Software-update: Visual Studio Code 1.42.0

Visual Studio Code logo (79 pix) Visual Studio Code is een opensourcecode-editor met ondersteuning voor IntelliSense, debugging, Git en code snippets. Ondersteuning voor de gangbare script- en programmeertalen is aanwezig en het kan daarnaast via extensies uitgebreid worden. Microsoft heeft versie 1.42 uitgebracht. Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste veranderingen die we daar in aan kunnen treffen:

January 2020 (version 1.42)

Welcome to the January 2020 release of Visual Studio Code. There are a number of updates in this version that we hope you will like, some of the key highlights include:

If you'd like to read these release notes online, go to Updates on code.visualstudio.com.

Versienummer 1.42.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016
Website Microsoft
Download https://code.visualstudio.com/#alt-downloads
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

08-02-2020 • 17:47

33 Linkedin

Submitter: guidogast

Bron: Microsoft

Reacties (33)

33
32
21
1
0
2
Wijzig sortering
Meest veelzijdige editor / IDE die op dit moment beschikbaar is.
Qua gratis variant dan, want Visual Studio Pro/Ultimate gaat veel verder natuurlijk. :)
Ik geloof niet dat er nog een Ultimate versie is van Visual Studio.
Het is nu Community (gratis), Professional en Enterprise.

Zelf werk ik vrij veel met Visual Studio Enterprise (voornamelijk C#), maar gebruik ook heel veel Visual Studio Code. Ik wil echt geen PowerShell schrijven in Visual Studio Enterprise, dat is veel te omslachtig. VSCode is een snelle editor met ondersteuning voor heel veel talen en externe tools.

Daarnaast is er ook nog Visual Studio for Mac, dit is echter een supported versie van MonoDevelop, een open source IDE voor .NET ontwikkeling gericht op Linux en MacOS - met een beetje de styling van XCode. Visual Studio for Mac is bij Microsoft terecht gekomen na de overname van Xamarin, maar geen vergelijkbaar product met de 'echte' Visual Studio wat mij betreft, en persoonlijk gebruik ik veel liever VSCode voor het schrijven van C# onder Linux (en waarschijnlijk ook op MacOS).

Alle drie de uitvoeringen zijn hier te vinden: https://visualstudio.microsoft.com/
Ik bedoelde Enterprise idd. VS Code is lightweight, zelfs gebaseerd op Chromium/html onder de motorkap(!). Kijk maar eens onder help, Toggle Developer Tools.

Ik gebruik zelf Pro voor het dagelijkse programmeerwerk ondermeer voor de vele talen, tools en plugins die beschikbaar zijn.
VS Code is lightweight, zelfs gebaseerd op Chromium/html onder de motorkap(!). Kijk maar eens onder help, Toggle Developer Tools.
Dat klopt, Visual Studio Code is een Electron applicatie. :)
Humor. De tijden zijn wel verandert dat het opspinnen van een hele web rendering engine voor een teksteditor als lightweight wordt gezien.

VSCode is absoluut niet lightweight, maar het is wel een lekkere editor.
Ik ben door de ontwikkeling van xi-editor eens op gaan letten. Moet je voor de aardigheid eens je vscode venster met de muis gaan schalen terwijl je een tekst open hebt. VSCode is een fijne editor en er zijn ergere dingen, maar dat flikkeren is wel storend eens je er op gaat letten.
Dat is een compleet ander pakket. En afhankelijk van je scenario kan VS een complete kuteditor zijn. Of een briljante.

Je kunt dus net zo goed VScode vergelijken met NetBeans ofzo (wat net zo goed onzinnig is).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 9 februari 2020 21:30]

Editor, ja. Maar een IDE is het niet. Desalniettemin raad ik nog altijd WebStorm aan.
Ik ben met een Flutter (app development) cursus bezig, en hoewel Android Studio de 'officiële' IDE is, kan ik mij niet herinneren iemand op Youtube te hebben gezien die geen VS Code gebruikt.
Dat gezegd hebbende, is VS Code zonder plugins wel gewoon een editor, en zou je kunnen zeggen dat de plugins er een IDE van maken.
Voor Dart/Flutter heb je gewoon debugging/stepping, compile opties etc wat het imho een IDE maakt.
Maar die 'editor' heeft wel alle ondersteuning er in zitten om te kunnen debuggen. Plugins moeten enkel de implementatie regelen. Als VS Code slechts een teksteditor was dan zou dit natuurlijk niet kunnen.
Vind dat toch altijd wel dubbel..

Als een 'editor' autocomplete, intellisense, code-hinting, debugger, git etc heeft, wat is dan het verschil met een 'IDE'?

Vind het nogal een vage lijn.

Notepad++ is een editor, denk dat VSCode toch al aardig richting IDE gaat. Veel IntelliJ leunen net zo goed op plugins, al dan niet voorgeinstalleerd, wat het hele verschil tussen PHPStorm en Webstorm eigenlijks is (welke plugins voorgeinstalleerd zijn).

je kunt de Web plugins ook in PHPStorm installeren en je hebt in feite WebStorm + PHP..

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 8 februari 2020 21:26]

Om de wiki definitie aan te halen: “An IDE normally consists of at least a source code editor, build automation tools and a debugger”

Ik zeg daar voldoet het allemaal aan.
Ik gebruikte ook Webstorm maar ben echt helemaal over op VS Code. Ik mis echt niets. Prima voor web development.
Helemaal mee eens, en de editor van mijn voorkeur. Ooit begonnen met notepad++, naar Sublime (kan ik ook aanraden als alternatief) en sinds een half jaar op vscode. Het mooie is dat er ook atom integratie is wat erg handig is.
Een heel erg fijne opensource code editor die met tal van plugins is aan te passen. Voor mij persoonlijk de beste in de categorie code editors.
Hear hear. Same for me.
Maar dit is een fijne editor! Sublime text was voor mij ok... niet meer an dat. Deze is wat makkelijker te configureren.
Fijne editor. Ik ben Unity programmeur, en ben een aantal maanden terug dit eens gaan proberen in plaats van Visual Studio, en het bevalt me beter. Wel zijn er wat dingen die ik minder vind werken als in Visual Studio, zoals de manier hoe het omgaat met code formatting. Dat heb ik nog niet heel lekker gekregen, of in ieder geval de manier hoe ik het gewend was van VS.

Ik wil ook in de nabije toekomst eens Rider een kans geven, daar hoor ik veel goeds over.
Interessant artikel van iemand die schrijft waarom die liever een IDE (WebStorm in dit geval) gebruikt dan 'editor' vscode.

https://dev.to/mokkapps/w...to-jetbrains-webstorm-939
Goeie editor. Alleen met laravel werkt de intelllisense niet goed, helper functions etc.

Phpstorm werkt dit wel, alleen is vscode toch fijner om mee te werken.
Waarschijnlijk is dat op te lossen door de ontwikkelaar van de extension, dan wel moet je eens kijken tussen de extensions naar 'Laravel Extra Intellisense'.
Probeer is intelephense; werkt bij mij beter: https://github.com/bmewburn/vscode-intelephense en indexeert ook snel.
VSCode is niet helemaal gratis.

Wanneer ik ermee aan de slag ga, na een half uur ofzo werd mijn 8 GByte RAM computer met i5 (4e generatie, 3,7 GHz) super sloom. Blijkt dat VSCode 2 extra VSCode processen heeft opgestart. Elk van deze extra processen start opnieuw een VSCode proces op.

Deze laatste 2 processen consumeerden elk 2 GByte aan RAM en bijna 50% aan CPU resources.
De voorgaande VSCode processen consumeerden samen ook 2 GByte aan RAM.

1 tekstbestand van 2,5 MByte...zorgt ervoor dat VSCode 6 GB aan RAM verstookt

Alhoewel de Windows task manager behoorlijk verbeterd is in Windows 10 (in vergelijking met Windows 7 en ouder), het is nog steeds behoorlijk behelpen. Met een fatsoenlijke task manager, zoals Process Explorer (gratis aangeboden door SysInternals),zie je a) veel meer processen in het overzicht en b) Ook hoe deze aan elkaar zijn gelinkt.

Waar je met de Windows task manager de indruk krijgt dat het geheugen gebruik van VSCode wel redelijk is, Process Explorer haalt die oogkleppen wel weg en legt gelijk de vinger op de zere plek. Electron is helemaal niet zo geweldig om als basis voor een applicatie.

Moest dus 16GByte aan RAM aanschaffen (en mijn oude set RAM weer zien te verkopen) om weer fatsoenlijk met VSCode te kunnen werken. Let wel, VSCode maakt alleen gebruik van de extensies 'Rainbow Indent', 'AsciiDoc' en 'GitLens'. Verre van excessief, zou ik zeggen.

Het klopt dat je niks betaald voor de VSCode software. Maar om het nu zo op te hemelen...nee, zo geweldig is de editor niet. Electron is meh en verbruikt copieus zonder enige vorm van schaamte.

En hoeveel moeite kan het voor MS zijn geweest om de code editor van Visual Studio "los te weken"? Niet alleen kan deze editor meer, nog belangrijker, het is vooral niet op Electron gebaseerd.
@GeroldM Jouw probleem klinkt meer als een memory leak in een extension of library. Wat voor bestanden van 2,5 MiB bewerk jij? Misschien kun je dit, als het echt een probleem is, beter even op het forum bespreken.
Goed, je loopt tegen een bug aan. Maar dat betekent niet dat je hier moet gaan melden dat het daardoor niet gratis is.

Doe het goede, en meld het aan bij de makers. Zij kunnen de bug veel beter oplossen dan wij.
Mooie editor, maar ik mis 1 feature, waardoor deze editor voor mij onbruikbaar is: het kunnen uitschakelen van auto-indentiation. Zover ik weet is dat niet mogelijk. Als een van u hier een oplossing voor weet, dan houd ik mij warm aanbevolen.
Er is gewoon een "Auto Indent"-optie in de Settings, hoor. Even zoeken op "indent" en je hebt hem.
Ik ben overgestapt van Atom naar VSC. Heerlijke IDE!
Notepad verlaat Windows 10 helemaal niet.
Dus wel
https://www.bleepingcompu...l-features-in-windows-10/
https://www.techspot.com/...-features-windows-10.html
https://www.pcmag.com/new...nal-in-windows-10-preview

Tuurlijk blijft notepad beschikbaar maar alleen optioneel. Het zal verdwijnen uit de standaard installatie van Window 10. Als je dan toch een editor nodig hebt, waarom dan nog kiezen voor notepad?
Ik heb begrepen dat hij optioneel wordt, maar by default aan staat. Dus voor bijna iedereen verdwijnt hij niet. En ook als je em uitzet in de optional features, is hij niet "weg". Hij staat nog steeds ergens, klaar om weer geinstalleerd te worden.

Af en toe is het wel fijn om op z'n minst *iets* te hebben om een tekstbestandje te editen. Je hebt bijv op andermans pc of op een server niet altijd je favo editor bij de hand. En je favo editor is mss ook niet gekoppeld aan de extensies waar notepad aan hangt.

Ik zie sowieso het nut niet om em weg te doen. Het zit toch niet in de weg?

Maargoed, ik dwaal af. Hij blijft iig gewoon bestaan ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 11 februari 2020 09:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee