Software-update: Mozilla Thunderbird 91.3.0

Mozilla Thunderbird 60 logo (80 pix) De Mozilla Foundation heeft versie 91.3.0 van Thunderbird uitgebracht. Thunderbird is een opensourceclient voor e-mail en nieuwsgroepen, met features als ondersteuning voor verschillende mail- en newsaccounts, een spamfilter, spellingscontrole en een aanpasbaar uiterlijk. In versie 91 is onder meer een waarschuwing toegevoegd wanneer er een e-mail naar een mogelijk niet bestaand adres wordt gestuurd, of als er te veel adressen op de publieke adresregel staan. Verder is er ondersteuning voor CardDAV en is er een native client voor een Mac uitgerust met een Apple Silicon-processor. Inmiddels wordt vanuit versie 78 een update naar 91 aangeboden. In deze uitgave zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Fixes
 • Default mail headers were set incorrectly when the value contained a colon (:)
 • Thunderbird did not send the QUIT command when closing an SMTP connection
 • Mail tabs could not be closed using the context menu
 • "Print" context menu was still shown when no message pane was displayed
 • Windows tray icon did not reappear after restarting Windows Explorer
 • Compose window attachment drag and drop fixes
 • Various macOS stability improvements
 • Drag and Drop area for file attachments on Windows was incorrect
 • CardDAV address books without a name did not work
 • Thunderbird tried to refresh disabled and manual-only calendars when the network state changed from offline to online
 • Various Calendar event dialog fixes
 • Various security fixes

Mozilla Mozilla Thunderbird

Versienummer 91.3.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Mozilla Foundation
Download https://www.thunderbird.net/en-US/thunderbird/all/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Reacties (18)

Wijzig sortering
Net van 78.14 overgegaan op 91.3.0, maar nu werkt mijn Gmail account er ineens niet meer mee :(
Account verwijderd, maar opnieuw aanmaken lukt niet. Ik krijg een foutmelding over onjuiste gegevens die ik met versie 78 niet kreeg.

Mijn Office365 account werkte ook niet meer.
Account opnieuw aangemaakt lukte wel, maar nu ben ik verbonden via een soort 'uil' :?
Dat was met Thunderbird 78 niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 3 november 2021 08:25]

owl is de betaalde plugin om met Exchange te kunnen praten. Kost geld maar werkt prima inclusief 2FA https://addons.thunderbir...d/addon/owl-for-exchange/

Betreffende gmail. Weet je zeker dat je add-on om ermee te praten up to date is?
Op mijn laptop kreeg ik geen enkele melding over het moeten betalen van owl.

Ik had met versie 78 nooit een addon voor Gmail nodig. Gewoon Thunderbird installeren en het werkte met Gmail zonder iets extra te hoeven doen.
De eerste maand is een gratis trial ;)
Maar goed de kosten zijn 10 euro per jaar, per email-adres.
Hier meerdere gmail accounts in 91.3.0 en dat probleemloos,voor mij 1 van de betere en fijnere e-mailclients
Migratie van mijn Gmail account ging goed. Net zoals mijn eigen mail server account. Ben woonachtig in Paraguay, maar heb een domaintje lopen in NL. De mail server die bij dat domein was inbegrepen...dat account stopte er mee. Net zoals een Office 365 account dat aan mij is toegewezen vanwege werk.

Wat ik ook probeerde, die accounts waren en bleven problematisch. Uiteindelijk heb ik alles compleet gedeinstalleerd, een oude versie van Thunderbird (v61) opnieuw geinstalleerd. Alle accounts opnieuw geconfigureerd, getest en daarna gemigreerd naar v78 en v91. Nu werkt alles.

Een halve middag weggegooid, maar goed. nu werkt het weer. Waarom? Omdat ThunderBird een heel fijne mail client is, welke met kop en schouders boven de rest uitsteekt.
Voor gmail is het de vraag of/hoe je de gmail benaderd. Thunderbird kan al een tijdje native naar gmail en ook de 2-factor authenticatie daarbij netjes verwerken.
Voorheen moest binnen gmail de imap-toegang worden open gezet wat een iets andere benadering oplevert. Het kan zijn dat je in die tijd thunderbird een eigen wachtwoord hebt gegeven voor imap, misschine is daar iets mee aan de hand. Bekijk je gmail account daar eens op en zet de imap (en pop3) uit als je ze alleen met thunderbird benaderd.

Daarnaast: het kan geen kwaad de koppeling te refreshen. Maak gewoon een nieuwe aan en gebruik daarin de standaard google mail koppeling vanuit thunderbird, de standaard koppeling zal niet direct zaken in gmail aanpassen.

nota: ik ga er van uit dat je richting google mail geen pop3 gebruikt...
Met versie 78 had ik ook die uil, maar dat merkte ik later pas. Die was min of meer vanzelf geïnstalleerd.
Waarschijnlijk is je profiel beschadigd? Ik ben op een aantal machines al over op Thunderbird 91, maar hier geen enkel probleem met Gmail.
De ontwikkeling van Mozilla Thunderbird heeft een behoorlijke tijd geleden een aardige tijd stil gelegen.
Tegenwoordig komen er toch weer updates beschikbaar. Blij mee.

Vind het nog steeds één van de fijnere (en flexibele) mail clients.
Vind het nog steeds één van de fijnere (en flexibele) mail clients.
Vroeger privé veel gebruikt. Ik was van het begin ook een aanhanger van Phoenix/Firebird/Firefox.
Echter waar ik me toen altijd aan ergerde was
1) dat je Thunderbird moest afsluiten als Firefox een update had (en dat was altijd net als je een uitgebreide mail aan het schrijven was, meerdere andere e-mails geopend had om met de info daaruit te combineren, en er nog iets wilde bijzoeken via de browser. Concept-emails opslaan kon destijds ook nog niet, dus dat was echt hinderlijk
2) dat je Firefox moest afsluiten als er een update was van Thunderbird. Destijds had Firefox ook geen sessionmanager, dus de pagina´s die je open had staan en niet die dag nog een keer ververst had (om ze in de history te krijgen) die was je kwijt.

Op een gegeven moment wilde ik overgestappen van provider, en ben vanaf toen gmail gaan gebruiken, en heb privé nooit meer op de PC een e-mail client gebruikt. Dat is inmiddels toch wel 14-16 jaar geleden.

offtopic:
Later ben ik naast Firefox ook Opera gaan gebruiken, en hoewel ik daar de addons mistte vond ik dat in vele opzichten een fijnere browser. Toen Opera overstapte op Blink ben ik met Opera gestopt. Er ontbrak van alles in, Iron en Chrome waren completer. Daarnaast draaiden Chrome, Iron en Opera Blink op sommige* van mijn pc´s helemaal niet. (*ja dat waren ouwetjes, maar voor mij voldeden ze nog, en ik had geen geld voor iets beters - dankzij o.a. de kinderopvang- en andere toeslagen)

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 3 november 2021 10:03]

Ik heb Thunderbird nooit hoeven af te sluiten als er updates voor FF waren en andersom. Het zijn twee zelfstandige applicaties, dus het kan eigenlijk niet kloppen dat dat in sommige gevallen toch nodig is. Wel kan het zijn dat je eigenlijk doelt op de gezamenlijke voorloper van TB en FF: de Mozilla Suite / Browser. Dat was 1 applicaties die zowel email-client, browser als html-editor was en tegenwoordig bestaat onder de naam Seamonkey. Zeker gezien de periode die je aanhaalt (14-16) jaar geleden ligt dat vrij voor de hand.

Ik heb vrijwel alle versies van de producten gebruikt, zelfs de voorlopers van Mozilla (Netscape vanaf versie 1.0 uit 1994), dus durf hierover wel wat uitspraken te doen ;-)
Ik heb Thunderbird nooit hoeven af te sluiten als er updates voor FF waren en andersom.
Bij mij was het consequent, en destijds best wel vaak. Na versie FF1.2 duurde het wel lang voordat 2.0, en vanaf 3.0 ging FF weer sneller. Ik vermoed dat mijn ervaringen dus ten tijde van FF1.2 en daarvoor was. Versienummers van TB weet ik al helemaal niet meer.
Het zijn twee zelfstandige applicaties, dus het kan eigenlijk niet kloppen dat dat in sommige gevallen toch nodig is.
Destijds werd er volgens mij gebruikt van shared libraries. De map "Common Files" onder "Program files" was nieuw in Windows, en werd door een handjevol applicaties gebruikt. Schijfruimte was destijds ook niet om over haar huis te schrijven, volgens mij had de pc een HDD van 1,2Gb.
Wel kan het zijn dat je eigenlijk doelt op de gezamenlijke voorloper van TB en FF: de Mozilla Suite / Browser.
Die heb ik nooit gebruikt, zels niet geprobeerd. Seamonkey heb ik wel geprobeerd, zowel de mailclient als de webbrowser, maar beviel me uiteindelijk toch niet.
Zeker gezien de periode die je aanhaalt (14-16) jaar geleden ligt dat vrij voor de hand.
Dat is al zo lang als ik geen mailclients meer gebruik.
Ik heb vrijwel alle versies van de producten gebruikt, zelfs de voorlopers van Mozilla (Netscape vanaf versie 1.0 uit 1994), dus durf hierover wel wat uitspraken te doen
Netscape heb ik ook gebruikt, versie 4.0 volgens mij, en destijds ook Lynx. Met de lokale PC's op de HZ kon je destijds niet het internet op, maar via de HP-UX lukte dat wel, dus telnet naar de HP-UX, en vanaf daar verdermet Lynx. Als je iets downloadde,dat er snel weer afhalen met ftp, want de ruimte die je had op de HP-UX was heel krap. Nog een voordeel was dat je dat kon doen met de 286's in de eerste PC-ruimte, want daar werd nooit les gegeven, en telnet voor DOS was stabiel. De andere PC-lokalen hadden Windows 3.11, maar Telnet for Windows reageerde vaak niet, en Telnet for Dos werd regelmatig spontaan door Windows gekilled.
Heeft iemand toevallig al een nette oplossing cq. add-on gevonden om de in TB versie 91 verwijderde Unix/mailspool account ondersteuning weer mogelijk te maken? Ik baal er nog steeds van dat ik nu een tweede mailclient moet draaien om op eenvoudige wijze systeem meldingen te kunnen lezen.
Eerlijk is eerlijk, ik gebruik het nu niet, maar dat zou zomaar weer kunnen veranderen. Mijn idee voor oplossing en/of workaround: Op de betrokken machines een smtp-forwarder installeren die het naar een centraal punt stuurd. Naar keuze een mailbox of misschien wel een log-server die de mail meteen verwerkt in de loggings.

Het doet mij denken aan hak en zaagwerk dat ik eind vorige eeuw deed met een tooltje als 'procmail' waarbij ontvangen mail in de mail-spool directory direct een set scripts in ging en zo verwerkt werd. Maar dat moet je dan wel per account en per machine inrichten.

Als het is voor mail dat nog steeds door 'gewone' gebruikers wordt verwerkt, dan zou ik die gewone accounts over zetten op centrale smtp mail boxen.
Het gaat voor de meeste gebruikers/systemen (ook hier) om belangrijke systeem e-mail die vanuit diverse logs wordt verstuurd naar je persoonlijke Linux mailbox. Dan hoef je niet zelf actief allerlei logbestanden door te spitten, gevalletje push vs pull. Het zelf configureren van een lokale smtp/imap setup kan uiteraard, maar is m.i. niet triviaal en voegt onnodige extra complexiteit toe aan systemen.
Het was even zoeken, maar zoeken naar "mailspool to smtp" triggert bij mij termen zoals 'sendmail', 'mailx' en 'mta' (mail transfer agent) of 'mda' (mail delivery agent). Zoek daarop in je linux repository en die kan je zo configureren dat de mail in de mailspool omgeving wordt doorgesturud naar een centrale mailbox die smtp kan ontvangen. Dat kan heel goed de mailbox bij jou eigen mail-provider zijn. Een beetje afhankelijk van je mail provider moet je de smtp-koppeling met het juiste from: adres werken of netjes inloggen. Als je lef hebt, kun je hier zelfs een internet mailbox zoals gmail voor gebruiken.

Geheel op basis van de beschrijvende tekst kan https://github.com/unbit/spoolgore iets zijn waarmee jij geholpen bent.
Gmail en Exchange werken hier met 91.3 probleemloos zonder plugins.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee