Driver-update: Nvidia Linux Display Driver 173.14.05

nVidia logo (60 pix)Nvidia heeft nieuwe display drivers uitgebracht die versienummer 173.14.05 hebben gekregen. Ze zijn beschikbaar voor Linux 32bits, Linux AMD64/EM64T, Solaris (x64/x86) en Freebsd; specifieke installatie instructies kunnen op de afzonderlijke pagina's worden gevonden. In deze release treffen we onder andere ondersteuning aan voor diverse nieuwe videokaarten, is er voorlopige ondersteuning voor X.Org Server 1.5 en zijn er diverse problemen verholpen. Het volledige changelog van deze release ziet er als volgt uit:

Release Highlights
 • Added support for the following new GPUs:
  • Quadro FX 3600M
  • GeForce 9800 GX2
  • GeForce 9800 GTX
  • GeForce 9600 GT
  • GeForce 9600 GSO
  • GeForce 9600 GS
  • GeForce 9500M GS
  • GeForce 8400
  • GeForce 8400 GS
 • Added support for Quadro FX 5600/4600 SDI and Quadro G-Sync II.
 • Resolved a bug causing left and right eyes to be reversed in stereo mode on some Quadro FX GPUs.
 • Fixed a problem that caused OpenGL to stop rendering to windows with origins at or beyond 4096 pixels (horizontally) on GeForce 8 and 9 GPUs.
 • Fixed a bug causing some Quadro FX 4500 SDI configurations to take a long time to achieve synchronization.
 • Added preliminary support for X.Org server 1.5.
 • Addressed a problem causing visual corruption when using GeForce 8 GPUs to drive Chi Mei 56" displays.
 • Addressed visual corruption when driving Cintiq 20WSX wide format tables with some GeForce 6 and 7 GPUs.
 • Fixed OpenGL rendering corruption with textures compressed using the DXT5 compression algorithm.
 • Fixed a regression that caused invalid EDIDs to be detected for the internal display device on some notebooks.
 • Improved hotkey switching and power management support on some GeForce 8 notebooks.
 • Fixed a regression causing some GeForce 6100/6150 systems to fail to restore the screen after DPMS cycles.
 • Fixed a bug that prevented the console from being restored correctly in SLI mode on GeForce 6 and 7 GPUs.
 • Fixed interlaced modes on GeForce 8 GPUs.
 • Fixed a problem that caused the synchronization signal polarity to always be positive for DVI devices on GeForce 8 and 9 GPUs.
 • Resolved a problem resulting in X startup to fail on some GeForce 8 and 9 systems without swap space.
 • Fixed a bug resulting in X crashes when using GeForce 8 and 9 GPUs in SLI to drive X screens at depth 8.
 • Fixed a problem that caused TV output on secondary TVs to be black and white on some GPUs.
 • Restored compatibility with recent Linux 2.6 kernels.
[break]De volgende downloads zijn beschikbaar:
*nVidia Linux Display Driver 173.14.05 voor Linux IA32
*nVidia Linux Display Driver 173.14.05 voor Linux x86_64 (AMD)
*nVidia Linux Display Driver 173.14.05 voor Solaris x86
*nVidia Linux Display Driver 173.14.05 voor FreeBSD x86[break]
nVidia Linux Display Driver screenshot (410 pix)
Versienummer 173.14.05
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64, Linux IA-64
Website Nvidia
Download http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Lees meer

Reacties (39)

Wijzig sortering
Onder Ubuntu 8.04 vern**kt* de versie 169.09 mijn hele X omgeving, na veel editten werkte de boel weer maar voor mij even geen Nvidia drivers die niet speciaal voor de Ubuntu omgeving zijn ontworpen.
Dit had ik ook. Hoe heb je het weer werkend gekregen? Ik heb vanalles geprobeerd, en uiteindelijk maar Ubuntu opnieuw geinstalleerd. :/
en uiteindelijk maar Ubuntu opnieuw geinstalleerd.
Waaaahahahahahahaha, wat een enorm zwaktebod! 1 (1) file vervangen is voldoende, maar meneer installeert gewoon maar het hele OS opnieuw. Wel met volledige format en geen herstel gedaan hopenlijk he? :P

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 4 juni 2008 08:14]

Als zulke stomme problemen niet opgelost raken zal Linux ook nooit doorbreken bij de consumenten.
Je moet maar een backup van je xorg.conf gemaakt hebben of gebruik de VI om het bestand te wijzigen, zijn geen gebruiksvriendelijke oplossingen.

Zeker zulke reacties zijn zwak, zomaar iemand uitlachen omdat die zoiets niet weet? Dat toont helaas hoeveel respect de gemiddelde IT'er heeft over zijn gebruikers :-/
Op zich kan je Ubuntu dit niet aanrekenen: het is puur omdat ik te ongeduldig was (en dat had alles te maken met dat ik net een GeForce 9600 ging krijgen en zo snel mogelijk support daarvoor wilde hebben onder Linux) dat ik niet hun packages gebruikte. Tja - dan kunnen zij natuurlijk niets garanderen. Ik leg de blaam eerder bij NVidia.
In een zeker zin wel. Als een gebruiker grote fouten maakt met zijn systeem (wat altijd gebeurt bij de gewone gebruiker) dan moet die op een gebruiksvriendelijke manier het systeem terug kunnen herstellen. Als een gebruiker zit te prutsen om het hele dual screen in orde te krijgen, maar plots moet herstarten om de aanpassingen aan te brengen. Bij het terug opstarten krijg je proper de melding dat het grafische gedeelte niet meer werkt en dat je terugvalt op een CLI, dan is dit niet gebruiksvriendelijk.
Als je Windows naar de knoppen prutst (met dual screen is dat wel wat moeilijker omdat daar de support wel goed van is :D), dan kan je altijd terugblikken naar grafische safe mode.

Een besturingssysteem is voor iedereen, niet enkel voor diegene die er veel van weet. Ubuntu heeft zeker wat troeven wat betreft gebruiksvriendelijk*. Maar een gewone gebruiker die 'krachtige' dingen wilt uitvoeren maar er geen verstand van heeft zal dik tegen de lamp lopen.

Het is bewezen dat mensen die nog nooit met een computer hebben gewerkt, het best op weg zijn met Mac, gevolgd door een Linux (Ubuntu) en als laatst Windows.
Nou, dat viel op zich mee: Ubuntu viel terug op 800 x 600, niet op een CLI. Nu vind ik 800 x 600 niet acceptabel om op te werken, maar het is wel acceptabel om problemen in op te lossen.
Bedankt voor je geweldige reactie, Jack Flushell. "Meneer" had na een tijdje zitten klooien met packages en zijn xorg.conf niet zo'n zin on nog meer gedoe, dus "meneer" heeft op een andere partitie even snel een nieuwe Ubuntu geïnstalleerd zodat hij weer aan het werk kon. "Meneer" moest namelijk dingen doen met een deadline, en dus koos hij voor de meest zekere oplossing. Als "meneer" zijn xorg.conf had gebackupt had hij die wel teruggezet, maar omdat hij niet had verwacht dat die Nvidia installer daarin ging kutten heeft hij dat niet gedaan.

Waaaahahahahahahahaha.
Je heb de verkeerde verwachtingen... nvidia driver is closed source, en dat is per definitie niet te vertrouwen. Heb al sinds 8x.xx geen nvidia driver van de site meer geinstalleerd, geef mij maar een package, die doen het normaal wel.

Maar uhm, als je werk had wat af moest, had je ook gewoon van live-cd kunnen draaien. That's what i would've done. Als ik een computer installeer ben ik eerst een paar uur bezig m'n systeem, software en desktop te customizen :+
Och, ik heb gewoon alle relevante directories uit mijn oude home gekopieerd naar mijn nieuwe home, drie progamma's geïnstalleerd die ik nodig had, en ik kon aan de slag. Wat mij betreft lekkerder dan zo'n langzame Live CD. :)
Backup altijd je xorg.conf eerst.

Mocht er wat mis gaan kun je die altijd terug zetten.
Jouw probleem is me niet helemaal duidelijk maar meestal crasht je x-server als je het niet goed hebt gedaan.

Dan kun je met bvb de "VI" editor je xorg.conf aanpassen zodat hij wel weer werkt (Display driver wijzigen naar bvb "vesa").

Temps verwijderen en daarna je x-server herstarten. Meestal werkt hij dan weer. En kun je opnieuw beginnen :)
Ja, dat was een goed idee geweest, maar eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat mijn xorg.conf veranderd zou worden. (De naam van de driver blijft immers "nvidia", en verder wilde ik ook geen instellingen veranderen.) Wellicht dom.

In ieder geval kreeg ik telkens als ik X opstartte een error te zien dat mijn hardware niet goed gedetecteerd kon worden en dat alles in lage resolutie opgestart zou worden. Daarbij had ik dan wel de mogelijkheid om zelf mijn hardware aan te geven, maar dat had geen enkel effect. Het uitzetten, uninstallen of reinstallen van de nvidia driver had ook geen effect. (Let wel: ook als ik de "nv" driver gebruikte ging het dus mis.)

Ik zal nog wel eens kijken of ik iets kan vinden in de xorg.conf.

In ieder geval bedankt voor de tip.
In ieder geval kreeg ik telkens als ik X opstartte een error te zien dat mijn hardware niet goed gedetecteerd kon worden en dat alles in lage resolutie opgestart zou worden.
Die melding heb ik ook een paar keer gezien.
Oplossing voor mij was om de grafische omgeving af te sluiten en de drivers nogmaals te installeren.
Als ik het goed begrijp heb je deze versie niet via je ubuntu package manager geinstalleerd? Ik denk dan dat het te maken heeft met een mismatch tussen de kernel en X driver versie. Tenminste dat was bij mijn broer wel het geval een tijdje geleden. De oplossing was toen om eerst de oude versie handmatig te verwijderen en daarna pas de nieuwe er op. De nvidia en de ubuntu-nvidia drivers lijken bepaalde files op verschillende plaatsen te installeren.
Ja, hij zat nog niet in de package manager. Ik denk inderdaad dat daar iets mee mis is gegaan. Met het recept dat hellbringer hieronder geeft is het wel gelukt, uiteindelijk, maar zoals je kunt zien worden daar een aantal dingen eerst bruut geremoved.
"Nvidia heeft nieuwe display drivers uitgebracht die versienummer 169.09 hebben gekregen. Ze zijn beschikbaar voor"

Copy paste van de vorige 169 release, zonder enige aanpassingen.. tja schiet lekker op
? ik heb hier al een 8400gs met wat oudere drivers uit de ubuntu repo, en hij werkt eigenlijk prima...

Kan ik hiermee meer opties aanpassen in 't nvidia control panel ofzo?
mwah , ik heb die kaart ook en tv-out werkt niet lekker met die versie. Dus in sommige gevallen de moeite om up-te-graden.
Is het bij deze drivers ook zo dat die FAN van de VGA kaart niet als een gek tekeer gaat? Want mijn pc is best stil op de stock NVIDIA koeler na..... Als de drivers geladen zijn dan. Want daarvoor is het redelijk te doen! En nee... Hij komt niet ver boven de 40 graden uit met alleen een bureaublad en een paar virtuele machines. Geen compiz/beryl o.i.d.

Weet iemand dat?
In het changelog van de vorige versie stond iets dat dat verholpen zou moeten zijn, maar ik spreek niet uit persoonlijke ervaring.
Is het bij deze drivers ook zo dat die FAN van de VGA kaart niet als een gek tekeer gaat? Want mijn pc is best stil op de stock NVIDIA koeler na..... Als de drivers geladen zijn dan. Want daarvoor is het redelijk te doen! En nee... Hij komt niet ver boven de 40 graden uit met alleen een bureaublad en een paar virtuele machines. Geen compiz/beryl o.i.d.

Weet iemand dat?
Daarvoor kan je nvclock gebruiken.
Anoniem: 237491
29 mei 2008 21:10
Das wel een goed vidkaartje op die screen :+
Ik heb deze methode gebruikt om de drivers te installeren en ik moet zeggen dat dit gelijk in 1x werkt :) (MythBuntu 8.04, nVidia geforce 6200)

1. 'sudo nano /etc/modules'. Add the 'nvidia' module to the list. (Control + O and Return to save then Control + X to exit)

2. 'sudo nano /etc/default/linux-restricted-modules-common'. Make sure the file looks like: 'DISABLED_MODULES="nv" (Again, Control + O and Return to save then Control + X to exit)

3. Enter the following:
sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r`
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r` build-essential gcc gcc-3.4 xserver-xorg-dev
sudo apt-get --purge remove nvidia-glx nvidia-settings nvidia-kernel-common
sudo rm /etc/init.d/nvidia-*
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run
sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals
sudo /etc/init.d/gdm start

Credits: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=5066712#post5066712
Ik heb deze methode gebruikt om de drivers te installeren en ik moet zeggen dat dit gelijk in 1x werkt :) (MythBuntu 8.04, nVidia geforce 6200)
Of je gebruikt Envy. 2 x klikken en klaar...

http://packages.ubuntu.com/hardy/envyng-gtk
Envy werkte bij mij niet goed, leken wel drivers geinstalleerd te worden, maar vervolgens starte X niet meer en moest ik de config file handmatig aanpassen zodat ik in ieder geval weer beeld had.
Daarna nog een paar keer geprobeerd maar resulteerde iedere keer óf in geen beeld óf geen 3d versnelling.
k heb deze methode gebruikt om de drivers te installeren en ik moet zeggen dat dit gelijk in 1x werkt
Heb nagenoeg dezelfde handleiding, alleen begint die met de mededeling dat je je grafische schil af moet sluiten (CTRL-ALT-F1) en stoppen (sudo /etc/init.d/gdm stop), in plaats van halverwege de beschrijving :)
Heeft iemand de X server 1.5 compatability al geprobeerd? Daarmee zouden de drivers namelijk ook voor Fedora 9 geschikt zijn.

[edit]

Hij werkt dus op Fedora 9, althans op mijn laptop met een 8800M GTX. Dat scheelt enorm met de NV driver. XV, XVMC en 3D doen het allemaal.

[Reactie gewijzigd door brompot758 op 30 mei 2008 20:52]

Ik kan bevestigen dat deze driver het prima doet onder Fedora 9 (64bit) :)
Ik draai hier op mn bak Compiz Fusion (Gentoo Linux ~x86) en voor mn gevoel gaat het wat vlotter met deze driver (vorige was 169.09). Alles verloopt wat vloeiender. Misschien dat ze her en der wat tweakjes in de driver hebben gedaan, maar die niet in het changelog gezet.
Iemand deze al geprobeerd te installeren op Mandriva Spring 2008?
Zelfs met kernelsources compiled ie niet.
Ik heb dit op oudere Mandriva releases al vaker gedaan, maar daar heb ik dit soort problemen nog niet meegemaakt. Hints&Tips zijn welkom!

Kernelversie: 2.6.24.4-desktop-3mnb. Machine is een AMD XP 2800+ (Barton) met een XFX 7950 GT (AGP)

Ik krijg o.a. deze error:

test -e include/linux/autoconf.h -a -e include/config/auto.conf || ( \
echo; \
echo " ERROR: Kernel configuration is invalid."; \
echo " include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are mis
sing."; \
echo " Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it
."; \
echo; \
/bin/false)

Ik heb de aangegeven oplossing al geprobeerd en de twee bovengenoemde files staan er nu, echter hij blijft dit herhalen bij een hernieuwde install/build van de module.

[Reactie gewijzigd door Kosh66 op 31 mei 2008 19:00]

Ik heb 2 dingen te zeggen:
1. De error zegt in principe dat ie verwacht dat je de kernel sources (die je dus hebt geinstalleerd) ok moet configureren. Dit doe je door met bash naar de dir te gaan waar ze geinstalleerd staan (meestal staat de kernel source in /usr/src/) en dan "make xconfig" te gebruiken.
LET OP: je moet kennis hebben van de opties om het een beetje goed te doen, de meeste mensen die niet aan kernel development doen moeten makkelijk 2-3 proberen eer ze een goed compilende en draaiende kernel hebben.

2. Ik snap niet waarom je uberhaupt de kernel src hebt gedownload hiervoor, in mijn ervaring heb je nl. hoguit de kernel headers nodig om een nvidia driver te installeren.
De kernel-sources (de kernel-devel package) heb je wel degelijk nodig, aangezien de driver iets moet compileren om de driver in de kernel te kunnen hangen.
De kernel headers zijn zat voor het compileren van de nvidia drivers. De headers is waar bij het compilen naar gelinkt wordt en de code wordt echt niet hergecompileerd voor alleen de driver.
Zojuist de kernel-devel package gedeinstalleerd en krijg de volgende melding bij het installeren van de 'officiele' drivers (NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run)

"ERROR: Unable to find the kernel source tree for the currently running kernel.
Please make sure you have installed the kernel source files for your
kernel and that they are properly configured; on Red Hat Linux systems,
for example, be sure you have the 'kernel-source' or 'kernel-devel' RPM
installed. If you know the correct kernel source files are installed,
you may specify the kernel source path with the '--kernel-source-path'
command line option."
Hmm, ik krijg de module nu wel gebuild, maar de bovenstaande error verschijnt nog steeds in de logfile. Anyway...
Hij blijft nu echter de oude kernelmodule 169.12 laden en start dus niet door, met als melding: een API-Inconsistency (version-mismatch).
Ik heb de oude module verwijderd via rmmod nvidia, maar als ik hem dan nogmaals laat builden/installeren, laad ie weer die oude kernel module i.p.v. de nieuwe en crashed ie dus weer op die mismatch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee