Software-update: Mozilla Firefox 91.0.2

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft een tweede update voor versie 91 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In versie 91 heeft Mozilla het onder meer mogelijk gemaakt om op een Microsoft-account in te loggen met Windows single sign-on. Verder zijn er verbeteringen aangebracht in de Total Cookie Protection en wordt er eerst geprobeerd een website via een https-verbinding te laden en pas naar http terug te vallen als dat niet werkt. In versie 91.0.2 zijn verder nog de volgende verbeteringen aangebracht:

Fixed
 • High Contrast Mode is no longer enabled by default when "Increase Contrast" is checked in macOS settings (bug 1726606)
 • Firefox no longer clears authentication data when purging trackers, to avoid repeatedly prompting for a password (bug 1721084)

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Windows (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Windows (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Linux (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Linux (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Windows (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Windows (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Linux (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Linux (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Windows (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Windows (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Linux (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor Linux (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 91.0.2 voor macOS (Fries)

Mozilla Firefox Mozilla Firefox

Versienummer 91.0.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2012, Windows 8, Windows Server 2016, Windows Server 2019
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Reacties (42)

Wijzig sortering
Om mij heen en hier hoor ik mensen vaak klagen dat Firefox traag zou zijn. Ik gebruik dagelijks zowel chrome als ff maar ik merk echt geen snelheidsverschil.

FF voelt alleen fijner omdat ze wat meer privacy georiënteerd zouden zijn….
Ervaring hier is juist andersom..

BEHALVE met Google sites natuurlijk. Zo heeft Google zeer bewust (hard bewezen) Maps en Youtube express trager gemaakt wanneer dit in Firefox werd geopend en heeft Mozilla moeite moeten doen om dit te mitigeren. Nog altijd zijn Maps en Youtube en andere Google diensten duidelijk specifiek voor Chrome geoptimaliseerd (en omgekeerd is Chromium engine zwaar voor Google diensten geoptimaliseerd)
Bij Google Maps is er al een enorm snelheidsverschil tussen Firefox voor Windows en voor Linux. Als je dus in Linux Google maps gaat vergelijken tussen Chrome en Firefox zie je dus een heel groot verschil in snelheid. Speelt dat niet ook mee in wat jij beschrijft?
Ik wordt automagisch naar OSM doorgestuurd als ik op een googlemaps link klik... lang leven de FF extensions...
Is dat deze extensie toevallig? Deze functionaliteit lijkt me ook wel handig..
https://addons.mozilla.or...x/addon/privacy-redirect/
Ja, dat is die add-on.
Je kan er nog meer redirects mee regelen, zoals Twitter (naar Nitter) en youtube (naar invidious instances)
Zou kunnen, zit op zowel Windows als Linux, heb eigenlijk niet de ervaring dat Firefox of Chrome trager zijn vergeleken tussen OSen. Tis me niet opgevallen.
Hoe vaak ik al gehad heb dat ik Google Keep of Maps opende op FF en het simpelweg niet wou werken of crashte, moest altijd een window openen in Edge (Chromium versie). Best vervelend!
Gelukkig is die tijd wel allang voorbij. Ik heb probleemloos deze diensten altijd wel open, soms pinned naast 20+ tabs onder elkaar (Sideberry).
Daar merk ik op macOS helemaal niets van. Gebruik voornamelijk FF en merk geen snelheidsverschil met Chrome. Safari voelt soms wel wat vloeiender / sneller aan als zowel FF als Chrome. Maar in Safari kan ik niet productief zijn.
Ik gebruik ook vrijwel altijd FF, maar als ik dan even naar Chrome schakel omdat iets in FF niet werk merk ik toch wel dat Chrome wat sneller is. Vooral bij video-playback merk ik dat mijn laptop meer belast raakt in FF, maar overal zie ik het wel terug.

Het lijkt mij als je een snelle desktop computer hebt, en FF is redelijk schoon, dat je inderdaad weinig verschil zult merken.
Video’s als in YouTube? Dat is in Chrome veel beter geoptimaliseerd dan in andere browsers
Inderdaad dat klopt.
Hmm, dan klopt mijn gevoel dus, dit was mij ook al opgevallen.

Waarschijnlijk gedaan door Google om iedereen richting de Chrome te pushen?
Eh. Voor powerusers, ofwel mensen die tientallen vensters met elk tientallen tabs op, ofwel mensen zoals ik, kan het eerder problemen geven. Ik merk ook dat Firefox Android trager is dan Chrome. Wat enorm jammer is, gezien Firefox Android en Kiwi Browser de enige goede opties zijn als je een Android browser wilt met extensies.

Je mag het niet zeggen, maar het zou beter voor Firefox zijn als ze een Chromium gebaseerde browser worden. Ze kunnen hun versie enorm veel tweaken dat het dezelfde ervaring heeft als de huidige implementatie. Als ze minder hoeven te focusen op de engine, blijft er meer budget over aan features die gebruikers echt merken en willen (privacy features, extensie support). Het is kut als er maar één engine de wereld zal heersen, maar gezien het gestaag dalende Firefox gebruikersaantal, lijkt het die kant toch op te gaan.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 25 augustus 2021 00:15]

Neen, aub niet dat.
Tientallen vensters met elk tientallen tabs, dat is inderdaad power usage...

Maar volgens mij is dat het een heel klein percentage van browser gebruikers, voor het gros van de mensen zal er geen verschil zijn tussen FF en Chrome.

Dan heb ik liever dat het voor die powerusers zo blijft, maar dat er voor het gros van de mensen nog wat te kiezen is qua privacy en browser engine...
Probleem is dat nog steeds het aantal gebruikers elk jaar afneemt. Ik denk als Mozilla zich niet aanpast dat er geen Firefox meer zal zijn.
Ik gebruik zal je inderdaad weinig tot geen verschil merken.

Er zijn een paar dingen die je kan doen om alles wat vlotter te maken;
- gfx.webrender.all inschakelen, dit is een experimentele nieuwe renderer voor Firefox. Sinds versie 90 uitgekomen in juli al ingesteld als default, dus alleen nog relevant als je op ESR zit.
- layout.frame_rate op je monitor zijn verversingsnelheid zetten. Is volgens mij niet nodig op Windows maar wel op Linux en anderen.

En nu ik toch een lijstje aan het maken ben..
- fission.autostart, dit is een experimentele security feature dat de verschillende webpagina's zal onderbrengen in hun eigen afgescheiden proces. Dit moet voorkomen dat een kwaatwillende pagina de andere pagina's uitleest door middel van nieuwe of ongepatchte exploits.
- Op Linux MOZ_WAYLAND_ENABLED=1 environment variabele instellen om Firefox op Wayland te laten draaien.

[Reactie gewijzigd door Omega op 25 augustus 2021 00:46]

- gfx.webrender.all inschakelen, dit is een experimentele nieuwe renderer voor Firefox.
WebRender wordt tegenwoordig op alle platformen standaard ingeschakeld. Zelfs op platforms waar GPU rendering niet beschikbaar is, wordt sinds v90.0 software-rendering via WebRender toegepast.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 25 augustus 2021 00:33]

As of Firefox 92, WebRender has shipped to our entire release population. In 92, the pref that allowed fallback to layers was reset. In 93 it was removed.

Dus het kan zijn dat het in Firefox < 92 nog niet goed staat? In Firefox 91.0.2 about:config is de default gfx.webrender.all=false. Bij mij op macOS staat het op true, ik weet niet of ik dat ooit zelf heb ingesteld of dat Firefox dat voor mij heeft aangepast.
ik weet niet of ik dat ooit zelf heb ingesteld of dat Firefox dat voor mij heeft aangepast.
Als het op about:config in bold staat dan heb je het zelf ingesteld.

Edit: tenzij false de default is natuurlijk. Sorry 🤦🏻‍♂️ tijd voor lunch.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 25 augustus 2021 12:48]

Eens, behalve dt ik geen chrome gebruik :-)
Ik denk dat dan eerder hun pc traag is. FF is juist heel snel
Ik gebruik beide, FF en Brave, Brave is altijd sneller met had laden van een pagina en mijn pc is niet traag of zo.
Soms kun je een krantenartikel achter een betaalmuur lezen door halverwege het laden van de pagina het laden te stoppen. Dat vereist wel enige timing. Daar gebruik ik FF voor omdat het zo lekker traag is .
Daar bestaat ook een add on voor
https://addons.mozilla.or...on/bypass-paywalls-clean/
Al werkt het ook niet bij elke nieuwssite
Heeft het nog zin om een add-on als https anywhere te installeren?
Bij instellingen is een optie aan te vinken die ook https forceert indien beschikbaar. Echter weet ik niet of Https Anywhere extra functionaliteit biedt die de ingebouwde feature mist.

Instellingen -> Beveiliging en privacy - > naar onder scrollen -> alleen https modus

[Reactie gewijzigd door Mr_Thomasz op 25 augustus 2021 00:13]

Overgestapt naar Firefox ESR.

Tot nu toe geen spijt van ;)
Kunnen jullie iets aanvinken dan ?
Ik kan klikken tot ik een ons weeg maar ik krijg geen vinkjes meer te zien.
Sinds de laatste 2 update's
Dat vroeg ik me dus ook af. Er lijkt bij HTTPS Everywhere wel een heel systeem achter te zitten. Ze gebruiken DuckDuckGO Smart Encryption. Ze leggen het hier helemaal uit maar het lijkt op een list-based systeem waardoor er geen vertraging ontstaat (eerst https proberen alsvorens een reguliere http op te zetten als dat niet lukt).

Ik weet dus alleen niet hoe Mozilla dat aanpakt. Ik zal HTTPS Everywhere nog even aanhouden maar als het in de browser ingebakken zit én even goed werkt is dat natuurlijk weer een add-on minder :)
Vraag me af wanneer firefox HDR ondersteuning krijgt 🤡
Kan je hier volgen;
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=hdr

Er is vraag naar deze feature maar nog geen activiteit van de developers.
Sinds mijn update van (ik meen 88.01) naar 91 is mijn 'theme' ongevraagd veranderd en kan ik het oude (standaard FF meen ik) niet meer terugvinden.
Ergerlijk omdat nu plots bepaalde lettertypes op sommige webpagina's en in mailtjes vrijwel onleesbaar zijn. Dat zijn niet de 'verbeteringen' waar ik op zit te wachten.
Snap überhaupt niet dat er aan dergelijke instellingen wordt gemorreld zonder iets te vragen of uit te leggen.
Tja, afgezien van het feit dat ik niet op een uiterlijke 'refresh' zit te wachten wordt het echt kwalijk wanneer bepaalde lettertypes onleesbaar worden.
Dat ondermijnt de functie van een browser nogal.
Lettertypes die onleesbaar worden in een browser ligt in 99% van de gevallen niet bij de browser ;-)
Iemand nog last gehad van het passwordmanager wachtwoord popup probleem?
Sinds een week kreeg ik te pas en te onpas dit scherm. Hopelijk nu verholpen.. zeer irritant.
Had ik ook al een paar dagen. Bij 91.0.2 heb ik het nog niet gehad.
Helaas net weer gehad...dus nog geen oplossing

Edit: Zie net dat ik nog op 91.0.1 zat, net geüpdatet nu maar hopen op beter

[Reactie gewijzigd door -Colossalman- op 25 augustus 2021 21:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee