Firmware-update: OCZ Vertex & Agility & Onyx & Solid 2 (EX / Turbo) series 1.6

OCZ Technology heeft voor zijn Vertex-, Onyx-, Solid 2- en Agility-ssd's nieuwe firmware uitgebracht met 1.6 als versienummer. Upgraders moeten wel even opletten, de ssd's moeten over firmwareversie 1.5 beschikken voordat deze update kan worden uitgevoerd. De stappen om de update uit te voeren worden in dit topic op het OCZ-forum duidelijk beschreven. Voor gebruikerservaringen met ssd's kan je natuurlijk terecht in het grote ssd-topic op ons eigen forum. De lijst met veranderingen voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Changes/additions since 1.50

For ATA Security, The following improvements were made.
 • Ignoring user password at SEC1
 • IDENTIFY will reflect current ATA security status more correctly.
 • More read fail scenarios were added to firmware bad block management.
Issues resolved since version 1.50
 • SMART self test progress status nibble value was wrong when completed. It should remain at 0, not revert back to 9.
 • In some rare situations, SSD power cycling may not be accompanied with IDENTIFY. In such case, SMART power cycle count was not increased.
 • Fixed the status for SMART Enable/Disable and SMART attribute autosave were changed by power cycling. It will now retain the last change status.
 • In some cases, the controller’s buffer memory returned stale data after ATA security erase has been finished.
 • Changed word 60 bit 14 to 0, meaning trim is not deterministic for smaller size than 16KB trim request. For SATA Gen 1 setting, Gen 2 support bit is better to be cleared.
 • For sleep/standby command, idle time garbage collection is better if it is not started.
Versienummer 1.6
Releasestatus Final
Website OCZ Technology
Download http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?73919
Licentietype Freeware

Reacties (13)

13
13
10
1
0
0
Wijzig sortering
Draait al een paar dagen vlekkeloos bij mij. Ik kwam vanaf versie 1.50.
Kan je de upgrade uitvoeren vanaf 1.5 > 1.6 zonder data verlies? Ik kan dat nergens terug vinden op de website. Voor de upgrade naar versie FW1.5 moest je de drive loskoppelen en in een ander werkend OS (met jumper) flashen en was de data hierna gewist 8)7 . Merk je overgens iets van verschil in dewerking of de functionaliteid?
Voor de upgrade naar versie FW1.5 moest je de drive loskoppelen en in een ander werkend OS (met jumper) flashen en was de data hierna gewist
Dat is dus absoluut niet waar. Sinds FW1.10 zijn de firmware flashes non-destructive. Men had voorheen firmware versies die je kon installeren ongeacht welke firmware je op de ssd had staan maar gebruikers begonnen massaal te klagen dat dit zo destructief ging (data was verloren en je moest steeds weer een backup terugzetten wat onnodig veel writes en tijd in beslag neemt). Daar hebben ze naar geluisterd door het systeem te wijzigen maar helaas zit daar wel een klein nadeel aan vast. Het is nu niet meer destructief maar je zult stapsgewijs moeten upgraden naar de huidige versie, je kunt geen grote sprongen maken. Dat houdt dus in dat als je fw1.10 hebt en je naar 1.6 wilt je het volgende moet doen: 1.3 flashen, daarna 1.4 (of 1.41) flashen, dan 1.5 flashen en pas hierna kun je 1.6 gaan flashen. Enige waar je wel op moet letten is dat je IDE ipv AHCI gebruikt omdat de flashtool anders je ssd niet zal zien.

Sinds firmware 1.10 kun je dit doen, daarvoor moest je met jumpers werken en had je een destructieve flash. Het terug flashen naar een oudere firmware gaat echter nog altijd op de oude wijze: je zult met een jumper in het ding terug moeten flashen naar 1.10 om daarna weer oplopend naar de firmware versie die je wilt hebben te flashen. Dat backflashen is niet aan te raden, dat doe je alleen als je ernstige problemen hebt.

De upgrade van 1.41 en 1.5 gingen hier ook binnen luttele seconden door gebruik te maken van de bootcd die men op het OCZ forum aanbiedt. Je start van de cd, je selecteert je ssd en je kiest voor flashen. Daarna reboot je weer en ga je verder waar je gebleven was :)

Gezien het feit dat bovenstaande nota bene in koeienletters op de links in het artikel en de downloadlink staat beschreven mag je je in een hoekje wel ontzettend hard gaan staan schamen.
In sommige gevallen kon je niet anders dan destructive flashen. Staat ook netjes op forum beschreven in welke gevallen (heeft te maken met wat de flash terug meld als error onder andere.)
Idd kleine kinderen/ dronken mensen roepen altijd iets voordat ze ergens goed naar gekekend hebben :) Maar als hij het beter weet dan OCZ en de rest van de tweakers (lees verder svp) moet hij er maar is gaan solliciteren
A. Weet je wel welke SSD ik heb en B. Ben je zo helderziend om te zien welke firmware mijn SSD heeft gehad? en C. Het enige wat je stukje inbrengt is in de eerste en laatste zin een minder intelligente opmerking naar mij toe nodig vind en een gedeeltelijk een installatie voorschrift van OCZ kan vertalen.... en idd na 1 .... komt 2 enz.

Ontopic: Van deze upgrade vroeg ik mezelf ook af of ie de moeite waard was maar de vorige update was dat zeker wel! Maar wat ik nog niet terug kan vinden in de reacties is of deze update idd voordelen of nadelen met zich meebrengt en wat al deze verbeterde SMART functionaliteit voor de gebruiker toevoegt. Ik weet WEL wat SMART is maar dit zijn wel zeer specifieke veranderingen.
't zou echter leuk zijn als er een tool was waarmee je kon zien hoe het er met de SSD voorstaat en of het nodig is om hem te "trimmen" o.i.d.
Idd kleine kinderen/ dronken mensen roepen altijd iets voordat ze ergens goed naar gekekend hebben :) Maar als hij het beter weet dan OCZ en de rest van de tweakers (lees verder svp) moet hij er maar iseens gaan solliciteren
De enige die het hier beter meent te weten dan OCZ en de rest van de tweakers ben jij. Zoals je hieronder in de reacties al kunt lezen naast wat er in de overige links staat dien je eerst 1.5 te hebben alvorens je naar 1.6 kunt. De upgrade van 1.6 naar 1.5 is zonder dataverlies. Dat kan ik je ook uit eerste hand vertellen: heb 2 Macs van de update voorzien. Vanaf het downloaden tot het weer opnieuw in kunnen loggen zat ongeveer een minuut. In die minuut heb ik dus de iso gedownload, gebrand, van cd gestart, update gedaan (de flash zelf was nog geen seconde) en gereboot. Hetzelfde ging voor de update van 1.3 naar 1.4 en van 1.4 naar 1.5. Voor 1.10 naar 1.3 zal hetzelfde hebben gegolden maar van 1275 naar 1.10 daarentegen niet. Alle versies voor 1.10 waren destructief maar dat had ik ook al in mijn 1e reactie staan. En jawel, ook dat staat weer netjes bij OCZ vermeldt. Het enige waar ik mij min of meer schuldig aan maak is het in herhaling vallen van wat ze bij OCZ al melden. Aan jouw reactie te zien is dat echter niet overbodig want jij zet mensen op het verkeerde been. De enige die hier in de categorie "kleine kinderen/dronken mensen" valt ben je zelf aangezien je dingen roept die niet kloppen en die ook door iedereen hieronder en OCZ tegen worden gesproken ;)
A. Weet je wel welke SSD ik heb en B. Ben je zo helderziend om te zien welke firmware mijn SSD heeft gehad?
Ow das simpel, voor deze update heb jij een OCZ Vertex, Agility, Onyx of Solid 2 (EX / Turbo) welke draait op firmware 1.5. Waarom? Omdat dat nou net de vereisten zijn om 1.6 te kunnen installeren. Heb je een andere firmware versie dan zul je eerst stapsgewijs naar 1.5 moeten upgraden vooraleer je naar 1.6 kunt. Exact zoals beschreven staat bij OCZ. Helderziend? Nee, gewoon lezen wat er staat ;) En het wordt zelfs nog mooier aangezien je zelf al zo slim bent om aan te geven dat je de vorige versie hebt, dat is 1.5 en van 1.5 naar 1.6 is niet-destructief. Daarmee zaag je zeer effectief de poten onder je stoel vandaan.
't zou echter leuk zijn als er een tool was waarmee je kon zien hoe het er met de SSD voorstaat en of het nodig is om hem te "trimmen" o.i.d.
Daar heb je benchmarks en je eigen gevoel voor. Als de benchmarks een verminderde performance laten zien en/of jij het gevoel hebt dat het trager is dan voorheen is dat wel een reden om eens handmatig te trimmen. Trim is verder iets wat automatisch wordt gedaan, daar hoef je dus eigenlijk niks mee te doen. Wil je het handmatig dan zijn er zat tools (waarvan een aantal op het OCZ forum staan genoemd).

Ow voor de overige Mac users die het nog willen weten: nee de 1.6 update doet er niet voor zorgen dat trim op "yes" komt te staan in de system profiler. Dat 10.6.4 heeft kennelijk alleen maar die optie meegebracht, geen daadwerkelijke trim-implementatie (wat in geval van de Vertex niet erg is omdat de GC op gelijke voet staat met trim).

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juni 2010 19:05]

Ja dit kan, houdt er wel rekening mee dat niet iedere schijf vlekkeloos flasht. In onze twee systemen thuis, flashte hij de ene wel, in de ander niet, met een vage error. Het was bij de schijf waar het gelukt was overigens volledig zonder dataverlies :).
Ja update word altijd uitgevoerd zonder data verlies. (mits je zelf niet wat fout doet natuurlijk.

Vind de updates niet zo noemenswaardig dat ik deze firmware er meteen op ga zetten maar langer dan een week zal het niet duren :P
Was er gister ook mee bezig. Om mijn Vertex Turbo van 1.0 naar 1.5 te krijgen.
Helaas ziet mijn Early-2008 Mac Pro de SSD niet als ik 'm jumper (is nodig om van 1.0 naar 1.5 te gaan).
Morgen op werk even kijken dus...

Van 1.0 naar 1.5 gaat overigens wel met data verlies. Maar dat staat ook duidelijk aangegeven in de forum post.
Geen data-verlies meer gehad vanaf versie 1.10. Backup is natuurlijk altijd handig, doe ik voor de zekerheid toch nog even vooraf ;)

Performance verschil was minimaal wat ik getest heb (vooraf en achteraf).
ik zie de LE versie er 123 niet bij staan....
Voor de OCZ Vertex LE en andere Sandforce 1200/1500 SSD's van OCZ heb je updated firmware versie 1.10.

"This updater covers all OCZ Sandforce based drives, this includes Agility2, Vertex2, LE. Agility2E, Vertex2E etc"

"Firmware release notes – Vertex2, Agility2, Vertex LE, Vertex2 Pro, Vertex2 EX, Agility2 EX Version 1.10

New products supported under 1.10

Vertex2 Pro, Vertex2 EX, and Agility2 EX

Changes/additions since 1.00 (1.05 Vertex LE)

• Merged version numbering to avoid confusion in the field
• Workaround implemented for Windows 7 TRIM issue using Microsoft drivers
• Added Support for 512GB raw capacity (400/480 usable)
• Added Support for reduced over provisioning (OCZSSD-2VTXE, OCZSSD-2AGTE) configurations for 60/120/240/480 usable capacities.
• Added SMART attribute 177 (Wear Range Delta)
• Do not panic on SATA interface errors

Issues resolved since version 1.00 (1.05 Vertex LE)

• Fixed an issue where a non-data command could wake the drive, when it was really supposed to go back to sleep state.
• Resolved distinct corner case issues which would cause drives to enter panic state and become undetectable
• Fixed calculation of SMART uncorrectable sector counts which caused some 3rd party SMART tools to show an issue
• Fixed default reporting of temperature to no longer report 128C, and now report 25C if no temperature has been read yet (e.g. following power on) which caused some 3rd party SMART tools to show an issue
• Fixed timing issue after COMWAKE to comply with SATA protocol
• Fixed Read Error Rate threshold until data is collected which caused some 3rd party SMART tools to show an issue
• Fixed occasional drive locking if SATA was disconnected and power then removed
• Slight improvement to wear leveling efficiency
• Resolved corner case issue where drive could rarely fail to wake during power cycling with very short and rapid power cycles
• Improved flash error handling
• Improved handling of SATA events during power up sequence "

Kun je vinden op:
http://www.ocztechnologyf...orce-based-OCZ-SSD-drives

Heb 1-2 weken terug nieuws tip in gestuurd maar tweakers.net schijnt nooit dingen van mij toe te voegen... :(

[Reactie gewijzigd door Yinchie op 22 juni 2010 21:54]

Ik heb em ook aangevoerd, maar mocht em ook niet posten :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee