Software-update: Ubuntu Eee 8.04.1

De ontwikkelaars van Ubuntu hebben een nieuwe versie van Ubuntu Eee klaargezet. De Linux-distributie is bij versienummer 8.04.1 aangekomen en kan door te klikken op deze link als iso-bestand gedownload worden. De Eee-variant van Ubuntu is het Linux-besturingssysteem voor de Eee PC van Asus, maar in tegenstelling tot Ubuntu wordt de kleine variant geleverd met 'de beste software en niet met alternatieve opensourcesoftware', aldus de ontwikkelaars. Versie 8.04.1 van Ubuntu Eee wordt geleverd met een nieuwe interface en verbeterde hardware-ondersteuning. Verder is het besturingssysteem voorzien van Firefox 3 als webbrowser en Openoffice.org als office suite. Meer informatie over Ubuntu Eee kan op deze pagina worden gevonden.

Ubuntu Eee 8.04.1

Versienummer 8.04.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Ubuntu Eee
Download http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/ubuntu-eee/ubuntu-eee-8.04.1.iso
Bestandsgrootte 606,69MB
Licentietype GPL

Door Robin Vreuls

Doktersteam

08-10-2008 • 23:27

41

Bron: Ubuntu Eee

Update-historie

Reacties (41)

41
40
13
4
0
2
Wijzig sortering
Ik weet niet precies meer of alle fn combinaties ook werken in deze versie, maar mocht dit niet zo zijn, ik heb alle fn combinaties, plus de sneltoetsen boven het keyboard werkend gekregen met het script dat hier te downloaden is: http://fools.bigbudden.com/nickspoon/handle-hotkey.py

uitleg over hoe dit te installeren kan hier gevonden worden: http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=354550#p354550
Anoniem: 69437 8 oktober 2008 23:58
De knappe koppen van de kernel hebben trouwens de boot-time van de EEE pc weten terug te brengen tot 5 seconden: http://lwn.net/Articles/299483/

Edit: hier ook een videotje: http://www.youtube.com/watch?v=s7NxCM8ryF8

Ik vraag me dus af hoe snel de Ubuntu-versie is. De ontwikkelaars hebben naar hun zeggen de boot-time wel verkort, maar krijgen ze het ook zo ver als bij die demonstratie?
The second release of Ubuntu Eee introduces a new interface, support for more Eees, faster boot and takes up less space!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69437 op 23 juli 2024 13:01]

Als je weet op welke hardware je kernel gaat draaien dan is het idd mogelijk om alles wat niet nodig is eruit te slopen. Een desktop kernel daarentegen moet uit zichzelf een hoop drivers aan boord hebben gewoon omdat je anders je systeem niet krijgt opgestart.

Ook het aantal default services kan men op de EEE perfect minimaliseren.
Maar er is natuurlijk wel wat voor te zeggen om een soort Boot Optimizer te maken, die je systeem controleert en alle onnodige modules eruit mikt, om vervolgens van initrd af te zijn.

Als een boot van je geoptimaliseerde kernel dan mislukt, dan zal de normale kernel booten, en zal de Boot Optimizer opnieuw draaien. Zo'n boot mislukt namelijk op het moment dat je nieuwe essentiële hardware in je PC gooit.

Je computer zal dan altijd in 5 seconden booten, behalve als je een nieuw moederbord of GPU er in steekt. Kernel-updates zullen dan wel wat langer duren, maar dat gebeurt toch op de achtergrond.
Werkt deze versie ook op de Msi Wind?
Waarschijnlijk wel maar hier heb je een link met info om Ubuntu 8.04.1 te installeren op een MSI Wind
Ook nog beschikbaar speciaal voor de EEE PC: EEEBuntu deze is getest en hier werkt wel meteen de wifi na het installeren van de linux distro.

En er is altijd nog [Ervaringen] ASUS EEE PC - Deel 8 ;)
bij Ubuntu Eee werkt ook meteen de wifi (het kan zijn dat ik al 8.04.1 gebruikte, want volgens mij is deze al een tijdje beschikbaar).

Het is ook mogelijk om de standaard Ubuntu te installeren en vervolgens de stappen op deze website te volgen: http://www.array.org/ubuntu/setup.html

Daarna werkte bij mij ook alles.

[Reactie gewijzigd door sroebert op 23 juli 2024 13:01]

Ik gebruik ook Eeebuntu inderdaad, afhankelijk van je eee versie kunnen er kleine problemen zijn, lijkt het, maar bij mij werkte alles ook perfect direct na installatie.
ik heb deze distro draaien op mijn 1000H, idd, windows dr af gebonjourd en ik moet eerlijk zeggen, ik wil niets anders. Mijn wifi deed het bij deze ook direct, itt idd 8.04. Helaas ging dit wel alleen op 802.11g en niet op n maar dat mocht de pret niet drukken, ik kon immers op internet. Na het downloaden van de drivers op internet ondersteunt het beestje ook gewoon n, mijn verbindingssnelheid was immers ineens 135mbit/s

Over de interface, geweldig, leuke eye candy en slechts 20mb meer ramgebruik (225mb itt 205mb). Enige nadeel is dat je aan de rechterkant, de hotlinks naar bepaalde locaties op je pc geen wijzigingen kan doorvoeren naar customized locaties. Mogelijk dat ze hier bij de volgende update iets mee doen. Voor de rest, stabiel, nog geen hangers meegemaakt en ook geen problemen meer met mn beeldschermdrivers.

Kortom, top!
In de "gewone" Ubuntu komen deze locaties overeen met de favorieten in Nautilus (de file manager). Door die aan te passen veranderde ook de koppelingen in het menu. Probeer dat eens, misschien werkt dat ook bij de EEE editie.
Heb hem net even geprobeerd vanaf USB-stick op mn eeepc 701, maar krijg er niet echt het gevoel bij dat het echt 'af' is. Bijv. het volume-icoontje staat op mute en verandert ook niet als je het volume verandert. Hier is een eenvoudige fix voor, snap niet waarom ze die er niet in hebben zitten. Verder voelt het traag aan en ik kan compiz ook niet aanzetten (krijg foutmelding). Dingen als hibernate heb ik niet getest, maar dat zal ook wel niet werken. Verder vielen me meer van die kleine dingetjes op di eik hie rniet allemaal ga opnoemen.

Voordat ik windows xp weer op mn eeepc heb gezet heb ik ook een tijdje Ubuntu gedraaid mbv. dit script: https://launchpad.net/niceeepc en dan wordt alle hardware e.d. ook gewoon goed ondersteund op de normale ubuntu. Dan heb je tenminste een OS dat echt goed in elkaar zit, itt deze door hobbyisten gemodde ubuntu eee waar nog wat haken en ogen aan zitten.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 23 juli 2024 13:01]

Anoniem: 69437 @Palomar9 oktober 2008 00:29
De Netbook Remix interface is niet door hobbyisten in elkaar gezet, maar door Canonical. Je zou deze ook kunnen installeren op de Ubuntu die je met behulp van dat script hebt draaien, door daar bovenop de Netbook Remix software te installeren via de PPA-repository die een paar posts terug door treris gemeld wordt.
Ik ben net begonnen met de normale Ubuntu, en ik moet zeggen dat me dit erg bevalt.

Voor mensen die willen beginnen met computeren zou ik dit O.S. sterk aanraden.
Ik bedoel je kan nog steeds met FireFox internetten, en muziek luisteren via Amarok. (ik vind het persoonlijk nog beter dan winamp). En torrents downloaden is geen probleem met Azureus. Ook een belangrijke vermelding, alle Windows virussen kunnen niets op Linux/ Ubuntu. Sterker nog, je hebt in Linux eigenlijk geen virusscanner nodig. Het O.S. is erg stabiel en gebruikt weinig recources. Bovendien is het systeem gratis, geen licenties e.t.c.

Zelf ben ik er 2 maanden geleden mee begonnen, alleen maar om te kijken wat de buren van windows aan het doen zijn. Ik ben geen fanboy, maar ik moet zeggen dat Ubuntu wel een stap in de goede richting is wat betreft werken in linux. Grafische pracht met Compiz, waar windows nog wat van kan leren. Alle effecten doen het prima op mijn achterhaalde laptop.

Eerst had ik wel problemen, met bepaalde onderdelen:
- Bluetooh muis.
- Compiz draaiend krijgen zoals ik het wil.
- NAT Problemen. (o.a. voor p2p programma's).
- Ingebouwde subwoofer in mijn laptop.
- Openoffice 3 Beta.

Deze problemen waren snel verholpen door de Ubuntu community, (Forum).
De mensen zijn daar zo hulpzaam, het geeft je gewoon een goed gevoel :)
Geloof mij, ik ben een leek met Linux, maar alle problemen kun je oplossen door een beetje te googlen, er zijn immers altijd mensen die hetzelfde probleem vaker hebben gezien en hier al een oplossing voor hebben.
Dit ziet er stukken beter uit dan de standaard Eee-interface imo :)

Btw, wel een beetje vreemd dat de Eee editie in de update-tracker van de desktop versie staat.
Even ter informatie, dit is dus de ume-launcher die te zien is in het screenshot, dat is een onderdeel van het netbook-remix software pakket.

Voor de mensen die dat es willen proberen in hun ubuntu installatie is er een ppa software archief beschikbaar op:
https://launchpad.net/~netbook-remix-team/+archive

Vooral op schermen met een lagere resolutie werkt het imho erg prettig.
Anoniem: 132507 8 oktober 2008 23:33
maar in tegenstelling tot Ubuntu wordt de kleine variant geleverd met 'de beste software en niet met alternatieve opensourcesoftware', aldus de ontwikkelaars.

Is dat bij de gewone Ubuntu dan niet het geval? Ik dacht net dat dat de filosofie van Ubuntu was, en er een aparte 100% open-source versie was voor de puristen :?

De screenshot ziet er wel goed uit moet ik zeggen :)
Mee eens, de 'normale' Ubuntu wordt (met uitzondering van de interface voor kleine schermen/mobiele apparaten) met dezelfde software geleverd als deze versie. Gobuntu is de 'purist-compatible' 100%-gpl Canonical-distro.
Kubuntu had bij mij ook geen Firefox en Flash geïnstalleerd, wat ik niet echt verwachte en zelfs een beetje raar vond. (Niet dat ik anders gewend was bij Mandriva)

Ik denk dat ze in plaats van "beste" ze misschien meer "bekende" software bedoelen. Qua MSN programma zouden ze er bijvoorbeeld goed aan doen om aMSN te installeren omdat dat klinkt als.

[Reactie gewijzigd door SSH op 23 juli 2024 13:01]

Kubuntu had bij mij ook geen Firefox en Flash geïnstalleerd, wat ik niet echt verwachte en zelfs een beetje raar vond.
Dat Kubuntu geen Firefox geinstalleerd heeft, dat is nog enigszins te verklaren - omdat KDE nu eenmaal Konquerer als web-browser gebruikt. (Snelle apt-get actie zorgt overigens voor een beschikbare Fx :) ).

Dat er geen Flash op staat is wel vreemd ja - maar misschien heeft dat te maken met de licentie van Flash en dat het niet mogelijk is om deze te bundelen met (K)Ubuntu? (Omdat Adobe dat dus niet wil...)
Ubuntu zal nooit propriëtaire applicatie-software bevatten. Het is de doelstelling om een besturingssysteem te maken dat volledig bestaat uit vrije software.

De enige uitzondering die ze bij Ubuntu maken, is gesloten drivers en firmware. Deze zijn nodig om je hardware te laten werken, dus daar doen ze een beetje water bij de wijn. Maar verder zal er niets in Ubuntu komen dat niet volledig vrije software is.

Ze maken het daarentegen niet lastig om bepaalde gesloten software te installeren. Als je muziek wilt afspelen waar je de codecs niet voor hebt (bijvoorbeeld MP3), dan zal Ubuntu je vragen of je deze wilt installeren. Als je gebruik wilt maken van hardware-acceleratie, en je hebt een Nvidia of Ati kaart, dan zal Ubuntu je vragen of je die drivers wilt installeren. Met een druk op de knop bevestig je dat.

De Netbook Remix van Ubuntu is geen onderdeel van het Ubuntu-project, maar is een stuk software van Canonical. Zij leveren support aan OEM's om het in hun netbooks te gebruiken. Daar zit dan standaard Skype, Microsoft codecs, Adobe Flash, Adobe Reader, en al die zooi in.

Gobuntu is de puristen-versie inderdaad, maar daar hebben ze dus alleen de gesloten drivers en firmware uit gehaald. Overigens is Gobuntu niet 100% GPL, maar wel 100% vrije software.

Richard Stallman is het daar trouwens niet mee eens. X.org bevat een klein (maar cruciaal) stukje software dat nog niet helemaal vrije software is, en Firefox® is een handelsmerk, waardoor je het niet zomaar mag aanpassen (als je het tenminste Firefox wilt blijven noemen). gNewSense is een distributie die deze zaken ook heeft opgelost, en waar Richard Stallman ook achter staat.
Correct. Je moet de restricted drivers installeren. Overigens, in windows zit ook geen standaard flash, dus zo vreemd vind ik het niet. Ik ben allang blij dat het sinds kort vrij probleemloos werkt.
Windows XP bevat wel flash, versie 6 ofzo zodat uiteindelijk toch niets werkt, maar de integratie is er :P
Ik denk dat ze hier eerder een steek onder water uitdelen aan de verzameling tools die te vinden is op de standaard Linux Distro waarmee de Eee PC geleverd kan worden :)
Skype meegeinstalleerd in Ubuntu zou echt onmogelijk zijn en zal nooit gebeuren.

[Reactie gewijzigd door MilaNL op 23 juli 2024 13:01]

mwah, booten duurt gewoon een halve minuut, dus das verhoudingsgewijs dan traag, maargoed, ik wil geen beest, ik wil een handzaam subnotebookje dat lang op zn accu werkt. en dat heb ik :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.