Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 157, views: 215.133 •

Conclusie: geen duidelijke winnaar

Een prima Windows Phone 8-toestel hoeft geen rib uit je lijf te kosten. Voor minder dan de helft van de prijs van de duurdere modellen krijg je een full-featured Windows Phone-toestel, waarbij je op slechts een paar elementen inlevert. De schermresolutie en de omvang van het opslaggeheugen zijn de meest in het oog springende. De GB's die je krijgt, kunnen op den duur te weinig blijken te zijn en dat kan voor veel gebruikers reden genoeg zijn om deze telefoons in de winkel te laten liggen. De Lumia 620 heeft met 8GB en een downloadbare app voor het legen van het cache-geheugen een behoorlijke streep voor op dit gebied.

Elk model heeft zijn voors en tegens. De Nokia Lumia 620 heeft de meest complete software en het felste scherm, maar laat het afweten op accuduur. De HTC 8S heeft het meest luxe ontwerp en de beste kleurreproductie, maar is langzamer en heeft opnieuw geen beste accuduur. De Huawei Ascend W1 gaat dan wel het langste mee op een acculading, maar het scherm en de camera zijn een stuk minder en het ontwerp is weinig spannend.

Als prijs een belangrijke rol speelt, dan heeft Nokia met de Lumia 520 binnenkort een aantrekkelijkere telefoon dan de 620 op vrijwel elk gebied. De HTC is op het moment van schrijven iets goedkoper dan de 620 en Huawei biedt zijn telefoon aan in een prepaidpakket bij Vodafone voor 150 euro, waarmee hij de laagste prijs heeft van alle Windows Phones op de markt.

Het is in elk geval goed te zien wat je krijgt voor de relatief lage prijs; alle features van Windows Phone in een compacte telefoon met een redelijke camera en prima werkende software. Tegenover concurrerende Android-modellen is de prijs ook niet schrikbarend laag, maar Windows Phone heeft zo zijn voordelen tegenover Android, zoals de Facebook- en Twitter-integratie, en de makkelijke en overzichtelijke bediening met live tiles. Dat Windows Phone beperkter is in functionaliteit dan Android, is voor sommige gebruikers waarschijnlijk juist een voordeel.

Het is niet zo dat je met deze toestellen gelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zit, maar het zijn stuk voor stuk verzorgde, moderne toestellen. Een echte winnaar? Die is er niet. De Nokia troeft de rest af op software en geheugen, HTC wint punten op gebied van design en de Ascend W1 is een stuk goedkoper dan de andere twee.

 Nokia Lumia 620 ZwartHTC Windows Phone 8S ZwartHuawei Ascend W1 Zwart
  Nokia Lumia 620 Zwart HTC Windows Phone 8S Zwart Huawei Ascend W1 Zwart
Algemene beoordeling Score: 3Score: 3Score: 3
Prijs Score: 3Score: 2Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4.5Score: 4Score: 4
Featureset Score: 4Score: 3Score: 2.5
Beeldkwaliteit opname Score: 3Score: 2.5Score: 2
Design Score: 3Score: 4.5Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4Score: 4.5Score: 4
Bereik Score: 4.5Score: 4Score: 4
Accuduur Score: 2.5Score: 3Score: 4.5
Gebruiksgemak Score: 4Score: 4Score: 4
 Tweakers zegt: voldoendeTweakers zegt: voldoendeTweakers zegt: voldoende

Reacties (157)

Reactiefilter:-11570153+177+212+31
Liever iets meer betalen voor een volledig toestel lijkt mij meer de conclusie.
Je gaat je anders toch alleen maar ergeren aan al die tekortkomingen.

Matige toestellen als deze zijn vaak toch een teleurstelling op de langere termijn. Want echt goedkoop zijn ze ook niet.

[Reactie gewijzigd door Cr0N op 19 april 2013 08:11]

Zoals wat? Velen boeit het niet dat het scherm net wat scherper en net wat betere kleuren heeft. Of dat er 16gb op zit ipv 8gb (SD-kaart erin). Op het gebied van performance lever je niet veel in bij WP8. De verschillen zitten hem dan in apps (NOkia doet dat beter) en hardware.

Dit soort toestellen zijn betere alternatieven voor goedkopere Android toestellen die qua performance niet veel voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 april 2013 08:19]

Klopt. Wat ik wel jammer vind aan deze Shoot-out is dat twee nieuwe budget-toestellen van Nokia er niet mee zijn ingenomen. De Lumia 520 en de 720.

Zit nog erg te twijfelen welke telefoon mijn Nokia Lumia 800 gaat vervangen. Ik heb de Lumia 800 nu in de verkoop staan maar ben er tegelijkertijd nog niet uit of het de 520, 620 of 720 gaat worden. De Huawei en HTC lijken zo op het eerste ogenblik nog wel interessant, maar wat Nokia aan software toevoegt vind ik ze een grote plus voor hebben op de concurrentie (oa. offline navigatie, wat ik echt vaak gebruik!) ;)
Nee dat ben ik niet met je eens. Niet iedereen gebruikt zijn mobiel intensief . Ik gebruik mijn mobiel wel veel, maar heb er minder dan 20 apps op staan. Als ik spotify, whatsapp, endomondo en wat mail/surf kan doen, ben ik tevreden. Daar hoef je echt geen ¤500+ toestel voor te hebben. Het trekt mij wel dat ook de goedkopere toestellen dezelfde hardwarematige componenten onder de kap hebben als de duurdere modellen. Je hebt gewoon een fatsoenlijk basismodel en kan dat uitbreiden naar de duurdere modellen als je meer "snufjes" wilt.

Persoonlijk heb ik dat liever als een traag android toestel, die zogenaamd alles kan, maar nergens de kracht voor heeft (in deze prijsklasse).
Ach nee.
Ik heb de 620 en ik vindt het een fantastisch toestel. De batterij gaat niet zo lang mee? En die van de 820 of 920 wel ofzo? Die moet je ook elke dag aan de lader hangen hoor.

Het toestel is betaalbaar, er zijn genoeg mensen die echt geen 500-600 euro aan een telefoon gaan uitgeven. Mag er niet aan denken dat ik zo'n toestel laat vallen en het kapot is, daar gaat je 500-600 euro.

Het toestel reageert heel vlot, geen enkele applicatie geeft problemen. Ook de de zwaardere spelletjes werken zonder probleem (denk dan bijvoorbeeld aan asphalt 5 en 7)
In vergelijking met een 820 ja ok, bij de 620 als je veel apps gebruikt tegelijkertijd durft hij zo heel af en toe is een hikje te geven.

Toestel is gewoon vlot, draait alle apps zonder probleem en is betaalbaar. Een teleurstelling is het zeker niet, eerder een verassing want ik dacht ook eerst van, jah het goedkopere broertje, hoop dat het deftig gaat werking maar dat was helemaal onterecht gedacht.
Een 2e getuigenis over de batterij:
Bij intensief gebruik ging de batterij 7 uur mee. Wat maakt dat de meeste dagen de telefoon 2 maal opgeladen moet worden, behoorlijk irritant.

Over de vlotte besturing sluit ik me aan bij sprankel.
Ik ga niet beweren dat de batterij super is maar dat probleem heb je met bijna alle smartphones. En een 820 krijg ik ook plat in 7 uur, ik durf zelfs wedden dat ik hem in 3 uur plat krijg.

Maar als je bleutooth en wifi en 3g en gps constant laat aanstaan en dan nog is grondig gebruik maakt kan ik mij inbeelden dat je in de problemen komt.

Wat ik mij overigens nog afvraag,

Als je de cover achteraan erafh haalt zie je duidelijk dat hier elektronica in zit. Aan de bovenkant zitten 6 contact punten die contact maken met 6 contactpunten aan de achterkant van de telefoon.

Eerst dat ik dat dit voor de knoppen was die aan de zijkant zitten, echter bij nader bekijken van die knoppen blijkt dat niet het geval te zijn.
Dan dacht ik; mogelijk zit er een antenne in, maar als ik de cover erafhaal kan ik nog perfect bellen of surfen dus dat is het ook niet.

Het zou kunnen zijn voor wireless charging maar dat zou de 620 niet hebben.

Dus kan mij iemand vertellen waarvoor de elektronica in de cover achteraan (dus het gedeelte dat eraf gaat) dient?

Edit:

Gevonden! de connector om je koptelefoon in te steken zit in de backcover ingewerkt (had er niet opgelet). Hebben ze gedaan omdat de cover dan dikker uitgevoerd kan worden zonder dat er problemen komen om de hoofdtelefoon in te steken.

Echter dan zouden er 4 connectie punten op moeten zitten maar er zitten er 6 op. Om de optie open te laten alsnog wireles charging op te zetten?

[Reactie gewijzigd door sprankel op 19 april 2013 11:16]

In de beschrijving wordt genoemd dat de 3.5mm headphone jack in de cover zit. De contactpunten dienen ervoor om die aansluiting te laten maken met het toestel. Dat maak ik althans op uit de beelden in de video.

Zes contactpunten is wel veel voor een headphone. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er meer contactpunten zijn waardoor je bijvoorbeeld ook een wireless charging cover zou kunnen maken. Dat heeft Nokia bijvoorbeeld bij de Lumia 820 in de aanbieding.
Ja, dat is voor de hoofdtelefoon aansluiting, welke in de cover zit. En waarschijnlijk ook voor de wireless charging, want die kan je gebruiken als je er een andere cover opzet.
De 620 ondersteunt geen wireless charging, ook niet met een andere cover.

Dit in tegenstelling met de 820, waar je inderdaad een aparte cover moet aanschaffen voor wireless charging; dat is dus een cover die de standaard cover vervangt. Bij de 720 hebben ze dat weer anders gedaan, die heeft geen verwisselbare covers dus daarvoor kun je een extra cover kopen waarmee wireless charging mogelijk gemaakt wordt, en die cover schuif je over de standaard cover
Die puntjes zouden idd van de koptelefoon aansluiting moeten zijn, wat ik overigens ook een HEEL groot pluspunt van de nokia vind zijn de asscesoires die nokia nog los uitbrengt.
Vaak van heelmgoede kwaliteit, en last but not least een (spat) waterdichte cover?

Dat is de selling point van sony, waarom wordt door de reviewer daar haast geen aandacht aan besteed.

Al met al vind ik de toon wat gematigd, ook qua performance, ja hij is langzamer, maar dat schrikt de consument meteen af.
Het is niet wereld schokkend traag, in deze prijs categorie moet je bij concurent OS android toch genoegen nemen met een heel andere ervaring. Lees trager...

En ook android gaat erg slecht om met beschikbare flash ruimte apps zijn ook nagenoeg niet op de sd kaart te instaleren zonder eigen handelingen.

De gemiddelde gebruiker zal met deze windows phones een prima smart phone hebben.
Intensief gebruik? Kijk je 24/7 naar internetvideo's dan? 7 uur is wel erg matig, maar het lijkt me sterk dat een ander toestel het dan veel langer uit zal houden.
7 uur is schandalig.. zoiets heb ik nog nooit meegemaakt bij al mijn smartphones hoor.
Sinds ongeveer 2006: de QTEK 9000, QTEK s9100, de HTC TyTN I, HTC TyTN II, de allereerste Samsung windows mobile met fysiek toetsenbord. Allemaal binnen een werkdag aan de oplader.

Tenzij je de Wifi en de 3G af en toe aanziet ipv always on.

Toen over naar de Nokia's met een E50, E60, E70, E71. Allemaal prima, zolang je maar niet always on hebt.
Vervolgens een iPhone 3G, ook OK, maar dankzij een update van iOS was dat toestel na enkele maanden zo traag dat het niet meer werkbaar was.
Toen een HTC Desire HD, en ook daarvoor geldt: bijna een dag, zolang je geen always on doet.

En het helpt zeker als je een redelijke verbinding hebt. In menig kantoorpand had ik slechte 3g dekking, en als je dan even vergeet de antenne uit te zetten, dan ben je na een overleg zo een kwart batterij verder - of erger.

En wat verder ook helpt, is na elk gebruik even het scherm uitzetten. Bij de Desire HD kan ik dankzij Android zien dat het scherm voor mijn gebruik de grootverbruiker is. Door mijn gedrag iets aan te passen (scherm aan, gebruik, scherm uit) is dat grotendeels onder controle.
Ik heb zelf een 920, maar het ligt er heel erg aan hoe intensief je je telefoon gebruikt.
Die van mij gaat gemiddeld 1,5 tot 2dagen mee. En dat is met Wifi of 3G aan (ligt aan de locatie waar ik ben), en regelmatig whatsappen en hier en daar een foto. En iedere dag game ik ook een half uurtje op de telefoon.
Ik heb een Lumia 920 en ik kan er 2 tot 3 dagen mee zonder dat ik het stopcontact moet opzoeken.
Ik zoek wat dingen op op het internet via wi-fi en 3G, van tijd tot tijd speel ik een spelletje op de metro via 3G, ten slotte luister ik naar muziek opweg van en naar het station.

Batterij is uitstekend voor mij, zeker voor de Lumia 920.

Er zijn inderdaad ook meer dan genoeg mensen die nog altijd een GSM/smartphone kopen om er gewoon mee te bellen en SMS'en. Denk hierbij aan jan mondaal die verstanding genoeg is om niet meteen mee te lopen met de rest.
Ik kan uit ervaring zeggen dat er bijna geen telefoon zaligmakend is.
Van Motorola StarTec tot iPhone 4s ik heb ze allemaal gehad. De Nokia 6310i was toch wel de telefoon waar ik het meeste plezier van heb gehad. De iPhone 4s is degene met het meeste gezeik, met namen het wegvallen van het bereik.

Het is waar wat u zegt sparkel, waar gebruik je het toestel voor... de meeste bellen, emailen, internetten, whats appen en luisteren naar muziek.
Het enige waar alle telefoon fabrikanten eens naar moeten kijken is grotere batterijen, want je kan (in mijn geval) niet altijd vertrouwen op iPhone dat er stroom in zit... 1x vergeten aan de ladert ehangen en je bent de pineut.

De markt is veranderd, vroeger had een dure telefoon meer features en dat is vandaag de dag niet meer zo. Alle toestellen hebben een camera, snel internet, muziek ,afspelen films, en touchscreen.
De apps maken het verschil.

Dus kies wat je leuk vind en als je een goedkoop toestel neem is daar niks mis mee.
Ik zat eerst te kijken naar een Lumia 620, maar ik denk dat het toch een Lumia 720 word.
Ik ben het hier niet mee eens.
Sinds een week heb ik nu de Huawei W1. Wat een supertoestel.
Het voelt snel en degelijk aan. Alles wat je echt nodig hebt is aanwezig.
En vooral vergeleken met de budget toestellen met android is dit echt een verademing om mee te werken.
Daarnaast is het erg handig dat je zeer eenvoudig met office kan werken op de windows 8 phone. De telefoon kan goed overweg met word, excel, powerpoint en oneNote.
Iets dat in de review wel naar voren had mogen komen

Ik kan me dan ook niet vinden in het eindoordeel van tweakers. Alle telefoons zijn voldoende. Terwijl ze in vergelijking met android telefoons in de zelfde prijsklasse er met kop en schouders uitsteken. Ik zou ze toch echt willen waarderen op goed!

[Reactie gewijzigd door Nixo op 19 april 2013 08:58]

Het is wel een leuk uitspraak wat je doet (dat de telefoons veel beter zijn dan de androids), maar ik vind het uiterst teleurstellend dat Tweakers in een deel van de testen het uitgekozen android-toestel niet mee nemen.

Ook de keuze voor de al wat gedateerde One V (single core processor) is een vreemde. Waarom niet de Desire X (dualcore)? Of desnoods de Ace 2?
Of zou dan de Android te veel voorsprong pakken?

Immers hebben de WP-telefoons wel een dualcore. Dit is verse appels met oude peren vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Quacka op 19 april 2013 11:01]

Mja het lijkt alsof ze vergeten zijn dat het budget toestellen zijn en daardoor enorm slechter scoren. De camera's zijn niet fantastisch, maar voor budget-toestellen zijn ze meer dan prima. Prijs bij de HTC en Lumia zijn ook wat laag gewaardeerd imo. Je krijgt veel toestel voor weinig geld.

Het voelt een beetje aan alsof ze allemaal maar 3 sterren mochten scoren en dat er daarna is gekeken waar ze dingen vanaf konden trekken.

Edit: nu zie ik overigens dat de budget-toestellen van Android ook allemaal 3 sterren kregen. Het lijkt me niet de bedoeling dat je als waardering-systeem alleen 5 sterren kunt halen met de nieuwste van de nieuwste hardware. Ik had verwacht dat prijs wel een grotere indruk zou maken op de rest van de waarderingen. Een Polo kan bv ook 5 sterren scoren. Dat is niet alleen aan Ferrari's voorbehouden.
Edit: nu zie ik overigens dat de budget-toestellen van Android ook allemaal 3 sterren kregen. Het lijkt me niet de bedoeling dat je als waardering-systeem alleen 5 sterren kunt halen met de nieuwste van de nieuwste hardware. Ik had verwacht dat prijs wel een grotere indruk zou maken op de rest van de waarderingen. Een Polo kan bv ook 5 sterren scoren. Dat is niet alleen aan Ferrari's voorbehouden.
Als budget-telefoons meer sterren scoren, zeg ik in feite dat ze even goed zijn. Je kan zeggen dat de prijs-/kwaliteit-verhouding even goed is, maar niet dat hij evenveel functies biedt of even goed is (hij kan perfect zijn voor jou, maar dat is iets anders). Er is geen maximum aan sterren, maar de prijs/kwaliteit-verhouding is maar een van de factoren. De sterren geven meer aan dan hoe hij scoort voor die prijs; hij geeft aan hoe die scoort.

En aan iedereen die zegt dat je dan een Polo met een Ferrari vergelijkt: dat klopt.
Ok dat is dan duidelijk, maar ik blijf het een kromme beoordeling vinden. Ik dacht dat je altijd een toestel (of wat voor apparaat dan ook) beoordeeld op zowel prijs als kwaliteit en die niet los van elkaar gaat zetten. Iedereen snapt dat een goedkoper toestel minder features bevat, maar kan dan nog wel goed zijn. Dan moet je er niet de noemer "matig" of "voldoende" aan hangen als de algemene ervaring juist veel beter is. Ik denk dat mensen heus wel begrijpen dat een budget-toestel niet hetzelfde heeft als een high-end toestel. En anders kun je er nog een notitie bij zetten.

De auto van het jaar is ook niet elk jaar een sportauto bijvoorbeeld. Je moet het beoordelen voor wat het is, niet voor wat het kan zijn. Dit wordt op andere delen van tweakers wel goed gedaan, dus dat zou hier ook moeten.
Ik dacht dat je altijd een toestel (of wat voor apparaat dan ook) beoordeeld op zowel prijs als kwaliteit en die niet los van elkaar gaat zetten.
Wij beoordelen ze ook beiden: de Ascend W1 krijgt bijvoorbeeld 4 sterren voor prijs omdat hij veel biedt voor weinig geld. Een Lumia 620 met zijn uitgebreidere software, feller scherm enz had voor die prijs wellicht een nog hogere beoordeling gekregen.

Juist omdat we prijs los beoordelen van de rest, lijkt het me niet meer dan overzichtelijk om alles langs dezelfde meetlat te leggen. Anders ga ik meten met twee maten en dat maakt het voor niemand duidelijker.

Prijs is namelijk maar een onderdeel, maar draai het eens om: stel je voor dat accuduur leidend zou zijn voor de Algemene Beoordeling (net zoals jij prijs leidend wil laten zijn voor de Algemene Beoordeling): zou je je dan afvragen of telefoons met mindere accuduur ook de maximale score kunnen krijgen, omdat 'iedereen snapt dat een toestel met minder accuduur toch goed kan zijn'?

Nee, natuurlijk niet. De Algemene Beoordeling is precies dat: een beoordeling waarbij ik alles in aanmerking neem: prijs is daar een onderdeel van. Niets meer en niets minder.

De Consumentenbond lost dat op met Beste Koop: een predikaat voor iets dat een goede prijs-/kwaliteitverhouding heeft. Die hebben wij niet, al zou ik het een goed idee vinden om ook dat te kunnen doen, maar ik kan niet ineens ons scoresysteem omvormen tot een beoordeling op Prijs vs De Rest.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 19 april 2013 14:07]

Maar is het dan niet eerder een kwaliteitsbeoordeling dan een algemene beoordeling?

Ik zou toch graag zien dat de prijs een grotere impact maakt op de algemene beoordeling. Van een goedkoper product verwacht je natuurlijk minder. Dat lijkt me geen rare aanname.

Ik zie overigens dat het niet alleen bij deze telefoons volgens deze beoordeling wordt gedaan. Ook de Android-toestellen of andere reviews van de laatste tijd (camera's en tv's zie ik dit ook bij).

Het is dan ook niet zozeer jouw fout, maar het is gewoon krom dat de gebruikersreviews dan wel 5 sterren geven en daar blijkbaar meer rekening mee houden, dan de reviews van tweakers zelf. Tuurlijk heb je wel wat fanboy reviews, maar als alle 3 de gereviewde items bij de gebruikers gemiddeld 4,5 ster krijgen tegen de 3 sterren van de redactie, dan is dat verschil natuurlijk wel erg groot.

Misschien dat een dergelijke discussie beter op het forum kan worden voortgezet trouwens.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 april 2013 02:28]

Ik krijg er toch een beetje een Topgear gevoel bij. Ja de prijs wordt losgelaten maar tegelijkertijd de specs niet vergeleken met topmodellen. Dit is zoiets als al werd aangehaald een ferrari naast een polo te zetten, de prijs te negeren maar vervolgens zeuren dat een Polo maar 80 HP heeft vergeleken met 450 HP van de ferrari. De specs, gebruik alles dien je voor mijn gevoel te bekijken in verhouding tot wat dit product nou eigenlijk is binnen zijn doelgroep. Wanneer een budget/low-end/high-end mobieltje/grafische kaart of wat dan ook wordt bekeken dien je de producten onderling af te zetten en niet met een top model. Helaas levert mij nu inderdaad deze shoot-out me dus niets op behalve dat ze gemiddeld allemaal "gemiddeld" presteren. Maar hoe presteren ze nou binnen hun doelgroep? Misschien dat een mobieltje voor zijn doen juist een goede accu heeft, ppi, geheugen enz. maar dat komt door de kromme vergelijking niet echt te voren.
Nee mooie shoot-out maar een matige vergelijking.
precies, de telefoons worden hier beoordeeld op dingen die ze niet zijn, i.p.v. dingen die ze wel zijn.

En dat is meteen een puntje die ik mis in de beoordeling, het ontwerp word afgedaan als saai, ja als je de zwarte of witte beoordeelt wel. Sterkte van de hele Lumia lijn van Nokia zijn alle felle kleuren waar ze in uitkomen en op het moment dat je de felgroene of babyblauwe (of geel of magenta en er zijn ook nog andere kleuren achterkantjes te krijgen) versie hebt vind ik hem nou niet bepaald saai overkomen.

Ik ben ook sinds een paar dagen in het bezit van een felgroene Nokia Lumia 620 en ik ben er super blij mee. Ik ben overgestapt van een iPhone 4 naar deze en tot nu toe ben ik nog geen nadelen t.o.v. de iPhone 4 tegengekomen op het gemis van ING internetbankieren na. Ook vind ik de telefoon ook niet bepaald crappy aanvoelen zoals in de review word beweerd en het probleem met de unlock knop is bij mij non existing

Ik bedoel, voor ¤250 krijg je een fantastisch pakket, alles wat je nodig heb. Een snelle vloeiende telefoon met bijna alle mogelijkheden van het topsegment maar een wat kleiner scherm (ben ik juist blij mee, groter dan dit hoeven telefoons van mij echt niet) en wat lagere specs. En als je die specs vergelijkt met 2 jaar geleden heb je eigenlijk een topsegment telefoon in je handen, ik bedoel de iPhone 4 word ook nog steeds verkocht en die kost nog steeds ¤450

Ik ben juist van de iPhone overgestapt omdat het me allemaal te duur werd en ik kan met deze telefoon prima, op sommige punten zelfs beter dan de iPhone uit de voeten.

Ik had een iPhone 4 bij T-Mobile, abonnement kost ¤30,- voor 150min/sms en 1000Mb snel en daarna langzaam internet, ik heb daar 2 jaar geleden nog ¤230,- voor moeten bijbetalen ook.

zou ik nu zou willen upgraden naar een iPhone 5 werd het zo ongeveer het volgende: ¤38,- per maand voor 75 min/2500sms en 1000Mb snel en daarna langzaam internet en dan nog ¤328,- bijbetalen.

Als ik dan mijn iPhone 4 verkoop voor ¤200 dan betaal ik uiteindelijk ¤8 per maand meer voor de helft van de minuten en sms'jes die je tegenwoordig toch niet meer gebruikt en als restant kost het me nog ¤128 voor de telefoon.

Die optie leek me dus helemaal niets dus ik had de keus al gemaakt om voor een sim only te gaan van rond de ¤15,- met 500mb internet wat voor mij al afdoende is, toen was ik al even gaan kijken wat voor telefoon ik als alternatief voor mijn iPhone wou mocht ie kapot gaan en toen kwam ik de Lumia 620 tegen.

En als je dan even verder zoekt kom je het volgende abonnement tegen:
Gratis Nokia Lumia 620 met Hollandsnieuwe 275min/sms en 500mb internet voor ¤19,25 per maand gedurende 2 jaar, een economischere aanbieding kun je volgens mij niet vinden op dit moment, het abo kost ¤5 meer dan het toestelloze abonnement dus dat beteken dat je maar ¤120 voor de telefoon betaald gedurende je abonnement. De laatste gratis en gesubsidieerde telefoon die ik heb gehad was nog in de laatste dagen van orange alweer zo'n 6 jaar geleden.

En nu kan ik alsnog mijn iPhone 4 verkopen dus dan houd ik er nog geld aan over ook. Ik ga iig niet meer meewerken aan die hoge woekerprijzen van de telecommafia in dit land.
Maar Arnoud, als dit echt zo is, en sterren zijn absoluut ipv relatief, dan zou 3* voor prijs van een Nokia Lumia 920, en 3* voor de prijs van een Nokia Lumia 620 betekenen dat ze hetzelfde kosten?
Waarom zou ik mijn email moeten checken met een dual/quad core, full HD, 5 inch of groter, onhandig en breekbaar toptoestel?

Dat kan dus ook prima, net als 95% van de andere meest gebruikte toepassingen die je op een smartphone hebt/doet, met een toestel van 200 euro.

Ik vind meer dan dat uitgeven voor een telefoon echt een gigantische geldverspilling. Ik leg ook geen SLI opstelling in de huis-tuin en keuken PC van m'n ouders. Hier geldt hetzelfde. High end smartphone = Overkill.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 april 2013 09:55]

Ik heb voor mijn werk even mogen spelen met de HTC 8S. Ik heb hem twee weken meegekregen en vond het jammer hem weer in te leveren. Het toestel voelt zeer degelijk aan en werkt uitstekend. Zeker geen matig toestel dus. Het interne geheugen is met 4 GB (daar blijft dus minder dan 2 GB van over) is klein en hij heeft geen frontcamera, maar ik vraag mij nu eerder af waarom een 8X zo veel moet kosten
Mooie review! Zouden jullie in de toekomst de Lumia 520 toe willen voegen? :)
In de toekomst wellicht Windows mobile voor mij als OS. (Wellicht Lumia 520)

Lumia 520 pluspunten:
-Mooier Design
-IPS DIsplay 4 Inch

Nadelen:
-Geen flitser?

[Reactie gewijzigd door guidonno op 19 april 2013 08:12]

Verschillen zitten in kleine dingen: geen NFC, geen compass en vooral geen Drive+ (volledige gratis navigatie over de hele wereld). Je hebt alleen Drive wat je navigatie geeft voor 1 land per simkaart.
Ik denk dat de meeste voor de standaard ingebouwde navigatie gaan, of een vorm van de tomtom.
Ik zelf heb eigenlijk nog noooit een weggebruiker gezien met de telefoon als navigatie. Ja ik heb zelf mijn oude sgs2 weleens moeten gebruiken als navigatie (google maps), maar van alle weggebruikers die ik ken heeft nooit hun telefoon als navigatie gebruikt.
Of die ene applicatie van Nokia dan zo'n meerwaarde heeft? Moa nee dat denk ik niet.

Daarbij dat NFC, wie gebruikt dat momenteel? Ja er zijn bedrijven die het in productie willen nemen, zoals je weleens geruchten op tweakers voorbij ziet komen. Maar nu is dat echt geen eis voor je telefoon.
Compass???? Ja belangrijk zeg met al die verkeersborden en internet op je telefoon. Er kan best een doelgroep zijn die een compass MOET hebben, maar die gaan denk ik voor totaal andere telefoons. Ik zelf heb nog nooit iemand horen zeggen: ik wil die telefoon niet, er zit geen compass in |:(

Ik vind het wel leuk dat er weer eens een artikel is voor WP telefoons, het mag zeker weten wat meer in het nieuws komen. Ze zijn namelijk alles behalve ''slecht''.
Daarbij is het natuurlijk leuk dat bijv de 8s net als de 8x in meerdere kleuren beschikbaar zijn, zwart/wit, geel, blauw, rood etc.
Daarbij zijn bijv in de 8s en 8x nog geen babyfouten gevonden, waardoor het toch wel een beetje bewijst dat de vinger van Microsoft in de pap, veel positieve ervaringen oplevert.

Een beetje reclame voor mezelf als dat mag? :D
V&A aangeboden: HTC Windows Phone 8X Zwart
Ik rijd al sinds 2009 alleen maar met iphone als navigatie (meestal Navigon). Ook een 3 weken USA roadtrip mee gedaan...
Ja dat kan inderdaad. De meeste die navigatie veel gebruiken zijn zakelijke weggebruikers. Laat deze doelgroep meestal een auto hebben met navigatie in het dashboard zo niet een tomtom gebruiken. Daarbij de meeste auto's die nu gemaakt worden hebben standaard -zo niet tegen een kleine bijbetaling navigatie ingebouwd.

Kortom, navigatie op de telefoon zal na mijn weten echt geen EIS zijn, om bijv nokia boven HTC of Samsung te kiezen. Daarbij wie weet van nokia's navigatie af? Die doelgroep word dankzij alle alternatieve zo klein, dat het uiteindelijk geen meerwaarde is.
roerend mee oneens. iedereen die ik kent heeft zijn navigatie kastje uitgegooid en gebruikt zijn smartphone. dat kan ik goed voorstellen. als ik nav nodig heb, heb ik nooit toevallig bij me en als ik mee heb genomen, dan vergeet ik altijd mee te nemen naar huis (blijft in de auto liggen). dat doet zich minder vaak voor bij een phone
Ja zoals je zelf aangeeft: blijft in de auto liggen.
Je hebt je navigatie meestal nodig als je in de auto zit, aangezien die bij jou in de auto blijft liggen heb je altijd navigatie in de auto..

Ik heb als ik thuis ben, geen navigatie nodig. ik weet de weg naar de koelkast en wc wel.
Inderdaad het is misschien handig als je te voet bent om je telefoon te gebruiken als navigatie, dan ga je niet met een tomtom lopen of de navigatie uit je dashboard halen. Maar come-on, roerend met mij oneens op basis wat je vervolgens zegt?
er is een reden waarom veel mensen hun tomtom kastje niet permanent in de auto willen laten liggen (oa diefstal) en meestal na gebruik meenemen naar huis.

[Reactie gewijzigd door llee op 19 april 2013 09:52]

Hangt denk ik van je gebruikspatroon af.

Ik gebruik (heb woning in VS) mijn telefoon ook vaak om startpunten van hiking trails te vinden of natuurparken. Klassieke navigatie faalt dan vaak omdat ze als ze al ruwe coordinaten input kennen, niet snappen dat het object geen straat/bedrijf/etc is.

En in Europa is het vanwege het anti-autobeleid van de meeste binnensteden juist weer onmogelijk om te parkeren in de buurt van je bestemming. Navigon heeft dan een 'last mile' optie. Ook is de integratie met het OV van Nokia Maps soms heel handig in groet Europese steden als Parijs, Barcelona, etc

Plus het wel best nog wel eens voorkomen dat ik de lokatie van de parkeergarage na restaurantbezoek (ook als ik bob ben :) ) niet helemaal direct kan plaatsen.

Het probleem is voor mij dat TomTom gewoon stil heeft gestaan. De laatste 5 jaar is er zo goed als geen verbetering bij TomTom bijgekomen. telefoons hebben dankzij integratie met internet, aGPS, realtime traffic info en automatische kaartupdates gewoon de klassieke TomTom ingehaald.
roerend mee oneens. iedereen die ik kent heeft zijn navigatie kastje uitgegooid en gebruikt zijn smartphone. dat kan ik goed voorstellen. als ik nav nodig heb, heb ik nooit toevallig bij me en als ik mee heb genomen, dan vergeet ik altijd mee te nemen naar huis (blijft in de auto liggen). dat doet zich minder vaak voor bij een phone
Ik heb wel eens Google Turn By Turn navigatie gebruikt op een Samsung Galaxy S. De grootste klacht die ik heb daarover is dat het pakket alles probeert op zijn Engels uit te spreken.

"In fifty metres, turn right onto why-chi-chi-an-sea-wag", omdat die kaarten niet echt heel erg nauwkeurig zijn is het soms best lastig om de gruwelijk vermangelde uitspraak te lijmen met een straatnaambord. Omdat de uitspraak zo ontzettend anders is van hoe wij Wijchenseweg uitspreken.
En dat soort onzin uitspaak van straat namen gebeurt overal waar in het Nederlands combinaties worden gebruikt die in het Engels niet bestaan. Waalbandijk wordt Wah-al-ban-dai-chik. Utrechtsestraatweg wordt You-tray-chi-tse-stray-ate-wog.
En dan laat ik echt moeilijke namen nog buiten beschouwing. Een Dommer van Poldersveldtweg, een Grotebrugse Grintweg of een Burgemeester van Lidth de Jeudelaan.

Die Amerikaans-Engelse text-to-speech engine breekt daar de virtuele strot over en op de onzin die er uit komt is niet te navigeren.

Iets als een TomTom die wel op een redelijk correcte manier de boel uitspreekt helpt dan stukken. De klemtoon ligt wel eens verkeerd, maar het ding weet tenminste een 'ij', 'eu', 'aa' of 'oe' uit te spreken.

Zolang GTbT onverstaanbare breuzel uitkraamt kan ik dat niet serieus nemen als navigatie oplossing. Als kaart werkt het heel redelijk, maar als ANWB lid is het net zo gemakkelijk om even bij de plaatselijke VVV/ANWB vestiging een plattegrond te halen. Kan je gelijk om een route vragen van iemand die lokaal bekend is, wat ook weer z'n toegevoegde waarde heeft omdat die vaak een makkelijker te volgen route weten en op de hoogte zijn van werkzaamheden en dat soort dingen.
Ik heb een htc 8s en net een tomtom gekocht. Wel zo handig in de auto en bij elkaar nog steeds stukken goedkoper dan een high end foon ;). Tomtom werkt gewoon prettig. En waarom tontom voor bijv iphone kopen als je dan moet gaan kloten met je telefoon in de auto. En met houder erbij ga je over de prijs van echte tomtom met lifetime map updates. Dedicated spul is voor nav wel zo prettig. Wel oneens met die kleine bijbetaling bij inbouwspul voor autos... Daar betaal je vaak flink voor.
Ik heb een htc 8s en net een tomtom gekocht. Wel zo handig in de auto en bij elkaar nog steeds stukken goedkoper dan een high end foon ;). Tomtom werkt gewoon prettig. En waarom tontom voor bijv iphone kopen als je dan moet gaan kloten met je telefoon in de auto. En met houder erbij ga je over de prijs van echte tomtom met lifetime map updates. Dedicated spul is voor nav wel zo prettig. Wel oneens met die kleine bijbetaling bij inbouwspul voor autos... Daar betaal je vaak flink voor.
Klopt, je bent het oneens over het inbouwspul. Tegenwoordig zijn de extra dingen als navigatie een marketing trucje om exclusief te zijn. Bij de goedkopere auto's zit het vaker niet standaard erin, en om toch voor bijv opel te gaan krijg je het met een echte kleine bijbetaling wel.
Mijn vader gebruikt al jaren zijn mobiel als navigatie, zo ken ik wel meer mensen die gewoon hun mobiel gebruiken. Bovendien is de navigatie van Nokia geweldig, dus mijn pa ziet geen reden om een TomTom te nemen.
Ik heb een tomtom one xl , or whatever. Maar gebruik deze niet meer omdat drive van nokia prettiger werkt.
Ik rijd ook al jaren met google maps navigatie. In het buitenland heb ik tomtom op mijn oude windows phone staan

Enkel voor mijn motor heb ik een aparte gps. Een tomtom, zeer prijzig. Toch verkies ik google maps. De route keuze is beter. Ik heb al met beide naar eenzelfde locatie gekregen en google gaf me de handigste weg. Zelfde instellingen.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 19 april 2013 10:20]

De NFC wordt nog niet echt veel gebruikt, maar het lijkt erop dat dit in de toekomst wel wat meer wordt. Nu mis je het niet nee, maar misschien bij je volgende toestel wel.
Compas heb je niet direct nodig, maar is voor zaken waar je GPS bij gebruikt wel handig. Dan kan de telefoon aan het compas al merken waar je heen gaat waardoor je weergave beter klopt. Nou maakt dat dus minder uit als je al wat beperkter bent met je navigatie, maar het scheelt nog wel een beetje natuurlijk.

Verder heb je gelijk. Het zijn mooie toestellen. Ik vind de hele lijn van de Lumia's best aardig. Je krijgt behoorlijke bang for buck en de ondersteuning is meer dan prima.
Ik zelf heb eigenlijk nog noooit een weggebruiker gezien met de telefoon als navigatie

Dat komt ook omdat iPhone en Android tot niet zo heel lang geleden gewoon niet zulke goede navigatie hadden. Googlre Maps is zoals de naam zegt als Maps programma heel goed, maar als echte navigatie was het tot recent echt een flink aantal stappen terug tov een klassieke navigatie als TomTom/Garmin.

Op meer recente Symbian toestellen echter had Nokia ook al Drive en dat was wél echte navigatie. Ik heb dat lange tijd gebruikt en mijn TomTom ging dus steeds vaker de kast in. Zowel prive als voro werk reis ik veel, en de wereldwijde navigatie met offline maps was gewoon fantastisch. Deze Windows Phone Here Drive(+) is dus ook écht bruikbaar als navigatie. (Al is de Windows Phone versie vreemd genoeg minder goed dan de Symbian heb ik ondervonden!?)

Idem voor programma's als Navigon. Maar daar moe(s)t je voor betalen, en dan is het natuurlijk de vraag of je niet 'gewoon' een offline GSP unit zou kunnen kopen voor een kleine meerprijs.

Dat verklaart dus waarom telefoons lange tijd niet door wisten te dringen, omdathet beperkt was tot mensen of die een speciaal programma aanschaften of een recente Symbian (2010+) hadden.

Echter tijden veranderen. Inmiddels echter is Google Maps ook wat meer volwassen geworden, en redelijk bruikbaar voor navigatie. Steeds meer mensen gaan dat dus gebruiken. Niet voor niets is TomTom is zware problemen ...

Ikzelf ben voor mijn HTC 8X gestopt met wachten op Microsoft/Nokia en was het gezeik mnet SIM-licenties zat, en heb op mijn HTC 8X Navigon geinstalleerd. Dat had ik dus veel eerder moeten doen. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Geen TomTom meer voor mij nodig ...
Uit de conclusie:
Een goed Windows Phone 8-toestel hoeft geen rib uit je lijf te kosten.
Ik zie geen 'goed' beoordeelde toestellen, alleen maar 'voldoende'.
Het is in elk geval goed te zien wat je krijgt voor de relatief lage prijs; alle features van Windows Phone in een compacte telefoon met een redelijke camera en prima werkende software. Tegenover concurrerende Android-modellen is de prijs ook niet schrikbarend laag, maar Windows Phone heeft zo zijn voordelen tegenover Android, zoals de Facebook- en Twitter-integratie, en de makkelijke en overzichtelijke bediening met live tiles.
De voordelen van de één zijn nadelen voor de ander. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld behoefte aan de integratie van sociale netwerken in de eigen gebruikte software. Bovendien is Android hier niet helemaal van uitgesloten, aangezien sommige fabrikanten deze functionaliteit verwerken in hun skins.

[edit]
Was niet bedoeld als reactie op guidonno. Mijn excuses.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 april 2013 09:06]

Hoe is het een nadeel? Dat je het niet als voordeel ziet dat kan, maar dat is met alle features, dat zou hetzelfde zijn als je zou zeggen "de camera van de Lumia 920 is geen voordeel, want ik maak geen foto's" of "De resolutie van de HTC One is geen voordeel, want mijn ogen zijn bar slecht"

Zolang iets geen nadelen en alleen voordelen, is het gewoon een voordeel, ik denk dat jij verder slim genoeg ben om uit die voordelen te halen wat voor jou van belang is...

Oh and integratie in de skin is nog steeds gewoon een app, simpel als dat. Je blijft dus houden dat alle apps moeten worden gemaakt om samen te werken met die andere app, iets wat niet gebeurd. Bij WP is het dus gewoon onderdeel van het OS. Tevens maakt het dat ook extreem snel.
Vrijwel alle budget-toestellen krijgen op tweakers matige waarderingen. Hier de shootout van Android-toestellen bijvoorbeeld: reviews: Shoot-out: iets minder dure Android-smartphones

Er wordt totaal geen rekening gehouden met de prijs van een toestel. Het is simpelweg een onderdeel van de waardeering maar heeft verder blijkbaar weinig impact.
Toch geeft men aan dat de 520 in de praktijk een minder scherm heeft als de 620. Hoewel het scherm van de 620 iets kleiner is, heeft hij wel dezelfde resolutie, Clear Black technologie en een betere kijkhoek. De 520 schijnt ook goedkoper aan te voelen en is ook qua camera minder (ook geen front cam). Het prijsverschil tussen de 520 en de 620 schijnt dat niet goed te maken.

Bron: http://www.slashgear.com/...slashgear+%28SlashGear%29
Ik heb op CeBIT allebei de toestellen in mijn hand gehouden en echt, ik snap niet dat nokia niet van de 520 het kleine dikkertje heeft gemaakt. De 620 voelt goedkoper aan en licht minder lekker in de hand. De 520 ziet er ook veel mooier uit en hoewel het toestel wat minder ppi heeft, zie je dat niet. Dat is hetzelfde als het verschil tussen de 620 en de 8S/W1, de 8S en de W1 hebben namelijk ook een 4" scherm, terwijl de 620 een 3,8" heeft (en de 520 ook een 4"). Het prijsverschil maakt het wel degelijk goed. Ik heb de 8S naast de 520 gelegd als vergelijking en het viel me op dat de app op de 520 zelfs sneller waren gestart, dat was wel erg vreemd.
De 520 is weer net wat nieuwer dus kan weer wat beter geoptimaliseerd zijn. Verder dacht ik dat de 520 een iets andere processor had en ander schermtype. Ik kan me vergissen, maar er zit dus wel wat verschil tussen inderdaad. De kans is echter klein dat de 520 hier gelanceerd wordt. Het ziet er nu naar uit dat ze een beetje afwisselen met de beschikbare toestellen. Vaak is het 920+820+620 en 720+520.
De processor in de 520 is dezelfde als die in de 620 (en 720). Schermtype is wel anders.

En de 520 komt gewoon in Nederland hoor, diverse webshops hebben hem al op de site staan voor pre-orders.

Edit: waarom dit weggemod wordt moeten jullie toch 'ns uitleggen... dacht eigenlijk dat het redelijk relevant was. En als ik ongelijk heb zou ik dat graag vernemen...

[Reactie gewijzigd door B64 op 19 april 2013 14:41]

De Nokia Lumia 520 was een betere vergelijking geweest dan de Lumia 620 in dit rijtje.

Hij heeft dezelfde form factor als de Huwaei en HTC.Ook qua feature set komt hij volgens mij beter overeen. Zo hebben ze alle drie geen front facing camera, geen NFC. Ik denk zelfs dat de 520 de andere 2 kan aftroeven met super sensitive touch (iets wat de 620 nog mist), 8GB geheugen en de Nokia apps. De andere 2 hebben zover als ik kan vinden geen onderscheidende features. Buiten de ontbrekende flitser op de 520.

Ik kan er ook niet over uit dat ze het design van de HTC 8S als beste aanstippen. De Nokia Lumia 620 met een van de andere covers ziet er een stuk fraaier uit. Maar dat is een kwestie van smaak.

Nog even op de post van guidonno:

Pluspunten 520:
- Groter scherm
- Grotere accu

Plus punten 620:
- NFC
- Flitser
- Front facing camera
- Clear black scherm
- Drive+
- Design (Ja, een kwestie van smaak)
- HAAC microfoons

Alle bovengenoemde pluspunten van de 620 zijn ook pluspunten boven de Huwaei en HTC en daarmee is het volgens mij beduidend de beste telefoon in deze review. Voor de compleetheid moet ik eigenlijk ook nog de pluspunten van de laatste 2 opnemen. De HTC heeft er geen die ik kan waarnemen en de Huwaei heeft inderdaad een betere processor wat in sommige situaties blijkbaar nog wel merkbaar is.

P.S. Voordat we aan de conspiracy theories beginnen, ik ben een tevreden Nokia Lumia 620 gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Triogap op 19 april 2013 22:20]

In de pricewatch is de Hueawei welgeteld 14 hele euro's goedkoper dan de HTC. Toch krijgt eerst genoemde vier sterren en de 8S maar vier?

Ik ben nu in het bezit van mijn eerste budget smartphone. Na verschillende iPhones heeft mijn huidige werkgever niets anders te bieden dan een HTC One V. Als non-poweruser vind ik dat geen ramp en functineel doet het ding wat ik ervan verwacht. Dit soort instapmodellen zouden idd het marktaandeel van Windows Phone een boost kunnen geven. Toch heb ik zo mijn twijfels. Gebruikers van Android budgettelefoons hoor ik vaan klagen over bugs en instabiliteit van hun toestel. Zou dit bij Windows anders zijn?
Ja, omdat onder de kap de hardware hetzelfde is als de duurdere modellen. Het loopt dus wel lekker soepel, alleen lever je in op snufjes (daar zijn de duurdere modellen voor)
Dat komt omdat de Huawei bij Vodafone slechts 150 euro kost bij een prepaid pakket :) Staat ook duidelijk in het artikel trouwens.
De sterren geven naar mijn mening geen goede weergave ten opzichte van de tekst. Zeker gezien de prijs zouden ze veel beter moeten scoren. Deze toestellen hebben gewoon een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, je krijgt een complete smartphone voor weinig geld.

Zoals te lezen valt is er voor elk component wel een betere variant te vinden maar dat hoort ook bij een budget toestel. Kijk je verder dan zie je dat de telefoons nergens een echte steek laten vallen. Iets wat vaak wel het geval is met budget telefoons. Deze telefoons doen wat je van een budget telefoon verwacht. Voldoende presteren voor een leuke prijs.

Kijk voor gein ook eens naar de gebruikersreview van de 8s bijvoorbeeld. Daar krijgt ie een 4,5 ster op de algemene beoordeling.

[Reactie gewijzigd door MrFl0ppY op 19 april 2013 08:37]

mischien zouden ze een prijs kwaliteit score en een ultimate score moeten geven.
in dit geval prijs kwaliteit 5 sterren ultimate score 3 steren.

Ze hebben wel een prijs die sterren aangeeft maar die scoren onvoldoende bij de htc en voldoende bj de nokia
Tweakers probeert absolute scores ipv relatieve scores te geven heb ik het idee. De scorekaart van een budgettelefoon moet dus te vergelijken zijn met die van een topmodel, wat natuurlijk totaal niet realistisch is. Gebruikersreviews geven wel die relatieve score, waardoor er veel betere scores uitrollen.
Uiteindelijk maakt de scorekaart natuurlijk weinig uit, als je deze toestellen serieus overweegt moet je gewoon de tekst lezen.
Wat me opvalt is dat het ene toestel slechts 2 sterren krijgt voor prijs, terwijl die slechts een tientje duurder is dan de goedkoopste en 20 euro goedkoper dan de de duurste in deze test.
Conclusie; ze geven de sterren hier niet puur op prijs maar betrekken er ook andere zaken in.
Wat gewoon niet klopt. Die andere zaken moeten naar voren komen in de andere onderdelen waarop gewaardeerd word, dat doe je niet bij de prijs.

Daar gaat het al fout.....

zie bijv; reviews: Nexus 4 van Google en LG: voor een dubbeltje op de eerste rang
Vijf sterren voor prijs, terwijl die 2x zo duur is. Het is duidelijk; bij de prijs beoordeling worden ook de prestaties meegenomen. Onterecht.

Wat mij betreft zouden topmodellen met hoge prijzen in de meeste gevallen 1 a 2 sterren krijgen voor prijs; ze zijn gewoon heel duur. Net als een Ferrari; geweldige auto maar als je naar het prijskaartje kijkt, moet je even slikken. Dat je er wat voor terugkrijgt, snappen we wel.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 21 april 2013 11:38]

Bij de Accutest:
De omstandigheden zijn voor alle iOS-devices dezelfde en uiteraard zijn de Android-toestellen ook zo veel mogelijk in identieke omstandigheden getest.
Vervolgens is er geen iOS-device te zien in de lijst. :?
Ik heb nu al 2 Vodafone prepaid Huawei Ascend W1 toestellen gekocht en bij beide gratis en voor niks de unlockcode van Vodafone gekregen...

[Reactie gewijzigd door renem op 19 april 2013 14:56]

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Mijn moeder heeft een locked lumia 800 van vodafone gekocht en wil nu haar vodafone abonnement kaart erin stoppen maar dat blijkt onmogelijk. De vodafone medewerkers willen ook niet helpen en vinden dat ze maar 50 euro moet dokken.
Gewoon de unlockcode bij ze aangevraagd.

In beide gevallen kreeg ik de melding dat ik een verkeerd IMEI nummer had doorgeven. Nadat ik bevestigd had dat deze wel correct was en om welk toestel het ging kreeg ik een mail dat ze de unlockcode bij de fabrikant moesten opvragen en dat dat een aantal dagen ging duren. We zouden dan ook de eventuele kosten te horen krijgen.

Na 3 a 4 dagen kregen we de unlockcode zonder opgave van kosten per mail opgestuurd.
Ik vind 2,5GB voor een standaard installatie toch behoorlijk fors. Ook dat apps data achterlaten baart mij zorgen.
Daar komt bij dat Windows Phone 8 een probleem heeft met caching. Alle apps, ook als ze verwijderd zijn, laten sporen na waardoor het geheugen langzaam volloopt
Dit betekent dat, anders dan bijvoorbeeld bij iOS, apps buiten hun app directory data schrijven. In iOS zit alles in de app package, waardoor automatisch alles verwijderd wordt. Mijns inziens is dit ook een potentiële attack vector. Waar schrijft Windows dan data van die apps weg? Heeft Windows Phone ook een registry?

Misschien dat iemand met meer kennis van Windows Phone dit kan toelichten?
Windows Phone 8 is qua code base vergelijkbaar met de desktop variant Windows 8. Oftewel, ook de NT kernel en dus ook een registry. Daarnaast geloof ik dat het systeem ook onder water logs bijhoudt en een temp (cache) directory heeft. Dat verklaart de hoeveelheid data die achterblijft.

Overigens heeft Nokia net een app uitgebracht waarmee je je storage kan beheren en je cache kan legen. Dat resulteerde op mijn Lumia 920 in 1,6GB minder data.

[Reactie gewijzigd door LCP op 19 april 2013 10:40]

Niet om per se Windows Phone af te kraken hoor, maar ik vind het zwak dat hier een of andere app voor gedownload moet worden, die blijkbaar bij de meeste mensen niet eens werkt.

Het komt wat mij betreft de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede als er nu al management tools nodig zijn. Dit weten mensen van hun PC, na een paar jaar wordt het trager. Blijkbaar wordt in Windows Phone de boel ook niet opgeruimd. En de registry is helemaal een eng ding. Al moet ik zeggen dat ik sinds Windows 7 hier nooit meer problemen mee hebt gehad, maar vertrouwen doe ik dat ding niet.

Op iOS heeft iedere app in zijn eigen directory een Caches en een Temp directory.
a) Dit komt de veiligheid ten goede, Sandboxing zorgt er voor dat er nooit buiten de <Application Home> geschreven kan worden.
b) Als je de app verwijdert, wordt ook alle temp data en cache verwijderd.

Edit:
Windows 8 Store app slaan hun temp data wel op binnen de app, windows phone 8 niet:
http://msdn.microsoft.com...ationdata.temporaryfolder

In het midden van de api:
Windows Phone 8
This API is not implemented and will throw an exception if called.
En dit is het verrotte van de documentatie van Windows (Phone) 8 SDK, want onderin staat het volgende:
Minimum supported phone
Windows Phone 8
Dit is regelmatig binnen de documentatie. De tekst tussendoor mis je nog al snel.

[Reactie gewijzigd door aToMac op 19 april 2013 11:29]

Dit is niet een app, maar een update voor Windows Phone 8, het staat nu in ieder geval om mijn Lumia 620 in het instellingenmenu.
Het staat toch onder Apps met Nokia als publisher? Lijkt me niet waarschijnlijk dat Nokia updates doet aan de code van Windows Phone 8.
De standaard Storage Check zit direct in het OS vanaf firmware 1308.
De app in de link is een beta app dat weer extra functionaliteit biedt dat je ook kaarten op SD kaart kan zetten.

Add: Dat is een van de leuke dingen van Nokia. Je kan al eerder van beta functionaliteit gebruiken maken voordat deze in het OS of in de vorm van een losse app uitgebracht worden.
Je verward een feature met een bug. Dit is ook niet zoals het hoort, maar nokia heeft er inmiddels al aan gewerkt om er iets aan te kunnen doen. Dit wordt binnenkort heus wel verbeterd met een update van Microsoft.

Verder draaien apps bij WP8 ook in een sandbox, anders kunnen ze nooit zo goed scoren op het gebied van beveiliging. Hoe of wat kan iemand anders je wel uitleggen, maar het is niet zo dat dit probleem de normale gang van zaken is binnen WP. Net als de audio-bug-abuse van Whatsapp.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 april 2013 12:39]

Op Android is er ook genoeg verborgen cache te vinden hoor, alleen is het geheugen minder snel vol omdat je ook apps naar de SD kaart kan verplaatsen. Nu mijn telefoon wat ouder is merk ik dat er vaak tientallen MB's aan cache van applicatie opgaat, wat ook niet automatisch wordt opgeruimd. (Ik gebruik nu deze app daarvoor overigens)

iPhones hebben een ruimer geheugen, Apple heeft nog geen iPhone uitgebracht die van alles alleen het minimale heeft.
iPhones hebben een ruimer geheugen, Apple heeft nog geen iPhone uitgebracht die van alles alleen het minimale heeft.
Nee, iOS ruimt de Caches en Temp directories zelf op als het nodig is. Hardware is nooit voldoende als de software het verprutst.
Het feit dat je bij het noemen van registry de emotionele termen 'eng' en 'vertrouwen' gebruikt duid op het feit dat je eigenlijk geen flauw idee hebt wat het is en wat het doet.

Dat sandboxen van iOS klinkt leuk, maar (imho) één van grootste minpunten van iOS is dat applicaties niet of nauwelijks met elkaar communiceren. Twee apps om dezelfde PDF te openen betekend dat die PDF ook fysiek 2x op je apparaat staat, dus 2x schijfruimte innemen. WP is veel soepeler in dat soort zaken, wat de mogelijkheden van het apparaat vele malen groter maakt dan iOS ooit zal kunnen in zijn huidige vorm.

Maargoed, storage is wel het laatste waar ik me druk om maak bij het kiezen van een nieuwe telefoon. Alles behalve apps staat toch in de cloud. Daarnaast is het natuurlijk absurd om een apparaat van 150 euro te gaan vergelijken met een apparaat van 800 euro en te gaan roepen dat je wat minpuntjes tegenkomt.

[Reactie gewijzigd door iWishmaster op 19 april 2013 14:54]

Dit probleem zit toch niet in de hardware, dus op software basis is het prima te vergelijken.

Ik weet prima wat de registry is en wat het doet. En het stond nou niet bekend om zijn stabiliteit. Ook kan er niet echt gesproken worden van een solide manier van software bouwen. Dat de registry ondertussen stabiel is doet hier niets aan af.

Het voorbeeld dat je noemt met de PDF's is inderdaad een voordeel in de situatie die je noemt. Moet ik zeggen dat ik deze use case in de praktijk nog niet ben tegengekomen, dus erg beperkt voel ik me er niet door.
Het langzaam vollopen is een 'bug'. Ik zou het even na moeten kijken, maar ik meen me te herinneren dat de 1308 update een 'manuele oplossing' had en dat er in een latere release een ge-automatiseerde variant komt.

Echter trek jij het probleem direct breder en haal je er zaken bij die gebaseerd zijn op speculatie.
Dat verklaart een hoop, ik gebruik nog WP7.8 en ik dacht daar geen last van te hebben. Dit zal dus een echte WP8 ding zijn,
De data van de apps zelf blijft volgens mij wel bij de app opslag. Maar hij heeft net als Windows dus gewoon registersleutels. Het is niet dat je als app buiten je ruimte kunt en dus niet in het systeem kunt rommelen.

Dat het systeem groter is, komt volgens mij door de Windows ondergrond. Die is bij Windows 8 ook niet al te klein en bij Windows RT verlies je ook nog best veel.
Maar met een SD kaart is het probleem al een stuk kleiner natuurlijk.

Met dit soort telefoons verwacht ik ook geen gebruikers die complete films erop gaan zetten en 1000 applicaties gaan installeren. Overigens blijft mijn 920 met de 250 apps&games die ik er inmiddels op heb staan (geen noodzaak nog gezien om iets te uninstallen) ook gewoon vloeiend.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 april 2013 11:24]

Ik blijf moeite houden met die sterretjes en het begrip "algemene beoordeling". Dat laatste zou dus een samenvatiing moeten zijn van alle overige punten. Als ik die wegstreep dan zou op basis van de overige beoordelingen de Huawei ruim 3,5 ster moeten krijgen wat dan "ruim voldoende" of iets dergelijks zou moeten zijn. Op basis van mijn eigen ervaring zou dat inderdaad een prima beoordeling zijn. Voor een prijs van 150 euro en eventueel 6 euro voor een unlock code via ebay heb je een toestel dat zoals de review beschrijft leuk meekomt, maar een matige camera heeft en echt te weinig opslagcapaciteit.

Nu wordt dit toestel gepresenteerd als "voldoende". Maar voldoende ten opzichte van wat? Ten opzichte van een S4, L920 of een iPhone 5 of ten opzichte van zijn eigen prijsklasse? Wordt hier nu een Volkswagen Up! vergelijken met een Mercedes S klasse of met een Toyota Aygo?

Of speelt de verwachting van de reviewer een belangrijke rol en zo ja, wat is die dan? Wat dat betreft zegt de eindconclusie mij meer dan de daaronder staande scorekaart.

Let wel, de review vind ik echt goed geschreven, mijn complimenten daarvoor, maar die scorekaart blijf ik maar een raar ding vinden die veel te een-dimensionele informatie geeft.
Gewoon niet naar kijken.

Je geeft eigenlijk zelf het antwoord al. Als iemand gaat shoppen voor een auto met een kleine prijs, zoals een Aygo, dan moet doe persoon ook niet zeuren tegen de Toyota verkoper dat er in een Mercedes standaard stoelverwarming zit.

Volgens mij moet je het gewoon in de context van deze review zien of gewoon niet naar kijken.

Bijvoorbeeld prijs is context gevoelig, maar ook wat de reviewer er van vindt. Puur de prijs als getal zouden deze beter moeten scoren dan een iPhone of Galaxy S4. Maar je ziet hier al in terug dat de prijs samenhangt met een waardeoordeel van de reviewer in combinatie van specs waarschijnlijk. Maar welke spec heeft hoeveel gewicht in de prijsfactor? Dat is dus subjectief.

Dat kan ook niet anders.
Je zegt wel niet naar kijken, maar dat doet de rest van de consument-bezoekers dus wel. De kans is groot dat die niet eens de review lezen, maar gewoon zien dat de waardering maar 3 sterren is. Dat voelt aan als een matig toestel, terwijl dat niet is. Hierdoor krijg je een krom beeld van wat voor die persoon een goed toestel zou zijn. Je gaat niet aan iedereen een iPhone 5 aanraden (tenminste, als je bijvoorbeeld ook kijkt naar budget of eisen).
Maar je geeft toch zelf aan wat het probleem is. Draai het maar eens om. De consument ziet een waardering van 5 sterren, dat voelt aan als een top toestel, terwijl dat het niet is.

Hoe kan tweakers nou weten waar een bezoeker naar op zoek is en voor hem de score aanpassen?
Het zou me niet verbazen als er heel iets anders uit een usability test komt. Bij vergelijkingssites als Beslist zie je ook dat budgettoestellen gewoon 5 sterren kunnen krijgen. Zolang het maar duidelijk is dat de review gekoppeld is aan de prijs (en dat een goedkoper toestel dus ook prima kan zijn met wat andere verwachtingen).
Wat boeit jou die consument bezoekers... heb je aandelen ofzo. Jeetje.
Zoals bij andere reviews te zien is, is het blijkbaar bij Tweakers het geval dat men alles met een Ferrari aan het vergelijken is. Ook Android-toestellen krijgen 3 sterren. reviews: Shoot-out: iets minder dure Android-smartphones

Kortom: niet teveel op de waarderingen letten bij deze review. Die zijn nogal vertekend. Ik denk zelfs dat je ze nog wel wat hoger mag waarderen. Vloeiende toestellen voor een lage prijs met aardig wat features lijkt mij gemakkelijk 4 sterren waard. Sure je hebt wat beperkingen, maar daarvoor betaal je dan ook minder. De 512mb beperking heb je alleen voor de ongelofelijk grote games (downloads van meer dan 512mb e.d. ) van bijvoorbeeld Modern Combat, Batman en Spiderman. Games als Bejeweled of Wordament zijn wel gewoon functioneel. In feite is het dus ook niet anders dan dat je geen budget-pc koopt om Crysis 3 te spelen.
Misschien goed om de review een beetje aan te passen, ik hoor meerdere malen dat je de cache niet kan leeggooien. Laat dit nu net met laatste update in de Lumia 620 opgelost zijn. Je kan handmatig de temp files leeggooien. Het is een Nokia feature, maar naast het al grotere geheugen en de andere software, is voor mij de L620 zeker de betere.

[Reactie gewijzigd door The_MAN op 19 april 2013 09:06]

Die update staat in elk geval niet op de 620 die wij hebben. Gisteravond nog contact gehad met Nokia, maar ze zeggen niet wanneer de volgende update komt. Dat kan ik dus niet meewegen :)
Ik heb hem met de meest recente update van mijn 920 wel direct gekregen, de app kwam met nieuwe rom mee. Mischien even nokia care suite bekijken ?
Het is beide. De standaard zit in de firmware en onder tools. De app in je link is alweer een volgende versie van de functionaliteit in de vorm van een beta app. Met de beta kan je ook de kaarten op SD kaart zetten. Werkt top moe ik zeggen.
Dat is raar, op 10 April kwamen de 1e updates al binnen in NL, ik had hem volgens mij op 11 April. Deze update voegt inderdaad de Storage Check app in je settings toe die op verzoek de temp files kan wissen. Op het forum al wel bekent: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/40118318
Wow, ik wist dat die update eraan zat te komen van Nokia. Maar mijn Lumia 920 heeft m nog niet :(
Hier ook nog niet met een Nederlandse Lumia 920. Heb ergens gelezen dat de laatste update stopgezet was wegens issues. Maar wanneer de update dan weer verder gaat? ;(
Firmware: 1232.5957.1308.0003, dat is de nieuwste. Ik was ondgeduldig je kan met Nokia Care Suite de nieuwste firmwares al ophalen flashen, werkt beetje zoals odin van samsung.
Heb ik ook gedaan. Wachten is niet mijn sterkste kant ;)
@ Tha_MAN. Inderdaad.
Zie ook : http://www.wpcentral.com/...storage-management-option van vorige maand. Nog niet alle Lumia 620's komen blijkbaar standaard met deze update.
Het zit denk ik in "Nokia-verbeteringen Versie 1.8.1.140" (kijk onder Instellingen -> Extra's en informatie), i.c.m. firmware 1030.6407.1308.000x (kijk onder Info).

Ik heb overigens een Spaanse Lumia 620... ;) Misschien dat de NL-Lumia's nog even moeten wachten.

Je krijgt dan een "Opslag controleren" app onder Instellingen. Link: http://conversations.noki...orage-check-settings-app/

Er is ook al een nieuwe Beta versie: http://betalabs.nokia.com/trials/Storage-Check. Daarmee kun je je navigatiekaarten op de SD kaart zetten. Deze link openen op je Lumia: http://www.windowsphone.c...c2-4f19-8161-67149e44214c

[Reactie gewijzigd door mwatts op 19 april 2013 11:45]

De Beta is nu aan het installeren, heb Nokia Drive en NAVIGON USA, maps op de SD kaart zijn erg welkom!
De standaard Storage Check versie zit in het OS. Deze app met extra functionaliteit zit in een app.
Het zijn erg mooie toestellen voor een scherpe prijs, dat is zeker. Toch vraag ik me af ze Windows Phone uit het slop kunnen trekken, ik denk het niet namelijk. Ik denk dat het erg lastig gaat worden aangezien ik nog nooit bewijs heb gezien dat de Metro UI echt klanten trekt. Geen enkel product met die UI is een doorslaand succes geweest. Zelfs Windows, dat na Windows 7 toch een behoorlijk goed imago heeft gekregen, krijgt overal enorme kritiek vanwege de UI in Windows 8.

Die hele UI bevalt mij niet. In de eerste plaats vind ik het zelf niet fijn werken, in de tweede plaats bevalt het mij niet dat MS een UI pusht waarvan nog nooit bewezen is dat de mensheid erop zit te wachten.

Tevens vind ik dat Microsoft ongelofelijk langzaam is met het doorvoeren van veranderingen. Ik hoor vaak de kritiek dat iOS al zo lang hetzelfde is, maar het verschil tussen iOS 4 en iOS 6 is echt vele malen groter dan WP 7 en WP 8. WP is echt bijna onveranderd gebleven sinds de lancering.

[Reactie gewijzigd door TMC op 19 april 2013 09:13]

Ik vind het juist een goede zaak dat Microsoft het aandurft om een nieuwe richting op te gaan.
Of het de juiste richting is, dat is persoonlijke smaak denk ik.

Maar een OS is meer dan alleen de UI, functionaliteit is toch het belangrijkste.
Vooral in de Windows 8 discussie merk ik dat mensen puur op de UI het hele OS als slecht lijken te bestempelen wat niet helemaal terecht is.

Wat budget-telefoons betreft moet ik toch zeggen dat WP erg goed uit de verf komt.
Voor de aanschaf van mijn Lumia 610 ook een paar goedkope Androids in de handen gehad en die voelden toch een stuk minder soepel aan dan de Nokia. Prijs/kwaliteit verhouding hebben ze goed voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door novalite op 19 april 2013 09:36]

Het verschil tussen WP7 en WP8 zat voornamelijk onderhuids. Verder heeft 7.8 een groot verschil teniet gedaan. Maar ik denk dat je met WP8.5 of hoe ze die gaan noemen wel wat meer zult zien. Ze hebben bij de overgang van WP7 naar WP8 eigenlijk alles opnieuw moeten schrijven voor de nieuwe kernel en dat heeft gewoon lang geduurd. Maar toch zit er qua UI wel wat meer vernieuwing in dan je bij iOS5 naar iOS6 hebt kunnen zien. Die switch was ook niet echt erg groot.

Een nieuwe UI moet zich altijd bewijzen. Daarvan kun je niet zomaar zeggen dat het de beste manier is, maar wel een nieuwe of andere manier waarmee je dingen in perspectief zet. Ze zullen daar heus wel wat usability-rapporten hebben over hoe deze wordt ervaren, maar ik vind het zelf erg goed werken. Ik snap dan ook niet hoe je er (op gebruiksvlak) een slechte ervaring mee kunt hebben. Hoogstens op smaak-niveau maar niet op bruikbaarheid.
Ik weet dat het grote verschil tussen WP7 en WP8 onder de motorkap zit. Echter, het gaat ook om het toevoegen van nieuwe functionaliteit, en dat gebeurt niet of nauwelijks, terwijl het juist cruciaal is om je als laatkomer continu te blijven verbeteren. Het tegendeel is echter waar, WP loopt al achter en met elke release van iOS en Android wordt die achterstand weer een stukje groter.

Dat een UI zich moet bewijzen snap ik, maar ondertussen is Windows Phone al bijna drie jaar oud en nog steeds weet het geen potten te breken. Ik vraag me gewoon af waarom men bij MS zo'n grenzeloos vertrouwen heeft in een product (in dit geval de UI) die al ruim drie jaar geen potten weet te breken.

En ja, ook op gebruiksvlak heb ik genoeg klachten over de UI. Met name de informatiedichtheid is ontzettend laag. Hele grote tiles die maar een beetje info geven. Onnodig grote fonts die veel ruimte innemen, etc. Bij Android en iOS hoef je veel minder te scrollen om dezelfde informatie op te kunnen nemen.

Tot slot vind ik die grote vlakken gewoon lelijk en saai. Kan veel beter.

[Reactie gewijzigd door TMC op 19 april 2013 12:55]

Heb je de kleine tiles dan nog niet? Scrollen doe ik nauwelijks. Juist zo fijn met pinned tiles.
Nouja, het grote verschil zit hem dus in de andere ondergrond (wat imo dus wel laat zien dat er aardig wat ontwikkeling in is gaan zitten want de features zijn dus wel overgegaan). Verder is het niet helemaal hetzelfde gebleven. De camera heeft met de lenses aardig wat meer mogelijkheden, de peoplehub is uitgebreid met de rooms feature (wat imo prima werkt), de wallet is toegevoegd, nfc ondersteuning, extra settings, maps is vervangen door de nokia variant welke erg goed werkt (en drive is ook nog eens gratis wat imo ook een grote verbetering is ten opzichte van de navigatie in 7.5), IE kreeg een update, kidscorner is ook een handige toevoeging, vergeet ook de bedrijfsapps niet, de beveiliging is verbeterd met bitlocker en de xbox-diensten zijn uitgebreid. Al met al dus aardig wat meer dan in WP7 zat, waardoor je zeker niet kunt zeggen dat de ontwikkeling langzaam gaat.
De volgende stap zal voor de gebruiker mogelijk wat groter zijn, maar er is zeker geen stilstand te bekennen.

Het aandeel van Windows Phone is de laatste tijd al een paar keer verdubbeld. Tuurlijk is het nog niet groot genoeg, maar er zit zeker een stijging in. De leveringsproblemen van een aantal nieuwe toestellen heeft het wel wat minder groot gemaakt, maar er zijn zeker meer toestellen te bekennen. Geen pottenbreken is ook niet terecht, daar het aardig wat prijzen in de wacht heeft gesleept en het qua gebruikerstevredenheid gewoon goed blijft scoren.

De informatiedichtheid is misschien laag, maar dat komt de vingerbesturing wel ten goede. Je kunt ook een informatie-overflow hebben. Door de vele icoontjes moet ik bij de Android-tablet altijd wat beter kijken welke ik nou moet hebben terwijl ik het patroon op mijn telefoon al veel sneller van buiten ken. Sterker, ik kan hem zo voor je typen terwijl ik bij de tablet toch even moet kijken wat in welke volgorde staat.

Fonts mogen ook best groot zijn. Je gebruikt je telefoon niet altijd als je volledig stilzit met een stille hand. Ik kan mijn mail bv prima lezen tijdens het lopen en ook navigeren gaat dan prima. Zelfs met handschoenen (hele relaxte feature ook, zoals is gebleken afgelopen winter). De kans is verder ook kleiner dat je te ver gaat scrollen, iets waar ik op de tablet nog wel eens last van heb.

En verder is het natuurlijk persoonlijk of je de interface kunt waarderen. Het is voor veel gebruikers even wennen dat het weer wat simpeler is, maar dat heeft ook zo weer zijn voordelen. Het is niet erg dat jij iets anders prefereert, maar ergens moet je ze wel credits geven dat ze het lef hebben om met zo'n interface te komen. En blijkbaar levert het ze toch prima reacties op als ik zo rondkijk naar de echte gebruikservaringen (waarbij ik verder kijk dan fansites als the verge)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Nokia Lumia 930 Nokia Lumia Smartphones Google Laptops Sony Apple Games Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013