Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 257 reacties, 444.998 views •

Conclusie: knal voor je knaken

De Nexus 4 is in alle opzichten een high-end smartphone. Het scherm is groot en mooi, en heeft een hoge resolutie, de processor is snel, de Android-versie is gloednieuw, de camera is op zijn minst aardig en het ontwerp voelt redelijk luxe aan. Kortom: alles is high-end aan de Nexus 4, behalve de prijs. Met een adviesprijs van 299 euro voor de 8GB-versie en een winkelprijs van 395 euro voor de beter verkrijgbare 16GB-variant is hij ronduit goedkoop.

De Nexus 4 heeft alle voordelen van een Google-telefoon: geen bloatware of Android-skin en de mogelijkheid om het toestel makkelijk te tweaken met bijvoorbeeld custom roms. Bovendien is hij toekomstvast; Nexus-bezitters hebben een garantie op snelle updates voor in elk geval een of anderhalf jaar en de soc is zo krachtig, dat hij over een jaar qua processorkracht nog altijd mee zal kunnen en de grafisch zwaarste games nog op acceptabele framerates zal kunnen spelen. Die garantie is lastiger te geven bij andere telefoons van het afgelopen jaar.

De Nexus 4 heeft echter ook een paar stevige nadelen. Zo ontbreekt een micro-sdhc-slot, terwijl het interne opslaggeheugen niet ruim bemeten is. Daarnaast is hij van glas gemaakt en moet iedere gebruiker dus goed oppassen om hem niet te laten vallen. Bovendien biedt de concurrentie beter geluid uit de luidspreker en 3,5mm-jack, en lijkt Google de software niet helemaal te hebben geoptimaliseerd om alles uit de aanwezige hardware te halen. Ook laat de accuduur bij zwaar gebruik te wensen over.

Wie alle plussen en minnen afweegt, moet tot de conclusie komen dat het onmogelijk is in deze prijsklasse een telefoon te vinden die gelijkwaardig is aan de Nexus 4. Hij kan zich meten met telefoons die bij release 200 euro duurder waren. Samen met toestellen als de Galaxy S III, Note II, One X+ en iPhone 5 vormt hij momenteel de top van de markt. Hij krijgt daarom van ons, net aan, vijf sterren. Met deze telefoon zit je dus voor een spreekwoordelijk duppie inderdaad bijna op de eerste rang en dat is een bijzondere prestatie.

Pluspunten

+ Mooi scherm
+ Snel
+ Relatief goedkoop

Minpunten

- Beperkt opslaggeheugen (8GB/16GB), niet uitbreidbaar
- Achterkant van glas, kan sneller kapot dan kunststof
- Niet in Nederland verkrijgbaar, vereist import

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 3
Bereik Score: 3
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: zeer goed

Verkrijgbaar vanaf: € 349,95
Geteste uitvoering: LG Nexus 4 16GB Zwart

Laagste prijzen voor: LG Nexus 4 16GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3

€ 349,95

€ 349,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 349,95
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 349,95
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deLG Nexus 4


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (257)

Reactiefilter:-12570246+1150+220+32
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 9
Ik begrijp niets van het oordeel bouwkwaliteit:
Iphone 4S heeft glazen achterkant --> bouwkwaliteit 5
Iphone 5 is van aluminium (=zacht) --> bouwkwaliteit 5
Nexus 4 heeft glazen achterkant --> bouwkwaliteit 3

Waarom wordt een nadruk gelegd op de breekbaarheid van de achterkant, terwijl dit niet of slechts in beperkte mate een issue was bij de 4S?
En alsof aluminium zo'n krasbestendig materiaal is bij telefoons/Ipads...

[Reactie gewijzigd door hieper op 6 december 2012 08:28]

Omdat de iPhone 4 van appelmoespotglas is gemaakt en de iPhone 5 van de appelmoespotdeksel. Duh.

Is er nog geen drop test van de Nexus op internet? Nadeel van de iPhone 4(S) met glas op de achterkant, is inderdaad dat ie bij rottig vallen kon breken. Bij mij nooit gebeurd trouwens, toch een paar keer gevallen.

Voordeel van glas is dat het behoorlijk krasbestendig is. Na twee jaar de iPhone 4 in mijn zak te hebben gehad zonder hoesje, valt er amper een krasje te bespeuren.

De vraag met de Nexus is dus, hoe breekgevoelig is het glas als hij valt. Als hij vrijwel nooit breekt, dan is dat geen reden om de bouwkwaliteit lager te schalen.
Zie hier een droptest van de Nexus 4:

http://www.youtube.com/watch?v=nlgG33n71m0

Conclusie: de achterkant is vrij stevig, al zal het uiteindelijk (gewoon) barsten/breken.

[Reactie gewijzigd door JunkO op 6 december 2012 11:04]

Haha precies wat ik dacht, net als dat het bij iPhones nooit duidelijk als nadeel werd gebracht dat je je geheugen niet uit kon breiden (ja je kan wel leuk de grootste meteen kopen met 64GB maar dan ben je bijna 3x zo veel kwijt als de LG Nexus, enkel en alleen voor meer geheugen)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 10:03]

De iPhone had waarschijnlijk een iets dikker glas aan de achterkant. Van de Nexus 4 zijn al gevallen bekend waarbij de achterkant 'spontaan' brak. Nou neem ik deze berichten altijd al met een korrel zout, maar er kan een kern van waarheid in zitten. Maar van e iPhone 4 heb ik nooit gehoord dat het glas 'spontaan' brak, alleen na een val.
Sinds wanneer is bouwkwaliteit gelijk aan duurzaamheid?
Sinds wanneer wordt een oordeel gegeven over bouwkwaliteit, terwijl het nergens in de review wordt besproken?

De enige afgeleiden van bouwkwaliteit die in de review zijn gegeven, betreffen:
breekbaarheid van de glazen achterkant
kwaliteit lcd-scherm

Zoals gezegd, ik begrijp niets van het oordeel bouwkwaliteit.
Bouwkwaliteit is niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Een solide bouw gaat over het volledige toestel.

Een toestel met glazen achterkant valt voor mij sowieso af, ik heb dat nooit begrepen. Het is zwaarder, een goede soort kunststof krast net zo min als glas en glas glijdt overal vanaf. Komt nog bij dat je werkelijk elk vlekje en vingertje ziet op glas... waarom toch.

De LG Optimus 2x had wat mij betreft een van de fijnste materialen voor een achterkant, zo'n zacht soort kunststof, beetje tegen rubber aan.

Overigens is het testoordeel weer van dubieuze kwaliteit - het is overduidelijk te zien dat in elke benchmark de Nexus 4 een underperformer is. Er zit zoals gebruikelijk bij LG toestellen een prachtig lijstje specs aan een slecht geoptimaliseerd toestel. Dat was bij elke vorige 'flagship-release' van LG niet anders. De Optimus 2x moest de eerste dualcore zijn en er waren rechtszaken voor nodig om de beloofde Android 2.3 update te krijgen, de Optimus 3D moest het eerste 3D toestel worden en ook daar werden we getrakteerd op een achterhaalde versie van het OS, en nu met de Nexus zitten we weer met een versie van Android die duidelijk niet het onderste uit de kan haalt.

Ik krijg heel sterk het gevoel dat Tweakers niet het product beoordeeld heeft, maar de lijst met specs icm de lage prijs. Maar daar heb je natuurlijk niets aan in een review van het product.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 december 2012 12:17]

Ik krijg heel sterk het gevoel dat Tweakers niet het product beoordeeld heeft, maar de lijst met specs icm de lage prijs. Maar daar heb je natuurlijk niets aan in een review van het product.
Absoluut niet - en ik had ook niet verwacht dat dit oordeel eruit zou komen. Het is ontstaan na het testen, niet ervoor of tijdens :)
het is overduidelijk te zien dat in elke benchmark de Nexus 4 een underperformer is.
Dat viel behoorlijk op ja - in de synthetische benchmarks. Maar je hebt geen fluit aan benchmarks als je er niets van ziet in de praktijk. Hoe snel gaat hij door de interface, hoe snel is de browser, hoe snel starten apps, hoe snel kun je van app wisselen? Dat soort zaken wegen allemaal mee. En naast meetbare snelheid, is er ook nog iets als gebruikservaring: hoe vloeiend werkt het allemaal, stottert de interface vaak? En het antwoord op allemaal is: hij is razend snel, daarnaast ook nog vloeiend en hij stottert zelden tot nooit.

Het probleem met eerdere LG's was inderdaad dat de software niet geoptimaliseerd was, maar dat was niet het grootste probleem: het grootste probleem is dat je daar last van hebt in dagelijks gebruik. Dat is bij deze Nexus 4 wel anders: hij is heel prettig om te gebruiken. Daar gaat het mij meer om dan een score in Antutu, CFBench of andere synthetische benchmarks.
Misschien heb ik er overheen gelezen, maar volgens mij komt bovenstaand niet zo heel duidelijk uit de review. Er staat op de pagina over Android 4.2 1 zinnetje dat het heel soepel loopt op de Nexus 4, maar volgens mij was het dat zo'n beetje. Als je dat afzet tegen de aandacht die de benchmarks krijgen dan is het erg makkelijk om het verkeerde idee te krijgen over dit toestel.
Ja maar dat is natuurlijk ook logisch. Het doet niets af aan mijn punt dat LG altijd met inferieure software werkt en dat dat nou niet bepaald een reden is voor pluspunten op het toestel. Feit blijft dat met dezelfde hardware meer gedaan kan worden. Feit blijft ook dat er dus eigenlijk met minder sterke soc hetzelfde gedaan kan worden - dus een goedkoper toestel wat hetzelfde is in gebruik.

Wat men met de Nexus 4 heeft gedaan is gewoon een mega interessante lijst met specs in een toestel gepropt. Ik begrijp ook dat een Android systeem op een 1,5Ghz quadcore met een top GPU soepel loopt. Maar dat is hetzelfde als een twaalf cilinder motorblok in een eend stoppen, geen wonder dat het ding rete snel is, maar je chassis is er niet voor gemaakt en je weet ook dat je uit die V12 veel meer power kan halen als men het chassis wat beter in elkaar had gezet. Kortom, LG heeft eigenlijk zijn eigen desinteresse voor het OS verwerkt in de specs van het systeem ("kom, we flikkeren er een dikke quadcore in, dan loopt het toch wel goed"). Dit heeft ook zijn weerslag op de levensduur van de batterij, trouwens, dus schadeloos is het ook niet.

Ik vind dat niet echt getuigen van een fabrikant die zorg besteedt aan zijn producten. En ik vind ook dat je zo'n fabrikant niet moet belonen met een Zeer Goed.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 december 2012 18:45]

Want Iphone. Toen Apple het deed was het inventief, mooi en modern. Als een ander merkt het doet is het breekbaar en raar.
idd hier begrijp ik ook helemaal niets van dat de telefoon slecht scoort op accu en opslag is terecht maar bouwkwaliteit lijkt mij prima .

Als je prijs/kwaliteit meeneemt is er eigenlijk geen concurrentie zeker als je kan leven met maar 8 Gb opslag
De beoordeling van zeer goed (5 sterren) is dus volledig gebaseerd op de prijs???

Algemene beoordeling: 5
Betrouwbaarheid: 4
beeldopname: 3
bouwkwaliteit: 3
accuduur: 3
prijs: 5
featureset: 4
design: 4
bereik: 3
Gebruiksgemak: 4

totaal= 38 / 10 = 3.8 ster, dus een GOED!

Dan nog te hebben over de beschikbaarheid van denk 2 sterren......

Voor de rest een leuk hebbedingetje als je wat wilt gamen/klooien op een telefoon, moet je alleen niet te ver van het stopcontact gaan...

[Reactie gewijzigd door jordywalther op 6 december 2012 08:24]

De beoordeling van zeer goed (5 sterren) is dus volledig gebaseerd op de prijs???
De beoordeling is gebaseerd op van alles, maar vooral op de algemene indruk die hij achterlaat na het testen.

Ik heb het al vaker gezegd - en gelukkig gaat er wat aan gedaan worden - maar deze scorekaart zuigt. Zo is er geen manier voor mij om halve sterren te geven (dan had hij 4,5 ster gekregen), geen manier om het scherm te beoordelen, geen manier om snelheid te beoordelen en ga zo maar door. De scorekaart geeft dus in mijn ogen een beperkt beeld.

De prijs-/kwaliteitverhouding heeft hem inderdaad geholpen het zetje te geven van vier naar vijf sterren: met een hogere prijs had hij die vijfde ster niet gekregen. Daar komt bij dat hij in Nederland niet verkrijgbaar is bij abo's (of heel beperkt), waardoor veel mensen het volle pond moeten betalen bij import.

De algemene beoordeling staat vrijwel los van de andere beoordelingen en is dus ook geen gemiddelde. Omdat het nogal wat verwarring veroorzaakt, heb ik dat aangekaart: er komt een betere scorekaart met mogelijkheid tot uitleg, mogelijkheid tot halve sterren en betere criteria. Ik hoop dat ik die snel kan gaan gebruiken :)
Misschien een leuk idee om het score systeem te koppelen aan een soort gebruikersprofielen? (bv 'ik wil een snelle telefoon', 'ik vind het belangrijk dat mijn telefoon lang mee gaat', 'ik vind het scherm erg belangrijk') Dat adhv het gekozen profiel bepaalde eigenschappen anders worden gewogen. En dat tweakers zoveel mogelijk objectief de waarde van de eigenschappen bepaalt.
Dit vind ik een heel goed idee. Je introduceert eigenlijk een weegfactor op de eigenschappen. Naar mijn idee is bij beoordelingscriteria altijd een weegfactor nodig. Bepaalde criteria wegen nou eenmaal zwaarder dan anderen, en dit is voor iedereen anders. Door een dynamische weegfactor te gebruiken kun je gebruikersprofielen maken, en kunnen bezoekers eventueel zelf de weegfactoren instellen zodat de beoordeling het best aansluit bij hun behoeften.
Dit is een heel goed idee. Vooral als dit dan ook doorgetrokken wordt naar de Pricewatch en tweakers binnen de Pricewatch deze conclusies kunnen plussen en minnen.

Dan verhoog je de functionaliteit van zowel de review als de pricewatch secties, two birds with one stone
De discussie over het scoresysteem is hier al zo vaak voorbij gekomen en dat het uiteindelijke oordeel daar los van staat was mij al wel duidelijk. Desondanks blijft het oordeel 'zeer goed' raar. Er zijn toch een paar grote pijnpunten die de Nexus heeft en naar mijn idee toch wel een behoorlijke stempel zouden moeten drukken op het resultaat.

Prijs blijkt de doorslag te geven voor het oordeel, logisch want dat doet het ook. De kanttekening daarbij is echter dat die prijs lang niet zo makkelijk te realiseren is voor iedereen gezien je een Nexus moet importeren. Hoe kan de prijs nu doorslag gevend zijn wanneer je uitgaat van een prijs die geldt voor het buitenland? Zo is het punt prijs dus niet vergelijkbaar met het punt prijs voor een toestel dat wel normaal in Nederland wordt uitgebracht. Dit tast de vergelijkbaarheid van de reviews in mijn ogen wel aan.

Naast prijs worden er nog twee punten aangehaald die wel aanzienlijk zijn voor een telefoon, bouwkwaliteit en accuduur. Beide worden aangehaald als 'stevige nadelen' en dan vergeet ik voor het gemak maar even het zeer karige (in sommige uitvoeringen) en niet uitbreidbare geheugen.

De review ansich is prima, maar het feit dat de prijs, en niet eens een Nederlandse prijs, zo doorslaggevend is toch raar. Vooral dat het gaat om import prijzen tast de vergelijkbaarheid van reviews onderling drastisch aan.
Misschien een idee om die dingen waarom het gaat om die ook bij de beoordling neer te zetten (zo goed en zo kwaad dat kan)?
Want nu ziet het er inderdaad vreemd uit. Allemaal 3 en 4 sterren en alleen de prijs 5 sterren en toch als zeer goed uit de bus gekomen...
En zelfs het gemiddelde berekenen op die manier zou een veel te positief beeld kunnen scheppen.

Stel je de volgende score voor:


Algemene beoordeling: 5
Betrouwbaarheid: 5
beeldopname: 5
bouwkwaliteit: 5
accuduur: 1 (na 2 uur gebruik leeg)
prijs: 5
featureset: 5
design: 5
bereik: 5
Gebruiksgemak: 5

totaal = 46 / 10 = 4,6 ster, dus een uitstekend.

Probleem in bovenstaande score is dat je dan maar 2 uur plezier hebt van de verder perfecte telefoon.

Bij Windows pakken ze altijd de allerlaagste score voor de index. Dat is soms ook weer kort door de bocht. Het moet een soort gewogen gemiddelde zijn, waarbij de weging ook weer bepaald wordt aan de hand van bepaalde minimale scores of iets dergelijks.
Toch is het gemiddelde van 3.8 met een resultaat van 5 sterren wel erg groot.

Heb het idee dat deze telefoon vooral op prijs, tweakbaarheid en het feit dat het Android is, heel hoog scoort. Hardware is namelijk niet verkeerd maar er zijn al telefoons met betere componenten. Geen LTE is nu nog geen probleem maar als je 2 jaar met zo'n toestel doet, merk je dat wel. Ook is hij dus niet in Nederland verkrijgbaar, wat imo een erg groot minpunt is. Accuduur is ook niet super en ik heb het idee dat ie erg snel slijtagesporen gaat vertonen.

Niet dat het een slecht toestel is, zeker niet, maar het voelt nu wel weer wat krom aan.
Persoonlijk ben ik wel geporteerd van het zwakste schakel systeem wat Windows hanteert, het maakt in een klap duidelijk waar je zwakke punten liggen.
ik snap de negatieve lading niet in deze review..

punt 1 is dat het glas ineens fragiel en slecht is terwijl de iphone 4/4s dat prima was? een telefoon is toch niet om te laten stuiteren.. misschien een rede om er zuiniger mee om te gaan.

punt 2 de accuduur word aangekaart als slecht, maar wie zit er fulltime op zijn telefoon? als ik naar het plaatje kijk wat bij die 12 uur hoort is dat bijna 12 uur non stop. Sorry hoor maar tenzij je totaal geen leven hebt en totaal verslaafd aan je telefoon met straat vrees en bang voor mensen.. dan is de batterij weinig... maar bijna alle review site's zijn positief over de sterke accu.

punt 3 Dat gehamer op die 8/16 gb klinkt als een persoonlijke ergernis van de reviewer, want ik denk dat de meeste mensen er prima mee uit de voeten kunnen.. nu klinkt het alsof je na 20 apps geen ruimte meer hebt.
ik snap de negatieve lading niet in deze review..
Ik snap niet dat jij een negatieve lading ziet in deze review, terwijl er juist een tiental mensen in reacties boven je zeggen dat ze het te positief vinden.
punt 1 is dat het glas ineens fragiel en slecht is terwijl de iphone 4/4s dat prima was? een telefoon is toch niet om te laten stuiteren.. misschien een rede om er zuiniger mee om te gaan.
Nee, dat is niet prima; ik had in retrospectief bouwkwaliteit daar best minder sterren kunnen geven, want zeker na verloop van tijd is dat een issue. Die ervaring heb ik meegenomen in deze beoordeling. Bouwkwaliteit heet trouwens in ons redactiesysteem gek genoeg ook 'afwerking', een nuance die ik ten tijde van de iPhone 4S-review nog niet echt doorhad. Dat verklaart het verschil. In de iPhone 4s-review staat:
Het design met glasplaten aan voor- en achterkant en een metalen band als zijkant doet nog altijd luxe aan, maar het nadeel van de breekbaarheid is dus ook gebleven. Dat is best een fors nadeel: bij een val op een harde ondergrond gaat de 4S makkelijker stuk dan veel andere smartphones.
Het was toen wel een probleem. Ik heb dus ook de score van de iPhone 4S aangepast, want die klopte simpelweg niet.
punt 2 de accuduur word aangekaart als slecht, maar wie zit er fulltime op zijn telefoon? als ik naar het plaatje kijk wat bij die 12 uur hoort is dat bijna 12 uur non stop.
In die 12 uur zit 6 uur gebruik. Ik doe geen uitspraken over of iemand wel of geen leven heeft als hij zijn telefoon veel gebruikt, maar sommige mensen gebruiken hun telefoon intensiever dan andere en daarom hebben we meerdere grafieken, die leiden tot verschillende scores. Met intensief gebruik valt de accuduur tegen, voor de rest niet.
punt 3 Dat gehamer op die 8/16 gb klinkt als een persoonlijke ergernis van de reviewer, want ik denk dat de meeste mensen er prima mee uit de voeten kunnen.. nu klinkt het alsof je na 20 apps geen ruimte meer hebt.
Op het reviewtoestel bleek na een harde reset 12,92GB over. Tel je mee?
- TomTom Europe: 3,4GB
- Dark Knight Rises: 2,5GB
- Asphalt 7: 1,5GB
- GTA III: 600MB
- Facebook 25MB
- WhatsApp: 10MB
- Twitter: 5MB
- Apps in firmware: +- 200MB

In totaal apps: 9,3GB ongeveer.

Uiteraard zitten hier zware games bij, maar het toestel met zo'n scherm en gpu nodigt daar ook toe uit.

Dan wat muziek erop (om offline te luisteren - of offline playlisten Spootify)
- 2GB

Je maakt een paar dagen lang foto's en video's in 1080p
- 700MB

Op dit moment staat er nog niets uitzonderlijks op de telefoon en is van de 13GB er nog maximaal 1GB over. Let wel: daar gaat cachegeheugen bijvoorbeeld nog vanaf (bijvoorbeeld om series te streamen, als je dat lukt). En dat is dan de 16GB-versie.

Ik zeg niet dat het voor iedereen tekort is, maar er is een groep gebruikers die aan 16GB simpelweg niet genoeg heeft. Zeker als je liefhebber bent van games of films is dat aan de krappe kant en dat is een punt dat dus in een review zeker goed benoemd moet worden. Een microsd-slot (kost max 3 euro om toe te voegen) had hierin uitkomst geboden - en dus is het een duidelijk minpunt.
over punt 1 : ben het met je eens dat het destijds met de iphone4 / 4s de voor- en achterkant met Gorilla Glass de oplossing was tegen krassen en er ook nog eens mooier uitzag.

Echter ik merk in mijn omgeving dat degene die een 4 of 4s hebben, er in het gunstigste geval wel een ergens een barst in hebben zitten. Uitzondering zijn de mensen die een case of hoesje gebruiken, maar daar ga je al,waarom dan die glazen achterkant. Lijkt erop dat in de praktijk een glazen voor- en achterkant misschien wel iets te gevoelig is voor dit gebruiksvoorwerp.

Desalnietemin geef ik je gelijk wat betreft de negeatieve lading reacties. Het is een beetje spijkers zoeken op laag water. We praten hier over een geweldige top telefoon die net een paar features heeft die bij andere top-of-the -range toestellen net ff beter is. Maar daarintegen is deze wel ongeveer 200 euro goedkoper.

Het grootste minpunt is dat die nog niet in Nederland te krijgen is ;)

[Reactie gewijzigd door Joele op 6 december 2012 11:39]

Erg jammer dat er geen intel toestel mee wordt genomen in de benchmarks (Razr I). Er staat een hele rits high end telefoons in waarvan het gros qua hardware weinig verschil maakt. Deze s4 quadcore zouden ze mooi tegenover Samsungs S3 cpu en die van Intel kunnen leggen om eens te kijken waar de verschillen tussen deze puike stukjes hardware gemaakt worden.

Verder is het voor ons nederlanders zonde dat het toestel hier niet fatsoenlijk beschikbaar is, het zou LG weer eens een knaller zoals de Chocolate destijds was op kunnen leveren. Dat gezegd hebbende ben ik geen fan van het bedrijf, er is geen enkel toestel die je niet op een belangrijk front in de steek laat (zoals hier het geheugen te schaars is, en het design staat mij persoonlijk niet aan).
Erg jammer dat er geen intel toestel mee wordt genomen in de benchmarks (Razr I).
We proberen al een tijdje een Intel-toestel los te peuteren her en der, tot nu toe helaas zonder succes. Motorola werkt niet meer in Nederland en is grotendeels verdwenen in heel Europa; dat maakt communicatie lastig.
Dank voor de reactie en uitleg. Mocht het voor jullie van nut zijn kan ik mijn toestel gerust een week of 2 a 3 missen, met de software zijn jullie dan vrij te doen en laten wat nodig is. Stuur bij interesse even een mail of DM.
Ik vind het toch vreemd om deze review nu online te zien, vooral aangezien jullie zelf aangaven dat wij als lezers van deze website konden stemmen op facebook op de telefoon waarvan we het eerst een review wouden zien, en de lumia 920 heeft daar toch dik gewonnen van de Nexus 4.
Er waren twee polls: een op Facebook en een op de frontpage (http://tweakers.net/poll/1553). De stemmen heb ik simpelweg bij elkaar opgeteld, de Nexus 4 won met enkele tientallen stemmen verschil.

Omdat het verschil zo klein was, heb ik wel mijn best gedaan om de review van de Lumia 920 eerder online te krijgen. In plaats van eind volgende week gaat die nu al eerder online gelukkig :)
Je vergeet poll: Welke review eerst? - die 40 stemmen verschil op FB haalt de Nexus 4 op de FP poll ruimschoots in.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 6 december 2012 08:57]

"en de lumia 920 heeft daar toch dik gewonnen van de Nexus 4."

Volgens mij heb je verkeerd gekeken:
Nexus 4: 51,9%
Nokia Lumia 920: 48,1%

[Reactie gewijzigd door FabianNL op 6 december 2012 09:03]

Dat zouden ze in Amerkia 'dik gewonnen' noemen :)
Een prijs 'goedkoop' noemen, omdat dat de verkoopprijs is in het buitenland vind ik ronduit slecht.
En met een minpunt als 'geen MicroSD-slot' kan hij wat mij betreft nooit 5 sterren krijgen 8)7

Qua benchmarks... Hier dezelfde opmerking als AGroenewold...
M'n One X+ haalt ruim 13.500 punten in in jullie benchmarks slechts 9.500
Caffeinemark is 12.500 punten en jullie meten er 11.000 enzovoort, dusja...

[Reactie gewijzigd door CLB op 6 december 2012 13:10]

M'n One X+ haalt ruim 13.500 punten in in jullie benchmarks slechts 9.500
Voor Antutu is onlangs een update uitgekomen die alle scores om onduidelijke reden met een paar duizend punten verhoogt; wij werken met de oude versie die we handmatig installeren (omdat we anders onze hele database kunnen weggooien; voordat we dat doen, moeten we alles hertesten en dat kost even tijd). Wat betreft CM3; die benchmark is heel softwaregevoelig; met welke software heb jij dat resultaat behaald? De One X+ zat op 1.14.401.18 :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 6 december 2012 16:20]

Ik heb het zelfde gezegd bij de video review. Prijs argument is er gewoon niet, toestel kost in de omliggende landen (zonder playstore) 599¤, dus ook in Nederland. ALS hij al uitkomt.
En er dan maar aan één zien te komen in ons kikkerlandje
Hij gaat 12 uur mee en daarmee haal je het einde van de dag niet.

Toch zonde dat dit weer een ondergeschoven kindje blijkt te zijn.
Kan zijn dat dit nog verbeterd gaat worden maar bij het uitkomen van een Nexus model zou je zeggen dat Google hier ook wat strikter naar gekeken zou hebben.
Allemaal leuk en aardig die dikke specs en toegevoegde OS features, maar als het erop aan komt moet je die spierballen heel terughoudend inzetten om het einde van de dag te halen.

Doe mij maar langer met minder.
Het is toch vreemd dat Tweakers daar zo negatief over is terwijl andere reviewers zoals The Verge juist lovend over de accu waren...

At the time of this writing, I've had it off of its charger for 10 hours and 30 minutes and it's still got 45 percent battery life. Yesterday before I plugged it in, I'd had it off the charger for 16 hours, with 18 percent of its juice left. To say it's holding up for full work days would be an understatement; even with heavy use, this battery more than pulls its weight.

bron: http://www.theverge.com/2...280/google-nexus-4-review
Ja na het artikel gelezen te hebben kan je dus niets concluderen over de accu.
Ze geven aan dat hij van de oplader tot oplader zoveel uur mee gaat, ze zeggen niet over wat ze ermee gedaan hebben, als ze er niets mee doen en gewoon weggelegd hebben dan is de accu zeer zwak, zijn ze continu aan het browsen etc dan is de accu weer TOP!
Ik weet niet hoe The Verge tot zijn conclusies komt, maar wij hebben naast de dagelijkse ervaring een set standaard tests, die wij altijd onder gecontroleerde omstandigheden en op dezelfde voorwaarden uitvoeren: zo gebruiken wij altijd dezelfde simkaarten, hangen telefoons aan hetzelfde wifi-netwerk op dezelfde plek en doen ze in onze tests exact hetzelfde, met dezelfde configuratie aan apps etc.

Ik kan een paar redenen verzinnen waarom The Verge tot een andere conclusie kan komen:
1. Zij testen apparaten op netwerken van verschillende providers; sommige toestellen komen uit op AT&T, andere op Verizon etc. Die hebben verschillend bereik, verschillende optimalisaties voor accuduur op het netwerk etc.
2. Niet alle Verge-redacteuren werken vanuit het hq in New York, waardoor accutests op verschillende plekken worden gedaan en de telefoon dus met andere omstandigheden te maken krijgt.
3. Lte is daar ingeburgerd, maar lte is een echte accuslurper (hoewel dat anderhalf jaar geleden nog veel erger was). De Nexus 4 heeft geen lte, waardoor accuduur al snel beter is.

De accuduur van de Nexus 4 valt overigens alleen tegen onder zwaar verbruik (zwaar verbruik is 50% standby, 25% browsen, 12,5% film, 12,5% bellen). Onder licht verbruik doet hij het juist weer prima. Vandaar de meerdere grafieken, om die nuance duidelijk te kunnen maken :)
En met wat voor scherm brightness?

Dit is namelijk een punt waar ik toch echt met groot respect naar Brian Klug van Anandtech kijk. Hij heeft namelijk helemaal gelijk wanneer hij zegt dat batterijduur "resultaten" bullshit zijn, aangezien niemand vermeld hoe ze het scherm instellen; en al geven ze het wel aan, dan is het automatisch of een percentage. Dat terwijl juist de brightness toch al snel sterk verschilt tussen schermen - 100% bij de ene telefoon kan 650 nits zijn, terwijl het bij een ander maar 400 is. Dat is dus geen gelijkwaardige test en hij stelt de schermen dus ook altijd af op 200 nits.

En als ik dan naar zijn resultaten kijk concludeer ik dat de Nexus 4 in elk geval ten tijde van zijn review toch aardig slecht is; rond SGS3 niveau. Nu zijn er maar weinig telefoons die het beter doen, maar toch. De One X is de beste allrounder, de iPhone 5 doet het beter op LTE en WiFi.

Edit: dat was overigens een sneer naar The Verge, niet naar Tweakers, want jij/jullie stellen ze af op 250 nits geloof ik Arnoud?

[Reactie gewijzigd door Werelds op 6 december 2012 09:55]

in de reactie van Arnoud staat een link met daarin de tekst

"Voor zowel de videotest als de browse-test stellen we het scherm in op een helderheid van 250 nits. Dat is een waarde die vrijwel alle telefoons halen en die dicht in de buurt komt van de automatische waarde bij redelijke lichtomstandigheden. Een vaste helderheid is eerlijker dan een percentage van de maximale helderheid, die kan per telefoon fors anders zijn. Een telefoon met een helder scherm zou hierdoor automatisch in het nadeel zijn."
Hoi Arnoud, bedankt voor je uitleg! Ik vraag me alleen nog af hoe jullie aan deze grafiek kwamen, zo'n abrubte drain verwacht je toch niet?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1354632047.png
Nouja, hij is van 85% langzaam naar 80% gegaan (over een uur of 19) en is daarna in 3 uurtjes leeggetrokken.

Het zal je verbazen hoe makkelijk dat te doen is: gps, scherm 100%brightness, wifi, bt. Dat is in lijn met de andere metingen :)
Toen maakten we de videoreview: scherm dus de hele tijd aan, wifi, 3g, vaak gps en apps... dat verlaart het idd :)
Maar dan nog, het leeg kunnen trekken in >3 uur vind ik nu niet echt getuigen van een sterke accu.

En in dat opzicht is het ook terecht dat dit toestel een wat negatievere beoordeling krijgt wat betreft de accu.

Je zou kunnen stellen dat dit bijna logisch is gezien de toestellen steeds sneller worden met grotere schermen waar meer grafische kracht voor nodig is wegens de resolutie. En dat zonder dat er grote stappen worden gemaakt wat betreft de accu. Echter is het mooi waardeloos voor de gebruiker als het geen moeite kost kwa gebruik om het toestel zo snel leeg te trekken.
Ow ik kan gerust hele dag wifi aanhebben, icm h+, gps en apps. Dit kost mij misschien een paar %.
Zodra whatsapp erop staat is de accu binnen 24 uur leeg ( sgs2 ), zonder whatsapp moa ongeveer een 2-5 dagen ( ligt aan je gebruik )

Je moet gewoon met elke tst GEEN SIM erin, brightness op laagst en een accu test van de fabrikant gebruiken.
bij htc kan dat dmv: *#*#3424#*#*
zo heeft eigenlijk elke tel wel een test menu voor dit soort zaken.

Jullie maken er een leuke praktijktest van kost veel tijd en etc, maar niet echt betrouwbaar, dit zegt niet zozeer veel over de accu duur van het tst zelf, maar icm jullie praktijken zoals de afstand tot wifi router? (dit slurpt net niks), 3g slurpt ook net niks in idle, gps ook niks, en apps ligt eraan welke app?

Leuk zou zijn een test met standaard android, brightness op het laagst of automatische, wifi/bt maakt geen drol uit aan of uit,
Dus eerst op deze manier een test, en vervolgens een kale android + whatsapp.
Scherm + whatsapp is de accuvreter van elke telefoon, rest maakt niet echt een groot verschil in de praktijk.

wel complimenten voor dit review!
Hebben jullie ook rekening gehouden met dat een nieuwe accu de eerste twee weken moet 'leren'? Mijn ervaring met m'n s2 is dat de accu na twee weken tweemaal zo lang meeging namelijk.
Inderdaad! Dit vraag ik me ook af. Waarschijnlijk niet, en op die manier is het weer 'gelijk' voor alle telefoons. Soort van..
Nee, de Nexus 4 heeft een LTE chip maar die is inactief en mist een aantal componenten om hem te kunnen laten werken.

http://www.gsmarena.com/l...te_networks-news-5122.php
Er staat in het artikel wat jij aanhaalt een link met twee filmpjes van mensen die het blijkbaar wél werkend hebben gekregen zonder hardwarematige hacks toe te passen.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 6 december 2012 12:06]

Jawel, maar daar is enige nuance op zijn plek. Zie hier.
De 2100Mhz band lijkt anders wel geveild te worden voor LTE toepassing, welke bruikbaar is voor de Nexus 4.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 6 december 2012 12:28]

die heeft geen versterkers dus zal wel lastig gaan.
Ja na het artikel gelezen te hebben kan je dus niets concluderen over de accu.
Tuurlijk wel, ze zijn positief en hebben ongeveer alle andere toestellen op de markt ook getest op waarschijnlijk dezelfde wijze (wat die wijze ook is/was)...

Als die het slechter deed dan het gros van de andere geteste toestellen waren ze echt niet positief!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 09:56]

Ik reageer op artikel van the verge, niet die van tweakers!
Ik ook :) En dat was toch niet the verge eerste review? Als hun positief zijn kan je dus stellen dat ie niet slechter/veel beter is dan de gem telefoon die ze testen, anders waren ze wel negatief; )
tja mijn Desire Z ging ook 2 dagen mee als ik niets deed... er staat niet bij wat er precies gedaan is, af en toe een tweet versturen is bijv niets..

het leuke vind ik nu wel dat de Apple haters altijd zo klaagden over het niet kunnen uitbreiden van opslag, terwijl de laatste tijd steeds meer Androids hetzelfde "probleem" hebben, Android is sinds 4.0 flink vooruit gegaan, en de Nexus 4 laat dat duidelijk ook zien, maar toch heeft zelfs Android 4.2 op de Nexus 4 toch wat haperingen en scrollen wat niet altijd even snel is, Google moet bij de Nexus toestellen het OS optimaliseren voor de telefoon vind ik

[Reactie gewijzigd door Remmes_NT op 6 december 2012 09:20]

het leuke vind ik nu wel dat de Apple haters altijd zo klaagden over het niet kunnen uitbreiden van opslag, terwijl de laatste tijd steeds meer Androids hetzelfde "probleem" hebben
Hilarisch, net als de glazen achterkant :)

Maargoed gelukkig kunnen we kiezen uit 100(den?) toestellen waar 75% gewoon een SD-kaart -slot heeft en 99% geen glazen achterkant.

Dat er veel mensen zeuren zegt ook niet dat er veel mensen wel gewoon tevreden (kunnen) zijn dat het niet uitgebreid kan worden.

Je toont nu alleen maar de kracht van het kunnen kiezen bij Android aan...
behalve als je een Nexus toestel wilt, (tuurlijk je kan de oudere kopen) daarbij zijn de laatste paar high end telefoons toch echt zonder sd slot, neem bijv de HTC one X+ en nu dan weer de Nexus 4, en ja je hebt gelijk dat je uit 100rden telefoons kan kiezen, maar daar geef je dus ook het probleem van Android aan.. optimalisatie, ik beweer niet dat Android slecht is maar met wat (meer) optimalisatie kan Android beter zijn dan wat het al is, daarbij doordat er zo veel toestellen zijn met Android en Samsung + HTC je doodgooien met allerlei verschillende mobieltjes, is je toestel al vaak overtroffen door de volgende telefoon die de fabrikant uitbrengt(oftewel het vlaggenschip blijft maar voor even voorop varen), hierdoor krijg je ook vaak dat 2de hands Android toestellen een lage prijs hebben (voor de koper natuurlijk leuk, maar als verkoper iets minder)
De One X+ heeft 64GB opslaggeheugen, dus daar is een SD slot geheel overbodig en Google doet dit bewust. Ze willen dat je gebruik gaat maken van hun cloudopslag en Play Music, Books, etc. Vandaar ook dat dit toestel alleen te koop is in landen met een Play Store met alle functionaliteit.

Op zich is 16GB genoeg, maar als je zoals ik veel verschillende muziek luistert (incl dj sets van 100+ MB), dan wordt het krap. Ik wil dit toestel graag, maar ga misschien voor een One X, omdat ik dan iig 32GB opslag heb.
ja dit is echt jammer, voor mij wordt het gewoon nooit een nexus als ze geen 64GB variant uit brengen.

Ik snap google echt niet in dit, ok als je zo tegen een MicroSD bent en je wilt die echt niet breng dan 16,32 en 64GB varianten uit om dat te compenseren.

ik koop gewoon geen telefoon waar niet minimaal 16GB + micro sd of 64GB standaard in zit.
Ik krij die 64 gb van de One X+ echt niet vol hoor.
Ja, maar die telefoons krijgen geen "zeer goed" predicaat.

Je kan overal natuurlijk een punt aan lullen. Punt is dat dit de ultieme Android phone is van het moment en dat deze gekocht gaat worden door mensen die voorheen klaagden over gebreken op andere telefoons die zelfs deze telefoon niet oplost.
Je kan overal natuurlijk een punt aan lullen. Punt is dat dit de ultieme Android phone is van het moment en dat deze gekocht gaat worden door mensen die voorheen klaagden over gebreken op andere telefoons die zelfs deze telefoon niet oplost.
Misschien omdat de vele voordelen en de goedkoper prijs met gemak opwegen tegen dat nadeel? En blijkbaar dachten die zelfde mensen er bij de iPhone niet zo over, maar daar is de prijs ook bijna 2x zo hoog als die van de LG Nexus :)

Genoeg mensen die toch een iPhone gekocht hebben toch?

Ik loop trouwens wel altijd de zeiken over een SD-slot en ik zal de Nexus 4 ook niet kopen, misschien als er een 32 of 64GB versie komt, maar dan zal de prijs al richting de 500 euro gaan, wat ik weer te veel van het goede vindt voor een iets betere telefoon dan ik nu gebruik...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 15:34]

Of niet natuurlijk, waar jij op baseert dat mensen die klaagden over bepaalde features nu ineens wel overstag zouden gaan ontgaat mij nogal.

Of is dit een verkapte iFanboi post of zo?
Het verschil zit hem wel ook in hoeveel geheugen ze er in stoppen. Mijn One X kan inderdaad niet uitgebreid worden, maar heeft wel standaard 32GB opslagruimte. Apple brengt zijn toestellen standaard met weinig opslaggeheugen uit en laat je vervolgens bovenop de toch al hoge prijs nog eens extra hard bloeden om dat een beetje op orde te brengen.
Overigens vind ik van de Nexus 4 dus ook dat hij te weinig geheugen heeft hoor, en van de Nexus 7 heb ik ook de 32 GB variant (al vind ik het bij een tablet minder kritiek omdat ik die niet als mp3 speler gebruik).
Das dan raar, ik las ook in meerdere Nexus 4 reviews over de slechte accuduur en de vroege throttling.

Dat gezegd, ik ben duidelijk niet de doelgroep voor deze telefoon. Ik zoek eigenlijk een WP8 of Android toestel met 3000-3500 mAh accu, niet te groot (3.8" scherm), en een 1 GHz dual-core Krait is al snel zat. Helaas lijkt niemand die combo te willen maken.
Niet helemaal waar, er is al ongeveer een jaar deze op de markt:

pricewatch: Motorola Razr Maxx Zwart

hier iets goedkoper:
Razr Maxx @ amazon.de

erg degelijke build quality ook

zn grote broer de razr hd is trouwens een stuk beter, wel groter scherm maar geen grotere omvang, maar daar is de maxx versie helaas niet van verkrijgbaar buiten America. (Ik zit zelf te wachten totdat dat wel zo gaat zijn)
Die heeft de veel zwakkere OMAP processor. En persoonlijk zou ik liever een toestel nemen met betere development support van de fabrikant. (hoewel je nu volgens mij wel de bootloader kan unlocken).

Een beter alternatief is IMO de Razr i.

Overigens is Motorola best een interessant voorbeeld hier, want hun skin gaat steeds meer naar stock Android toe (on screen buttons, Holo, minder bloatware). Hopelijk zet deze ontwikkeling door.
De Razr i heeft maar een 2000 mAh accu, en die Razr Maxx is weer wat groot - en met 400+ euro ook bijzonder duur.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 december 2012 11:22]

Ik heb de Nexus 4 nu 4 weken en de accuduur is beter dan die van mijn Galaxy Nexus. Bij zwaar gebruik gaan ze ongeveer net zo snel leeg en bij medium gebruik gaat de Nexus 4 langer mee. Dit zijn mijn ervaringen van de afgelopen weken. Ik moet ze sowieso alle twee aan het einde van de dag aan de lader gooien. Het is al vaker gezegd maar qua accuduur zijn er nog flinke verbeteringen te boeken.
Ligt ook aan 4.2, 4.1 wasvbeel beter.
Dat is nogal een suggestieve test zeg. Lekker natte vingerwerk. Tweakers benadert het wetenschappelijk, waardoor je de telefoons beter met elkaar kunt vergelijken.
Ik heb nergens gezegd dat het een test is. Het zijn alleen mijn ervaringen.
't zou mooi zijn als er een extra -grotere- batterij apart leverbaar is (zal wel niet, aangezien de batterij niet te vervangen is). (de SGS2 had dat, waarbij een cover geleverd werd waardoor het apparaat 1mm dikker werd).

Voor ¤300,- is er géén concurrent voor dit telefoontje. Maar dat is alleen in landen waar je vanuit de Google Store kunt kopen. LG melde prijzen die niet onder de ¤500,- gaan.

En tóch vind ik het jammer dat tegenwoordig bij Android telefoons high-end haast gelijk staat aan > 4.5". In het segment 4.0"-4.3" zou het mooi zijn om zulke telefoons tegen te komen (volgens mij nu enkel de Sony Xperia V).
Maar de schermgrootte zegt niet noodzakelijk iets over de grootte van het toestel. Je noemy daar de Xperia V maar die is ongeveer even groot als de Xperia T met 4,7" scherm (omdat die laatste dunnere bezels heeft). Er is trouwens ook nog de One S als "high end" toestel in die grootte. Maar zoals ik al zei, in de praktijk zijn sommige van de grote nieuwe telefoons eigenlijk even groot als oudere met een kleiner scherm.
de T heeft een 4,5" scherm. En hij is idd praktisch even groot als een Galaxy S2. Dat toestel vind ik ook wel zo'n beetje de max. qua grootte (totale afmetingen dus, daar heb je gelijk in ;) ).

Ik had een tijd terug een Xperia X10i. In mijn broekzak paste dat perfect, ik heb eens een SGS3 in me broekzak gedaan, en dat past ook. Maar ik vind het minder prettig zitten dan een toestel dat wat kleiner is. Naast het broekzak verhaal wil ik het toestel ook normaal in 1 hand kunnen houden, met de S2 was dat prima te doen.. bij de S3 was het scherm naar mijn mening gewoon net iets te groot. Een 4,3" met dunnere bezel in het formaat van een 4.0" scherm zou ik bijvoorbeeld prettig vinden.

[Reactie gewijzigd door GS88 op 6 december 2012 11:04]

inderdaad. als ik iets belangrijk vind is het hoe lang ik het apparaat kan gebruiken.
12 uur is simpelweg niet acceptabel.
jammer
Gebruik je tel eens zonder whats app een weekje. Je wilt je accu duur niet weten. WA slurpt stroom.
Voor de 175 euro prijsverschil tov de concurrentie is het toch wel rendabel om die oudoom in Duitsland tóch maar eens op te zoeken? ;)
Dan ga je uit van het 8 GB model? Ik vraag me af wie de doelgroep is voor dat model, wel een highend smartphone, maar geen opslagruimte om er iets mee te kunnen doen. Voor muziek zou ik hier niet genoeg aan hebben en alleen maar aangewezen zijn op streaming is ook niet fijn. 3D spelletjes nemen ook steeds meer plek in, een paar GB extra downloaden is helemaal zo vreemd niet meer.
Als je uit gaat van het 16 GB model dan is het verschil met de concurrentie ineens nog maar een paar tientjes (475 euro is ook bepaald niet de beste prijs, vraag me af waar je die vandaan hebt? niet uit de pricewatch link in het artikel), en dan heb je nog steeds veel minder opslagruimte dan die concurrentie.
Ik heb momenteel een 16GB Galaxy Nexus en snap eerlijk gezegd het probleem niet. Mij lijkt het dat de doelgroep die deze 16 GB vol krijgt eerder beperkt. Want zeg nu eerlijk, met wat apps kom je daar niet aan. En de doorsnee muziek beluisteraar heeft geen 16 GB aan muziek.

Maar moest je toch tot die selecte groep behoren die gigantisch veel muziek heeft (of fan is van losless zoals ikzelf), dan werkt de combinatie met google music perfect. Ik hoef nooit mijn muziek te syncen naar m'n telefoon, ik heb overal toegang tot al mijn muziek zonder dat ik er gigabytes op mijn telefoon aan moet kwijt spelen. En ik kan er voor kiezen om de tracks/albums die ik het meeste beluister offline beschikbaar te maken.

Dus ik heb nu een 16 GB telefoon, waarvan nog 10 GB vrij, en ik heb toch toegang tot zo'n 50 GB aan muziek. En dan heb ik nog niet gesproken over mijn gigabytes aan opslagruimte van google drive en dropbox. Zonder dat ik hier iets voor heb moeten betalen.

Als we dan rekenen dat die 16 GB in de praktijk maar een 13.5 is, dan zou ik nog vlot toekomen met een 8 GB model, en ik val dan al in de categorie van gebruikers die veel ruimte nodig hebben omdat ze veel muziek beluisteren.

Tenslotte, laten we niet vergeten dat Google niet zomaar gokt hoeveel ruimte hun klanten nodig hebben. Zij weten immers perfect wat de doorsnee klant aan ruimte gebruikt.
Hij kost misschien maar ¤ 299,- , maar je moet hem dan nog steeds laten komen uit een andere land wat ook niet goedkoop is, en de min punt dat je hem niet kan uitbreiden via een MicroSD kaartje, hij heeft maar 8GB opslaggeheugen, en dat je Batterij vast zit, en als hij stuk gaat heb je een probleem, want hij moet dan helemaal terug gestuurd worden naar het buitenland, wat voor problemen kan zorgen.

En voor ¤ 351,- heb je all de LG Optimus 4X HD Zwart met 16GB opslaggeheugen, die kost maar 51 euro duurden, en dan heb je een mobiel waar een MicroSD kaart in kan doen om hem uit te breiden, en dat de Batterij er uit kan, en als hij stuk gaat heb je zo weer een nieuwe telefoon, geen gedoe.


Nee sorry ik zie meer problemen dan pluspunten.
Wat ik probeerde te argumenteren is dat de opslagruimte perfect voldoet voor het gros van de mensen. En het lijkt mij duidelijk dat de modale mens met deze nexus —meer dan met de vorige versies—het doelpubliek is.

Je hebt wel gelijk dat bestellen in een ander land voor sommigen een drempel zal zijn, maar dat is niet eigen aan de telefoon en waarschijnlijk van tijdelijke aard voor België en Nederland.
Daarnaast is hij zowel in Duitsland, Frankrijk, als het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen. De kans dat je dichter bij een winkel in het buitenland woont dan in je eigen provincie is groot ;)

En ja er zijn alternatieven met meer opslag, maar nogmaals, daar gaat het niet om. Er zal altijd wel iets zijn met meer. En dat gaat tot in het oneindige door. Je kan tenslotte niet meer omdat je meer ruimte heb, je gaat gewoon anders om met datgene wat je hebt. Wat meestal neerkomt op slordiger omgaan met je bestanden (laat maar staan, toch plek genoeg…).

Als we de vergelijking nogmaals maken met de LG Optimus, dan zou de modale gebruiker 50 euro meer moeten betalen omdat hij de batterij kan verwijderen.

En dat is nu net de reden waarom deze Nexus 4 zo'n success is. Ze laten al het overbodige weg zodat ze een topproduct hebben dat meer dan volstaat voor de normale gebruiker en wat uiteindelijk 2 a 3 keer goedkoper is dan z'n directe concurrenten.


Quote uit Getting Real:

Underdo your competition
Conventional wisdom says that to beat your competitors you need to one-up them. If they have four features, you need five (or 15, or 25). If they're spending x, you need to spend xx. If they have 20, you need 30.

This sort of one-upping Cold War mentality is a dead-end. It's an expensive, defensive, and paranoid way of building products. Defensive, paranoid companies can't think ahead, they can only think behind. They don't lead, they follow.

If you want to build a company that follows, you might as well put down this book now.

So what to do then? The answer is less. Do less than your competitors to beat them. Solve the simple problems and leave the hairy, difficult, nasty problems to everyone else. Instead of oneupping, try one-downing. Instead of outdoing, try underdoing.

[Reactie gewijzigd door Akufen op 6 december 2012 22:12]

Nee je betaalt 50 euro meer voor een telefoon die in je eigen land zit, wat JA het makkelijker maakt met garantie en zo, en ja je accu er uit kunnen hallen kan ook handig wezen, zo als een sterke er in doen zo dat hij langer mee gaat, of een 2de accu kopen zo dat je alleen even als hij leeg is een nieuwe accu er in hoef te doen, handig als je geen lader bij je hebt als je uit gaat of weg gaat of wat dan nog, en een accu is lekker klein past altijd in je jas zak,

En ja ik kan zat mensen die hun telefoon vol met music en games en foto's en films hebben staan en dan is 8 of 16GB al snel te weinig.

En hij is niet 3x zo goedkoop alleen maar 50 euro (niet de moeite waard).
Je leest enkel over de helft heen, de 8 of 16GB hoeft hier helemaal geen probleem meer te vormen, althans, als je weet hoe dropbox / skydrive / google werkt..

Installeer google music en je hebt je oplossing. eh.. geen muziek meer op je lokale opslag, foto's direct naar dropbox / skydrive scheelt ook weer ontzettend.

En ja, dat kan allemaal vol-automatisch.. wat betreft je garantie, tja.. duitsland is niet erg ver weetje. en wat is de kans dat je telefoon kapot gaat. meestal is het je eigen schuld of waterschade, accu kapot? in dit geval garantie, maar daarvoor ga je toch niet helemaal naar duitsland?
Genoeg telecomzaken in nederland die dat voor een paar tientjes fixen.
Sterker nog je kan je telefoon gewoon bij lg servicepunt binnen je garantie periode laten maken. Je hoeft niet eens een bon te laten zien want het imei nr. is al voldoende.
Iets is duurder of kost meer.

Sorry maar je hoort dit zo vaak.

Verder heb je een punt.
Ik heb een LG optimus 2x speed. Hardwarematig geen slechte telefoon.

Echter draai ik nu nog steeds API 10 Gingerbread, omdat dat de laatste officiele versie is die door LG is uitgeven.

Er staat software op waar je niks aan hebt, dat niet zonder root te verwijderen is.

Het grote voordeel van de Nexus tenopzichte de LG Optimus 4X HD is dus dat het standaard Android draait. Dat maakt het updaten veel eenvoudiger.

[Reactie gewijzigd door Pelckie op 24 december 2012 11:35]

Ik heb een Galaxy S 8GB met 32GB geheugenkaartje er in. En gebruik momenteel 31GB van die 40GB.

Als je veel foto's maakt en filmpjes schiet in Full HD tikt dat al hard aan. Als je dan nog wat films er op zet voor in de trein en het gros van je muziekcollectie in MP3 en daar bovenop nog je Apps dan zit je iig heel snel aan 16GB hoor.
Hoe beluister jij je muziek en in wat voor kwaliteit?

Ik heb een Galaxy S met wat social media apps, WordFeud, NS, 9292OV, navigatie en een non-standard muziekspeler. Naar verhouding volgens mij niet veel.

Luister m'n muziek echter in 16-bit/44 KHz FLAC en heb 29GB van de 29.5 in gebruik...
Je kan volgens mij op een telefoon net zo goed een mindere kwaliteit gebruiken, ga je acht niet merken en neemt veel minder geheugen in beslag
Jup, iedereen luistert muziek in FLAC... dat is minder als 1%. En zoals ze me leerden op school. Alles wat kleiner is als 1% is meestal niet relevant.
als je zoveel waarde hecht aan kwaliteit snap ik niet dat je een telefoon gebruikt om de muziek af te spelen 8)7

maw: je hebt niets aan FLAC icm de DA converters etc. van een telefoon.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 18 december 2012 16:49]

Hoe werk jij met Google Music, bij mij zegt ie 'The Google Play music player is currently available in select territories.'
Even googlen, weet niet of het nog kon maar als je via een Amerikaanse proxy één keer inlogt kan je hem daarna gewoon gebruiken. APK'tje van internet plukken en je bent klaar.
Thx dat dacht ik al, maar misschien was er een iets 'normalere' manier
Beetje late reactie... maar... Dat die 16 GB eigenlijk maar 13,5 is dat geldt natuurlijk net zo voor een 8 GB model. Als je nu 10 GB vrij hebt dan betekent dat dus dat je op een 8 GB telefoon nog 2 GB vrij zou hebben. Als je nu nog eens een grotere game productie zou willen proberen dan zit het zo ongeveer vol en dan kun je in de problemen raken (als je een 8GB zou hebben bedoel ik).
Verder heb jij blijkbaar overal 3G of wifi dekking maar dat geldt ook lang niet voor iedereen. Natuurlijk, je hebt wat lokaal gecached staan voor als je geen netwerk hebt, maar als de muziek die je eigenlijk wil horen daar net niet bij staat dan is het toch een nadeel. Ook is het toch weer een extra drain op je datavoorraad, hoe weinig het misschien ook is. Niet iedereen heeft een 10 GB bundel en als je normaal toe zou kunnen met een 500 MB bundel dan zul je nu waarschijnlijk toch een duurder abonnement af moeten sluiten. Ook kost het meer stroom om te streamen dan lokale muziek af te spelen en zal je batterij dus sneller leeg raken.
Natuurlijk heb je de doorsnee gebruiker die wel een smartphone heeft maar eigenlijk bij lange na niet de mogelijkheden van het ding gebruikt, maar juist die gebruikers zijn denk ik minder geneigd een nexus te kopen. Zij kopen wat populair is en wat door de telecomwinkels gepushed wordt. Om populair te worden zul je eerst de powerusers moeten overtuigen en net die powerusers zullen enorm tegen de beperkingen van dit toestel aan lopen.

[Reactie gewijzigd door finraziel op 9 december 2012 10:58]

Zoals ik al zei, er zijn vast manieren om de ruimte vol te krijgen. Die zullen er altijd zijn. Ook al heb je binnen x aantal jaren een terrabyte ruimte op je telefoon met een gigabit verbinding. Dat is tenslotte niet anders als met harde schijven.

En nee ik heb niet overal 3G of wifi, maar wel 90% van de tijd. De momenten dat je niet over een degelijke verbinding werkt zijn meestal ook op voorhand geweten (vakantie bijvoorbeeld), en dan kan je dus nog steeds een hele boel muziek cachen voor je vertrekt.

Je laatste alinea strookt volgens mij niet met de reaiteit rond deze nexus, hij is tenslotte overal uitverkocht, dus aan populariteit zal het niet liggen. En ik weet niet of je definitie van een poweruser wel klopt. Lijkt mij eerder dat een poweruser eerder gebruik gaat maken van diensten zoals google music, dropbox of drive. Transparantie tussen devices is volgens mij veel belangrijker dan alles kunnen hoarden op elk van je devices apart.
Offline navigatie. Nuff said.
Werkt prima op Android. Je download de navigatie van tevoren in je mobiel. En je kan een bepaald gebied welke is vastgesteld door jezelf pre-loaden.
Dat weet ik niet ik heb zelf 24gb in mijn sgs2 waarvan 6 in gebruik. Ik heb me apps ( die wat ik niet doen gaan eraf natuurlijk. Ik heb mijn mp3tjes waarvan ik er niet 5000 tegelijk kan luistere dus maar ong 25liedjes. En gebruik eigenlijk altijd de fm.
Enige wat bij mij voor opslag kan uitmaken zijn full hd filmpjes. Maar goed ook die gaan de pc op en blijven niet eeuwig op mijn tel.

De opslag zal voor de meeste gebruikers niks uitmaken. Met 8 of 16 heb je meer dan voldoende. Een doordachtte keus van lg + google.
Of de achterkant nou van glas of kunststof is maakt eigenlijk niks uit. Vrijwel iedereen koopt een beschermcover + screenprotector voor z'n smartphone. Het is en blijft een duur stuk elektronica, alhoewel sommige mensen dat niet zo lijken te snappen.

Mijn Galaxy S3 heeft een screenprotector, beschermcover (casemate) en zit in een lederen etui. Zou bescherming genoeg moeten zijn; tenslotte is het ook een toestel van bijna ¤ 500,-

Ik bedoel; je laptop smijt je (hopelijk) toch ook niet iedere keer in een hoek als je klaar bent met werken ?
Ik trek dit niet, een telefoon die alles lijkt te hebben, maar voor een beetje muziekliefhebber die graag een grote collectie op zijn telefoon heeft is 16GB opslaggeheugen zonder SD mogelijkheden een enorme afknapper. Je gaat mij niet vertellen dat je je muziek via de cloud ofzo gaat streamen. Als deze telefoon 32GB of meer had was het een 'instant buy' geweest denk ik, hoewel ik ook niet veel goeds hoor over de batterij. Van mij hadden ze het toestel best iets duurder mogen maken door er voldoende (subjectief) opslag in te stoppen en een fatsoenlijke batterij. Nu is deze telefoon het toch nog net niet en snap ik ook niet dat deze telefoon 5 sterren krijgt en de Note 2 bijvoorbeeld net als bijna elke andere telefoon 4 sterren.
Google Music, kan je volgens mij 30.000 mp3s kwijt. Helemaal gratis en werkt als een tiet.

Als je per se je bestanden offline wilt hebben moet je gewoon geen telefoon kopen die specifiek verkocht wordt om de cloud e.d. te promoten.
Ja oké. Maar dan heb je ook niet veel andere keuzes als je let op het feit dat ik (iDutch mss), maar zeker veel vrienden op zoek zijn naar een telefoon dat:

- meer dan 16GB intern heeft (of SD of gewoon in telefoon)
- zeer snel is (top of line à la One X+, S3, Note 2, iPhone 5 en mss Lumia 920)
- niet overdreven groot (groter als deze kan het voor mij absoluut niet), groter in omvang als mijn S2 is het eigenlijk al een no go. Als het scherm groter wordt maar de borders kleiner zodat de omvang hetzelfde blijft ook goed natuurlijk.
- altijd snel de updates krijgt (dus ofwel Nexus, iPhone of WP8)
- langere accuduur. Als de iPhone het 20u uithoudt en deze 12, dan moeten ze er ofwel een grotere batterij in plaatsen of misschien eens nadenken of het scherm niet té groot aan het worden is.

Probleem is dat deze dus weer geen telefoon voor mij (en toch wel een groep mensen is), die zitten te wachten op een initiatief zoals bij Samsung, aka de S3 mini. Maar daar bezuinigde ze dan op alles (veel trager dan S3, minder scherm,...). Vind ik heel jammer.
Ik ben al even op zoek en ik denk dat er na een tijd niet veel anders opzit dan naar iOs terug te gaan. Alleen ben ik dat wat beu (heb 1,5j een 3GS gehad) én de prijs vind ik compleet overdreven, maar als ze maar blijven groter gaan tja...
Opzicht een leuke telefoon, ik begrijp alleen niet waarom er niet voor wordt gekozen een SD-kaartslot in te bouwen. Voor mijzelf zou 16 gigabyte ruim voldoende zijn, maar aangezien je op vrijwel elke reviewsite de afwezigheid van zo'n slot bekritiseerd ziet worden, begrijp ik niet waarom Google hier niet naar luistert.
Overigens, even een kanttekening bij de video, ik vind het update-support van Google matig. De Nexus S was een ruime anderhalf jaar oud toen het updaten stop werd gezet. Dat vind ik nogal weinig, vooral als je bedenkt dat een toestel als de Nexus S deze update nog prima had aangekund.
Van de Nexus-serie - vind ik - mag je wel verwachten dat updates twee jaar of langer ondersteund worden. 't Is wel beter dan van andere fabrikanten, maar ik zou het toch even onthouden bij de aankoop van zo'n Nexus 4 ;).
Een nexus device heeft altijd op 2 manieren veel support. Je weet zeker dat custom roms gemaakt kunnen worden aangezien de drivers etc ook beschikbaar worden gemaakt.
Als na 1 / 2 / 3 jaar de officiele support ophoudt heb je altijd nog XDA developers die zelf voor updates zorgen.
Er wordt door Google gezegd minimaal anderhalf jaar support. Dat weet je als je hem koopt. Waarom dan achteraf gaan piepen dat je na RUIM anderhalf jaar geen updates meer krijgt?
Je mag helemaal niet verwachten dat je minimaal 2 jaar updates krijgt als er duidelijk gesteld wordt minimaal anderhalf jaar.
Als hij ook nog een SD slot hebben dan zouden andere partners van Google, zoals Samsung, helemaal uit de markt gedrukt worden. Ook is deze telefoon juist bedoelt om de andere (cloud) services van Google te promoten.
Het antwoord van Google zou zijn: Google Drive (denk ik)
Vind de opmerking over de beperkte opslag capaciteit beetje slecht. Google legt juist de focus om zoveel mogelijk data uit de cloud te halen. Films, series, muziek en boeken uit de playstore streamen zodat je het lokaal niet hoeft op te slaan. Daarom kan ik de keuze minder opslag capaciteit wel snappen.
Naar mijn mening is dat nog geen argument om geen SD-slot in een Nexus te bouwen.
Moet je bedenken hoeveel je dat aan data gaat kosten wil je streamen, en überhaupt; die streamingsdienst van Google is nog nieteens in Nederland geïntroduceerd.
Het ontbreken van een sd slot wordt natuurlijk puur en alleen gedaan om een premium te kunnen vragen voor versies met meer geheugen, is toch niet zo moeilijk lijkt me.
En waarschijnlijk komt men over een tijdje met een 32GB versie van deze telefoon (zie Nexus 7 strategie)
Eerst was de Nexus 7 8GB 200 en die van 16 GB 250 euro, nu is de 16GB 200 euro en die van 32GB 250 euro, dat is zeker niet wat jij zegt dus!

Met maar 50 euro verschil (wat natuurlijk nog steeds iets te veel is), is het al beter dan alle andere fabrikanten met als kers op de taart de iPhone prijzen die absurd oplopen (bijna 900 euro) als je 64 GB wilt...

Deze telefoon is gewoon gemaakt om je te forseren de cloud (van Google) te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 10:10]

16GB is genoeg om er behoorlijk wat series en films er op te zetten voor die momenten dat je zonder Wifi zit.

En die Google diensten zijn hier inderdaad nog niet, hoewel vaak met een omweg wel te krijgen, maar daarom is die telefoon hier ook niet ;)

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 6 december 2012 09:02]

nou als je vaak reist heb je geen wifi tot je beschikking, alleen in je hotel.
16GB is 3 films in 720p.
in series ca. 8 afleveringen.
komt nog bij dat als je telefoon ook de grafisch betere spellen aan kan, je die ook uit probeert 600MB per spel. dan heb je toch echt te weinig

ik heb zelf wel genoeg aan 32GB. toegang tot cloud, kan je ook in je hotel wisselen van films en series, maar met die snelheden duurt het echt 8 uur of meer helaas.
Deze telefoon is ook (nog) niet geïntroduceerd in Nederland.
en überhaupt; die streamingsdienst van Google is nog nieteens in Nederland geïntroduceerd.
De Nexus 4 ook niet.

Toen ik vorige maand op Devoxx met mensen van Google sprak, zeiden die eerst de abonnementsservices (magazines, muziek, ...) te willen introduceren in BE/NL en nadien de hardware.

En voor jou is dat geen argument om geen SD-slot in te bouwen, voor Google is het dat dus wel. Er zit ook geen in de Nexus 7 of Nexus 10. Het is Google's keuze.

Het is waarschijnlijk nog best zo - op deze manier laat Google nog wat ruimte voor andere fabrikanten.
De reden dat Google de SDcard niet standaard in zijn Nexus toestellen inbouwt is o.a. dat ze af willen van het moeten instellen van meerdere storage locaties. Dit is voor veel gebruikers heel onoverzichtelijk. Sla je foto's op, op je interne of externe geheugen? Je hebt iets gedownload, waar kan je dit terug vinden?

En nu moet je wel even indenken dat Google met name geïnteresseerd is in de NIET-tweakers markt, waar Apple het zo goed doet. Ja, ook met zijn Nexus modellen. Is toch het visitekaartje van Android.

Persoonlijk ben ik het met die gedachte wel eens. Laat ze maar iets van een LVM partitie inbouwen waarbij je "opslag" groter wordt wanneer je er een tweede sdcard in plaatst?
De Nexus 4 ook niet, dus dat argument telt niet mee.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True