Firmware-update: Original Prusa i3 MK3(S) / MK2.5(S) 3.7.1

Prusa Research heeft voor de Original Prusa i3 MK3, MK3S, MK2.5 en MK2.5S nieuwe firmware uitgebracht met 3.7.1 als het versienummer. De Prusa i3 is een opensource 3d-printer en één van de meest gekopieerde ontwerpen voor 3d-printers. De printer werd door Jozef Průša ontworpen als onderdeel van het RepRap-project. De lijst met veranderingen voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

3.7.1 Firmware for MK3, MK3S, MK2.5 and MK2.5S
  • Rambo board overheating fix
  • Enabled watchdog for MK2.5S & MK2.5
  • Octoprint MMU load failed fix
  • Bed preheat error fix
  • SPI flash error is not blocking the printer anymore
  • IR-sensor self-test fail message added
  • Menu items text overflowing fix
  • Linearity correction not saved to EEPROM fix

Original Prusa i3 MK3

Versienummer 3.7.1
Releasestatus Final
Website Prusa Research
Download https://www.prusa3d.com/drivers/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

14-05-2019 • 21:06

16

Submitter: gjmi

Bron: Prusa Research

Reacties (16)

16
16
7
0
0
0
Wijzig sortering
Een serieuze vraag:

Wordt dit nog allemaal gebruikt. Ik kan me herinneren dat er bedrijven waren die tegen een bedrag het uitprinten voor jou.
Volgens mij las ik laatst dat ze ongeveer 6000 printers per maand verschepen en groeit het bedrijf echt enorm snel. Ik heb 2 maanden terug een Prusa gekocht en inmiddels heeft het ding 28 dagen geprint en ongeveer 3km aan filament er door heen gespuugd.

Naar mijn idee is het alleen interessant als je ook goed kan modelleren en er handig in bent, voor een 'normale' consument zal ik een 3d printer echt niet aanraden omdat je anders toch wel blijft hangen in het van thingiverse afhalen van modellen en ben je vrij beperkt. Ik gebruik hem voor het maken van studie modellen van de schepen die ik ontwerp maar ook voor speelgoed voor m'n zoontje, kleine dingetjes waar je anders voor naar de bouwmarkt loopt. De mogelijkheden zijn eindeloos als je handig bent:D

Ik heb ook modellen laten uitprinten door bedrijven maar met de Prusa haal ik soortgelijke kwaliteit tegen veel lagere kosten.
Voordat dat ik Fusion360 aanslinger kijk ik toch altijd eerst even of niet iemand als iets gemaakt heeft op Thingiverse. Er is best veel te vinden en 'goed genoeg' is vaak voldoende. Reparaties of reserve onderdeeltjes voor speelgoed van de kinderen, behuizingen, opbergrekjes, of gimmicks, puzzles. Er is echt veel te vinden en soms ook van heel goede kwaliteit. Daarnaast hoef je geen modelling wizard te zijn om iets nuttigs te maken. Meest simpele ding wat ik ooit geprint heb wat functioneel was was een spacer plaatje voor een knipslot. Een rechthoek met 4 gaten, meer niet. Met een half uurtje was het klaar en zag het er netjes uit.

Je moet alleen niet de illusie hebben dat een 3D printer je geld gaat uitsparen of opleveren. Het is en blijft nog steeds in de hobby hoek. Goed je bespaart een ritje naar de bouwmarkt hier en daar. Maar investeren in (verschillende kleuren) filament en upgrades aan je printer, dat haal je er nooit uit. Ook niet als je op schaal gaat printen voor de verkoop. Dan heb je toch wel meer dan 1 printer nodig en genoeg tijd om te babysitten. Want je soms gaat het gewoon nog wel eens mis en krijg je alleen spaghetti.
Ik ben er 1 die (nog) niet veel modelleert en de printer heb gekocht voor met name boardgame onderdelen. Veelal van thingiverse. En gaandeweg wel meer probeert zelf te gaan maken, maar dat kan stap voor stap. Ik zie t als een hobby.

Dus ik zou 't niet afraden, ook niet als je niet modelleert. Als je er interesse in hebt en met thingiverse ed begint om een nieuwe hobby in leven te brengen en een beetje creatief te zijn (ik verf ze ook bijv) en indien je 't leuk vind er steeds meer over te leren dan zou ik het juist aanbevelen.

Ik vind t geweldig om iets digitaal werkelijkheid te zien worden. Het enthiusiasmeert me juist om er dieper in te duiken. En dat terwijl ik 3D modeling, kreeg t vroeger op school, nooit zo boeiend vond. Nu wel.

Laatst voor t eerst zelf wat gemaakt om een lade te fixen (clipje). En dat gaf heel veel voldoening. Net als alle bakjes, planten potten en pennen bakjes die er al uit zijn gekomen.

Bovendien een stuk goedkoper dan al die onderdelen zelf te kopen (zoals die boardgame sets). Die kosten heb ik er sowieso al uit.

Al.moet je wel bereid zijn te tweaken. Van een leien dakje gaat het zeker niet altijd. Dus plug n play is t niet. Maar naarmate je er meer over leert wel steeds makkelijker. Uiteraard 😉 Overigens is dit een uitstekende printer om mee te beginnen, omdat die toch behoorlijk wat fail saves ingebouwd heeft itt goedkopere printers. En zonder direct duizenden uit te hoeven geven. En overigens met uitstekende support van Prusa als er 's wat mis gaat.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 juli 2024 06:03]

Ja, die zijn er. Maar als je zelf aan het experimenteren bent/wilt, is een eigen printer erg fijn.
Zelf werk ik ideeën uit, maak prototypes, verfijn mijn ontwerp. Dat gaat veel sneller als je zelf een printer hebt.
Plus dat ik in no-time dingen kan maken om bijvoorbeeld een kapot onderdeel van iets te fixen.

Het is hobby werk, en niet voor iedereen weggelegd, maar hetzelfde geld voor veel hobby’s

En ja, 3D printers worden best veel verkocht, vooral de goedkope klonen van deze Prusa (maar pas op, vaak betekend goedkoop dat je er veel meer tijd aan kwijt bent voordat je een goede print hebt)
Prusa is juist een van de duurdere klonen. Met een Ender van een paar honderd dollar heb je meer werk aan de printer dan bij Prusa.
Je begrijpt het verkeerd. Dit gaat over de orginele Prusa. Dit is het orgineel waar allerlei andere fabrikanten een goedkopere kloon van afleiden, en ook Prusa in de model naam zetten. Het is verwarrend want modellen die Prusa in de naam hebben, kunnen erg verschillen.

Ja, een orginele prusa is duurder dan een Ender, echter krijg je ook meer voor je geld. Je kunt ook goedkopere (en duurdere) Prusa klonen kopen, vergeleken met een Ender, maar die komen niet in de buurt van het origineel waar we het hier over hebben.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 24 juli 2024 06:03]

Nouja, het zijn allemaal reprap "klonen" natuurlijk.
Jazeker. Als je graag dingen wilt maken, maar je bent niet zo handig met gereedschap, of je hebt niet zoveel plek. Dan is dit best handig.

Het duurt wel lang...
Zeker, wanneer ik wat nodig heb of er is iets stuk. Dan start ik AutoCAD, teken wat ik nodig heb en print ik het uit. Beetje hetzelfde als een magnetron in huis hebben.
Ben blij dat ze de overheating issue opgelost hebben. Om de zoveel prints ging er weer eentje mis. Niks zo zonde als een print die een paar lagen voor het einde stopt. Dan kan je het filament weer weggooien.
Ik heb er recent één gebouw met eigen onderdelen van ALi ( op cruciale onderdelen na ,hotend)
Op dit moment ben ik aan de OpenRC F1 bezig
Een originele Prusa kun je niet maken met onderdelen van Ali , dan bouw je een kloon ;)

En wat cruciale onderdelen zijn: niet alleen de hotend. Firmware, koeling, steppers, heatbed. Maar ook het frame. Als je een gammel frame hebt, kunt je niet goed printen. Als iets niet cruciaal is kun je het weg laten.
Vergeet rechte geleiders, soepele lagers en nauwkeurig trapeziumdraad niet.
Mijn laatste zin was daarvoor :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.