Software-update: Visual Studio Code 1.42.1

Visual Studio Code logo (79 pix) Visual Studio Code is een opensourcecode-editor van Microsoft met ondersteuning voor IntelliSense, debugging, Git en code snippets. Ondersteuning voor de gangbare script- en programmeertalen is aanwezig en het kan daarnaast via extensies uitgebreid worden. Microsoft heeft versie 1.41.2 uitgebracht en hier zijn de volgende verbeteringen in aangebracht:

Issues fixed in version 1.42.1:

Versienummer 1.42.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website Microsoft
Download https://code.visualstudio.com/#alt-downloads
Licentietype GPL

Reacties (26)

Wijzig sortering
Toch wel mijn favoriete gratis code editor tegenwoordig. Alleen beetje jammer dat het op Electron draait, native net als Sublime was beter geweest
Dit is makkelijk gezegd. Er is een reden waarom VS Code zo stormachtig snel ontwikkeld wordt, er is een reden waarom VS Code cross-platform perfect werkt. Dat is óók Electron.
Stormachtig is het woord. Ik moet wel heel vaak de tsc server restarten tegenwoordig omdat ie klapt. Nog steeds een goeie tool overigens, daar niet van.
Wat is daar zo jammer aan dat het op electron draait?
Het heeft zijn nadelen vooral als je meerdere instanties van Electron hebt draaien en met steeds meer apps die het gebruiken, is de kans groot dat je wel extra load kunt verwachten op je systeem.

Je moet het zien alsof je meerdere Chrome instanties open hebt staan, het is een feite een soort browser framework, voor sommige systemen is dat al veel gevraagd.

Zelf heb ik geen problemen en werken alle Electron apps probleemloos zonder gekke loads op mijn systemen. Tevens zijn veel programmeurs van oorsprong C georiënteerd en die willen liever niets weten van dit soort oplossingen. Die zie je dan ook veel terugkomen in commentaar op dit soort programma's.
Dit is echt een strijd vergelijkbaar als die met Apple/Samsung onder telefoon liefhebbers... Het gaat maar door. In mijn eigen kring gaat de discussie vaak over Sublime, VSCode en Atom.io, waar de laatste twee op Electron draaien. Zoals Foxgamer al aangeeft geeft dat wel eens performance problemen.

Het is niet alleen te vergelijken met meerdere Chrome instanties, het ís letterlijk een aangepaste versie van Chrome (Chromium) met Node.js. Je bent dus eigenlijk aan het werk in een browser en je kijkt naar een soort webapp, het draait niet helemaal native. Ik zelf heb niet zo heel sterke hardware en merk dus wel lichte latency tijdens het typen. Dat is voor kleine aanpassingen niet zo vervelend, maar als je langdurig bezig bent werkt dat me wel eens op de zenuwen. Vandaar dat ik toch vaak nog terugspring op Sublime - waarvan de gratis versie overigens weer hele andere irritaties met zich meebrengt zoals een popup die steeds vraagt of je die licentie nou eindelijk eens koopt. VSCode, Atom en de meeste alternatieven zijn gewoon helemaal gratis.
Electron biedt geen hechte integratie met het operating system zoals Sublime dat in zekere zin wel doet. Op macOS is het bijv. niet nodig om spellingscontrole in je app zelf te hebben omdat het OS dit al aanbiedt. Ook de mogelijkheid om zaken met andere applicaties te kunnen delen ontbreekt of de manier waarop de tabs werken is heel anders. Als je Visual Studio Code naast iets als BBEdit zet op macOS dan merk je pas echt de beperkingen van Electron op dit vlak. Vaak zijn het namelijk ook zaken onder de motorkap (zaken als scrollen en hoe tekst wordt getekend op je scherm; met dat laatste heeft Visual Studio Code een tijdje problemen gehad op HiDPI schermen vanwege een bug in Electron) en zijn de verschillen subtiel.

Daarnaast is Electron nou ook niet heel sterk met grote documenten zoals logs. Voor dat soort zaken switch ik nog wel eens naar vi/vim of less omdat die ze ofwel sneller inlezen of niet crashen. Met gewoon programmeer en script werk zul je hier dan weer niet snel tegenaan lopen aangezien dat soort files vaak klein zijn (je split dingen op zodat het voor jezelf ook behapbaarder wordt).

M.a.w. het verschil in performance is toch wel 1 van de minst erge verschillen. Zeker omdat je dit soort tools niet vaak opstart (niveau: je start het op als je begint met werken en aan het eind van de werkdag sluit je het weer af).

[Reactie gewijzigd door ppl op 16 februari 2020 17:35]

Veel performance gerelateerde dingen in VSCode worden ook al gedaan doormiddel van NodeJS C++ addons , dus het is al redelijk in de buurt hoor.

Het 'renderen' van een editor/ide is vaak niet het zwaarste ook, de hele mapping etc voor intellisense en autocompletion etc vraagt het meeste (denk ik), naast brakke plugins

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 15 februari 2020 00:27]

Mooi toch? Blijkbaar heeft MS hiermee ongeveer het evenwicht tussen die twee gevonden. Ik ben benieuwd hoe snel we dit in de office apps terug gaan zien.
Klopt helemaal mee eens.

Bedoelde ook dat electron soms wel overkill kan zijn (voor apps als Clockify etc, wat niks meer doet dan een timer zetten en 70MB is).

Maar in het geval van VSCode hebben ze inderdaad de balans aardig te pakken denk ik.
Rendering door HTML/CSS etc en de zware taken alsnog in C++ met wat Javascript binding sugar.

Win/Win :)

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 15 februari 2020 16:47]

Want? Het is zo flexibel als maar kan en super snel. Kan je het op een server draaien zoals VSCode en dan via je browser een volledige editor ervaring bieden? Kan je het op een Linux server installeren en extern benaderen (via WSL of SSH) en zo gebruiken?

Ben erg benieuwd waarom native beter was geweest waardoor je dit soort features niet zo makkelijk kan maken.
Dat zal wel meevallen, daar waar deze functies (remote vscode) waarschijnlijk juist native zijn geschreven. Zie ook onder andere de systeemvereisten van deze feature.
Het is tegenwoordig ook mijn favoriete editor (dus niet enkel gratis editor). Ik werkte voorheen vooral met Visual Studio Community Edition en VIM. Sinds ik ben overgestapt op VSCode is de productiviteit aanzienlijk gestegen. Vooral de eenvoudige bash integratie middels WSL is erg handig. Dat verloopt hier overigens hartstikke snel, smooth en probleemloos. Voor de grotere projecten blijft Visual Studio echter onmisbaar voor me, vooral voor dingen als solution management, graphical debugging (direct3d/dxgi) en het nieuwe Live Share. Al verwacht ik wel dat een deel hiervan ook wel voor VSCode zal gaan komen in de vorm van extensies.

[Reactie gewijzigd door CoreIT op 16 februari 2020 07:52]

ter info: LiveShare is al een tijd een VSCode extentie.
Ik begrijp al dat gezeur op Electron niet zo. Ja, het schijnt flink performance te kosten als je meerdere instanties met Electron hebt draaien, maar daar heb ik vrijwel nooit iets van gemerkt. Ze willen het ook gaan verbeteren door instanties te delen en daardoor de load te verminderen.

Jarenlang heb ik PHPStorm gedraaid en als er een programma regelmatig crashte of flink hakte op mijn performance was het dit programma wel. Toegeven dat het geen native code was als C (Java), maar deze drops heb ik met tig extensies simpelweg niet met VSCode ondanks Electron.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 15 februari 2020 11:26]

Ik gebruikte voorheen Vim in een terminal, wat in principe een van de snelste interfaces zou moeten zijn, maar vscode voelt niets trager. Ondanks dat Electron trager zou moeten zijn.
Vergeef mij mijn noob vraag, maar wat is Electron?
https://www.electronjs.org/

“ Electron is een framewerk voor het creëren van applicaties met webtechnologieën als JavaScript, HTML en CSS.”

“ Electron gebruikt Chromium en Node.js zodat je je app kunt bouwen met HTML, CSS en JavaScript.”

[Reactie gewijzigd door DeeD2k2 op 14 februari 2020 22:49]

Ahh, thanks. Wat grappig, dan vind ik het helemaal knap dat VSCode zo responsief overkomt. Normaal gesproken zijn webdingen altijd sluggish memoryhogs in mijn ervaring :P
Mooi tool, maar ik ben over gegaan naar Codium. Het is Visual Studio Code Fork maar dan zonder telemetry/tracking

https://vscodium.com/
Maakt het een verschil als je telemetrie simpelweg uitzet in VSCode? Wat ik begreep kan dit prima allemaal achteraf en is deze fork daardoor niet zo interessant?

Ook moet je opletten bij extensions, veel hebben 'anoniem' tracking standaard aanstaat. Ik raad iedereen aan om bij elke installatie/update even door de settings te gaan en iets als sync te gebruiken zodat het overal goed is ingesteld naar je voorkeuren.
Nee, maakt geen verschil uit. Als je de code van Codium bekijkt dan zie je dat ze gewoon de opties gebruiken die in Visual Studio Code zit. Enige extra wat ze doen is de URL waar de telemetrie naartoe wordt gestuurd veranderen in een niet-werkende URL maar dat kun je ook prima zelf met een firewall of je hosts file.

Daarnaast biedt VSCodium een vals gevoel van veiligheid. De telemetrie is namelijk maar een klein deel van wat er naar de servers van Microsoft wordt gestuurd. Als je in settings zoekt naar @tag:usesOnlineServices dan kom je de rest ook tegen. Zo wordt er Natural Language gebruikt voor het zoeken en wordt er data doorgestuurd zodat npm bepaalde zaken kan aangeven omtrent dependencies.
Buiten dat zul je ook zelf de extensions die je installeert in de gaten moeten houden. Bij de meesten is dat niet zo'n probleem omdat de code daarvan op bijv. Github staat. Betekent echter wel dat je dus zelf door de code moet banjeren. Een zeer tijdrovende klus. Waarom? Omdat er niet afgedwongen wordt dat je bijv. de telemetrie module van Visual Studio Code zelf moet gebruiken, je mag ook je eigen telemetrie variant gebruiken. Het setten van de telemetrie optie in Visual Studio Code heeft alleen invloed op Visual Studio Code zelf en de extensions die van dit framework gebruik maken. Voor extensions met een eigen systeem ben je geheel afhankelijk van de extension zelf. Als die geen optie biedt om het uit te schakelen dan heb je gewoon vette pech.

M.a.w. als privacy je lief is dan maakt het niet uit of je VSCodium of Visual Studio Code zelf gebruikt. Je zult alsnog zelf aan de slag moeten om de nodige dingen uit te schakelen en een code check uit moeten voeren van iedere extension die je wil installeren (plus iedere update van zo'n extension; m.a.w. hier is het beter om de auto-update uit te schakelen!). Alleen om die reden is VSCodium niet heel erg interessant. Je houdt dan namelijk alleen de open source licentie over die aan de code van Visual Studio Code op github zit. VSCodium maakt van die code gebruik. Het scheelt je dus vooral zelf code compileren aangezien VSCodium binaries aanbiedt.

FYI: dit alles staat ook gewoon in de documentatie van zowel Visual Studio Code als VSCodium. Zoals je aan die documentatie kunt zien leunt VSCodium zwaar op de ingebouwde opties die Visual Studio Code out of the box al biedt.
Zou fijn zijn als ze de X server eens fixen

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee