Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 76 reacties, 167.052 views •

Conclusie

Sony heeft met de NSZ-GS7 een aardig apparaatje op de markt gebracht dat met name interessant kan zijn voor bezitters van een hd-televisie zonder smart tv-functionaliteit. De keuze om Google TV als een overlay te tonen bij het tv-kijken is slim en prettig: er kan met één afstandsbediening gewerkt worden. De vraag is of dit met alle settopboxen goed werkt. De installatie is echter vrij eenvoudig en helder uitgelegd.

Hoewel Google TV nog niet zo afgewerkt aanvoelt als bijvoorbeeld Android Ice Cream Sandwich op een tablet of smartphone, is het besturingssysteem stabiel voor dagelijks gebruik. Er zal echter snel groei moeten komen in het app- en games-aanbod in de Play Store, waarbij ook de Nederlandse markt niet uit het oog verloren mag gaan.

Als we kijken naar de mediaspelerfunctionaliteit kunnen we deze niet hoger beoordelen dan als matig. Hoewel bijvoorbeeld de 'YouTube-beleving' prima is, kan de standaard aangeboden mediaspeler met veel bestanden niet goed overweg. De pijn zit met name in de afwezigheid van dts-ondersteuning, een omissie van Sony. Mogelijk als de NSZ-GS7 geroot wordt er mogelijkheden ontstaan om alsnog dts-ondersteuning aan de mediaspeler toe te voegen.

Overigens zijn we tevreden over de kwaliteit van de hardware; de mediaspeler oogt prima, de processorkracht is voldoende en de aansluitmogelijkheden ook, mits er geen analoge aansluitingen gemaakt hoeven te worden. Ook moeten we Sony complimenteren met de afstandsbediening: deze werkt prettig, is  nauwkeurig in de aansturing en hoeft bovendien niet steeds op het apparaat gericht te worden.

Als we naar de prijs kijken, met een adviesprijs van 200 euro, is de NSZ-GS7 in onze ogen iets te duur. Uiteraard is Sony een A-merk en is de kwaliteit van zowel de hardware als software beter dan een gemiddeld Android-kastje van een onbekend Chinees merk, toch zou de prijs denken wij naar beneden moeten om goed te kunnen concurreren op de drukke mediaspelermarkt.

Pluspunten

+ helder stappenplan bij installatie
+ goede YouTube-client
+ aansluitmogelijkheid van settopbox via doorlussen hdmi
+ gebaseerd op open Android-platform
+ doordachte afstandsbediening
+ solide Chrome-browser

Minpunten

- verplicht Google Account
- matige mediaspeler-functionaliteit
- geen dts-licentie
- relatief weinig apps, met name voor Nederlandse markt
- hoge adviesprijs

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Featureset Score: 3
Design Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Verkrijgbaar vanaf: € 159,-
Geteste uitvoering: Sony NSZ-GS7 8GB

Laagste prijzen voor: Sony NSZ-GS7 8GB
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 2.5

€ 159,-

€ 159,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 159,-
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 159,-
Bekijk


Reacties (76)

Reactiefilter:-176073+133+27+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Die DTS-licentie is toch wel een gemis. Tenzij 'ie natuurlijk wel passthrough van DTS naar een geschikte versterker ondersteunt, maar dat kon ik niet terugvinden in de tekst. Mijn huidige TV ondersteunt namelijk ook geen DTS maar mijn versterker wel. Toch weigert de TV het DTS-signaal door te sturen. Erg vervelend!

Die overlay functie voor je stb lijkt me wel erg handig overigens. Heb ik nog niet eerder gezien, of zijn er al meer media players die dit doen?

[Reactie gewijzigd door rb338 op 10 september 2012 08:41]

DTS-passthrough op televisies is amper beschikbaar. Zelfs het doorsturen van DD zie je niet veel. Verder dan DD 2.0 komt het vaak niet.

Hoe dan ook, als het mensen om de smart-TV-achtige zaken gaan, zijn ze goedkoper uit met van die Android-on-a-stick-, Android MK802-, of Pivos XIOS DS-achtige oplossingen. Zeker als je al een Realtek- of Sigma-gebaseerde mediaspeler hebt staan heeft iets als dit geen echte meerwaarde.
Dan hang je de player toch achter de versterker? STB -> Player -> Receiver -> TV. Dan vangt de versterker DTS af en krijgt de TV het beeld. Alleen krijg ik uit de tekst het idee dat DTS-only bestanden helemaal niet worden afgespeeld.
Vind dit inderdaad ook jammer en een stapje terug.
Review van een mediaspeler met als conclusie:

- matige mediaspeler-functionaliteit

hoe krijgt zoiets dan een "goed" ?
Inderdaad, hoe kan een mediaspeler op de markt gebracht worden, terwijl die maar zo beperkt is dat je amper media kan afspelen? En dan toch als goed worden bestempeld, dan ga ik me toch afvragen waar dat oordeel vandaan komt.
Zit hier, net als op andere Sony producten, ook Cinavia op?
Daar ben ik zelf ook benieuwd naar. Dan nog zegt het overigens niks, de PS3 had het bij de introductie ook niet.
"Wij probeerden Sony's mediaspeler met een Cisco 84850DVB-settopbox, een pvr die onder andere door Ziggo op de markt werd gebracht, aan de praat te krijgen. Dit ging moeizaam: er verscheen een oranje scherm in plaats van live tv-beelden en pas na enkele reboots van de settopbox en het Google TV-kastje werd de koppeling goed gelegd.

Verder werkte de picture-in-picture-functie niet goed, evenals de overlay-functie waardoor het hoofdmenu van Google TV niet over live tv-beelden werd gelegd. We konden wel zappen op Cisco's pvr."


Heb dezelfde combinatie en werkte bij mij thuis in een keer zonder problemen. Ook het PiP werkt prima en geeft totaal geen problemen dus vind het heel raar dit te lezen.

Verder, De hele review vergeet vooral op het mediaspeler stuk te vermelden dat je heel simpel maar Plex hoeft te installeren en alles werkt prima!

[Reactie gewijzigd door tcviper op 10 september 2012 10:51]

Ik heb alleen het idee dat de prijs wel mee valt, vooral als je nagaat dat dit een adviesprijs is en dit vaak nog zakt in de eerste paar maanden. Media afspelen op deze box kan natuurlijk anders, dus ook dat hoeft niet direct een negatief punt te zijn. Ik zou het toch geen erg apparaat vinden.

Edit:

Maar de afstandsbediening is toch wel echt lelijk als je het mij vraagt. Vooral de bovenkant met het touch gedeelte. De onderkant is nog niet eens zo lelijk, maar de remote van de Boxee Box is toch wel echt een stuk mooier afgewerkt.

[Reactie gewijzigd door Sietse1990 op 10 september 2012 08:11]

Ik heb alleen het idee dat de prijs wel mee valt
Valt wel echt te zeggen dat de prijs meevalt uit het volgende perspectief: De primaire functie van een mediaspeler is media afspelen. En laat dat nu net een enorm gebrek van deze mediaspeler zijn. Zoals Tweakers aangeeft in de conclusie:
- matige mediaspeler-functionaliteit
- geen dts-licentie
Opmerkingen/kanttekeningen mijnerzijds:
1.) Heel veel MKV (en XVID) bestanden zijn gecodeerd met een DTS track. Deze spelen dus niet af, of in ieder geval niet met geluid. DTS = essentieel voor een mediaspeler.
2.) De speler speelt het zeer gangbare SRT subtitle formaat niet goed af. SRT = essentieel voor een mediaspeler.
3.) Daarnaast geeft Tweakers aan dat de mediaspeler-functionaliteit zelf (de media-applicatie) ronduit matig is.

Maar misschien zou dat in de toekomst wel eens gefixed kunnen gaan worden met rooten en misschien andere software etc? Voor misschien koop je nu precies niets als je 200 Euro in dit apparaat investeert.. Want nu moet je naast deze Sony nog een andere mediaspeler kopen als je je media behoorlijk afgespeeld wilt hebben.

Er zijn nu namelijk mediaspelers van 60 Euro te koop die DTS en SRT afspelen en betere mediaplayer functionaliteit bieden. Voor deze Sony mediaspeler wordt 200 Euro gevraagd, en daarbij heeft hij zijn 'core business' dus minder goed op orde dan simpele spelers van 60 Euro. Voor 200 Euro koop je van andere merken high-end spelers die alles probleemloos afspelen, met uitgebreide video-wall functionaliteiten etc.

Ik ben dan ook ronduit verbaast over de "Goed" van Tweakers. Dat het een paar internet dingetjes (browser, youtube) wel goed doet maakt het nog niet tot een goede mediaspeler. Dit apparaat had m.i. nooit meer dan 'Matig' of zelfs gewoon 'Slecht' mogen krijgen. Zowel voor "Algemeen" als "Prijs" als "Featureset".
Sony zet gewoon weer een Google TV beta product op de markt dat niet af is, en dat niet eens aan de basis-eisen van een redelijke mediaspeler voldoet. Onacceptabel i.m.h.o!

Ik draag Google TV an sich een warm hart toe, maar men moet bij de fabrikanten gewoon eens radicaal kappen met de consument lastig vallen met producten die niet voorbij het beta-stadium zijn, en die niet eens de basis goed doen. Dat is zowel slecht voor de consument als in dit geval voor de naam van Google TV. Dit soort devices in dit nog onderontwikkelde stadium uitbrengen moet gewoon in de pers afgefikt worden, want dat verdienen ze. Ergo: Weg ermee voor nu, en gaarne weer terugkomen wanneer het af is...

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 12 september 2012 15:12]

Ik geef je groot gelijk. Ik denk dat alle tweakers hier dat wel zullen doen. Echter, dit apparaat is gemaakt voor de consument. Die weet niet eens wat een MKV bestand is. Die weet dat je op youtube filmpjes kan kijken. En zal het geweldig vinden dat ze films kan huren / kopen.

Al met al, voor de tweaker een leuk speeltje, voor de 'normale' consument wellicht een wonder apparaat ;).
Persoonlijk vind ik het een hele mooie afstandsbediening (en zou er graag 1 gebruiken voor mijn AS-Rock ION 330 HT). Alle belangrijke functies hebben een logische plek gekregen, een volledig toetsenbord ter beschikking en last but not least, een manier om een cursor te bedienen dmv de touch interface.

En het geheel ziet er compact genoeg uit. Hoewel hij misschien wel iets te technisch is voor de digitbeten binnen de familie (die het apparaat ook willen gebruiken).

Edit: daarnaast helpt het ook niet echt dat de afstandbediening onderste boven gefotografeerd is. Het touch gedeelte zit in werkelijkheid onder het ronde gedeelte met de cursor toetsen. En zijn de handige toetsen voor het volume en het switchen tussen zenders nu niet zichtbaar. Op onderstaande foto is dat beter zichtbaar.

http://asset2.cbsistatic....7_35118320_06_610x436.jpg

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 10 september 2012 14:52]

Weet iemand of het mogelijk is hier een draadloos toetsenbord/muis op aan te sluiten??
als de ab bluetooth is, zul je ook gewoon andere muizen/tobo's aan kunnen sluiten, android ondersteund dat iig wel.
Ik krijg het gevoel dat Google te veel, te snel wil. Vrijwel al hun producten zijn in de eerste x versies niet meer dan een goede beta en dat schaadt het image van het product.
Google TV heeft niet zo'n goeie naam meer en vroeger had Android niet zo'n goeie naam omdat het traag was in de UI. Ik ken genoeg mensen die nog een oude android telefoon hebben en die zeker nooit weer een android telefoon zullen kopen omdat hun huidige telefoon traag is. Dat android inmiddels soepeler werkt, daar hebben zij geen boodschap aan... Ik vrees hetzelfde voor de huidige generatie G-TV gebruikers...

Overigens zie ik de meerwaarde t.o.v. windows media center niet echt.. Wellicht dat Youtube beschikbaar is. Maar WMC wérkt gewoon.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 10 september 2012 09:27]

Volgens mij is dit een SONY apparaat, praktisch alle "nadelen" van deze setup komen niet bij google tv vandaan maar hebben te maken met de implementatie van sony (of buggy externe hardware als het gaat om de overlay functie), wmc draait op maar 1 platform dus om dat nu een alternatief te noemen...
Maar WMC wérkt gewoon.
WMC is idd heel goed - maar de benodigde hardware is te duur, de hele attractie van Android/GoogleTV voor OEMs is dat het ook soepel op Atom/ARM-class hardware van ~$75-$100 draait. Alleen op die manier kunnen de fabrikanten de mediaspelers onder de magische grens van $200 houden.

De vraag is of WMC ook komt voor Windows RT, als dat lukt zie ik nog wel goedkope ARM-based mediaspelers komen met Windows RT erop.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 september 2012 14:56]

Voor 50 euro minder toch liever een pricewatch: D-Link DSM-380 Boxee Box

Ik snap niet dat een mediastreamer alles kan behalve normale 1080p files afspelen mét DTS en subtitels. Lijkt wel een beetje een smartphone waarmee je nooit bereik hebt ofzo.

Natuurlijk zijn al deze dingen softwarematig maar ik zie toch dezelfde faal aankomen als destijds met Logitech. Een bedrijf als Google kan toch wel meer geld en energie steken voordat ze dit softwarepakket op de markt drukken?

De overlay lijkt me ook niet heel erg praktisch, in het artikel staat al aangegeven dat het nog redelijk buggy werkt met de Cisco decoder, waar er toch heel erg veel van staan in Nederland. Veel mensen zullen hun setupbox al naar hun receiver hebben doorgelust, dan word het dus vervolgens:
Digitale tv decoder -> receiver -> Google TV -> TV
Lijkt me een beetje teveel van het goede. Verder werkt het natuurlijk niet wanneer je gebruik maakt van een CI-module. Daarnaast las ik iets over een IR blaster? (wellicht overheen gelezen hoor, maar: ) Waarom meeleveren als de afstandsbediening gebruik maakt van bluetooth. Wellicht voor de Harmony gebruikers onder ons?

Ik houd het nog even in de gaten, wellicht is binnenkort na een soort van exploit of software update deze machine sneller, zuiniger, mooier dan een Boxy box, en zodoende een gedegen concurrent op deze al overvolle markt maar dat betwijfel ik nu nog ten zeerste.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 10 september 2012 09:13]

DTS heeft een licentie en die heeft Sony niet genomen voor dit apparaat.

Vandaar dat dit niet werkt.

En als die exploit er komt, hoop ik dat er snel een andere ROM komt om android 4.X te installeren.
Dat lijkt mij met deze specs toch echt een vooruit gang.

Android 3.1 is in mijn ogen het grootste mankement voor dit apparaat.
DTS heeft een licentie en die heeft Sony niet genomen voor dit apparaat.
wat raar is eigelijk. Misschien heeft de bluray versie van het ding het wel echter. (ivm BD's afspelen)
De blue ray versie bevat waarschijnlijk de voor Blue Ray verplichte Cinavia anti piracy beveiliging. Kans is dan groot dat wat minder legale content niet afspeelt. M'n PS3 gebruik ik daarom ook niet meer als video speler.

http://www.cinavia.com/languages/dutch/index.html
Die IR-blaster is, denk ik, bedoeld om de settop box mee aan te sturen. Dan kan die keurig samen met de Sony player achter een kastdeurtje worden opgesloten.
Tja, ik heb mn boxee box maar gedumpt vanwege de slechte ondersteuning (en de traagheid), verder werkt dts natuurlijk prima op google tv (alleen niet zodra sony het levert)
ik wilde deze vandaag gaan kopen en na de review eigenlijk nog steeds.
De minpunten die hier genoemd worden zijn voor mij niet belangrijk want ik ga alleen de youtube en chromebrowser gebruiken.

Ik vind sowieso de overlay functie heel prettig want ik heb nu ook wel een pc met chrome aan tv hangen maar als je maar steeds moet switchen van hdmi input is lastig.
jij gaat 200,- euro neertellen om alleen te internetten en te youtuben? dan zijn er toch echt wel goedkopere alternatieven :?
Want meer kan je er niet mee natuurlijk, het is Android, ALLES kan :)
Kun je daar niet beter een Raspberry Pi voor kopen? Deze is een stuk goedkoper en daar kun je perfect mee browsen en youtube filmpjes mee kijken.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 10 september 2012 12:22]

Raspberry en Youtube? I denk het niet.
Jawel hoor, werkt prima!
en nog veel tijd en moeite steken om alles in elkaar te zetten. dit werkt out of the box
Ha, een echte Tweaker ;).
Als je die kant op gaat kun je beter voor de MK802 met Android ICS gaan kijken.
Met plex kon je inderdaad een eind. Ik gebruik zelf een Apple TV 2, die vanuit zichzelf natuurlijk ook niet zoveel afspeelt. Met Plex erop gaat alles als een trein. Wel geen HD audio, maar ja daar kan ik mee leven :)
En geen 1080p beeld. Dat laten we altijd handig weg natuurlijk.
En geen 1080p beeld. Dat laten we altijd handig weg natuurlijk.
de meeste mensen zien het verschil niet, maar je hebt een punt.

ik zie zelf echt geen verschil namelijk, misschien komt dat omdat m'n denon receiver die tussen m'n ATV en m'n TV hangt een prima upscaler heeft, of omdat m'n ogen niet goed genoeg zijn om 't verschil te zien.
Als ik zo bij de specs van Sony kijk, zie ik een boel zaken die mij toch verbazen. Geen AVCHD ondersteuning (Sony!?), alleen 2.0 uit via Glas? (wel 7.1 via HDMI, maar als je geen smarttv hebt, verwacht ik ook geen ARC op je TV).

Ik kan het product dus niet helemaal plaatsen. 200 Euro voor een browser en een extra apparaat erbij... Combineer dit apparaat met een settop box in 1 apparaat (de sony en een humax) en je hebt een verkoopknaller, denk ik.
AVCHD lijkt me logisch als er geen optische drive in zit. Het ondersteunt M2TS containers met H264/VC-1 en dus zal het gewoon goed afspelen als je een AVCHD op USB stick zet (tenzij er DTS in zit). Dan heb je natuurlijk geen subs of menu's, maar de film zelf zal wel werken.

[Reactie gewijzigd door 96284 op 10 september 2012 10:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True