Software-update: Mozilla Firefox 66.0.5

Mozilla Firefox 2017 logo (75 pix) Mozilla heeft opnieuw een update voor versie 66 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. Versie 66 is de tiende versie gebaseerd op Firefox Quantum. De browser heeft met Quantum niet alleen een nieuw uiterlijk en logo gekregen, ook onder de motorkap is er veel veranderd. Zo zijn de prestaties van de browser engine flink verbeterd, zijn de zoek- en adresbalk gecombineerd en is er veel aan de beveiliging gesleuteld. Als een gevolg daarvan worden zogenaamde legacy extensies niet meer ondersteund. In versie 66.0.4 zijn de problemen met de uitgeschakelde add-ons verholpen en deze update verfijnt die oplossing verder.

Fixed in Firefox 66.0.5:

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Windows (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Windows (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Linux (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Linux (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Windows (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Windows (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Linux (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Linux (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Windows (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Windows (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Linux (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor Linux (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 66.0.5 voor macOS (Fries)

Versienummer 66.0.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Freeware

Reacties (23)

Wijzig sortering
Vroeger heb ik veel Firefox gebruikt, maar op een gegeven moment was Chrome de browser om te gebruiken. Nu ben ik weer terug overgestapt op Firefox, omdat ik ervaar dat Chrome vrij traag is en vaak problemen heeft. Tot nu toe had ik 1 probleem met Firefox, maar dat is ook weer opgelost.
Ik ben blij dat ik weer terug ben gegaan naar Firefox en ik zou het iedereen aanbevelen om Firefox ooit eens te proberen, er bestaat ook iets anders dan Chrome en Safari.
Ik zou iedereen aanraden om Brave eens te proberen, zeker sneller dan welke browser dan ook en zeker Firefox wat steeds meer geoptimaliseerd wordt voor snelle pc's , laptops en mobiels
Iedereen adviseren om over te stappen naar een browser gebaseerd op Chromium maakt de marktpositie van Firefox steeds zwakker als men eraan toegeeft. En als dat gebeurt is er niks anders meer dan browsers gebaseerd op Chromium. Geen tegenhanger meer, en dan worden de webstandaarden overheerst door de Googles van deze wereld.

Ik zie het trouwens steeds vaker: als er een minieme issue is bij Firefox, dan schreeuwen de meesten in koor: gebruik [vul hier de naam van de browser in, maar eigenlijk altijd op Chromium/Chrome gebaseerd]. Zelfs als blijkt dat een op Chromium/Chrome gebaseerde 0,0000000000001 seconden sneller laadt dan Firefox zien mensen al genoeg reden om over te stappen. Die onvergevelijkheid zie ik veel minder terug bij mensen die bijvoorbeeld Chrome gebruiken. Maar straks wel miepen als er geen keuze meer is en wij naar de pijpen van de monopolist moeten dansen.

We worden knettergek met z'n allen. Alleen vanwege minieme details. Maken jullie je nu maar eens druk over jullie privacy (bijvoorbeeld). Daar gaat Mozilla stukken beter mee om dan welke andere grote speler op de browsermarkt dan ook.

I rest my case....
Chromium een betere marktpositie te geven heb ik geen probleem mee :) Brave doet NIETS met google en dat vind ik al heel wat waard en ik hoor en lees steeds vaker dat Firefox steeds trager wordt, jammer zo gooien ze hun eigen glazen in.
Chromium een betere marktpositie te geven heb ik geen probleem mee
Daar ben je volledig vrij in om dat te denken. Maar besef wel dat er straks weer een situatie ontstaat dat alle websites worden geoptimaliseerd voor de Blink-engine, juist omdat één soort browser-engine zó dominant wordt dat de webstandaarden weer onder druk komen te staan. Wil je wat anders gebruiken, dan zitten we straks weer met het probleem waar we vroeger ook mee zaten: een andere browser toont de webpagina's niet meer correct. Een nachtmerrie waarvan ik dacht dat we daar vanaf waren. Maar die tijden gaan weer terugkomen als we zo makkelijk andere browsers inruilen voor dat vermaledijde Chrome/Chromium, of welke browser dan ook die erop gebaseerd is.
....ik hoor en lees steeds vaker dat Firefox steeds trager wordt, jammer zo gooien ze hun eigen glazen in.
Dus puur op "hearsay" (dus aannames) neem je je beslissingen? Zonde, want ik kan je vertellen dat er helemaal niets van klopt. Sterker nog: Firefox is via about:config dusdanig te tweaken dat je nog veel meer snelheidswinst eruit kan slepen dan het standaard al doet. Ik draai al jaren op hetzelfde profiel, en ik merk nog steeds niks van welke traagheid dan ook. Tja, als je van je browser een Kerstboom maakt en er lopen allerlei scripts op je laadtijd in te hakken, dan krijg je wel traagheid, ja. Maar hetzelfde geldt voor elke andere browser ook.

En hebben we het over snelheid, hoeveel langzamer zou Firefox volgens jou moeten zijn? Vier tienduizendste van een seconde ten opzichte van Chrome/Chromium? Jeetje, mijn leven vliegt aan mij voorbij terwijl mijn browser een pagina laadt.

Wat ik al zei: we laten ons allemaal gek maken op zaken die nauwelijks tot geen invloed hebben op je leven. Het ingrijpen van een browser op je privacy vind ik wèl een wezenlijk probleem waar men zich druk over zou moeten maken. Maar het kan tweederde van de internetgebruikers geen reet schelen. Zolang hun browser maar 0,00000001 seconde sneller een pagina laadt dan de concurrent.

We werken mee aan onze eigen lotsbestemming. En dat lot verdienen we ook, blijkbaar. Maar ik doe even niet mee als je het niet erg vindt.... |:(
En dat about:config veranderen ze ook elke keer. Bijvoorbeeld wanneer je dat irritante autoplay wilt uitschakelen. Sinds de grote update was dat opeens veranderd. Moest via Google er achter komen dat de instellingen zijn veranderd. Maar nu met deze update werkte autoplay ook opeens niet meer. Moest deze opnieuw activeren. Ik snap niet waarom dit niet gewoon een instelling in het menu is i.p.v. dat wazige about:config.
Brave is volledig afhankelijk van de door Google gestuurde ontwikkeling van Chromium, dus hoeveel het dan waard is dat ze "niets met Google" doen, daar heb ik mijn twijfels bij.
Het is volledig onmogelijk voor een kleine ontwikkelaar als Brave om Blink (de engine waar Chromium op gebaseerd is) af te splitsen wanneer Google er geen brood meer in ziet om te doen alsof ze aan de kant van gebruikers staan.

We hebben het hier over honderden ontwikkelaars die per versie duizenden veranderingen doorvoeren (voor Firefox is dat niet anders, hoewel ze het met ongeveer de helft van de ontwikkelaars moeten doen). Als we het punt bereiken dat we de macht van Google/Alphabet niet meer kunnen tolereren terwijl het web steeds meer alleen op Chrome werkt dan zijn we gewoon de lul.
Brave heb ik eens geprobeerd en vind ik opzich best prima, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Brave heeft namelijk geen duidelijk verdien model. Brave wordt gemaakt door een bedrijf die geld moet verdienen door zijn browser. Ze gaan waarschijnlijk alle advertenties van alle website blokkeren en enkel de door hen goedgekeurde advertenties plaatsen, zie https://brave.com/brave-ads-waitlist/ waar je je kan aanmelden om advertenties te plaatsen via Brave.

Hoe dit precies allemaal werkt weet ik niet en interesseert me niet, maar wat ik hier wel zie gebeuren is dat Brave bijvoorbeeld geld bij Tweakers weg houdt door de advertenties te blokkeren en zo, denk ik, dat ze alle adverteerders via hun willen laten lopen. Dit vind ik storend, omdat ik het geld graag bij Tweakers zie komen op de manier waarop Tweakers het wilt verdienen, zo ook voor andere bedrijven en websites. Daarom zou ik persoonlijk Brave niet gebruiken.
Ik merk helemaal niks van " een verdien model " en ik gebruik naast hun adblocker zelf ook nog Ublock origin en ja ook hier en zeker nu tweakers ( offtopic ) een beetje op netflx begint te lijken en er steeds meer VPN adressen worden geblokkeerd als je wil reageren :(
Anoniem: 1092407
8 mei 2019 07:41
Ik hoop dat Ubuntu een beetje vaart maakt en op zijn minst versie .4 in de repo zet. Ik zit nog steeds op de .3 versie met alle addons disabled en ik wil liever geen workaround toepassen.
Op Ubuntu kun je gewoon in about:config de sleutel xpinstall.signatures.required op FALSE zetten. Dan werken je Add-Ons weer. Je hoeft dus geen software van derden te installeren.

Nadat de update voor 66.0.5 wordt uitgerold de sleutel wel weer terugzetten.
en ik wil liever geen workaround toepassen.
Zelfs niet als die workaround officieel is?

Gewoon dit installeren en weer doorgaan.
Dat doe je dus door in Preferences -> Privacy & Security -> Allow Firefox to install and run studies in te schakelen. Dan wordt deze workaround automatisch door Firefox binnen een paar uur geinstalleerd.

Dit betekent tevens ook dat je ze gebruiksstatistieken stuurt, maar na het installeren kun je Studies weer uitzetten en blijft de fix werken.

Overigens, op een van mijn Ubuntu machines werkte de Studies fix om de een of andere reden niet, en uiteindelijk heb ik maar besloten 66.0.4 te installeren vanuit een of andere Mozilla staging PPA. En de add-ons waren nog steeds niet gefixt, Ik heb echt geen idee waarom.

Toen maar geprobeerd Firefox to uninstallen en te herinstallen (intussen die staging PPA weer uit apt gegooid dus ik kreeg .3 weer), hielp ook niet. Daarna heb ik geprobeerd Firefox te refreshen, via Help -> Restart with add-ons disabled, en dan krijg je de optie te refreshen.

Dat hielp! Betekende wel dat ik m'n add-ons opnieuw moest installeren maar ze deden het in elk geval weer. Bij de refresh worden je browsing history en cookies bewaard, maar je bent wel wat andere vormen van site storage kwijt - en ik was natuurlijk m'n add-on preferences kwijt, want die gaan niet mee met een refresh.

Het zou kunnen dat de fixes niet werkten omdat ik dit Firefox profiel oorspronkelijk uit Windows gemigreerd heb, ik weet het niet. In elk geval is het na een hoop proberen nu weer opgelost.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door NotHere op 8 mei 2019 08:28]

Dat doe je dus door in Preferences -> Privacy & Security -> Allow Firefox to install and run studies in te schakelen. Dan wordt deze workaround automatisch door Firefox binnen een paar uur geinstalleerd.
Nee, die xpi waar @The Zep Man naar linkt is hetzelfde als wat die studies installeert. Maar bij mij werkte hij ook niet (ook Ubuntu Linux). Ik voer tot de release in de repositories zit gewoon dit script uit. Dit moet wel elke dag :P
Ik zat gisteren op 66.0.4 en mijn add-ons werken weer zonder workarounds ... ik denk omdat ik bij "alt"/"help"/"about" keek en daar checkt hij of er nieuwe versies beschikbaar zijn en meteen download. zo zit ik om dit te testen nu op 66.0.5
Anoniem: 1092407
@slaapkopje8 mei 2019 08:46
In Linux? Kan ik me bijna niet voorstellen. Welke distro en package manager gebruik je dan?
Ohja, ik had te snel over Ubuntu gelezen, ik werk vooral met Windows. snapcraft.io zegt dat de snap van firefox candidate 66.0.5 is. Zelf moet ik nogal wennen aan snaps wennen en zou ik die paar dagen wachten tot hij in de apt repo komt.

`sudo snap install firefox --candidate`
Helaas heeft de snap versie, net als andere snap packages, last van theming issues ...
Een ẗweaker" op windows gebruikt toch geen package-manager?

Kun je net zo goed windblows installeren en daar de klik-miep uithangen,

kom op zeg alle discussies gaan over privacy en vrije keuzes, nou kan het vrijer dan op UNIX / LINUX?
Daarbij heb je op UNIX / LINUX geen package-manager nodig om welk programma dan ook te installeren.

Hoe dan?
Tja zelluf jullie zijn tweakers toch......?

Men is geen vrijheid meer gewend, en kan zelf niet meer denken en keuzes maken,
of je moet de skills bezitten natuurlijk om de oneindige vrijheid die je hebt op UNIX / LINUX naar je hand te zetten.

[Reactie gewijzigd door 1203590 op 8 mei 2019 19:35]

Tjah, moet je voorstellen hoe dat op debian voelt ;)

about:config en dan xpi cert ff uitzetten :)
Na de issues met plugins maar weer eens Opera gedownload. Wat mij betreft ook prima. Nu Firefox weer gefixt is ben ik weer terug, maar staat Opera als solide terugvalbasis ernaast. En ja.. Vivaldi is ook fijn in zijn/haar manier. Lang gelden afscheid genomen van Chrome. Niet vanwege memory of traagheid, meer die zaken die achter de schermen gebeuren.
Voor mij is Firefox uit de gratie.
Ik heb vanaf zowat dag 1 firefox gedraait (versie 1.5) maar de laatste tijd is het steeds slechter geworden.
Voornamelijk toen ze de fast releases gingen uitvoeren om Chrome bij te houden werd het een drama met de extensies.

Van die random problemen site onbereikbaar in Firefox maar niet in Chrome of Edge bijvoorbeeld.
Factory reset helpt dan even een paar weken.
Steeds trager worden van Firefox helemaal vergeleken met overige browsers.

Toen 66.0.4 uitkwam zou dit opgelost moeten wezen, voor mij dus niet het geval.
Daarna ben ik dan ook overgestapt naar Chrome.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee