Software-update: Mozilla Firefox 58.0

Mozilla Firefox 2017 logo (75 pix)Mozilla heeft versie 58 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht, de tweede versie gebaseerd op Firefox Quantum. De browser heeft met Quantum niet alleen een nieuw uiterlijk en logo gekregen, ook onder de motorkap is er veel veranderd. Zo zijn de prestaties van de browser engine twee keer zo snel als een Mozilla Firefox van zes maanden geleden, zijn de zoek- en adresbalk gecombineerd en is er veel aan de beveiliging gesleuteld. Als een gevolg daarvan worden zogenaamde legacy extensies niet meer ondersteund. De changelog voor versie 58 ziet er als volgt uit:

New Fixed
  • Fonts installed in non-standard directories will no longer appear blank for Linux users
  • Various security fixes
Changed
  • User profiles created in Firefox 58 (and in future releases) are not supported in previous versions of Firefox. Users who downgrade to a previous version should create a new profile for that version. Learn about alternatives to downgrading on our support site.
  • Added a warning to alert users and site owners of planned security changes to sites affected by the gradual distrust plan for the Symantec certificate authority
Developer unresolved
  • Users running Firefox for Windows over a Remote Desktop Connection (RDP) may find that audio playback is disabled due to increased security restrictions. Learn how to mitigate this issue until it is corrected in an upcoming release.
  • Users running certain screen readers may experience performance issues and are advised to use Firefox ESR until performance issues are resolved in an upcoming future release

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 58.0 voor Windows (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Windows (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Linux (32bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Linux (64bit, Nederlands)
*Mozilla Firefox 58.0 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Windows (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Windows (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Linux (32bit, Engels)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Linux (64bit, Engels)
*Mozilla Firefox 58.0 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Windows (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Windows (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Linux (32bit, Fries)
*Mozilla Firefox 58.0 voor Linux (64bit, Fries)
*Mozilla Firefox 58.0 voor macOS (Fries)

Mozilla Firefox 57 about screen

Versienummer 58.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

23-01-2018 • 17:14

30

Submitter: chrizzZ231

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (30)

30
30
25
4
0
3
Wijzig sortering
zijn de zoek- en adresbalk gecombineerd
Alweer? Was Firefox niet de browser die juist die omnibar introduceerde?
Maak toch niet uit je kan zo een aparte zoekbalk terug zetten, al zou ik niet weten waarom.
Of je nu in adressenboek typt of in een balk erna.
Maak toch niet uit je kan zo een aparte zoekbalk terug zetten, al zou ik niet weten waarom.
Of je nu in adressenboek typt of in een balk erna.
T/m Firefox 56 was het mogelijk om verschillende zoekmachines in te stellen voor beide balken.
Alt+D bracht je snel naar de adresbalk, waarvoor je bijvoorbeeld Duckduckgo als zoekmachine had ingesteld.
Ctrl+K bracht je snel naar de zoekbalk, waarvoor je bijvoorbeeld Google of Wikipedia als zoekmachine had ingesteld.
Natuurlijk kun/kon je in de zoekbalk via een drop-down menu steeds wisselen van zoekmachine, maar dat is omslachtiger dan wanneer je standaard al verschillende zoekmachines kunt instellen voor beide balken.

Nu die mogelijkheid sinds FF57 helaas is verdwenen, is de noodzaak voor een aparte zoekbalk inderdaad komen te vervallen. Mocht die mogelijkheid in de toekomst wellicht weer worden hersteld, dan is het om voornoemde reden wel fijn om die optie van aparte zoekbalk nog te hebben.
Als alternatief zou je duckduck go als standaard zoekmachine kunnen instellen en de !bang commando's kunnen gebruiken. !g voor google !wen voor de engelse wikipedia en zo voort.

Is niet het zelfde maar werkt voor mij ten minste prima
Voor out of the box Firefox is dat niet waar. De location bar heeft al dezelfde search engine als de search bar sinds Firefox 23. Extensions konden dit wel nog veranderen tot 56, vanaf 57 worden alleen nog WebExtensions toegestaan, die te beperkt zijn om dit te kunnen.

Met alt+pijltjes kun je trouwens makkelijk "one-off searches" doen. Hiermee zoek je eenmalig met de search engine die je kiest, en daarna staat je default engine weer terug. Met ctrl+pijltjes verander je de default engine. (Dit werkt in de search bar, ik gebruik zelf de location bar niet voor searches, dus ik ben niet zeker of het daar ook werkt)
Bij mij gaat dat nog al eens mis als ik zoek met een punt in de tekst bv moet ik eerst een zoek pagina openen en dan pas zoeken omdat er anders een pagina niet gevonden fout komt.
Weet ook niet wat de auteur hiermee bedoeld, is inderdaad al langer zo...
Inderdaad, de Firefox Awesome Bar zoals die toen genoemd werd, is geïntroduceerd ergens rond oktober 2012. Die zou als eerste in Firefox 17 moeten hebben gezeten, dat kan ik zo 1-2-3 niet vinden.
Ik heb vaak een melding over een certificaat? Kan dan ook niet op de pagina, meestal YouTube en alleen in Firefox. Ben er zelf nog niet achter hoe het komt, ook kan ik niet echt een oplossing vinden terwijl je wel het één en ander vind op internet.
Dat hoort niet. Kan zijn dat je wat vreemde/ongewenste software op je pc hebt. Kan ook bijvoorbeeld antivirus software die SSL probeert te onderscheppen. Vaak melding over certificaten op standaard sites zoals Youtube is niet normaal.

Firefox heeft zijn eigen lijst met welke certificaten goed zijn en welke niet. Dit verklaart waarschijnlijk waarom alleen Firefox klaagt; er is waarschijnlijk een fout/slecht root-certificaat aan Windows toegevoegd.
Denk dat het de anti virus is dan, heb er wel eens iets over gelezen met kaspersky, maar dat is nou net waar ik geen verstand van heb. Internet en anti virus/firewall/router instellingen niet mijn ding. Zal eens een forum post moeten maken anders.
Zoals bkor zei is er inderdaad antivirus software die ook je SSL verkeer wil monitoren... Om dat voor elkaar te krijgen injecteren ze hun eigen certificaat voor alle websites die je bezoekt, zo kunnen ze toch SSL verkeer monitoren. Nadeel is dan dat je de originele certificaten van de websites niet meer ziet, slechts dat ene certificaat van je antivirus. Firefox ziet dat als een security flaw en geeft daarom een melding.
Het zou kunnen dat De datum tijd op de pc niet goed staat. Dat ismerdral het geval. Anders is het inderdaad wat de anderen zeggen waarschijnlijk de virusscanner.
Ik ben zelf erg tevreden over de desktop versie van Firefox, erg snel en betrouwbaar.

Alleen de mobiele app van Firefox is bij mij beduidend langzamer dan bijvoorbeeld de Chrome app. Het lijkt net dat Firefox eerst 5-6 seconden wacht voordat hij de pagina begint te laden. Ervaart iemand hier hetzelfde probleem?
Ik herken dit ook. Ik heb wel gemerkt dat iedere extra add-on op een mid-range telefoon zo 2 seconden bij de laadtijd kan gooien, zonder add-ons is het wel vol te houden.

Maar ik hou nog even vast, ik ben benieuwd wat Firefox op de mobiel gaat doen :)
Met de nieuwste versie van vandaag is dat probleem zo goed als verdwenen.

Ik draai trouwens Android 8.0.
Ik ervaar dit ook, ik ben dus ook weer terug gegaan naar de Android Firefox app versie 49.0.2
Deze reageert in ieder geval vele malen vlotter dan de laatste versie.
Op de pc heb ik wel de nieuwste versie zitten.

Ik draai met Android 7.1.2

[Reactie gewijzigd door pribo op 23 juli 2024 08:45]

Ik ben zelf altijd bij Firefox gebleven en ben erg blij met de overhaul. Ik heb een redelijk vaste setup met een beperkt aantal add-ons en syncing van bookmarks tussen enkele clients. Het enige waar ik nu mee worstel is de herconfiguratie van NoScript en uBlock. NoScript's optie om altijd scripts van het hoofddomein te accepteren is verdwenen, dus nu moet ik alle sites weer een-voor-een whitelisten.
Dit kan bij mij gewoon zonder problemen, NoScript geeft twee entries weer: eentje voor het hoofddomein en de andere voor het (sub)domein dat je op dat moment bezoekt. Wellicht een update nodig van je extensies?
Voorheen kon je dat als standaard instellen voor alle te bezoeken domeinen. Nu moet je dus telkens het hoofddomein whitelisten.
De bookmark icon issue die ik met 57 had is gefixed, alle bookmark icons kloppen weer en updaten zichzelf correct bij een wijziging :)

Denk dat dit de fix is https://hg.mozilla.org/mozilla-central/rev/fef50221fd78

EDIT te vroeg gejuigd...er is weer een logo mis...

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 08:45]

Gelukkig is dat geen grote ramp eenn missend icoontje, zolang je de naam maar ziet van de favoriet :)
Mijn favorieten hebben geen namen :) (vind het netter zo), dus als de icoontjes mis zijn moet ik weten op welke plaats ze staan, of de favicons.sqlite wissen zodat hij ze opnieuw ophalen moet. Heb dat nu gedaan en voorlopig geen problemen...
Iemand die kan uitleggen hoe dat nou zit met 'Tracking Protection'?
Kan het mij niet meer herinneren namelijk maar geloof dat het problemen opleverde in browsers voorheen als je dat aan had staan of iets van dat het niet eens werkt(e)?

Dit is wat ik tegenkom bij Chrome bijvoorbeeld:
https://support.google.co....Platform%3DDesktop&hl=nl

Of misschien was het 'Do-not-track me.
Dus aan- of uitzetten?

[Reactie gewijzigd door Yooo Kerol op 23 juli 2024 08:45]

Als het goed is, is met deze versie ook de patch toegepast om voor Linux het context menu niet meer direct weer te geven als je de rechtermuisknop indrukt, maar pas als je 'm los laat. Het is onder Windows gebruikelijk dat het pas met mouse-up gebeurt, maar bij Linux (en OSX) bij mouse-down. Dat geeft echter problemen als je add-ons gebruikt zoals Gesturefy, muisgebaren voor Firefox. Die wil je liever met de rechtermuisknop kunnen activeren, zoals hoe het bij Opera werkt sinds ze het hebben geïntroduceerd. Het is zo'n fijne functie, dat ik het mis bij browsers waar 't niet is. Thuis en op werk heb ik Firefox voor de paar sites die niet helemaal lekker werken in m'n standaard browser, maar de muisgebaren werken dan dus niet zoals ik gewend ben.

De bugzilla report: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1360278.
Dat gedrag gaat (gelukkig, want ik vind het beter zo) niet veranderen out of the box, maar zit achter een preference. Ik geloof wel dat add-ons toegang hebben om die pref te togglen, dus zo kunnem gebruikers toch een seemless experience krijgen.
Klopt, dat staat ook in de bugzilla. Het OS gedrag wordt aangehouden tenzij een add-on dit momenteel verandert. Als ik 't goed begreep wordt het een user setting in FF 59. Nu is 't nog een hidden setting.
Na 5 kleine releases al weer door met versie nummer, dit is wel heel snel voor Mozilla ?

We zijn net 2 maanden op versie 57 volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 08:45]

Dit is al een tijdje zo, iedere twee maanden een nieuwe versie. Zie bijv. ook: nieuws: Mozilla stopt met Aurora-releases van Firefox tussen nightly en bèta
Dan ligt het aan mij dat versie 58 wel heel snel komt :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.