Driver-update: ATi Linux Driver 8.24.8

ATi logo (kleiner) ATi heeft gisteren nieuwe display drivers voor Linux uitgebracht. Ze kunnen hun werk doen op alle kaarten vanaf de Radeon 8500 en zijn beschikbaar voor een 32-bits en 64-bits omgeving als closed source-driver. Deze driver voegt naast ondersteuning voor een aantal kaarten uit de X1000-serie voor zowel de desktop- als Mobility-variant ook hardwareversnelling voor het afspelen van video op met Avivo uitgeruste videokaarten toe en lost enkele problemen op, waaronder visuele problemen in het spel Quake 3. Het volledige changelog ziet er als volgt uit:

New Features
 • New Product Support
  • Radeon X1900 series
  • Radeon X1800 series
  • Radeon X1600 series
  • Radeon X1300 series
  • Mobility Radeon X1800
  • Mobility Radeon X1600
  • Mobility Radeon X1400
  • Mobility Radeon X1300
 • 3D accelerated video playback on Avivo
Resolved Issues
 • Quake 3: Texture corruption is no longer noticed when playing the game on systems containing an ATI Radeon 8x00, Radeon 9000, Radeon 9100, Radeon 9200, or Radeon 9250 product
 • The ATI Installer no longer inconsistently backs up and recovers existing XF86 and Xorg config files.
 • The ATI Uninstaller /usr/share/fglrx/fglrx-uninstall.sh, can now be executed from any path
Known Issues
 • Attempting to install the ATI Proprietary Linux driver on distributions that have updated certain 3D components outside of the stock XOrg 6.8.2 may result in the driver not initializing 3D applications properly.
 • TV Display is Corrupt After Switching Resolutions.
 • Running two X servers simultaneously results in the system failing to respond.
 • X Server may fail to load when using an ATI Radeon X1x00, 512MB product with certain motherboards.
 • TV Out is currently not supported on the ATI Radeon X1x00 products.
 • Toggling between console mode and X Server graphical mode may result in a system hang.
 • A system hang may occur when attempting to resume from hibernation mode.
[break]De volgende downloads zijn beschikbaar:
*ATi Driver Installer version 8.24.8 voor 32-bits versie van Linux
*ATi Driver Installer version 8.24.8 voor 64-bits versie van Linux[break]
ATi Radeon X1900 XTX
Linux gebruikers met een ATi Radeon X1900 kunnen nu ook blij zijn.
Versienummer 8.24.8
Besturingssystemen Linux
Website ATi
Download https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-8.24.8-x86.run
Bestandsgrootte 34,60MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Lees meer

Reacties (25)

Wijzig sortering
Known Issues
# Toggling between console mode and X Server graphical mode may result in a system hang.
Oftewel, een simpele herstart van je X Server kan ervoor zorgen dat je systeem hangt. Maar ook het afsluiten van je X Server, of simpelweg uitloggen (=herstart) kan ervoor zorgen dat je systeem hangt. Ik heb een ATI Mobility Radeon X300 en die hangt dus vrijwel elke sessie.

Tot de tijd dat ze dit gefixed hebben gebruik ik de open source driver 'ati' wel.
Je bedoelt de standaard X.org ATI driver of wat ?? Link please :)
Gepost door mars, de echte - donderdag 13 april 2006 15:14
Die lijst met known issues is echt om te huilen zeg. Voor mij geen ati.
Opzich wel triest ja, maar als je Gamer bent en ook Windows gebruikt is ATI toch wel de way to go wegens HDR+AA momenteel imho.

* nero355 wacht wel gewoon, handig zo'n 2de systeem met GF2 MX400 :+
Tot de tijd dat ze dit gefixed hebben gebruik ik de open source driver 'ati' wel.
Deze bugs staan volgens mij al een jaar open. In de changelog zie ik ook steeds maar kleine toevoegingen (op support voor andere modellen na).

Zoals ik bij het item met de nvidia linux driver uit de tracker opmerkte is het toch wel een schril contrast...
gamen met linux _o-
+2Anoniem: 116446
@Bever!13 april 2006 17:23
Ik speel Quake 3 + 4, Unreal 2004, Nexuiz, Alien Arena gewoon native onder SuSE 10.0 AMD 64 BIT. en snel !
Spelen is geen probleem.
Installeren ook niet, Loki maakt speciaal installers voor deze spellen.
Zowel native linux spellen als Windows spellen onder Linux.
http://www.liflg.org/

BTW Nexuiz is een erg gaaf spel (FPS) en FREE.
www.nexuiz.com
Doom 3 en Quake IV zijn anders wel sneller op Linux dan op raampjes hoor. Als gamebakkers nou eens meer OpenGL gebruikten dan Direct-X (of als iemand Direct-X draaiende krijgt op Linux) dan is er gewoon goed mee te gamen...
+1Anoniem: 157515
@Andros13 april 2006 16:54
Cadega, wine
die 2 kunnen direct X apps onder linux laten draaien..
Maar dan krijg je problemen met de snelheidskwestie.
Als ik deze lijst vergelijk met de laatste changelog van de Catalysts vind ik dit toch een redelijke schande. De "Known bugs" lijst langer dan de "Resolved Issues", like WTF. Gaat het zo slecht met ATi dat ze niet wat meer geld in het linux team kunnen pompen?
ATi besteed niet meer geld aan Linux dan het marktaandeel is in vergelijking tot het marktaandeel Windows. Ik geloof dat zo'n 5% van de resources nu naar Linux gaat en de rest gaat naar Windows. Overigens heeft ATi het vooruitzicht geprojecteerd dat ze verwachten dat dit eventueel naar 10% kan groeien binnen een paar jaar. Als dat gebeurt dan schalen ze de resources mee. Hele logische beslissingen dus eigenlijk.

Overigens heeft ATi in het afgelopen jaar toch wel het een en ander aan Linux developers aangetrokken en is Linux nu officieel onderdeel van het Catalyst programma waardoor nu elke twee maanden officiele Linux drivers komen. Windows krijgt ze elke maand, dus eigenlijk mag je wel blij zijn dat dit nu wat frequenter gebeurt. Voor hetzelfde geldt had ATi ook de 1:20 verhouding ipv de 1:2 gebruikt bij de releases en dan was je nog verder van huis.
de frequentie is niet belangrijk, het gaat om de kwaliteit en de bugfixes, dat stelt imho geen ruk voor bij deze drivers.

Ik geloof er ook niets van dat ati 5% van hun driver development $$ aan linux en osx besteed, er zit ws 1 iemand in zn vrije tijd wat aan te klooien gezien de extreem trage progressie, mag van mij maar dan moeten ze niet denken dat ik hun kaarten aanschaf :P
In plaats van alleen maar commentaar te leveren over hoe slecht het wel niet volgens jou gesteld is, is het misschien handig om ook je gal (wel onderbouwd) hier te posten:

http://www.rage3d.com/board/forumdisplay.php?f=88

In het Rage3D Linux Driverforum zitten ATi medewerkers die over Linux gaan. Zij staan altijd zeer open voor commentaar van eindgebruikers en doen hun best om eventuele problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Phoronix heeft trouwens een aantal interessante artikelen over deze driver online gezet. Hieruit blijkt dat er zeker stappen vooruit zijn gemaakt en dat zelfs de image quality onovertroffen is. En ik weet dat veel Linux gebruikers een goede video-weergave zeer belangrijk vinden en dan is dit zeker iets wat je niet over het hoofd mag zien:
One of the decisive advantages to the X1000 series, however, is the image quality. Even with the frame-rate performance falling short of the desired goals, we felt the image quality with the Radeon X1800XL was clearly superior to its competition. In our opinion, from watching movies using mplayer to running Quake 4, the image quality all around was noticeably cleaner and more vibrant than what was presented with the NVIDIA GeForce 7800GTX
ATi Radeon X1800 Linux Preview:
http://www.phoronix.com/vr.php?view=6292

ATi 8.24.8 Display Drivers:
http://www.phoronix.com/vr.php?view=6290

Om dan maar even af te sluiten met deze quote:
As demonstrated today ATI is certainly working hard at extending their hands to its Linux users, and we are certainly interested with whatever else ATI's Linux department may bring to the table this year in their monthly installments. From mobile solutions to media setups and workstations, ATI is dedicated on capturing segments of the Linux market and conquering the competition -- especially from what we have seen today, and it looks like they are slowly but surely starting to succeed.
Zoals je ziet is ATi in ieder geval op de goede weg, ondanks dat er maar een klein gedeelte van de resources aan besteed wordt.
In plaats van alleen maar commentaar te leveren over hoe slecht het wel niet volgens jou gesteld is, is het misschien handig om ook je gal (wel onderbouwd) hier te posten:
waarom is dat nodig, de meeste zaken die relevant zijn: snelheid, features en het niet oplossen van jaren oude bugs die weet men daar al, natuurlijk worden de drivers beter maar wat ik bedoel is dat er voor die veronderstelde 5% resources die er aan uit zouden worden gegeven toch helaas bitter weinig progressie in lijkt te zitten (de apple drivers zijn beter terwijl die markt kleiner is)

persoonlijk denk ik dat het ook wel met het feit te maken heeft dat ati graag in de gunst van microsoft blijft wat betreft direct3d updates (ze hebben niet voor niets opengl lange tijd genegeerd bij ati) en daarom toch de driver development geen prioriteit geeft.
Phoronix heeft trouwens een aantal interessante artikelen over deze driver online gezet. Hieruit blijkt dat er zeker stappen vooruit zijn gemaakt en dat zelfs de image quality onovertroffen is. En ik weet dat veel Linux gebruikers een goede video-weergave zeer belangrijk vinden en dan is dit zeker iets wat je niet over het hoofd mag zien:
tja, waarom zou je een dure op direct3d gerichte kaart kopen die een marginaal (voor het gros van de mensen onzichtbare) betere beeldkwaliteit zou hebben maar wel kwa performance achterblijft op een kaart van de vorige generatie? vergeet niet dat de beeldkwaliteit waar phoronix het over heeft een gevoelsmatige kwaliteit is.
het enige interessante is dat ati van plan is nu eindelijk ook eens naar de tivo support te kijken in linux en support voor hun hw video feature willen gaan inbouwen.

Al met al een verbetering maar nog steeds te weinig te laat, zeker als ik kijk naar de major issues die al meer dan een jaar in de bug lijst staan, iets wat mij de indruk geeft dat ati linux support niet vanzelfsprekend vind
Als je ziet dat er de afgelopen maand (en nu maakt het niet uit of het er 1 of 2 zijn) slechts 1 enkele bug is opgelost (de andere twee zaten in de installscript) dan heb ik toch mijn twijfels over de manuren die eraan besteed worden.

Vorig jaar maakte ATi nog bekend dat men meer zou gaan doen voor de linux gebruikers, maar als je dan bekijkt dat deze zogenaamde stabiele drivers op eenvoudige wijze de x-server doen vastlopen dan is het droevig gestelt.

Tot mijn grote spijt heeft mijn laptop een ATi kaart en zie ik me regelmatig genoodzaakt tot een reboot enkel en alleen omdat ik niet fatsoenlijk kan uitloggen.
ATi released zijn drivers toch echt om de maand. Vanaf November 2005 hebben ze elke maand een nieuwe driver gereleased.
Is dit nu een betere driver dan de fglrx?
Kan deze driver overweg met XGL?
Dit is de fglrx ;)

En, nee, hij is niet beter (tenzij je een X1xxx-serie hebt)
xgl->dat kon ie al.(gedeeltelijk)
+1Anoniem: 116446
13 april 2006 20:53
Deze driver is <font color="#66ff00">oke</font> !
<font>? Ga je mond spoelen! :+
+1Anoniem: 42145
13 april 2006 19:08
Jammer toch dat ATI zo slecht blijft voor Linux. Eigenlijk is er maar 1 oplossing en dat is dat Linux snel meer mark aandeel moet krijgen. Nu was dat enkele jaren geleden niet denkbaar omdat er vooral weinig user applications waren. Nu met OpenOffice 2.0, FireFox, The Gimp, etc dek je toch al heel veel gebruik af.

Opzich heeft ATI wel ervaring met non-windows drivers. Ze bakken immers ook drivers voor Mac OS X. Die driver structuur is helaas absoluut niet te vergelijken met die van Linux, maar het geeft wel aan dat ATI buiten Windows kan kijken.
Volgens mij moet deze bij "Driver Updates" staan ipv "Software Updates"
Eindelijk support voor recente kaarten....
Die lijst met known issues is echt om te huilen zeg. Voor mij geen ati.
Nog steeds diezelfde "known issues" ... Van mij mogen ze deze fixen. Ze zijn belangrijker dan Quake3 volgens mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee