Software-update: ownCloud Server 7.0.2

ownCloud logo (45 pix)De tweede update voor versie 7.0.0 van ownCloud server is uitgekomen. OwnCloud is een opensourceproject waarmee het mogelijk is om in eigen beheer cloudopslag te draaien. Het is eenvoudig op te zetten, want het enige dat je nodig hebt, is een server waarop php en MySQL draaien. Behalve het opslaan en delen van bestanden is het ook mogelijk om bijvoorbeeld muziek te streamen of een agenda en adresboek bij te houden. De server heeft Windows of Linux nodig, clients zijn beschikbaar voor Windows, Linux, OS X, Android en iOS. In versie 7.0 is onder meer server-to-server-sharing toegevoegd, waardoor bestanden kunnen worden uitgewisseld tussen gebruikers die niet van dezelfde cloud gebruikmaken. Versie 7.0.2 voegt daar verder nog de volgende veranderingen aan toe:

Changes in version 7.0.2
  • App upgrading stability improvements
  • Make default share folder configurable
  • Improve readability of error messages
  • Log failed authentication
  • S3 key fixes
  • Fix range requests with encryption
  • Several LDAP fixes
  • Remove obsolete 'Download preparing' message for zip downloads
  • Remove not working checks from code checker
  • No error if we try to delete a file which no longer exists
  • Fix detection of system wide mount points
  • Simplify App navigation
  • Add group management to public api
  • Remove confusing 'automatic logon rejected' message
  • Implement a txt preview fallback for the case that ttf is not support
  • Fix tiny thumbnail bug
  • Don't display share permission if resharing was disabled by the admin
  • Close session right before the download starts
  • Fix date display in filepicker
  • Don't touch non-oc tables when doing the InnoDB repair step
  • Several Documents fixes
  • Correctly handle public uploads activities
  • Add better 4 image previews to gallery

ownCloud screenshot (620 pix)

Versienummer 7.0.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8
Website ownCloud
Download http://owncloud.org/install/#
Bestandsgrootte 26,46MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

30-08-2014 • 19:50

55

Submitter: NanoSector

Bron: ownCloud

Reacties (55)

55
55
38
2
0
7
Wijzig sortering
Werkt prima op de NAS hier! Ideaal, en geen zorgen over privacy!
Want? Deze software is unhackable, heeft geen bugs en de gebruikte libraries zijn ook allemaal veilig? Ben helemaal voor opensource hoor, maar dat wil niet perse zeggen dat de privacy gewaarborgd is :) Heartbleed anyone?

Top stuk software overigens!

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 24 juli 2024 06:58]

Privacy is toch al iets beter gewaarborgd als je je data niet pro-actief naar de VS verscheept, zelfs al zou je het op een compleet open server plaatsen als alternatief 😎
Dat is waar, je weet het nooit zeker, maar met opensource kan je wel de broncode inzien zodat je weet wat er met je gegevens gebeurd en er dus geen partij tussenzit.
LoL.. en jij net als alle andere mensen hier op dit forum kunnen de code lezen en begrijpen? Ik ben een system engineer, ik bouw omgevingen en daar zit soms wat scripting in en wat PowerShell.. Maar ik kan niet programmeren en zulke stukken code kan ik igg niet begrijpen. Als ik dat wel zou willen moet ik echt induiken.
Als de mogelijkheid er is om code te spitten zijn er altijd wel mensen die dat gaan doen. Onoorbare zaken komen dan vanzelf naar boven. Het gaat er dus niet zozeer om dat jij als individu dat kan doen, maar dat een community dat kan doen en de resultaten daarvan kan delen.
En wie zegt dat jou binaries gelijk zijn aan de versie van de code? Of ga je hem ook zelf compilen met een eigen compiler zodat je ook weet dat daar geen achterdeuren in zitten / in de code geplaatst worden?

Opensource betekent dus niet minder kans op achterdeuren etc...
Het is php dus er ZIJN geen binaries. Dat is dus geen probleem met ownCloud 😎

Daarbij gebruikt ownCloud de Open Building Server en kun je dus heel eenvoudig controleren of de binaries van de clients inderdaad gemaakt zijn van de broncode. Kan dus wel.

In het algemeen is het voordeel van open source inderdaad dat veel meer mensen naar de code kijken (in de afgelopen 12 maanden hebben meer dan 300 mensen aan ownCloud gewerkt en dan rekenen we niet alle individuen en bedrijven en universiteiten die naar de code gekeken hebben - en als je niet geloofd dat dat gebeurt, ga eens met de universiteiten in Duitsland praten die ownCloud gebruiken. Die hebben zeker wel de expertise om dat te doen. En ze doen het. Serieus, dit voordeel van open source is echt niet ingebeeld. Ja, er kan nog steeds wat misgaan maar het is van een andere orde dan bij gesloten code wat je gewoon niet kan inspecteren.
Niet alleen Duitsland maar ook in Nederland!

Het is nog in pilot-fase maar de zogenaamde Surfdrive is ook op ownCloud gebaseerd :)

Planning van de TU Delft is komend jaar, geloof ik.
En dan nog heb je alleen maar invloed op wat er op je box zelf draait. Je kan wel SSL enzo gebruiken maar als het eenmaal je huis uitgaat weet je ook nooit zeker wat er met je data gebeurd. Heartbleed is idd een mooi voorbeeld en zo zijn er meer bugs.

De meest privacy bestendige cloudserver is er eentje die niet aan het internet hangt, maarja dat is nu net het punt ;)

Nadeel van dit ding is dat je zelf voor redundancy moet zorgen, offsite backups etc. dus je hebt er een hoop beheer aan wanneer je bestanden opslaat die je niet kunt missen. Bijv. belastingpapieren ofzo ik noem maar wat.
En zodra je een tweede unit offsite plaats zodat je de voor een cloud noodzakelijke redundantie hebt, verlies je voor een deel de controle erover. En wat is dan nog het nut van een eigen cloud?
Gebruik encryptie. De owncloud encryptxie app issupergaaf. Data bij google, encrypted. Toegankelijk via owncloud.
Ot; Assumption is the mother of all fuckups.

Denken dat iets veilig is omdat je er vanuit gaat dat de community wel continue code controleert is blijkt het toppunt van naieviteit.
Iedereen roept wel dat coding bij open source zo makkelijk gechecked kan worden, maar aangezien het schijnbaar bij zoiets veel gebruikt als openssl al niet gebeurt, lijkt mij dat dit een vals gevoel van veiligheid geeft. My 2 cents
Openssl bewijst hoogstens dat het niet altijd werkt - maar als dat nieuws is ben je inderdaad naïef. Ondertussen is het voordeel van code inspectie echt en serieus, zie mijn bericht hierboven. Ik zal eens kijken of ik een blogpost of interview kan doen hierover...
Tsja ik kan de code wel lezen en heb zelfs al een keer zelf een CalDAV en CardDAV servertje gemaakt met SabreDAV.

Maar wat mensen niet schijnen te begrijpen is dat hackers ook de sourcecode bekijken en zo veel eenvoudiger kunnen beoordelen waar de zwakke plekken zitten.

Daarnaast ligt het ook niet altijd aan de code, maar aan de versie van PHP of OpenSSL bijvoorbeeld. Een systeem veilig houden is een kat en muis spel waarbij je alle software altijd moet upgraden naar de laatste versie anders ben je al snel kwetsbaar wanneer dat geval aan internet hangt. Om nog maar te zwijgen over het aantal 0 day exploits dat niet gemeld wordt..
Natuurlijk kunnen crackers de code ook bekijken (hackers zijn de mensen die ownCloud, sabredav ert SCHRIJVEN). Maar 'security through security' werkt niet, een security expert die dat nog steeds denkt is zijn geld niet waard. Een serieuze cracker vind de gaten toch wel, daar is geen broncode voor nodig... En gesloten code is over het algemeen zoveel slechter van kwaliteit dat deze discussie alleen maar zin heeft als je het over een specifiek geval kan hebben (er zijn zat uitzonderingen natuurlijk)
Noem je nou iedereen die zoiets als Owncloud schrijft een hacker? :p

Afaik doet een hacker hetzelfde als een cracker, maar dan met goede bedoelingen. Kortom een systeem dingen laten doen die de maker niet voorzien heeft. Verschil is dat een hacker het meldt en de wereld wil verbeteren, terwijl een cracker er misbruik van maakt.

Misschien dat tegenwoordig iedereen die 2 regels code kan schrijven zich een hacker noemt :')

En ik hoop dat je security by obscurity bedoelt? :) Want dat is inderdaad niet voldoende.

Waar haal je trouwens vandaan dat gesloten code per definitie slechter van kwaliteit is?

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 24 juli 2024 06:58]

Een hacker is iemand die iets op een on-conventionele of unieke manier gebruikt of aanpast. Het heeft geen drol te maken met het inbreken in computers (cracken). De media heeft de term compleet verkeerd gebruikt en blijft dat doen maar daar hoef je niet aan mee te doen.

En gesloten code is niet per definitie maar zeker vrijwel altijd in de praktijk slechter. Ik kan hier op mijn tablet typend uit gaan leggen hoe de computer wereld werkt en wat open source is maar liever niet. Google eens zou ik zeggen. Linux is niet toevallig het dominante besturingssysteem.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 24 juli 2024 06:58]

Maar wat mensen niet schijnen te begrijpen is dat hackers ook de sourcecode bekijken en zo veel eenvoudiger kunnen beoordelen waar de zwakke plekken zitten.
maar wat mensen niet schijnen te begrijpen is dat crackers helemaal geen onderscheid maken tussen opensource (de broncode in mogen zien) en closed source (de broncode in kunnen zien), om te behoordelen waar de zwakke plekken zitten. *there i fixed it for you*

er is meer dan genoeg closed source code die met een simpele decompile prima te lezen is, en anders kun je altijd nog een intern ftp servertje hacken of een usb stickje jatten,

met als grote voordeel dat jij (nagenoeg) de enige bent die op bug-jacht kan.
Het gaat om het feit dat het kan en niet zozeer of jij als individu het kan begrijpen. Omdat het open source is kun je geen 'geintjes' uithalen met de code omdat er naast jij en ik duizenden mensen zijn die de code wel begrijpen. Als een programmeur dus iets zo flikken wordt dat snel opgemerkt en dan is het gedaan met je programma en geloofwaardigheid als programmeur (en als je namens een bedrijf werkt is dat uiteraard alleen maar erger).
Nouja, als je hem lokaal draait en alleen lokaal gebruikt dan is het wel wat veiliger want dat is goed te blokkeren. Maar het scheelt dat je weet wat er met je bestanden gebeurt.
Ja maar dan kun je er niet meer bij via Internet en vervalt heel het doel van deze oplossing.
vpn? ssh? etc...

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 06:58]

Dat is toch niet lokaal
https://owncloud.org/conf/ daar is te zien dat de code behoorlijk goed is onderzocht!
Sorry, op die link zie ik alleen iets over een conferentie?
Ja, en dat is waar 100+ programmeurs naar de code kijken 😍
... en bier drinken + nog allerlei andere zaken. Het doel van die conferentie is niet een code audit/security review.
Dat kan je stellen, maar aan de andere kant, wat zijn de alternatieven? Dropbox, Google Drive? Dan kies ik toch liever voor mijn eigen NAS!
Die van mij wil niet updaten via het adminpanel van mijn OwnCLoud. Ik blijf zulke dingen erg vervelend vinden. Wil ik updaten dan moet ik dat óf via FTP doen óf via een ssh-sessie. De eerste gaat wel lukken maar is redelijk wat werk (je doet bijna een nieuwe installatie) de tweede ben ik niet erg in thuis, wat dus weer risico's met zich meebrengt.
Anoniem: 549404 @sypie30 augustus 2014 21:56
Voor SSH file-transfer onder Windows wordt meestal het programma WinSCP (winscp.net) gebruikt. WinSCP werkt voor de rest hetzelfde als een standaard FTP-client programma.
Je kunt met filezilla ook een SFTP verbinding maken. Werkt prima zelfs eventueel met een key-agent (die dan weer gekoppeld kan zijn met keepass :D)
Linux met pakketten gebruiken is in mijn ervaring de beste oplossing... Kan natuurlijk niet altijd maar als het kan - doen.
Vreemd. Ik kijk net weer via mijn website en nu staat er ineens dat ik de update kan uitvoeren. Kennelijk moet ik eerst een keer weten dat er een update is, kom ik dan later weer terug dan kan ik updaten.

Misschien moet er nog wat gesleuteld worden aan OC.
Die van mij is zojuist in ongeveer 1-2 minuten van 7.0 geupdate via het admin panel. Paar keer klikken, easy.
Raspberry pi gebruiksvriendelijk?
Mijn ervaring met Owncloud en Raspberry pi is dat het verschrikkelijk langzaam is. Als je iets wilt doen kan je beter elke dienst apart installeren zonder interface. (ie. mail, server, kalender) Gewoon een terminal programma vinden, dat werk veel sneller.
Afhankelijk van hoeveel data je erop hebt staan kunnen pageloads erg lang duren als je de webinterface gebruikt, met de standaardinstellingen. Om die reden heb ik onder Admin -> Cron de instelling veranderd van AJAX naar CRON. Wellicht dat dit ook handig is voor een RPi.
Helaas nog geen synology package voor versie 7 van OwnCloud :'(

PS. Het geplaatste screenshot is trouwens van versie 6 toch?
Geplaatste screenshot is inderdaad versie 6, versie 7 heeft bovenaan een knop met daarin als dropdown een "lijstje" (eerder grid) met apps.
Draait super op FreeBSD, zit ook gewoon in de ports tree.

Owncloud draait ook met PostgreSQL of SQlite overigens, niet per se MySQL.
Same here. Draait keuring in een Jail op Freebsd 10.0. Ik gebruik het in combinatie met MariaDB / Apache 2.4
En heeft deze versie ook problemen bij het inloggen als in php.ini session.auto_start op 1 staat ? Heb namelijk een andere website op de server staan waar session.auto_start op 1 moet staan om het te laten werken... Het is blijkbaar enkel owncloud die er niet mee overweg kan: joomla,drupal,plydio kunnen allemaal probleemloos inloggen met session.auto_start = 1 . Jammer, want vind owncloud anders wel prettig werken.
Zoals gewoonlijk weer goed werk nick!
verbasterde ik ken de developer reactie :')
Grappig is wel dat er op de hele about page van ownCloud geen "Nick" voor komt ;)
Ik denk dat @jaadava nickvergessen (Joas Schilling) bedoelt.
Nu wil ik ook een bedankje voor mijn patch :P
Names mij, bedankt voor de patch ( en de vis ! )
Draait deze versie ook op een Stardom NAS 3620?
Is er misschien iemand die mij op weg kan helpen, heb nog nooit gewerkt met ISS PHP, maar ben wel erg benieuwd hoe dit gaat.
Anoniem: 204015 8 september 2014 18:43
Ben ik de enige of zo die dit een werkelijk waardeloze app vindt?
Ben er nu drie weken mee bezig en heb al tientallen bugs gevonden.
Een kleine bloemlezing:
- Heb een 1TB schijf toegevoegd als systeemopslag. De bestandenfunctie zegt "In behandeling".
Ok, dat kan. Nu 3 weken later nog altijd "In behandeling". Dat moet toch beter kunnen?

Heb de muziek app toegevoegd. Tja, dat gaat niet door. Volgens Owncloud is er een code incompatibiliteit. Volgens de ontwikkelaar zit er een fout in de core code van Owncloud.

Heb een heleboel bladwijzers toegevoegd met tags en al. Werkt allemaal prima, maar zodra je gaat filteren op tags zijn alle bladwijzers in een keer verdwenen. Alleen herladen helpt.
Het logbestand bevat vage meldingen over ERROR: missing FROM-clause entry for table "b".
Dat is allemaal heel fijn, maar het is allemaal wel compleet vers geinstalleerd. Dan mag ik toch verwachten dat het ook fatsoenlijk werkt.

Het logbestand wordt verder gevuld met:
session_start(): ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php5) failed: Permission denied (13) at /usr/share/ocld/owncloud/lib/private/session/internal.php#21

Wat is hier nu weer mis? Een sessie starten is iets wat de webserver gewoon mag doen en los daarvan werkt die sessie voorzover ik kan beoordelen ook gewoon, tenminste ik kan gewoon ermee werken en ik blijf netjes ingelogd todat ik mijzelf uitlog.

De laatste tijd krijg ik een geel balkje op het scherm dat stelt dat er een update is.
Meer informatie kan je krijgen door op het linkje te klikken en dat linkje wijst heel verrassend naar de homepage waar geen enkele zinvolle informatie in dit verband op staat.
Dus maar eens de updater in werking gezet.
De updater stelt echter dat er geen backups zijn (dat klopt) en constateert in de tweede tab "Up to date". En dat is dus niet waar (dat is te controleren op de download pagina bij owncloud)

Verder is Owncloud zo traag als een slak in de winter, maar dat kan ook aan mijn server liggen.

En daar laat ik het voorlopig bij.

De klachten deponeren op het owncloud forum is zinloos want dat wordt kennelijk gerund door fanboys.
Zodra je een kritisch verhaal zoals dit plaatst wordt je direct van het forum getrapt.

Ik ben zelf een programmeur en als ik werk van deze abominale kwaliteit aflever dan word ik ongetwijfeld op staande voet ontslagen.

De algehele kwaliteit van Owncloud is in mijn ogen nog niet eens Alpha-release waardig.
Als je data je lief is blijf dan maar bij de gevestigde orde in cloudopslag vooral als je geen of weinig ervaring hebt met PHP.
The out of the box experience of Owncloud is prut en je hebt haast een doctoraal graad in programmeren nodig om het aan de praat te houden.

Ik ga voorlopig maar weer verder met ssh. Dat is 100x sneller en ik kan ook overal bij mijn bestanden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 204015 op 24 juli 2024 06:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.