Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 106, views: 91.219 •

Een lange weg te gaan

Ondanks dat de gedemonstreerde versie nog niet featurecomplete was en nog duidelijk optimalisatie nodig had, waren we onder de indruk van wat we zagen, zeker als je bedenkt dat er pas een jaar aan gewerkt wordt. De swipe-interface ziet er goed uitgedacht uit en ook het uiterlijk van de interface kon ons bekoren. Het ziet er echt uit alsof het voor een smartphone gemaakt is en gelijktijdig is meteen duidelijk dat het om Ubuntu gaat.

Voor mensen die nu al Ubuntu gebruiken, of smartphonegebruikers die gewoon graag hun toestel tweaken, lijkt de smartphonevariant van Ubuntu echt een uitkomst. Vooral de mogelijkheid om een via een dockingstation de volledige desktopversie van Ubuntu te gebruiken klinkt heel erg tof en we hopen dit dan ook snel een keer te kunnen testen.

Canonical meent dat er een grote vraag is naar een nieuwe speler op de smartphonemarkt en denkt die plek op te kunnen vullen. Wij zijn daar echter niet zo zeker van. Zelfs een platform als Windows Phone, dat toch genoeg toestellen kent en door Microsoft actief gepromoot wordt, wordt door veel app-ontwikkelaars genegeerd. Een goed gevuld en gezond ecosysteem is vandaag de dag onmisbaar en we zijn er niet van overtuigd dat grote bedrijven apps voor dit platform gaan ontwikkelen. Door mobiele sites via webapps te ontsluiten kom je een eindje, maar gebruikers zullen toch willen Whatsappen en hun bankzaken kunnen doen.

Canonical blijft echter positief en denkt vooral op de enterprisemarkt goed te kunnen scoren omdat systeembeheerders vaak ervaring hebben met Linuxsystemen en in theorie in plaats van een desktop en smartphone maar één apparaat beheerd hoeft te worden. Wanneer dat allemaal zou moeten gebeuren is nog niet bekend; Canonical zegt dat telco's en telefoonfabrikanten veel interesse tonen maar wil geen namen noemen en durft ook niet te zeggen of we dit jaar een eerste Ubuntu-phone gaan zien.


Door Wout Funnekotter

- Reviewcoördinator

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als reviewcoördinator werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de recensies constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (106)

Reactiefilter:-11060103+174+27+30
Canonical blijft echter positief en denkt vooral op de enterprisemarkt goed te kunnen scoren omdat systeembeheerders vaak ervaring hebben met Linuxsystemen en in theorie in plaats van een desktop en smartphone maar één apparaat beheerd hoeft te worden.
Wat meteen het verkeerde denkpatroon neerzet. Al denkt men 'enterprise', dan moet men niet (alleen) denken aan systeembeheerders: de 'IT governed' mentaliteit van de jaren 90 is over. Degene die eerst overgehaald moeten worden zijn de doorsnee gebruikers en de directie. Als niemand het wilt gebruiken dan kunnen systeembeheerders op hun kop staan, maar het gaat het gewoon niet gebeuren.

Het principe van een gecombineerde smartphone en desktopomgeving klinkt heel goed (en niet eens zo futuristisch), maar enterprise-omgevingen zijn verweven met de bestaande infrastructuur samen met de ervaring, kennis en opleidingen rond deze infrastructuur. Ubuntu als desktop- en smartphonevervanger verweeft hier simpelweg niet makkelijk in. Om als nieuwe speler deze positie in te nemen is op zijn minst ambitieus te noemen, maar legt de lat zo hoog dat het niet realistisch is. En Ubuntu als 'extra' ondersteunen bovenop de bestaande infrastructuur zal ook lastig gaan: de meeste systeembeheerders hebben het al druk genoeg en niet veel speelruimte.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 januari 2013 09:22]

Er wordt gezegd enterprise. Maar kijk eens naar de screens ;)

Daar staat gewoon Music, Video, People en Apps en dat zijn allemaal media en social media koppelingen. Ik denk dat ze gewoon met hun woorden op meer dan 1 paard in zetten zonder dat ze ongecentreerd lijken te zijn door niet op specifieke doelgroepen te focussen.

Wat mij op valt (Interface wise kijkende) is dat ze de verhoudingen van afbeeldingen op Music, Apps en Video apart hebben. Dat is imo een goede interfacekeuze aangezien veel mensen nog al eens over de koeienletters in de linker bovenhoek heen kijken.

@Dr. SVM Precies. M.a.w. het is maar een mobiele telefoon O.S. ik denk niet dat er specifiek wat Enterprise aan is wat dat betreft. Ik kan mij hooguit de nazorg voorstellen hierbij of mss een zeer uitgebreid kantoorpakket verwerkt in het O.S. Ik denk niet dat je ondanks de woorden van Canonical veel gewicht aan het woord 'Enterprise' moet geven.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 9 januari 2013 10:05]

Als je normaal op kantoor zit en af en toe eens op de bouw moet gaan kijken dan maak je daar ook wel ooit eens foto's en video's en apps heeft iedereen toch nodig? En people kunnen dan toch gewoon contactpersonen ondervallen?
Daarnaast denk ik dat ze vooral op Landscape mikken met desktop + mobile + server integratie binnen een enterprise omgeving:
http://www.ubuntu.com/business/systems-management
En wie zegt dat Apps geen business processen kunnen ontsluiten?
Het principe van een gecombineerde smartphone en desktopomgeving klinkt heel goed (en niet eens zo futuristisch), maar enterprise-omgevingen zijn verweven met de bestaande infrastructuur samen met de ervaring, kennis en opleidingen rond deze infrastructuur. Ubuntu als desktop- en smartphonevervanger verweeft hier simpelweg niet makkelijk in. Om als nieuwe speler deze positie in te nemen is op zijn minst ambitieus te noemen, maar legt de lat zo hoog dat het niet realistisch is. En Ubuntu als 'extra' ondersteunen bovenop de bestaande infrastructuur zal ook lastig gaan: de meeste systeembeheerders hebben het al druk genoeg en niet veel speelruimte.
Het ligt er voor een groot deel ook aan wat de ambities precies zijn. Waarschijnlijk zullen ze niet snel voet aan de grond krijgen bij de grote bedrijven in deze wereld. Waar ze het volgens mij meer in moeten zoeken is het midden- en kleinbedrijf, en daarbij zijn enkele aspecten waaraan voldaan moet worden cruciaal: Er moet een goede zakelijk 'backend' zijn waarmee het systeem feilloos samenwerkt. Ik denk aan (iets als) Owncloud, dat dan wel zodanig volwassen gemaakt moet worden dat het moeiteloos samenwerkt met Ubuntu Mobile, en dat met name Office-, Agenda en Mail-toepassingen betrouwbaar (samen-)werken. Ubuntu One alleen is niet voldoende.
Veel (grote) bedrijven zullen echter niet snel de overstap naar een ander platform maken, simpelweg omdat bepaalde branche-, of zelfs eigen bedrijfssoftware enkel op Windows draait. De opmars van Apple heeft echter wel bedrijven bewuster gemaakt dat software, of beter gezegd diensten, indien mogelijk op meerdere platforms beschikbaar zou moeten zijn. Als dingen in de toekomst wat meer web-based of HTML5-gebaseerd worden heeft ook Canonical daar baat bij.

Een ander aspect is inderdaad apps. Gebruikers moeten het ook willen gebruiken, en als op een gegeven moment Wordfeud de rage is wil 'iedereen' daar aan mee kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat Android apps goed op het systeem kunnen draaien, zoals Jolla met Sailfish OS voor ogen heeft. Daarop kunnen de meeste Android apps ongewijzigd draaien, zo claimen ze. Canonical zal ook iets dergelijks moeten bewerkstelligen, omdat gebruikers het anders ook simpelweg niet willen, zoals je terecht stelt.
En als Canonical het niet zelf regelt/kan regelen dat Android apps gaan draaien op Ubuntu, is het in elk geval het voordeel van een open source systeem dat anderen daarvoor oplossingen gaan bieden, zoals wine nu al doet voor Windows apps.

In neem trouwens aan dat wine ook gaat werken trouwens op Ubuntu Phone. Straks biedt Canonical het enige telefoonplatform waarop je native Windows games kunt spelen. En waarop de meeste commerciële business software zou moeten kunnen draaien. Dat is wel heel interessant. (Of de interfaces dan ook nog werken, is een tweede.)

Geen idee of Canonical erin gaat slagen de markt te betreden, maar ze hebben een kans en dat vind ik op zich al een enorme prestatie.
Wine zal niet gaan werken op Android, puur om het feit dat Wine geen CPU-emulatie doet.
Je kan dan wel Windows emuleren, maar x86 specifieke instructies uitvoeren op arm zal nog steeds onmogelijk zijn, helaas.
Dan zet een fabrikant toch gewoon Ubuntu for Smartphones op een telefoon met Intel chip? Wie zegt dat Ubuntu alleen op ARM chips werkt?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 9 januari 2013 18:18]

Dat kan wel. Met user mode emulatie van qemu kan een x86 linux programma draaien op een arm linux omgeving. Er zijn mensen die bijvoorbeeld met wine + x86 user mode emulation al notepad.exe werkend hebben op een Nokia N900. Het kan, maar er is nog veel werk aan de winkel om dat goed te krijgen.
Nog een paar jaar, dan zitten er volwaardige 64 bit cpu's in al onze smartphones en tablets.

Als ik zo eens kijk naar de aankomende roadmap van intel dan is hun streven om ergens 2015 (geloof ik) te komen met 5 nm chips. deze zullen zo zuinig en krachtig zijn dat ze in iedere smartphone of tablet ingebouwd kunnen worden.

ik vermoed nog een paar jaar en dan is het mogelijk om windows 8 pro te draaien op een smartphone zo groot als nu een note 2 of een S3.

De techniek gaat razendsnel. vooral met het steeds kleiner worden van de techniek wordt gigantisch veel winst op kracht en zuinigheid gewonnen momenteel... Nadeel is wel dat je niet kleiner kunt dan moleculair niveau. dus de rek zal er een keer uit zijn.
Degene die eerst overgehaald moeten worden zijn de doorsnee gebruikers en de directie. Als niemand het wilt gebruiken dan kunnen systeembeheerders op hun kop staan, maar het gaat het gewoon niet gebeuren.
Ik ben het absoluut met je eens. Maar als mensen geen dropbox of sync-nachtmerries meer nodig hebt, en tevens altijd je eigen bestanden op zak hebt, dan kan ik mij voorstellen dat gebruikers nog best wel eens enthousiast kunnen zijn. Daarbij komt dat sommige bedrijven als policy geen Amerikaanse sync-diensten mogen gebruiken (ivm de Patriot Act).

Gezien systeembeheerders dan mbv landscape alle telefoons van afstand kunnen beheren, dan kan ik mij ook voorstellen dat zij heel wat energie zullen steken in het enthousiast maken van de gebruikers en het management.. :)

Veiligheid is ook een argument, alhoewel veiligheid natuurlijk bij de gebruikers begint. Gezien Android ook weinig veiligheid biedt (geeft u toestemming tot al uw contacten en uw locatie voor deze fart-app?) denk ik niet dat dit wat veiligheid betreft veel zou toevoegen..
Bedrijven kunnen altijd hun eigen zelf beheerde cloud storage opzetten. Dat is tegenwoordig heel eenvoudig (Sharepoint, etc).
Wordt Ubuntu überhaupt ontwikkeld voor commeriële doeleinden? Ik dacht namelijk van niet, waardoor mij de ambitie om een behoorlijk marktaandeel te creëren voor welke gebruikersgroep dan ook niet echt relevant lijkt. Maar ik kan dit mis hebben.
Wordt Ubuntu überhaupt ontwikkeld voor commeriële doeleinden?
Canonical, het bedrijf achter de ontwikkeling van Ubuntu heeft zoals elk ander bedrijf ook gewoon een winsoogmerk. Het enige verschil is dat ze de software als gratis weggeven en winst proberen te maken met de services die ze erbij verkopen. Het is gewoon een ander model van zakendoen, maar winst zijn zij ook gewoon op uit..

Ik vind daar overigens niks mis mee. Ik vind het juist prachtig dat er ook winst gemaakt kan worden als je je code gewoon open houdt.. :)

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 9 januari 2013 21:58]

Ik denk ook vaak dat de enterprise behoeftes erg overdreven worden, althans op dit moment in de tijd. De kern van de zaak nu is dat men met hun smartphones en tablets (ongeacht het ecosysteem) veilig toegang willen hebben tot hun mail en kalender. Als je dat op orde hebt dan ben je al een heel eind en is de druk van de ketel. En dit kan nu al, zonder al te veel moeite.

Een stapje verder is ook het enterprise instant messaging beschikbaar hebben, enigzins met Office, files en misschien Sharepoint kunnen werken, en toegang tot het intranet. Deze zaken in stap 2 zijn niet zo super belangrijk vind ik, aangezien het altijd een brakke ervaring is gezien de kleine schermen en beperkte invoermogelijkheden. Waar ik werk zitten we in deze 2e stap, en weinig mensen verlangen naar meer.

Stap drie is om business apps aan te bieden op tablets en smartphones. Voor packaged apps is het wachten tot de leverancier ze aanbied (bijv SAP), voor eigen breisels vrees ik dat het een dure zaak wordt. Daarnaast zijn business apps vaak power user apps, veelal bedoeld voor grote schermen.

Het punt van mijn betoog is dat je met mail en kalendertoegang je al een heel eind bent, en de enterprise "markt" niet zo heel erg veel anders is dan altijd neergezet wordt.
Ik vraag me dit eigenljk af. Ten eerste niet ieder bedrijf heeft een IT afdeling die blindelings volgt wat het personeel wilt maar denkt wat technisch of misschien vanuit veiligheids overwegingen het beste is. Zo zijn er nog talloze grote bedrijven die bv geen Mac ondersteunen of iPhones/Androids vanuit dit oogpunt.
Daarnaast zijn er wel weer een groot aantal bedrijven die een linux backend gebruiken. Op server niveau doen de verschillende smaken het uiteindelijk goed dus misschien dat dit op termijn hieruit voort vloeid? Ik weet het niet maar voor mij lijkt het wel een mogelijkheid als er al een linux backend is, omgekeerd waarom zou je wanneer er een MS backend is specifiek voor iOS/Android gaan? De keuze is dan een stuk breder. Tevens op dat moment is de technische ondersteuning deels daar dus ik zie dit niet als geheel ondenkelijk.
Ik ben het wel met je eens dat Linux op de front-end een onwaarschijnlijke gedachte blijft en dat is spijtig. Voor veel gebruikers is Ubuntu ruim voldoende maar men blijft steken in een Windows denk patroon. Ik denk dat Ubuntu dit ook sterk te danken heeft aan zichzelf (en alle andere linux smaken) doordat geen enkele variant hetzelfde is. Zelfs nieuwe release willen nog wel eens verschillen en er zijn altijd kleine dingetjes die het net even niet / anders doen. Zeker hier bied Windows voor veel gebruikers een goed platform door het makkelijk voor ze te maken.
Dit lijkt me vooral een goed OS voor tablets, die je toch een stuk eerder 'even als desktop' wilt gebruiken dan een telefoontje. Met wat meer schermruimte en wat rappere hardware heb je er daar volgens mij veel meer aan dan op je Google Nexus :)
Volgens mij is de standaard Ubuntu al redelijk geschikt voor tablets. Unity is al erg touch friendly en door het grote scherm hoeven er geen aangepaste applicaties ontwikkeld te worden. Het enige waar je mee zit zijn drivers.

Ik denk ook niet dat er markt is voor nog een smartphone OS, en dat komt voornamelijk door al die geweldige apps die niet compatible zijn met een ander OS maar waar je wel voor betaald hebt: lock-in.

Misschien dat Ubuntu met en Android emulator wel wat Android mensen kan overhalen, maar dat zullen geen gebruikers zijn die niet persé Ubuntu op hun telefoon willen hebben.

We hebben nog zat andere mobile OSen die op stapel staan en ik denk dat niemand verder zal komen dan een niche.
Oneens, zeker als je naar de toekomst kijkt.

De performance van hedendaagse high-end smartphones doet niet onder voor tablets, en komt nu al in de buurt van low-end netbooks. Ze hebben evenveel opslag aan boord en meer communicatiemogelijkheden. Maar wat ze missen is I/O op menselijke maat. Als je ooit geprobeerd hebt een spreadsheet te lezen op een telefoon, laat staan data entry erin te doen weet je wat ik bedoel ;)

Nu kun je een tablet meenemen naast je telefoon, maar dat is vleesch noch visch, nog steeds niet iets waar je op wilt werken, en het past niet zomaar in je zak. Stel je liever voor dat je iets in je zak hebt zitten wat even krachtig is als de PCs die je in veel bedrijven nu op bureau vindt. Het is een (smart)phone onderweg, maar zodra je op een werkplek komt verbind je (al dan niet draadloos) met scherm en toetsenbord en je werk op hetzelfde apparaat verder, maar dan wel op manier dat je productief kan zijn.

Het gaat om convergence - waarom drie apparaten (smartphone, tablet en desktopPC) hebben als een apparaat al die taken kan doen. Maar dan moet dat ene apparaat wel een OS draaien wat in al die situaties goed bruikbaar is. De meeste telefoonOSsen werken niet lekker op je werkplek, en hoezeer MS met Windows 8 die pad inslaat qua UI doen ze het nog niet onder de motorkap: Windows 8 (PC) is totaal anders dan Windows RT, laat staan Windows Phone 8. 'Even' een desktopprogramma op de phone starten danwel een phone app op de desktop draaien is er niet bij. Dat kan hiermee dus wel.

Ik zie hier zeker meerwaarde in. Of ze daarmee Apple en MS voor kunnen blijven is een tweede, maar ik overweeg zeker om dit op m'n telefoon (met unlocked bootloader, die nu Android draait) te installeren en te kijken hoe het werkt, ook als ik met HDMI aan een monitor hang en met bluetooth een toetsenbord verbind :)
Eens met bovenstaande! Zeker omdat smartphones in de toekomst alleen maar krachtiger worden en van low-end misschien wel de high-end kunnen vertegenwoordigen. Wellicht een jaartje of twee en komt er iets op de markt waar ik erg enthousiast van kan worden! Zag er mooi uit!
Je schiet je zelf een beetje in je voet met de Windows vergelijking. Die zijn namelijk vrijwel het zelfde, alleen de phone UI is net dat beetje anders.

RT is ook niet echt anders dan Windows 8 Pro, afgezien dan dat het geen x86 maar ARM is. Is dat zo anders als je deze Ubuntu telefoon gaat vergelijken met de desktop variant? Zeker als je het bericht hebt gelezen over de desktop app unlock in RT.

Je zult in Ubuntu evengoed ARM gecompilde libraries en executables moeten hebben in tegenstelling tot de X86/64 builts.

Ik denk dat MS zich goed op jou scenario heeft voorbereid door de core juist het zelfde te houden voor alle 3 de varianten. Ik ga niet zeggen dat je zo van je windows phone een RT maakt, maar ik denk dat de lijn erg dun is.

Overigens is ASUS je al voor met hun padphone. Ik vraag mij alleen af of het inderdaad de telefoon word die het overleeft. Ik kan mij best een hybride verhaal voorstellen:
Een telefoon/tablet clamshell achtig iets. Je klapt hem dicht en je hebt een smartphone formfactor, of je klapt hem open en je hebt een tablet(smartphone size x2, met een 3.5" scherm is dat een 7" tablet). Moet prima mogelijk zijn als de buigbare schermen wat mee werken.

Want in jou verhaal mis ik even de reden dat tablet zo populair zijn, ze zijn groter dan een telefoon maar handzamer dan een laptop. Onderweg en op de bank wil je toch vaak dat grote scherm.

Daarnaast moet je niet verwachten dat alles maar door alles word overgenomen. We hebben nog steeds camcorders en fotocamera's. De desktop zie ik ook niet zo snel sterven. En als je soms mensen hun iPad ziet uitbouwen tot workstation dan vraag ik mij ook af wat je hebt gewonnen. Je kunt immers niet over je dock hebben staan.
Het grote verschil hierin is dat doordat de packages van ubuntu grotendeels open source zijn ubuntu een stuk meer portable is dan windows: hierbij worden de 3rd party applications vrijwel alleen maar in binary form uitgebracht.

Voor ubuntu is de gehele infrastructuur van packages (met enkele specifieke problemen, met name met drivers, zie: http://wiki.debian.org/ArmEabiProblems ) al beschikbaar voor het ARM platform.
tja, het is maar net welke applicatie's je gebruikt, een hoop opensource linux apps zijn ook gewoon te krijgen voor windows... en anders is er altijd wel een opensource alternatief voor een closed applicatie!
Het grootste ding is management in bedrijven overtuigen. En als ik dan even nadenk over de vele meetings die die mensen hebben dan zie ik ze nog niet even vlug wat noteren op hun phone. Nu zitten ze daar allemaal lekker met een laptop met een scherm dat groot genoeg is om naar veel gegevens te kijken. Ik vind het een leuk idee maar het zal ook met een mentaliteitswijziging moeten gepaard gaan hoe mensen willen werken. Apple heeft wel al een eerste stap kunnen forceren om te overtuigen dat het in de toekomst niet allemaal windows hoeft te zijn maar verder dan een iphone geraken ze ook niet momenteel. Er worden wel ipads uitgedeeld maar dan eerder als gimmick ipv een echt werk middel.

Voor thuisgebruikers zie ik het dan weer wel werken indien er voldoende apps beschikbaar zijn en als je je huidige betaalde apps nog steeds kunt gebruiken. Thuis heb ik een laptop maar helemaal niet met de bedoeling mobiel te zijn. Dat staat altijd op dezelfde plaats.

Misschien een idee voor de werkomgeving om de ubuntu smartphone een tablet als scherm te laten gebruiken... kan je dan in die meetings achterlaten en zo is het laptop probleem opgelost .
Ik ben het helemaal met je eens. Ik walg van de "hybride" trend: apparaten die het voor elkaar krijgen zowel slechter dan een tablet als laptop te zijn. Ik denk dat je inderdaad de ultieme oplossing schetst: je smartphone is je enigste computer, en op basis van context plug je die wel of niet in op een groter scherm.

Met dat concept kun je de hybride (deels) afschaffen en ook het hele Smart TV concept.

Nog idealer zou zijn als dit alles zou werken zonder keiharde keuzes in ecosystemen, maar dat is een beetje de goden verzoeken.
Je sluit je telefoon aan op een toetsenbord, muis en monitor en dan krijg je een Ubuntu OS.

Moet je niet de telefoon aan een computer aansluiten en booten vanaf de telefoon? Ik zie mezelf geen 3 kabels in mij telefoon proppen :P

Als het zou werken zou het wel een zeer goede manier zijn om met je eigen OS te werken op verschillende computers (thuis, school, werk,...).

Ik zie er wel toekomst in ja!
Misschien zou dit kunnen via een dockingstation of door middel van bluetooth.
Mijn notebook is de deur uit en gebruik alleen nog een android tablet.
Thuis gebruik ik bij serieuzer werk een bluetooth muis en toetsenbord (maar dat zou ook met een usbhub kunnen met een usb nanoadapter keyboard muis set van Logitech/Microsoft/Trust etc.)
Bankzaken, officepakket, bijna al het kantoorwerk werkt prima zelfs remote desktop of VPN is prima te doen.

Voor het specifiekere werk is de PC nog steeds nodig maar dat is alleen bij video/fotobewerking, wat uitgebreidere database bewerkingen en programmeren etc.

[Reactie gewijzigd door digifan op 10 januari 2013 11:36]

Daar zal dan wel een dock voor komen wat je met micro usb op je telefoon aansluit. 1 kabel in je telefoon, en monitor, keyboard, muis sluit je op je dock aan.
Ik vermoed een MHL adapter voor het beeld (heeft de Galaxy Nexus ondersteuning voor) en bluetooth voor muis/toetsenboard.
Precies is al langer beschikbaar voor Galaxy SII en enkele andere toestellen van HTC en Motorola
bestaat al lang,

voor de note 2 heb je een dock waarmee je phone automatisch in landscape mode gaat,
de dock is voorzien van hdmi uitgang en usb aan sluitingen voor toetsenbord en muis

dus samen met bv de linuxonandroid App kan ik nu al simultaan een linux desktop draaien op mijn monitor (heb zelfbluetooth muis en keyboard).

smart dock:
http://www.samsung.com/us...ccessories/EDD-S20JWEGSTA

wireless hub:
http://www.samsung.com/us...ccessories/EAD-T10JDEGSTA
In theorie zou je natuurlijk best een web app zo snel kunnen laten draaien als een native app, maar op dit moment is dat helaas nog niet zo, de noodzaak om voor elk platform een app te ontwikkelen verdwijnt dan namelijk en dan zullen gebruikers makkelijker kunnen switchen.

Vindt het er indrukwekkend uitzien en zou het zeker wel een keer willen proberen op mijn Nexus4.

[Reactie gewijzigd door kikker81 op 9 januari 2013 09:14]

Ben benieuwd of dit marktleiders als Samsung en Apple eens tot innoveren kan aanzetten. De laatste jaren zie je steeds meer van hetzelfde. Hetgeen wat WP7 en WP8 al een beetje doorbroken hebben.
Dat kan toch in principe al op iPhone?
AppleTV aan de monitor voor het beeld, bluetooth keyboard, en je maakt zo verbinding met rdp/ica/VMWare view met de desktop van kantoor.
Het lijkt erg veel op BLACKBERRY OS 10 (4G, NFC)

Hoewel OS10 er beter uitziet en natuurlijk een zeer veilig platform lijkt me als mensen hiervoor gaan dan OS10 zekers een betere keus is.


vergelijkbaar is de visie van de toekomst en ;

thumb gestures from all four edges of the screen enable users to find content and switch between apps faster than other phones.

Deep content immersion - controls appear only when the user wants them.

A beautiful global search for apps, content and products.

Voice and text commands in any application for faster access to rich capabilities.

Both native and web or HTML5 apps.

Evolving personalised art on the welcome screen.

[Reactie gewijzigd door nlb op 9 januari 2013 09:26]

Nee, BlackBerry OS10. 30 januari wordt dit gepresenteerd. is al meerdere malen in het nieuws geweest.
Hm, leuk idee dat met koppelen aan muis/toetsebord/scherm.. maar als je erover nadenkt : waar heb je nou even drie van deze units los staan om even aan je mobiel te koppelen? - thuis misschien.
Maarja, thuis heb je zeer waarschijnlijk ook een laptop/desktop.. dan ga je die toch aansluiten? Zeker als je ook nogwat wilt gamen en zo.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee1 op 9 januari 2013 09:26]

Hmm, verbazend dat zoveel mensen bij "koppelen" denken aan kabels en dockingstations. Dat soort dingen zijn toch vrijwel verouderd?
De tijd van nu is bluetooth en wifi, zelfs de lichten doe je aan met een app-je over wifi, of je nou thuis bent of niet.

Ik vind het wel briljant en ga er zeker naar kijken als het op de markt is.

[Reactie gewijzigd door caroline.danon op 9 januari 2013 10:17]

Je legt je telefoon op je bureau. Via NFC wordt informatie uitgewisseld over het aan te sluiten monitor, toetsenbord en muis. De verbinding met je monitor wordt opgezet via Miracast je toetsenbord en muis maken verbinding via bluetooth. Internet / netwerk toegang verloopt verder via Wifi of 3G/4G. De telefoon wordt ondertussen opgeladen via inductie dat verwerkt is in het bureau.

Welke kabels heb je nog nodig? Allemaal techniek dat al bestaat maar nog op deze manier in één apparaat en de randapparatuur verwerkt moet worden.

Ben even de naam kwijt van dat bedrijf dat een apparaat heeft ontwikkeld waarmee in het luchtledige de bewegingen van je handen en vingers worden gedetecteerd waar Asus nu mee in zee gaat. Daarmee kan je de touch simuleren als dat ook draadloos verbonden kan worden.

Als ik dan bijv. de hardware van de Sony Experia Z bekijk dan kan de gemiddelde kantoor medewerker hier wel mee uit de voeten voor e-mail, contacten en agendabeheer en tekstverwerking. Zodra de hardware krachtig genoeg is kan je er ook zwaardere applicaties op draaien.
Je bedoelt LeapMotion :)
Ja die, thanks :)

[Reactie gewijzigd door s_schimmel op 9 januari 2013 15:35]

maar als je erover nadenkt : waar heb je nou even drie van deze units los staan om even aan je mobiel te koppelen? - thuis misschien.
Maarja, thuis heb je zeer waarschijnlijk ook een laptop/desktop.. dan ga je die toch aansluiten? Zeker als je ook nogwat wilt gamen en zo.
Ik ken in mijn omgeving steeds meer mensen die een laptopje hebben, en een groot beeldscherm en toetsenbord apart, om te docken. Dit omdat je dan altijd dezelfde machine bij je hebt, maar je thuis en op je werk tóch makkelijk kan werken met een normaal scherm en toetsenbord. Als dat laptopje straks vervangen kan worden door hun telefoon, dan zie ik het best wel gebeuren dat zij (alhoewel ze het woord "Linux" eng vinden) overstappen op zoiets.

Ikzelf ben iig helemaal verkocht. Ik werk nu al zo'n 5 jaar met Ubuntu op de desktop. Zowel mijn huidige telefoon (Android) als mijn huidige desktop pc (Ubuntu) zijn over een half jaartje wel aan vervanging toe. Ik denk dat er dan nog geen telefoons op de markt zijn met Ubuntu, maar ik zal zéker kijken of ik mijn huidige foon en desktop kan vervangen met een dergelijk systeem door het misschien zelf op een Nexus oid te zetten.

NASje erbij voor muziek/foto-opslag en backup, en klaar is kees. Als dat lukt, dan zal ik eindelijk al mijn electronica in mijn telefoon verenigd zien: mp3-speler, camera en pc.
Wel, bij de overheid werk je al flexibel, dus kom op zeg.
Uit welk tijdperk stam jij eigenlijk dat je denkt dat DE ambtenaar zoals jij die ziet met pen en papier werkt.
Generaliseren is waar zo'n beetje iedereen intrapt, zie hier ook mijn opmerking. Maar ik ken geen enkele bedrijfstak waar op dit moment meer flexplekken zijn dan bij de overheid.
En om je dan gelijk maar even verder voor te lichten. Bij DE overheid werken in verhouding nog weinig mensen, dit is omdat men roept dat DE ambtenaar zo duur is en DE overheid moet bezuinigen. Maar diezelfde overheid is juist duur vanwege al deze populistische uitspraken, want het gros van de arbeidsplekken worden ingevuld door inhuur krachten die 2x zo duur zijn als vast personeel.
De media helpt hierin ook niet echt.

En nee, IK werk niet bij DE overheid maar zit wel HEEEEEL dicht bij het vuur.
Ik blijf benieuwd hoe het gaat uitpakken. Op papier ziet het er goed uit, maar in de praktijk moeten we nog maar even kijken of het werkt! Ik weet wel, ik heb nog een oude HTC Desire liggen die als het goed is net aan de minimale specs voldoet.. ik ga er zeker mee spelen!

Maar het ligt inderdaad aan de ondersteuning voor het platform of het een succes word. Bedrijven als Whatsapp en Facebook moeten gewoon een app uitbrengen op dit OS, anders is het voor vele moeilijk om de overstap te maken. (Whatsapp is toch meestal de voornaamste reden die ik hoor om een smartphone te kopen..)
Jammer dat ze niet hebben laten zien hoe het eruit ziet als je de desktop omgeving gebruikt. Hoewel het normale os er al tof uit ziet vind ik dat nog wel wat interessanter. Het lijkt mij ook best praktisch als je even gauw wat op wilt zoeken/ bewerken of bekijken. Telefoon in dock en voila je kunt gaan werken. Ik sla veel dingen al op op dropbox, neem aan dat daar wel een app voor komt, dus dat is ideaal dan.

Die gestures vind ik overigens niet helemaal wat. Als je vingers koud zijn of een beetje nat, dan wil het swipen soms al niet zo goed. Als je dan alles met swipen moet doen, lijkt me niet echt wat.
De smartphones die je als desktop kan gebruiken laten lang op zich wachten. Mooi dat Ubuntu er mee bezig is.

De UI lijkt me erg lastig om met één hand te bedienen. Ik hoop dat ik mij daar in vergis. Ik heb een Galaxy Nexus. Als het OS wat stabieler is ga ik het zeker uitproberen.
De smartphones die je als desktop kan gebruiken laten lang op zich wachten.
Ze waren er wel (Asus Padfone 1, Motorola Atrix HD), maar zijn geflopt. Nu is iedereen terug naar de tekentafel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBDesktops

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013