Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 111 reacties

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat de allereerste Android-telefoon uitkwam. T-Mobile gaf het toestel de naam G1, maar HTC noemde zijn product 'Dream'. Ook nadien kregen de Android-telefoons de mooiste namen van HTC. Waar de Windows Phone 7-toestellen namen als HD7 en 7 Pro dragen, kregen de Android-telefoons namen als Magic, Hero, Tattoo, Legend, Desire, Wildfire, en Incredible.

In dit rijtje zijn er twee uitzonderingen: de Tattoo dankt zijn naam aan de verwisselbare frontjes die gebruikers zelf konden ontwerpen en de Wildfire kreeg zijn naam naar aanleiding van een Facebook-poll. Binnenkort komen daar nog de ChaCha en Salsa bij; dat klinkt minder hoogdravend dan Hero of Legend, maar toch aansprekender dan 'HTC Z710e'.

Het is lastig aan te tonen dat een goede naam de verkopen bevordert, maar het zal in elk geval geen hindernis zijn. Het grootste verkoopscucces van LG heet bijvoorbeeld Chocolate, terwijl HTC zijn eerste succes boekte met de Touch Diamond. Ook HTC's nieuwe paradepaardje heeft weer een behoorlijk pretentieuze naam: de Sensation.

De HTC Sensation heeft als eerste HTC een qhd-scherm en dualcoreprocessor, maar de Taiwanese fabrikant is niet de eerste die deze elementen inbouwt in een smartphone. Het qhd-scherm zagen we eerder bij de Motorola Atrix en de dualcore-processor dook op in diezelfde Atrix en in de LG Optimus Speed.

Ook het schermformaat is met 4,3" niet bijzonder meer. Toen de HTC HD2 als eerste telefoon van een 4,3"-scherm werd voorzien, werd de 3,5" van de iPhone nog als groot gezien en was de Touch HD met 3,8" al helemaal een reus. Inmiddels lijkt 4,3" echter de standaardmaat voor high-end smartphones, op de iPhone na.

Tweakers.net kreeg de kans om de Sensation op de pijnbank te leggen en onderzocht of de dualcore-cpu en de extra pixels echt zo sensationeel zijn als de fabrikant ons graag wil doen geloven.

Prijzen en specs

Merk en Type
Merk HTC
Type Sensation
Toestel
Telefoonmodel bar
Invoermethode touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3
Beeldscherm
Schermresolutie 960x540
Schermdiagonaal 4,3"
Schermtype lcd
Multitouch ja
Touchscreentechniek capacitief
Camera
Cameraresolutie 8 megapixel
Camera-autofocus ja
Flitsertype dubbele led
Resolutie video-opname 1920x1080
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms
Audioformaten aac, amr-nb, amr-wb, midi, mp3, ogg, wav, wma
Videoformaten 3gp, mpeg 4, wmv, xvid
Gps ja
Functies bewegingssensor, dlna, kompas, tril
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0
Connectors 3,5mm headset, micro-usb
Technische kenmerken
Chipset Qualcomm MSM8260
Processorsnelheid 1,2GHz
Werkgeheugen 768MB
Opslaggeheugen 1GB
Extern geheugen Secure Digital Micro
Accu
Gesprekstijd 6u
Stand-by-tijd 400u
Accucapaciteit 1520mAh
Accutype li-ion
Uiterlijk
Kleuren zwart
Gewicht
148g
Lengte 126mm
Breedte 65mm
Hoogte / Diepte 11mm
Overige specificaties
Bijzonderheden frontcamera voor videotelefonie (640x480 pixels)

Qualcomm-dualcore

De Sensation is uitgerust met de MSM8260 van Qualcomm, die twee Scorpion-cores aan boord heeft. Nvidia was weliswaar eerder klaar met zijn Tegra 2, maar HTC gebruikt al jaren uitsluitend Qualcomms voor Europese en Noord-Amerikaanse toestellen.

Net als de MSM8660 en de APQ8060 - een versie zonder netwerkondersteuning die onder meer in de tablet HP TouchPad zit - behoort de MSM8260 tot de derde generatie Snapdragons en tot eerste lichting dualcores uit deze lijn. De chip wordt gebakken op 45 nanometer, net als veel van zijn concurrenten.

De MSM8260 kan volgens Qualcomm op maximaal 1,5GHz worden geklokt, en dat is minder dan bijvoorbeeld de Exynos 4210, die maximaal 1,8GHz aankan. De Snapdragon van de Sensation is op 1,2GHz ingesteld - al zal het hooguit een kwestie van tijd zijn voordat er custom kernels met hogere kloksnelheden verschijnen.

Ten opzichte van de MSM8255, de tweedegeneratie-Snapdragon die in onder meer de Desire HD en de Incredible S te vinden is, is niet alleen een extra core toegevoegd, maar ook een Adreno 220-gpu, die betere graphics mogelijk maakt.

De nieuwe Snapdragon ondersteunt autostereoscopische 3d, hdmi-mirroring en Dolby 5.1-audio. Ook is er een verbeterde gps-chip aan boord in de vorm van een GpsOne Gen 8. Verder zijn de beveiligingsopties verbeterd, vooral met het Secure MSM-systeem. Dat maakt onder meer encryptie van het bestandssysteem mogelijk.

Qualcomm Snapdragon

Waarom dualcore?

Volgens Nvidia gebruikt een singlecore-smartphoneprocessor met een kloksnelheid van 1GHz bij het op de achtergrond spelen van muziek en het tonen van een website met Flash-elementen 100 procent van zijn kracht en zou het energieverbruik daardoor ook maximaal zijn.

Bij het gebruik van een dualcore-processor kunnen de taken echter worden verdeeld: de ene kern handelt bijvoorbeeld de achtergrondtaken af, terwijl de andere de website voor zijn rekening neemt. Gevolg is dat beide kernen op halve kracht kunnen werken.

Omdat beide cores op halve snelheid met een lagere spanning toekunnen, komt het energieverbruik van de soc lager uit, beweert Nvidia. Daardoor zou de accu bij intensief gebruik minder snel leegraken. Hoe het zit als er weinig van de processor wordt gevraagd, is onduidelijk. Vermoedelijk maakt het dan niet veel uit.

Nvidia: waarom dualcore zuiniger is

Scherm

Resolutie

De Sensation is de eerste smartphone van HTC met hogere resolutie dan 800x480 pixels. Deze wvga-resolutie is enkele jaren de standaard geweest, samen met de 16:9-variant met 854x480 pixels.

Apple was de eerste fabrikant die toestellen met een hogere resolutie op de westerse markt gebruikte: de iPhone 4 beschikte over 960x640 beeldpunten. Het duurde daarna nog een half jaar voor een andere smartphone met een vergelijkbare resolutie opdook: de Motorola Atrix telde 960x540 pixels. Dat is precies een kwart van de resolutie van een full-hd-scherm.

Ook de Sensation heeft een qhd-scherm met een beeldverhouding van 16:9 en dat is geen toeval: HTC wil dat klanten het hele scherm kunnen gebruiken om via HTC Watch geleende of gekochte films en series te bekijken, zonder dat ze last hebben van zwarte randen.

De hogere resolutie heeft ook tot gevolg dat er meer informatie op het scherm past. Bij de Desire HD, die eveneens een 4,3"-scherm heeft, heeft HTC de pixeldichtheid verlaagd om meer informatie op het scherm te kunnen tonen. Het verschil met de Sensation is daardoor minimaal. Ook bij het browsen wordt meer informatie getoond, maar een keerzijde is dat niet alle apps voor de hogere resolutie zijn geoptimaliseerd. Daardoor kunnen sommige apps niet het hele scherm gebruiken, zoals de populaire Nederlandse applicatie Het Weer.

HTC Sensation instellingenmenu HTC Desire HD instellingenmenu HTC Sensation

Ter vergelijking hebben we close-up-foto's van de Desire HD en de Sensation gemaakt. Als we de uitsnedes van hetzelfde menu-item naast elkaar zetten, is het verschil in scherpte goed te zien.

Agenda-item op scherm Desire HD (links) en Sensation (rechts)

Agenda-items op scherm Desire HD (links) en Sensation (rechts)

Super lcd

De Sensation is uitgerust met een slcd-paneeltje, waarbij de s volgens de marketingjongens van HTC staat voor 'Super'. HTC gebruikte dit schermtype ook al in de Incredible S, de Desire S en de G2 - maar weer niet in de Europese tegenhanger van de G2, de Desire Z. De keuze voor het paneeltype wordt vermoedelijk vooral ingegeven door tekorten op de markt voor amoleds.

Het scherm van de Sensation is niet slecht, maar lang niet zo goed als we hadden gehoopt. De kleurweergave is redelijk, maar niet beter dan bij bijvoorbeeld de Desire HD of de Incredible S.

HTC Sensation schermtest HTC Sensation schermtest HTC Sensation schermtest HTC Sensation schermtest

Wat vooral tegenvalt, is de weergave van zwartwaarden. Het zwart is lichter dan bijvoorbeeld op de lcd van de Sony Ericsson Xperia Arc. Het wit is wel redelijk helder, maar we hebben het wel eens beter gezien. Grijswaarden worden zonder verkleuringen getoond en kleuren worden natuurgetrouw weergegeven.

Al met al is de Sensation op het gebied van het scherm vooral scherp, maar niet bijzonder goed. De meeste gebruikers zullen de oververzadigde kleuren van de Samsung Galaxy S II en de diepe zwartwaarden van dat Super Amoled Plus-scherm meer waarderen dan de natuurgetrouwere kleuren van de Sensation.

Design en uiterlijk

Design

Het design van de Sensation kunnen we niet anders omschrijven dan risicoloos: de verschillen met vorige toestellen zijn miniem. We hadden stiekem gehoopt dat de fabrikant voor zijn nieuwe vlaggenschip uit een geheel nieuw ontwerpvaatje zou tappen, maar de design language is ongewijzigd.

Wie een Sensation ziet, zal het design dus onmiddellijk herkennen als van HTC. Er zijn wel enkele vernuftige details: zo zit er een opstaande rand om het scherm, dat daardoor enigszins beschermd is.

HTC zegt dat de Sensation een aluminium unibody heeft, maar dat is toch anders geïmplementeerd dan bij vorige toestellen. De achterkant en het deel van de voorkant dat niet achter de glasplaat zit, is één grote accuklep. Het is even priegelen als deze voor het eerst probeert te verwijderen, maar het werkt een stuk beter dan de kunststof platen met kieren van de Desire HD.

HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation

Uiterlijk

Toestel

Sensation

Galaxy S II

LG 2X Speed
Desire HD
iPhone 4Arc
Scherm 4,3" 4,3" 4,0" 4,3" 3,5" 4,2"
Lengte 126
125 124 123 115 125
Breedte 65
66 63 68 58 63
Dikte 11
8,5 10,9 12 9 9
Gewicht 148g
116g 139g 164g 140g 117g

De Sensation is al geen kleintje, maar voor een smartphone van zijn grootte is hij ook nog eens relatief dik. De anderhalf jaar oude HD2 past met 9,9mm beter in een broekzak dan de 11mm dikke Sensation. De Xperia Arc en de Galaxy S II zijn met 9mm de dunste smartphones.

De Sensation voelt hierdoor iets groter aan dan zijn concurrenten, al is hij wel wat compacter dan de Desire HD. Het wordt echter wel tijd dat HTC zijn toestellen dunner en lichter maakt, want hoe beter concurrenten daar in slagen, hoe meer HTC negatief opvalt.

Dat de Sensation niet lomp aanvoelt, komt mede door de bolle achterkant. Deze heeft echter wel een nadeel: het toestel is lastig te gebruiken als het op tafel ligt. Dat lijkt geen groot nadeel, maar gezien de ingebouwde e-reader- en tv-software is dat wel een soort gebruik dat HTC voor dit toestel in gedachten heeft.

Het gewicht van de Sensation valt met 148 gram in de middenmoot. Bovendien is het gewicht goed over de behuizing verdeeld, waardoor het toestel wat lichter overkomt.

De Sensation bestaat aan de voorkant voor het overgrote deel uit scherm. Boven het scherm zit het logo, terwijl daar weer boven de brede speakergrille te vinden is. Links van de grille zit de notificatie-led, terwijl rechts de frontcamera te vinden is.

Onder het scherm zitten de vier Android-knoppen. Deze zijn capacitief en zijn voorzien van ledjes, maar die verlichten de bijbehorende symbolen niet: die staan op de behuizing gedrukt. De knoppen zitten op ruime afstand van elkaar en zijn daardoor gemakkelijk te bedienen.

Aan de bovenkant zijn de aan-uitknop en de 3,5mm-ingang voor headsets te vinden. De micro-usb-poort zit aan de linkerzijkant onderaan, met daarboven de volumeknop. De rechterzijkant is gaaf, terwijl aan de onderkant een knopje om de accuklep te ontgrendelen en een uitsparing voor de microfoon zitten.

Aan de achterkant is bovenaan de 8-megapixelcamera met dubbele led-flits te vinden. Daaronder zit een tweede microfoon, die voor de videocamera gebruikt kan worden. Daarnaast zit een speaker. De kleur van het HTC-logo wijkt nauwelijks af van die van de behuizing, waardoor het logo nauwelijks opvalt.

HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation

Sense 3.0 en apps

De HTC Sensation is het eerste toestel dat is uitgerust met het nieuwe Sense 3.0. In deze versie is veel veranderd, zoals de interface van het mailprogramma, het toetsenbord en het lockscreen.

Lockscreen

Het lockscreen is dynamischer geworden: het toont standaard een digitale klok, maar kan ook een Facebook-feed, aandelenkoersen, foto's, het weer of een grote analoge klok weergeven. Het nieuwe lockscreen heeft onderin een halve ring, die 'activatiering' wordt genoemd.

Door de ring te verslepen, wordt het homescreen geopend. Er staan echter ook vier snelkoppelingen boven, en wie die naar de ring veegt, start direct de bijbehorende app. Zo kun je snel de camerasoftware openen, wat kostbare seconden kan schelen als je een foto wil maken. De snelkoppelingen kunnen vrij worden ingesteld.

Het lockscreen is zonder enige twijfel een grote stap voorwaarts: het brengt je sneller waar je wilt zijn, het ziet er mooi uit en het werkt als een trein. Wat ons betreft mag dit concept snel overgenomen worden door alle andere fabrikanten.

HTC SensationHTC SensationHTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation 

Homescreens

De homescreens zien er op het oog hetzelfde uit als bij vorige versies van Sense. Je wordt begroet met dezelfde klok die al sinds de Hero uit de zomer van 2009 op HTC-Androids te vinden is. Er zijn nog altijd zeven homescreens die je kunt vullen met widgets, snelkoppelingen en mappen. Onderaan staat het dock met de snelkoppelingen naar Hoofdmenu, Telefoon en Aanpassen.

Nieuw zijn de 3d-effecten: zo heeft de flip clock zijkanten gekregen en als je snel door je homescreens scrolt, gaan alle homescreens tollen. Datzelfde effect zie je ook na het unlocken. Deze elementen vallen wat ons betreft onder gimmicks die niets toevoegen aan het gebruiksgemak of functionaliteit van de software.

Het hoofdmenu is verder hetzelfde als bij de Desire S, die vorige maand uitkwam. Er zijn drie tabbladen: Alle Toepassingen, Frequent en Gedownload. Tot slot zijn er enkele nieuwe widgets bijgekomen, zoals voor HTC's videodienst Watch.

HTC Sensation HTC Sensation

Browser en e-mail

Van de browser is vooral de interface gewijzigd: deze is iets zwarter en strakker gemaakt. In de browser is ook duidelijk het verschil met schermen van een lagere resolutie te zien: sites worden duidelijk scherper getoond.

De browser is minder snel dan die van de Galaxy S II, maar voelt wel vlot aan. Er zijn een paar nieuwe functies die in het dagelijkse gebruik erg prettig zijn. Zo zijn de verschillende open vensters op te vragen door met een gesture uit te zoomen. Dat werkt prettiger dan Menu>Vensters, al is die optie ook nog aanwezig. Fijn is ook dat de tekst na inzoomen wordt aangepast aan de schermbreedte.

De e-mailclient is stevig onder handen genomen: de interface van de unified inbox is strakker gemaakt en is nu gebaseerd op iconen: in plaats van de tekst 'Beantwoorden' staat er nu een plaatje met een pijltje.

HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email

Tekstinvoer en HTC Watch

Aan het toetsenbord is op het eerste gezicht niet veel veranderd, maar HTC heeft flink lopen sleutelen. Om te beginnen: het irritantste punt is dat het keyboard  geen multitouch ondersteunt. Daardoor kun je als snelle typist in de knoop raken en bovendien is het onmogelijk om twee knoppen tegelijk in te drukken. Het standaardtoetsenbord van Android Gingerbread, dat niet op het toestel is geïnstalleerd, ondersteunt dat wel.

Toch werkt het toetsenbord als een trein. Door het grote scherm en enkele snelheidsverbeteringen werkt het toetsenbord sneller dan oudere versies. Ook in de portraitstand kan dankzij de woordvoorspelling - waarvan de layout iets is verbeterd - vrijwel foutloos worden getypt.

Diep in de Instellingen zit verder een optie verborgen om het 'Volgtoetsenbord' in te schakelen. Deze optie is naar verluidt gebaseerd op T9 Trace, een alternatieve versie van Swype. Je krijgt hetzelfde toetsenbord voor je neus, maar hebt de optie om woorden bij elkaar te vegen.

Dat werkt nog niet zo goed als Swype. Je moet de letters accuraat raken en dan nog is er geen garantie dat het juiste woord op je scherm verschijnt. Wie de telefoon enige tijd in gebruik heeft, zal de meestgebruikte woorden wel hebben toegevoegd; vermoedelijk kan je dan beter uit de voeten met het Volgtoetsenbord.

HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation

HTC Watch

HTC Watch is de naam van de nieuwe videodienst van HTC. De fabrikant nam hiervoor ontwikkelaar Saffron Media over. De videodienst werkt met een applicatie op de telefoon en een widget. Trailers zouden gratis zijn, terwijl tegen betaling complete films of series kunnen worden bekeken.

De Nederlandse prijzen zijn nog onduidelijk, want de dienst werkt nog niet in ons land. Op ons reviewtoestel konden we alleen een stuk of acht trailers bekijken. Wel weten we dat films desgewenst via dlna naar een tv kunnen worden gestreamd of met een HTC Flyer-tablet gedeeld kunnen worden.

HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation

Overige diensten

Op de Sensation zijn zoals altijd diverse HTC-apps te vinden, zoals FriendStream, Polaris Office, Reader, Teeter, Adobe Reader, Dobbelsteen en Dockmodus. Daarnaast is er Location - het overbodige betaalde navigatieprogramma van HTC - en een nieuwe Galerij met een overzichtelijkere interface. Deze apps waren ook al op vorige HTC's te vinden.

Accu en belkwaliteit

Accu

De accu van de Sensation heeft een voor HTC-begrippen forse capaciteit van 5,62Wh. Dat is iets meer dan de 5,55Wh van veel andere Android-telefoons, maar minder dan de 6,12Wh van de Galaxy S II. De Incredible S, de vorige telefoon die HTC uitbracht, heeft een accucapaciteit van 5,35Wh.

Onder volle belasting wordt de accu sneller leeggetrokken dan de accu's van andere HTC's. Dat komt ongetwijfeld door de grafische kracht van de processor. Bij matig gebruik - een beetje surfen of lichte applicaties als FriendStream of Twitter gebruiken - lijkt het verbruik echter iets lager dan bij andere Android-telefoons.

Gebruik HTC Sensation

Waar de Sensation in uitblinkt is het verbruik als de gebruiker de telefoon terzijde heeft gelegd. In een rechtstreekse vergelijking met de Galaxy S II, waarbij 3g en wifi aanstonden maar het toestel verder niet werd gebruikt, daalde de door Android aangegeven restcapaciteit bij de Sensation met ongeveer 6 procent. In dezelfde tijd liep de capaciteit bij de Galaxy S II met ongeveer 11 procent terug.

Belkwaliteit

Net als sommige andere high-end smartphones beschikt de Sensation over noise cancellation, waarbij de gebruiker beter verstaanbaar wordt gemaakt door achtergrondgeluid te onderdrukken. De techniek werkt met een tweede microfoon, die het achtergrondgeluid opvangt. Door het signaal van beide microfoons te vergelijken kan het stemgeluid dan geïsoleerd en versterkt worden. HTC gebruikt hier een chip van Audience voor.

De noise cancellation doet zijn werk goed: de geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van andere HTC's met twee microfoons. Het systeem is vooral nuttig in lawaaiige omgevingen, maar maakt het stemgeluid van de spreker af en toe wel wat schel.

Noise cancellation van Audience

Cameratests

De Sensation is uitgerust met een achtmegapixelcamera, die door twee led-flitsers kan worden bijgelicht. Ter vergelijking hebben we dezelfde foto's genomen die we ook met andere geteste toestellen hebben gemaakt.

Bij de eerste foto mag de dubbele led-flitser gelijk aan de bak, want dit plaatje is gemaakt in een geheel verduisterd fotolab. De belichting blijkt best goed te werken: de kleuren worden redelijk gevangen en ook de scherpte is in orde, zij het weinig briljant.

HTC Sensation: testopstelling met flits
boven: de Sensation, onder: de concurrentie
Testopstelling gefotografeerd met Samsung Galaxy S II met flits Testopstelling gefotografeerd met iPhone 4 met flits Testopstelling gefotografeerd met HTC Desire HD met flits

Ook bij de foto zonder flits, waarbij de verlichting werd verzorgd door een paar ferme softboxen, doet de Sensation het niet slecht. Toch is het opvallend dat de telefoon hier op scherpte en witbalans wordt afgetroefd door zijn voorganger, de Desire HD. De Sensation presteert ongeveer even goed als de iPhone 4 en Galaxy S II.

HTC Sensation: testopstelling zonder flits
boven: de Sensation, onder: de concurrentie
Testopstelling gefotografeerd met Samsung Galaxy S zonder flits Testopstelling gefotografeerd met Samsung Galaxy S II zonder flits Testopstelling gefotografeerd met iPhone 4 zonder flitsTestopstelling gefotografeerd met HTC Desire HD zonder flits

De foto van de kleurkaart is bij de Sensation aan de felle kant; de kleurweergave heeft wel wat weg van de overgesatureerde kleuren van de iPhone 4. Dat is technisch niet ideaal, maar zal in de praktijk mooie plaatjes opleveren: de camera van de iPhone 4 stemt ook veel gebruikers tot tevredenheid.

HTC Sensation: kleurkaart
boven: de Sensation, onder: de concurrentie
Kleurkaart: Galaxy S Kleurkaart: iPhone 4 HTC Incredible S: kleurkaart

Bij het fotograferen van de resolutiekaart legt de Sensation een fractie minder detail vast dan de Galaxy S II. De HTC-smartphone toont wel meer detail dan de iPhone 4, die een lagere resolutie heeft.

HTC Sensation: resolutiekaart
boven: de Sensation, onder: de concurrentie
Resolutiekaart gefotografeerd met Samsung Galaxy S Resolutiekaart gefotografeerd met Samsung Galaxy S II Resolutiekaart gefotografeerd met iPhone 4 Resolutiekaart gefotografeerd met HTC Desire HD

Video

De HTC Sensation kan video's schieten met een resolutie van 1080p en een framerate van 30fps. In de praktijk blijven daar volgens onze info 28 frames per seconde van over. Geluid wordt opgenomen in stereo. De video's hebben het mobiele 3gp-formaat, in plaats van het gangbare mp4-formaat.

De video's zien er beter uit dan bij de Galaxy S II en van rolling shutter is niets te merken. Verwacht echter niet fatsoenlijke films in 1080p te kunnen schieten: door het ontbreken van beeldstabilisatie zijn de filmpjes niet zo scherp als je van hd-materiaal gewend bent.

Benchmarks

Wie alles wil weten over hoe de Sensation zich in benchmarks verhoudt tot vorige toestellen van HTC en de concurrentie van andere dualcore-smartphones, verwijzen we naar het verhaal dat we een week geleden publiceerden. Hieronder volgt een samenvatting van dat verhaal.

Tenzij anders vermeld, geldt dat hogere scores beter zijn.

Mandro

Mandro - punten
Telefoon / TabletSoCOSScore (Punten)
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos 2.3.3
*********
14360
Galaxy Tab 10.1v Nvidia Tegra 2 3.0.1
*******
12025
HTC Sensation Qualcomm MSM8260 2.3.3
*******
11132
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2 2.2
*****
7689
HTC Incredible S Qualcomm MSM8255 2.2
***
5631

Mandro is een nieuwe benchmark voor Android-devices met dualcore-processors. Het voert zijn tests tweemaal uit: een keer met een enkele core, en daarna nog eens met beide cores.

De gebruikte versie van Mandro meet de snelheid van vijf acties: het versleutelen van bestanden, het lezen van grote niet-gecachete bestanden, het lezen van gecachete bestanden, integerberekeningen en floating-pointberekeningen.

De indexscore is een algemene score van alle tests. De Galaxy S II scoort hier veruit het beste, met de Sensation als op een na beste telefoon. De Optimus 2X Speed blijft ver achter.

Mandro - percentages
Telefoon / TabletSoCOSScore (%)
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos 2.3.3
*********
89,3
HTC Sensation Qualcomm MSM8260 2.3.3
********
85,1
Samsung Galaxy Tab 10.1v Nvidia Tegra 2 3.0.1
*******
74,1
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2 2.2
**
18,0
HTC Incredible S Qualcomm MSM8255 2.2 0,0

In de percentagetest wordt de relatieve snelheidswinst van dualcoreprestaties tegenover singlecoreprestaties uitgezet. De LG-smartphone blijkt de tweede core nauwelijks te gebruiken: de snelheidswinst bedraagt een magere 18 procent. De Galaxy S II en de Sensation scoren met een extra core ruim tachtig procent hoger.

Aan de Tegra 2-processor van de LG zal dat niet liggen: ook de Galaxy Tab 10.1v, die dezelfde soc aan boord heeft, haalt veel meer prestaties uit de tweede core. Wellicht ligt het aan Android 2.2, maar het kan ook nog gerelateerd zijn aan de firmware van LG zelf. Wellicht wordt er meer duidelijk als de Optimus 2X op Android 2.3 draait.

GL Benchmark

GLBenchmark - Pro fps
Telefoon / TabletSoCOSScore (fps)
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos 2.3.3
*********
59,1
HTC Sensation Qualcomm MSM8260 2.3.3
********
52,8
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2 2.2
*******
49,4
Sony Ericsson Xperia Arc Qualcomm MSM7230 2.3.3
****
25,7
HTC Incredible S Qualcomm MSM8255 2.2
****
25,4

De Pro-score geeft van alle GL Benchmark-scores het beste de krachtsverhoudingen weer. De Pro-bench komt grotendeels overeen met de benchmark voor OpenGL ES 1.1, maar bevat ook elementen van OpenGL ES 2.0.

De Galaxy S II blijkt het krachtigst, maar de Sensation en de Optimus 2X doen leuk mee. Deze test laat het verschil tussen de toestellen van de vorige generatie en de nieuwe dualcores goed zien.

GLBenchmark - Egypt fps
Telefoon / TabletSoCOSScore (fps)
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos Android 2.3.3
*********
40,2
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2 Android 2.2
*****
24,0
Sony Ericsson Xperia Arc Qualcomm MSM8255 Android 2.3.3
****
21,0
HTC Sensation Qualcomm MSM8260 Android 2.3.3
****
20,6
HTC Incredible S Qualcomm MSM8255 Android 2.2
***
16,3

De Egypt-test, genoemd naar het Egyptische decor waarin een Romeinse soldaat rondloopt, is specifiek gericht op de OpenGL ES 2.0-prestaties van het toestel. Anders dan bij de Pro-test speelt de performance onder OpenGL ES 1.1 geen rol.

Van de onderzochte toestellen scoort de Galaxy S II het best. Dualcore-processors en nieuwe gpu's lijken geen vat te krijgen op deze benchmark: de Xperia Arc met een singlecore-processor en een Adreno 205-gpu presteert beter dan de Sensation met zijn Adreno 220. Het is wederom een raadsel waarom dat zo is; we denken dat het in de uitwerking van de firmware van de Sensation of de implementatie van OpenGL ES 2.0 in de Adreno 220-gpu zit.

SmartBench 2011

SmartBench 2011 - Productiviteit
Telefoon / TabletSoCScore (Punten)
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos
*********
3676
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2
******
2633
HTC Sensation Qualcomm MSM8260
*****
2197
Sony Ericsson Xperia Arc Qualcomm MSM8255
**
1004
HTC Desire S Qualcomm MSM8255
**
987
Samsung Galaxy S Samsung Hummingbird
**
821

SmartBench 2011 maakt goed gebruik van dualcores. De benchmark spuugt twee resultaten uit: een algemene indexscore op basis van alle uitgevoerde tests, en een gamesindex die vooral van de snelheid van de gpu afhankelijk is.

De Galaxy S II is in deze benchmark wederom de beste en zet de concurrentie op een behoorlijke achterstand. De singlecore-toestellen worden gedeklasseerd, de Samsung Galaxy S draagt de rode lantaarn.

SmartBench 2011 - Games
Telefoon / TabletSoCScore (Punten)
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2
*********
2541
Samsung Galaxy S Samsung Hummingbird
********
2322
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos
*******
2197
HTC Sensation Qualcomm MSM8260
******
1700
Sony Ericsson Xperia Arc Qualcomm MSM8255
*****
1365
HTC Desire S Qualcomm MSM8255
****
1274

De Optimus 2X Speed staat in de uitslag van de gamesbenchmark van SmartBench 2011 bovenaan. Opmerkelijk genoeg moet de Galaxy S II zijn meerdere erkennen in de oudere Galaxy S. Ook de Sensation komt er in deze benchmark, ondanks de Adreno 220-gpu, niet goed vanaf.

CaffeineMark

CaffeineMark 3
Telefoon / TabletSoCScore (Punten)
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos
*********
8511
LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2
*******
7393
Samsung Galaxy Tab 10.1v Nvidia Tegra 2
*******
7194
HTC Sensation Qualcomm MSM8260
******
6189
Google Nexus S Samsung Hummingbird
******
5989
HTC Incredible S Qualcomm MSM8255
******
5835
HTC Desire HD Qualcomm MSM8255
******
5832
HTC Desire S Qualcomm MSM8255
******
5685
Samsung Galaxy S Samsung Hummingbird
*****
5189
HTC Desire Z Qualcomm MSM7230
*****
4648
Sony Ericsson Xperia Play Qualcomm MSM8255
*****
4609
Sony Ericsson Xperia Arc Qualcomm MSM8255
*****
4579
Motorola Defy TI Omap3610
*
1447

De indexscore van het Java-testprogramma CaffeineMark is het totaal van diverse deeltests. De standaardscore van 100 werd behaald met de Sun JDK 1.1-interpreter op een op 133MHz geklokte Pentium onder Windows 95.

Java is de basis van Dalvik, de runtime van Android. Deze test geeft dus een indruk van de snelheid van het draaien van applicaties. De Orion-soc in de Galaxy S II weet hier met gemak de koppositie te veroveren. De Optimus 2X Speed pakt zilver, terwijl de Sensation op eerbiedige afstand volgt - het toestel doet het nauwelijks beter dan singlecore-toestellen als de Incredible S en de  Nexus S van Samsung.

BenchmarkPi

BenchmarkPi
Telefoon / TabletSoCOS

Score (ms, lager is beter)

LG Optimus 2X Speed Nvidia Tegra 2 Android 2.2
*****
641
Samsung Galaxy S II Samsung Exynos Android 2.3.3
*****
645
HTC Sensation Qualcomm MSM8260 Android 2.3.3
*****
719
HTC Incredible S Qualcomm MSM8255 Android 2.2
*********
1120
Samsung Galaxy S Samsung Hummingbird Android 2.2
*********
1451

Met BenchmarkPi wordt zo snel mogelijk een aantal decimalen van pi uitgerekend. De tijden die in deze test worden opgetekend, geven een indicatie van de pure rekenkracht van de processor. In deze test komt de Optimus 2X Speed uitstekend uit de bus, net als de Galaxy S II. Ook de Sensation is een stuk sneller dan de singlecores van de recente Incredible S en de oudere Galaxy S.

Sunspider

Sunspider
Telefoon / TabletOSScore (ms, lager is beter)
Samsung Galaxy Tab 10.1v Android 3.0.1
***
2040
Apple iPad 2 iOS 4.3
***
2085
Apple iPhone 4 iOS 4.3
***
2085
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
*****
3487
LG Optimus 2X Speed Android 2.2
*****
3774
Sony Ericsson Xperia Arc Android 2.3.3
*******
5177
HTC Desire S Android 2.3.3
*******
5367
HTC Sensation Android 2.3.3
********
6201
Samsung Galaxy S Android 2.2
*********
6308

De SunSpider-benchmark test diverse elementen van Javascript. Deze test laat niet alleen zien hoe goed de hardware presteert, maar zegt ook veel over de software. Zo scoort de iPad, dankzij de nieuwe Nitro Javascript-engine, veel beter met iOS 4.3 dan met iOS 4.2.

De Sensation presteert beduidend slechter dan de andere dualcores. De resultaten zijn desondanks best redelijk, maar als er nog eens een update naar Android Ice Cream Sandwich komt, mag er nog heel wat prestatiewinst worden verwacht: Google heeft een betere browser en een betere Javascript-engine in Honeycomb gestopt.

Praktijktests

Sinds juni 2009 onderwerpen we alle toestellen die we reviewen aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We bekijken het openen van de Tweakers.net-Frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto. Voor alle tests geldt: lager is beter.

