Software-update: Exact Audio Copy 0.9 beta 3

|sWORDs| liet ons weten dat er een nieuwe Beta versie is te downloaden van Exact Audio Copy. In Beta 3 van deze audio grabber zijn enkele bugs opgelost en is de stabiliteit ten opzichte van zijn voorganger verbeterd.

All bigger remaining issues (like GUI bug, etc.) are hopefully now fixed, there are some smaller additions and improvements (e.g. assembler FFT, faster spectral display).
Versienummer 0.9 Beta 3
Besturingssystemen Windows 9x, Windows NT, Windows 2000, Windows XP
Website Exact Audio Copy
Download http://www.exactaudiocopy.de/eac09b3.exe

Door Joran Kok

Nieuwsposter

08-03-2002 • 09:38

10 Linkedin

Bron: Exact Audio Copy

Reacties (10)

10
10
8
1
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 42796
8 maart 2002 09:44
wat doet het dan :+
wat doet het dan
Omdat het juiste voordeel van EAC ten opzichte van andere software voor velen nogal onduidelijk is (en anderen EAC dan weer overroepen) zal ik hier 'eventjes' een uiteenzetting doen over de problematiek die komt kijken bij het digitaal uitlezen van audio CDs (en wat bepaalde software eraan verhelpt).

Audio data staat op een (audio) CD opgeslagen met minimale foutencorrectie informatie. Het is dus van belang om een CD-ROM speler te hebben die deze informatie correct inleest en interpreteert. Hoe beter de optische eigenschappen van de CD-ROM, hoe minder kans op fouten. Helaas kan je er niet zomaar van uit gaan de je CD-ROM een goede lezer is.

Een vingerafdruk, een krasje, een foutje bij het persen, luchtbelletje,... ze hebben allen 1 ding gemeen: Ze kunnen ervoor zorgen dat de CD-ROM een fout leest. Hoe groter het obstakel dat de laser tegenkomt op z'n weg om de data van de CD te halen, hoe groter de kans op een fout.

Normaal gezien is een CD-ROM een vrij dom ding. Hij leest de data op de plaats die de software hem opdraagt. De gelezen data gaat dan door de CD-ROM's interne CIRC decoder. Dit is een twee-stage decoder die een vrij beperkte foutendetectie en correctie toepast. De kwaliteit van deze decoder verschilt jammer genoeg van CD-ROM tot CD-ROM en durft wel eens bedroevend te zijn. Maar zelfs een zeer goede decoder kan slechts tot op een bepaald niveau fouten herstellen. En dat niveau is heel snel bereikt. Zelfs een gloednieuwe geperste CD, net uit de winkel kan reeds fouten bevatten door mispersing die voldoende groot zijn om een of meerdere leesfouten te geven die niet gecorrigeerd kunnen worden door de CD-ROM. Het is dus aan de software om die fouten te herkennen...

De meest voorkomende audio extractie software gebruikt de zogenaamde Burst Copy Mode. Dat wil zeggen dat de audio data op een CD in een ruk sequentieel wordt ingelezen - meestal tegen de hoogste snelheid. Dit voorkomt synchronisatieproblemen. Wanneer zulke software nu een foute sector ontvangt van de CD-ROM (door een leesfout) is er geen manier waarop de software kan weten dat de sector fout ingelezen is. De CD-ROM laat dit de software op geen enkele wijze weten, en de software vraagt er ook niet om. Er is nu dus foute informatie gelezen zonder dat jij het weet. Afhankelijk van de grote van de fout(en) is varieert het effect ervan van een onhoorbare fout tot luid geklik en tikken in de muziek.

Een stand-alone audio CD speler gebruikt interpolatie en filters om zulke "spikes" op te vangen. Bij digitaal uitlezen is dat echter onmogelijk. Leesfouten zijn dan ook meestal vrijwel meteen hoorbaar bij digitale audio extractie, terwijl de CD vaak schijnbaar nog foutloos afspeelt in een audio CD-speler.

Sommige CD-ROMs kunnen extra informatie geven naast de audio data. Het zogenaamde E32 (of soms E42) signaal van de tweede-stage van de CIRC decoder - beter bekend onder de naam C2. Dit vlagsignaal zegt enkel wanneer de CD-ROM een fout ingelezen sector niet meer kon corrigeren. Het is niet moeilijk het voordeel hiervan in te zien. Nu kan de CD-ROM de software laten weten wanneer er een fout is opgetreden zodat de software acties kan ondernemen.

Maar... zoals eerder gezien is de implementatie van de CIRC decoder vaak nogal bedroevend. Je kan dus niet blindelings vertrouwen op de C2 gegevens tenzij je zeker bent dat je CD-ROM betrouwbaar C2 gegevens kan afleveren. AOpen CD-ROMs bijvoorbeeld staan bekend voor hun enorm onnauwkeurige C2 informatie. Plextor drives aan de andere kant hebben een reputatie van vrijwel nooit falende CIRC decoders. Je kan er dus gerust op vertrouwen.

Zo, nu denk je dat het verhaal af is... Als je een CD-ROM hebt die C2 fouteninformatie ondersteunt dan kan je foutloos extracten. Echter niets is minder waar...

De Burst Copy Mode tools (AudioGrabber, AudioCatalyst, WinDAC, Nero, CDRWin, MusicMatch, WMP,... en vrijwel *alle* andere extractie software) doen niets met de C2 informatie!

Burst Copy Mode programma's passen dus niets foutdetectie en -correctie toe! Iedere fout die niet door de primitieve CIRC decoder van de CD-ROM gecorrigeerd kan worden zal leiden tot een fout in het geëxtracte bestand!

Het maakt dus niet uit wat voor CD-ROM je gebruikt. Als er een deftige fout is dan zal ze waarschijnlijk wel hoorbaar zijn na extractie met Burst Copy Mode programma's. Het erge is dat de software nergens aanduidt dat er fouten optraden. Je denkt dus dat de kopie foutloos was, maar er zitten toch tikken in. Vaak hoor je de tikken pas veel later, meestal als je de CD al niet meer in je bezit hebt bij geleend werk :)

Enkele zeldzame Burst Copy Mode programma's gebruiken de C2 foutinformatie wel. PlexTools bijvoorbeeld. Wanneer een C2 vlag wordt ontvangen weet de software dat de sector fout is. PlexTools verlaagt dan de extractiesnelheid en probeert de sector opnieuw in te lezen. Als de laagste snelheid is bereikt en de sector wordt nog steeds fout ingelezen dan gaat PlexTools verder met de volgende sector maar duidt wel aan dat er een leesfout is opgetreden. Je weet nu dus tenminste of een track foutloos was of niet. Als er geen fouten worden aangeduidt, dan waren er ook geen.

Maar dit werkt natuurlijk enkel betrouwbaar als de C2 informatie correct is... En het mag wel duidelijk zijn dat een CD-ROM die geen C2 informatie geeft totaal waardeloos is bij zulke software omdat er totaal geen fouten gedetecteerd kunnen worden. Geen van de voorgestelde programma's tot nu toe kan een foutloze rip garanderen...

*** Exact Audio Copy en de wereld van Secure Mode ***

Andre Wiethof, schrijver van Exact Audio Copy was de extractie programma's en hun belabberde kwaliteit ook danig beu en schreef z'n eigen extractie programma. Na jaren ontwikkeling is EAC uitgegroeid tot de referentie extractor. Geen enkel ander programma kan de kwaliteit van de ingelezen audio zo goed garanderen als EAC.

EAC gebruikt geavanceerde leesroutines voor het inlezen van audio data die de kwaliteit van de audio garanderen. In tegenstelling tot alle andere software leest EAC elke audio sector 2x in. Is er een verschil tussen beide leespogingen dan weet EAC dat er een leesfout is opgetreden. Die sector zal dan tot 82 maal toe worden ingelezen tot een bevredigend resultaat wordt bekomen. Kan zelfs EAC de data niet meer redden dan wordt de exacte positie van de leesfout in de log weergegeven zodat je na het extractie proces snel eventjes kan luisteren of er werkelijk een hoorbaar artifact is.

Het tweemaal inlezen van de audio data is meteen ook EAC's zwakke punt. Het extractieproces gaat de helft trager dan bij Burst Copy Mode tools, en vaak zelfs nog trager door de traagheid van de CD-ROM's laser pickup. Verder kan het herlezen van sectoren (en dus onderbreken van de burst) leiden tot synchronisatiefouten wat het proces nog meer vertraagt. Echter synchronisatie is bij vrijwel alle moderne CD-ROMs geen probleem meer.

Als je zeker bent van betrouwbaarheid van de C2 informatie die je CD-ROM geeft dan kan je EAC daar gebruik van laten maken. EAC hoeft dan niet meer elke sector tweemaal te lezen omdat de CD-ROM reeds vertelt welke sectoren fout zijn. Enkel de foutieve sectoren dienen dan herlezen te worden.

EAC is de enige software voor zover ik weet die de audio data zo accuraat kan inlezen. Gezien EAC nog zo goed als freeware (EAC = cardware: als je het goed vindt vraagt de auteur om een postkaartje te sturen) is lijkt het me dan ook gewoonweg idioot om niet EAC te gebruiken bij het inlezen van audio CDs.

Het punt is dat je CDs ook gegarandeerd foutloos kan uitlezen met gratis software en dat sommige mensen toch hardnekkig blijven vasthouden aan tools zoals AudioGrabber die niets kunnen garanderen...

Stel, je hebt een CD met enkele zwaar beschadigde sectors. Zo zwaar beschadigd dat ook EAC ze niet meer kan lezen. Als je die CD inleest met AudioGrabber is er zeer veel kans dat het programma niet eens een fout aanduidt. En mocht het al zien dat er een synchronisatiefout is opgetreden (omdat de leesfout zo groot is dat de CD-ROM het spoor bijster raakt) dan weet je nog steeds niet waar. EAC daarentegen zal tot op de seconde juist, de exacte positie van de leesfout aanduiden zodat je na het extractie proces maar eventjes naar een paar seconden hoeft te luisteren om te beoordelen of je de leesfout hoort of niet. Op alle andere plaatsen garandeert EAC dat de data 100% correct is...

Bij vrijwel alle Burst Copy Mode tools zul je de volledige CD moeten beluisteren om de fout terug te vinden. En wie kan er nu 74 minuten onafgebroken z'n aandacht houden bij het beluisteren van een CD met enkele foute sectors? Gegarandeerd dat je de foute sectors niet hoort, terwijl als je zoals met EAC alleen het foute gebied beluistert er veel meer kans is dat je een mogelijk hoorbaar artifact wel opmerkt.

Als EAC geen fouten aanduidt in de log dan weet je dat de rip 100% perfect is. Bij andere software kan je het alleen maar hopen...

[edit] Mmmh, het was niet de bedoeling om zo'n lange reply te plaatsen, maar eens ik bezig ben, ben ik niet meer te stoppen :)
Naam Exact Audio Copy zegt toch meer dan genoeg? En het maakt zijn naam meer dan waar ;)
Meer info op de website.
ik vind 't enige vage dingetje in EAC nog, dat als ik wil encoden met lame en als parameter --r3mix mee wil geven, dan wil eigenlijk de default parameters uit kunnen zetten (zodat ie niet bijvoorbeeld 192 kbps CBR als params meegeeft)
dat is inderdaad verwarrend.
Maar je kunt de maker van dat programma gewoon mailen, heb ik ook een keer gedaan (ik kon niet alle lame parameters kwijt in de editbox). Hou het wel KORT, die man heeft het DRUK :)
En om die reden heeft Andre het liefste dat je hem contacteert via de EAC mailinglist. Andre krijgt namelijk veel te veel mail over triviale problemen of het gebruik van EAC waarvoor hij echt geen tijd heeft om die allemaal te behandelen.

Op de mailinglist is er steeds een schare EAC experts aanwezig die de meeste problemen afhandelen. Andre vertoeft er natuurlijk zelf ook!
Ik houd het rippen en encoden gescheiden en als frontend voor LAME gebruik ik gewoon RazorLAME. Kan je alle opties in kwijt, ook --r3mix.
schitterend tooltje.

edit:
ack helaas herkent ie alleen mn daemontools stealth cd. interface op native w32 gezet nu doet ie ut wel
Ik hoop dat de DAE snelheid gewoon weer op het oude niveau ligt nu. Met de vorige versie ging de DAE ineens maar op 3-4x (en ja, met de error-correction op medium of low), terwijl in de daarvoorafgaande versies DAE op 13-18x ging.
Kijk hier voor de wijzigingen in EAC van de laatste tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee