.
Edge implementeert een eigen versie van Chromiums Manifest V3. De V2 webrequest API blijft gewoon deels beschikbaar. Tenminste, tot de vervanger in V3, de Declarative Net Request API, dezelfde functionaliteit bied.

https://learn.microsoft.c...on-from-manifest-v2-to-v3
Web Request API
The Microsoft Edge extensions team replaces the Web Request API by the Declarative Net Request API, but we continue to keep the observational capabilities of the Web Request API. We recommend using the Declarative Net Request (DNR) APIs only, rather than the Web Request API, except in some specific scenarios where observational capabilities of the Web Request API are required by the extension.

This change will have positive impact on extensions that use feature-rich declarative capabilities. As more extensions transition to the Declarative Net Request APIs, this change will improve user privacy, which contributes to trust in the use of extensions.

Enterprises can continue to use the blocking behavior of the Web Request API for extensions that are managed through enterprise policies. For more information about extension policies, see Extensions in Microsoft Edge – Policies.
uBlock Origin kan onder Edge, wanneer alleen ManifestV3 wordt ondersteund, minder tegenhouden dan onder Firefox.
Dat geloof ik graag maar voor mij persoonlijk houd UBlock Origin al voldoende tegen dat je in elk geval enigszins redelijk normaal kan browsen en vooral Youtube kan kijken.
Edge is een fijne browser, maar Microsoft laat al zien met W11 dat het verdomd lastig is om geen reclame voorgeschoteld te krijgen in je OS
Windows 11 vind ik nog steeds een gedrocht en gebruik ik nog steeds niet maar ook inderdaad binnen Windows 10 ben je wel even bezig die ietwat meer 'privé' te krijgen. Alles staat dan op automatisch dit, automatisch dat, tig vervelende popups met meldingen etc..grrr.....
Waarom zou Edge dan beter zijn?
Zie je mij ook zeker niet zeggen want in Edge zitten ook genoeg dingen die mij echt niet bevallen, maar bij Firefox waren er een tijdje wat meer problemen. Daardoor toen weer naar IE en later Edge gegaan en eigenlijk Firefox een beetje in de vergeethoek terecht is gekomen.
maar ook inderdaad binnen Windows 10 ben je wel even bezig die ietwat meer 'privé' te krijgen
https://www.oo-software.com/en/shutup10

Een paar klikken.
Dank je voor de tip maar ik gebruik ook al Revo-Unistaller die ook al best wel veel er helemaal uit kiepert.
Hij zegt ook "betere privacy", niet "perfecte privacy". Beetje een dooddoener, omdat je toch risico loopt dan maar niets doen.
Nee zo bedoelde ik het niet maar wel meer zo van dat je altijd op moet letten naar welke site je gaat ook al heb je betere privacy.
Gaat over de browsermakers.
Google en Microsoft zijn beide commerciële bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw data.
Firefox is deels een non-profit bedrijf en heeft geen commercieel doel met jouw gegevens.
Firefox is deels een non-profit bedrijf en heeft geen commercieel doel met jouw gegevens.
Tja, tot je beseft dat Mozilla's enige bestaansrecht, Google is.

Dat ook Mozilla gewoon by default alle 'telemetry' shit heeft aanstaan zegt eigenlijk ook al weer genoeg.
Google zorgt voor een groot deel van hun inkomsten (minder dan vroeger) via de zoekmachine deal. Er worden geen gegevens van gebruikers verkocht.
Telemetrie kan je makkelijk uitzetten, en het staat ook duidelijk beschreven in hun privacy policy wat ze ermee doen.

Mozilla is de enigste browsermaker die ik vertrouw.
Dat is voor mij juist de reden geweest om van Edge af te stappen.
Maar ik merk op de telefoon wel, dat Firefox langer bezig is met het laden van een internetpagina. Tweakers valt wel mee, maar een HWI of NU.nl duurt wel merkbaar langer.. Waar hem dat in zit, ik ben er nog niet achter...
Nu.nl is voor mij vrijwel instant. Heb ublock en privacy badger als addon installed (mobiel en desktop).
Shift + tab of ctrl + tab, ik ben het even kwijt om tabbladen te wisselen, Edge en Chrome gaan gewoon het rijtje af zal ik maar zeggen.
Hier al 20 jaar Firefox man, maar mijn liefde voor deze browser begint meer en meer af te nemen. Tenzij ik een oplossing vind voor mijn problemen er mee, zie ik mij ook eerder richting Chromium based gaan. Al zou ik dat liever niet willen..
Zal niet zeggen dat Edge nu altijd zo vlekkeloos werkt maar op zich, laat ik zo zeggen dat er wel goed mee te werken valt. Google Chrome heb ik verder weinig tot niet gebruikt deels ook wel omdat Edge nu op dezelfde basis werkt.
Reactie hierboven spreekt over "Chromium-based". Dat is niet persé Google Chrome, maar Edge is ook gebaseerd op Chromium (wat je mogelijk weet, daar Edge dat vrij hard heeft aangekondigd). Bijna alle browsers op de hedendaagse markt zijn óf een Chromium clone, óf een Firefox clone.

Ik gooi het nog maar eens op in de reacties hier, want hoewel het fijn is voor de brede webdevelopment en extensie ondersteuning op alle browsers in één keer, vind ik het zo jammer dat we hier nog maar met twee codebases te maken hebben. Er is gewoon niet echt meer uit te breken, en veel wordt bepaald door de twee mainprojecten.

Als je geen Firefox wil wordt het dus inderdaad Chromium-based, of een browser die in deze tijd gewoon niet mee komt. En dan gebruik je iets dat niet de fijnste optie is uit principe, als je dat te vaak doet kan je digitale leven best vervelend worden.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 maart 2023 11:17]

spreekt over "Chromium-based". Dat is niet persé Google Chrome, maar Edge is ook gebaseerd op Chromium (wat je mogelijk weet
Klopt, daarvoor dat het ook niet uitmaakt of je nu Edge of Googe Chrome gebruikt want beiden werken op dezelfde basis en sterker nog dat vele plugins op beiden werken. Niet dat ik nou veel plugins gebruik want vaak zitten daar best wel wat bugs in en werkt de browser daardoor niet echt optimaal.
Firefox verzamelt en deelt minder informatie met commerciële partijen. https://www.zdnet.com/art...x-as-most-secure-browser/
Hmm, oke, dat is wel iets wat ik wel belangrijk vind vooral met het oog op vervelende reclame.
Het voordeel is dat je helpt voorkomen dat het internet en de web standaarden worden genegeerd omdat men toch maar voor 1 engine hoeft te ontwikkelen. Dit kan een serieus probleem worden.

Als je toch weinig verschil ziet kan je juist beter Firefox blijven gebruiken.
Nou ik zal zeker Firefox in elk geval weer eens naast Edge gaan uitproberen en kijken hoe die bevalt. Zit in elk geval zeker niet vastgebakken aan Edge.
Hoewel ik Edge voor ruimschoots een jaar heb gebruikt om het te testen kan ik zeggen dat het zeker geen slechte browser is. Voor nu zit ik vooral met firefox vanuit een privacy perspectief & de mogelijkheid om te syncen met de mobiele versie (welke ook ublock origin als mogelijkheid heeft).

De verschillen vallen aardig weg dankzij de push naar chromium.
Heb iniedergeval geen zin in een chrome monopolie.
Ik heb eigenlijk nog maar 1 reden om bij Firefox te blijven en dat is de mogelijkheid om meerdere tabbalkjes te krijgen (zij het met een los tooltje wat dit mogelijk maakt). Dit is voor mij ook werkelijk de enigste echte reden dat ik niet op chrome of edge zit.
Dat vond / vind ik zo fijn aan Opera: workspaces. Elke workspace zijn eigen tabs. Geen idee of dat is wat je zoekt. :)
Helaas niet aangezien vrijwel alle tabs ook met elkaar te maken hebben. Daarom was het bij FF altijd zo fijn dat je meerdere balken kon hebben waarmee je nog enigzins de titel kon zien van het tabblad. Van sommige websites heb ik bijv meerdere tabs open staan en dan kan het wel eens lastig zijn in chrome om de goede meteen te openen. Let wel dit speelt vanaf een kleine 20 tabs zoiets pas.
Van mij mogen ze die irritante trage wizard er wel weer uithalen die je elke keer ziet bij een nieuwe installatie of update. Of gewoon alles in een venster doen ipv dat je steeds moet wachten om op volgende te drukken.
-edit
Ik bedoel niet de gewone update functie maar dat geval waar je iets van 5X op overslaan moet drukken.

[Reactie gewijzigd door Phenos2 op 22 maart 2023 02:06]

Je kan toch gewoon in de browser bij "Help - Over" , dan download hij de nieuwe versie en paar seconden later klik je gewoon "Herstarten ..." en voila update klaar. Geen wizard nodig. Als je meer geuld hebt dan doe ie het uiteindelijk ook automatisch.
Naast de hiervoor genoemde optie is er ook de Mozilla Maintenance Service. Men krijgt een melding in de browser over een update met de optie om het te downloaden. Je sluit en opent Firefox en je draait de nieuwe versie, er is verder geen interactie nodig. De service draait alleen om de update uit te voeren, het werkt ook voor Thunderbird.
Ik weet niet waar je het over heb, net firefox bijgewerkt geen wizzard.
Wat ik erg vervelend begin te vinden aan Firefox, is dat te pas en te onpas ik de browser opnieuw moet inrichten. Eerst was dat bookmarks, de bookmark bar, reguliere instellingen en extensions. Dat is nu gelukkig alleen nog maar reguliere instellingen en extensions, maar vervelend blijft het wel.

Dit probleem ervaar ik trouwens alleen bij Windows. Met Firefox bij Ubuntu heb ik dan weer geen problemen.
Met Firefox Sync + een instelling om ook je browser layout mee te syncen heb ik daar geen last van.

Heb ook een post-install script:
https://github.com/zilexa/manjaro-gnome-post-install
Voor wanneer ik een laptop of pc opnieuw moet installeren die de extensies en layout direct configureert voor alle toekomstige gebruikers.
Deze is dan wel voor Manjaro Gnome maar veel ervan zal prima werken op andere distributies met Gnome.

Zo kan ik een schone install doen zonder dat vrouwlief of ouders iets missen en nog iets moeten personaliseren.

EDIT:
Ga naar about:config en zet
services.sync.prefs.sync.browser.uiCustomization.state
Op True (maak het aan als het nog niet bestaat). Dan zal je Firefox layout meegenomen worden in Firefox Sync.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 21 maart 2023 23:08]

Eens, maar dan zet je je bookmarks, instellingen e.d. weer ergens in de cloud, wat ik niet nodig vind. Het feit dat een lokale installatie zo overhoop gegooid wordt bij een update, is ronduit vervelend.
Ja dat laatste helemaal mee eens.

Firefox Sync kan je trouwens heel makkelijk lokaal draaien op je homeserver of nas.
Firefox Sync kan je trouwens heel makkelijk lokaal draaien op je homeserver of nas.
Deels kan dat heel makkelijk (het sync-deel). Deels is het lastiger (het account/authenticatie-deel).

Als ik zelf host, dan host ik zelf alles.
Nieuw in versie 111 is onder meer dat pushnotificaties van websites nu in het Windows-notificatiescherm kunnen worden getoond
Wow dat dit nog niet kon... Op KDE met FreeBSD werkt dit al jaren.

Overigens moet Tweakers nog steeds de notificaties op mobiele Firefox fixen... Maar dat zal wel nooit meer gebeuren. Staat nu bijna 2 jaar open...

forumtopic: Firefox op Android: Geen push

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 maart 2023 20:15]

Kan die push-rommel niet gewoon uitgeschakeld worden? Ik wil nl. gerustgelaten worden op mijn machine!
Alle websites moeten om jouw toestemming vragen om push berichten te mogen sturen.

Als ze dit vragen zonder eigen actie op de website, dan komt er al tijden (Firefox v72) geen popup meer, maar is er een icoontje in de adresbalk die even animeert.

Als reactie op een actie op de website kan de popup wel komen. Maar volgens mij kan je dat ook wel voor altijd uitzetten.
Gebruik de laatste tijd steeds vaker Opera erbij Die lijkt veel beter en sneller met een hoop sites zoals juiste weergave op sommige winkelsites en sneller video overgang op utube [up to date browser versies]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee