Software-update: Mozilla Firefox 74.0

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft versie 74 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In versie 74 is onder meer het importeren van instellingen van Microsoft Edge verbeterd, is er een speciale container die moet voorkomen dat Facebook je volgt en mogen add-ons alleen nog maar door gebruikers worden geïnstalleerd en niet meer door een externe applicatie. De complete changelog kan hieronder worden gevonden.

New
 • Your login management has improved with the ability to reverse alpha sort (Name Z-A) in Lockwise, which you can access under Logins and Passwords.
 • Firefox now makes importing your bookmarks and history from the new Microsoft Edge browser on Windows and Mac simple.
 • Add-ons installed by external applications can now be removed using the Add-ons Manager (about:addons). Going forward, only users can install add-ons; they cannot be installed by an application.
 • Facebook Container prevents Facebook from tracking you around the web - Facebook logins, likes, and comments are automatically blocked on non-Facebook sites. But when we need an exception, you can now create one by adding custom sites to the Facebook Container.
 • Firefox now provides better privacy for your web voice and video calls through support for mDNS ICE by cloaking your computer’s IP address with a random ID in certain WebRTC scenarios.
Fixed
 • Various security fixes.
 • We have fixed issues involving pinned tabs such as being lost. You should also no longer see them reorder themselves.
Changed
 • When a video is uploaded with a batch of photos on Instagram, the Picture-in-Picture toggle would sit atop of the “next” button. The toggle is now moved allowing you to flip through to the next image of the batch.
 • On Windows, Ctrl+I can now be used to open the Page Info window instead of opening the Bookmarks sidebar. Ctrl+B still opens the Bookmarks sidebar making keyboard shortcuts more useful for our users.
 • We have disabled TLS 1.0 and TLS 1.1 to improve your website connections. Sites that don't support TLS version 1.2 will now show an error page.
Developer

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 74.0 voor Windows (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Windows (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Linux (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Linux (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 74.0 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Windows (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Windows (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Linux (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Linux (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 74.0 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Windows (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Windows (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Linux (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 74.0 voor Linux (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 74.0 voor macOS (Fries)

Versienummer 74.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Freeware

Reacties (19)

Wijzig sortering
Containers in Firefox is een van de beste toevoegingen die er is. Standaard trackers volgen en elk tracking bedrijf zoals Facebook en Google in zijn eigen container.
Werken die containers nou via een plug-in?
Bij mij in FF 73.0.1 zitten ze al standaard, zonder add-on:
Rechtsklikken op een link -> "Koppeling openen in nieuw containertabblad"

Via instellingen kun je containers inschakelen en beheren.
Algemeen -> Tabbladen -> Containertabbladen

Meer info:
https://support.mozilla.org/nl/kb/containers?as=u&utm_source=inproduct
Overigens heb ik niets hoeven instellen...

Edit:
@ppl en @SideShow Ik heb het nog even nagekeken: ik heb geen container add-on.
En volgens mij heb ik deze containertabbladen al langer.
Huidige versie is FF 73.0.1 in Linux Mint.

Edit 2:
Ik snap hoe dit komt: Cookie Autodelete heeft containers nodig, en dus de settings in about:config al aangepast (maar dit kun je ook gewoon zelf handmatig doen uiteraard).


@ppl In de link staat dat het ook zonder de extensie kan:
Voor gevorderde gebruikers: u kunt containers ook inschakelen zonder de extensie Multi-Account Containers door enkele voorkeuren in de Configuratie-editor (about:config-pagina) te wijzigen.
privacy.userContext.enabled op true,
privacy.userContext.ui.enabled op true
privacy.userContext.longPressBehavior op 2
Ik geef toe; helemaal aan het eind, dus het is even lezen/scrollen... ;)

[Reactie gewijzigd door Tweaker626 op 10 maart 2020 23:09]

Dan kijk jij over je add-ons heen. De link van zowel jou als @F. Scaglietti geven overduidelijk aan dat hiervoor een extension nodig is (Multi-Account Containers of Facebook Container). Een kale Firefox 73.0.1 en 74.0 die ik hier heb geprobeerd bevestigen dat (0 results als je in de Preferences op het woord "container" zoekt). Zonder de extension heb je maar welgeteld 3 opties in Algemeen > Tabbladen staan en geen van die drie heeft het woord "container" in de naam. Pas na installatie van Multi-Account Containers krijg je de optie waar jij het over hebt: Containertabbladen.

Edit:

@Tweaker626 je citaat is onvolledig. Onderstaand is het volledige en juiste citaat met vetgedrukt het ontbrekende stuk:
Voor gevorderde gebruikers: u kunt containers ook inschakelen zonder de extensie Multi-Account Containers door enkele voorkeuren in de Configuratie-editor (about:config-pagina) te wijzigen. Houd er rekening mee dat u een betere gebruikerservaring krijgt door de extensie te installeren, maar als u hier niet voor kiest, kunt u privacy.userContext.enabled instellen op true, privacy.userContext.ui.enabled op true en privacy.userContext.longPressBehavior op 2 in about:config.
M.a.w. de stelling dat je het zonder extension kunt doen is niet waar. Het ligt geheel aan wat jij aan functionaliteit wenst. Voor de uitgebreide functionaliteit kun je het dus niet zonder extension. Daarmee is het dus ook discutabel of de functionaliteit er standaard in zit. De ingebouwde versie is in ieder geval lang zo uitgebreid niet als die van de container extensions. Het feit dat het standaard niet aan staat en het feit dat je niet de volledige functionaliteit krijgt was voor mij de reden om je naar je extensions te laten kijken. En met succes dus :)

Bovendien ging het hier om een specifiek stuk functionaliteit waarvoor je of de Facebook Container of de Multi-Account Container extension nodig hebt. De Facebook Container extension geeft je de mogelijkheid om alleen facebook.com in een aparte container te draaien. Dit kun je niet met de basisfunctie (enige wat in de buurt komt is de mogelijkheid om voor iedere nieuwe tab die je opent, je een keuze menu voorgeschoteld krijgt met daarin de optie om een container of juist geen container te kiezen). Je hebt, in tegenstelling tot de extensions, hier geen finetune mogelijkheden.
Als je de Multi-Account Container extension installeert heb je in je menubalk nog een knop waardoor je e.e.a. kunt configureren, bijv. welke soort containers (werk, prive, etc.) zichtbaar zijn en welke niet, vergelijkbaar met tab groups dat vroeger in Firefox zat. Ook dit heb je met de basisfunctie niet, daar zul je toch echt een extension voor moeten installeren.
Dit soort beperkingen maakt de use case wel een stuk beperkter. Als je de links in je gelinkte artikel volgt kom je bij dit soort informatie terecht.

FYI voor wie Firefox 74.0 heeft en denkt via de about:config die containers in te schakelen: de documentatie is niet up to date voor versie 74.0. De optie privacy.userContext.longPressBehavior bestaat niet meer in deze Firefox versie (nog wel in 73.0.1).

[Reactie gewijzigd door ppl op 11 maart 2020 20:35]

Standaard? Ben je zeker? Ik heb toch echt eerst die addon moeten installeren vooraleer ik die container stuff zag.
Het is een add-on. (Nee niet om af te zeiken of wat dan ook.) Het is gewoon een add-on.

https://addons.mozilla.or...multi-account-containers/

https://support.mozilla.org/en-US/kb/containers

[Reactie gewijzigd door Animalcommencal op 10 maart 2020 21:34]

Enkel een default container voor Facebook? Google, Twitter etc mogen van mij ook standaard in de container.

Edit: Ik dacht dat de FB container standaard ingeschakeld zou worden, maar je moet hem zelf handmatig toevoegen zie ik. In dat geval, voeg dan Firefox Multi-Account Containers toe.

[Reactie gewijzigd door Munchie op 10 maart 2020 21:02]

Voor Google is een fork van de Facebook container gemaakt. Te installeren vis addons.
Facebook container is een aparte add-on die op de achtergrond gebruik maakt van de multi-account containers. Facebook container moest ik niets aan configureren, gewoon toevoegen en inschakelen.
Er zijn er ook te vinden voor Google, Amazon, en Microsoft.

Twitter is een kleiner bedrijf. Maak ik mij niet zo'n zorgen over. Evt gebruik je Nitter.
Als ze nou ook nog een speciale (sandbox) container hadden gehouden voor de standaard NPAPI-plugins die nu massaal verloren zijn gegaan had ik Firefox graag gehouden. Nu heb ik daardoor moeten overstappen op Waterfox Classic die dat wel blijft ondersteunen en gelukkig de oude plugins heeft bewaard, zelf weer als plugin te installeren.
Ik denk dat er wel een goede reden is waarom ze dat eruit hebben gehaald.
https://blog.chromium.org...our-old-friend-npapi.html
Ik draai naast Multi-Account Containters en de Facebook Container extensie ook nog 'Temporary Containers'. Echt een aanrader, die maakt -als je wilt- voor elke tab een eigen tijdelijke container aan die weer compleet wordt verwijderd na afsluiten van de tab. Ideaal icm Multi-Account containers en dan vooral voor sites die je incidenteel bezoekt.
Ik mis alleen de functie om een bladwijzer te kunnen openen in een containertabblad. Die optie staat niet aangegeven bij het rechtsklikken op de bladwijzers. Dat is wel weer jammer. Of heb ik nu iets over het hoofd gezien?
Rechtsklikken en dan onderin het menu: Open Bookmark in container tab...

Moet je in de opties van de addon wel even een vinkje voor zetten: Enable Bookmark Menus
Ik gebruik geen addon, maar gewoon de functionaliteit van Firefox. Als ik ergens op een url ga staan, dan zie ik de optie "Koppeling openen in nieuw containertabblad"". Maar ga ik naar mijn bladwijzers en ik klik rechts, dan krijg ik dezelfde opties te zien, behalve dus die specifieke optie "Koppeling openen in nieuw containertabblad".

Ik wil er ook geen aparte addon voor installeren. ;)
Ik mis die functie ook. Ik mis ook het "Multi Account Containers" icoontje in de toolbar, direct links van het hamburger-menu. Ook had ik voor Temporary-Containers volgens mij altijd een "+" in de vensterbalk, die is ook weg. Tevens werkt mijn "I don't care about cookies" niet meer. Hebben meer gebruikers hier last van?

e: Laat maar, oorzaak was dat FF in Private mode draaide.

[Reactie gewijzigd door bertmulder op 15 maart 2020 10:07]

Na de laatste update, 74.0 64-bits onder W7 64-bit, werkt marktplaats niet meer = blanco pagina.
Met IE11 werkt marktplaats wel gewoon,
Iemand?
Opgelost, cache gewist.

[Reactie gewijzigd door PClop op 13 maart 2020 18:14]

Voor containers en de facebook container: Daar zit verschil in en ze bijten elkaar! Let op de documentatie dat als je ze combineert, dat je het bewust en op jou manier doet. Mogelijk is de standaard (klik-klik-klaar) methode voor jou niet de beste.

Detail (als ik het goed begrijp): De gewone containers doen 1 site in 1 container. De facebook container doet alles rond facebook (en partners) zo veel mogelijk in de facebook container, ook als het van andere sites af komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee