Software-update: Mozilla Firefox 101.0

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft versie 101 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In versie 101 van Firefox, die tegenwoordig ook in de Windows App Store te vinden is, heeft Mozilla onder meer de mogelijkheid teruggebracht om een keuze te maken wat er met een bestand moet worden gedaan wanneer er op een downloadlink wordt geklikt. Deze optie staat overigens standaard uit. De complete changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden.

New
 • Reading is now easier with the prefers-contrast media query, which allows sites to detect if the user has requested that web content is presented with a higher (or lower) contrast.
 • It’s your choice! All non-configured MIME types can now be assigned a custom action upon download completion.
 • Firefox now allows users to use as many microphones as you want, at the same time, during video conferencing. The most exciting benefit is that you can easily switch your microphones at any time (if your conferencing service provider enables this flexibility).
Fixed Enterprise Developer
 • Developer Information
 • Inspector panel: When adding/removing a class name to/from an existing HTML element (using .cls button in Rules View), an autocomplete drop down automatically offers all existing class names on the page. In Firefox 101 the selected class name in the autocomplete drop-down list is auto-applied immediately as the user changes the selection of the autocomplete list (using up/down arrow keys). This is especially useful for quick testing of various styles.
 • Inspector panel: This new option can be used to disable “drag to update” features in the Rule View (values of some CSS properties e.g., sizes can be modified by dragging the mouse horizontally).
 • WebDriver BiDi: This protocol is enabled on the release channel to support external tools such as Selenium, which plan to start using WebDriver BiDi for Firefox. WebDriver-BiDi aims to provide a cross-browser protocol for browser automation that meets the requirements of modern web application testing tools. This allows both the client and the server to send & receive requests and responses.
Web Platform
 • Firefox new has added support for large, small, dynamic viewport units and logical ones (*vi and *vb). This gives users the flexibility to choose whether page elements are sized to the “smallest” viewport size (dynamic toolbar visible), “largest” viewport size (dynamic toolbar hidden), or “dynamic” viewport size (based on current status of dynamic toolbar).
 • Firefox 101 features added web conferencing support for enumerating (reducing errors caused by transposing or mistyping numbers) and selecting multiple audio input devices (giving you the ability to record or process multiple separate audio sources together, synchronously, at once) through navigator.mediaDevices.enumerateDevices().

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 101.0 voor Windows (Nederlands)
*Mozilla Firefox 101.0 voor Linux (Nederlands)
*Mozilla Firefox 101.0 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 101.0 voor Windows (Engels)
*Mozilla Firefox 101.0 voor Linux (Engels)
*Mozilla Firefox 101.0 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 101.0 voor Windows (Fries)
*Mozilla Firefox 101.0 voor Linux (Fries)
*Mozilla Firefox 101.0 voor macOS (Fries)

Mozilla Firefox Mozilla Firefox

Versienummer 101.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

31-05-2022 • 20:35

89 Linkedin

Submitter: 1DMKIIN

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (89)

Wijzig sortering
Firefox is de enige browser waarbij je je browser activiteiten (history, invulvelden, wachtwoorden, bookmarks, extensies, themas en zelfs de lay-out van de toolbars etc) volledig kan syncen met je eigen NAS of server. Doodsimpel door Firefox Sync via Docker Compose te draaien.

Alleen daarom al zal ik niet gauw overstappen.

En dit kan zelfs met Android Firefox Nightly (uit eigen ervaring en bij ouders stabiel genoeg) en daarmee kan je ook een add-on verzameling heel makkelijk toevoegen zodat uBlock Origin, SponsorBlock en Bypass Paywalls direct zijn geïnstalleerd.
Niemand hoeft ergens op over te stappen. Maar de lange historie van firefox tegen het commerciële geweld geeft wel aan dat firefox toch wel een blijvertje genoemd kan en mag worden. Zelfs naast of tegenover het commerciële geweld.

Bedenk dat iedere firefox gebruiker dat bewust doet. Die hebben allemaal een bewuste keuze gemaakt. Van de veel chrome of edge gebruikers durf ik te zeggen dat ze die browser gebruiken omdat het op het systeem zit en daar vandaan geen behoefte gehad hebben om over te stappen: Onder msWindows is edge tegenwoordig de standaard. Onder Chromium en Android is Chrome de standaard.

Als je nu de gebruikers van een standaard browser van de browser gebruikers af haalt, dan heb je zeker de gebruikers die een bewuste keuze hebben gemaakt. Hoe komen de getallen dan uit?
Firefox (Nightly) gebruik ik juist op mobiel. De enige reden is het ondersteunen van extensies. Niets nobels aan. Super eenvoudig.

Mochten adblockers worden ontmantelt op Chrome desktop, dan stap ik ook daar over op Firefox.

Firefox mist wel een paar features van Chrome op desktop. De zoekbalk om je tabs te doorzoeken. De functie om snel je tabs te vinden & beheren waar video/audio speelt. Eenzelfde implementatie van Chromes omnibox (die van Firefox is drie keer niks). En de implementatie van Chrome voor het verplaatsen van tabs naar vensters is soepeler en beter.
In Firefox krijg ik gewoon tabs als resultaten, wanneer ik in de adresbalk zoek.

Hoe vind je dan snel tabs waar video of audio speelt?

Wat is er mis met de adresbalk van Firefox?

Wat is er beter aan het verplaatsen van tabs in Chrome?
Firefox mist wel een paar features van Chrome op desktop.
Ik zou het betwijfelen. Toen Chrome uitkwam in 2008 liepen ze al achter op Firefox features. En in al die jaren leek het erop dat Google echt alleen een render engine met wat basic extensies wilde leveren.
De zoekbalk om je tabs te doorzoeken.
In de awesomebar van Firefox: %
12 jaar geleden: https://wiki.mozilla.org/Firefox/Projects/FTS_and_Awesomebar
Eenzelfde implementatie van Chromes omnibox (die van Firefox is drie keer niks).
Ik heb nog eens gekeken naar de omnibox van chrome(ik naam dat dat je de adresbar bedoeld) de omnibox is denk ik een kopie van de awesomebar van Firefox? Zelf heb ik nog nooit een betere implementatie gezien dan awesomebar. Alleen al de formatering van de resultaten is echt mooi gedaan in Firefox.
Ik zie trouwens geen enkele manier om die omnibox te configureren? Zit het ergens verborgen? Of googles beta browser?
Ja da's een mooie feature dat sync'en. Heeft wel een account nodig.

Ik denk toch wel dat sync'en de single belangrijkste reden is dat power-users nog altijd text-mode browsers gebruiken, ondanks de nadelen. Maar die gebruikers gebruiken weer geen Docker, en ook geen Firefox. Tenminste niet in hun native workflows.

Belangrijk voordeel van Firefox vindt ik dat de vanilla version geen problemen heeft met de clock, zoals Chromium dat heeft, in ieder geval op Windows. Scheelt uiteindelijk maar 2 clicken maar toch...

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 02:08]

Ik vraag me af waarom die versienummers elkaar zo rap opvolgen. Ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal van die major updates zijn dat die een heel nieuw versienummer rechtvaardigen.

Als ik dit in lijn zou zetten met bijvoorbeeld Windows, elke kleine update het windows 12, 13, 14 gaan noemen dan wordt het toch een zootje.....?

Ik vind de manier waarop bijvoorbeeld 7zip dat doet, door het jaartal als major versienummer aan te houden veel duidelijker. Of eventueel een versienummer als er een serieuze rewrite van bepaalde code is gedaan.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 1 juni 2022 08:23]

Dat is heel simpel, de versienummering is niet gericht op consumenten. De laatste keer dat Mozilla openlijk adverteerde of campagne voerde rond een specifiek versienummer was met de release van Firefox 4. Het versienummer is er puur voor developers.

Firefox hanteert een soort Major.Medium.Minor versienummering. Bij een Major update is er veel onder de motorkap verandert die compatibiliteit verandert. Bij een Medium update (die komen weinig voor) is er alleen een specifiek onderdeel de compatibiliteit verandert. Bij een Minor update zijn er alleen security en bugfixes die de compatibiliteit niet veranderen.

Als jij een developer van Add-ons bent dan weet je dat je niet opnieuw hoeft te testen als een Minor update uitkomt omdat die alleen security fixes zal hebben. Als Medium update uitkomt is de kans erg klein dat je iets moet testen en is een snelle blik op de release announcement genoeg (als er staat dat er een nieuwe passwordmanager is geland terwijl jij bookmarktool ontwerpt dat hoef je dus niets te doen). Bij een Major update is er zoveel aan de compatibiliteit veranderd dat je goed de veranderingen (Firefox 101 for developers) in de gaten met houden en mogelijk opnieuw moet testen.

Dat geldt eigenlijk ook voor developers van websites en web applicaties. Alhoewel je wel heel erg tegen de grens aan moet werken of cutting edge technieken moet gebruiken om daar vaak door geraakt te worden.

Er werken een enorme sloot developers aan Firefox en er landen dus dagelijks wijzigingen in de code. Sommige zijn simpele bugfixes, sommige zijn ingrijpende wijzigingen. Het release team kan per wijziging (toch al gauw ruim duizend per maand) besluiten of die vrijwel direct naar buiten kan (bijvoorbeeld een security fix in een Minor update) of dat die opgespaard moet worden voor een Major release. Iedere Major release van Firefox is een een verzameling van opgespaarde grote wijzigingen, sommigen is jaren aan gewerkt, sommige maar een paar weken, maar altijd zullen ze een wijziging in de compatibiliteit met zich meebrengen en dus extra aandacht vereisen van externe developers. Vandaar de Major.Medium.Minor versienummering.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 1 juni 2022 10:54]

chrome/chronium is hier mee begonnen en mozilla is ze achterna gegaan tot grote frustratie van sommigen als ik r/firefox op reddit mag geloven

zelf vind ik het wel fijn zeker moet hoe snel ontwikkelingen in de wereld gaan maar goed ik ben er dan ook een van de jonge garde die niet anders weet dan dat men dit zo doet

is misschien geen antwoord op je vraag maar dat is het beste wat ik ervan kan maken :)
Ik vraag me af waarom die versienummers elkaar zo rap opvolgen. Ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal van die major updates zijn dat die een heel nieuw versienummer rechtvaardigen.
Firefox heeft elke 6 weken een nieuwe major. Fixes en features die goed genoeg zijn worden meegenomen. Degene die het niet halen kunnen met de volgende trein mee 6 weken later. Het versienummer is dus meer een datum notatie dan om aan te geven of er veel of weinig is verandert zoals vroeger.
Heeft Firefox wel toekomst? Het lijkt erop alsof ze een eeuwige verloren strijd voeren tegen het commerciële geweld.
Ik ben bang van niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot Firefox-fan en gebruik het op werk, thuis en op de telefoon. Ad-blockers kunnen runnen op mobiel is heerlijk. En Firefox doet op technisch niveau eigenlijk niet onder voor Chrome dankzij vele inspanningen zoals WebRender. Mozilla heeft het daarbij altijd veel meer van de openheid en privacy gehad dan Google.

Maar als ik zie hoe Firefox steeds weer tegengewerkt wordt door Google en nu ook Microsoft (Google-services en veel Ms Office 365 sites zijn gewoon veel trager dan op Chromium-based) dan snap ik dat zelfs "hard-core" Firefox-gebruikers overgaan op Chrome, Edge, of een ander smaakje van Chromium.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 31 mei 2022 21:06]

Maar als ik zie hoe Firefox steeds weer tegengewerkt wordt door Google en nu ook Microsoft
Ik neem het toch vooral de webontwikkelaars kwaad die iets specifiek bouwen voor Chrome/Chromium - in plaats van zich aan de standaarden te houden - en vervolgens vol blijven houden met het argument dat je maar "gewoon" Chrome moet gebruiken.

Voor mij persoonlijk werkt grofweg 99% van het internet prima in Firefox en kan ik ook prima leven zonder die 1% die niet goed werkt. Echter heb ik wel mijn moeder verloren aan Chrome omdat ze met Firefox soms tegen problemen aan liep. Dat was uiteraard geen Firefox probleem, maar een luie webontwikkelaar die het internet een beetje slechter heeft gemaakt door alleen met Chrome te testen.
Vooral met mobile krijg ik het gevoel dat websites enkel werken met chrome. Bol.com werkt voor geen meter op firefox op mobile. En er zijn genoeg andere sites waar ik eigenlijk exact dezelfde problemen heb. En support moet je ook niet vragen. Er zei zelfs een letterlijk "Gebruik een browser, geen gedrocht" en haakte in.
Mijn ervaring is om eerlijk te zijn het tegenovergestelde. Ik gebruik ook Firefox op Android en ik heb echt zelden problemen. Ook Bol.com werkt hier eigenlijk prima met Firefox op mobiel. Overigens zijn de problemen die ik ervaar met Firefox vrijwel altijd te wijten aan (privacy, cookies, tracking) extensions.
ja heb precies dezelfde ervaring. Is gewoon top op mijn Android en iPhone telefoon.
Dat was uiteraard geen Firefox probleem, maar een luie webontwikkelaar die het internet een beetje slechter heeft gemaakt door alleen met Chrome te testen.
Dat is dus wel een Firefox-probleem als het ze gebruikers kost.
Ik ben het met je eens hoor - maar Firefox zou toch echt moeten proberen dit tegemoet te komen. Niet omdat dat eerlijk is, maar omdat anders mensen gewoon overstappen 'want het werkt niet'.
Ik denk dat de core gebruikers wel Firefox zullen blijven gebruiken als hun main browser. Ik alvast wel.
Inderdaad, ik kies bewust voor een browser die gemaakt is voor gebruikers en niet met een commercieel doel in het achterhoofd.

Microsoft services gebruik ik niet, maar ik merk inderdaad dat features in Google producten soms niet aanwezig zijn in Firefox, terwijl ik als web developer niet altijd een logische verklaring er voor kan vinden waarom dat niet in Firefox zou kunnen werken.
Ik ook, heb vele browsers in gebruik, maar ben toch weer helemaal terug bij Firefox. Ook op mobiel. Heb nog niet zolang gelden een kleine bijdrage gegeven. Ik hoop dat deze nog lang mag blijven bestaan.
Ook als zijn sommige services iets langzamer, daartegenover, heeft Firefox container voor mij grote waarde bij Office365 of Google accounts.

Gewoon een top browser.
Containers gebruik ik inderdaad ook veel.
Ook als je als web developer verschillende gebruikers tegelijk wil testen om te kijken of het goed werkt met verschillende rechten.
Ik gebruik als IT consultant ook containers enorm veel. Ik ben dikwijls in 5 verschillende 365 tenants ingelogd, elk in zijn container.
@CykoByte Mozilla heeft de gecko engine in FF92 vervangen met webrender. Da's ook weer zo'n aparte keuze; heel Firefox en SpiderMonkey de Javascript interpreter waren geschreven in C++; maar WebRender is geschreven in Rust.

Security as an afterthought?

@IamBANE Ik heb ff dat filmpje gecheckt maar ik hoor hem niet eens iets zeggen over compilers dus die review kan je niet echt serieus nemen. WASM vs MASM is een interessantere discussie. Ik bedoel, de engines implementeren gewoon W3C standaarden.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 31 mei 2022 21:45]

Compilers en de taal waarin iets is geschreven, zegt vrij weinig over de kwaliteit of veiligheid van een stuk software. Zeker iets complex als een browser.

Je doelt denk ik op het feit dat Rust "veiliger is", maar dat is niet inherent zo. Rust heeft handvaten en middelen om veiligere code te schrijven, dat klopt. Maar dat betekent niet dat software geschreven in C en C++ per definitie brak is.

Veel belangrijker, welke taal je ook gebruikt om je software te schrijven, is een goede architectuur. Hoe scheid je processen van elkaar, hoe zorg je dat je processen goed gesandboxed zijn, hoe zorg je ervoor dat je encryptie goed implementeert. Dit alles kun je bereiken met welke taal je ook kiest. En andersom; een brakke architectuur fix je niet even door een beetje rust over je project heen te gieten.

Ik zou je kritiek beter vinden als je het had gehad over het feit dat Firefox pas 5 jaar gescheiden processen heeft. Of hoe het nog jaren met XUL-extensies heeft gewerkt, nadat Chrome het permission-based model introduceerde, dat aantoonde veel veiliger en robuuster te zijn. Firefox heeft in die zin jaren achter gelopen op Chrome in de zin van veiligheid. Maar dat heeft niks met de taal of compiler te maken.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 31 mei 2022 22:00]

Compilers zeggen niks over de veiligheid? Toch apart want je hebt het over de grootste gemene deler van onveiligheid gerelateerd aan internet. Die architectuur waar je op doelt, zit die niet in een compiler dan? Is toch ook software?

En wat programeertalen en veiligheid betreft ben ik idd conservatief. Dus ik vindt Rust zeker niet veiliger dan C/C++, helemaal niet gecombineerd met Java threads, zoals gebruikt in Geckoview (en ook gebruikt door Ktor/kotlin). Da's pas spaghetti architectuur. Ik doelde meer op de verschillen in browseromgevingen, zoals je kan terugzien in de ontwikkeling van MASM naar WASM.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 01:16]

Met architectuur bedoel ik hoe modules met elkaar samenwerken. Dus niet ARM/X86/X64 maar "hoe communiceren mijn OSI-lagen met elkaar". Dat is puur implementatie, en errata in compilers daargelaten, niet bepaald door de taal/compiler.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 31 mei 2022 22:23]

@CykoByte
yes, een compiler is dus software. En WASM is geen MASM.

Je kan zelfs ook architectuur aanbrengen in een folder bijvoorbeeld. Of op een disk. Maar dan noemen ze het vaak bootstrappen, scaffolding, formatteren of defragmenteren. Maar nu verschuift de discussie qua architectuur richting frameworks en toolkits. Vandaar dat de veiligheidsdiscussie enkel gevoerd kan worden met inbegrip van de compiler, zeker als het over browsers gaat.

Wat jij zegt over modules, ik denk dat je bedoelt hoe projecten en libraries georganiseerd zijn. Organisatie en hiërarchie zijn elementen toegepast in systeem architectuur en software design maar die zijn niet exclusief voor een ISA of een fabrikant. Zelfs niet voor computersystemen of wat dan ook. En dat komt dus omdat hardware geen software is, en daartussen zit een o.a. een compiler maar ook standaarden. En compilers zijn traditioneel geschreven in C. Hoe denk je dan dat bv. Nvidia zijn x86-64 chipset drivers schreef en bij de consument bracht?

Nou wil ik geen zout op slakken leggen en de purist uithangen, maar qua architectonische discussie van talen, computer- en programmeertalen, worden er al heel lang en uitgebreid discussies gevoerd over implementaties van en door allerlei commissies, resulterend in ANSI-C en ISO C. Een antieke discussie in IT land, die aan de locale verbonden is en C daarmee definitief onderscheidt van het object-georienteerde C++, en iedereen die genoeg lineaire C code heeft gebugged kent de Y2k bugs en ook recentere date+time problematiek.

Wat betreft OSI-layers, gecentreerd rondom de DOM & W3C standaarden, die maken dataverkeer juist een veelvoud diffuser en complexer, door internationalisering en lokalisering. Je kan ook niet stellen dat de ICU libraries zichzelf bewezen hebben.
Juist op het gebied van help-system bij dockers, snaps en flatpaks zie je enorme vooruitgang qua toepassing van m2m. Maar daar wil je geen full-blown browser voor installeren en onderhouden, wat ook goed is voor de DOM en ook van toepassing is op Rust en TypeScript workflows.
Wat dat betreft is POSIX toch wel de grootste gemene deler want de Abstract Syntax Trees (AST) heeft ook nog invloed op dit onderwerp. Wellicht verklaart dat waarom Webrender in Rust is geschreven en threads van Java is gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 09:38]

Hier op t werk is Chrome en Firefox sinds kort helemaal niet meer beschikbaar. Alleen een select aantal meer development achtige functies kunnen het installeren, de rest krijgt alleen Edge, mag geen extensies en settings aanpassen. Sta je daar met je leuke laptop….
Ik ben toevallig recentelijk overgestapt op Firefox (komend van Chrome en Safari) en ik ben positief verrast. Vlotte browser, veilig, veel extensies en het ziet er goed uit.
Ben zelf al jaren een Firefox-gebruiker. Heb tussendoor ook andere geprobeerd, maar altijd terug gegaan.

Je geeft aan ‘vlot’ en ‘veilig’. Chrome is dat toch ook? Althans. Ik hoe nooit iemand klagen dat Chrome log en onveilig is… (Safari heb ik geen ervaring mee (heb geen Apple pc). Althans alleen op m’n telefoon, maar dat bedoel je vast niet :) )

En heeft Firefox meer (goede) extensies beschikbaar dan Chrome? (Even los van de absolute hoeveelheid, want er zal voor beide browsers heel veel nutteloze zou bestaan)
Op de desktop zal het aantal extensies wel gelijkaardig zijn denk ik, maar Chrome for Android heeft helemaal geen extensies, Firefox for Android wel.
Oh ja :) Dat is waar ook. Toen ik een Android toestel had gebruikte ik ook Firefox om die reden inderdaad. Ik heb nu een Apple telefoon en die heeft ook nog wel wat extensies voor Safari. Dat is dan wel minimaal, maar wel de meest noodzakelijke...

Een adblocker (in mijn geval Adguard)
Sponsorblock (een filter voor de mobiele site van Youtube)
Vinegar (Een simpelere videoplayer voor youtube)
Baking Soda (Een fijnere niet-youtube videoplayer-skin)
Super Agent (een cookiewall-wegklikker)
Intention (Haalt de prut weg van Youtube, instagram e.d. zoals de 'Feed, Notifications, enz. enz.)

Met bovenstaande is Safari op iOS echt heel fijn.
Onder ‘veilig’ versta ik ook dat men bij Google niet meekijkt ;)
Chrome is alleen handig als je je ram nergens anders voor nodig hebt dan je browser.
Anoniem: 674295
@Herax10NL31 mei 2022 22:02
1+ hier, net overgestapt van Chrome op Windows naar Firefox op Arch. Erg vlot, geen problemen gehad en vooral goed aan te passen naar wat je zelf wilt.
Firefox is niet veel kleiner kwa markt dan bv edge.

Safari is voor Mac gebruikers de keuze naast Chrome. En Windows gebruikers zijn voornamelijk Chrome gebruikers.
Op de Mac heb je veel meer keuze dan alleen Safari of Chrome. Tot zelfs Edge.
Op de Mac is voor mij Firefox favoriet door de ruime keuze aan extenties en multi platform ondersteuning.
Misschien heb ik het verkeerd verwoord. Safari heeft een groter aandeel dan bv Firefox.

Reden is meer dat dit op de iPhone en iPads gebruikt wordt als standaard. Neem ik aan!!

Edge en Firefox ong 3% Safari 12%

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 1 juni 2022 08:11]

Safari een keuze? Als MacOS gebruiker mijd ik het als de pest.
Ik ben juist een jaar geleden teruggegaan naar Firefox. Eindelijk een goede mobiele browser zodat je kan syncen tussen telefoon en laptop. Native vertaal functie komt eraan. Multi language support recent toegevoegd. Nu alleen nog adres auto fill en ik mis niks meer uit Chrome. Dan mis ik juist feature in Chrome. Enige reden voor Chrome is dan nog voor MS Teams en Stadia.

Oh en PWA mogen op Android nog wel wat beter, zoals Chrome dat doet, echt als app installeren IPV een snelkoppeling in je launcher.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 31 mei 2022 22:05]

Waarom niet? Firefox doet prima mee zonder al dat commerciele geweld. Het is een fijne browser en het is goed voor je privacy.
@Corrigan Zo dacht ik ook altijd, maar aangezien alle anderen engines sterke company backing hebben, worden in dergelijke omstandigheden in onstuimige markten "vrijwilliger organisaties" zoals Mozilla een makkelijk single point of target.

Mozilla Foundation heeft ook veel kritiek te verwerken gekregen. Net als FSF trouwens. Wat privacy betreft maakt het als privé persoon weinig uit, maar als je een groot bedrijf runt, dan kan je het beste voor iets van Apple en Google kiezen en je aan hun voorwaarden houden. Ik bedoel, het is niet zo dat browsers veilig zijn dus een sterke partij die backing geeft is wel een verstandige overweging.

Bovendien moet tegenwoordig alles in Europa gemaakt worden, volgens de politiek dan. Dat lijkt me ook voor browser engines te gelden.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 02:33]

Niet mijn ervaring. Ik zie bij grote bedrijven juist veel Firefox. Om niet alleen afhankelijk te zijn van de grote tech giganten is een extra browser van een andere partij nuttig. Dat is vaak Firefox en wordt ook veel gebruikt. Omdat bijna iedereen het wel kent en het heeft een jarenlange goede reputatie.
Die afhankelijkheid van bigtech wordt met de toch al beperkte browserkeuze niet echt minder. Dan had Mozilla in 2013 Firefox OS moeten doorzetten. Of de EU had een compiler moeten ontwikkelen of kopen. Nu is het de beurt aan CLI browsers denk ik.

Toch hebben mijn klanten hele andere overwegingen; dat zijn mn. opportunisten die mobiel willen multitasken en die de logica, vooral het technische verhaal, helemaal achterwege laten in hun overwegingen.
Ze kiezen gemakshalve voor een iPhone, en gebruiken de Safari browser zoals die uit de doos komt. Hun herhalingsaankopen zijn voornamelijk gebaseerd op reputatie en op brand-loyalty, en op het mogelijke maximale verlies van bijbehorende investering. Ze zien ICT producten sowiezo als kostenpost en de volledige risico's overzien ze niet, maar ze zijn zich er wel heel bewust van.

Maar misschien dat verzekeringsmaatschappijen zich anders gaan gedragen, met die home-grown stuff die de politiek tegenwoordig propageert. Bovendien heb je nog AI en bigdata waarvan de effecten enkel gaan toenemen. Ik zie wel zoiets ontstaan als 'schadevrije jaren', zoals in auto verzekeringen. En/of een social credit system gekoppeld aan een QoS.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 05:10]

Ik zie Firefox ook veel op de MacBooks bij de grote bedrijven. En trouwens ook veel meer MacBooks daar. Want met vaak cloud omgevingen heb je toch geen Windows meer persé nodig.
Een marktaandeel van enkele procenten op de massa internet gebruikers is in absolute cijfers nog steeds een gigantische massa aan gebruikers. Er zijn veel opensource projecten die nooit aan die aantallen zullen geraken en ook prima verder werken.
Natuurlijk als je ooit nog veel groter was en nu dus met een pak minder moet doen, zullen je bedrijfsuitgaven hierop moeten aangepast worden. Daarnaast is het zoeken naar manieren om nieuwe inkomsten te maken en dat is niet eenvoudig met de visie van Mozilla.
Microsoft is overgestapt op Chromium. Dat zegt toch wel iets vrees ik.
@YangWenli mwah, da's een beetje geschuif binnen Bigtech. Maar inderdaad wel op industriële schaal. Zo heeft Microsoft Pluton in alle AMD, Intel en Qualcomm producten. Als opvolger van het TPM platform.

Ik voorzie een Borland scenario voor Mozilla Firefox, samen met QT/GTK een roemloos einde in een Broadcom binary. Ik was overigens enthousiast beta gebruiker van hun FireFox OS, toen nog op mijn Google Nexus 4 en Motorola G4. Was echt niet slecht, maar toen kwam html5 maar niet van de grond.
En eerder natuurlijk, met Netscape, maar ook dat zijn vervlogen tijden. Mozilla had voor een text-based approach moeten gaan, m2m focus met perl of zo. En dan samenwerking zoeken met CERN. Daar had hun technische bagage beter tot zijn recht gekomen dan in consumerspace en is het makkelijker om te differentiëren.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 12:08]

Daarover kwam ik recent een filmpje tegen: Firefox is on the verge of extinction. What can they do about it? https://www.youtube.com/watch?v=7xvtz3pN_Sw

Tja, accuraat of niet?
Firefox, Chrome voor mij allemaal 1 pot not. Gigantische resource hogs zonder goede reden en alle updates slopen zoot die gebreuikers weer mogen proberen te fixen of omheen moeten werken.
Ik draai nog versie 89 en als ik ooit verplicht moet upgraden dan ga ik op zoen naar een andere browser omdat ik weiger met tabs te browsen en bij chrome en nieuwere firefox is dat niet meer uit te schakelen op een acceptabele manier.
Het word tijd dat ze eens stoppen met veranderen om te veranderen en dingen beter maken en verder met hun tengels overals afblijven.
Ik ben het met je eens dat browsers te veel features krijgen. Veelal gesponsorde zaken enz. Maar zaken als tabs, nieuwe video-codec ondersteuning, enz, zijn toch wel echt verbeteringen in mijn optiek.

Wat voor concrete dingen slopen updates in jouw ervaring? Ik zou het oprecht niet weten…
Vooral interface gerelateerde zaken. Zo is over de jaren de bovenbalk 3x zo dik geworden, zijn tabs niet meer te verwijderen, werkt fav. Minder lekker door aanpassing aan de interface en heb je addons nodig om het enigszins nuttig te maken. En op Android is de lijst nog veel langer omdat daar echt alles gesloopt word. Laatste ergernissen zijn tab groepen waar je niet omheen kan en de constante vraag of ze me notificaties mogen sturen op iedere site en de tab interface zelf is verpest. En alsof dat allemaal nog niet irriterend genoeg is halen ze actief de mogelijkheden weg om dit ongedaan te maken zonder geldige reden. Het interesseert ze gewoon geen hol meet wat de gebruikers willen.
Het interesseert ze gewoon geen hol meet wat de gebruikers willen.
Nou ja. Ik denk dat ze best wel kunnen zien aan de telemetry wat er veel of weinig gebruikt wordt. Maar goed. Dat betekend niet dat ze 100% van de potentiële gebruikers tevreden kunnen houden.

Android zou ik niet weten. Dat heb ik niet in gebruik. Maar ik weet in elk geval dat die notificaties gewoon uit te schakelen zijn in de instellingen. Ik ben het met je eens dat dat supervervelend is. Ik wil ook gewoon een browser en geen hybride site-app (bij gebrek aan betere beschrijving van mijn kant).

De favorieten doe ik niet zo veel mee, dus dat zou ik niet weten hoe dat al-dan-niet functioneerd. Het was me nog niet opgevallen, maar de 'tab-balk' is inderdaad significant dikker worden dan 'vroeger'.

Ik weet niet wat 'tab groepen' zijn. Ik gebruik het denk ik dus ook niet en als ik heb er dus ook blijkbaar geen last van. Anders was het me denk ik wel tegenvallen. De tab-interface heb ik niet het gevoel bij dat hij heel erg veranderd is over de laatste jaren? Maar als je tabs al niet fijn vindt, dan heb je daar natuurlijk geen boodschap aan.

Maar goed. Het is in elk geval vervelend voor je dat je geen moderne (als in nieuw in tijd) fijne browser kan vinden.
Telemetry vertelt helemaal niets over hoe belabberd ik de interface ervaar. Alleen dat ik verplicht ben het door hun opgelegde gedrocht te gebruiken omdat ze de andere opties uitgeschakeld hebben.

Tab groepen is iets van mobiele browsers. Waar je normaal open in nieuwe tab deed heb je nu open in nieuwe tab groep. En als je dus wil switchen moet je eerst naar het switch scherm wat ze al verpest hebben, dan de juiste groep opzoeken en dan de juiste tab. Volkomen onpraktisch.

Ik was geswitcht naar Dolphin maar die heeft gewoon 1 op 1 chrome gekopieerd en dus dezelfde ellende.
Nee, dat klopt. Niet hoe jij het ervaart. Wel hoeveel en hoe mensen een bepaalde feature gebruiken. Ze hebben ook allerlei fora waar de ontwikkelaars e.d. daadwerkelijk meelezen en reageren. Ze kunnen uiteraard niet iedereen blij maken.

Die tabgroepen klinkt inderdaad niet fijn. Dan ben ik wel blij met m'n Safari op m'n telefoon als ik dit zo lees, maar daar heb jij geen boodschap aan.

Het is in elk geval duidelijk een frustratiepunt voor je geworden. En dan is het supervervelend dat je geen 'echte' alternatieven hebt.
Ik ervaar bij Mozilla producten regelmatig foute ontwerp keuzes die lijken te worden veroorzaakt door wat ik Telemetry bias noem: het verkeerd interpreteren van Telemetry data en/of het niet nadenken over de vraag waarom bepaalde data er niet is.

Denk bij dat laatste aan het verschijnsel dat met name Tweakers Telemetry vaak uitzetten. Of dat er use cases zijn waardoor Telemetry data soms helemaal niet verstuurd kan worden. Bij Thunderbird heeft dit laatste tot de idiote beslissing geleid om Movemail ondersteuning te schrappen.
Wat heeft dat met deze updates te maken? Die vraag kan je toch constant stellen, zelfs als er geen update zou zijn?
dat klopt.
Hoe vindt jij dat een comment systeem van tweakers dan gebruikt moet worden? Wat jij zegt geldt voor ruim 80% van de comments. Erger nog, jouw comment heeft niks met mijn comment te maken.
Ik stelde de vraag omdat je tot dan toe geen verband met de update liet merken, terwijl die er mogelijk wel kon zijn. Als het ontopic was had je naar aanleiding van de vraag meteen de gelegenheid gehad om duidelijk te maken wat ik dan kennelijk over het hoofd zag.

Om het ontopic te houden: hoe valt er met deze updates te twijfelen aan een gelijk spel of winst? Want updates komen er van browsers kennelijk hoe dan ook, terwijl geen enkele browser gelijk is en ze zelden tegelijkertijd met precies de zelfde functionaliteiten komen.
Ik vond het al zo'n rare comment op mijn vraag. Mijn vraag ging dus niet over updates maar over het product en eigenlijk ook over bijbehorende Mozilla foundation.

Maar comments zijn niet ontopic omdat jij dat wel of niet denkt. Hier heb je de huisregels van Tweakers. https://tweakers.net/info/algemene-voorwaarden/huisregels/

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 31 mei 2022 22:23]

Jammer dat je het steeds liever over iets anders wil hebben dan over de updates. Mijn vraag daarover laat ik nog even staan.

[Reactie gewijzigd door kodak op 31 mei 2022 22:24]

Ik had niet echt interesse om over firefox update's te praten, zeker al niet sinds Mozilla Foundation deprecated ECMA-357 in 2014. Ik gebuik nl. nog steeds een custom E4X solution, met grunt voor automation.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 31 mei 2022 22:53]

De updates lijken tot nu toe een van de meest relevante redenen dat er voor welke browser dan ook een toekomst is. Zelfs voor custom solutions lijken me die relevant, aangezien geen ontwikkelaar de features allemaal zelf zal bedenken.
Nou, het gaat mij altijd om individuele features en degene die ik nodig heb is vrij statisch en moet vooral backward compatibele zijn. Er zijn allerlei custom solutions op de DOM. Niet enkel de browser. Wat denk je van tools als rsync of wget/cURL?

Die custom solution betreft gewoon Javascript, express/grunt/bower, en dat vergaat niet. Behalve dan dat het mijn nieuwsjaar goede voornemen is om die repo klimaatneutraal te maken door mijn NPM gebruik te verminderen, en dus bijbehorende m2m workflow te optimaliseren en waar mogelijk te consolideren met Python2 of Perl, 2 erg leesbare talen die toch al mijn voorkeur hebben sinds coroutines.
Interpreted Javascript en PHP hebben altijd achter de feiten gelopen qua efficientië, zowel in de IDE als qua m2m workloads in IoT Clouds; in ieder geval nooit perl overtroffen in async compute. En ondanks dat Typescript betere syntax heeft, en hoewel fetch "gratis" NPM ondersteunt, is object-georiënteerdheid voor mij dé reden om uiterst sceptisch te zijn tov alle full-blown browsers en nieuwere verschijnsels zoals Rust, wat een soort geïnterpreteerd C++ dialect is.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 11:58]

Er zijn nog steeds zo'n 200 miljoen Firefox gebruikers dus zo klein zijn ze nou ook weer niet. Er zullen niet veel softwarepakketten in de wereld zijn met meer gebruikers. Goed, het waren er in de hoogtijdagen zo'n 500 miljoen dus de relatieve invloed (zeker nu er veel minder internetgebruikers zijn) is wel afgenomen.

Op dit moment is het eigenlijk vooral Safari voor iOS die nog voorkomt dat we in een Chrome-only website wereld zitten.
@Maurits van Baerle mwah, in FOSS zijn er tientallen, zo niet honderden belangrijkere ICT projecten dan Firefox. En het is maar net hoe je statistieken meet maar als je bv. enkel alleen al kijkt naar wat er voor data door NPM, gihub, pypi of aur gaat, dan sta je er versteld van hoe weinig impact de browser heeft op de totale data commuicatie. Bovendien zijn er wel ruim meer dan een miljard mensen die helemaal geen browser gebruiken.

Maar de dominantie van Bigtech op consumer devices is idd onmiskenbaar. Hoewel, dat fluctueert ook nogal per regio.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 10:56]

Misschien, maar ik hoop het wel. We zijn langzaam weer naar een nieuwe internet explorer aan het toe werken. Of eigenlijk zijn we daar al.

De macht van Chrome(ium) is inmiddels zo groot. Zelfs Microsoft koos ervoor (god mag weten waarom) ipv voor de Firefox engine, waarmee ze een gelijk speelveld konden creeeren.

Liever nog de oude edge browser dan de nuidige chrome met een ander logo.
Ik draag ze een warm hart toe want het web is gebaat bij meerdere browser-engines. Maar wat ik dan weer waardeloos vind is dat ze er al twee jaar over doen om een simpel icoontje aan te passen aan de nieuwe macOS-stijl (zoals voorgeschreven door Apple in de Human Interface Guidelines):
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1648386
(en ik weet dat je het zelf kunt vervangen)
@Tom Ikzelf ben groot voorstander van één enkele browser engine, een kid-vriendelijke. Misschien een tweede, specifiek gericht op m2m; zoiets als NPM. Maar niks weerhoudt een bedrijf er van om er zelf een browser engine te ontwikkelen. Beetje hetzelfde verhaal als de compilers, waarvan 95% marktaandeel van de software die gebruikt wordt ook maar door enkele brands geleverd worden. En toen kwam Apple met LLVM and clang, wat naast GNU/Linux ook GCC buiten de deur houdt.

Maar het is een veelzeggende bug; ik classificeer die HID/USB bug maar als Javascript artefact. Als Javascript nou ook door Mozilla gemanaged zou worden zou de situatie al minder slecht zijn.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 04:39]

Ikzelf ben groot voorstander van één enkele browser engine
Iemand die internet explorer 6 vergeten is, blijkbaar?
Niet echt zolang de engines zich maar aan de HTML & CSS standaarden houden.
Vroeger was het een ramp ja.
Ik heb vroeger wel zaken gedaan met HTML en CSS. Er was toentertijd niet één browser die zich volledig aan de standaarden hield. Is dat tegenwoordig beter?

Naar aanleiding hiervan, maar weer is een old-skool acid3 test gedaan. M'n browsers (Edge, Chrome en Firefox) op deze computer zijn in elk geval niet 100% goed (ook geen vloeiende animaties). En volgens mij is deze test al HEEL erg oud.
http://acid3.acidtests.org/
Met de allernieuwste features? nee.
Wat oudere features welke niet bleeding edge zijn? Ja dat is tegenwoordig gelijk.
Is dit de versie waarbij de keuze om te openen of bewaren van een bestand bij een download terug is?
Dit soort problemen heb je dus niet als je de ESR versie gebruikt.
Ik gebruik firefox op alle prive devices. Voor mn werk gebruik ik een chromium, meestal chrome, some edge vanwege corporate networks voor e-learning (wordt geforceerd) en intranet functionaliteit. Ook het ontwikkelen en testen met chrome met de debugger lijkt wat vlotter en handiger te werken dan met firefox.
Ik vind firefox nog steeds een fijne browser, met noscript en adblock pro met opt in javascript. Alleen als iets niet goed werkt wijk ik uit naar chrome, bijvoorbeeld bij sommige webshops die niet goed redirecten naar iDeal providers of als de gui niet helemaal goed compliant gebouwd is.
Bij mij is het op Windows juist andersom; Chromium geeft vaak problemen omdat er iets met de clock is, en dan moet ik Firefox gebruiken om die website te bekijken.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 1 juni 2022 05:22]

In deze versie kun je gelukkig weer zelf kiezen of en waar je bestanden download.
Gedeeltelijk. Op het moment als je open kiest wordt het bestand nog steeds in je download map gezet ipv de temp dir. Die optie komt in 102 ws terug. Zie ook https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1738574#c133
In de settings kun je, en kon je al lang al, aangeven, dat Firefox moest vragen waar bestanden naar toe moeten/moesten. Je kunt een default folder aangeven en "altijd vragen" aanvinken.
Ja, dat is niet zo moeilijk: Extra, Opties, Algemeen.
Onder Bestanden en Toepassingen, Downloads: kies Bestanden opslaan in, blader naar de Tempmap, kies daarna weer desgewenst Altijd vragen waar bestanden moeten worden opgeslagen.
In de tabel eronder kun je bij alle bestandstypen Altijd vragen kiezen. Voor bestandstypen die niet in de tabel voorkomen kun je nu onder de tabel kiezen wat er mee moet gebeuren. Of je bestandstypen aan de tabel kunt toevoegen is me niet duidelijk.
firefox is gewoon veel beter eender welke chromium browser omdat deze minder RAM eten (dus beter voor de performance) gamers zoals ik vinden dit natuurlijk leuk en omdat google niet alles beheerst wat jij opzoekt.
Hangt af van OS, op Mac en iPhone is Safari het beste
Ben ik niet met je eens. Safari vind ik niet altijd lekker werken en sommige extensies die ik veel gebruik op FF zijn er domweg niet
[...] heeft Mozilla onder meer de mogelijkheid teruggebracht om een keuze te maken wat er met een bestand moet worden gedaan wanneer er op een downloadlink wordt geklikt.
Je kunt dit aanpassen in de Advanced Preferences. Open een nieuwe tab, type about:config in de adresbalk en accepteer de risico's.
Zet dan de volgende keys op deze waardes:
 • browser.download.alwaysOpenPaneltrue
 • browser.download.improvements_to_download_panelfalse
 • browser.download.panel.showntrue
Wellicht is er 1 niet nodig, maar met deze 3 settings werkt het bij mij zoals het was.
Probleem...:
Ik heb diverse zoekmachines, maar heb Duckduckgo als Standaardzoekmachine bij Firefox/Zoeken ingesteld.

Eén van de andere zoekmachines die ik heb is Quant.
Daar zit er een icoontje van (bij mij rechts boven).
Als ik die aanklik zegt hij:
Qwant is your default search engine. [Dat hadden we dus niet afgesproken!]
Every query you put in the address bar goes to Qwant

Best Firefox: wat is nu mijn default zoekmachine??? Duckduckgo of Quant???

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 1 juni 2022 14:32]

Dat kun je zien als je een stukje tekst selecteert en er op rechtsklikt. Dan zie je o.a. Zoeken bij met daarachter de naam van de standaardzoekmachine.
@Alex3
Dat zou ik denken, maar desondanks zegt Quant dat ze de default is.
Misschien zijn zij dat inderdaad onderhuids?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee