Software-update: Ventoy 1.0.21

Ventoy logo (72 pix)Ventoy is een opensource programma waarmee zelfstartende usb-sticks kunnen worden gemaakt. De manier waarop het dat doet is echter anders dan vergelijkbare tools. De usb-stick hoeft slechts eenmaal geprepareerd te worden en daarna kunnen net zoveel iso-bestanden op de stick geplaatst of aangepast worden als er ruimte is. Ventoy maakt zelf automatisch een bootmenu aan voor de aanwezige iso-bestanden. Ondersteuning is aanwezig voor zowel uefi- als legacy-boot en het is getest met meer dan 550 verschillende iso-bestanden. Hieronder is de changelog voor deze uitgave te vinden.

Ventoy 1.0.21 release
 • Experimental support for booting VHD(x) file (ventoy_vhdboot.img needed). Notes
 • Add Ventoy LiveCD package(Not ISO version of Ventoy, just used to install Ventoy). Notes
 • Add auto memdisk plugin. Notes
 • Change F5 Debug to F5 Tools and add a menu to set resolution
 • Optimization for F4 Search and boot Windows
 • Optimization for boot atrix and archlinux series distros
 • Fix a bug when boot Debian series distros with preseed configuration. issue #456
 • Ventoy2Disk.exe doesn't check partition active flag anymore
New iso support
 • Memtest86+ mt531b.iso (Memdisk mode) (Legacy)
 • atzlinux-10.5.1-amd64-DVD-1.iso (Legacy + UEFI)

Ventoy

Versienummer 1.0.21
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website Ventoy
Download https://github.com/ventoy/Ventoy/releases/tag/v1.0.21
Bestandsgrootte 7,26MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

12-09-2020 • 18:12

36 Linkedin

Bron: Ventoy

Update-historie

Reacties (36)

36
35
22
0
0
12
Wijzig sortering
mijn ervaring met deze tool:

werkt niet altijd met alle computers/hardwares even goed.

geprobeerd om win10 te installeren op deskmini a300, kreeg rare foutmelding (bsod).
gebruikt met m2.nvme in een m2.nvme -->> usb converter. misschien dat het aan mij converter
ligt...maar toch mijn ervaring...
Over het algemeen werkt dit soort tools ofwel helemaal, ofwel helemaal niet. Het feit dat je in de Windows installer bent geraakt en daar een bsod kreeg, doet mij eerder vermoeden dat het aan die nvme converter ligt.
Das zeker niet waar. Juist vaak rare meldingen van dat files niet kan vinden etc halverwege de installatie met dit soort tools. Snap ook niet dat niet ondertussen zo beetje elke os maker niet inmiddels gewoon een usb boot image levert.
In het geval van Windows krijg je dan de melding "Windows kan niet worden geïnstalleerd op dit station" of een andere vage melding. Een bsod krijg je echt enkel bij het falen van een driver.
Nee hoor ik heb ook wel eens gehad dat het gewoon prima werkte, maar halverwege het kopieëren dan fout ging. Telkens op hetzelfde punt, zelfs na meerdere keren de usb disk aanmaken. Andere usb tool geprobeerd en toen ging het wel goed. Uit mijn ervaring blijft het een beetje een hit or miss dit soort tools. Ik moet er nog een vinden die gewoon met elke werkt. Wellicjt deze, kende deze iig nog niet.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 13 september 2020 10:42]

Wel handig meerdere ISO's op 1 stickie.
Dat kan Rufus niet (nog...)
Ik gebruik zelf inderdaad altijd Rufus. Ik had ooit een multi iso software, maar daarmee moest je alles via config bestanden handmatig invoeren. Toch maar eens dit proberen.
Een goed alternatief voor Yumi?
Dat is de vraag die ik ook heb, Yumi werkt in 90% van de gevallen, maar sommige Boot/Tool ISO's willen niet lekker werken daar op in multiboot... Dus erg benieuwd!
Hoi PhanToM__ ik heb de tool inmiddels getest en moet bekennen dat deze zelfs vele malen handiger werkt dan Yumi. Grootste voordeel is dat deze tool je USB Ventoy boot klaar maakt en je daarna de tool niet meer hoeft te gebruiken. Je kan daarna heel makkelijk ISO bestanden kopiëren of verwijderen van de USB stick en de software op de USB stick zorgt verder automatisch voor het menutje etc.

Yumi was met sommige ISO bestanden toch vaak iets meer puzzelen deze werkende te krijgen.
Ik wilde wel eens zelf wat ISOs in GRUB stoppen zodat ik bijvoorbeeld kan booten naar CloneZilla om een backup te maken zonder een USB-stickie te maken.

Het probleem is dat elke ISO weer een ander bootbestand/commando/opties verwacht om te kunnen booten, en zonder bootsector moet je dit zelf ergens handmatig invullen. En het is altijd onbegrijpelijk moeilijk om daar achter te komen.

Het lijkt erop dat Ventoy een soort database heeft van welke ISOs op welke manier aangesproken moeten worden. Dát is volgens mij de echte meerwaarde, en die functionaliteit zou ik wel willen kopiëren om in GRUB te zetten. Maar ik kan niet helemaal doorgronden hoe ze dat doen, want verschillende stukjes script voor bepaalde distros lijken op verschillende plekken te staan, zonder al te veel informatie.

Zie bijvoorbeeld https://github.com/ventoy...ster/IMG/cpio/ventoy/hook

Is het overigens al acceptabel om je hardop af te vragen of het verstandig is om voor zoiets cruciaals als het installeren van een OS een vaag Chinees programma te gebruiken met versnipperde code en vele binaries en archives in de source tree?
Tuurlijk is het acceptabel om je dat hardop af te vragen! En vooral doen, zou ik zeggen. De source code staat je dan ook volledig ter beschikking om eens door te lopen. Van auditing wordt het alleen maar beter!

EDIT: taaipeau

[Reactie gewijzigd door KouweZakkie op 12 september 2020 23:19]

Is het overigens al acceptabel om je hardop af te vragen of het verstandig is om voor zoiets cruciaals als het installeren van een OS een vaag Chinees programma te gebruiken met versnipperde code en vele binaries en archives in de source tree?
Voor alles wat niet Open Source is, moet je je dat hardop afvragen. Ongeacht uit welk land de programmeurs komen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 12 september 2020 23:19]

Volgens mij hebben ze geen database, maar kunnen isobakkers zelf iets toevoegen aan de iso om het booten mogelijk te maken. De isobakkers zorgen voor de compatibiliteit. Las ik op hun site dacht ik.
Verder doet dit niks met je iso, het boot alleen maar. Het meemt het niet over om verkeer naar China te sturen 8)7

[Reactie gewijzigd door Xfade op 13 september 2020 17:06]

Zover ik het kan doorgronden doet Ventoy het volgende. Als eerst boot het grub en gebruikt het de ventoy grub module om iso bestanden te zoeken. Als je een iso bestand hebt gekozen wordt deze door de ventoy grub menu gechainload (iso bestanden beginnen dan wel niet met een boot sector maar er zit weldegelijk boot informatie in). Voor het chainloaden wordt in het geheugen wat informatie gekrast waar het OS het iso bestand kan vinden en het iso bestand wordt gepatched met initialisatie shell scripts. Na het chainloaden wordt de normale iso boot code uitgevoerd en het OS wordt geboot. Normaal gesproken zou het booten dan ergens falen omdat het verwacht opgestart te zijn vanaf een DVD drive, echter is voor het chainloaden het boot proces gepatched en is het ISO bestand geloopmount vanaf de USB stick en kan het installatie OS gewoon booten.
@Xfade commented:
Volgens mij hebben ze geen database, maar kunnen isobakkers zelf iets toevoegen aan de iso om het booten mogelijk te maken. De isobakkers zorgen voor de compatibiliteit.
@dmarinus commented:
Als je een iso bestand hebt gekozen wordt deze door de ventoy grub menu gechainload (iso bestanden beginnen dan wel niet met een boot sector maar er zit weldegelijk boot informatie in).
Volgens mij is het toch wat complexer, en daar zijn enkele aanwijzingen voor:

1. Als ik GRML gebruik om vanuit GRUB ISO's te kunnen booten, dan merk je al snel dat 19 van de 20 bootable ISO's op deze manier niet kunnen booten. (Anders was Ventoy snel af.)

2. Als je handmatig een ISO toevoegt aan GRUB via de boot configuratie, dan moet je eerst het internet af om de juiste bootline te vinden. Voor CloneZilla is dat bijvoorbeeld iets als (waarschuwing, de code-tag doet het niet in comments):

$isofile//live/vmlinuz boot=live union=overlay username=user config components quiet noswap nolocales edd=on nomodeset nodmraid ocs_live_run=\"ocs-live-general\" ocs_live_extra_param=\"\" keyboard-layouts= ocs_live_batch=\"no\" locales= vga=788 ip=frommedia nosplash toram=filesystem.squashfs findiso=$isofile

en voor Arch is het weer heel iets anders:

$isofile/arch/boot/x86_64/vmlinuz img_dev="/dev/disk/by-uuid/uuid-of-disk-partition" img_loop=/arch.iso earlymode

En als het dan werkt, en je downloadt een nieuwe versie, dan kom je er al snel achter dat het commando niet meer werkt.

Blijkbaar is het lastig om deze informatie uit de ISO te halen, anders was het niet zo'n groot probleem om die commando's te vinden, bijvoorbeeld voor GRML.

3. Bij elke update voegt Ventoy steeds ondersteuning voor een aantal hele specifieke ISO's toe, inclusief versienummer. Inmiddels ondersteunen ze zo'n 550 ISO's. Als de nodige bootinformatie simpelweg uit de ISO te halen viel, dan zouden ze niet steeds een update uitrollen die bijvoorbeeld ondersteuning voor 7 nieuwe specifieke ISO's toevoegt.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 13 september 2020 17:49]

Het probleem (met GRML en bijvoorbeeld memdisk) is dat het OS wat je probeert te booten er vanuit gaat dat het gestart is vanaf een DVD speler en dat daar het "root filesystem" te vinden is.

Met jouw truuk boot je direct een kernel + initrd en geef je aan waar het root filesystem te vinden is. Dat is iets anders dan wat ventoy doet. Ventoy chainload echt het iso bestand, je krijgt ook het boot menu te zien wat je normaal gesproken ook ziet als je vanaf een DVD zou starten.

Ventoy heeft inderdaad ondersteuning voor veel verschillende ISO's, maar dit is evengoed nog generiek! Als ik het goed bekijk gebruikt het de rhel7 hooks voor Fedora. En ik ga er vanuit dat rhel8 ook werkt door de rhel7 hooks. Grote kans dat het werkt met toekomstige iso's zonder dat de database bijgewerkt hoeft te worden!
Ventoy chainload echt het iso bestand, je krijgt ook het boot menu te zien wat je normaal gesproken ook ziet als je vanaf een DVD zou starten.
Dat is precies wat GRML ook doet.
Ventoy heeft inderdaad ondersteuning voor veel verschillende ISO's, maar dit is evengoed nog generiek!
Het is wellicht iets generieker dan ik dacht, maar alsnog staan er allerlei specifieke hooks in. Alle bekende distro's hebben eigen hooks. Arch, Manjaro, Slackware, Gentoo, Debian. Sommige hooks staan ergens anders, zo staat LibreELEC onder loop. Sommige distro's hebben inderdaad voor nieuwe versies aparte hooks, zoals RHEL.

Ik denk dan toch dat daar de waarde van Ventoy zit. GRML deed het zelfde maar had zeer beperkte "hooks" om de juiste bootbestanden en -argumenten te bepalen. Ventoy heeft een hele uitgebreide selectie van hooks om bij een breed scala aan ISO's uit te vogelen waar de bootloader of kernel staat, hoe deze heet, of deze is ingepakt, of dat gzip of xzip is, op welke manier de locatie van de ISO-bestanden aangegeven moet worden, wat de minimaal benodigde boot-argumenten zijn, en misschien wat er geboot moet worden (vmlinuz, NTOSKRNL.exe, etc).
Het begin van je reactie is correct. Jammer dat je het zo afsluit..
Jemig, u bent maar een jaar jonger dan mij. Had ik niet verwacht met zo'n slecht geïnformeerd en kinderlijke reactie.

Het betreft een programma waarvan de broncode in te zien is, maar die is nogal vaag georganiseerd en closed-source delen bevat. Daar maakt een mede-tweaker een terechte opmerking over waarop u er afkomst en rasisme bij gaat halen.

Als het zou gaan om een vaag Duits programma waar ik twijfels bij heb. Ben ik dan iemand die het Duitse volk nooit vergeven heeft voor WW2? Of een vaag Amerikaans programma, dan ben ik Anti-Trump? Of ben ik misschien een vriendje van Putin wanneer ik Kaspersky gebruik? Of mag iemand niet meer vermelden uit welk land een programmeur komt omdat het mensen zoals u nogal triggered?

Zou u voortaan niet uw eigen vooringenomenheid willen projecteren op een ander? Alvast bedankt.
Deze kende ik nog niet, inderdaad handig voor meerdere ISO's op een stick, die gaan we testen
Het leuke van deze meldingen is dat ik zo ook nieuwe software leer kennen die ik nog niet eerder heb gezien. Dit klinkt als een uitermate handige tool zeker gezien USB sticks genoeg ruimte hebben om meerdere iso' s te bewaren.
Zelfde hier,

kende ik nog niet, en ga ik zeker volgende week eens testen,

Ik heb nu al een 10tal sticks liggen met verschillende tools (vooral recovery en zaken als gparted, ...)
en moet nu nog constant als ik eens iets speciaal hebben de sticks opnieuw zitten schrijven,

Als dit doet wat het beloofd :) :)
Net als een aantal anderen kende ik deze tool nog niet.
Ook eens testen :)
Kijkend naar de intro tekst "mis" ik dmg, dat zou het wel echt een unieke tool maken...
Ik gebruik dit nu een tijdje, werkt prima!

Gewoon ISO op de USB roppen en gaan!
Easy2boot (E2B) kan dit al heel lang.
Kan Ventoy meer?
Het is een alternatief... Wss andere, meer of minder(??) isos die ondersteund worden.
Niet per se meer, maar het is wel veel simpeler om een stickie te maken. Drag en drop. Ook achteraf als je stickie al gemaakt is.
Dat gaat met Easy2boot ook op dezelfde manier.
New E2B v2.05: Secure UEFI-boot from ISO, EFI, VHD and WIM files using a1ive's grub2 or Ventoy.
Blijkbaar gebruikt E2B dus Ventoy voor gedeeltelijke support van de features.

Overigens als ik online zoek naar verschillen tussen E2B en Ventoy kom ik eigenlijk overal tegen dat E2B voor veel ISO's echt nog wat diepe customization vereist, maar daardoor wel nog meer support dan Ventoy, waar Ventoy altijd out of the box werkt, maar dan wel uitsluitend voor de supported list (die voor 95% van de users overigens wel afdoende is)

[Reactie gewijzigd door Malarky op 27 september 2020 23:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee