Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 32, views: 45.497 •

Tot slot

Dell heeft met de XPS 10 op het eerste gezicht een prima RT-tablet neergezet. Hij voelde net even sneller aan dan de Tegra 3-varianten, ziet er strak uit, heeft een fijne dock en, als Dells claims over de accuduur kloppen, verslaat hij op dat vlak makkelijk de concurrentie. We maken ons nog wel wat zorgen over de afwerking, want het model dat wij in handen hadden, zag er gehavend uit.

De XPS 10 is sinds kort verkrijgbaar in de Verenigde Staten en moet ook binnen niet al te lange tijd naar Nederland komen. In de VS betaal je voor het 32GB-model 499 dollar, terwijl je voor de combinatie met dock 679 dollar moet aftikken. De bedragen in euro's zijn waarschijnlijk gelijk daaraan, of net iets lager. Dat zou de tablet een competitieve prijs geven, maar in combinatie met de dock is hij dan aan dure kant. Mocht de accu in de accessoire echter inderdaad zo krachtig zijn als Dell beweert, dan is die prijs misschien wel gerechtvaardigd.


Door Wout Funnekotter

- Reviewco÷rdinator

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als reviewco÷rdinator werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de recensies constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Lees meer over

Reacties (32)

Met dock erbij voor iets minder dan 500?.. Das wel een mooie prijs.

Edit: nvm, het filmpje gaf de indruk dat de prijs inc. dock betrof.

[Reactie gewijzigd door lordMocro op 16 januari 2013 09:04]

Het zal wel gewoon 499 voor de tablet en 599 (of misschien nog iets hoger) voor tablet + dock worden.

En niet 679 dollar = 510 euro

De Tablet word ik niet wild van, het toetsenbord ziet er erg netjes uit. Over een paar maanden zullen alle fabrikanten hetzelfde concept in de winkels hebben liggen.

[Reactie gewijzigd door -BaJo- op 16 januari 2013 09:04]

Op Mediamarkt.de staat ie voor 479,- voor de 32GB
Dat is wel zonder dock, met dock is hij Ą649.
http://www.dell.com/nl/p/...d?c=nl&l=nl&s=dhs

Ą499 in de goedkoopste config met 32GB opslag (te weinig). Ą699 met dock.
Vind het scherm maar niks...beetje jammer.
Als er nou gewoon een FHD schem in had gezeten...
Dan was het misschien wat geweest ;) Waarom een Dell tablet kopen als je voor het zelfde geld of zelfs minder een mooie Nexus 10 kan kopen met betere specs :)
Waarom een Dell tablet kopen als je voor het zelfde geld of zelfs minder een mooie Nexus 10 kan kopen met betere specs
- Omdat het Windows RT is.
- Omdat er een goeie dock voor is.
- Omdat specs niet noodzakelijk zo belangrijk zijn.
En er zullen nog wel redenen zijn. Gelukkig is er concurrentie, wie weet hoeveel die Nexus 10 anders zou kosten.
"Omdat het Windows RT is"

Windows RT biedt lang niet dezelfde mogelijkheden als Windows 8. Een RT met een volwaardige desktop zou ik zeker overwegen. Dan zou het slechts een kwestie van tijd zijn voor software-ontwikkelaars ook ARM-versies van hun desktopprogramma's zouden maken. Bij RT zit je echter met name vast aan de Metro-interface en die vind ik persoonlijk gewoon niet te pruimen. Natuurlijk, ieder zijn ding, maar doe mij liever Ubuntu, of zelfs een Android met iets beter uitgewerkte desktop-functionaliteit.

Tot dusver zit ik qua desktop-gebruik nog compleet vast aan Windows 7. De software die ik gebruik bestaat simpelweg niet voor andere besturingssystemen. Ik zie dat graag veranderen maar voorlopig zie ik de tablet en de laptop elkaar wat OS betreft niet naderen.

@hAl:
Maar RT heeft wel gratis MS Office erbij wat andere Windows 8 versies niet hebben en de RT bied in ieder geval over de nexus tien dat Windows RT ook als een veel prettiger tablet OS aanvoelt dan android.
Tenzij je dus niet van Metro houdt. En een office-pakket hoeft van mij niet per se van Microsoft te komen.

Een tablet-laptop-hybride zou ik graag als zodanig gebruiken. D.w.z. een volwaardige laptop waar ik desktop-applicaties op kan draaien en een tablet met een touch-interface. Beide interfaces moeten daarbij volledig los van elkaar staan en als zondanig gebruikt kunnen worden. Hopelijk gaat Ubuntu dat gat met hun ARM-versie opvullen.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 16 januari 2013 11:12]

Windows RT biedt lang niet dezelfde mogelijkheden als Windows 8
Maar RT heeft wel gratis MS Office erbij wat andere Windows 8 versies niet hebben en de RT bied in ieder geval over de nexus tien dat Windows RT ook als een veel prettiger tablet OS aanvoelt dan android.
Let wel, de gratis MS Office die je bij RT erbij krijgt is een zwaar beperkte versie, en mag NIET! gebruikt worden in een commercieele omgeving...
Het is maar net waar je het voor gebruikt. Persoonlijk gebruik ik mijn office op mijn surface voor verslagen en voor hoorcolleges. Wilde ik echt met macro's gaan werken had ik mijn laptop wel gepakt. Zwaar beperkt is wel een erg overdreven reactie en laat ook zien dat je nog nooit een rt tablet hebt aangeraakt.

Het licentie verhaal is gemakkelijk op te lossen met een office standaard licentie. Die kost voor een bedrijf maar paar tientjes.
Dan was het misschien wat geweest ;) Waarom een Dell tablet kopen als je voor het zelfde geld of zelfs minder een mooie Nexus 10 kan kopen met betere specs :)
Er zijn meerdere redenen waarom het rt platform in mijn ogen beter werkt dan de nexus 10. Deze reviewer laat de nadelen van beide platformen zien en hier zie je heel snel wat het nadeel is van de resolutie van de nexus 10. Specificaties zegt helemaal niks, je moet naar het totaal plaatje kijken.

Ik ben zelf erg benieuwd hoe deze arm cpu presteert tegenover de tegra 3.

[Reactie gewijzigd door vali op 16 januari 2013 12:37]

Sorry, maar ik vind de vergelijkingen die in de gelinkte review worden gedaan slecht en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de reviewer heel eenzijdig of zelfs partijdig is.

Hij loopt te hameren op het feit dat op een tablet soms een UI gebruikt wordt die voor mobile devices geoptimaliseerd is. Dat het bij tablets niet nodig of niet altijd gewenst is in tegenstelling tot een telefoon is een andere zaak. Maar in dit geval is het probleem heel eenvoudig op te lossen, of beter gezegd het probleem bij de Nexus 10 is er niet eens: in het optiemenu van Chrome even aanvinken "Request desktop version" en tada, het ziet er net zo uit als op de Windows RT tablet. Dit geldt voor de mainpage van Google, de images layout, de weergave wanneer je een plaatje opent, alles. Bij Android heb je gewoon de keuze, je zit niet vast aan een van beiden.

Daarna komt hij met het argument dat op de Nexus 10 Youtube video's direct naar de Youtube app openen. Sorry, maar dit argument is wellicht nog slechter. Standaard in Android (zo is het op mijn Asus TF Prime) komt er de vraag hoe je het mediabestand wilt afspelen: met de Youtube app, in (een van) de browser(s), in een aparte mediaplayer app of wat dan ook. Deze reviewer heeft dus bewust ingesteld dat altijd de Youtube app gebruikt moet worden, aangezien deze popup niet verschijnt. Ja sorry hoor, maar dat is alles behalve objectief.

Tenslotte zegt hij dat bij Android de pagina van Engadget "opgeblazen" uitziet. Dit is wederom omdat hij niet kiest voor de desktop weergave. De mobile weergave zoomt meer in op de centrale div's van een pagina op het moment dat de div's aan de zijkant min of meer opvulling zijn.


Terugkomend op wat algemene zaken, mijn ervaring met Windows RT op een tablet zijn gemengd. We hebben er op het werk een liggen en ik moet zeggen dat alles met de Metro interface top werkt, alles is ook prima snel en vloeiend, maar zodra je dingen op de "standaard" Windows desktop moet doen vind ik het wat priegelig; bepaalde knoppen en menu's zijn dan net wat aan de kleine kant. Daarbij blijf ik het vreemd vinden (ook bij de desktop W8) om te switchen tussen de 2 UI's. Dit ligt misschien aan mij, een collega gebruikt Windows 8 op de pc en vindt het prima.
De prijs van deze Dell tablet is stevig (met dock), maar niet extreem, zeker als je in het achterhoofd houdt dat Windows niet gratis is en je er Office bij krijgt.
Hahah. Dan moet je die programma's eerst compileren voor ARM. Wanneer heb jij voor het laatst je favoriete programma's gecompileerd?
Omdat deze windows8 (RT) draait en geen android, vanwege het keyboard dock (met extra batterij), omdat op dit formaat 1366x768 niet zo'n ramp is?

En zo zal er nog wel t eea te bedenken zijn.

Interessante tablet trouwens, ben benieuwd naar de benches en batterij duur. Zelf zou ik niet zo snel voor een RT versie gaan (mijn hele reden om naar een windows8 tablet te gaan vanaf een android is juist het missen van bepaalde windows apps) maar als je op dat gebied net ites minder veeleisend bent is er ondertussen toch een redelijke keuze voor betaalbare windows8 tablets.
Als er nou gewoon een FHD schem in had gezeten...
Ondersteunt Windows 8 een HiDPI modus dan? Want anders gaat FHD op 10" natuurlijk niet werken.
Natuurlijk ondersteund windows 8 dat. De suface pro gaat namelijk full hd scherm bevatten en die heeft dezelfde scherm afmeting als de surface rt.
Ja, en daarbij, met al die grote onderderdelen van de Windows 8 interface kan je zo'n resolutie echt niet als slecht bestempelen, het wordt toch niet kleiner.
Mooie prijs, mooi dock... toch vind ik de Surface stukken beter, jammer dat deze zo idioot slecht verkrijgbaar is in de 8 landen waar hij te koop is..
Met stukken beter bedoel je waarschijnlijk gewoon dat je hem mooier vindt? Want meer dan dat ljikt er vooralsnog niet gezegd te kunnen worden over het verschil tussen beiden?
Nou ja, bij de Surface krijg je een keyboard in je cover ipv een veel duurdere dock. Dit alleen al vind ik persoonlijk een grote plus.

Die dure docks killen overigens momenteel echt de toegevoegde waarde van het hele hybride concept. Als je tegen de tweehonderd euro voor een toetsenbord moet gaan betalen deze ineens totaal niet meer scherp geprijst tov 'gewone' tablets.
Ik moet zeggen dat ik de dock heel fraai vind. Echter snap ik niet waarom die dingen toch zo duur moeten zijn.. Voor het geld inclusief een dock kan je toch een behoorlijke laptop kopen. Ja, zonder touchscreen, maar toch weerhoudt het mij er van om er een te kopen.

Overigens, meisje op het einde +1 :D
Echter snap ik niet waarom die dingen toch zo duur moeten zijn.. Voor het geld inclusief een dock kan je toch een behoorlijke laptop kopen
Kleine en meer zuinige onderdelen zijn gewoon duurder dan grotere minder zunige onderdelen. Een laptop is groter en dus goedkoper.

En laptop zonder touchscreen kopen zou ik nu zeker niet meer doen. Over een jaar zullen die ook nauwelijk meer verkrijgbaar ziijn omdat men dan gewend is aan touch gebruik op laptops.
Waarom denk je dat laptops zonder touchscherm eruit gaan binnen een jaar? Er is geen enkel populair OS voor laptops dat touch schermen goed ondersteund. En, zoals je op elk forum leest, er zijn maar weinig mensen die Win8 lekker vinden werken
Windows 8 is wel goed te gebruiken op een laptop met touch en zeker een toegevoegde waarde.
Goede ontwikkeling, dit worden zo langzamerhand echt serieuze alternatieven voor laptops.

Wel blijft de prijs voor dat dock me nog wel tegenstaan...
Goede ontwikkeling, dit worden zo langzamerhand echt serieuze alternatieven voor laptops.

Nee. Om op te werken zijn tablets in alles inferieur aan laptops.
lees nog eens. Hij zegt toch 'langzamerhand'.

En 'in alles' is overdreven. Een tablet is nog altijd draagbaarder dan een laptop. Zeker als je bijvoorbeeld iets wilt demonstreren aan een potentieel klant.

[Reactie gewijzigd door pdebie op 16 januari 2013 12:05]

naast wat pdebie hier al over roept: wanneer je op kantoor 'gewoon' een losse monitor heb staan met eventueel bedraad of draadloze muis en toetsenbord, zijn dat geen nadelen.
Of je nu je notebook op een externe monitor aan sluit (en eventueel toetsenbord en muis), of je tablet...

Zelf heb ik nooit goed kunnen werken op een notebook voor langere tijd; wanneer ik grote verslagen/rapporten moet schrijven, sluit ik een ergonomisch toetsenbord aan en een monitor die op de juiste hoogte hangt en die groter is dan het scherm op m'n notebook.
ipv een 'grote zware' notebook van een paar kilo mee te nemen, volstaat een tablet steeds vaker voor het meeste werk (en voor sommige beroepen wellicht al het werk).
En mocht je minder veel/lang te hoeven typen, dan volstaat het toetsenbord dat bij de tablet zit, hoewel dit naturlijk iets minder praktisch is dan een toetsenbord bij een 17"notebook.
Jammer dat die randen rondom het scherm zo breed zijn, dat ziet er bij de Surface toch stuk beter uit.
Prijzen van de Dell XPS 10 zijn bekend!

499,- voor standaard model en Ą549,- voor het model met 64GB opslag.
Voor het toetsenbord dock moet er 200,- extra worden betaald!

Zie: http://www.dell.com/nl/p/XPS-10-tablet/fs (Gaat aangepast worden door Dell)

http://i47.tinypic.com/2lu5mat.jpg

De tablets worden in Nederland in de loop van volgende week verwacht.
01/17/2013 01:40:49PM Elbert: "Het staat op Dell.nl maar met die omschrijving. Ik gok dat er iets verkeerd is gegaan."
01/17/2013 01:41:03PM Agent (Samir_Hamsi): "een momentje graag"
01/17/2013 01:42:29PM Elbert: "Ik kan hem wel gewoon bestellen trouwens."
01/17/2013 01:42:33PM Agent (Samir_Hamsi): "Bedankt voor het wachten, en bedankt voor uw opmerking , idd ze zijnn bezig met het updaten van de website , ik ga dit doorgeven meteen doorgeven ana de marketing afdeling, zodat zij alles moeten gaan aanpassen idd"
01/17/2013 01:42:42PM Agent (Samir_Hamsi): "en wacht u even af met de bestelling aub"
01/17/2013 01:42:48PM Agent (Samir_Hamsi): "na 24 uur wordt dit aangepast."
En
01/17/2013 01:43:13PM Elbert: "Wanneer wordt het in de Benelux verwacht?"
01/17/2013 01:43:24PM Agent (Samir_Hamsi): "in de loop van de volgende week maximaal"
01/17/2013 01:43:33PM Elbert: "Aha oke"
01/17/2013 01:43:43PM Elbert: "Deze prijzen die er staan zijn ook de prijzen die voor NLD gelden?"
01/17/2013 01:43:57PM Agent (Samir_Hamsi): "klopt"
01/17/2013 01:44:09PM Elbert: "Vrij prijzige dock helaas, 200,-"
01/17/2013 01:44:24PM Agent (Samir_Hamsi): "ja"
Het scherm valt inderdaad wel tegen maar de mogelijkheid om (bijna) het zelfde OS als op je werkstation thuis/op werk kan gebruiken kan als heel ideaal worden bevonden. Ook vind ik het heel inovatief om het scherm als tablet te kunnen gebruiken en dat wanneer je het in een dock plaatst het een laptop wordt. uiteraard hebben meer tablets deze functie maar zoals bij android is en blijft het een tablet of er nou een toetsenbord zit of niet. met deze laptop/tablet heb ik dat idee totaal niet. 32 gigabyte is voor mij genoeg. op een tablet zou je anders ook niet veel opslaan en voornamelijk gebruik ik het dan toch voor documenten en zet ik de rest thuis op mijn pc d.m.v. sync. en omdat daar al windows 8 draait zal dat perfect samenwerken ( dat lijkt mij)

dus top product tot nu toe!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.