Software-update: Microsoft Internet Explorer 8 final

IE-logoMicrosoft heeft donderdag de finalversie van Internet Explorer 8 uitgebracht. De nieuwe versie is kan vanaf deze pagina in ruim 25 talen te downloaden, waaronder het Nederlands, het Engels, het Frans en het Duits. Internet Explorer 8 is volgens het softwarebedrijf sneller en veiliger dan de vorige versies. Verder ondersteunt de browser onder meer de css 2.1-standaard en de html 5-specificaties. Ten slotte is er ook gewerkt aan de crashbestendigheid van IE8: als een plugin of script vastloopt dan sluit de browser alleen de betreffende tab. Meer informatie over de nieuwe Internet Explorer is in dit nieuwsbericht te vinden. Een overzicht van alle (nieuwe) features heeft Microsoft hier neergezet.

Versienummer 8 final
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows XP, Windows Server 2003, Windows XP x64, Windows Server 2003 x64, Windows Vista, Windows Vista x64, Windows Server 2008
Website microsoft
Download http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/worldwide-sites.aspx
Licentietype Freeware

Reacties (129)

Wijzig sortering
Hoe je het ook wendt of keert, deze release is een heugdelijk moment voor zowel de eindgebruiker als de ontwikkelaars / ontwerpers. Microsoft is langzaam maar zeker aan het leren van haar fouten, en maakt nu grote stappen om de schade van de "luie jaren" deels in te halen.

Echter: De concurrentie is ze nog steeds voor op veel gebieden. En het zal wederom niet snel lukken om deze browser te verspreiden onder bijvoorbeeld 90% of meer van de IE-gebruikers. Veel IE-gebruikers hebben namelijk geen affiniteit met techniek en zijn niet snel bereid te upgraden.

IE6 zal dus nog wel een tijdje de ondergrens blijven qua ondersteuning bij het ontwikkelen van sites en applicaties, maar met deze release is in elk geval weer een stap in de goede richting gezet. Vroeg of laat zullen de huidige IE6-gebruikers een nieuwe pc aanschaffen, en die zal dan waarschijnlijk Windows Vista of Windows 7 bevatten, waardoor IE7 of 8 direct is meegeleverd. Jammer dat we daarop moeten wachten als ontwikkelaars, maar dat ligt meer aan de gebruikers dan aan Microsoft.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 19 maart 2009 19:50]

Ik hoop dat deze browser snel de plaats in gaat nemen van IE6 & 7, zodat wij als webontwikkelaars er niet nog een browser bij krijgen.
Er zijn helaas nog vrij veel bedrijven die nog steeds honderden, zoniet duizenden Windows 2000 Professional workstations hebben staan. Veel bedrijven zijn op Windows 2000 overgestap voordat XP kwam eind 2001, en het is bij veel bedrijven soms zelfs tot 2005 of 2006 bedrijfsbeleid geweest om Windows 2000 uit te rollen, en soms zie je die machines nog steeds in kantoren.

Helaas installeren 7 & 8 niet op Windows 2000.

En volgens de laatste trends, is Internet Explorer 6 nog steeds in gebruik bij bijna 20% van de internetters. Ik denk dat je dus wel een tijdje zult zien dat je 6, 7 en 8 ziet.

http://marketshare.hitsli...market-share.aspx?qprid=2
Maar je krijgt wel méér en méér gemekker van gebruikers omdat die of die site niet goed werkt, of ze persé multi-tabbed willen werken (niet dat ze geen gelijk hebben hoor :P ), zodat ooit ook die bedrijven die nog met steenoude zooi blijven aanklooien ooit verder zullen moeten kijken dan IE6.
Win 2K is onderhand al 9 jaar oud. Wordt het niet eens tijd om te upgraden?
Bij mij op school is simpelweg geen geld om alle pc's te upgraden naar pc's die XP/vista kunnen draaien. Hoewel ze inmiddels langzaam aan het overstappen zijn, zal ik het niet meer meemaken (doe dit jaar examen). Puur een kwestie van geld dus.
Ik zou zeggen, schuif ze eens een (ed)ubuntu cd-tje in de klauwen! :P

Jammer dat het onrealistisch om te verwachten dat ze er iets mee zouden doen...
Het is inderdaad wat veel van het goeie, een WebBrowser is genoeg :D. Ik heb hem getest en hij werkt erg snel in vergelijking met de oudere versies. Maar toch blijf ik bi Chrome, die werkt net iets beter :D

ObAt
Reken daar maar niet op, want dat is niet aan Microsoft zelf maar de gebruikers die gewoon nooit upgraden. Dus je zal nog een lange tijd in ieder geval met IE7 rekening moeten houden en IE6 ondersteun ik liever toch ook nog wel even...
Volgens Microsoft zou IE8 zich aan de webstandaarden houden. Als dat zo zou zijn, dan hoef je er alleen voor de zorgen dat jouw website(s) volgens de webstandaarden wordt ontwikkelt.
klopt, maar jarenlang hebben website developers zich aan moeten passen aan browsers, waardoor de bestaande websites over het algemeen ontwikkeld zijn om met de verschillende brouwser-versies om te gaan in plaats van 100% volgens de standaarden. Terug naar de standaard kan dus een heleboel ontwikkel werk betekenen..
Valt wel mee, de andere browsers (Firefox, Google Chrome, Opera, Safari) hebben namelijk al wel ondersteuning voor de standaarden zoals het moet.

De developpers zouden dus zonder veel moeite IE8 moeten kunnen ondersteunen, als Microsoft zijn werk goed gedaan heeft - en dat zal de komende maanden in de praktijk beproefd worden...
Anoniem: 246460
@Sendar20 maart 2009 03:03
Dat is natuurlijk een beetje kip-ei probleem, zolang de applicatie de nieuwe browsers niet goed (genoeg) ondersteund zullen gebruikers huiverig zijn om te upgraden, en zolang (nieuwe) browsers geen groot marktaandeel hebben zullen ontwikkelaars huiverig zijn om ervoor te ontwikkelen...
acid2 doet ie wel goed maar acid 3 is bedroevend. Ik d8 dat ie8 acid 3 ook zou halen (of dat microsoft dat eens heeft beweerd). Hij haalt een schamele 20/100, nadat je een fout wegklikt (op vista 32)

edit: ik mis nog mouse gestures. zonder doe ik het er niet voor. Dus toch maar blijven firefoxen ;).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 140398 op 19 maart 2009 19:20]

Acid3 is op dit moment nog niet zo relevant hoor. Het feit dat Acid 2 gehaald wordt is in het dagelijks leven van een ontwikkelaar veel interessanter. Persoonlijk ben ik blij met alle vooruitgang die IE8 brengt. En gezien de relatief korte tijd tussen IE7 en IE8 zal de ingezette stijgende lijn door blijven gaan in de komende jaren. IE9 brengt naar mijn verwachting deelse of volledige ondersteuning voor CSS3, en misschien HTML5 als die standaard wordt voltooid binnenkort.
Als er ook een IEPro8 komt stap je dus over???
Na installeren van IE8 krijg ik foutcode 80070005 tijdens windows update uitvoeren.
Ik kan nu blijkbaar geen updates meer binnen krijgen. Als je googled op deze fout krijg ik allerlei ingewikkelde oplossingen te zien. Wie weet een simpele oplossing hiervoor.
http://lmgtfy.com/?q=windows+update+80070005
Daar heb je een overzicht met site waar het staat uitgelegd, en welk OS draai je XP/Vista?

[Reactie gewijzigd door Hari-Bo op 20 maart 2009 09:41]

Op 5 machines geinstalleerd, waarbij er 2 machines nu een minuut nodig hebben om IE8 op te starten. Op die machines staat Server 2003 Web Edition en Windows XP. Zodra je IE8 opstart heeft die een minuut lang 100% CPU tijd nodig, daarna werkt het allemaal wel soepel. Het enige wat ik kan bedenken is dat deze 2 machines beiden minder dan 512 MB geheugen hebben, de rest heeft 512 MB of meer.
Bij mij is ie ook gruwelijk traag tov IE7, maar dan met een AMD X2 3800+ en 2 GB geheugen... Erg triest... Nieuwe tab openen duurt gewoon een belachelijke 7 seconden... En het programma opstarten is ook schandalig, IE7 was icoontje aanklikken en binnen een seconde of 2 Google voor mn neus. Wat hebben ze ermee gedaan?
Dat soort opstart tijden ligt vermoedelijk niet puur aan IE8.
Mogelijk heb je verouderde add-ons die niet goed werken met IE.
Oudere java versie en bepaalde ms office add-ons zijn notoir slecht met IE8.
Ook kan het misschien zijn dat een site in je startpagina's compatiblity problemen oplevert
Omdat te controleren kun je het beste even je startpagina's leeg maken en IE8 opstarten zonder extensies.
run iexplore.exe -extoff
Als de performance dan beter is kun je kijken in IE8's addon manager of je eventueel bepaalde addons wilt disabelen. Upgraden bij de leverancier van de addon kan natuurlijk ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 20 maart 2009 10:18]

Geprobeerd, maar wordt er niet beter op. Heb vrijwel geen addons (die ik heb staan bijna allemaal uit) en mn enige startpagina is Google, lijkt me niet echt zwaar.
Ik heb hetzelfde probleem sinds de installatie van IE8. 100% CPU voor een langere periode en iexplore starten zonder add-ons maakt ook geen verschil.
Gebruik je Spybot of Spyblaster immunisatie?
Ja, ik gebruik zelfs beiden. Waarschijnlijk ligt de oorzaak van mijn probleem hier. Kan dat alleen nu niet controleren. Heb IE8 er inmiddels weer af gehaald en wacht totdat Microsoft een update uit brengt. Het zou namelijk niet mogen kunnen, dat een groot aantal domeinnamen in de restricted sites de CPU zo lang naar 100% weet te stuwen.
Deze link gaat dieper op de bug in:
http://msmvps.com/blogs/d...t-s-amp-d-is-enabled.aspx
En ie7 vertraagde je systeem niet?
Mijn ervaring is ten misnte als je ie7 installeerd je systeem toch trager reageerd, kan aan mijn geheugen liggen 512MB op de pc waar ik het op geprobeerd heb, maar ben als een internet explorer je systeem zo vertraagt, dan vraag ik me dus af waarom ik hem zou installeren ff en opera geven dat probleem niet.
Dus blijf wel bij ie6 en opera voor webbrowsing.
Voor Windows 7 gebruikers:
Windows 7 Beta already includes a pre-release candidate version of Internet Explorer 8 that is optimized for that release. Windows 7 enables unique features and functionality in Internet Explorer 8 including Windows Touch and Jump Lists which require additional product tests to ensure we are providing the best Windows experience for our customers. We will continue to update the version of Internet Explorer 8 running on Windows 7 as the development cycles of Windows 7 progress and plan to include the final version of Internet Explorer 8 in the release candidate version of Windows 7 later this year. For the latest information on Windows 7 visit the Windows 7 site.
:'(

[Reactie gewijzigd door RuuddieBoy op 19 maart 2009 18:00]

In 't kort: IE8 final wil nog niet installeren op Windows 7 :(

Nee, ook de Vista compatability modus houdt de installer niet voor de gek.... ;)
Build 7057, zit daar IE8 Final niet in ?
Het zal wel aan mij liggen maar ik kan de nederlandse versie niet binnen hengelen, ik blijf hangen op de site: http://www.microsoft.com/...t-explorer/thank-you.aspx

Laat maar hangen, uiteindelijk via het download centrum gevonden O-)

Directe link voor Vista 32-bits: http://www.microsoft.com/...e0f1dd84d1&DisplayLang=nl

[Reactie gewijzigd door Miki op 19 maart 2009 18:26]

Zowel bij de RC1 die ik al snel verwijderd had als nu bij de final blijf ik last hebben van sites die vastlopen.
Het opstarten van IE8 is beduidend trager dan IE7, verder merk ik niets van snelheidswinst.
Na gebruik van CrapCleaner kan ik na reboot van Mijn PC al mijn inloggegevens op sites opnieuw gaan opgeven ( ligt niet aan IE8 maar is wel vervelend ).
Ben nu weer terug bij IE7.

[Reactie gewijzigd door Tweakerhenk op 21 maart 2009 09:56]

Misschien als meer mensen dit in hun websites kunnen implementeren dat de gebruikers met IE6 (of zelfs nog lager) eens worden opgevoed. Vaak zijn die gebruikers zich er totaal niet van bewust dat er nog andere (of nieuwere) browsers bestaan.

http://www.pushuptheweb.com/
CSS 2.1 moet hierin goed geregeld zijn. Toch een startsein om die CSS versie nu echt te gaan gebruiken. Je kan wel zeggen dat Ms niet meer de standaarden bepaald, maar ze kunnen het praktisch gebruik toch tegenhouden, zoals met deze 2.1, tot nu ze ermee komen.
Helaas is dit geen startsein om nieuwe technieken te gebruiken. Dat startsein komt pas wanneer IE6 onder de 5-8% marktaandeel valt in Nederland en daarbuiten. En dat duurt nog minstens een jaar. Het zit nu nog rond 20-25% en die mensen zijn óf totaal digibeet en snappen niet hoe windows update werkt, óf vinden IE6 prima en zijn zich niet bewust van de risico's en problemen van deze browser, óf mensen binnen een bedrijf of organisatie waarvan de ICT-afdeling te lui of onkundig is om fatsoenlijk te upgraden.

Al deze zaken houden de vooruitgang van het internet als geheel enorm tegen. Jammer maar helaas. Tot die tijd zullen we gewoon rekening moeten houden met IE6 naar mijn mening, en dus de kracht van css2/3 niet volledig kunnen benutten. Dus alle vernieuwingen aan de renderengine van IE8 komen pas rond 2011 echt tot uiting.
Anoniem: 246460
@geert120 maart 2009 03:01
Bij bedrijven heeft het imho niets te maken met een luie of onkundige IT-afdeling maar met de applicaties die de IT-afdeling moet ondersteunen.

Met name bij enterprise applicaties zoals portals ben je van de applicatie vendor afhankelijk om een bepaalde browser te ondersteunen, wat dan vervolgens getest moet worden en eventuele patches tot aan productie uitgerold moeten worden. In mijn ervaring kost dat minimaal een paar maanden!
@Ruliz en lefty2: Dit klopt wel deels, maar bedrijven die applicaties / intranets gebruiken die alleen werken in IE6 zijn niet bepaald vooruitstrevend te noemen. Ik ga dat niet volledig goedpraten, met name als het overheidsinstanties zijn. Die zouden het goede voorbeeld moeten geven.

En @Loekie: Het is niet upgraden om het upgraden. Het is upgraden vanwege veiligheid, betere rendering, meer gebruiksvriendelijkheid, meer snelheid, enz enz.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 20 maart 2009 10:04]

Sorry, maar een bedrijf niet vooruitstrevend noemen omdat men niet de laatste release van een software pakketje draaien slaat als een tang op een varken..

Zaken als IT dienen normaal gesproken als handvatten voor het voeren van de core business. Of men dat doet met state-of-the-art techniek, of met telraampjes is niet zo boeiend.

Criteria als "veiligheid, rendering, gebruiksvriendelijkheid, snelheid enz enz" zijn overigens niet zo spannend wanneer iets minder oplevert dan het kost..
Zie het ook als een maatschappelijk belang, net als energiezuinig zijn. Door ie6 obsolete te maken wordt het goedkoper om websites te ontwerpen.

Als individueel bedrijf heb je er geen profijt bij upgraden, maar als iedereen het doet wel weer.
Anoniem: 53299
@geert119 maart 2009 21:00
Dat bedrijven niet upgraden heeft niets met lui of onkunde te maken, maar met legacy applicaties. Bedrijven hebben vaak (legacy) intranet apps die alleen maar goed renderen in IE6, dus moeten eerst die intranet apps geupdate of vervangen worden, voordat je even een browsertje kan updaten. Bovendien is de prioriteit laag, aangezien er geen direct belang bij is voor het bedrijf om te upgraden.
Of memory-footprint of.....
Sowieso is upgraden om het upgraden een slechte reden, daarnaast levert het gewoon veel werk op zeker als er alleen sprake is van intranet.
Is het niet een optie om met gebruik van b.v. de IEtab extensie van FireFox
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/1419
deze zo te configureren dat de legacy applicatie urls automatisch in IE tab worden geopend?

Dan browsed men i.i.g. veilig / snel over het internet.

Edit:
Even een testje gedaan op nog een legacy web applicatie van ons (IE only helaas wegens zwaar gebruik van ruk .htc's) en het lijkt goed te werken. Je kunt de addon zo instellen dat deze voor bepaalde adressen internet explorer opent in een aparte tab in FireFox. Getest met IE6 :-)

[Reactie gewijzigd door dotnetpower op 20 maart 2009 11:13]

Denk er wel aan dat niet iedereen per direct IE8 gaat gebruiken. Vooral in bedrijven heb je te maken met langdurige migratieprojecten.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee