Door Willem de Moor

Redacteur

Vijf mitx-behuizingen Round-up

Klein maar fijn

09-12-2015 • 06:00

126

Multipage-opmaak

Inleiding: klein maar fijn

Bij Tweakers testen we over het algemeen atx-behuizingen in het duurdere segment, maar juist de kleinere behuizingen winnen steeds meer aan populariteit. Eerder reviewden we daarom een sextet matx-behuizingen en dit keer is een nog kleinere variant aan de beurt: mitx-behuizingen.

Er was een tijd dat er voor mitx-behuizingen slechts een zeer beperkt aanbod aan moederborden beschikbaar was. Je kon kiezen uit een handjevol bordjes voor socketed processors en natuurlijk de bekende Atom-bordjes, zoals de N330. Inmiddels kun je vrijwel elke Intel-processor in een mitx-bordje proppen, tot een 2011-3-socket toe. Gek genoeg zijn mitx-bordjes voor AMD-processors wat minder gangbaar, maar ook voor die processors en apu's kun je de kleine bordjes vinden.

Het leuke van een mitx-systeem is dat je niet meer gebonden bent aan een trage processor, maar tegenwoordig kun je topmodellen in mitx-borden prikken. Die borden zijn inmiddels volwaardige, uiteraard kleinere, varianten van topborden, waarmee je kunt overklokken en een high-end gamesysteem kunt bouwen. We hebben daarom vijf in de Pricewatch populaire mitx-behuizingen van evenzoveel fabrikanten uitgezocht en getest. Zo hebben we wat vergelijkingsmateriaal voor toekomstige reviews van deze compacte behuizingen.

Mitx-roundup

Cooler Master Elite 110

Minpunten

  • Weinig ruimte voor cpu-koeler
  • Ruimte voor korte videokaarten

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Getest

Cooler Master Elite 110

Prijs bij publicatie: € 42,-

Bekijk product

Cooler Master heeft met de Elite-series de belofte gedaan behuizingen met high-end features tegen een relatief lage prijs te leveren. Bovendien biedt de Elite 110, net als de overige behuizingen in de serie, een stevige bouwkwaliteit, zo claimt Cooler Master. We hebben de Elite 110, de nieuwste in de Elite mitx-serie, uitgezocht voor deze round-up. De behuizing kost ongeveer 42 euro.

De Elite 110 is een wat gedrongen behuizing met een breedte van 262 millimeter, een hoogte van 214 millimeter met poten, en een diepte van slechts 256 millimeter. Zonder pootjes en frontje blijven daar 209mm hoogte en 220mm diepte van over, goed voor een volume van net 12 liter. Cooler Master heeft echter nog een trucje, want de voeding steekt twee en een halve centimeter uit om iets meer ruimte te creëren. Ook achter het frontje heb je stiekem nog wat ruimte. De meegeleverde 120mm-ventilator is daar gemonteerd om geen ruimte in de behuizing zelf in te nemen.

Cooler Master Elite 110
Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110

Het frontje bestaat uit een rooster met daarachter een plastic honingraatstructuur. Het stoffilter kan alleen verwijderd worden door de metalen tabjes van het rooster om te buigen en het rooster weg te halen. Je kunt de ventilator daar verwijderen en er een radiator van 120mm voor in de plaats schroeven; dat is de enige plaats waar je koeling kwijt kunt. Rondom het rooster zitten nog extra luchtsleuven en middenonder prijkt het Cooler Master-logo. Dat logo doet tegelijk dienst als powerbutton, compleet met verlichting. De rest van de frontpaneelconnectors zit aan de linkerzijkant van het frontje. Bovenaan zit een nietgebruikte, loze cut-out, die voor een extra usb-poort gebruikt kan worden. Eronder zitten twee usb 3.0-poorten, met daaronder weer de twee audioaansluitingen. Een hdd-led en resetknop completeren de aansluitingen.

De twee zijpanelen en het bovenstuk vormen een geheel en moeten dus als een complete kap afgenomen worden. Op alle drie vlakken zitten roosters die uit rechthoekige gaten bestaan, waarbij alleen bovenop een soort filter onder het rooster zit. Aan de achterkant hebben we de eerder genoemde uitstekende nis voor de voeding met eronder de uitsparing voor het i/o-shield. Daarnaast zijn de gebruikelijke twee uitbreidingsslots te vinden. Aan de onderkant zitten vier hardplastic pootjes.

Aan de binnenkant zitten weinig features; het moederbord wordt op de bodem geschroefd en er zijn enkele metalen lusjes beschikbaar om kabels vast te binden. Aan het paneel van de linkerzijkant kunnen twee 3,5"- of 2,5"-drives worden bevestigd. De 3,5"-drives aan de zijkant worden direct op het metaal geschroefd, terwijl de 2,5"-drives daar met rubberen ringen worden bevestigd. Aan de bovenkant worden alle drives direct op het metaal geschroefd.

Cooler Master Elite 110 - inbouw

Een harde schijf kun je het best aan de bovenkant links of in het bovenste slot aan de zijkant bevestigen om de airflow naar de roosters zo veel mogelijk vrij te houden. Ook blokkeert het inbouwen van een ssd in het onderste slot van het zijpaneel de luchttoevoer van een videokaart behoorlijk. Het is toch al lastig om in een dergelijke kleine behuizing kabels weg te werken en voor voldoende luchtstroom te zorgen. Een goede planning en veel kabelbinders zijn dus van belang.

Corsair Obsidian 250D

Corsair heeft in zijn Obsidian-serie, die is voorbehouden aan zijn topmodellen, de 250D uitgebracht. Op papier is het een mitx-behuizing, maar dan wel een uit de kluiten gewassen exemplaar. Zonder poten is de 250D ongeveer 275mm breed, 265mm hoog en 310mm diep, zonder het frontje mee te rekenen. Rekenen we dat wel mee, dan tekenen we ongeveer 343mm op voor de diepte en inclusief de pootjes is de hoogte 290mm. Je werkruimte bedraagt dus ongeveer 22,6 liter en daarmee is de 250D een van de grootste in de test.

Aan de voorkant vinden we een klepje dat met drukknoppen losgeklikt kan worden. Het klepje is van plastic, maar bevat een dun laagje geborsteld aluminium. Daarboven vinden we een 5,25"-drivebay van hetzelfde materiaal, geflankeerd door een vijf bij vijf centimeter groot vierkant met een powerbutton aan de linkerkant, en eenzelfde vierkantje met twee usb 3.0-poorten en audiopoorten aan de rechterkant. Het frontje wordt omlijst door een plastic 'trechter', waardoor lucht aangezogen kan worden. Het plastic vormt tegelijk de pootjes.

Corsair Obsidian 250D
Corsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250D

De zijkanten bestaan voor ongeveer de bovenste twee derde uit roosters met daarachter magnetische stoffilters. De bovenkant heeft een venster dat de achterste helft beslaat en een blik biedt op het interieur. Aan de achterkant vinden we een rooster bovenin voor twee 80mm-ventilators en twee uitbreidingsslots ernaast. Het i/o-shield komt daaronder, net onder het midden van de behuizing. Aan de onderkant zit de uitsparing voor de voeding rechtsonder met ernaast een roostertje dat de drivebays afdekt. Achter het rooster treffen we vier plastic drivesledes aan: twee voor 2,5"-drives en twee voor 3,5"-drives.

Na het wegnemen van de zijpanelen en het bovenste paneel kunnen we gaan inbouwen. Van bovenaf gezien hebben we een U-vormige drivetray voor 5,25"-drives, met een toolless lockingmechanisme. Het moederbord wordt boven op de voeding bevestigd, op een plaat die de behuizing min of meer in compartimenten verdeelt. De ruimte voor de voeding blijft op de kabels na goeddeels leeg en hetzelfde geldt voor de ruimte erboven, waar het mitx-bord ophoudt. Die ruimte wordt uitsluitend voor een enkele videokaart gebruikt; de rest is loze ruimte.

De koeling bestaat uit een 140mm-ventilator aan de voorkant, maar er is ruimte voor een 200mm-ventilator of een dikke 140mm-radiator voor waterkoeling. Aan de rechterzijkant is een 120mm-ventilator voorgeïnstalleerd, met plaats voor een tweede. Hier kan ook een radiator worden ingebouwd, ditmaal tot 240mm, maar dat moet wel een dunne variant zijn. Aan de achterkant is nog plaats voor twee 80mm-ventilators. Alle ventilatorroosters, met uitzondering van die aan de achterkant, zijn voorzien van stoffilters.

Corsair Obsidian 250D - inbouw

Met zoveel ruimte is het inbouwen eenvoudig. De enige restrictie is de lengte van de videokaart; die mag 290mm lang zijn, hoewel het inbouwen wat krap kan zijn tussen de bovenkant van de 250D en het moederbord. Voor processorkoelers heb je maximaal 145mm ruimte, wat high-end luchtkoelingen uitsluit. Dan zul je van de waterkoelmogelijkheden gebruik moeten maken. Wel zijn de drives wat lastig aan te sluiten in de drivebay en is de montage van de voeding niet superhandig met de losse bracket. Verder is er bijzonder veel loze ruimte in de 250D, waardoor het formaat niet helemaal strookt met de inbouwmogelijkheden.

Fractal Design Core 500

Fractal Design heeft met de Core 500 een mitx-behuizing ontwikkeld waarin een compleet, krachtig systeem moet passen. Daarbij moeten ruimte voor high-end componenten en stevige koeling hand in hand gaan met het bekende Zweedse, minimalistische ontwerp. De Core-serie is niet de meest luxueuze, maar eerder het budgetsegment van Fractal Design. Anders dan bijvoorbeeld de Define-behuizingen zijn de Core-kasten niet bedoeld als stille behuizingen, maar moeten ze veel waar voor hun geld bieden. Ze zijn ook wat meer op gaming gericht, met flink wat luchtroosters.

Zonder pootjes is de Core 500 aan de voorkant 250mm breed en 203 millimeter hoog; met pootjes komt daar ongeveer een centimeter hoogte bij. De diepte van de Core 500 bedraagt zonder het frontje 340mm en 370mm met het plastic front meegerekend. Daarmee heeft de Core 500 een werkvolume van ongeveer 17,3 liter; met het frontje en de voetjes meegerekend komt dat op 19,7 liter.

Fractal Design Core 500
Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500

De voorkant is gemaakt van plastic met een imitatiealuminium afwerking. Onderin staat het logo van het bedrijf en middenbovenin is een klepje voor 5,25"-drives aangebracht. De twee afgeschuinde zijkanten zijn voorzien van metalen roostertjes voor de aanvoer van koele lucht, afgeschermd met een stoffiltertje. Achter het frontje heeft FD een bevestigingspunt voor een ssd aangebracht, met een gaatje in het metalen chassis om kabels voor de ssd doorheen te halen. Boven in het frontje is een uitsparing gemaakt voor de frontpaneelconnectors en powerbuttons. Die bestaan uit twee usb 3.0-poorten en twee audioaansluitingen, een power- en een resetknop.

De Core 500 heeft geen afzonderlijke zij- en bovenpanelen; dat is, heel retro, één geheel dat je eraf schuift als je vier kartelschroeven losmaakt. Aan de bovenkant en beide zijkanten zijn roosters aangebracht. De rechterzijkant heeft maar een klein roostertje zonder stoffilter voor de achterkant van de voeding, maar de linkerzijkant en bovenkant hebben over de volle lengte een rooster mét stoffilter. Achterop vinden we een uitsparing voor het i/o-shield met ernaast twee met witte plaatjes afgedekte uitbreidingsslots. De rest van de achterkant bestaat grotendeels uit een rooster voor de 140mm-ventilator.

Als we de buitenkant verwijderen, kunnen we het interieur van de compacte behuizing bekijken. Bovenin zit een frame dat bedoeld is voor een 280mm-radiator, maar dan past een 5,25"-drive niet meer in de onderliggende bay. Onder die 5,25"-drivebay zit een 3,5"-drivebay en verder is de binnenruimte leeg. Achterin, op de bodem, dien je het mitx-bord te monteren met de voeding ervoor. Omdat je natuurlijk je eurostekker niet in de zijkant kunt prikken, heeft Fractal Design een interne verlengkabel voor de voeding bedacht.

Aan de rechterzijkant zijn nog twee 2,5"-drives te monteren en aan de andere kant van de montageplaat is ruimte voor nog eens twee 3,5"-drives. In totaal herbergt de Core 500 dus drie 2,5"-drives, twee 3,5"-drives en een 5,25"-exemplaar. Gezien de compacte afmetingen is dat niet slecht, temeer omdat er ook videokaarten tot 31 centimeter in passen, en er is ruim 17 centimeter voor processorkoelers beschikbaar.

Fractal Design Core 500 - inbouw

Met minder werkruimte is het inbouwen wat krapper. Gek detail: de kabel voor het aansluiten van de voeding is iets te lang. Bovendien zitten de kabels van de voeding nogal in de weg als je een langere videokaart, toch een van de bestaansredenen van deze behuizing, wil inbouwen. Verder is het niet mogelijk een ventilator op de voorste positie op het frame bovenin te monteren als je ook een optische drive wil inbouwen. Bovendien moet de drivecage voor de 5,25"- én 3,5"-drive verwijderd worden als je een radiator inbouwt. Die metaalbak moet toch al uit de weg als je aan de slag gaat in de behuizing en dat gaat niet erg handig. Behalve één of twee ventilators, of een radiator bovenin, kun je geen extra koeling in de Core 500 kwijt naast de voorgeïnstalleerde 140mm-ventilator achterin.

Silverstone Sugo SG13

Silverstone leverde de kleinste mitx-behuizing; uit de inmiddels bekende Sugo Series kozen we de SG13. Deze extreem compacte behuizing is niet bedoeld voor high-end gamesystemen, maar is er meer op gericht een zeer kleine desktop op je bureau of onder je tv te zetten. Hoewel de SG13 de kleinste is, zien we dat niet in de prijs terug; wat dat betreft is het een middenmoter. Het ontwerp is eenvoudig; een driezijdige, metalen shroud vormt de bovenkant en twee zijkanten, het frontje is overwegend van plastic en de bodem is gesloten. Achterop zit de i/o-shielduitsparing onderin, ernaast twee uitbreidingsslots en de atx-voeding zit bovenin.

De SG13 is slechts 220 bij 185 millimeter breed en hoog, en is 286mm diep. Zonder frontje is dat 265mm en van de hoogte gaat nog een centimeter af. Dan komen we op een intern volume van slechts 10,2 liter uit. Desondanks biedt de SG13 ruimte aan een videokaart met een lengte tot 267mm en een gewone atx-voeding. Die mag echter niet te groot zijn; voedingen tot 150mm lang kunnen ingebouwd worden en de processorkoeler mag slechts 61mm hoog zijn. Silverstone ziet echter liefst een compact waterkoelsysteempje ingebouwd, met ondersteuning voor 120mm- of 140mm-radiators.

Silverstone Sugo 13
Silverstone Sugo 13Silverstone Sugo 13Silverstone Sugo 13

De SG13 is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. We hebben de zwarte versie met een frontje dat uit een rooster bestaat getest. Dat fijne rooster heeft een subtiel patroon met driehoekjes en is omlijst door een plastic rand. Die rand heeft aan de zijkanten een rooster van hexagonen en aan de bovenkant zit een powerbutton met ernaast een resetknop, die alleen met een pen of vergelijkbaar object is in te drukken. De onderste rand herbergt de frontpaneelpoorten: twee usb 3.0-poorten en twee audioaansluitingen, en een wit Silverstone-logo. Als je de powerled-frontpaneelconnector aansluit, geven drie ledjes een lichtbalkeffect onder de rand van het frontje.

Een 5,25"-drivebay ontbreekt in het frontpaneel en ook wat harde schijven betreft zijn de mogelijkheden beperkt. Je kunt aan de bovenste metaalstrip, net voor de voeding, twee 2,5"-drives of een enkele 3,5"-drive vastschroeven en op de bodemplaat kun je nog een 2,5"-drive vastmaken. Ook wat koeling betreft is de SG13 beperkt; Silverstone levert geen enkele ventilator mee. De SG13 is standaard dus passief gekoeld door de drie roosters in de bekleding van de behuizing. Wel kun je een 120mm- of 140mm-ventilator of radiator voorin bevestigen. Een verwijderbaar stoffilter beschermt die inlaat dan.

Silverstone Sugo 13 - inbouw

Gezien de zeer beperkte ruimte is het inbouwen van componenten niet eenvoudig. Je moet al rekening houden met de restricties voor de hardware: een lage koeler, niet te grote videokaart en compacte voeding zijn verplicht. Een modulaire voeding is ook geen overbodige luxe en eventueel moet je zelf voor een ventilator zorgen. Voor het aansluiten van ssd's heb je overigens rechte sataconnectors nodig; haakse stekkers passen niet. Bovendien moeten die stekkers liefst kort zijn om niet met de voeding in de knoei te komen.

Thermaltake Core V1

Minpunten

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7,5

Getest

Thermaltake Core V1 Zwart

Prijs bij publicatie: € 43,-

Vanaf € 57,29

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Thermaltake heeft een geschiedenis van bijzondere behuizingen als de Level 10, die het met BMW ontwierp, en behuizingen van wat twijfelachtiger afkomst, waarbij iets te veel is afgekeken van wat de concurrentie doet. Dat het bedrijf ook prima in staat is om zijn eigen behuizingen te ontwerpen, laat het met de Core V1 zien. Thermaltake heeft daarmee een veelzijdig, compact systeem ontwikkeld, dat ook nog eens gezien mag worden.

Het frontje van de Core V1 bestaat geheel uit een metalen rooster met ronde gaatjes, dat rondgebogen is om de boven- en onderkant. Aan de onderkant prijkt het Thermaltake-logo in zilver. Bovenop heeft Tt een venster aangebracht en beide zijpanelen hebben een groot rooster dat het bovenste compartiment van de behuizing beslaat. Aan de linkerzijkant zitten de frontpaneelconnectors, die bestaan uit een resetknop onder, de audioaansluitingen erboven, daar weer boven de twee usb 3.0-poorten en bijna in het midden de grote powerknop met leds erboven.

Thermaltake Core V1
Thermaltake Core V1Thermaltake Core V1Thermaltake Core V1

Aan de achterkant treffen we centraal onderin de uitsparing voor de voeding. Erboven zit de uitsparing voor het i/o-shield met ernaast twee uitbreidingsslots. Naar boven vinden we nog twee roosters voor 80mm-ventilators. Aan de onderkant zit een roostertje voor de voeding, afgedekt met een verwijderbaar stoffilter. De behuizing staat op vier pootjes van ongeveer 19mm hoogte. Met die pootjes tekenen we een totale hoogte van 279mm op; zonder is dat 260mm. De breedte komt op 260 millimeter en de diepte bedraagt 302mm inclusief frontje en 260mm zonder frontje. De Core V1 is dus precies een kubus met zijdes van 260mm, wat een volume van 17,6 liter geeft.

Het frontje is met vier centimeter tamelijk diep, maar al die ruimte wordt niet verspild. Achter het frontje zit namelijk een forse 200mm-ventilator die de ruimte vult. Ook de frontpaneelconnectors zitten op een haaks pcb in deze ruimte. Ten slotte kun je een deel van de ruimte gebruiken voor je videokaart; een uitsparing in de behuizing laat de kaart uitsteken tot in het plastic frontje. Daarmee komt de maximale afmeting voor de videokaart op 285mm; de processorkoeler mag 140mm hoog zijn en voedingen tot 180mm lengte passen in het onderste compartiment.

In het onderste compartiment heeft Thermaltake twee drivesledes gemaakt die verwijderbaar zijn en ieder een 3,5"- en een 2,5"-drive of twee 2,5"-drives kunnen huisvesten. De eerder genoemde 200mm-inlaat aan de voorkant kan door een kleiner exemplaar van 140 of 120mm worden vervangen en ook een radiator van 120 of 140mm past hier. Het filter kan overigens niet zomaar schoongemaakt worden; het zit vast met de omgebogen metalen tabjes van het rooster van het frontpaneel.

Thermaltake Core V1 - inbouw

Dankzij een vrij flink intern volume én een slimme indeling levert het inbouwen van componenten in de Core V1 weinig problemen op. Een flinke voeding past zonder problemen in het onderste compartiment en je kunt redelijk wat opslag kwijt in de behuizing. Het is wel jammer dat je weinig extra koeling in de V1 kwijt kunt; in de 80mm-montagepunten past geen radiator en 80mm-ventilators maken vaak stukken meer herrie dan grotere.

Testmethode

Voordat we naar de prestaties van de behuizingen kijken, moeten we eerst even het testsysteem voorstellen; we konden natuurlijk niet ons atx- of matx-systeem in de mitx-behuizingen hergebruiken. Ons oog is daarom gevallen op een systeem dat op een AMD-apu is gebaseerd: de A8-7600. Deze apu is interessant voor onze doeleinden, omdat we de tdp kunnen variëren. Zo kunnen we compacte mitx-systemen testen met een tdp van slechts 45W, maar voor high-end mitx-behuizingen, zoals compacte gamemachines, kan de tdp verhoogd worden tot 65W.

De A8-7600 staken we in een FM2+-moederbord van Asrock: de FM2A78M-ITX+. We prikten daar twee ddr3-4GB-geheugenmodules naast en installeerden Windows 10 op een Adata SP900-ssd van 128GB. Het geheel voorzagen we van stroom door middel van een Silverstone Strider Gold S-voeding van 550W, een volledig modulaire en compacte voeding van 140mm lengte met platte kabels. Als videokaart gebruikten we een GTX 960-kaart van Gigabyte, die een mitx-formaat heeft ofwel 17 centimeter lang is. We hebben echter ook gekeken of een forsere kaart, de GTX 760 van 22 centimeter, in de behuizing past. Om compatibiliteitsproblemen met de processorkoeler te voorkomen monteerden we een Noctua NH-L9a-koeler. Dat is een compacte koeler van slechts 37mm hoogte.

Mitx-testsysteem

Zoals gebruikelijk voor behuizingen hebben we getest met alle casefans en de processorkoeler op de lage stand en het systeem idle. Vervolgens hielden we de processorkoeler op dezelfde snelheid, maar zetten we de casefans vol aan om de geluidsproductie van de behuizing te isoleren én de invloed van de ventilators op de airflow te beoordelen. Ten slotte zetten we het systeem onder belasting met Prime95 en Furmark, en lieten we de processorkoeler op vol vermogen draaien. Zo hebben we het koelvermogen van de behuizing en de maximale geluidsproductie getest.

De temperaturen hebben we gemeten met System Information Viewer en voor de geluidsmetingen stelden we onze Voltcraft-geluidsdrukmeter op 20cm van het frontje van de behuizingen op. We hebben de metingen verricht in een stille ruimte met een omgevingsgeluid van 30dB(A) en een temperatuur van 19-22 graden Celcius. Omdat de temperatuur niet volledig constant was, hebben we de weergegeven temperaturen gecorrigeerd; we geven de verschillen met de tijdens de benchmarks gemeten kamertemperatuur. De temperaturen zijn dus relatief en je zou er ongeveer twintig graden bij moeten tellen voor de 'echte' temperatuur.

Prestaties

Na de inbouw van ons testsysteem lieten we de pc's een kwartier idle draaien voordat we met de metingen begonnen. Voor de eerste benchmark hielden we de systemen idle, en hebben we de temperaturen en geluidsproductie gemeten met de casefans op de laagste stand en de processorkoeler op 800rpm.

Vervolgens lieten we de casefans op vol vermogen draaien, maar hielden we de snelheid van de processorkoeler stabiel op 800rpm. Het systeem bleef ook tijdens deze test idle.

Ten slotte zetten we het testsysteem vol aan de bak met Furmark en Prime. De processorkoeler ging nu, net als de casefans, op volle snelheid draaien en de snelheid van de gpu-ventilator lieten we aan de kaart over. We hebben het systeem op deze manier gedurende een kwartier opgewarmd voordat we de metingen deden.

Tijdens de temperatuurmetingen hebben we ook de geproduceerde geluidsdruk gemeten. In onderstaande grafieken geven we die weer tijdens de drie benchmarks.

Temperaturen

Idle is de 250D van Corsair het koelst als we naar de systeemtemperatuur kijken. De Sugo is met zijn kleine volume en gebrek aan systeemventilators met ruime marge het warmst. De cpu-temperatuur in die behuizing is ook behoorlijk hoger dan bij de rest. De andere minikast, de Elite 110 van Cooler Master, heeft eveneens een vrij hoge videokaart- en processortemperatuur.

Bij de Sugo hebben we maar één idle-meting gedaan, omdat er geen casefan is; die ontbreekt dus bij deze benchmark. De systeemtemperatuur is lekker laag bij de Core V1 en ook de CM Elite 110 scoort verrassend goed. De processor- en videokaarttemperatuur zijn in beide behuizingen daarentegen weer vrij hoog. De systeemtemperaturen van de Corsair- en Fractal Designbehuizingen vallen een beetje tegen, zeker als je bedenkt dat ze over een 140mm-ventilator beschikken.

Onder belasting hebben we de Sugo 13 uitgezet voordat de meting een kwartier liep. De temperaturen liepen zo hoog op dat het niet verantwoord leek. De systeemtemperauur in de Elite 110 is mooi laag en ook bij de Core V1 is de cpu-temperatuur in orde.

Geluidsproductie

Met alle ventilators op de lage stand, voor de cpu-koeler is dat 800rpm en voor de casefans is dat de laagste stand, ontlopen de behuizingen elkaar niet veel wat geluidsproductie betreft. De Sugo is het stilst, omdat die geen casefan heeft, en de rest zit dicht bij elkaar. Zetten we de casefans op de hoogste stand, met de cpu-fan nog op 800rpm, dan blijkt de Thermaltake-behuizing met zijn 200mm-casefan behoorlijk herrie te maken. Fractal Designs Core 500 vormt de andere kant van het spectrum; die is zeer stil.

Met alle ventilators vol aan en het systeem onder zware belasting is de CM Elite 110 behoorlijk luid en wordt hij alleen overstemd door de Core V1 van Thermaltake. De overige behuizingen zitten dicht bij elkaar wat geluidsproductie betreft.

Features en vergelijking

We zetten de belangrijkste features en bevindingen van de behuizingen nog even op een rijtje in de onderstaande tabel en een korte toelichting.

Behuizing CM Elite 110 Corsair 250D FD Core 500 Ss Sugo 13 Tt Core V1
Volume 12,1 liter 22,6 liter 17,3 liter 10,2 liter 17,6 liter
Processorkoelerruimte 76mm 95mm 170mm 61mm 140mm
Lengte videokaart 210mm 290mm 310mm 267mm 285mm
Lengte voeding 180mm 180mm 170mm* 150mm 200mm
Meegeleverde koeling 120mm 140mm 140mm geen 200mm
Drives 3x 3,5" of 4x 2,5" 2x 3,5"en 2x 2,5" 3x 3,5"en 3x 2,5" 1x 3,5" & 2,5" of 3x 2,5" 2x 3,5"of 2x 2,5"
Prijs 42 euro 93 euro 56 euro 48 euro 43 euro

De Elite 110 is bijzonder compact, maar biedt ruimte aan flinke voedingen. De ruimte voor processorkoelers en videokaarten is echter beperkt. Wel levert Cooler Master een ventilator mee en de behuizing is de goedkoopste uit te test. De opgegeven driveruimte is optimistisch en alleen mogelijk met een korte voeding en zonder videokaart.

Corsairs behuizing is niet alleen veruit het grootst, maar ook met afstand de duurste. Het voelt aan als een matx-behuizing die voor mitx-borden geschikt is gemaakt. Er is nogal wat loze ruimte en de ruimte die er is, is niet bijzonder handig ingedeeld. Daartegenover staat componentenvrijheid, van koeling tot videokaart, voeding en drives.

Fractal Designs Core 500 is wat de maat én de prijs betreft een middenmoter en biedt veel ruimte aan componenten. Voor de processorkoeler en drives is die ruimte goed benut, maar het inbouwen is wel vervelend omdat de drivebays verwijderd moeten worden voordat je iets kunt doen. Ook de haaks geplaatste voeding is niet handig; een voeding langer dan 150mm kan niet echt gecombineerd worden met een langere videokaart, omdat de bekabeling dan in de weg zit.

De Sugo is het kleinst, maar stelt daar een wat hoge prijs en behoorlijke restricties wat de inbouw van een processorkoeler betreft tegenover. Met slechts 61mm werkruimte heb je weinig keus in koelingen. Bovendien wordt er geen systeemkoeler meegeleverd en je bent beperkt in de inbouw van drives.

De Core V1 van Thermaltake is mathematisch de mooiste behuizing. De zijdes zijn gelijk, zodat ze een kubus vormen. De inhoud is gemiddeld, maar de prijs is een van de laagste en het is de enige behuizing met een grote 200mm-ventilator. De indeling is bovendien zeer praktisch en er is volop ruimte voor je processorkoeler, videokaart, drives en voeding.

Specificaties en foto's

Merk en Productserie Corsair Obsidian Thermaltake Fractal Design Cooler Master Elite Silverstone Sugo
Type 250D Core V1 Zwart Core 500 110 Series 13 (mesh frontpaneel)
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (17 winkels) € 57,29 (8 winkels) Onbekend (12 winkels) Onbekend (23 winkels) € 54,90 (6 winkels)
Eerste prijsvermelding maandag 27 januari 2014 maandag 25 augustus 2014 woensdag 12 augustus 2015 zondag 13 april 2014 zaterdag 14 maart 2015
Technische Specificaties
Behuizingtype Small form factor Small form factor HTPC HTPC HTPC
Form Factor Mini-ITX Mini-ITX Mini-ITX Mini-ITX, Thin Mini-ITX Mini-DTX, Mini-ITX
Alleen geschikt voor ITX ITX ITX ITX ITX
Fysieke specificaties
Behuizingpaneel Closed, Window Window Closed, Fan Gaas Gaas
Materialen Aluminium, Staal Staal Aluminium Staal Staal
Grafische kaart maximumlengte 290mm 285mm 310mm 210mm 267mm
Cpu-koeler maximumhoogte 95mm 140mm 170mm 76mm 61mm
Kleuren Zwart Zwart Zwart Zwart Zwart
Bays en aansluitingen
Behuizing bay intern 2x 2,5", 2x 2,5" of 3,5" 2x 2,5", 2x 3,5" 3x 2,5", 3x 3,5" 2,5", 3x 2,5" of 3,5" 2,5", 2,5" of 3,5"
Behuizing bay extern 5,25" geen 5,25" geen geen
Aansluitingen voorzijde 3,5mm, Microfoon, 2x USB 3.0 3,5mm, Microfoon, 2x USB 3.0 3,5mm, Microfoon, 2x USB 3.0 3,5mm, Microfoon, 2x USB 3.0 3,5mm, Microfoon, 2x USB 3.0
Voeding
Voedingplaats Onder Onder Onder Boven Boven
Voedingform-factor ATX ATX ATX ATX ATX
Airflow
Fanpoorten 5x 3x 3x 3x 1x
Meegeleverde fans 2x 1x 1x 1x Geen
Kabelmanagement Ja Ja Nee Nee Nee
Afmetingen en gewicht
Hoogte 290mm 276mm 213mm 208mm 181mm
Breedte 277mm 260mm 250mm 260mm 222mm
Diepte 351,2mm 316mm 380mm 280mm 285mm
Volume 28,21 liter 22,68 liter 20,24 liter 15,14 liter 11,45L
Gewicht 4,42kg 4,4kg 4,4kg 2,65kg 2,47kg
Thermaltake Core V1Thermaltake Core V1Thermaltake Core V1Thermaltake Core V1Silverstone Sugo 13Silverstone Sugo 13Silverstone Sugo 13Silverstone Sugo 13Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Fractal Design Core 500Corsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCorsair Obsidian 250DCooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110Cooler Master Elite 110

Conclusie: compact of ruim?

Natuurlijk heeft elke behuizing zijn voor- en nadelen, en die zijn grotendeels verweven met het doel en formaat. De Sugo 13 en Elite 110 zijn zeer compacte behuizingen, die vooral bedoeld zijn voor een moederbordje en een ssd'tje. Eigenlijk moet je daar geen high-end gamesysteem in willen bouwen. Let wel: het kán, maar je maakt het jezelf wel moeilijk.

Behuizingen als de Core 500, 250D en Core V1 zijn bedoeld als vrij compacte powerhouses. Als je daar een mitx-moederbordje in zet en de geïntegreerde gpu gebruikt, is het zonde van de ruimte. Nee, deze behuizingen zijn bedoeld om een draagbaar gamebeest te bouwen, compleet met waterkoeling en verschillende drives. De een doet dat beter dan de ander. Zo lijkt de 250D eigenlijk een matx-chassis dat is aangepast voor een mitx-systeem.

Wil je een zeer compact systeem, dan zijn we het meest gecharmeerd van de CM Elite 110. Die behuizing biedt net iets meer ruimte dan de Sugo en is ook iets handiger ingedeeld. Vooral de montage van de drives in de Sugo is wat onhandig en er is wel erg weinig ruimte voor je processorkoeler in de Silverstone.

Voor een iets groter mitx-systeem moeten we kiezen tussen de Core V1, Core 500 en 250D. Die laatste is luxe uitgevoerd, maar is zo groot dat het concept van mitx voorbijgestreefd wordt. Daarbij is de ruimte wat ons betreft niet superhandig benut. Datzelfde geldt, in iets mindere mate, voor de Core 500 van Fractal Design. Die is weliswaar zeer stil, maar niet erg handig ingedeeld en vooral de haakse voeding is onhandig. Dan blijft de Core V1 over. Het formaat is mooi, de afwerking en het uiterlijk ook, en de ruimte is handig benut en veelzijdig inzetbaar. Het is alleen jammer dat de ventilator best wat herrie maakt, maar dat minpunt nemen we maar voor lief, of beter nog, we zetten de casefan gewoon niet zo hard aan.

Reacties (126)

126
126
110
5
0
5
Wijzig sortering
De score voor de Corsair 250d komt voor mij echt uit de lucht vallen. Overal krijgt deze behuizing hoge scores, behalve hier. Ik heb het gevoel dat er met een blik naar de 250d gekeken is die niet strookt met de ontwerpfilosofie. De 250d is groot met een reden: je kunt er full size ATX componenten en een closed loop/full custom waterkoeling in kwijt. Met die insteek is de 250d zo ongeveer de meest compacte oplossing die je kunt krijgen. In de userreviews scoort de 250d dan ook een klap hoger dan hier.
Ik ga hier maar even op inhaken, maar wil beginnen met kudos voor Willem voor deze review en het feit dat ze toch 5 interessante behuizingen uitlichten.

Behuizingen reviewen wordt m.i. ondergewaardeerd, zeker als je ze in een vergelijking gaat zetten. Je zou bijna kunnen stellen dat het enige wat 'zin' heeft is ze goed laten zien, en bekijken of ze met een passende build de temperaturen weten te beheersen en hoe het dan zit met de geluidsproductie. Groot kan een voordeel zijn, maar evengoed een nadeel, etc etc. Geef je een 250D een 6 omdat hij duur is, overdreven groot is voor menig ITX build, en niet beter koelt of stiller is dan een kastje van de helft van de prijs? Of geef je hem een 8 omdat je het ontwerp tof vindt, de kast toch op je bureau past, en omdat je er een dik game systeem in kan zetten (toegegeven, dat kan ook in een Elite 130 die de helft kost, een stuk kleiner is, etc).

Uiteindelijk is de score dan maar een waardeloos onderdeel van een review, waar ik altijd over blijf aangeven dat je er niet naar moet staren, maar gewoon de inhoud voor jezelf moet beoordelen. Het resultaat is dat een review een mogelijke koper helpt, ongeacht de score.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wanneer een score (vermoedelijk als vereiste) wordt toegepast, dat er dan over gediscussierd gaat worden. Dat iemand deze 250D 'slechts'een 6 geeft vergeleken met veel andere cases begrip ik wel, evengoed als ik denk dat iemand dit dit design mooi vindt weinig directe alternatieven gaat vinden, en een 8 wel op zn plaats zou vinden. Willem, en Nederlanders in zn algemeenheid vergeleken met US/UK based sites, kiezen vaak voor de directe vergelijking en zijn dan strenger. Ik heb zelf de Elite 110, Sugo SG13, en 250D ook gereviewd, en ik zou daar ook hogere scores aan geven rekening houden met het feit dat iemand in beginsel zich al aangetrokken voelt tot het ontwerp, en rekening houdt met componenten die wel/niet gaan passen. Ik ken de V21 overigens (nog) niet, maar heb een vermoeden dat de relatieve verschillen tussen de scores wel aardig correct lijken.
Cijfers zijn uiteraard subjectief. Dat valt ook met een dik uitgewerkt scoresysteem niet echt te voorkomen. Zeker in een roundup als deze zal het nauwelijks te voorkomen zijn dat het cijfer een afgeleid eis van hoe de andere behuizingen in elkaar steken. Dan kom je al snel op het idee dat de 250d duur en groot is en dus matig scoort. Kijk je echter vanuit het perspectief dat ik eerder schetste naar de case, dan zal je op een ander oordeel uitkomen.

Is de score die de 250d nu krijgt onterecht? Misschien niet in de context van deze review. Echter is deze reveiwscore ook direct in de PW bij het artikel inzichtelijk en dan ontbreekt deze context. Iemand die zometeen naar de 250d surft in de PW, zal deze wellicht snel overslaan, terwijl het echt een goede case is die een prima bouwkwaliteit kent (voor mij prioriteit 1!) en een aantal features biedt die je niet snel in dit formaat tegenkomt. (Foritain geeft hieronder terecht aan dat de userscore daar ook te zien is) :)

Verder ben ik het volledig met je eens dat behuizingen reviewen ondergewaardeerd wordt. Ik ben dan ook erg blij met een roundup als deze.

[Reactie gewijzigd door Edmin op 22 juli 2024 15:39]

Echter is deze reveiwscore ook direct in de PW bij het artikel inzichtelijk en dan ontbreekt deze context. Iemand die zometeen naar de 250d surft in de PW, zal deze wellicht snel overslaan, terwijl het echt een goede case is die een prima bouwkwaliteit kent (voor mij prioriteit 1!) en een aantal features biedt die je niet snel in dit formaat tegenkomt.
Nu zou ik nog wel kunnen stellen dat je de bouwkwaliteit ook voor minder kan vinden, en de featureset ook weer niet zo bijzonder is, maar je hebt wel een punt mbt het weergeven van de score. Aan de andere kant staat er naast dat 6 gebruikers hem gemiddeld met 5 sterren beoordelen natuurlijk :D
I totally agree! ik heb deze case ook en gebruik deze nu als htpc maar wel met de bedoeling hier volgend jaar een kick-ass systeem van te kunnen bouwen om uhd op mijn tv te kunnen spelen. heb me gebaseerd op de guru3d review en dit is voor mij toch echt een betrouwbare bron, ook andere reviewers waren hier zeer lovend over.
ik vond het ook gewoon de mooiste case van allemaal want hier wordt eigenlijk niet over gesproken.

http://www.guru3d.com/art...sidian_250d_review,1.html

ik zeg niet dat de kwaliteit van de reviews van tweakers slecht is want deze zijn meestal goed onderbouwd, er worden gewoon vaak vreemde conclusies getrokken en soms zijn deze iets te subjectief.

[Reactie gewijzigd door Daileass op 22 juli 2024 15:39]

de corsair obsidian 250D zet zich inderdaad neer als het "mini" broertje van de andere obsidian kasten. Deze kasten zijn ook een stuk groter dan de gemiddelde eATX kast (maar wel fijn om mee te werken). De review is echter gericht, denk ik, op het bouwen van een compact systeem, en dan telt de volume en afmeting ook een stuk mee. Zoals de review aanhaalt is deze kast bijna het formaat van een mATX kast. De kast wordt verder "afgerekend" op de maximum formaat van de lucht koeler (geen issue natuurlijk als je waterkoeling wilt gebruiken) en de prijs (meer dan het dubbele van de 2 goedkoopste kasten).

Zelf ben ik ook een tijdje aan het kijken naar de haalbaarheid van een itx systeem, en daarbij op lettend om veel prestatie uit een kleine volume te halen, waardoor het formaat een grote factor heeft voor mij (maar dat is uiteraard persoonlijk). Verder schelen de kasten een totaal van anderhalf punt in de beoordeling, wat mij doet vermoeden dat de oordeling heel streng is (dus een 6 is nog steeds wel goed).
Tjah dat hij iets groter is dan de rest doet er niet toe imho
het gaat vooral om vormgeving voor mij. ik heb zelf een Cooltek Coolcube Maxi gekocht en deze ziet er een stuk beter uit dan alle boven genoemde behuizingen.
hij lijkt een beetje op een subwoofer (is wel een heel stuk kleiner dan een gemiddelde subwoofer) en past perfect naast de tv kast of in de tv kast.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 15:39]

De insteek is dat je een MITX systeem bouwt die heel klein is.
roepen dat de grootte er dan niet toe doet is toch regelrechte onzin, natuurlijk telt het formaat (in deze insteek) heel zwaar mee.
Nee dat vind ik niet hij hoeft niet heel klein te zijn zolang de vormgeving maar klopt.

De insteek is dat je zelf doet wat je mooi vind en past bij het geheel (kast scherm tafel vloer etc.)

De hele pc markt is er juist op gericht dat je je eigen hardware kan samen voegen.

het is regelrechte onzin dat dit zo klein moet.
En alle genoemde behuizingen in dit artikel score - punten op vormgeving.

Edit: omdat jij zo graag klein wilt hebben de Cooltek Coolcube Mini

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 15:39]

Dat klopt.

De cijfers komen ook d.m.v. een idiote normering / formule tot stand. De Cooler Master krijgt een 7, met maar 3 pluspunten en 6 minpunten. De Corsair krijgt een 6 met 9 pluspunten en 3 minpunten.

De waarde en kwaliteit van Tweakers.net reviews daalt met de dag.
De Cooler Master krijgt een 7, met maar 3 pluspunten en 6 minpunten. De Corsair krijgt een 6 met 9 pluspunten en 3 minpunten.
Je moet gewoon niet blind staren op het aantal punten, maar op wat de punten inhouden.
Een product met veel kleine minpunten kan alsnog beter zijn als een product met 1 groot minpunt
Dat slaat werkelijk nergens op. Een lager totaal aantal punten impliceert een lagere beoordeling. Deze beoordeling is gewoon uit de lucht gegrepen en zoals alles wat uit de lucht gegrepen wordt heeft het geen waarde.

Als ergens een formule achter schuilt, op basis van een normering, geldt altijd: meer bevorderende punten = hoger cijfer.

[Reactie gewijzigd door mascarpwn op 22 juli 2024 15:39]

Waarom slaat dat nergens op?

voorbeeldje 3 minpunten die kleine impact hebben of 1 minpunt die grootte impact heeft, dan kan het toch prima zo zijn dat die met 3 minpunten een betere ervaring oplevert en dus een hoger totaal cijfer krijgt?

zoals ik zij niet blindstaren op het aantal punten, maar op wat ze inhouden, lijkt me toch vrij simpel om te begrijpen
Goed, jij bent op zoek naar een discussie, deze zal ik niet voeden. Maar ik wil je best het een en ander uitleggen over weging en het toepassen van formules op basis van een normering:

De betreffende minpunten in het geval van de cooler master case, bij voorbeeld, kunnen voor menige tweaker de beperkende factor zijn bij het maken van een keuze; Ruimte videokaart, Ruimte cpu-koeler, Ruimte extra koeling, etc - niet onbelangrijk.

Het enige relatief grote minpunt bij de Corsair variant, is de prijs. Dit zou betekenen dat de prijs een disproportioneel belangrijke rol speelt in de normering. Echter bewijzen de andere cijfers, dat dit niet het geval is, ergo, de cijfers zijn dikwijls uit de lucht gegrepen en hebben geen reële waarde.

[Reactie gewijzigd door mascarpwn op 22 juli 2024 15:39]

ik heb het nergens over formules en wegingen, en wie zegt dat Tweakers die wel toepast? enige wat ik zeg is dat meer minpunten niet perse een slechter product betekenen als die minpunten minder zwaar wegen

Als jij dan zegt dat je dat werkelijk nergens op vind slaan vind ik dat zeer vreemd want zo gek is dat volgens mij niet.

als de koel prestaties en de geluidsproductie bijvoorbeeld top notch zijn, maar de ruimte is minder, heb je al 2 goeie punten en 3 slechte, toch vind ik deze dan beter dan als het andersom geweest was
Je hebt het wel over wegingen en formules, slimmerik. Je hebt het alleen zelf niet door:

"ik heb het nergens over formules en wegingen, en wie zegt dat Tweakers die wel toepast? enige wat ik zeg is dat meer minpunten niet perse een slechter product betekenen als die minpunten minder zwaar wegen"

Het feit dat jij denkt dat een beoordeling in de vorm van een cijfer tot stand kan komen zonder normering, weging en toegepaste formule, zegt al voldoende over jouw gemis aan expertise. Maar goed, zo zie je ook waar meningen door verschillen; ad-hoc versus logica.
Als je nou nog steeds niet snapt wat ik bedoel, prima.. maar ga het niet op de man spelen
Jij snapt zelf niet wat je bedoelt, gezien je jezelf tegenspreekt, zoals je hierboven kunt zien.

Anyway, whatever, toch?
Allereerst kudos voor de review.

True, de prijs zegt voldoende en het is een keuze van smaak.
Maar persoonlijk heb ik liever een stillere behuizing waar je een GTX kaart en waterkoeling in kwijt kunt, en daarbij nog voorzien is van de nodige stof filters.
Of kies je voor een minder ruimere luidruchtige thermaltake behuizing, waar ook geen plaats is voor een fan controller.
Nogmaals het is een keuze maar ik ben erg tevreden met mijn 250D als compacte powerhouse PC
Ik heb hier het vermoeden dat het door de "hoge" prijs komt. Ook al verantwoord ie die dik. Maar ik vind zelf ook eigenlijk genoeg belachelijk want als je kijkt naar de Elite 110 heeft veel meer min-punten, is wel stukken goedkoper maar krijgt wel een hogere cijfer.

Ik vind het ook jammer dat ze kasten reviewen die ik allemaal al vaker heb gezien. Laat ik even mijn eigen kast als voorbeeld noemen: pricewatch: Cooltek W1 Zwart

Ik was van plan om zelf een review te doen hiervan maar ik ben er nog niet aan toe gekomen maar ik kan je vertellen dat het dik aan mijn eisen voldoet! :)
Toch ontkom ook ik niet aan de indruk dat de 250D nogal overpriced is. Extra ruimte= vooral lucht en daar zitten de kosten niet in. Kijk ik naar andere kasten van Corsair, lijkt de 250D nogal prijzig. Het interieur is niet bijzonder, het enige wat hem zo duur lijkt te maken is de Obsidian look. En dat is jammer. De look is idd sexy, spijtig echter dat Corsair het intern of qua features niet wat sexier heeft gemaakt; zeker gezien de prijs.

De Thermaltake is, mede dankzei de strakke prijs dan ook een terechte winaar.

ps: De geluidsdruk meten op idle/high, is dat niet wat onzinnig. Kan me voorstellen dat je fans met idle, op laag draaien en/of je dat het liefst zo zou wensen.
Mocht iemand op zoek zijn naar een high-end Mini ITX kast, met als optionele extra niche waterkoeling kijk dan zeker eens naar de Ncase M1 https://www.ncases.com/product/M1.
Deze is imho op dit moment nog steeds met afstand de beste Mini ITX kast voor waterkoeling.

Mocht je een echt kleine ITX build willen en daarbij wat concessies willen doen, voornamelijk op het vlak van CPU koeling (met name de hoogte ervan) kijk dan eens naar de Dan A4-SFX https://www.dan-cases.com/dana4.php.

De Ncase M1 kan optioneel van een SFX PSU gebruik maken, bij de Dan A4 kun je niet anders. Een reguliere ATX PSU is voor een ITX build veel te groot.

Als laatste voor de mensen die helemaal zelf iets willen maken nog een plug voor m'n eigen creatie op basis van openbeam https://github.com/simonvanderveldt/SFX-OpenBeam
In de huidige versie met ruimte voor een stevige tower cooler (150mm, maar ik ben aan het kijken of ik een Scythe Ninja erin krijg), max 280mm GPU en een full-size ATX voeding + HDD.
Zodra er goede mini ITX boards en bijbehorende x4 PCIe m.2 SSDs zijn ga ik em redesignen zodat ie nog kleiner wordt met SFX PSU.

[edit] Zie net dat de Dan A4-SFX al genoemd is door @Cristan en de Ncase M1 door @Frenzy_LS. Excuus voor de dubbele info.

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 22 juli 2024 15:39]

De x4 M.2 connectors beginnen nu inderdaad eindelijk te komen en gelukkig ook/juist op de ITX borden.
Nu nog een degelijke SSD voor erin (lees: geen Samsung/eentje met iig een goede vorm van powerloss protection)
Beetje vreemde manier van testen waardoor de SUGO SG13 er wel heel beroerd vanaf komt. Er wordt geen ventilator meegeleverd omdat de meeste mensen een waterkoeler (zullen) gebruiken in deze behuizing. Om dan een van de kleinste mini-ITX behuizingen (en de kleinste in deze test) zonder enige casefan te testen is een beetje vreemd. Had van mij dubbel getest mogen worden, zonder de fan en met een run-of-the-mill caesfan zoals een Scythe Slipstream.

Ben het dan ook niet eens met dit stukje uit de conclusie.
De Sugo 13 en Elite 110 zijn zeer compacte behuizingen, die vooral bedoeld zijn voor een moederbordje en een ssd'tje.
De SUGO SG13 is een behuizing die bedoeld is voor waterkoeling (en dan ook high-end systemen!). Mocht je een compact krachtig systeem willen dan is overclock.net's SG13 thread een leuke bron van inspiratie. Deze kast huisvest heel erg veel high-end systemen met als uitschieter LinusTechTips die er een 18-core Intel Xeon inbouwt met RAID1 SSDs, 32GB RAM en een Titan X. Ofwel, meer high-end kan niet eens tenzij je voor SLI/XFire gaat. Het selling-point is juist zo'n beetje ondersteuning voor lange videokaarten en ruimte voor een waterkoeler.

Als je wilt luchtkoelen dan maak je jezelf het wel moeilijk zoals in die conclusie staat. Ik heb een redelijk high-end systeem (met dank aan een actie van tweakers & alternate.nl!) waarvan de temperaturen goed genoeg zijn met een luchtkoeler.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 22 juli 2024 15:39]

Ik had gehoopt dat er standaard een kast zou zijn waar 4 3,5 hdd's in passen. Prachtige naskast zou ik dan maken.
Misschien is de Node 304 iets voor je. :)
Yariva Moderator internet & netwerken @njiwedu0b9 december 2015 09:01
Ik vindt het ook jammer dat de node 304 niet is meegenomen in de review. Er staat ook duidelijk dat zij de meest populaire mini-itx behuizingen hebben getest. Wanneer ik kijk bij de pricewatch is dit een van de eerste mini-itx behuizingen die opkomt. Dit is sinds vandaag letterlijk de eerste behuizing die opkomt in de pricewatch. Van ALLE behuizingen, niet enkel mini-itx.

Misschien uitleg waarom deze case niet is meegenomen in de vergelijking? :)
Ik denk dat dit te maken heeft dat de Node 304 al 3 jaar op de markt is. En deze Core 500 pas een paar maanden. Nou moet ik wel zeggen dat ik niet het gevoel heb dat de core 500 in de zelfde range past als de Node 304.

De Node 304 is meer een allrounder terwijl de Core 500 met zijn 5.25 inch bay aan de voorzijde aanvoelt als een ideale HTPC (mocht je nog bluray disks af willen spelen en het voordeel willen hebben van een volwaardige pc bij de TV).

Des ondanks ben ik wel benieuwd naar de statistieken van beide behuizingen welke nou meer echt populairder is onder de tweakers.
Erg leuk dat jullie de Mini-ITX kasten getest hebben, maar waarom alleen maar Staal en plastiek (kunststof) kasten testen, waarom niet kasten die helemaal van Aluminium zijn?

Zo als de Cooltek Coolcube Mini, of de Cooltek Coolcube Maxi, zelfs de Fractal Design Core 500 is niet van Aluminium als je kijkt op hun website, en waarom woord dat niet als minpunt gezien staal, is onnodig zwaar, Aluminium is VEELE malen lichter en net zo sterk als je het goed maak, en zelfde met het plastiek (kunststof).

Ook, waarom niet kleine Micro-ATX (µATX) Computer kasten, die kunnen ook vele malen kleiner zijn dan de ATX variant, zo als de Cooltek Coolcube Maxi, of de Inter-Tech E-D5 of de Sharkoon CA-M of ga maar zo door.

Jammer dat Tweakers niet uitgebreider in het Mini-ITX ging, of Micro-ATX.

Edit foutjes.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 15:39]

helemaal eens. Ook mijn eerste reactie en mijn verbazing dat de node304 niet meegenomen is. Ik zie het als een blunder dat deze niet meegenomen is. De core 500 en node 304 verschillen van elkaar en hebben verschillende eigenschappen waardoor gebruikers juist voor de ene kiezen en niet voor de andere en omgekeerd.
Inderdaad heb er hier ook 2 staan, 6 hdd's zonder enig probleem. Tevens gebruik ik de Node 304 ook als desktop met een GTX680 (die binnenkort geüpgraded word) en het koelt en past er prima in!

Zelfs met 3 hdd's is er voldoende ruimte om er een brede videokaart in kwijt te kunnen. ook qua koeling merk ik geen problemen.

Met een Nas in de meterkast en een hoop cloudstorage heb je tegenwoordig ruim voldoende aan een ITX kastje. Mits je natuurlijk meerdere videokaarten wil gaan gebruiken dan is dit kastje te klein.

Wat ik eerlijk gezegd zonde vind aan het kastje van Fractal Design (FD Core 500) is de 5.25 inch bay aan de voorzijde. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een cd/dvd/bluray gebruikt heb. Deze ruimte had net zoals bij de Node 304 gebruikt kunnen worden om er er 6x 3.5 inch in kwijt te kunnen.

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 15:39]

Ik zat zelf ook te denken om twee keer de node 304 in te zetten; als NAS en game PCtje. Hoe zien jou configuraties er uit? :)
Of je pakt een pricewatch: Silverstone SST-SG11B, geen miniITX maar microATX maar nauwelijks groter dan de Node304 en ruime inbouw mogelijkheden voor drives.
Voor als je op zoek bent naar een ITX server/nas, iets echt kleins wilt en meer van DIY houdt: https://imgur.com/a/upi2W

Server/NAS ITX kast, gemaakt van:
- 6 stukken openbeam
- Intel DQ77KB thin ITX moederbord (socket 1155) + Intel G1610 + 2x 8GB DDR3-1600 SODIMM (helaas geen ECC mogelijkheid)
- ICY BOX IB-545SSK met 5 trayless bays
- 90W Power brick

Hij is natuurlijk :P nog niet af, moeten nog panelen omheen.

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 22 juli 2024 15:39]

Als je jezelf(aanname) dan toch promoot, doe er dan meer info bij ;)
De ikeacase ziet er aardig uit, maar het kabelmanagement in die klerenkast mag nog wel een beetje aan gewerkt worden :+
Is idd zelf gemaakt. Heb wat meer details aan m'n post toegevoegd.
Ik heb zojuist deze gekocht:
pricewatch: BitFenix Phenom Mini-ITX Zwart

Als je niet het kleinste van het kleinste wil, dan kun je hier 6x 3,5" of 11x 2,5" hdd's in kwijt
sjiek ding, zoals meeste kasten tegenwoordig.
CFI A7879 is je vriendje :)

mini-itx en 4x hotswap 3.5"

[Reactie gewijzigd door _-= Erikje =-_ op 22 juli 2024 15:39]

Ik heb zelf de Fractal Design Node 304, daar passen 6x 3,5" hardeschijven in als je er geen (lange) videokaart in doet. Met een lange videokaart hou je er 4 over. Zie ook mijn review: productreview: Fractal Design Node 304 Zwart review door MeltedForest
Daarom heb ik de 110. Er passen niet 4 3.5 inches in maar wel 3 3.5 + 1 2.5 inch. Ben het met je eens dat 4x 3.5 perfect zou zijn voor zelfbouw nas. Maar deze compacte kast en toch 4 schijven maakt t toch prima
Leuke test. Ik wil volgend naar namelijk van een ATX (waar 2 GPU's, waterkoeling, enz in hadden genieten) naar een mITX kast, omdat ik toch niet meer ga uitbreiden. Ik had graag de RVZ01 of FTZ01 van Silverstone gezien. De kast komt namelijk in de woonkamer en moet dus zo dun mogelijk zijn, maar nog wel een 3.5" HDD kunnen hebben.
die is toevallig al getest bij de buren als het goed is.
Zit nog te twijfelen om een review te schrijven, maar heb zelf een FTZ01(gallery: eBait) in elkaar geschroefd, en dat werkt voortreffelijk! Supersnel en stil. Enige puntje zijn de bijgeleverde fans, die kan je beter meteen wegdoen.
Ik kan me niet echt vinden in de voeding die gebruikt werd bij deze test. Ja het is een modulaire en dat is wel nuttig voor mITX builds, maar 550W is veel te zwaar voor de gebruikte hardware en alleen nodig als er een veel zwaardere videokaart gebruikt zou worden. Daarnaast heeft die modulariteit ook het nadeel dat de kabels in de weg zitten van een langere videokaart in behuizingen waarbij de voeding dwars voorin wordt geplaatst, in dit geval de Fractal Design Core 500 maar er zijn nog behuizingen waarbij dit voorkomt, zoals de Fractal Design Node 304 of de Silverstone SG-08.

Dat is een redelijk bekend fenomeen waar je meestal wel van op de hoogte bent wanneer je zo'n behuizing koopt. In plaats van dan maar te volharden met die voeding en een kortere videokaart te nemen, kun je in dat geval een niet-modulaire voeding nemen, of een modulaire waarbij de modulaire stekkers lager zitten (bv één uit de Seasonic G reeks). Dat je wat moet rekening houden welke componenten passen, zou ik niet als een nadeel beschouwen, je kunt in die behuizingen even goed zware voedingen en vrij lange videokaarten gebruiken.
Modulair is een must. Kortere kabels maken alles veeeeeel netter en zorgt voor een veel betere airflow. Jammer dat mensen altijd lange kabels gebruiken :(

550W is misschien iets overkill maar als je een zware voeding minder belast kan het rendement wel eens gunstiger zijn...
Tenzij je een showcase kast wil bouwen zijn vaste kabels gewoon prima. Ik bedoel: hoe vaak kijk je nu in je kast? En met een paar tie-wraps is de airflow ook onbelemmerd. Modulair is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is echt niet de enige eigenschap waarop je een voeding selecteert.

En 550W is voor de meeste systemen werkelijk complete overkill. Als je minder dan 2 losse videokaarten installeert heb je aan 300W vaak al meer dan voldoende. Ik denk dat de meesten in de marketing valkuil vallen: meer is beter! Maar dat is het dus niet: als je een 500W voeding met 200W nominaal belast verbruikt deze meer dan een 300W voeding zou doen! Het rendement waar je het over hebt is dus slechter met die 550W voeding.

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 22 juli 2024 15:39]

Okee, dan zal ik een voeding kiezen die net boven het gezamenlijk verbruik van alle componenten zit. MiniITX heeft wel baat bij weinig / korte kabels ivm de airflow. Warmte kan zich makkelijk ophopen en hoe minter restricties er in de lucht flow zit hoe makkelijker de lucht stroomt. Modulair is voor mij een eis wat voor systeem ik ook bouw. Ik heb nu eenmaal de tik dat het systeem zo clean mogelijk moet worden gebouwd. Het jeukt ook enorm als ik overal losse kabels zie hangen in kasten.... 8)7 Kabels inkorten is ook geen probleem. We blijven toch tweakers he.... ;)
Het is ook nergens voor nodig om kabels los te laten hangen.
http://s2.postimg.org/5l4...073411773_541270243_o.jpg
Zie hou strak een non-modulaire psu kan zijn: bergen ruimte, direct achter de psu. Waar je met gemak een dikke casefan kwijt kan, iets wat met een modulaire psu vaak juist niet lukt ivm de stekkers die er over de hele breedte uitsteken.
Punt 1 kan ik me in vinden en ik geef dan ook een alternatief, er zijn modulaire voedingen met lage stekkers die niet in de weg zitten van de videokaart in zo'n behuizing.

Punt 2 is onzin. Het rendement van een te zware voeding die heel weinig belast wordt is vaak net lager. De 80Plus testen gebeuren tussen 20% en 80% belasting, daarop zijn voedingen aangepast, maar het rendement van een voeding met een belasting lager dan 20% is weinig of niet getest. 550W voor een pc die in piek zelfs geen 250W verbruikt is echt niet efficiënt.
De ATX voeding neemt in verhouding toch wel erg veel ruimte in. Met de trend op compactheid hopelijk meer focus op SFX voedingen in de nabije toekomst. Trouwens Silverstone is hard op weg met het uitbrengen van een 700W SFX-L voeding. 600W versie al te koop.
http://www.techpowerup.co...t-sfx-l-power-supply.html

Zelf 2 jaar geleden overgestapt op mitx format 'wel' geschickt als high-end game systeem.
DE kast voor mij is de Ncase m1. Design en compactheid, met wel een redelijk fors prijs kaartje ~200$. Eind 2012 dankzij idiegogo het levenslicht gezien, nu op revisie 4 geloof ik.
12,6 Liter en toch zonder al te veel problem grote videokaarten aankan (GTX980/970 etc).
ATX voeding mogelijk maar dan niet met een te lange videokaart.
Zeker de moeite waard te checken voor een high-end mitx system, erg tevreden over deze aankoop.

Site: https://www.ncases.com/
Review: http://www.techpowerup.com/reviews/NCASE/M1/

[Reactie gewijzigd door Frenzy_LS op 22 juli 2024 15:39]

hoe zijn die sfx voedingen wat geluid betreft? heb je daar ervaring mee? ik heb nu een onhoorbare voeding maar hij neemt wel veel ruimte in
hoe zijn die sfx voedingen wat geluid betreft? heb je daar ervaring mee? ik heb nu een onhoorbare voeding maar hij neemt wel veel ruimte in
Ik ben erg gehecht aan een stil systeem aangezien m'n pc in de woonkamer staat.
Mijn Ncase voeding is nu de Silverstone SFX 450W.
http://tweakers.net/price...silverstone-sfx-450w.html

M'n CPU koeling is AOI vloeistof, en GPU een 970 Strix. Onder normale load (browsen etc) is m'n systeem erg still. Onder gaming load maken de CPU & GPU minder geluid dan de voeding op dit moment. Luid is het zeker niet, maar het kan beter. De 80mm ventilator is toch een klein beetje de killer. Vandaar dat ik de 700W SFX-L aanhaal, deze zal met120mm ventilator en betere actief tot passieve regel "range" uitgebracht worden. De 600W SFX (ook 80mm) schijnt toch redelijk luid te zijn. De 500W SFX-L (120mm) zijn ook wat klachten over mbt 'gezoem' tijdens het regelen.

Leesvoer: http://hardforum.com/showthread.php?t=1863395
:)
heel nuttig, dank. Voor mij ook, systeem staat in de kamer en moet geruisloos zijn. Met gamen hoor je wel wat meer, maar mijn voeding is geruisloos. Ik heb zelf een systeem/kast gebouwd (een soort van Art Deco houten kastje omdat ik helemaal fan ben van vintage radio's wat uiterlijk betreft!, mijn volgende project wordt dit http://orig06.deviantart....adio_by_jesse-d4xymyv.jpg)
Alles met Noctua fans, enorm stil. Maar omdat de warmte toch in de kast blijft hangen zat ik ook aan een AOI te denken om de warmte uit de kast te dumpen. Ik ben dus benieuwd of je een pomp hoort!
lijkt me straf dat je dit van scrap hebt gebouwd, tenzij je bedoelt dat je het hebt OMgebouwd ;)
klopt, zo ziet mijn PC er nu uit, maar dat radio model wordt de volgende
http://myalbum.com/photo/tMv5LWOXHn6W/360.jpg
http://myalbum.com/photo/TWfUI6HetxRP/360.jpg

maar de cpu fan blaast de warme lucht de kast in en de afvoer aan de achterkant is niet echt voldoende. Voor de volgende zorg ik voor wat meer doorvoer van lucht.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 15:39]

mooie concepten alleszins!
hout als materiaal heeft natuurlijk de eigenschap dat het te goed isoleert dus inderdaad is een goed luchtafvoer van groot belang. zo te zien weet je wel waar je mee bezig bent ;)
dank. een andere optie zou zijn waterkoeling en de warmte meteen de kast uitgooien. maar ik weet niet hoe stil die is. de fan gaat wel lukken maar de pomp...
de pompen zelf zijn over het algemeen relatief stil, je moet gewoon vermijden dat je behuizing meetrilt bij het installeren van een pomp, genoeg isolatie en rubber voorzien. maar hout heeft over het algemeen geen tot weinig last van resonantie of trillingen, dat is dan weer het voordeel :)
Tip: de Silverstone 500 sfxl is gebaseerd op een OEM. Er bestaat ook een Sharkoon en chieftec versie van die niet de fans compleet uitzetten bij geen load. Bij Silverstone veroorzaakt dit getik bij het aanslaan van de fan.
Ja hier ook een gelukkige M1 NCASE bezitter (met GTX 780 Ti erin), als ik in de kerst een beetje tijd heb zal ik een review plaatsen, die kast verdient wel een beetje meer aandacht. En hij is nog steeds te koop natuurlijk!
De Sugo 13 en Elite 110 zijn zeer compacte behuizingen, die vooral bedoeld zijn voor een moederbordje en een ssd'tje. Eigenlijk moet je daar geen high-end gamesysteem in willen bouwen. Let wel: het kán, maar je maakt het jezelf wel moeilijk.

Dit is al de 2e Nederlandse tech site waar de Sugo 13 niet top scoort. Ik kan er wel om lachen. Ik heb zelf de Sugo 13 met een gesloten front als high end game / video edit station en dit zonder problemen. Kwestie van de juiste onderdelen uitzoeken. Je bent eigenlijk wel verplicht om een gesloten waterkoel systeem te nemen voor de processor, zelf heb ik de kraken X31. Wat geluidsproductie betreft is deze ook nihil. Met een MSI geforce en een Silverstone voeding is deze erg stil.

Dus ik zie het probleem niet zo, ik kijk eerder in oplossingen, inbouwen was zeker niet moeilijk.
Dat heb ik ook.
Een sg13 met gesloten front.
I5 quad code met geforce gtx970 msi gaming.
Kraken x31 koeler.
Systeem cpu wordt onder project cars ultra settings 1080P niet warmer dan 55graden en dat geldt ook voor de videokaart.
Verder is het systeem dus het kleinst en superstil.
Kost ongeveer €1200,- dan heb je een bijna high end game systeem.
Op YouTube staat zelfs een filmpje van Linus met deze behuizing en een GTX980 erin met 700watt voeding.
Ja, het leek mij ook een mooi kastje! En dat hij zonder fan komt is een extra voordeel, die vervang ik altijd en als je dan een fan weg moet gooien, dat is zo zonde...

Maar voor de test hadden ze er best een 14cm fan in mogen zetten, daar lijkt het wel voor gemaakt, toch? Tenzij je voor een igp gaat. Met fan had ie waarschijnlijk uitstekend gepresteerd...
Ik heb na deze review zelf de temps in mijn SG13 even bijgehouden tijdens gamen.
Specs (i5-4460, R9 280X, de Noctua cooler uit de review en een 800rpm front fan)
Temps tijdens gamen: CPU stable onder 70 graden, GPU tikte 78 aan na een klein uurtje. Aangezien de GPU helemaal aan de zijkant gepositioneerd is en vrijwel een eigen airflow heeft door de perforated side panel, ga ik ervan uit dat die 78 graden gewoon de normale temp onder belasting zijn voor die GPU.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door tenhagen12500 op 22 juli 2024 15:39]

Het filmpje van Linus was voor mij de doorslag om de uitdaging aan te gaan :D
Geniale bouw.
Hier het filmpje voor anderen die het willen zien:
http://youtu.be/MjDJNwAANwA
Ik heb hem compleet gemaakt met een GTX970 voor onder de duizend euro. Goed te doen. Ik zou eerst nog de standaard koeler gebruiken, maar toen ik mijn spullen binnen had en alles in de handen had toch een cooler master AIO besteld. Heb je gelijk een case fan. En de voeding zo gepositioneerd dat hij de warme lucht uit de kast zuigt in plaats van van boven af.

Ideaal.

En geen drives............ ik heb 4 jaar een laptop gehad en de DVD drive welgeteld 0 keer gebruikt. Dus nu zonder drive helemaal ideaal.
Zeker waar. Ik bedoelde met 22inch 1080p scherm, toetsenbord en muis.
Vreemd, de Cooler master heeft als pluspunt dat hij 'zeer compact' is, de Corsair als pluspunt dat hij 'zeer ruim' is. Dat spreek elkaar toch wel tegen. In mijn ogen bouw je een ITX systeem juist voor zijn compactheid, en hoe groter de kast hoe gemakkelijker het bouwen zal zijn, maar hoemeer je het idee achter MITX onderuit haalt.
Ik denk dat hier bedoeld wordt dat, binnen de gegeven ruimte, de Corsair ruimer is dan de rest. De dikte van de behuizing en de materialen binnenin zullen minder ruimte innemen dan bij de Cooler Master bijvoorbeeld.
De 250d vind ik eerlijk gezegd niet een mitx formaat. Dat ding is 28 liter. Er bestaan matx kasten rond de 20 liter!
Dat hij maximaal maar een mitx moederbord aan kan word gebruikt om hem met echte mitx formaat te vergelijken.
Ik wacht zelf op de DAN-A4 SFX. Deze is veel kleiner dan de kleinste kast in deze review (de SG13 is 10,2 liter terwijl de A4 SFX 7,25 liter is) en je kan er alsnog bijv. een 980 Ti in kwijt.

Er zijn wel een hoop compromissen gemaakt om dit mogelijk te maken (geen optische drive, geen ruimte voor 3,5" hd's, SFX-L voeding, beperkte ruimte voor processorkoeling, duur (€230)). Hier kan ik allemaal prima mee leven en hiermee kan je wel de kleinst mogelijke game pc maken.
Wat grappig, ik wacht ook een beetje op de DAN case. En op de eerste reviews. Vind 230,- echter best wel veel voor een ongeteste case. En het is een erg ingewikkelde build qua volume- en warmteproductie. Het word nog een uitdaging om een efficient gekoelde (en daarmee ook stille) pc te bouwen in die kast.
Moet alleen niet naar de foto's kijken, dan ben ik meteen verkocht :)
Ik heb zelf de desert eagle 2. Slechts 5.45 L inhoud. Kan echter alleen een low profile kaart in zoals de 750 ti, maar is extreem compact.Blijft koel omdat de luchttoevoer en afvoer rechtstreeks naast de kaart en processor zitten. Ben er erg blij mee, maar ik speel dan ook geen battlefield op ultra quality.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.