Software-update: DiskCatalogMaker 8.2.5

DiskCatalogMaker logo (79 pix)DiskCatalogMaker is een programma voor macOS waarmee een catalogusbestand voor al je schijven kan worden aangemaakt. Daarna is deze catalogus razendsnel te doorzoeken, zonder de schijven eerst weer aan te hoeven sluiten, in een speler te doen of via een netwerk te verbinden. Een archief met honderden usb-sticks, cd's, dvd's en bd's met miljoenen lemma's doorzoeken gaat in een fractie van een seconde. Het werkt met alle mogelijke schijven, van floppy's tot usb-sticks, meerdere volumes op één schijf en netwerk-volumes. Een licentie kost net geen veertig dollar en het programma kan dertig dagen voor aanschaf worden geprobeerd.

Veranderingen in versie 8.2.5:
 • Een probleem opgelost waardoor de bestandsnaamextensie ‘.csv’ niet kon worden toegevoegd aan de naam in het bewaar-venster in macOS 10.15 Catalina. (macOS staat apps niet langer toe de door de gebruiker gekozen naam aan te passen.)
 • Ondersteuning voor macOS 11.0 Big Sur.
 • Deze versie is een gratis update voor geregistreerde DiskCatalogMaker gebruikers.
Veranderingen in versie 8.2.4:
 • Ondersteuning voor macOS 11.0 Big Sur.
 • Ondersteuning voor OS X 10.11 El Capitan.
Veranderingen in versie 8.2.2:
 • Touch Bar ondersteuning toegevoegd.
 • De compatibiliteit met andere catalogiseer-programma’s, met name data importeren, is verbeterd.
Veranderingen in versie 8.2.1:
 • Een voortgangsbericht toegevoegd voor miniatuur-afbeeldingen die lang duren om te maken.
 • Het maken van een miniatuur-afbeelding wordt na 10 minuten afgebroken.
 • De optie bij Maak miniaturen aan genaamd “Overigen…” is vervangen door de “Bestanden hebben de bestandsnaamextensie…”.
 • Een fout opgelost waardoor sleur-en-pleuren van een deel van een catalogus vanuit een ander catalogusvenster mis ging, als er Finder tags data aanwezig was.
 • Enkele kleine fouten verholpen.
Veranderingen in versie 8.2:
 • UI aangepast voor een betere gebruikerservaring.
Veranderingen in versie 8.1.6:
 • Enkele kleine fouten verholpen.
 • Enkele vertalingen aangepast.
 • Dit is de laatste versie van DiskCatalogMaker die werkt op Mac OS X 10.7 / OS X 10.8 / OS X 10.9 / OS X 10.10.
 • Shareware versie Als het ‘Installeer en Herstart’-proces van de ingebouwde updater niet goed werkt, haal dan handmatig de nieuwste versie op diskcatalogmaker.com. Er zit een fout in sommige eerdere versies (6.7 - 7.1).
Veranderingen in versie 8.1.5:
 • UI aangepast voor een betere gebruikerservaring.
 • Enkele vertalingen aangepast.

Versienummer 8.2.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen macOS
Website DiskCatalogMaker
Download https://diskcatalogmaker.com/download/zip/DiskCatalogMaker.zip
Bestandsgrootte 7,12MB
Licentietype Shareware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-10-2020 • 16:29

19 Linkedin

Submitter: laptopleon

Bron: DiskCatalogMaker

Update-historie

Reacties (19)

19
19
6
1
0
0
Wijzig sortering
40 dollar voor zoiets simpels wat al gratis beschikbaar is.
Ik begrijp dat het voor privé / thuis-gebruik niet weinig is, maar voor de meer serieuze of professionele gebruiker is een goed doorzoekbaar overzicht van backups, archief-DVD's etc. onmisbaar.

Komt bij dat de grootste (enige serieuze?) concurrent, CDfinder / NeoFinder ook € 40 30 kost en dat is nog voor een licentie die meer beperkingen kent.

Overigens is het een eenmalige betaling, geen abonnement. Updates zijn gratis, in ieder geval voor het huidige OS. Dus bijvoorbeeld nu is de actuele versie van macOS 10.15 dus blijven updates sowieso gratis tot macOS 11. En in de praktijk tot nu toe ook altijd voor de volgende versie dus je licentie zal ook voor macOS 11 gewoon geldig blijven tot minimaal macOS 11.1.

Er zijn niet echt regels voor te vinden maar in de praktijk kun je eigenlijk altijd jaren / meerdere macOS'en met een licentie doen. Dus het kost eerder € 10 per jaar in de praktijk.

Als je toch maar een handjevol DVD's hebt, is het relatief duur maar als je tientallen DVD's in en uit je computer moet doen als je af en toe iets op moet zoeken, heb je dit er graag voor over, neem dat van mij aan ;)

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 4 oktober 2020 20:30]

De reden dat ik Neofinder sterk overweeg is dat die ook foto's mee kan nemen.

Want het enige dat ik met foto's daarin wil, is dat ik op tags kan sorteren

Personal, Single-User License

License for one user. Special price.
Full features, but no sharing of catalogs on a file server, no Auto-Updater, and no database sync
For private, personal or small business use.
NeoFinder Mac Private License € 29,99

[ Edit: Typo, zinsbouw ]

[Reactie gewijzigd door Digitist op 4 oktober 2020 20:41]

Je hebt gelijk, het is € 30.

Op de site van NeoFinder staat dat het samenwerkt met Roxio Toast 8 and newer. Ze schrijven het nu zó op dat het net lijkt alsof DCM dat níet doet.. Terwijl Toast al op versie 19 zit en al die tijd net zo goed met DiskCatalogMaker samenwerkt. Sterker nog, DCM deed dat al jaren eerder dan NeoFinder.
Ben wel benieuwd welke andere catalogers je kent die om niks te krijgen zijn.
Cathy bijvoorbeeld
https://www.portablefreeware.com/?id=1716

EDIT: sorry, dit is alleen voor windows

[Reactie gewijzigd door Harper op 4 oktober 2020 19:15]

Waarom link je naar een Windows programma terwijl het hier over MacOS gaat?
Excuus..... overheen gelezen :o
Ik ben niet 100% zeker of dit hetzelfde doet, maar kijk eens naar EasyFind. Ik heb van de website niet kunnen halen of dit enkel een finder is, of ook echt een catalog database maakt.
Niet gratis maar wel veelbelovend:

MacOS - Neofinder - https://cdfinder.de - €29,99
Windows - AbeMeda - http://www.cdwinder.de - €29

Heb voor MacOS al heel wat tools opgezocht/bekeken, maar ik vind deze wel het meest complete pakket voor een schappelijke prijs

[Reactie gewijzigd door Digitist op 4 oktober 2020 19:34]

Niet heel erg van toepassing als het om alternatieven gaat. Het is alle 3 software die niet voor MacOS is en het geldt voor alle 3 dat het al jaren niet geupdate is.
Toen ik reageerde was er nog geen sprake van tools die op iets anders dan Windows moesten draaien.

En als ik eerlijk ben, staat MacOS en iOS me zo tegen, dat ik er geen traan om zou laten, mocht er iets voorvallen waardoor alle Apple producten ineens compleet stuk zouden zijn. Ophalen, openbreken en bruikbare onderdelen hergebruiken in nuttige computer apparatuur. Dat is de beste use-case scenario.

Dat de software waar ik naar linkte niet geupdate is, dat is waar. Daarentegen, hoeveel vertragende bloat, moet er worden toegevoegd? Nu heb er geen inzicht in, maar wat als de code goed geschreven is en er amper ruimte is voor optimalizaties?

We hebben het tenslotte over software welke een simpele database (file) aanlegd waarin een lijst van folders en bestanden worden bijgehouden en waarin een zoekscherm is ingebouwd om door die database te spitten. Zoveel verandering vind daarin niet plaats. Bestandsomvang, naam, (creatie)datum een hash. Niet zo heel veel meer om op te slaan. En wat niet word opgeslagen, hoeft ook niet worden verwerkt.

Dit soort software is het voorbeeld van 1 keer goed opzetten (volgens de "spelregels" voor Windows software), optimalizeren in code en functionaliteit waar mogelijk en daarna hoeft er vrij weinig tot niets meer aan gedaan te worden. Continu updaten voor updaten, dat leid vaker wel dan niet tot consessies waar niemand blij van word.

Aangezien het bijhouden van verschillende opslag media fysieke interactie vereist, is een aanpassing voor het hele cloud-gebeuren niet echt nuttig te noemen. Media uitwisselen is niet echt een optie, wanneer je de media niet bij de hand hebt.

En als de database een tekst-gebaseerd bestand is, dan kan je de file beter inlezen en aanpassen voor gebruik op het internet met tools die zulk soort content "omtoveren" naar (statische) web-paginas. Deze zijn al ruimschoots voorhanden, dus dat staat gelijk aan het wiel opnieuw uitvinden.

En we hebben het over freeware, geld werd er toch al niet mee verdiend. Er zijn meer dan genoeg software projecten die profiteren van constante updates. Maar door bovengenoemde waag ik te betwijfelen of dat het geval is voor dit specifieke software niche.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 5 oktober 2020 05:56]

Toen ik reageerde was er nog geen sprake van tools die op iets anders dan Windows moesten draaien.
Dit staat letterlijk in de eerste zin van het artikel.
En als ik eerlijk ben, staat MacOS en iOS me zo tegen, dat ik er geen traan om zou laten […]
Dus omdat jij Windows gebruikt, moet heel tweakers alleen over Windows gaan of zo?
Dat de software waar ik naar linkte niet geupdate is, dat is waar. Daarentegen, hoeveel vertragende bloat, moet er worden toegevoegd? Nu heb er geen inzicht in, maar wat als de code goed geschreven is en er amper ruimte is voor optimalizaties?
Hiermee wek je de suggestie dat het een soort bloatware is en dat góede software nooit hoeft te worden aangepast.

Ik snap wel waar dat eerste idee vandaan komt, omdat er volop bloatware bestaat, vooral bij 'gratis' software op Windows. Want gratis bestaat niet dus dan moet het op een andere manier terugverdiend worden, zo simpel is het.

Ik test en vertaal DCM sinds 2002 en er heeft nog nooit ook maar iets van reclame of niet-relevante meuk in gezeten.

Bij een update van macOS, ongeveer eens per jaar, verandert er onder de motorkap ook het een en ander. Daarom alleen al is het logisch dat er jaarlijkse updates zijn.

En inderdaad zijn dit maar kleine updates, vooral bugfixes of details die zo klein zijn dat het maar een heel klein aantal gebruikers treft. Het siert de schrijver dat hij de moeite neemt die toch zo snel mogelijk te verhelpen. Het is qua functionaliteit een programma waar per jaar heel weinig aan verandert omdat de scope van het programma niet verandert, dat klopt.

Maar het is wel zo prettig dat bijvoorbeeld een Donkere modus of die multifunctionele balk op bepaalde MacBooks in elk programma werkt, anders heb je er nog niet zo veel aan.
Oops, compleet over de term 'MacOS' heen gelezen :?
De negativiteit zit echt diep blijkbaar.
Luister, teruglezend is het inderdaad wat geïrriteerd. Dat komt doordat ik het slecht uit kan staat als je zo negatief doet terwijl je eigenlijk niet weet waar je het over hebt. Maar je hebt gelijk dat ik daar boven zou moeten staan.
Voor Windows gebruik ik WinCatalog, welke al langer bestaat. Scant ook alles in, van elke media, en kan ingedeeld worden waar ze staan. Er zit kennelijk ook leensysteem in. De afbeelingen kunnen als thumbnails opgeslagen worden.
Dus Mac heeft ook eigen programma voor.
Totaal offtopic natuurlijk, maar...

Wordt iemand anders nou ook zo blij en warm van binnen bij de naam "DiskCatalogMaker"? Vervlogen tijden van floppies en directory lijsten :-)
Grappig, ik dat eerst dat dit het programma van mijn broer was maar dat was Media Catalog dat het zelfde kan.

[Reactie gewijzigd door blackgoku op 5 oktober 2020 19:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee