Ik vind Wine een fijne extra onder Linux die mij bijvoorbeeld in staat stelt om dezelfde Windows programma's onder Windows en Linux te gebruiken. Juist voor de kleinere programma's erg fijn, zoals bijvoorbeeld Total Commander en Foobar 2000. Daarnaast heb ik nog wat oude windows programma's waar ik aan verknocht ben.
Hoewel het steeds beter is geworden zien de programma's er niet zo goed uit als in hun native omgeving (o.a. font verschillen). Wat ik ook mis is de verkenner integratie, zoals kan je in total commander geen bestandseigenschappen bekijken. Maar als het werkt, werkt het vrij goed (Zoals bijvoorbeeld de extensies in Total Commander en Foobar 2000). De meegeleverde explorer is rudimentair en nauwelijks bruikbaar als op zich zelfstaand programma
Waar ik op zit te wachten dat Steam ook Wine gaat gebruiken om Windows games op te starten onder Linux (schijnen ze mee bezig te zijn). Dat kan je wel al door de Windows versie van Steam onder Wine/PlayonLinux te installeren.
Jammer genoeg werken veel nostaligische oude DOS spelletjes meestal niet onder Wine, daarvoor moet je inderdaad DOSBOX installeren, maar dat vindt ik een stuk minder handig, want het vereist enig instelwerk. Het is niet klik en draaien maar. Je zou willen dat DOSBOX geintegreerd was in Wine. Wat ik ook jammer vindt is dat een 640x480 resolutie spel onder Wine zo onooglijk klein wordt op een full HD scherm. Zal wel op te lossen zijn maar even resolutie verdubbelen heb ik nog niet gevonden.
Alle hulde aan de makers van Wine. Het is best fijn dat Windows en Linux nu meer naar elkaar groeien en Linux programma's nu ook onder Windows draaien. Allebei de omgevingen hebben zo hun voordelen. Het zou wel fijn zijn als MS het iets gemakkelijker maakt om de omgevingen naast elkaar te installeren.
Want ze zijn niet echt concurrenten meer en Google is een veel gevaarlijkere gemeenschappelijke concurrent, die wat mij betreft de naam open source niet meer verdiend. De manier waarop ze Android zo hebben ingericht dat je voor elk toestel van de fabrikant afhankelijk bent om Linux er op te installeren ondergraaft Linux behoorlijk. Ook de manier waarop ze samen met GNU/Gnome Ubuntu hebben gesaboteerd en hoe weinig ze Linux ondersteunen in hun producten (zoals Google Drive) spreekt boekdelen. Straks komen ze met hun eigen Kernel en dan is de laaste schijn verdwenen.
Eigenlijk is MS dom geweest, In plaats van, Lindows later Wine, tegen te werken, hadden ze hun eigen Windows interface for Linux moeten maken. Gewoon even duur maken als een Windows installatie. Doordat ze hun eigen api's gebruiken heb je dan een hele goede compatibiliteit en MS houdt de controle over hoe Windows op Linux werkt.
Nu zul je zeggen, geen Linux user die dat ooit gaat gebruiken vanwege de prijs en de privacy. Maar voor bedrijven kan het een uitkomst zijn. En als je er hetzelfde geld voor vraagt als een compleet OS wat kan het je dan boeien dat het op een Linux kernel draait? Op die manier kan je ook nog wat meer MSO verkopen. Bekijk het zo: Android is ook een zelfstandig systeem dat Google toevallig op een Linux Kernel draait maar ook op andere kernels kan draaien.
Windows on Linux is eigenlijk even logisch als Android on Linux. Misschien zou je zo zelfs een veiliger systeem kunnen maken. Misschien toewerken naar een windows Distro op Linux dat alle Windows programma's draait, naast alle linux programma's. En gooi er misschien dan ook maar wat Android bij. Zo maar even wat wilde gedachten ....
[Reactie gewijzigd door Elefant op 30 maart 2019 23:53]