Driver-update: ATI Catalyst Linux Display Driver 8.5

AMD logo (60 pix) AMD heeft nieuwe Linux-drivers uitgebracht voor zijn ATI Radeon-videokaarten. De download is een kleine 55MB groot, maar deze kan zowel voor 32bits- als 64bits-omgevingen worden gebruikt. Versie 8.5 van de Linux-driver kan overweg met versies 6.7 tot en met 7.3 van X.org, Linux-kernel 2.6 en hoger en glibc 2.2 of 2.3. Linux-kernel 2.4 en Xfree86 4.3 worden niet langer ondersteund. De laatste versie die dat deed was versie 8.42.3. De belangrijkste verbetering in deze release is de introductie van Mipmap Detail, Catalyst AI en AA-filters in het Catalyst Control Center. Het volledige changelog van deze release ziet er als volgt uit:

New Features
 • This release of the Catalyst Linux software driver introduces Mipmap Detail, Catalyst A.I., and AA Filters in the 3D ORCA page of the Catalyst Control Center Linux Edition.
Resolved Issues
 • Support for video playback on the second head in dual head mode is now available.
 • Unresolved symbols in Xorg log under RHEL 4u6 32 and 64 bit no longer occur.
 • The desktop background color is no longer displayed incorrectly when using xcommgr.
 • Change VT no longer fails when kernel module is not loaded.
 • Switching to the virtual terminal multiple times no longer results in X displaying corruption.
 • Catalyst Control Center: The Preference page is now localized for all supported languages.
 • The Linux kernel module is no longer installed to wrong location if the Linux kernel is updated.
 • Random system hangs no longer occur when calls to the ATI driver are made from Ring3.
 • X window no longer fails to respond when GoogleEarth is maximized.
 • A segmentation fault no longer occurs when running SPECViewperf on systems containing an ATI FireGL V5100 series product and running SUSE 10.3 x86.
 • Enabling Composite extension no longer displays 8x AA for graphic cards that do not support 8x AA under the Ubuntu 7.10 operating system.
 • Display corruption is no longer noticed at logon when compiz is enabled.
 • Launching the glxgears application no longer results in segmentation faults.
 • GoogleEarth: Launching the application in horizontal mode on a system running X no longer results in corruption being noticed.
 • Specviewperf 8.1 64 bit version: Segmentation faults no longer occurs on IGP systems.
 • Maya 2008: Moving the render window no longer results in the operating system failing.
 • Glxgears corruption is no longer noticed in big desktop mode.
Known Issues
 • Desktop corruption may be noticed when dragging the overlay/video when using dual-display mode.
 • Bandwidth corruption may be noticed when setting the desktop resolution to 2048x1536 on systems containing an ATI Radeon HD 3200 series of product.
 • SECAM, NTSC or PAL signal changes when using aticonfig or Catalyst Control Center but does not apply to the TV display output.
 • Running X server without a window manager may result in the X server flashing green for a moment, going black, and the computer becoming unresponsive.
 • Desktop corruption may be noticed when dragging the overlay/video when using dual-display mode.
 • Connecting a CRT display device to a system containing an ATI Mobility Radeon X1600 product may result in the display device flashing multiple times or failing to display an image when attempting to launch the Catalyst Control Center.
 • Corruption may be noticed when connecting a DFP display device to a system running X after setting the TV mode to 1080i.
 • Quake 3 Arena (demo): Segmentation faults may occur when attempting to play the game.
 • Specviewperf: Launching the application may result in the Linux operating system failing to respond.
 • Opening a terminal and running semi-automated DPPT tests via lnxtest.sh may result in the operating system failing to respond.
 • A segmentation fault may occur when running SPECViewperf on systems containing an ATI FireGL V5100 series product and running SUSE 10.3 x86.
 • FGL_GLXGEARS or GLXGEARS: X may fail to respond when launching either of the applications.
 • Maya 2008: Various comparison failures may be noticed.
 • The X Server may fail to reset clearly when AIGLX is enabled.
 • DiscoveryStudio1.7: The print preview and save as functions may fail to work properly.
 • SPEC Viewperf 8.1: A performance drop may be noticed when running the application under Linux.
 • Maya2008: The hardware render buffer may fail to render/display the image.
 • May2008: The hardware render Perl script may display an error message when rendering.
[break]
ATi Catalyst Linux Display Driver logo (410 pix)
Versienummer 8.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64, Linux IA-64
Website Amd
Download https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/64bit/ati-driver-installer-8-5-x86.x86_64.run
Bestandsgrootte 54,40MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Lees meer

Reacties (36)

Wijzig sortering
Deze drivers zijn echt een vooruitgang! Ze hebben naast ondersteuning van de Linux 2.6.25 kernel onder andere een stuk betere 2D performance en Catalyst AI :). Zie hier voor een wat uitgebreidere bespreking van deze driver.
@ phobosdeimos en van_Stijll:

Ik vind het wel een beetje kort door de bocht om te zeggen dat de drivers van Ati "slecht" zijn in kwaliteit, snelheid en stabiliteit. Het installeren valt inderdaad niet mee, al komt bij een distro als Ubuntu dan de hardware herkenning om de hoek kijken die netjes aan je vraagt of je de closed-source drivers wilt installeren. En als je de meest recente catalyst wilt gebruiken, dan kan je op http://www.ubuntuguide.org een goede guide te vinden over hoe je de drivers kan compileren voor je kernel. Tot nu toe heeft het bij mij altijd gewerkt. En die keren dat het niet werkte, kwam het omdat ik zelf iets fout had gedaan en niet omdat de guide niet deugde.

Ik gebruik al jaren Ati kaarten i.c.m. Linux en heb geen klagen. Nu heb ik een X1950 Pro. Q3, Q4, Doom3 draaien er allemaal beter op dan in windows. Ook in Wine en Cedega loopt het goed. Niet alles gaat even soepel daarin, maar ja, dat heb je nou eenmaal met cross-platform gaming.

Ik ben iig erg te spreken over deze ontwikkeling van AMD/Ati!
Zijn er niet veel mensen die de linux kernel 2.4 draaien? Ik was zelf snel met de overstap naar 2.6, maar volgens mij zijn er ook nog distributies die 2.4 standaard meeleveren (slackware dacht ik o.a.), of is dat meer voor servers?
Slackware is al sinds 12.0 standaard bezig met 2.6 kernel. Nu is sinds een week of 2 12.1 uit, die ook op 2.6 draait. De 2.4-serie wordt vooral nog gebruikt in distro's als IPCop en Smoothwall, die gebruikt worden om een oude pc (pentium1 en 2 gevallen) in een firewall om te toveren. Die hebben meestal uberhaupt geen videokaart en/of beeldscherm, laat staan een moderne ATI-videokaart.
Anoniem: 197965
@Wwwillem24 mei 2008 20:19
Fedora, SuSE, Ubuntu, etc. Alle grote jongens op de desktop gebruiken al lang versie 2,6
In embedded linux kom je nog wel heel vaak 2,4 kernels tegen maar die zitten niet op ati drivers te wachten.
Op een desktop heb je helemaal geen zin in 2.4. Alle ontwikkeling is gefocust op 2.6 tegenwoordig, en alle desktop software haakt in op features van recente 2.6 kernels.
Anoniem: 56708
@Wwwillem31 mei 2008 16:23
slackware heeft ook kernel 26 hoor, en slackware is niet per definitie voor servers. Ubuntu zonder gui kan dat ook prima. Ati game kaart gebruiken onder een server omgeving klinkt ook niet echt logisch. De driver heb je dan sowieso niet nodig lekker cli :) .
Ik heb zelf Ubuntu Hardy prima aan de praat met ATI-9800, inclusief hardware acceleratie voor het afspelen van video's.
Het ENIGE wat ik merk, is dat zodra ik hardware acceleratie inschakel EN compiz tegelijkertijd heb ingeschakeld, dat de WINDOW waarin een video hoort af te spelen, zwart is.
Maar als de video full-screen is, werkt het prima.

DUS heb ik in de opties ingesteld dat als ik een filmpje aanklik, het meteen full-screen geopend wordt.

Het zal ooit wel eens gefixed worden, maar ik kan er niet wakker om liggen. Ubuntu werkt verder héérlijk.
Ik had dat het beeld half zwart was, de andere helft flikkerde. Ik had toen sudo aticonfig --overlay=Xv gedaan, bij mijn videoplayer XVideo output geselecteerd, stuk beter. Ziet er prima uit, geen geflikker of zwart beeld meer. Ik gebruik nu geen Compiz meer, omdat ik het ten eerste niet echt meer nodig vind en ten tweede hibernate niet werkt als ik het heb gebruikt (uitzetten heeft dus geen nut, kan pas naar hibernate na een clean boot met Compiz uit).

Even wat anders, heeft iemand de powersave optie voor laptops werkend gekregen? Ik heb de x1400 mobility radeon en ik had eerst dat zodra ik op accu werkte hij naar powerstate 1 ging, en met lader eraan naar powerstate 2 (low voltage en normal value).
Eindelijk, nu maar eens proberen : Support for video playback on the second head in dual head mode is now available.
Bug stond er al in zolang ik me kan herinneren.
Ik heb daar lang last van gehad. Sinds 8.4 ben ik de nieuwe driver versies gaan gebruiken en heb ik texturedVideo aan gezet zodat ik toch films op mijn tv kon kijken met de nieuwe driver releases.

Deze bug stond er bij de vorige driver release (18 april ofzo) precies één jaar in. Ik ben dan ook heel erg blij dat het eindelijk opgelost is. De driver gelijk geinstalleerd en ik kan nu zonder texturedVideo aan te zetten ook dvd's en andere films op mijn tv kijken (in dual head mode dus)!
Nu nog rotation in de drivers, en we hebben alles :)
Dual screen met twee verschillende resoluties, waarvan 1 breedbeeld en 1 niet, waarbij de EDID van de 4:3 TFT genegeerd wordt, lijkt me ook wel wat. Nvidia kan het wel.

[Reactie gewijzigd door Confusion op 31 mei 2008 10:29]

Sinds kort zit ik op het werk opgescheept met een Ati videokaart in een laptop, en kom ik voor het eerst in aanraking met de drivers van Ati, onder linux.
Echt rampzalig slecht.
De kwaliteit, snelheid en stabiliteit van Ati linux drivers is te vergelijken met Nvidia van 8 jaar geleden. Echt triest.
vergelijkbaar met nvidia 8 jaar geleden? volgens je profiel was je toen 16... gezien de staat van linux 8 jaar geleden vindt ik het erg onwaarschijnlijk dat je er toen al mee bezig was laat staan er iets van begreep (dat was de tijd dat je 3 à 4 keer je installatie opnieuw deed om alles goed te krijgen, binaire drivers installeren deed je op hoop van zegen, 50% kans dat je systeem niet meer zou opstarten meestal moest je achteraf via de console de troep gaan opruimen, ook bij nvidia kaarten)
gezien de staat van linux 8 jaar geleden
Volgens mij denk jij aan 12 jaar geleden. In 2000 vond ik de tijd rijp om definitief op linux over te schakelen en heb ik nooit meer naar Windows omgekeken. Wat betreft nvidia heb je gelijk; phobosdeimos overdrijft, maar ik denk ook niet dat je de '8' letterlijk moet nemen. 4 Jaar is ook teveel achterstand.

[Reactie gewijzigd door Confusion op 31 mei 2008 10:30]

Anoniem: 8504
27 mei 2008 21:59
Heeft hier niemand problemen met tearing als er op hogere resoluties video via bv. xvideo wordt afgespeeld? Dit is namelijk voor mij de enige reden waarom ik geen XBMC onder Linux kan draaien.. Snif..
Ik kreeg gisteren een Fglrx update binnen voor Ubuntu Hardy AMD64, met, denk ik, de nieuwe driver. Best snel. Mensen met Ubuntu Hardy hoeven dus niet meer te "spelen" met de manual install. Scheelt weer wat ergernis waarschijnlijk.
Hoop dat en passant mijn probleem zal worden opgelost:

In Kubuntu Hardy werkt de normale procedure om de computer af te sluiten / te rebooten niet door de Catalyst drivers. De enige methode is met 'sudo poweroff'.

Iemand ook dit probleem? En dit wellicht niet meer na installatie van 8.05?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee