Driver-update: AMD Radeon Software Adrenalin Edition 19.10.1

AMD Radeon Software Crimson Edition logo (75 pix) AMD heeft een nieuwe update van zijn Radeon Software Adrenalin Edition-drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de HD 7730(M) en hoger, de HD 8570 en hoger, en de kaarten uit de R5-, R7- R9- en RX-series. Voor de nieuwste generatie kaarten worden van Windows alleen versies 7 en 10 ondersteund. Ook biedt AMD geen 32bit-drivers meer aan. In deze uitgave treffen we ondersteuning aan voor de Radeon RX 5500 en 500M, het racespel Grid en zijn er natuurlijk ook weer diverse problemen verholpen.

Support For
 • AMD Radeon RX 5500 desktop graphics products
 • AMD Radeon RX 5500M mobile graphics products
 • GRID
Fixed Issues
 • Borderlands3 may experience an application crash or hang when running DirectX 12 API.
 • Borderlands3 may experience lighting corruption when running DirectX 12 API.
 • Display artifacts may be experienced on some 75hz display configurations on Radeon RX 5700 series graphics system configurations.
 • Radeon FreeSync2 capable displays may fail to enable HDR when HDR is enabled via Windows OS on Radeon RX 5700 series graphics products system configurations.
 • Some displays may intermittently flash black when Radeon FreeSync is enabled and the system is at idle or on desktop.
Known Issues
 • Radeon RX 5700 series graphics products may experience display loss when resuming from sleep or hibernate when multiple displays are connected.
 • Toggling HDR may cause system instability during gaming when Radeon ReLive is enabled.
 • Call of Duty : Black Ops 4 may experience stutter on some system configurations.
 • Open Broadcasting Software may experience frame drops or stutter when using AMF encoding on some system configurations.
 • HDMI overscan and underscan options may be missing from Radeon Settings on AMD Radeon VII system configurations when the primary display is set to 60hz.
 • Stutter may be experienced when Radeon FreeSync is enabled on 240hz refresh displays with Radeon RX 5700 series graphics products.
 • AMD Radeon VII may experience elevated memory clocks at idle or on desktop.

Versienummer 19.10.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 10
Website AMD
Download https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-19-10-1
Bestandsgrootte 414,00MB
Licentietype Freeware

Reacties (22)

22
22
5
1
0
16
Wijzig sortering
Bij/voor installeren even alle programma's afsluiten. Dat doet hij zelf niet waardoor je een bluescreen krijgt. Na de blue screen heb ik alsnog een schone installatie gedaan. Verder geen enkel probleem tot nu toe.
Ik heb de RX5700 van MSI (Mesh OC) leuke kaart, naast de 4-5 BSOD. Helaas weet niet zeker of het aan de kaart kan liggen of de gehele nieuw setup.

Zoals ik ervaren heb, valt het op dat vaak een BSOD melding gaat om watchdog/ATIxxxx foutmelding. Opvallend is dat het meestal gebeurde bij Battlefield V. Veel lag/stuttering die onverklaarbaar aanwezig is en dan verdwijnt. Daarnaast stottert/lagt BL3, nadat ik het eens op Directx 12 had gezet. Ook start hij niet op, dus daar zie je ClapTrap beetje hakkelend dansen (loadscreen)Via configfile (documenten/my games/BL3) was dit te wijzigen.

Daarnaast heb drivers meervoudig verwijderd en nieuwe versie geïnstalleerd. Dit ben ik ook met deze versie aan het doen. Het probleem met 75Hz lijkt mij ook waarschijnlijk, gezien dat mijn scherm dit paneel heeft. In-game is het wel vast te zetten naar 60Hz BFV, maar dit geldt niet voor elke game, zoals BL3.

Ik ben benieuwd of deze driver het gehele gedoe oplost, gezien dat ik zelf radeloos werd, gezien dat vanalles heb uitgezocht, zoals XPM, memtest, Energiebeheer, chipset updaten (via AMD, gezien die MSI verouderd waren en het stotterprobleem leek op te lossen)

Daarnaast zijn er ook hier en daar wat klachten over de AMD 3e gen serie. Die lopen vaak/lang op ~1.45 voltage en kan bij sommige erg warm worden. Bij IDLE (wat voor iedereen anders is, wat dus een discussie vormt) blijft de CPU vaak boven 3,5Ghz draaien en merendeels op 4,6Ghz (3700x). Enige optie is om het energiebeheer naar Energiebesparing te zetten, waarbij die opeens wel 2,3 Ghz kan draaien. Ik weet dat het geen Intel is en weet niet of dit vergeleken mag worden, maar een Intel-CPU kan wel naar 0,8 Ghz, waarom een AMD niet?

Borderlands3 may experience an application crash or hang when running DirectX 12 API.
Is getest en mooi dat BL3 weer compleet vastloopt, dus nee het is niet opgelost.

[Reactie gewijzigd door m.z op 9 oktober 2019 00:01]

De nieuwe intels (8700k serie) hebben een nieuwe vorm van speedstep, die zo snel en aggresief de cpu clock omhoog gooit, dat op het moment dat je de clockspeed uitleest hij load detecteerd en de frequentie onhoog gooit. Daar door zie je zelden nog dat hij 800 mhz uitleest, maar praktisch 3 ghz+. Ik vermoed dat amd nu ook zo'n systeem heeft.
Het schijn bij meer mensen op te vallen dat AMD/mobo er nog niet mee omgaan met de (IDLE)snelheden. Ik heb een X470 mobo, maar het zelfde is te zien bij een X570.

Vooralsnog kan ik moeilijk vergelijken, gezien mijn vorig systeem een 3e of 4e Intel was, maar voor een ander doeleinde werd gebruikt en hoop programma's niet had, die er nu wel aanwezig zijn. (ze zijn merendeels uitgeschakeld of uitgesteld opgestart (Bitdefender))
Je moet de 19.7.1 driver installeren.
Het is gewoon een gigantische geklaag met de drivers van AMD. Naast de gebruikelijke BSOD's and freezes, welke ik ook heb, zijn de helft van de feature niet toegankelijk, omdat ze niet of nouwelijks werken.
Ik hoop voor alle dat ze hier snel wat aan doen. Ik raad ook aan om drivers van AMD zelf te installeren. Ik heb MSI mobo + GPU, beide liepen achter met de officiele MSI-drivers, zoals chipset en GPU drivers.

De POST doen er redelijk lang over om te voltooiden. Verder blijft het systeem snel, maar de opstartsnelheid is vrij langzaam.
Daarnaast heb drivers meervoudig verwijderd en nieuwe versie geïnstalleerd. Dit ben ik ook met deze versie aan het doen. Het probleem met 75Hz lijkt mij ook waarschijnlijk, gezien dat mijn scherm dit paneel heeft. In-game is het wel vast te zetten naar 60Hz BFV, maar dit geldt niet voor elke game, zoals BL3.
Scherm refreshrate kan je gewoon in windows vast zetten.

Zelf heb ik geen enkel probleem met mijn 5700xt, op die paar crashes de eerste paar dagen door enhanced sync en hardware acceleratie na.
Scherm refreshrate kan je gewoon in windows vast zetten.
Dit had inderdaad eens mogen aanpassen, maar ik wist niet zeker of het echt daar aan lag. Nu ik het nogmaals zag voorbij komen in deze update leek mij het dus te bevestigen.
Ik kan wel enigszins je ervaringen delen. Veel van de problemen met het 70/75hz verhaal, had ik opgelost door een tweede scherm aan te sluiten. Je kan natuurlijk ook in Windows je scherm handmatig op 60hz zetten als je dat niet per game kan instellen. Bfv in direct x12 draait bij ook niet lekker, ook veel stuttering en de game blijft vast staan 70fps en zoiets heb ik ook weer met pubg, maar dan blijft alles op 60fps gelockt. Overigens deze laatste driver nog niet uitgeprobeerd, vanavond maar even doen.
Verder wel blij hoor met een kaart van 400 euro plus Haha pfff
Ik ben benieuwd hoe het nu gaat verlopen met dit 75Hz probleem. Had schijnbaar BFV op DX12 staan, maar het stotteren ligt mogelijk aan de game zelf. Ik zie dit sinds de afgelopen BFV-update na voren komen, wantja iets fixen en dingen niet slopen is soms een punt.

Gisteren had ik extreem last van zeer lage refresh-rate. Het bleek doodleuk veroorzaakt te worden door Logitech G Hub, wantja hij vond het tof om 90% van de CPU te snoepen.

Dusja het kan een probleem zijn, die veroorzaakt wordt door meerdere problemen. Verder ben ik wel blij met het systeempje.
Nog altijd veel serieuze problemen met de RX 5700 en VII series zo te zien. Het lijkt er ook op dat veel van die issues al een lange tijd openstaan, want zie Freesync erg vaak langskomen bij Known Issues.

Zijn er verder ook gebruikers die de Anti Lag optie gebruiken? Verbaasd me dat je dit steeds per profiel handmatig moet inschakelen. Maar dat vind ik ook bij Chill, Wattman en Exchange Sync die prima standaard aankunnen staan.
Als de genoemde zeven problemen echt alles is wat ze hebben, dan is dat echt heel weinig voor een stuk software wat zo groot is.

Ik mis ook een beetje super global settings, doe mij maar alles aan en voor die ene game dat het mij echt uitmaakt finetune ik wel wat settings.
Heb je wel eens met de AMD Drivers gewerkt?
Er is gewoon een Global Profile waar je zaken zoals Wattman, Chill en Antilagg voor alle games kan inschakelen. Als je wil kan je ook game specifieke profielen maken waar je die zaken los van het global profile kan in stellen. Dus je kan zorgen dat ze standaard aan staan. Ik vind het goed dat die zaken niet zo maar out of the box gebruikt worden en dat er bewust voor gekozen moet worden.

En de issues met de RX 5700 en VII vallen wel mee. Dat nVidia known issues niet bij de driver release heeft staan betekend niet meteen dat de nVidia drivers 100% bug vrij zijn. Perfecte drivers bestaan simpelweg niet. Er valt altijd wel iets te verbeteren :)
mijn kennis is hier niet zo hoog van, dus wellicht heb ik het over andere drivers? Maar als ik kijk op mijn eigen laptop, Lenovo E580 met RX 550. Dan is de Adrenalin versie 19.10.26.

Terwijl de website als hoogste versie ook 19.10.1 aangeeft:

https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-550
Waar haal je dat nummer precies vandaan?
De (interne) naam van de windows driver zelf is niet het zelfde als de naam van de gehele package.
de hele package heet 19.10.1 (omdat het de eerste release is in maand 10 van 2019 is)
Ik zie het versienummer als ik de AMD Radeon settings open, via het start menu, of icoontje in de taskbar.
delete. was als reactie op gr161803 bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Countess op 9 oktober 2019 11:56]

Iemand het probleem dat de pc niet meer uit slaapstand komt, de harware begint wel te draaien maar krijg geen beeld.
Dit is sinds windows 10 update 1903.
Ik heb al heel veel dingen geprobeerd :-(
Ik heb bovenstaande amd driver ook al uitgevoerd maar een succes.
Ik heb de volgende harware:
CPU
AMD FX-4130 15 °C
Zambezi 32nm Technology
RAM
8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 669MHz (9-9-9-24)
Motherboard
ASUSTeK Computer INC. M5A78L-M/USB3 (AM3R2) 37 °C
Graphics
MP59G (1920x1080@75Hz)
4096MB ATI Radeon RX 570 Series (MSI Radeon RX 570 ARMOR 4G OC)
Storage
931GB Seagate ST1000DM003-1CH162 ATA Device (SATA ) 29 °C
232GB Crucial CT250MX500SSD1 ATA Device (SATA (SSD))
Voeding: Seasonic S12II
Had ik op mijn FX-systemen ook vaak. 4130 gehad, maar ook 8370e.
Mijn nieuwe Ryzen 3600 systeem doet precies hetzelfde.
Lijkt aan power profiles te liggen.
Met nieuwe Ryzen systeem "High Power Ryzen"-settings an, dan geen problemen.
Maar dat is met FX geen optie, want dan staat je systeem constant te loeien.
Tijd voor een upgrade, of accepteren dat wake up vaak niet goed gaat.
Ik ben tegen hetzelfde probleem aangelopen. PC gaat in slaapstand en dan wordt of een van mijn schermen niet wakker (2e wel), of niet goed ingelezen en heeft dan de verkeerde resolutie. Ik dacht dat het aan mijn R9 390 lag, maar nu dus ook bij mijn nieuwe RX5700XT.

Als ik de displayport kabel er even kort uit trek en weer in stop dan doet ie het weer, maar het is met dusdanige regelmaat dat het irritant is.

Dit is een redelijk recent probleem voor mij en lijkt volgens AMD aan de drivers te liggen. Het probleem staat in de known issues.
Mijn probleem is opgelost ! Ik had mijn oude video kaart weer in de computer geplaatst met een hdmi kabel omdat deze geen displayport aansluiting heeft en gekeken of het probleem verholpen was maar bij opstarten van de computer had ik geen mogelijkheid om de computer in slaapstand te zetten.
Daarop volgend de nieuwe videokaart (RX 570) weer terug geplaatst en de hdmi kabel gebruikt in plaats van de displayport kabel en....voila ! alles werkt weer normaal !
Het beste om niet een 2e scherm aan te sluiten bij het uit testen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee