Software-update: MySQL 5.6

MySQL logo (75 pix)MySQL is een krachtige opensourcedatabaseserver, die vooral populair is als website- en forumdatabase. Ook Tweakers maakt gebruik van MySQL om onder andere gebruikersgegevens, statistieken en diverse review-, meuk- en nieuwsartikelen op te slaan. De ontwikkelaars hebben de eerste versie van de 5.6-ontwikkelingstak uitgebracht. De belangrijkste verbeteringen die in die versie zijn aangebracht, zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

What's New in MySQL 5.6

MySQL 5.6 is the best release ever of the world's most popular open source database and provides a new, advanced feature set designed to enable those who are building the next generation of web-based and embedded applications and services. This whitepaper provides a guided tour through the key features and enhancements and provides examples and resources for drilling into the complete technical and implementation details. By reading you will gain an understanding of what sets MySQL 5.6 apart and ahead of earlier releases:
  • Better Performance and Scalability
  • Improved InnoDB storage engine for better transactional throughput
  • Improved Optimizer for better query execution times and diagnostics
  • Better Application Availability with Online DDL/Schema operations
  • Better Developer Agility with NoSQL Access via Memcached API to InnoDB
  • Improved Replication for high performance and self-healing cluster deployments
  • Improved Performance Schema for better instrumentation and monitoring
  • Improved Security for worry-free application deployments
  • And other important enhancements

MySQL Workbench screenshot (620 pix)

Versienummer 5.6
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, Windows XP, macOS, Solaris, UNIX, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8
Website Oracle
Download http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.6.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

06-02-2013 • 09:28

17

Bron: Oracle

Update-historie

01-'19 MySQL 8.0.14 / 5.7.25 / 5.6.43 17
04-'18 MySQL 8.0 30
10-'15 MySQL 5.7 16
02-'13 MySQL 5.6 17
12-'10 MySQL 5.5.8-GA 9
04-'10 MySQL 5.5.4 m3 5
04-'10 MySQL 5.1.45 0
03-'10 MySQL 5.5.2 m2 5
02-'10 MySQL 5.1.44 6
08-'09 MySQL 5.0.84 3
Meer historie

Reacties (17)

17
17
9
0
0
2
Wijzig sortering
De nieuwe features zien er mooi uit.
Ik vraag me af of het verstandig is deze versie meteen in een nieuwe productie omgeving te gebruiken.
Heeft iemand hier ervaring mee, of is het een kwestie van een paar weken wachten tot bekend is of er echt alle bugs uit zijn ?
Gewoon proberen? Maar het kan geen kwaad de spreekwoordelijke kat even uit de boom te staren als er niets iets in zit wat je direct nodig hebt.
DIt is niet een nieuwe versie die net gepubliceerd is. Dit is al de 10e release van 5.6
Men heeft het nu zo lang getest dat er gemiddeld gezien evenveel bugs in zit als in de 5.5 GA branch. Als je alle release notes (http://dev.mysql.com/doc/relnotes/mysql/5.6/en/) bekijkt van 5.6 dan zie je ook heel veel bugfixes die ook in de 5.5 branch zijn toegepast.

Zelf draai ik al meer dan een half jaar 5.6 op een replication server en als development zonder problemen. Waar je misschien wel mee op moet letten is als je nu GTID (Global Transaction ID) replication wil gaan gebruiken. Hier zijn in de laatste releases nog aanpassingen in geweest.
Maar omdat dit sowieso voor de meeste mensen nieuw is zal dat waarschijnlijk intern ook nog even worden getest voordat je dat op je productie server gaat draaien.

@Alpha, gewoon proberen kan geen kwaad als je dat lokaal doet. Ik zou niet op je productie server gewoon maar gaan proberen. Ik zou haast zeggen dat je alle release notes door moet lezen want er zijn nogal wat breaking changes. Zelfs al heb je dat gedaan dan kom je nog dingen tegen die je niet verwacht mbt nieuwe user security (= veel strenge) en het anders opslaan van datum/tijd
Testen voordat je het in belangrijke business critical omgevingen implementeerd lijkt me redelijk voor zichzelf spreken. ;)
Anoniem: 80487 @Gunirus6 februari 2013 10:46
Interresant artikel, vooral m.b.t. die niet gerepareerde security issues wat natuurlijk gewoon echt slecht is, vooral gezien ze niet bepaald onbekend zijn.

Toch jammer dat er nou een groot bedrijf achter MySQL zit... misschien maar eens overwegen wat anders te gaan gebruiken.
MariaDB
Je bent niet de enige. Wie nog iets spectaculairs van MySQL verwacht nu ze door Big Brother (oracle) gerund worden is wel heel naief, IMHO.

Het meest voor de hand liggende alternatief: PostgreSQL - latest is 9.2.2 (9.2.3 komt komende week)

http://www.postgresql.org/
Ik zie nog geen updates als ik deze check met de MySQL installer. Ik ben benieuwd.
Het lijkt wel een trend om versienummers steeds sneller te verhogen.
Met 5.1 deden we jaren met 68 minor versions, 5.5 zit nu op 5.5.30 en zit nog maar sinds kort standaard in alle Linux distro's. En nu 5.6 alweer. Dat is mooi als er ook daadwerkelijk sneller ontwikkeld wordt, maar is dat wel zo?

[Reactie gewijzigd door SvMp op 23 juli 2024 09:04]

Inderdaad altijd lastig, want je moet per project uitzoeken hoe versienummers verzonnen worden.

Ontwikkeling gaat niet per se sneller, maar features worden sneller gereleased. Een major feature hoeft minder lang te wachten tot het mee kan met release, want de tijd tussen major releases is korter. Dat is het idee dacht ik achter de versienummer race.

Voor de rest moet je dan maar hopen dat iedereen zich aan http://semver.org/ houd..
Nou hier is het de omgekeerde trend geweest. Veel van wat nu in 5.6 zit zat in de 6.0-lijn. Die 6.0-tak is geruisloos vermoord.
Dus precies het omgekeerde van wat jij zegt.

Overigens bevat 5.6 veel prestatieverbeteringen in de query-optimizer, daar was al heel lang niks significants gebeurd. Tenminste als je de MariaDB tak buiten beschouwing laat, maar dat is dan ook een onofficiële fork.

Ben erg benieuwd of de uiteindelijke uitgave nog beter presteert dan een paar maanden terug, maar tijdens de ontwikkeling was zowel MariaDB als mysql 5.6 stukken sneller dan 5.5 met selects dus. Je kon duidelijk zien dat de query optimizer een stuk minder dom was. Wat was dat ergerniswekkend zeg soms, vooral subqueries waren om te huilen.

Benchmarks zien? Percona deed een vergelijking tussen MariaDB 5.3, MySQL 5.6 en 5.5.

[Reactie gewijzigd door bulle bas op 23 juli 2024 09:04]

O+ Timestamp met milisec support O+

http://dev.mysql.com/doc/...n/fractional-seconds.html

Dat allen is wel al een minor version waard. :Y)

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 23 juli 2024 09:04]

Het zal vast niet sneller gaan (in elk geval niet zó veel sneler), het verschil zal hem inderdaad in de nummering zitten. Persoonlijk vind ik het snel ophogen wel prettig, het is (in elk geval voor mij) makkelijker om het één en ander bij te houden, ook als ik niet dag in dag uit in de MySQL wereld zit.
Het is natuurlijk ook dat als er security issues worden verholpen zoals in deze versie weer het geval schijnt te zijn, het voor een gemiddelde gebruiker duidelijker is. De meeste gebruikers hebben vaak geen idee op welke versie ze zitten te werken en het is fijn om het direct te kunnen zien. Veel van deze gebruikers kijken namelijk niet verder dan het tweede getal. Dus versie 5.5.27 is voor veel mensen niet zo verschillend van versie 5.5.30. Toch kunnen daar flinke beveiligings lekken in hebben gezeten of performance issues waardoor je die update eigenlijk wel wilt hebben. Ik zelf update geregeld mijn MySQL op mijn server, maar moet aan de andere kant ook wel zeggen dat een kleine update vaak sneller gaat dan een grotere update. En dan bedoel ik sneller in de zin van het accepteren van de update. Er zit bijvoorbeeld ook een groot verschil in PHP 5.3 naar 5.4. Vooral omdat ik lang op een oude versie heb zitten werken (5.2.26 meen ik me te herinneren). Terwijl er vaak geen code hergeschreven hoeft te worden voor de 'kleinere' updates.

Nou heeft de gemiddelde gebruiker, vaak beginnende programmeurs, geen idee op welke versie ze zitten te werken en maakt het ze nog niet veel uit.
Ooit heb ik van Oracle }> een versie nummer systeem met 5 positities geleerd (ff uit mijn hoofd, het origineel had ik ergens op papier):
  • Op de laagste stap zijn het bug-fixes en dergelijke, alleen toevoegen bij problemen.
  • Op het een-na laagste zijn het de patches en verbeteringen die je blind kan toepassen (en dat ook als eerste als oplossing wordt aangeraden).
  • Op het middelste niveau zijn de patch bundels en dergelijke. Hierbij kan functionaliteit zijn toegevoegd maar de bestaande met vorige nummers is praktisch (lees: officieel) niet veranderd. Updates kunnen altijd, downgrades worden sterk afgeraden. Dit is ook wat bij compatibiliteit wordt aangegeven. (uit mijn hoofd: 7.3.4 was de eerste/oudste y2k-proof versie...)
  • op het een-na hoogste niveau is de basis functionaliteit niet veranderd maar de interface kan op details zijn aangepast. Niet zomaar naar een andere versie overstappen.
  • op het hoogste niveau kan zo ongeveer alles zijn aangepast. Denk bijvoorbeeld aan nosql.
Misschien gaat mysql ook die kant op. :?
Fijn, ik had net de boel bijgewerkt naar versie 5.5.30 voor mijn test syteem. Dus maar meteen door naar 5.6.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.