Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 257, views: 441.939 •

Conclusie: knal voor je knaken

De Nexus 4 is in alle opzichten een high-end smartphone. Het scherm is groot en mooi, en heeft een hoge resolutie, de processor is snel, de Android-versie is gloednieuw, de camera is op zijn minst aardig en het ontwerp voelt redelijk luxe aan. Kortom: alles is high-end aan de Nexus 4, behalve de prijs. Met een adviesprijs van 299 euro voor de 8GB-versie en een winkelprijs van 395 euro voor de beter verkrijgbare 16GB-variant is hij ronduit goedkoop.

De Nexus 4 heeft alle voordelen van een Google-telefoon: geen bloatware of Android-skin en de mogelijkheid om het toestel makkelijk te tweaken met bijvoorbeeld custom roms. Bovendien is hij toekomstvast; Nexus-bezitters hebben een garantie op snelle updates voor in elk geval een of anderhalf jaar en de soc is zo krachtig, dat hij over een jaar qua processorkracht nog altijd mee zal kunnen en de grafisch zwaarste games nog op acceptabele framerates zal kunnen spelen. Die garantie is lastiger te geven bij andere telefoons van het afgelopen jaar.

De Nexus 4 heeft echter ook een paar stevige nadelen. Zo ontbreekt een micro-sdhc-slot, terwijl het interne opslaggeheugen niet ruim bemeten is. Daarnaast is hij van glas gemaakt en moet iedere gebruiker dus goed oppassen om hem niet te laten vallen. Bovendien biedt de concurrentie beter geluid uit de luidspreker en 3,5mm-jack, en lijkt Google de software niet helemaal te hebben geoptimaliseerd om alles uit de aanwezige hardware te halen. Ook laat de accuduur bij zwaar gebruik te wensen over.

Wie alle plussen en minnen afweegt, moet tot de conclusie komen dat het onmogelijk is in deze prijsklasse een telefoon te vinden die gelijkwaardig is aan de Nexus 4. Hij kan zich meten met telefoons die bij release 200 euro duurder waren. Samen met toestellen als de Galaxy S III, Note II, One X+ en iPhone 5 vormt hij momenteel de top van de markt. Hij krijgt daarom van ons, net aan, vijf sterren. Met deze telefoon zit je dus voor een spreekwoordelijk duppie inderdaad bijna op de eerste rang en dat is een bijzondere prestatie.

Pluspunten

+ Mooi scherm
+ Snel
+ Relatief goedkoop

Minpunten

- Beperkt opslaggeheugen (8GB/16GB), niet uitbreidbaar
- Achterkant van glas, kan sneller kapot dan kunststof
- Niet in Nederland verkrijgbaar, vereist import

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 3
Bereik Score: 3
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: zeer goed!

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deLG Nexus 4


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (257)

Reactiefilter:-12570246+1150+220+32
1 2 3 ... 9
En er dan maar aan n zien te komen in ons kikkerlandje
Voor de 175 euro prijsverschil tov de concurrentie is het toch wel rendabel om die oudoom in Duitsland tch maar eens op te zoeken? ;)
Dan ga je uit van het 8 GB model? Ik vraag me af wie de doelgroep is voor dat model, wel een highend smartphone, maar geen opslagruimte om er iets mee te kunnen doen. Voor muziek zou ik hier niet genoeg aan hebben en alleen maar aangewezen zijn op streaming is ook niet fijn. 3D spelletjes nemen ook steeds meer plek in, een paar GB extra downloaden is helemaal zo vreemd niet meer.
Als je uit gaat van het 16 GB model dan is het verschil met de concurrentie ineens nog maar een paar tientjes (475 euro is ook bepaald niet de beste prijs, vraag me af waar je die vandaan hebt? niet uit de pricewatch link in het artikel), en dan heb je nog steeds veel minder opslagruimte dan die concurrentie.
Ik heb momenteel een 16GB Galaxy Nexus en snap eerlijk gezegd het probleem niet. Mij lijkt het dat de doelgroep die deze 16 GB vol krijgt eerder beperkt. Want zeg nu eerlijk, met wat apps kom je daar niet aan. En de doorsnee muziek beluisteraar heeft geen 16 GB aan muziek.

Maar moest je toch tot die selecte groep behoren die gigantisch veel muziek heeft (of fan is van losless zoals ikzelf), dan werkt de combinatie met google music perfect. Ik hoef nooit mijn muziek te syncen naar m'n telefoon, ik heb overal toegang tot al mijn muziek zonder dat ik er gigabytes op mijn telefoon aan moet kwijt spelen. En ik kan er voor kiezen om de tracks/albums die ik het meeste beluister offline beschikbaar te maken.

Dus ik heb nu een 16 GB telefoon, waarvan nog 10 GB vrij, en ik heb toch toegang tot zo'n 50 GB aan muziek. En dan heb ik nog niet gesproken over mijn gigabytes aan opslagruimte van google drive en dropbox. Zonder dat ik hier iets voor heb moeten betalen.

Als we dan rekenen dat die 16 GB in de praktijk maar een 13.5 is, dan zou ik nog vlot toekomen met een 8 GB model, en ik val dan al in de categorie van gebruikers die veel ruimte nodig hebben omdat ze veel muziek beluisteren.

Tenslotte, laten we niet vergeten dat Google niet zomaar gokt hoeveel ruimte hun klanten nodig hebben. Zij weten immers perfect wat de doorsnee klant aan ruimte gebruikt.
Hij kost misschien maar 299,- , maar je moet hem dan nog steeds laten komen uit een andere land wat ook niet goedkoop is, en de min punt dat je hem niet kan uitbreiden via een MicroSD kaartje, hij heeft maar 8GB opslaggeheugen, en dat je Batterij vast zit, en als hij stuk gaat heb je een probleem, want hij moet dan helemaal terug gestuurd worden naar het buitenland, wat voor problemen kan zorgen.

En voor 351,- heb je all de LG Optimus 4X HD Zwart met 16GB opslaggeheugen, die kost maar 51 euro duurden, en dan heb je een mobiel waar een MicroSD kaart in kan doen om hem uit te breiden, en dat de Batterij er uit kan, en als hij stuk gaat heb je zo weer een nieuwe telefoon, geen gedoe.


Nee sorry ik zie meer problemen dan pluspunten.
Iets is duurder of kost meer.

Sorry maar je hoort dit zo vaak.

Verder heb je een punt.
Wat ik probeerde te argumenteren is dat de opslagruimte perfect voldoet voor het gros van de mensen. En het lijkt mij duidelijk dat de modale mens met deze nexus —meer dan met de vorige versies—het doelpubliek is.

Je hebt wel gelijk dat bestellen in een ander land voor sommigen een drempel zal zijn, maar dat is niet eigen aan de telefoon en waarschijnlijk van tijdelijke aard voor Belgi en Nederland.
Daarnaast is hij zowel in Duitsland, Frankrijk, als het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen. De kans dat je dichter bij een winkel in het buitenland woont dan in je eigen provincie is groot ;)

En ja er zijn alternatieven met meer opslag, maar nogmaals, daar gaat het niet om. Er zal altijd wel iets zijn met meer. En dat gaat tot in het oneindige door. Je kan tenslotte niet meer omdat je meer ruimte heb, je gaat gewoon anders om met datgene wat je hebt. Wat meestal neerkomt op slordiger omgaan met je bestanden (laat maar staan, toch plek genoeg…).

Als we de vergelijking nogmaals maken met de LG Optimus, dan zou de modale gebruiker 50 euro meer moeten betalen omdat hij de batterij kan verwijderen.

En dat is nu net de reden waarom deze Nexus 4 zo'n success is. Ze laten al het overbodige weg zodat ze een topproduct hebben dat meer dan volstaat voor de normale gebruiker en wat uiteindelijk 2 a 3 keer goedkoper is dan z'n directe concurrenten.


Quote uit Getting Real:

Underdo your competition
Conventional wisdom says that to beat your competitors you need to one-up them. If they have four features, you need five (or 15, or 25). If they're spending x, you need to spend xx. If they have 20, you need 30.

This sort of one-upping Cold War mentality is a dead-end. It's an expensive, defensive, and paranoid way of building products. Defensive, paranoid companies can't think ahead, they can only think behind. They don't lead, they follow.

If you want to build a company that follows, you might as well put down this book now.

So what to do then? The answer is less. Do less than your competitors to beat them. Solve the simple problems and leave the hairy, difficult, nasty problems to everyone else. Instead of oneupping, try one-downing. Instead of outdoing, try underdoing.

[Reactie gewijzigd door Akufen op 6 december 2012 22:12]

Nee je betaalt 50 euro meer voor een telefoon die in je eigen land zit, wat JA het makkelijker maakt met garantie en zo, en ja je accu er uit kunnen hallen kan ook handig wezen, zo als een sterke er in doen zo dat hij langer mee gaat, of een 2de accu kopen zo dat je alleen even als hij leeg is een nieuwe accu er in hoef te doen, handig als je geen lader bij je hebt als je uit gaat of weg gaat of wat dan nog, en een accu is lekker klein past altijd in je jas zak,

En ja ik kan zat mensen die hun telefoon vol met music en games en foto's en films hebben staan en dan is 8 of 16GB al snel te weinig.

En hij is niet 3x zo goedkoop alleen maar 50 euro (niet de moeite waard).
Je leest enkel over de helft heen, de 8 of 16GB hoeft hier helemaal geen probleem meer te vormen, althans, als je weet hoe dropbox / skydrive / google werkt..

Installeer google music en je hebt je oplossing. eh.. geen muziek meer op je lokale opslag, foto's direct naar dropbox / skydrive scheelt ook weer ontzettend.

En ja, dat kan allemaal vol-automatisch.. wat betreft je garantie, tja.. duitsland is niet erg ver weetje. en wat is de kans dat je telefoon kapot gaat. meestal is het je eigen schuld of waterschade, accu kapot? in dit geval garantie, maar daarvoor ga je toch niet helemaal naar duitsland?
Genoeg telecomzaken in nederland die dat voor een paar tientjes fixen.
Sterker nog je kan je telefoon gewoon bij lg servicepunt binnen je garantie periode laten maken. Je hoeft niet eens een bon te laten zien want het imei nr. is al voldoende.
Ik heb een LG optimus 2x speed. Hardwarematig geen slechte telefoon.

Echter draai ik nu nog steeds API 10 Gingerbread, omdat dat de laatste officiele versie is die door LG is uitgeven.

Er staat software op waar je niks aan hebt, dat niet zonder root te verwijderen is.

Het grote voordeel van de Nexus tenopzichte de LG Optimus 4X HD is dus dat het standaard Android draait. Dat maakt het updaten veel eenvoudiger.

[Reactie gewijzigd door Pelckie op 24 december 2012 11:35]

Ik heb een Galaxy S 8GB met 32GB geheugenkaartje er in. En gebruik momenteel 31GB van die 40GB.

Als je veel foto's maakt en filmpjes schiet in Full HD tikt dat al hard aan. Als je dan nog wat films er op zet voor in de trein en het gros van je muziekcollectie in MP3 en daar bovenop nog je Apps dan zit je iig heel snel aan 16GB hoor.
Hoe beluister jij je muziek en in wat voor kwaliteit?

Ik heb een Galaxy S met wat social media apps, WordFeud, NS, 9292OV, navigatie en een non-standard muziekspeler. Naar verhouding volgens mij niet veel.

Luister m'n muziek echter in 16-bit/44 KHz FLAC en heb 29GB van de 29.5 in gebruik...
Je kan volgens mij op een telefoon net zo goed een mindere kwaliteit gebruiken, ga je acht niet merken en neemt veel minder geheugen in beslag
Jup, iedereen luistert muziek in FLAC... dat is minder als 1%. En zoals ze me leerden op school. Alles wat kleiner is als 1% is meestal niet relevant.
als je zoveel waarde hecht aan kwaliteit snap ik niet dat je een telefoon gebruikt om de muziek af te spelen 8)7

maw: je hebt niets aan FLAC icm de DA converters etc. van een telefoon.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 18 december 2012 16:49]

Hoe werk jij met Google Music, bij mij zegt ie 'The Google Play music player is currently available in select territories.'
Even googlen, weet niet of het nog kon maar als je via een Amerikaanse proxy n keer inlogt kan je hem daarna gewoon gebruiken. APK'tje van internet plukken en je bent klaar.
Thx dat dacht ik al, maar misschien was er een iets 'normalere' manier
Beetje late reactie... maar... Dat die 16 GB eigenlijk maar 13,5 is dat geldt natuurlijk net zo voor een 8 GB model. Als je nu 10 GB vrij hebt dan betekent dat dus dat je op een 8 GB telefoon nog 2 GB vrij zou hebben. Als je nu nog eens een grotere game productie zou willen proberen dan zit het zo ongeveer vol en dan kun je in de problemen raken (als je een 8GB zou hebben bedoel ik).
Verder heb jij blijkbaar overal 3G of wifi dekking maar dat geldt ook lang niet voor iedereen. Natuurlijk, je hebt wat lokaal gecached staan voor als je geen netwerk hebt, maar als de muziek die je eigenlijk wil horen daar net niet bij staat dan is het toch een nadeel. Ook is het toch weer een extra drain op je datavoorraad, hoe weinig het misschien ook is. Niet iedereen heeft een 10 GB bundel en als je normaal toe zou kunnen met een 500 MB bundel dan zul je nu waarschijnlijk toch een duurder abonnement af moeten sluiten. Ook kost het meer stroom om te streamen dan lokale muziek af te spelen en zal je batterij dus sneller leeg raken.
Natuurlijk heb je de doorsnee gebruiker die wel een smartphone heeft maar eigenlijk bij lange na niet de mogelijkheden van het ding gebruikt, maar juist die gebruikers zijn denk ik minder geneigd een nexus te kopen. Zij kopen wat populair is en wat door de telecomwinkels gepushed wordt. Om populair te worden zul je eerst de powerusers moeten overtuigen en net die powerusers zullen enorm tegen de beperkingen van dit toestel aan lopen.

[Reactie gewijzigd door finraziel op 9 december 2012 10:58]

Zoals ik al zei, er zijn vast manieren om de ruimte vol te krijgen. Die zullen er altijd zijn. Ook al heb je binnen x aantal jaren een terrabyte ruimte op je telefoon met een gigabit verbinding. Dat is tenslotte niet anders als met harde schijven.

En nee ik heb niet overal 3G of wifi, maar wel 90% van de tijd. De momenten dat je niet over een degelijke verbinding werkt zijn meestal ook op voorhand geweten (vakantie bijvoorbeeld), en dan kan je dus nog steeds een hele boel muziek cachen voor je vertrekt.

Je laatste alinea strookt volgens mij niet met de reaiteit rond deze nexus, hij is tenslotte overal uitverkocht, dus aan populariteit zal het niet liggen. En ik weet niet of je definitie van een poweruser wel klopt. Lijkt mij eerder dat een poweruser eerder gebruik gaat maken van diensten zoals google music, dropbox of drive. Transparantie tussen devices is volgens mij veel belangrijker dan alles kunnen hoarden op elk van je devices apart.
Offline navigatie. Nuff said.
Werkt prima op Android. Je download de navigatie van tevoren in je mobiel. En je kan een bepaald gebied welke is vastgesteld door jezelf pre-loaden.
Dat weet ik niet ik heb zelf 24gb in mijn sgs2 waarvan 6 in gebruik. Ik heb me apps ( die wat ik niet doen gaan eraf natuurlijk. Ik heb mijn mp3tjes waarvan ik er niet 5000 tegelijk kan luistere dus maar ong 25liedjes. En gebruik eigenlijk altijd de fm.
Enige wat bij mij voor opslag kan uitmaken zijn full hd filmpjes. Maar goed ook die gaan de pc op en blijven niet eeuwig op mijn tel.

De opslag zal voor de meeste gebruikers niks uitmaken. Met 8 of 16 heb je meer dan voldoende. Een doordachtte keus van lg + google.
Hij gaat 12 uur mee en daarmee haal je het einde van de dag niet.

Toch zonde dat dit weer een ondergeschoven kindje blijkt te zijn.
Kan zijn dat dit nog verbeterd gaat worden maar bij het uitkomen van een Nexus model zou je zeggen dat Google hier ook wat strikter naar gekeken zou hebben.
Allemaal leuk en aardig die dikke specs en toegevoegde OS features, maar als het erop aan komt moet je die spierballen heel terughoudend inzetten om het einde van de dag te halen.

Doe mij maar langer met minder.
Het is toch vreemd dat Tweakers daar zo negatief over is terwijl andere reviewers zoals The Verge juist lovend over de accu waren...

At the time of this writing, I've had it off of its charger for 10 hours and 30 minutes and it's still got 45 percent battery life. Yesterday before I plugged it in, I'd had it off the charger for 16 hours, with 18 percent of its juice left. To say it's holding up for full work days would be an understatement; even with heavy use, this battery more than pulls its weight.

bron: http://www.theverge.com/2...280/google-nexus-4-review
Ja na het artikel gelezen te hebben kan je dus niets concluderen over de accu.
Ze geven aan dat hij van de oplader tot oplader zoveel uur mee gaat, ze zeggen niet over wat ze ermee gedaan hebben, als ze er niets mee doen en gewoon weggelegd hebben dan is de accu zeer zwak, zijn ze continu aan het browsen etc dan is de accu weer TOP!
Ik weet niet hoe The Verge tot zijn conclusies komt, maar wij hebben naast de dagelijkse ervaring een set standaard tests, die wij altijd onder gecontroleerde omstandigheden en op dezelfde voorwaarden uitvoeren: zo gebruiken wij altijd dezelfde simkaarten, hangen telefoons aan hetzelfde wifi-netwerk op dezelfde plek en doen ze in onze tests exact hetzelfde, met dezelfde configuratie aan apps etc.

Ik kan een paar redenen verzinnen waarom The Verge tot een andere conclusie kan komen:
1. Zij testen apparaten op netwerken van verschillende providers; sommige toestellen komen uit op AT&T, andere op Verizon etc. Die hebben verschillend bereik, verschillende optimalisaties voor accuduur op het netwerk etc.
2. Niet alle Verge-redacteuren werken vanuit het hq in New York, waardoor accutests op verschillende plekken worden gedaan en de telefoon dus met andere omstandigheden te maken krijgt.
3. Lte is daar ingeburgerd, maar lte is een echte accuslurper (hoewel dat anderhalf jaar geleden nog veel erger was). De Nexus 4 heeft geen lte, waardoor accuduur al snel beter is.

De accuduur van de Nexus 4 valt overigens alleen tegen onder zwaar verbruik (zwaar verbruik is 50% standby, 25% browsen, 12,5% film, 12,5% bellen). Onder licht verbruik doet hij het juist weer prima. Vandaar de meerdere grafieken, om die nuance duidelijk te kunnen maken :)
Hoi Arnoud, bedankt voor je uitleg! Ik vraag me alleen nog af hoe jullie aan deze grafiek kwamen, zo'n abrubte drain verwacht je toch niet?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1354632047.png
Nouja, hij is van 85% langzaam naar 80% gegaan (over een uur of 19) en is daarna in 3 uurtjes leeggetrokken.

Het zal je verbazen hoe makkelijk dat te doen is: gps, scherm 100%brightness, wifi, bt. Dat is in lijn met de andere metingen :)
Toen maakten we de videoreview: scherm dus de hele tijd aan, wifi, 3g, vaak gps en apps... dat verlaart het idd :)
Maar dan nog, het leeg kunnen trekken in >3 uur vind ik nu niet echt getuigen van een sterke accu.

En in dat opzicht is het ook terecht dat dit toestel een wat negatievere beoordeling krijgt wat betreft de accu.

Je zou kunnen stellen dat dit bijna logisch is gezien de toestellen steeds sneller worden met grotere schermen waar meer grafische kracht voor nodig is wegens de resolutie. En dat zonder dat er grote stappen worden gemaakt wat betreft de accu. Echter is het mooi waardeloos voor de gebruiker als het geen moeite kost kwa gebruik om het toestel zo snel leeg te trekken.
Ow ik kan gerust hele dag wifi aanhebben, icm h+, gps en apps. Dit kost mij misschien een paar %.
Zodra whatsapp erop staat is de accu binnen 24 uur leeg ( sgs2 ), zonder whatsapp moa ongeveer een 2-5 dagen ( ligt aan je gebruik )

Je moet gewoon met elke tst GEEN SIM erin, brightness op laagst en een accu test van de fabrikant gebruiken.
bij htc kan dat dmv: *#*#3424#*#*
zo heeft eigenlijk elke tel wel een test menu voor dit soort zaken.

Jullie maken er een leuke praktijktest van kost veel tijd en etc, maar niet echt betrouwbaar, dit zegt niet zozeer veel over de accu duur van het tst zelf, maar icm jullie praktijken zoals de afstand tot wifi router? (dit slurpt net niks), 3g slurpt ook net niks in idle, gps ook niks, en apps ligt eraan welke app?

Leuk zou zijn een test met standaard android, brightness op het laagst of automatische, wifi/bt maakt geen drol uit aan of uit,
Dus eerst op deze manier een test, en vervolgens een kale android + whatsapp.
Scherm + whatsapp is de accuvreter van elke telefoon, rest maakt niet echt een groot verschil in de praktijk.

wel complimenten voor dit review!
En met wat voor scherm brightness?

Dit is namelijk een punt waar ik toch echt met groot respect naar Brian Klug van Anandtech kijk. Hij heeft namelijk helemaal gelijk wanneer hij zegt dat batterijduur "resultaten" bullshit zijn, aangezien niemand vermeld hoe ze het scherm instellen; en al geven ze het wel aan, dan is het automatisch of een percentage. Dat terwijl juist de brightness toch al snel sterk verschilt tussen schermen - 100% bij de ene telefoon kan 650 nits zijn, terwijl het bij een ander maar 400 is. Dat is dus geen gelijkwaardige test en hij stelt de schermen dus ook altijd af op 200 nits.

En als ik dan naar zijn resultaten kijk concludeer ik dat de Nexus 4 in elk geval ten tijde van zijn review toch aardig slecht is; rond SGS3 niveau. Nu zijn er maar weinig telefoons die het beter doen, maar toch. De One X is de beste allrounder, de iPhone 5 doet het beter op LTE en WiFi.

Edit: dat was overigens een sneer naar The Verge, niet naar Tweakers, want jij/jullie stellen ze af op 250 nits geloof ik Arnoud?

[Reactie gewijzigd door Werelds op 6 december 2012 09:55]

in de reactie van Arnoud staat een link met daarin de tekst

"Voor zowel de videotest als de browse-test stellen we het scherm in op een helderheid van 250 nits. Dat is een waarde die vrijwel alle telefoons halen en die dicht in de buurt komt van de automatische waarde bij redelijke lichtomstandigheden. Een vaste helderheid is eerlijker dan een percentage van de maximale helderheid, die kan per telefoon fors anders zijn. Een telefoon met een helder scherm zou hierdoor automatisch in het nadeel zijn."
Nee, de Nexus 4 heeft een LTE chip maar die is inactief en mist een aantal componenten om hem te kunnen laten werken.

http://www.gsmarena.com/l...te_networks-news-5122.php
Er staat in het artikel wat jij aanhaalt een link met twee filmpjes van mensen die het blijkbaar wl werkend hebben gekregen zonder hardwarematige hacks toe te passen.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 6 december 2012 12:06]

Jawel, maar daar is enige nuance op zijn plek. Zie hier.
De 2100Mhz band lijkt anders wel geveild te worden voor LTE toepassing, welke bruikbaar is voor de Nexus 4.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 6 december 2012 12:28]

die heeft geen versterkers dus zal wel lastig gaan.
Hebben jullie ook rekening gehouden met dat een nieuwe accu de eerste twee weken moet 'leren'? Mijn ervaring met m'n s2 is dat de accu na twee weken tweemaal zo lang meeging namelijk.
Inderdaad! Dit vraag ik me ook af. Waarschijnlijk niet, en op die manier is het weer 'gelijk' voor alle telefoons. Soort van..
Ja na het artikel gelezen te hebben kan je dus niets concluderen over de accu.
Tuurlijk wel, ze zijn positief en hebben ongeveer alle andere toestellen op de markt ook getest op waarschijnlijk dezelfde wijze (wat die wijze ook is/was)...

Als die het slechter deed dan het gros van de andere geteste toestellen waren ze echt niet positief!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 09:56]

Ik reageer op artikel van the verge, niet die van tweakers!
Ik ook :) En dat was toch niet the verge eerste review? Als hun positief zijn kan je dus stellen dat ie niet slechter/veel beter is dan de gem telefoon die ze testen, anders waren ze wel negatief; )
tja mijn Desire Z ging ook 2 dagen mee als ik niets deed... er staat niet bij wat er precies gedaan is, af en toe een tweet versturen is bijv niets..

het leuke vind ik nu wel dat de Apple haters altijd zo klaagden over het niet kunnen uitbreiden van opslag, terwijl de laatste tijd steeds meer Androids hetzelfde "probleem" hebben, Android is sinds 4.0 flink vooruit gegaan, en de Nexus 4 laat dat duidelijk ook zien, maar toch heeft zelfs Android 4.2 op de Nexus 4 toch wat haperingen en scrollen wat niet altijd even snel is, Google moet bij de Nexus toestellen het OS optimaliseren voor de telefoon vind ik

[Reactie gewijzigd door Remmes_NT op 6 december 2012 09:20]

het leuke vind ik nu wel dat de Apple haters altijd zo klaagden over het niet kunnen uitbreiden van opslag, terwijl de laatste tijd steeds meer Androids hetzelfde "probleem" hebben
Hilarisch, net als de glazen achterkant :)

Maargoed gelukkig kunnen we kiezen uit 100(den?) toestellen waar 75% gewoon een SD-kaart -slot heeft en 99% geen glazen achterkant.

Dat er veel mensen zeuren zegt ook niet dat er veel mensen wel gewoon tevreden (kunnen) zijn dat het niet uitgebreid kan worden.

Je toont nu alleen maar de kracht van het kunnen kiezen bij Android aan...
behalve als je een Nexus toestel wilt, (tuurlijk je kan de oudere kopen) daarbij zijn de laatste paar high end telefoons toch echt zonder sd slot, neem bijv de HTC one X+ en nu dan weer de Nexus 4, en ja je hebt gelijk dat je uit 100rden telefoons kan kiezen, maar daar geef je dus ook het probleem van Android aan.. optimalisatie, ik beweer niet dat Android slecht is maar met wat (meer) optimalisatie kan Android beter zijn dan wat het al is, daarbij doordat er zo veel toestellen zijn met Android en Samsung + HTC je doodgooien met allerlei verschillende mobieltjes, is je toestel al vaak overtroffen door de volgende telefoon die de fabrikant uitbrengt(oftewel het vlaggenschip blijft maar voor even voorop varen), hierdoor krijg je ook vaak dat 2de hands Android toestellen een lage prijs hebben (voor de koper natuurlijk leuk, maar als verkoper iets minder)
De One X+ heeft 64GB opslaggeheugen, dus daar is een SD slot geheel overbodig en Google doet dit bewust. Ze willen dat je gebruik gaat maken van hun cloudopslag en Play Music, Books, etc. Vandaar ook dat dit toestel alleen te koop is in landen met een Play Store met alle functionaliteit.

Op zich is 16GB genoeg, maar als je zoals ik veel verschillende muziek luistert (incl dj sets van 100+ MB), dan wordt het krap. Ik wil dit toestel graag, maar ga misschien voor een One X, omdat ik dan iig 32GB opslag heb.
ja dit is echt jammer, voor mij wordt het gewoon nooit een nexus als ze geen 64GB variant uit brengen.

Ik snap google echt niet in dit, ok als je zo tegen een MicroSD bent en je wilt die echt niet breng dan 16,32 en 64GB varianten uit om dat te compenseren.

ik koop gewoon geen telefoon waar niet minimaal 16GB + micro sd of 64GB standaard in zit.
Ik krij die 64 gb van de One X+ echt niet vol hoor.
Ja, maar die telefoons krijgen geen "zeer goed" predicaat.

Je kan overal natuurlijk een punt aan lullen. Punt is dat dit de ultieme Android phone is van het moment en dat deze gekocht gaat worden door mensen die voorheen klaagden over gebreken op andere telefoons die zelfs deze telefoon niet oplost.
Of niet natuurlijk, waar jij op baseert dat mensen die klaagden over bepaalde features nu ineens wel overstag zouden gaan ontgaat mij nogal.

Of is dit een verkapte iFanboi post of zo?
Je kan overal natuurlijk een punt aan lullen. Punt is dat dit de ultieme Android phone is van het moment en dat deze gekocht gaat worden door mensen die voorheen klaagden over gebreken op andere telefoons die zelfs deze telefoon niet oplost.
Misschien omdat de vele voordelen en de goedkoper prijs met gemak opwegen tegen dat nadeel? En blijkbaar dachten die zelfde mensen er bij de iPhone niet zo over, maar daar is de prijs ook bijna 2x zo hoog als die van de LG Nexus :)

Genoeg mensen die toch een iPhone gekocht hebben toch?

Ik loop trouwens wel altijd de zeiken over een SD-slot en ik zal de Nexus 4 ook niet kopen, misschien als er een 32 of 64GB versie komt, maar dan zal de prijs al richting de 500 euro gaan, wat ik weer te veel van het goede vindt voor een iets betere telefoon dan ik nu gebruik...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 15:34]

Het verschil zit hem wel ook in hoeveel geheugen ze er in stoppen. Mijn One X kan inderdaad niet uitgebreid worden, maar heeft wel standaard 32GB opslagruimte. Apple brengt zijn toestellen standaard met weinig opslaggeheugen uit en laat je vervolgens bovenop de toch al hoge prijs nog eens extra hard bloeden om dat een beetje op orde te brengen.
Overigens vind ik van de Nexus 4 dus ook dat hij te weinig geheugen heeft hoor, en van de Nexus 7 heb ik ook de 32 GB variant (al vind ik het bij een tablet minder kritiek omdat ik die niet als mp3 speler gebruik).
Das dan raar, ik las ook in meerdere Nexus 4 reviews over de slechte accuduur en de vroege throttling.

Dat gezegd, ik ben duidelijk niet de doelgroep voor deze telefoon. Ik zoek eigenlijk een WP8 of Android toestel met 3000-3500 mAh accu, niet te groot (3.8" scherm), en een 1 GHz dual-core Krait is al snel zat. Helaas lijkt niemand die combo te willen maken.
Niet helemaal waar, er is al ongeveer een jaar deze op de markt:

pricewatch: Motorola Razr Maxx Zwart

hier iets goedkoper:
Razr Maxx @ amazon.de

erg degelijke build quality ook

zn grote broer de razr hd is trouwens een stuk beter, wel groter scherm maar geen grotere omvang, maar daar is de maxx versie helaas niet van verkrijgbaar buiten America. (Ik zit zelf te wachten totdat dat wel zo gaat zijn)
Die heeft de veel zwakkere OMAP processor. En persoonlijk zou ik liever een toestel nemen met betere development support van de fabrikant. (hoewel je nu volgens mij wel de bootloader kan unlocken).

Een beter alternatief is IMO de Razr i.

Overigens is Motorola best een interessant voorbeeld hier, want hun skin gaat steeds meer naar stock Android toe (on screen buttons, Holo, minder bloatware). Hopelijk zet deze ontwikkeling door.
De Razr i heeft maar een 2000 mAh accu, en die Razr Maxx is weer wat groot - en met 400+ euro ook bijzonder duur.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 december 2012 11:22]

Ik heb de Nexus 4 nu 4 weken en de accuduur is beter dan die van mijn Galaxy Nexus. Bij zwaar gebruik gaan ze ongeveer net zo snel leeg en bij medium gebruik gaat de Nexus 4 langer mee. Dit zijn mijn ervaringen van de afgelopen weken. Ik moet ze sowieso alle twee aan het einde van de dag aan de lader gooien. Het is al vaker gezegd maar qua accuduur zijn er nog flinke verbeteringen te boeken.
Ligt ook aan 4.2, 4.1 wasvbeel beter.
Dat is nogal een suggestieve test zeg. Lekker natte vingerwerk. Tweakers benadert het wetenschappelijk, waardoor je de telefoons beter met elkaar kunt vergelijken.
Ik heb nergens gezegd dat het een test is. Het zijn alleen mijn ervaringen.
't zou mooi zijn als er een extra -grotere- batterij apart leverbaar is (zal wel niet, aangezien de batterij niet te vervangen is). (de SGS2 had dat, waarbij een cover geleverd werd waardoor het apparaat 1mm dikker werd).

Voor 300,- is er gn concurrent voor dit telefoontje. Maar dat is alleen in landen waar je vanuit de Google Store kunt kopen. LG melde prijzen die niet onder de 500,- gaan.

En tch vind ik het jammer dat tegenwoordig bij Android telefoons high-end haast gelijk staat aan > 4.5". In het segment 4.0"-4.3" zou het mooi zijn om zulke telefoons tegen te komen (volgens mij nu enkel de Sony Xperia V).
Maar de schermgrootte zegt niet noodzakelijk iets over de grootte van het toestel. Je noemy daar de Xperia V maar die is ongeveer even groot als de Xperia T met 4,7" scherm (omdat die laatste dunnere bezels heeft). Er is trouwens ook nog de One S als "high end" toestel in die grootte. Maar zoals ik al zei, in de praktijk zijn sommige van de grote nieuwe telefoons eigenlijk even groot als oudere met een kleiner scherm.
de T heeft een 4,5" scherm. En hij is idd praktisch even groot als een Galaxy S2. Dat toestel vind ik ook wel zo'n beetje de max. qua grootte (totale afmetingen dus, daar heb je gelijk in ;) ).

Ik had een tijd terug een Xperia X10i. In mijn broekzak paste dat perfect, ik heb eens een SGS3 in me broekzak gedaan, en dat past ook. Maar ik vind het minder prettig zitten dan een toestel dat wat kleiner is. Naast het broekzak verhaal wil ik het toestel ook normaal in 1 hand kunnen houden, met de S2 was dat prima te doen.. bij de S3 was het scherm naar mijn mening gewoon net iets te groot. Een 4,3" met dunnere bezel in het formaat van een 4.0" scherm zou ik bijvoorbeeld prettig vinden.

[Reactie gewijzigd door GS88 op 6 december 2012 11:04]

inderdaad. als ik iets belangrijk vind is het hoe lang ik het apparaat kan gebruiken.
12 uur is simpelweg niet acceptabel.
jammer
Gebruik je tel eens zonder whats app een weekje. Je wilt je accu duur niet weten. WA slurpt stroom.
Of de achterkant nou van glas of kunststof is maakt eigenlijk niks uit. Vrijwel iedereen koopt een beschermcover + screenprotector voor z'n smartphone. Het is en blijft een duur stuk elektronica, alhoewel sommige mensen dat niet zo lijken te snappen.

Mijn Galaxy S3 heeft een screenprotector, beschermcover (casemate) en zit in een lederen etui. Zou bescherming genoeg moeten zijn; tenslotte is het ook een toestel van bijna 500,-

Ik bedoel; je laptop smijt je (hopelijk) toch ook niet iedere keer in een hoek als je klaar bent met werken ?
Denk dat ik deze even inruil voor mijn s3. puur omdat ik nieuwsgierig ben.
prijs kwaliteit is super natuurlijk. al ben ik zelf geen LG fan.
Wel weer knap werk van Google. Ze blijven de markt voeden met interessante toestellen en dit keer ook aantrekkelijk geprijst. Camera en batterijen kan echter wel een nadeel zijn. Voor de meeste mensen is de telefoon toch hun primaire camera. Voor mij in ieder geval wel. Ik wacht dit keer op de Nokia Lumia 920.
Mee eens, maar het is daarnaast wel een klap in het gezicht van andere Android-makers, die maar moeilijk aan dit prijspunt kunnen voldoen. Het blijft een halfbakken strategie, het zelf uitbrengen van de puurste en hoogste kwaliteit Android-telefoon voor de laagste prijs. Welke andere aanbieder dan Samsung durft hier (zonder steun van Google zelf) nog tegen te concurreren? Idem voor de kwalitatief goede Nexus tablets die voor lage prijzen gedumpt worden. Voor de consument is dit nu perfect natuurlijk, maar op de langere termijn is dit geen blijvende zaak en zullen andere hardware leveranciers ofwel kapot gaan ofwel zich op andere markten of besturingssystemen richten.

Alleen Samsung heeft de kracht om zwaar aanwezig te zijn in de smartphone/tablet markt, maar oei, tegen welke prijs... Vooral die laatste grafiek zegt veel!
zolang andere fabrikanten weer met andere dingen komen bv betere camera's waar heel veel mensen naar kijken (ik niet)
Of gewoon opties in opslag ruimte wat google ons gewoon niet geeft (waar ik heel erg naar kijk, voor mij onder de huidige omstandigheden nooit geen nexus hierdoor)

om nu te zeggen de de Nexus apparaten zulke verkoop hits zijn.... Ze kunnen tot nu toe bij lange na niet aan de Galaxy S lijn van Samsung.

Als ik op dit moment mijn S2 zou moeten vervangen zou ik voor de HTC One X+ gaan, niet voor een nexus,

Als ik nu een 10" tablet zou willen kopen, dan zou ik degene kopen die ik ook heb Asus Infinity en niet de Nexus 10 (32GB is gewoon niet genoeg en hogere resolutie dan 1900x1200 maakt mij niet veel uit)
Hoe zit het met de garantie eigenlijk? Gaat dat dan gewoon via LG. Of ga ze dan weigeren omdat het toestel in Nederland niet verkrijgbaar is.
Schijnt dat de garantie via Google gaat in het land van de herkomst van de telefoon. Wel iets om rekening mee te houden.
Bijv je samsung of htx nexus wat je in frankrijk gekocht heb. WOrden gewoon in NL gemaakt. Lg en nokia worden oa door slechte verkoopcijfers niet meer in NL gemaakt.

De garantie heeft 0.0 met google te maken maar met defabrikant. Voorwaardes zijn ook afhankelijk van fabrikant en niet google.

Voor een goede garantie zou ik voor samsung of htc gaan. Indien de garantie je niks boeifd en je gerust je telznder omstandigheden een paar weken kwijt wilt zou ik deze lg nexus nemen vanwege prijs/kwaliteit.
Maar nogmaals voor zover ik weet word nokia en lg sinds kort niet meer in nl gerepareerd. En kan je ze heel lang missen wanneer die stuk is.

Nogmaals land van herkomst boeid niks, ze worden bij dichtsbijzijnde reparatie depo gemaakt. Elk reparatie depo kan aan alle mainboard en onderdelen komen. Of je tel nu uit china polen of nl komt.
Garantie gaat via de verkoper, zoals altijd. Koop je hem bij de Google US Play Store dan moet je daar zijn voor de garantie, koop je hem bij een Duitse MediaMarkt dan moet je bij een Duitse MediaMarkt zijn voor garantie.
Dat is niet waar. Voor een asus laptop kan je naast het verkooppunt ook bij Asus terecht. HTC idem dito. De wet schrijft het voor, maar veel fabrikanten bieden beide aan als service.
En dan noem je met Asus en HTC ook wel twee merken die zeer flexibel zijn wat betreft de garantie, omdat ze over het algemeen ook net iets hogere kwaliteit spullen leveren.

LG hoeft helemaal niets voor je te doen, ze zullen je gewoon naar je retailer / verkooppunt sturen. Als ze wel via LG Nederland iets kunnen betekenen vor je, is dat een extra service.
Gewoon zelf contact opnemen met een reparatie depo. Hun halen en brengen je tst kosteloos in een veel kortere tijd. WInkels sparen defecte telefoons op en laten eens in zoveel tijd een busje komen.
Klanten maar wachtten en wachtten en denken dat het aan de fabrikant ligt.
Tst word gemiddeld binnen 1-2dagen gemaakt. Zonder dat die ongemaakt 1-2weken in de winkel blijft liggen.

Het beste doe je niks via de winkel maar laat je die tussenstop eruit.
Hoezo dat? Ik ben voor garantie op mn HD2 en Sensation nog nooit naar een winkel geweest, gewoon direct naar HTC.
Fabrieksgarantie is verplicht in Europa (minimaal 2 jaar, staat me bij, wat HTC ook geeft) dus het lijkt me vreemd als LG weigert iets te doen met de telefoon. Waar ie gekocht is zou ook niet mogen uitmaken want dat zou betekenen dat als je hem koopt in een winkel die importeert uit duitsland je opeens niet meer gebruik kan maken van de fabrieksgarantie.
Nee, fabrieksgarantie voor consumenten is een extra service, eigenlijk alleen interessant als de verkoper failliet is. Je hebt een verbintenis met je verkoper, als het product iets mankeert dan komt de verkoper die verbintenis niet na en moet de verkoper het oplossen. De fabrikant heeft in principe niets met jou te maken. Hoewel het netjes is als er wel ondersteuning vanuit de fabriek is is het business model er juist op gericht om alleen te leveren aan bepaalde delen van de wereld. Logisch dat die delen van de wereld waar niet geleverd wordt ook geen ondersteuning krijgen.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 6 december 2012 09:50]

Als je kijkt naar de europese richtlijn verplicht deze alleen de verkopende partij garantie te leveren, de fabrikant wordt tot niets verplicht. De term fabrieksgarantie komt ook niet voor in de richtlijn.

Als je vervolgens kijkt naar de nederlandse implementatie van deze richtlijn is er slechts minimaal 6 maanden garantie verplicht en gaat vervolgens over op product aansprakelijkheid en beide loopt uitsluitend tussen koper en verkoper, ook hier is fabrikant tot helemaal niets verplicht. Het verschil tussen garantie en product aansprakelijkheid is dat bij garantie moet de verkopende partij bewijzen dat het defect door verkeerd gebruik, bij product aansprakelijkheid moet de koper aantonen dat het defect is ontstaan tijdens normaal gebruik.

Om je garantie niet te verspelen dien je wettelijk gezien altijd contact op te nemen met de verkopende partij als deze akkoord gaat dat je direct contact op neemt met fabrikant of er naar doorverwijst dan blijft je garantie intact. Ga je direct naar de fabrikant kan de verkopende partij een garantie claim afwijzen omdat deze niet in staat is gesteld het probleem op te lossen of omdat het vervangende toestel niet door hen is geleverd.

Uiteraard staat het de verkopende partij en fabrikant vrij andere garantievoorwaarden te hanteren zolang deze voldoen aan de nederlandse wetgeving en mag de koper ingaan op deze garantievoorwaarden. Maar het kan zoals hierboven beschreven inhouden dat je geheel of gedeeltelijk de wettelijk verplichtte garantie opgeeft en bij een eventueel conflict juridisch gezien zwak staat.
Hm ok, ik zit er blijkbaar naast. Het laat me wel achter met meer vragen over hoe het dan bv zit met het gedoe met Apple. Daar was ophef over omdat ze maar 1 jaar garantie geven terwijl dat minimaal 2 moest zijn.
Gold dit alleen voor producten die direct van apple gekocht zijn (in de apple store, gok ik)? Iets wat via een retailer kwam had wel de juiste garantie? Het staat me bij dat die ook gewoon naar apple wezen en dat er maar 1 jaar garantie bij zat, maar wellicht dat ik me daar (ook :P) in vergis.
Gold dit alleen voor producten die direct van apple gekocht zijn (in de apple store, gok ik)
Ja, alleen kregen de resellers ook maar 1 jaar garantie van Apple, en die wilden dus ook maar 1 jaar garantie geven aan de consument. Dat is echter hun probleem, als consument heb je recht op 2 jaar garantie.
Juist, dat is wat ik zeg, je kan het beste direct het toestel naar een reparatie centrum sturen ipv naar de winkel te gaan. Althans als je tijd wilt besparen.

@onder mij, zoals ik al aangaf maakt het inderdaad niet uit waar je het toestel koopt, die word gewoon bij de dichtsbijzijnde reparatie centrum gemaakt.
Een toestel uit kroatie word dus gewoon in NL gemaakt.

Met LG heb je alleen het probleem dat deze volgens mij niet meer in de benelux gemaakt worden sinds een paar weken ( dit weet ik overigens niet 100% zeker, maar volgens mij niet )
Bij LG moet je dus langer wachtten.

edit: gemaakt (lees: reparatie)

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 8 december 2012 15:59]

De beoordeling van zeer goed (5 sterren) is dus volledig gebaseerd op de prijs???

Algemene beoordeling: 5
Betrouwbaarheid: 4
beeldopname: 3
bouwkwaliteit: 3
accuduur: 3
prijs: 5
featureset: 4
design: 4
bereik: 3
Gebruiksgemak: 4

totaal= 38 / 10 = 3.8 ster, dus een GOED!

Dan nog te hebben over de beschikbaarheid van denk 2 sterren......

Voor de rest een leuk hebbedingetje als je wat wilt gamen/klooien op een telefoon, moet je alleen niet te ver van het stopcontact gaan...

[Reactie gewijzigd door jordywalther op 6 december 2012 08:24]

En zelfs het gemiddelde berekenen op die manier zou een veel te positief beeld kunnen scheppen.

Stel je de volgende score voor:


Algemene beoordeling: 5
Betrouwbaarheid: 5
beeldopname: 5
bouwkwaliteit: 5
accuduur: 1 (na 2 uur gebruik leeg)
prijs: 5
featureset: 5
design: 5
bereik: 5
Gebruiksgemak: 5

totaal = 46 / 10 = 4,6 ster, dus een uitstekend.

Probleem in bovenstaande score is dat je dan maar 2 uur plezier hebt van de verder perfecte telefoon.

Bij Windows pakken ze altijd de allerlaagste score voor de index. Dat is soms ook weer kort door de bocht. Het moet een soort gewogen gemiddelde zijn, waarbij de weging ook weer bepaald wordt aan de hand van bepaalde minimale scores of iets dergelijks.
Toch is het gemiddelde van 3.8 met een resultaat van 5 sterren wel erg groot.

Heb het idee dat deze telefoon vooral op prijs, tweakbaarheid en het feit dat het Android is, heel hoog scoort. Hardware is namelijk niet verkeerd maar er zijn al telefoons met betere componenten. Geen LTE is nu nog geen probleem maar als je 2 jaar met zo'n toestel doet, merk je dat wel. Ook is hij dus niet in Nederland verkrijgbaar, wat imo een erg groot minpunt is. Accuduur is ook niet super en ik heb het idee dat ie erg snel slijtagesporen gaat vertonen.

Niet dat het een slecht toestel is, zeker niet, maar het voelt nu wel weer wat krom aan.
Persoonlijk ben ik wel geporteerd van het zwakste schakel systeem wat Windows hanteert, het maakt in een klap duidelijk waar je zwakke punten liggen.
De beoordeling van zeer goed (5 sterren) is dus volledig gebaseerd op de prijs???
De beoordeling is gebaseerd op van alles, maar vooral op de algemene indruk die hij achterlaat na het testen.

Ik heb het al vaker gezegd - en gelukkig gaat er wat aan gedaan worden - maar deze scorekaart zuigt. Zo is er geen manier voor mij om halve sterren te geven (dan had hij 4,5 ster gekregen), geen manier om het scherm te beoordelen, geen manier om snelheid te beoordelen en ga zo maar door. De scorekaart geeft dus in mijn ogen een beperkt beeld.

De prijs-/kwaliteitverhouding heeft hem inderdaad geholpen het zetje te geven van vier naar vijf sterren: met een hogere prijs had hij die vijfde ster niet gekregen. Daar komt bij dat hij in Nederland niet verkrijgbaar is bij abo's (of heel beperkt), waardoor veel mensen het volle pond moeten betalen bij import.

De algemene beoordeling staat vrijwel los van de andere beoordelingen en is dus ook geen gemiddelde. Omdat het nogal wat verwarring veroorzaakt, heb ik dat aangekaart: er komt een betere scorekaart met mogelijkheid tot uitleg, mogelijkheid tot halve sterren en betere criteria. Ik hoop dat ik die snel kan gaan gebruiken :)
Misschien een leuk idee om het score systeem te koppelen aan een soort gebruikersprofielen? (bv 'ik wil een snelle telefoon', 'ik vind het belangrijk dat mijn telefoon lang mee gaat', 'ik vind het scherm erg belangrijk') Dat adhv het gekozen profiel bepaalde eigenschappen anders worden gewogen. En dat tweakers zoveel mogelijk objectief de waarde van de eigenschappen bepaalt.
Dit vind ik een heel goed idee. Je introduceert eigenlijk een weegfactor op de eigenschappen. Naar mijn idee is bij beoordelingscriteria altijd een weegfactor nodig. Bepaalde criteria wegen nou eenmaal zwaarder dan anderen, en dit is voor iedereen anders. Door een dynamische weegfactor te gebruiken kun je gebruikersprofielen maken, en kunnen bezoekers eventueel zelf de weegfactoren instellen zodat de beoordeling het best aansluit bij hun behoeften.
Dit is een heel goed idee. Vooral als dit dan ook doorgetrokken wordt naar de Pricewatch en tweakers binnen de Pricewatch deze conclusies kunnen plussen en minnen.

Dan verhoog je de functionaliteit van zowel de review als de pricewatch secties, two birds with one stone
Misschien een idee om die dingen waarom het gaat om die ook bij de beoordling neer te zetten (zo goed en zo kwaad dat kan)?
Want nu ziet het er inderdaad vreemd uit. Allemaal 3 en 4 sterren en alleen de prijs 5 sterren en toch als zeer goed uit de bus gekomen...
De discussie over het scoresysteem is hier al zo vaak voorbij gekomen en dat het uiteindelijke oordeel daar los van staat was mij al wel duidelijk. Desondanks blijft het oordeel 'zeer goed' raar. Er zijn toch een paar grote pijnpunten die de Nexus heeft en naar mijn idee toch wel een behoorlijke stempel zouden moeten drukken op het resultaat.

Prijs blijkt de doorslag te geven voor het oordeel, logisch want dat doet het ook. De kanttekening daarbij is echter dat die prijs lang niet zo makkelijk te realiseren is voor iedereen gezien je een Nexus moet importeren. Hoe kan de prijs nu doorslag gevend zijn wanneer je uitgaat van een prijs die geldt voor het buitenland? Zo is het punt prijs dus niet vergelijkbaar met het punt prijs voor een toestel dat wel normaal in Nederland wordt uitgebracht. Dit tast de vergelijkbaarheid van de reviews in mijn ogen wel aan.

Naast prijs worden er nog twee punten aangehaald die wel aanzienlijk zijn voor een telefoon, bouwkwaliteit en accuduur. Beide worden aangehaald als 'stevige nadelen' en dan vergeet ik voor het gemak maar even het zeer karige (in sommige uitvoeringen) en niet uitbreidbare geheugen.

De review ansich is prima, maar het feit dat de prijs, en niet eens een Nederlandse prijs, zo doorslaggevend is toch raar. Vooral dat het gaat om import prijzen tast de vergelijkbaarheid van reviews onderling drastisch aan.
Ik begrijp niets van het oordeel bouwkwaliteit:
Iphone 4S heeft glazen achterkant --> bouwkwaliteit 5
Iphone 5 is van aluminium (=zacht) --> bouwkwaliteit 5
Nexus 4 heeft glazen achterkant --> bouwkwaliteit 3

Waarom wordt een nadruk gelegd op de breekbaarheid van de achterkant, terwijl dit niet of slechts in beperkte mate een issue was bij de 4S?
En alsof aluminium zo'n krasbestendig materiaal is bij telefoons/Ipads...

[Reactie gewijzigd door hieper op 6 december 2012 08:28]

Want Iphone. Toen Apple het deed was het inventief, mooi en modern. Als een ander merkt het doet is het breekbaar en raar.
Omdat de iPhone 4 van appelmoespotglas is gemaakt en de iPhone 5 van de appelmoespotdeksel. Duh.

Is er nog geen drop test van de Nexus op internet? Nadeel van de iPhone 4(S) met glas op de achterkant, is inderdaad dat ie bij rottig vallen kon breken. Bij mij nooit gebeurd trouwens, toch een paar keer gevallen.

Voordeel van glas is dat het behoorlijk krasbestendig is. Na twee jaar de iPhone 4 in mijn zak te hebben gehad zonder hoesje, valt er amper een krasje te bespeuren.

De vraag met de Nexus is dus, hoe breekgevoelig is het glas als hij valt. Als hij vrijwel nooit breekt, dan is dat geen reden om de bouwkwaliteit lager te schalen.
Zie hier een droptest van de Nexus 4:

http://www.youtube.com/watch?v=nlgG33n71m0

Conclusie: de achterkant is vrij stevig, al zal het uiteindelijk (gewoon) barsten/breken.

[Reactie gewijzigd door JunkO op 6 december 2012 11:04]

idd hier begrijp ik ook helemaal niets van dat de telefoon slecht scoort op accu en opslag is terecht maar bouwkwaliteit lijkt mij prima .

Als je prijs/kwaliteit meeneemt is er eigenlijk geen concurrentie zeker als je kan leven met maar 8 Gb opslag
Haha precies wat ik dacht, net als dat het bij iPhones nooit duidelijk als nadeel werd gebracht dat je je geheugen niet uit kon breiden (ja je kan wel leuk de grootste meteen kopen met 64GB maar dan ben je bijna 3x zo veel kwijt als de LG Nexus, enkel en alleen voor meer geheugen)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2012 10:03]

Sinds wanneer is bouwkwaliteit gelijk aan duurzaamheid?
Sinds wanneer wordt een oordeel gegeven over bouwkwaliteit, terwijl het nergens in de review wordt besproken?

De enige afgeleiden van bouwkwaliteit die in de review zijn gegeven, betreffen:
breekbaarheid van de glazen achterkant
kwaliteit lcd-scherm

Zoals gezegd, ik begrijp niets van het oordeel bouwkwaliteit.
Bouwkwaliteit is niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Een solide bouw gaat over het volledige toestel.

Een toestel met glazen achterkant valt voor mij sowieso af, ik heb dat nooit begrepen. Het is zwaarder, een goede soort kunststof krast net zo min als glas en glas glijdt overal vanaf. Komt nog bij dat je werkelijk elk vlekje en vingertje ziet op glas... waarom toch.

De LG Optimus 2x had wat mij betreft een van de fijnste materialen voor een achterkant, zo'n zacht soort kunststof, beetje tegen rubber aan.

Overigens is het testoordeel weer van dubieuze kwaliteit - het is overduidelijk te zien dat in elke benchmark de Nexus 4 een underperformer is. Er zit zoals gebruikelijk bij LG toestellen een prachtig lijstje specs aan een slecht geoptimaliseerd toestel. Dat was bij elke vorige 'flagship-release' van LG niet anders. De Optimus 2x moest de eerste dualcore zijn en er waren rechtszaken voor nodig om de beloofde Android 2.3 update te krijgen, de Optimus 3D moest het eerste 3D toestel worden en ook daar werden we getrakteerd op een achterhaalde versie van het OS, en nu met de Nexus zitten we weer met een versie van Android die duidelijk niet het onderste uit de kan haalt.

Ik krijg heel sterk het gevoel dat Tweakers niet het product beoordeeld heeft, maar de lijst met specs icm de lage prijs. Maar daar heb je natuurlijk niets aan in een review van het product.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 december 2012 12:17]

Ik krijg heel sterk het gevoel dat Tweakers niet het product beoordeeld heeft, maar de lijst met specs icm de lage prijs. Maar daar heb je natuurlijk niets aan in een review van het product.
Absoluut niet - en ik had ook niet verwacht dat dit oordeel eruit zou komen. Het is ontstaan na het testen, niet ervoor of tijdens :)
het is overduidelijk te zien dat in elke benchmark de Nexus 4 een underperformer is.
Dat viel behoorlijk op ja - in de synthetische benchmarks. Maar je hebt geen fluit aan benchmarks als je er niets van ziet in de praktijk. Hoe snel gaat hij door de interface, hoe snel is de browser, hoe snel starten apps, hoe snel kun je van app wisselen? Dat soort zaken wegen allemaal mee. En naast meetbare snelheid, is er ook nog iets als gebruikservaring: hoe vloeiend werkt het allemaal, stottert de interface vaak? En het antwoord op allemaal is: hij is razend snel, daarnaast ook nog vloeiend en hij stottert zelden tot nooit.

Het probleem met eerdere LG's was inderdaad dat de software niet geoptimaliseerd was, maar dat was niet het grootste probleem: het grootste probleem is dat je daar last van hebt in dagelijks gebruik. Dat is bij deze Nexus 4 wel anders: hij is heel prettig om te gebruiken. Daar gaat het mij meer om dan een score in Antutu, CFBench of andere synthetische benchmarks.
Misschien heb ik er overheen gelezen, maar volgens mij komt bovenstaand niet zo heel duidelijk uit de review. Er staat op de pagina over Android 4.2 1 zinnetje dat het heel soepel loopt op de Nexus 4, maar volgens mij was het dat zo'n beetje. Als je dat afzet tegen de aandacht die de benchmarks krijgen dan is het erg makkelijk om het verkeerde idee te krijgen over dit toestel.
Ja maar dat is natuurlijk ook logisch. Het doet niets af aan mijn punt dat LG altijd met inferieure software werkt en dat dat nou niet bepaald een reden is voor pluspunten op het toestel. Feit blijft dat met dezelfde hardware meer gedaan kan worden. Feit blijft ook dat er dus eigenlijk met minder sterke soc hetzelfde gedaan kan worden - dus een goedkoper toestel wat hetzelfde is in gebruik.

Wat men met de Nexus 4 heeft gedaan is gewoon een mega interessante lijst met specs in een toestel gepropt. Ik begrijp ook dat een Android systeem op een 1,5Ghz quadcore met een top GPU soepel loopt. Maar dat is hetzelfde als een twaalf cilinder motorblok in een eend stoppen, geen wonder dat het ding rete snel is, maar je chassis is er niet voor gemaakt en je weet ook dat je uit die V12 veel meer power kan halen als men het chassis wat beter in elkaar had gezet. Kortom, LG heeft eigenlijk zijn eigen desinteresse voor het OS verwerkt in de specs van het systeem ("kom, we flikkeren er een dikke quadcore in, dan loopt het toch wel goed"). Dit heeft ook zijn weerslag op de levensduur van de batterij, trouwens, dus schadeloos is het ook niet.

Ik vind dat niet echt getuigen van een fabrikant die zorg besteedt aan zijn producten. En ik vind ook dat je zo'n fabrikant niet moet belonen met een Zeer Goed.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 december 2012 18:45]

De iPhone had waarschijnlijk een iets dikker glas aan de achterkant. Van de Nexus 4 zijn al gevallen bekend waarbij de achterkant 'spontaan' brak. Nou neem ik deze berichten altijd al met een korrel zout, maar er kan een kern van waarheid in zitten. Maar van e iPhone 4 heb ik nooit gehoord dat het glas 'spontaan' brak, alleen na een val.
Mooie telefoon, zeker een model om mijn 4S mee te vervangen.
Jammer dat ie ook hier in Italie 'maar' 579 kost, wel inclusief verzending :(

[Reactie gewijzigd door Neus op 7 december 2012 09:51]

niet zo'n goede review, de score is veel te hoog terwijl hij het niet zo goed doet in de tests..
proberen ze ons hier iets aan te smeren? :D
nee want anders hadden ze wel geen punt gemaakt van de glazen achterkant zoals bij de iphone.
op het eind van dat filmpje dat die tot de top drie telefoons hoort.
ik vind van niet :P
niemand is genteresseerd in jouw mening als je geen argumenten kan aandragen.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Samsung Intel Smartphones Processors Sony Microsoft Games Apple Politiek en recht Smartwatches

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013