Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 83 reacties, 111.737 views •

Conclusie

Het grote pluspunt van de BTO-laptops is de mogelijkheid om naar eigen keuze onderdelen uit te zoeken. Zo was de meerwaarde van de Crucial m4-ssd's in onze tests duidelijk te zien. Een ander positief punt is dat deze no-nonsense-laptops veel interfaces hebben en ook over de matte 1920x1080-schermen zijn we goed te spreken. Beide laptops zijn echter wel behoorlijk zwaar.

BTO 17CL46De BTO 17CL46 onderscheidt zich uiterlijk met de aluminium afwerking en de programmeerbare toetsenbordverlichting. Ook kan in deze notebook meer dan voldoende opslaggeheugen gestopt worden. Met de GeForce GTX 675M kan deze laptop recente spellen op hoge settings en op hoge resoluties vlot draaien. In combinatie met een Core i7-3610QM kost de standaardconfiguratie 1499 euro. De Crucial m4-ssd van 256GB zorgt voor een meerprijs van 243 euro.

BTO 15CL46De 15CL46 zoals wij die getest hebben mist toetsenbordverlichting en de behuizing is geheel van plastic. Een voordeel is weer dat deze 15,6"-notebook nog wel enigszins mee te zeulen is. De prestaties van de GTX 670M zijn wat minder dan die van de GTX 675M, maar de startprijs van deze laptop met Core i7-360QM is met 1279 euro dan ook lager. Een versie met keyboardverlichting en een GTX 675M kost 1399 euro; voor een 128GB grote Crucial m4-ssd moet dan nog eens 87 euro extra worden betaald.

 BTO 17CL46BTO 15CL46
  BTO 17CL46 BTO 15CL46
Algemene beoordeling Score: 4Score: 4
Prijs Score: 5Score: 5
Featureset Score: 3Score: 3
Prestaties Score: 5Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 3Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3Score: 3
Ergonomie Score: 3Score: 3
Warmte en geluid Score: 4Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 3Score: 3
 Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: goed!

Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwscoördinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwscoördinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (83)

Mooie review!
Ik vind het inderdaad ook erg gek dat er zoveel verschil zit tussen de schrijfsnelheden van de SSDs.
Heeft iemand hier een verklaring voor? Ik dacht zelf aan een productiefout.
Prima review, alleen mis ik een beetje de gaming benchmarks ivm de titel?
Vind het eigenlijk een slappe review...
Er wordt een aantal maal gerept over de grafische kaarten en zelfs gesteld dat men benieuwd is naar de prestatie tov. de 580 maar een benchmark blijft uit.

De GTX 675M is op dit moment de snelste mobiele videokaart van Nvidia en we zijn vooral benieuwd of de prestaties wezenlijk beter zijn dan die van de GTX 580M.

Tevens wordt er een aantal maal gesteld dat ze sober zijn, maar ze zitten juist goed gevuld met interfaces.

Edit: ok, benchmarks zijn er nu wel bij gezet. (Misschien wel netjes om te vermelden dat het artikel deel een update is aangezien nu een aantal reacties niet meer logisch zijn).

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 14 mei 2012 14:16]

Heb ik wat gemist bij puntje 6?
Ja, die is er later bij geplaatst. Eerst was er enkel een benchmark met de on-board graca.
Tevens wordt er een aantal maal gesteld dat ze sober zijn, maar ze zitten juist goed gevuld met interfaces.
Dat gaat lijkt mij om het uiterlijk, niet het aantal aansluitmogelijkheden
Wellicht dat de SSD' s verschillende firmwares hadden? Als ik het me goed herinner is er voor de M4 een firmware uitgekomen die de prestaties een beetje opkrikken. Wellicht zit daar het verschil in?

[Reactie gewijzigd door Quindor op 14 mei 2012 12:36]

De ssd in de 17" heeft een grotere capaciteit, dan is het maar normaal dat hij rappere seq schrijfsnelheden heeft. Ik vind het maar raar dat de reviewer dit niet doorheeft.

Edit: ok, er zit idd wel een groot verschil tss de 2. De m4 256gb heeft normaal een max seq schrijfsnelheid van 260 mb/s, hier is dat 400 mb/s. Misschien maakt hij gebruik van de geupdate Marvell controller zoals die ook in de Vertex 4 zit.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 14 mei 2012 14:40]

Ik vermoed dat dat te maken heeft met het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een 128 GB en een 256 GB variant.
Volgens de specificaties hebben die een schrijfsnelheid van resp. 175 MB/s en 260 MB/s.
(Zie ook specs hier en hier)
Ligt het aan mij of is er nergens in het artikel te vinden wat DEZE twee modellen zouden kosten? Ik vermoed iets over de ¤2.000,- namelijk...

edit: vandaar dat ik ik de keuze voor de "alternatieven" niet helemaal begijp ;-)

[Reactie gewijzigd door wpompen op 14 mei 2012 08:28]

Dat ligt aan jou, staat duidelijk in de conclusie.
Staan er in de conclusie dezelfde cpu's vermeldt dan? Er wordt gesproken over "startprijzen" en de link verwijst naar een configuratie met minder geheugen...

edit: m.a.w. het staat niet duidelijk vermeld zoals het hoort en wij gewend zijn ;-)

[Reactie gewijzigd door wpompen op 14 mei 2012 08:41]

Zo'n gekke vraag is het nu ook weer niet. Ik kon het zo snel ook niet vinden.
Er staat namelijk ook geen prijs bij deze BTO laptops in de Pricewatch.
Dat zou je inderdaad denken als je kijkt naar de specs en de prijzen van de concurrentie zoals Dell en MSI.
Maar toch is de prijs zeer netjes, bijna op een desktop niveau.
Alleen krijg je bij dell veel meer specificaties voor je geld, terwijl je ook nog eens meer kwaliteit krijgt?

Vergeleken met MSI ben ik het met je eens. De topmodellen van MSI zijn altijd overpriced geweest. De midrange modellen zijn dan weer erg goed geprijsd: hier een compare tussen de 4 goedkoopste uit de pricewatch.
Ik zelf heb ook ervaring gehad met de service van BTO en moet zeggen die was uitstekend.
Notebook lade niet meer op dus langs gebracht bij BTO (had carry-in garantie). Na precies een week notebook gefixt retour. Jaar later notebook werkte niet meer op accu maar wel op netstroom. Toen weer langs gebracht en wilde ook nog graag een TV tuner laten inbouwen (kon niet toen ik hem kocht). Deze hebben ze ingebouwd zonder meerprijs te vragen voor het erin plaatsen. Helaas kreeg ik de laptop terug en was de infrarood aansluiting voor de afstandbediening niet of niet goed aangesloten. Gebeld met BTO en direct excuses gekregen en deze keer kwamen ze hem ophalen.

Ik moest wel nog op vakantie maar na mijn vakantie gebeld uitgelegd en de volgende dag werd mijn laptop opgehaald. Dag erna telefoon gehad met nogmaals excuses en dat de laptop de volgende dag alweer thuis bezorgt zou worden!

Natuurlijk kun je twijfelen of een notebook in 3 jaar tijd 2x een defect mag hebben maar als het zo TOP en snel wordt opgelost vind ik dat een stuk minder erg.

Nu alweer aan mijn 2 notebook toe van BTO en weer top service gehad bij uitzoeken en bij latere vragen! Gelukkig heeft deze nog niet retour gemoeten ;)
Wel slecht dat zo'n dure laptop met 802.11n-wifi geen 5GHz-ondersteuning biedt.
Je kan de wireless kaart upgraden voor 22 euro, dan ondersteunt hij wel de 5 ghz ;)
Wat ik mis is info over de temperatuur en koeling van deze beestjes...

met zulke high-end hardware kun je verwachten dat deze flink warm worden, wat meestal ook deels de mobiliteit bepaalt.
En het zou niet de eerste de beste zijn die met oververhittingsproblemen komt te zitten door slechte koeling/pasta. Graag zou ik hier dan ook meer uitbreiding over zien. Misschien een goede reden om die fancy thermal camera te gebruiken?

Verder een hele mooie review, ik zit hierdoor zelfs te denken om de 17cl46 aan te gaan schaffen.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 14 mei 2012 09:06]

Je kan in elk geval (voor 6 euro meerprijs) kiezen voor betere koelpasta (Artic Silver), waardoor volgens BTO het systeem tot 6 graden koeler wordt.
Ehh ja, volgens WC eend is het 6 graden koeler.

Dat je het even weet. Bij XNB is de duurste koelpasta ¤40. Daar krijg je dit voor:
http://gathering.tweakers...message/38168884#38168884

typo

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 14 mei 2012 12:28]

Wat ik graag zou willen weten, is of ubuntu hier goed op draait, of dat dit veel problemen met drivers gaat geven. Daar zal ik dus een research naar moeten gaan houden, want verder lijkt het me een erg mooi laptopje voor mijn studie (moet grote IDEs erop kunnen draaien en af en toe kunnen gamen ;))
Ik vind het wel raar dat er in de review helemaal niet wordt gesproken over de GPU (terwijl de titel dat wel suggereert), iets wat heel erg relevant is voor een gamelaptop, maar in de conclusie staat ineens dat de 670m en 675m goed zijn en krijgen ze 5 sterren bij prestatie's. Is dit een nieuwe manier van reviewen? Volledige intimidatie? Het is goed omdat wij zeggen dat het goed is? Ik zou graag benchmarks willen zien!
Beetje vreemde review. Waarom wordt in de titel gesproken over een 2tal Geforce videokaarten, terwijl er geen enkele benchmark van deze videokaarten wordt gedraaid.
Ik heb enkele benchmarks in dit artikel toegevoegd. In de lopende tekst werd verwezen naar pagina's waarop die benchmarks waren te vinden - iets dat blijkbaar niet door iedereen werd gewaardeerd/gesnapt.
Ik mis de benchmarks..? (bijgewerkt zo te zien)
Verder moet er wel bij gezet worden dat de meerprijzen (87,- SSD) excl. BTW bedragen.
En dat daar dus voorlopig 19% erbij overheen komt nog.

Edit:
Review is bijgewerkt, beter!
Waarom wordt dit gedownmod? Ik vind het zeker relevant dat er nog BTW over de SSDs een komen, dat wordt dus niet vermeld in de tekst.

[Reactie gewijzigd door Quad op 14 mei 2012 13:40]

Vreemd dat de scorekaarten van beide laptops precies identiek zijn, terwijl er wel degelijk veel verschillen zijn (qua specs en prestaties).

Jammer dat BTO afgestapt is van het chiclet-toetsenbord en die spiegelende schermranden zijn ook erg opvallend. Verder zijn het degelijke gamelaptops voor een nette prijs.
Ho, wacht, nette prijs????

X•BOOK 17CL46-GTX675 QUAD
GTX675M
i7-3610QM
windows
dit scherm edit: nvm. volgens tweakers zit er nu iets anders in.
¤ 1617

versus..

M17x R4
HD 7970m (zie hier hoeveel sneller is is volgens AMD)
i7-3820QM
dit scherm
windows
¤ 1,627 via link en shopkorting.

Vertel me eens, hoe kan dat nu een scherpe prijs zijn? De M17x is een tientje duurder, maar je krijgt wel een CPU die meteen ¤300 meer kost, een (gokje) 30% snellere grafische kaart, en een veel betere kwaliteit behuizing. Ik heb hier ook nog wat ervaringen staan... Waarom je ever een clevo zou kopen, snap ik niet.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 14 mei 2012 10:31]

Ik had het over een nette prijs tov de concurrentie. Voor 9 van de 10 gamers voldoet die i7-3610QM cpu prima. Daarnaast wil niet iedereen een Dell laptop, zoals ook in de review staat:
Alienware-laptops moet je maar net mooi vinden. Het uiterlijk van deze machines is erg opvallend, onder meer dankzij de instelbare, maar uitbundige verlichting. De kwaliteit is in ieder geval in orde maar je betaalt ook voor het design
Ik had het over een nette prijs tov de concurrentie.
die uitspraak snap ik niet. Het lijkt haast alsof je zegt dat de M17x geen concurrentie is?

Daarnaast ben ik het zeker met je eens dat de i7-3820QM enorm overkill is. Maar het zit bij de deal, dus waarom niet?
Euhm, dan moet je toch beter leren vergelijken ben ik bang. Als ik een vergelijkbare M17x R4 in elkaar klik kom ik toch echt minimaal op 2300 euro of meer.

Dus bij BTO heb je voor 1600 een top spec machine, waar bij Dell je begint bij 1600 euro en de videokaart, het scherm, geheugen, SSD, etc. etc. allemaal peperdure opties zijn.

Daarnaast zit er bij Dell ook een tijdelijke korting op van 320,00 euro, wat ook niet helemaal eerlijk is. Dus ja, de BTO (clevo) is stukker goedkoper met veel betere specs.
Ik kom toch echt op ¤ 1,627.01 uit na upgrade naar 1080p scherm en HD7970m, via die link. Het vereist wel wat rare bochten om daar te komen.

Daarnaast is er elke week, al meer dan 3 jaar, tijdelijke kortijg bij dell. Daarnaast is dat geen argument: het gaat er toch om wat NU de beste koop is, en niet over een maand? Dat is niet te voorspellen.
Ok? Dat is apart. Als ik via de link ga en de 320 euro korting mee reken. De videokaart en het scherm verander kom ik meteen op 1.879 euro. Verder zijn de opties zoals extra geheugen of een SSD ook een stukje duurder dan bij BTO zo te zien.

De killer wireless NIC is dan wel weer goedkoper bij Dell. :S

update:
- Gefeliciteerd met deze EPP korting van 8%, geldig op systemen vanaf ¤ 1600 - ¤ 150,32
- Gratis bezorging t/m 16/05/2012
Vervalt donderdag 17 mei 2012

Ah ha! Dat is het, als je hem ook daadwerkelijk aan je mandje toevoegt komen bovenstaande kortingen er ook nog eens overheen. Dan gaat het systeem richting de 1700 euro inderdaad.

Wat je schrijft klopt, op DIT moment is het prijs verschil niet zo groot en is het een keuze om te maken. Maar zonder kortingen (wat je standaard NIET mee rekend, want het is een tijdelijke korting) is de Dell toch echt aanzienlijk duurder! Alle kortingen schelen 500 euro namelijk! Als die kortingen vervallen (of gekeken naar de normale prijs dan) vallen ze niet eens in dezelfde prijs klasse.

[Reactie gewijzigd door Quindor op 14 mei 2012 13:59]

De korting is niet tijdelijk. De korting is permanent. Misschien is permanent een vrij zware uitspraak.. dus laat ik het anders zeggen: al 3 jaar zijn er bij dell elke week 'tijdelijke' kortingen. En elke week komt de prijs onder de streep op bijna hetzelfde uit. give or take een paar tientjes.
Ok, ik geloof je (weet ook dat er bij Dell vaak kortingen zijn die herhaald worden) maar toch vind ik dat lastig in een vergelijking mee te nemen. Maak dan gewoon de prijs wat deze hoort te zijn? Maar ik verwacht dat we het over dat punt wel eens zijn. ;)

Wel zal de uiteindelijk prijs dan afhangen van de kortingen op dat moment en dus ook per bestel moment variëren van prijs. Want hoewel er vaak kortingen zijn, zijn ze niet altijd hetzelfde.

Ook is het bij Dell erg lastig om de juiste link te vinden zoals je schrijft. Dat is inderdaad al jaren. Soms is het goedkoper om een duurder basis model te nemen dan een goedkopere ook maar 1 upgrade aan te klikken.Lastig voor de consument en zorgt er vooral voor dat veel mensen teveel betalen.

[Reactie gewijzigd door Quindor op 14 mei 2012 14:09]

Dat klopt. Maar wij zijn geen consumenten, maar tweakers :P

Bovendien kun je altijd de sheet raadplegen: http://gathering.tweakers...message/37871818#37871818.
Ok, die sheet is wel erg netjes zeg! Dat helpt een hoop. _/-\o_

Als laatste puntje dan nog. Bij BTO is de garantie standaard 2 jaar en bij Dell 1 jaar. Verschil is wel dat het bij BTO carry-in is, en bij Dell onsite repair. Dat ligt er dus maar net aan waar je meer waarde aan hecht.

Verder is er ook nog zoiets als de nederlandse 2 jaar wet. Maar dan moet je meteen moeilijk gaan doen.

Persoonlijk vind ik beide erg mooie notebooks. Ik heb ervaring met zowel de Dell's en de BTO's. Hoe dan ook, voor vergelijkbare prijzen koop je aan beide geen slechte notebook.
Ik vind toch eigenlijk wel dat je een slechte notebook koopt bij BTO. De toetsenborden en bouwkwaliteit worden consistent afgekraakt op bijvoorbeeld anandtech. Daarnaast slijten de modellen van clevo nogal snel...
http://gathering.tweakers...message/38013289#38013289
Ik heb persoonlijk dan toch echt een andere en positievere ervaring met BTO.

We hebben op de zaak er 12 van gekocht, waar Dell qua specs en prijs niet eens in de buurt kon komen. Dat waren wel barebones van Compall, niet van Clevo. Over de laatste 4 jaar weinig problemen mee gehad, ik gebruik die van mij nog steeds dagelijks.

Wel zitten er inmiddels wat slijt plekken op, dat klopt. Maar ik ken genoeg HP en Dell modellen (die praktisch 2x zoveel kosten) waarop dat ook gebeurt.

Ook heb we er ooit 1tje laten repareren en garantie en hebben we 2 accu' s vervangen gekregen. Allemaal zonder kosten. Dus de service is ook zeker in orde!

Maar goed, meningen zijn er om verschillend te mogen zijn. Denk ook dat we het hierbij maar moeten laten. ;)
Dat verschilt natuurlijk per model. De M17x is killing op dit moment, maar ik vind de M14x weer minder. De XPS 15 is dan weer zo'n beetje de nummer 1 multimedianotebook, maar de XPS 15z is dan weer een wanproduct, zo slecht.... zoals altijd moet je blijven opletten wat je koopt.
Was jou dat ook al opgevallen ;)
Ik snap ook totaal niet hoe je op 1627 uit komt. Als ik de link volg die je zelf post staat daar toch echt 1749. Daar is al een korting van toepassing dus andere kortingen zijn volgens mij niet mogelijk dan. Daarnaast lijkt dat systeem totaal niet op de geteste laptops, er staat nog geen 16GB geheugen geselecteerd waar dell een schokkende 200 euro extra voor rekent. De 340 euro extra voor de SSD kunnen we ook niet zomaar afschrijven en dan komt het scherm op 1080P er nog bij voor 80 euro. Ik kom op 2369 euro via jou link, zonder de upgrade naar de HD7970m. Hiervoor krijg ik dan een betere CPU en windows geinstalleerd.

Een windows installatie lijkt me het niet waard voor de gemiddelde koper en de BTO komt met de SSD op 1750 euro dus een goede 620 euro minder. Dat is een redelijk verschil om te betalen voor de CPU en eventuele zaken als de bouwkwaliteit en geluidssysteem/warmteproductie. Overigens heeft het scherm in deze Clevo over het algemeen positieve recenties.

Ook moet even genoemd worden dat Alienware altijd een zeer specifieke doelgroep heeft. Als ik deze prive voor games en op mn werk voor zakelijk wil gebruiken is het uiterlijk van Alienware (waar je uiteraard ook voor betaald) toch een nadeel.
Je komt wel degelijk op de prijs die ik daar noem. Het kost alleen wat moeite. Bovendien moet je natuurlijk zelf je RAM en HDD's upgraden. Dan heb je meteen meer keuze, en het is sowieso goedkoper. Zo kan ik ook wel de CPU gaan upgraden bij BTO.. Maar dat is toch niet eerlijk. Ik vergelijk slechts de beste prijs/kwaliteit verhouding configuraties van beide laptops, en daar wint alienware het zowel qua specificaties als qua kwaliteit.
Darkstone is op een - hmm, niet slecht bedoeld - crucade om duidelijk te maken dat er altijd ergens kortingen te scoren zijn, en dat de Dells altijd goede kwaliteit levert en niet zo duur hoeft te zijn. Als je niet weet van al de korting opties zou je zou maar een goede keuze links laten liggen.

Dat wil nog niet zeggen dat de Clevo's altijd slechte koop zijn. Heb ongeveer dezelfde discussie gehad met Darkstone op GoT toen ik een laptop zocht en toch gewoon voor een Clevo gegaan en ben er nog altijd erg tevreden mee. Hangt er van af wat je belangrijk vindt of wat je perse wel en niet wil hebben.

Voor de meeste mensen is een Dell XPS 15 met kortingen gewoon een hele goede koop. Maar Alienware moet je gewoon willen of niet. Dus weet dat ze te vinden zijn voor ongeveer hetzelfde bedrag als BTO's of modellen van concurrenten. Als je 'altijd al graag' een Alienware wou, je kan met wat korting geneuzel en handmatige upgrades tezelfde specs krijgen voor ongeveer hetzelfde geld. Wil je geen Alienware, dan komen de Clevo's of modellen van MSI of Asus toch snel weer om de hoek kijken.

Mijn laptop moest via het werk besteld worden en aan een budget voldoen. Als ik de keuze had tussen een handje vol bepaalde leveranciers (Grom) kon ik dus alleen maar laptops kopen die duurder waren dan meestal hier in de pricewatch, maar XNotebooks stond er ook bij omdat daar eerder dingen besteld waren (geen idee waarom dat dan wel weer mocht). Maar voor mij was het heel duidelijk. Voor het budget wat ik had kon ik in een Clevo precies stoppen wat ik wou zonder voor dingen waar ik mee kon leven te moeten betalen. Als je dan ook nog iets wil waar niet allemaal toeters en bellen en lampjes op zit als je de notebook tevoorschijn haalt zodat hij er nog een beetje normaal uit ziet, vallen er een hoop game-achtige laptops af kan ik je vertellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBSamsung

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True