Software-update: Mozilla Firefox 102.0

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft versie 102 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In versie 102 van Firefox, die tegenwoordig ook in de Windows App Store te vinden is, heeft Mozilla onder meer ondersteuning voor ondertiteling van diverse streamingdiensten bij gebruik van picture-in-picture. Verder vervangt versie 102 versie 91 als de nieuwe Extended Support Release. De complete changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden.

New
  • Tired of too many windows crowding your screen? You can now disable automatic opening of the download panel every time a new download starts. Read more.
  • Firefox now mitigates query parameter tracking when navigating sites in ETP strict mode.
  • Subtitles and captions for Picture-in-Picture (PiP) are now available at HBO Max, Funimation, Dailymotion, Tubi, Disney+ Hotstar, and SonyLIV. This allows you to view video in a small window pinned to a corner of the screen while navigating between apps or browsing content on the main screen.
Fixed
  • When using a screen reader on Windows, pressing enter to activate an element no longer fails or clicks the wrong element and/or another application window. For those blind or with very limited vision, this technology reads out loud what is on the screen, and users can adapt them to their needs (now, on our platform, without errors).
  • Various security fixes.
Changed Enterprise
  • Various bug fixes and new policies have been implemented in the latest version of Firefox. You can find more information in the Firefox for Enterprise 102 Release Notes.
  • Firefox 102 is the new Extended Support Release (ESR). Firefox 91 ESR goes out of support on September 20, 2022. (See the 102 ESR release notes for more information)
Developer Web Platform
  • TransformStream and ReadableStream.pipeThrough have landed, allowing you to pipe from a ReadableStream to a WritableStream, executing a transformation on each chunk.
  • ReadableStream, TransformStream, and WritableStream are all transferable now.
  • Firefox now supports Content-Security-Policy (CSP) integration with WebAssembly. A document with a CSP that restricts scripts will no longer execute WebAssembly unless the policy uses 'unsafe-eval' or the new 'wasm-unsafe-eval' keyword.

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 102.0 voor Windows (Nederlands)
*Mozilla Firefox 102.0 voor Linux (Nederlands)
*Mozilla Firefox 102.0 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 102.0 voor Windows (Engels)
*Mozilla Firefox 102.0 voor Linux (Engels)
*Mozilla Firefox 102.0 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 102.0 voor Windows (Fries)
*Mozilla Firefox 102.0 voor Linux (Fries)
*Mozilla Firefox 102.0 voor macOS (Fries)

Mozilla Firefox Mozilla Firefox

Versienummer 102.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

28-06-2022 • 22:17

15

Submitter: bitshape

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (15)

15
15
5
0
0
8
Wijzig sortering
Firefox 102 ESR ‘Extended Support Release’ download (zowel Nederlandse als Engelse versie):
https://www.mozilla.org/nl/firefox/all/#firefox-desktop-esr
Rapid release: ontvangt om de vier weken grote updates, en binnen die vier weken zo nodig kleine updates, zoals oplossingen voor crashes en beveiligingsproblemen.
Extended Support Release (ESR): ontvangt gemiddeld om de 42 weken grote updates, en zo nodig kleine updates, zoals oplossingen voor crashes en beveiligingsproblemen en beleidsupdates, maar ten minste om de vier weken.
En iedereen zich maar afvragen waarom Firefox marktaandeel verliest...voorbeeld: "omdat gebruikers te achterlijk zijn om onderscheid te maken tussen een download openen en opslaan, kiezen wij (Mozilla) wel voor hen dat we alles hoe dan ook in de Downloads map pleuren/opslaan". In plaats van te zwichten/aan te passen voor onwetend-/luiheid kan je ook kiezen om je gebruikers wijzer te maken.

Firefox is een browser die juist door technisch vaardiger mensen wordt/werd gebruikt, als je een browser wilt maken voor nitwits dan kies je er dus voor om te concurreren met Chrome en Edge, dat ga je nooit winnen van Google en Microsoft. Mijn advies aan Mozilla: richt je gewoon op de duidelijke doelgroep (privacy minded/tech user) en doe dat goed, in plaats van tijd te steken in futiliteiten voor een doelgroep die je nooit voor je gaat winnen.

Begrijp mij niet verkeerd, mijn hart ligt bij Firefox, maar het doet echt pijn om deze browser weg te zien kwijnen onder de huidige koers (zowel op desktop als mobiel).
Dat hadden ze toch al weer teruggedraaid?
Ik vind het eigenlijk prima. Vanaf daar kun je namelijk met CLI of GUI applicatie de boel verder benaderen. Ook is het handig dat je bijvoorbeeld je browser geen lees of schrijftoegang hoeft te geven tot /mnt/nas/software of wat dan ook.
Met "vanaf daar" bedoel je de default download locatie? Maar je kon voorheen toch ook kiezen om naar een eigen gekozen locatie te downloaden? Daar is niks nieuws aan. Ik snap je bedoeling niet goed met je opmerking over de lees-schrijftoegang, bedoel je dat je je browser geen toegang tot de "temp" map wilt geven die gebruikt werd wanneer je koos om je download te "openen" i.p.v. opslaan?

Het mooie van het opslaan in die temp map bij "openen" is dat je niet elke keer zelf je downloads map hoeft op te schonen, maar dat je systeem dit automatisch kan/doet. Als ik bij familie en bekenden wel eens help (vaak Chrome gebruikers) tref ik meestal een overvolle Downloads map aan, waar men niets in terug kan vinden en waar men geen flauw benul meer heeft wat relevant is en wat niet. Juist hier is "openen" "(vanuit een tijdelijke map) veel logischer dan alles "opslaan" in de downloads map.
Cruft krijg je op ieder OS, dus ook op het OS waar Firefox op draait. Wat ik nog wel eens had is dat ik een bestandje downloadde voor een bepaalde dir, en de volgende keer is dat de default. Staat er dus ineens nog meer aldaar, wat je dan niet meteen doorhebt. Dit lost dat probleem op. Verder kun je dit wellicht ook in about:config weer uitzetten (power users vinden dat wel uit). Grootste probleem is dat je helemaal niet wilt dat je browser overal heen kan schrijven (is al deels beperkt) zoals je met technieken als Docker, Snap, Flatpak, en op OSen zoals iOS ook hebt. Dat heeft te maken met beveiliging. Default moet beveiliging zo goed mogelijk zijn, dus default een standaard lokatie. Laat de gebruiker het vandaar maar verder afhandelen.
Duidelijk. Ik heb die situatie nooit meegemaakt, bij het opslaan kies ik als gebruiker altijd zelf waar het bestand opgeslagen wordt, nog nooit is een bestand spontaan ergens anders beland. Het lijkt mij een user error. Heb je zelf misschien ooit "remember this choice next time" o.i.d. aangevinkt of vergeten uit te vinken? Je OS kan natuurlijk wel de laatst gebruikte directory voorstellen, maar dan heb je nog steeds zelf de kans gehad om de opslaglocatie te wijzigen.

Wat betreft veiligheid, ja idem op Android: afgeschermde map, enkel toegankelijk voor de user die ook de Firefox app draait. Daar worden de gebruikersprofielen, cookies e.d. opgeslagen. Een prima opslaglocatie om aan het door jou gestelde veiligheidsmodel te voldoen als je bang bent dat Firefox andere bestanden in %TEMP% /tmp/ of /var/tmp/ zou lezen of uitvoeren. Ik zie alleen niet waarom de recente wijziging in Firefox nodig zou moeten zijn om dit mogelijk te maken? Wat belette je om Firefox alle toegang tot mappen te ontzeggen behalve je download map en deze als default in te stellen? Mijn punt is denk ik dat de kans, het aantal gebruikers en de hoeveelheid last van de ontstane clutter stukken groter is dan de kleine kans van een klein risico op toegang tot recent geopende downloads in een map die regelmatig wordt gerecycled. Bovendien was dit niet de motivatie van Mozilla maar: "mensen vinden hun bestanden niet terug, omdat ze de tmp map niet kunnen vinden en ze foutief voor openen hebben gekozen met de verwachting dat het bestand op een makkelijk bereikbare plaats wordt opgeslagen". Kortom: we willen meer aan het verwachtingspatroon van Chrome gebruikers voldoen.
Net getest met 102 op macOS 12.4 en hij onthoudt en hergebruikt netjes de vorige directory waar je het hebt opgeslagen. Daar begint hij dus de volgende keer. User error? Uiteraard, de user moet specifiek aangegeven dat hij of zij een andere directory wil dan de vorige. Je kunt dit oplossen door een specifieke Downloads directory te forceren. Die wil je niet weghebben nadat je je OS opnieuw opstart. Dat is immers niet wat mensen verwachten. Ze verwachten dat iets dat ze downloaden na een reboot nog beschikbaar is.
Wat belette je om Firefox alle toegang tot mappen te ontzeggen behalve je download map en deze als default in te stellen?
Zoals ik al zei: defaults matter. Firefox zou die rechten standaard niet eens moeten hebben, en dat kan nu makkelijker. Daarbij lijkt een Firefox die in Flatpak of AppImage of Snap draait nu meer op eentje die native draait.

Dat Firefox met regelmaat afkijkt van Chrome geloof ik graag. Vice versa idem.
Je kunt dit oplossen door een specifieke Downloads directory te forceren. Die wil je niet weghebben nadat je je OS opnieuw opstart. Dat is immers niet wat mensen verwachten. Ze verwachten dat iets dat ze downloaden na een reboot nog beschikbaar is.
Net even teruggekeken op een Firefox v68 en zelfs daar is de default voor browser.download.useDownloadDir true (Bestanden opslaan in [...map]) in plaats van "Altijd vragen waar bestanden moeten worden opgeslagen". Er is dus niet ineens iets weg als je je OS opnieuw opstart, of mis ik nou iets? Heb je het over de laatst gebruikte directory die onthouden wordt of een geopende download die uit de tijdelijke map gepurged wordt? Als mensen bij een download de keuze krijgen: openen of opslaan en ze verwachten dat het wordt opgeslagen als ze kiezen voor openen...dan is er gewoon iets ernstig mis met die mensen. "mensen" verwachten wel meer, dat betekent niet dat je ze altijd tegemoet moet komen: don't cater the stupid of het einde is echt zoek.
Zoals ik al zei: defaults matter. Firefox zou die rechten standaard niet eens moeten hebben, en dat kan nu makkelijker. Daarbij lijkt een Firefox die in Flatpak of AppImage of Snap draait nu meer op eentje die native draait.
Als dat zo is moet je die verantwoordelijkheid niet bij Firefox neerleggen. Dan is het aan het OS om die defaults af te dwingen of de geboden veiligheid is sowieso weinig waard (slager/applicatie die zijn eigen vlees keurt). Zie mijn voorbeeld van Android: het OS dwingt het af en de applicaties volgen het bestandsregime vanzelf.
Dat Firefox met regelmaat afkijkt van Chrome geloof ik graag. Vice versa idem.
Daar is op zich niets mis mee, maar het gaat mij erom dat ze wel kritisch moeten zijn wat ze wel of niet overnemen. Altijd zelf blijven nadenken: past het bij mijn product en mijn eindgebruikers? Gelukkig gaat het ook vaak wel goed, anders hadden we nu bijvoorbeeld Google's FLoC in Firefox gehad en een webkit engine.
Voor de technisch vaardige mensen is de about:config, waar je zulke instellingen naar wens kan aanpassen.
Klopt, inmiddels wel, maar volgens mij was dit gedrag niet aan te passen in de eerste update die dit introduceerde (v98?). Het venster gedrag wel, maar niet de (logische) opslag locatie in de temp folder. Leuk dat je het als technisch vaardige gebruiker kan aanpassen, maar het is sowieso een slecht gekozen default setting. Enkel om één klikje te besparen en mensen tegemoet te komen die kiezen om een download te openen en het vervolgens niet terug kunnen vinden of niet opnieuw kunnen downloaden en kiezen voor opslaan.

Goed voorbeeld overigens, about:config is al een hele tijd uit de mobiele browser gesloopt. Je wordt nu geacht een instabiele versie te gebruiken zoals beta of nightly als je controle over je browser wilt. Ja echte tech users kunnen ook aanpassingen maken in user.js, maar waarom zou je de perfecte ui hiervoor wegnemen?

[Reactie gewijzigd door thomas_24_7 op 22 juli 2024 23:57]

Ik weet niet of dit nog een probleem is met de officiele firefox android browser, maar ik test Mull al een tijdje zelf. Wat een fork ervan is, en die heeft wel een werkende about:config zoals je die van de desktop gewend bent.
Weet ik ook niet. Heb zelf nu Firefox v68, Firefox Beta en Fennec geïnstalleerd staan. Mull heb ik ook eens langs zien komen bij het kijken naar geschikte browsers. Volgens mij is dat een goede oplossing. Zelf denk ik een geschikte browser te hebben gevonden in Fennec (i.t.t. wat de naam doet vermoeden wél gebaseerd op de meest recente Fenix code i.p.v. Fennec/Firefox v68).
  • about:config
  • custom addons
  • proprietary bits and telemetry removed
  • up-to-date
  • geen grote afwijkingen van de codebase dus relatief makkelijk te onderhouden
En dan zelf wat gehardened met user.js aanpassingen.
en dan nog geen goede speeddial voor firefox(mijn staanart was altijd speed dial we) die werkt/is niet meer tedowmloaden voor firefox.
Dat downloadpanel had ik al vanaf dag 1 uitgezet door browser.download.alwaysOpenPanel op false te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.