Browser

Frontpage laden
Telefoon / TabletOSScore (s)
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
***
1,38
Apple iPad 2 iOS 4.3
****
1,54
Samsung Galaxy Tab 10.1v Android 3.0.1
****
1,70
Samsung Galaxy S Android 2.2
*****
2,02
Google Nexus S Android 2.3.3
******
2,49
HTC Sensation Android 2.3.3
******
2,52
LG Optimus 2X Speed Android 2.2
******
2,75
HTC Incredible S Android 2.2
*******
2,85
Apple iPhone 4 iOS 4.0
*******
2,92
HTC Desire HD Android 2.2
*******
3,19
Sony Ericsson Xperia Arc Android 2.3.3
*********
3,62

De browsertest werd minstens tien keer uitgevoerd, waarna de hoogste en laagste score werden weggestreept. Alle toestellen moesten de Grade B-versie van de frontpage laden: dat is de zwaarste mobiele versie van Tweakers.net, al is deze nog een stuk lichter dan de desktopversie van onze frontpage.

Bij deze benchmark speelt de processorsnelheid wel een rol, maar de mate van optimalisatie van de browser is veel belangrijker. De Galaxy S II is de allersnelste, op de voet gevolgd van de iPad 2. De Sensation en Optimus 2X Speed zijn middenmoters.

Snel een foto maken

Foto maken
Telefoon / TabletOSMPScore (s)
HTC Desire HD Android 2.2 8
****
2,76
Samsung Galaxy S Android 2.2 5
******
3,49
HTC Incredible S Android 2.2 8
******
3,49
Google Nexus S Android 2.3.3 5
******
3,81
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3 8
******
3,97
HTC Sensation Android 2.3.3 8
******
4,05
Sony Ericsson Xperia Arc Android 2.3.3 8,1
*******
4,48
LG Optimus 2X Speed Android 2.2 8
*********
5,38

Bij deze test wordt de fotosoftware gestart vanaf het homescreen, waarna een foto wordt gemaakt. Zodra de gemaakte foto op het scherm verschijnt, wordt de stopwatch stilgezet.

Alle processorkracht ten spijt doen de dualcores het in deze praktijktest niet best. Het maken van de foto werkt snel genoeg, met bijna geen shutterlag, maar het opstarten van de fotosoftware duurt lang.

Wel heeft de HTC Sensation de mogelijkheid om de camera vanuit het lockscreen te openen. Daardoor is er bij het maken van een foto vanuit standby nog wel een paar seconden winst te boeken ten opzichte van andere toestellen.

Opstarten

Booten
Telefoon / TabletOSMinimum / Gemiddelde Score (s)
Google Nexus S Android 2.3.3
****
23,35
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
****
24,34
HTC Sensation Android 2.3.3
+
****
2,95 / 29,62
Apple iPhone 4 iOS 4.0
*****
34,89
LG Optimus 2X Speed Android 2.2
******
38,43
Samsung Galaxy S Android 2.2
*******
47,43
HTC Desire HD Android 2.2
*
+
*******
5,76 / 52,34
Sony Ericsson Xperia Arc Android 2.3.3
********
55,91
HTC Incredible S Android 2.2
*
+
*******
8,67 / 56,21

Net als alle HTC's sinds de Desire HD ondersteunt de Sensation hibernation. Het opstarten duurt dan minder dan drie seconden. En waar vorige HTC's bij een cold boot - bijvoorbeeld als de accu eruit is geweest - nog bijna een minuut nodig hadden, is die tijd bij de Sensation gehalveerd. De S II is de snelste starter van de dualcores, al moet dit toestel nog wel de Nexus S laten voorgaan.

HTC Sensation versus Desire HD

De Sensation bevat diverse verbeteringen ten opzichte van het vorige vlaggenschip van HTC, de Desire HD. De opvallendste zijn de nieuwere processor en de hogere resolutie van het scherm.

De MSM8255-processor van de Desire HD is inmiddels geen processor voor topproducten meer. De Sensation is daarentegen het eerste toestel op de markt met de Qualcomm MSM8260-dualcore.

De Sensation rent in de benchmarks rondjes om de Desire HD, maar in de praktijktests is het verschil minder zichtbaar. Een ander verschil is dat de accu van de Sensation iets langer meegaat dan die van de Desire HD.

Beide toestellen hebben een 4,3"-scherm, maar de implementatie is anders. De Desire HD heeft een lcd met een resolutie van 800x480 pixels, een verhouding van 15:9. De Sensation heeft ongeveer een derde meer pixels en telt 960x540 pixels. De beeldverhouding is 16:9, wat van de Sensation een smaller toestel maakt.

De slcd van de Sensation is niet heel veel beter dan de lcd van de Desire HD, al is de resolutie hoger en het beeld scherper. Ook is de weergave van met name wit en roodtinten veel beter op het scherm van de Sensation. Het contrast is op beide schermen dan weer weinig indrukwekkend. Al met al is de Sensation op vrijwel alle punten een verbetering ten opzichte van de Desire HD.

Merk en Productserie
HTC  
HTC 
Type Sensation Desire HD
 
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (10 winkels) € 299,90 (45 winkels)
Eerste prijsvermelding zaterdag 23 april 2011 vrijdag 17 september 2010
Waardering Score: 4.5 Score: 4.5
Toestel
Telefoonmodel bar bar
Invoermethode touchscreen touchscreen
Besturingssysteem Android Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3 Google Android 2.2 (upgrade naar 2.3)
Beeldscherm
Schermresolutie 960x540 480x800
Schermdiagonaal 4,3" 4,3"
Schermtype slcd lcd
Multitouch ja ja
Touchscreentechniek capacitief capacitief
Secundair scherm nee nee
Camera
Cameraresolutie 8 megapixel
8 megapixel
Autofocus ja ja
Flitsertype dubbele led dubbele led
Resolutie video-opname 1920x1080 1280x720
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms e-mail, mms, sms
Mp3-ringtones ja ja
Audioformaten aac, amr-nb, amr-wb, midi, mp3, ogg, wav, wma aac, aac+, amr-nb, amr-wb, midi, mp3, ogg, wav, wma
Videoformaten 3gp, mpeg 4, wmv, xvid 3gp, mpeg 4, wmv, xvid
Gps ja ja
Functies A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, fm-radio (headset), handsfree, kompas, rds, T9-tekstinvoer, tril, voicerecorder A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, fm-radio (headset), handsfree, kompas, rds, T9-tekstinvoer, tril, voicerecorder
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, umts edge, gprs, hspa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz
Wifi ja ja
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0 Bluetooth 2.1 + EDR
Connector 3,5mm-headset, micro-usb 3,5mm headset, micro-usb
Technische kenmerken
Chipset Qualcomm MSM8260

Qualcomm MSM8255

Processorsnelheid 1,2GHz 1GHz
Cpu-cores dual single
Werkgeheugen 768MB 768MB
Opslaggeheugen 1GB 1,5GB
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Accu
Gesprekstijd 6u 9u
Stand-by-tijd 400u 420u
Accucapaciteit 1520mAh 1230mAh
Accutype li-ion li-ion
Uiterlijk
Kleuren zwart bruin
Gewicht
148g 164g
Lengte 126mm 123mm
Breedte 65mm 68mm
Hoogte / Diepte 11mm 12mm
Overige specificaties
Meegeleverde  accessoires datakabel, geheugenkaart, headset bedraad, oplader datakabel, geheugenkaart, headset bedraad, oplader
Bijzonderheden frontcamera voor videotelefonie (640x480 pixels) usb- & wifi-tethering, dolby mobile, srs

HTC Sensation versus Samsung Galaxy S II

Het is dé vraag onder Android-liefhebbers deze zomer: HTC Sensation of Galaxy S II? Beide hebben een 4,3"-scherm en een dualcore-processor, maar welke is eigenlijk beter? We hadden natuurlijk ook nog graag de LG Optimus 2X Speed in de vergelijking betrokken, maar over dat toestel konden we niet beschikken.

Om te beginnen de verschillen in uiterlijk: de Galaxy S II is dunner en lichter dan de Sensation. De Sensation is echter iets smaller en ronder, waardoor hij kleiner en compacter aanvoelt, hoewel hij dat niet is. De bouwkwaliteit lijkt ongeveer gelijk, al gebruikt HTC meer metaal in het ontwerp. Het ontwerp van de Galaxy S II bevat minder elementen en maakt daardoor een strakkere indruk.

De Sensation heeft een scherm dat scherper is dan dat van de Galaxy S II, simpelweg omdat de resolutie hoger is. Bovendien heeft de Sensation een helderder wit, waardoor het scherm beter geschikt is voor mensen die veel vanaf hun telefoon willen lezen.

De Galaxy S II heeft fellere kleuren en een veel beter contrast. Als het scherm uitstaat, zie je de randen van het scherm op de S II nauwelijks. In combinatie met de zwarte look van Android Gingerbread is dat een mooie combinatie.

In de benchmarks wint de S II het van de Sensation, al is de invloed van de hogere resolutie van de Sensation onduidelijk. Ook in het dagelijkse gebruik werkt de S II sneller: apps starten sneller op, een wifi-verbinding is sneller gemaakt en de gps heeft bij gelijke omstandigheden sneller een fix - wij noteerden 8 om 13 seconden in een gebied met enkele hoge gebouwen.

In tegenstelling tot de Sensation heeft de S II een open bootloader, maar HTC heeft al aangekondigd dat het zijn bootloaders eveneens open zal gooien. Beide toestellen zijn dus geschikt voor custom roms, al moet daar bij de Sensation nog even op gewacht worden.

De accu's zijn aan elkaar gewaagd en welke beter is, hangt af van het gebruik. Omdat de meeste mensen hun smartphone vaker niet dan wel gebruiken en omdat de Sensation zuiniger is als hij niet wordt gebruikt, zal de accu van de Sensation doorgaans iets langer meegaan.

De skin is een kwestie van smaak: Samsung gebruikt zijn iOS-ripoff TouchWiz, die wordt gekenmerkt door veel widgets en een dock. Sense is origineel en uitgebreid, maar ook redelijk zwaar: er zitten veel apps bij waarvan het nut dubieus is, zoals Locations. Een pluspunt van Sense is het lockscreen, dat je sneller laat doen wat je wilt - zoals fotograferen.

De browser van de S II is merkbaar sneller en kan meer tabbladen openen dan die van de Sensation. Daar staat tegenover dat de HTC-browser beter kan zoomen en sites scherper weergeeft.

Op de keper beschouwd zijn de verschillen minder groot dan de overeenkomsten en beide telefoons zijn dan ook zeer aan elkaar gewaagd. Welke beter is, is daarom niet te zeggen; wel is duidelijk dat het tweetal beter is dan wat er tot dusverre te koop stond.

Merk en Productserie
HTC  
Samsung  
Type Sensation Galaxy S II i9100
 
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (10 winkels) Onbekend (27 winkels)
Eerste prijsvermelding zaterdag 23 april 2011 woensdag 23 februari 2011
Waardering Score: 4.5 Score: 4.5
Toestel
Telefoonmodel bar bar
Invoermethode touchscreen touchscreen
Besturingssysteem Android Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3 Google Android 2.3
Beeldscherm
Schermresolutie 960x540 800x480
Schermdiagonaal 4,3" 4,27"
Schermtype slcd Super Amoled Plus
Multitouch ja ja
Touchscreentechniek capacitief capacitief
Secundair scherm nee nee
Camera
Cameraresolutie 8 megapixel
8 megapixel
Autofocus ja ja
Flitsertype dubbele led enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080
1920x1080
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms e-mail, mms, sms
Mp3-ringtones ja ja
Audioformaten aac, amr-nb, amr-wb, midi, mp3, ogg, wav, wma aac, aac+, ac3, eaac+, flac, mp3, ogg, wav, wma
Videoformaten 3gp, mpeg 4, wmv, xvid 3gp, divx 3, divX 4, divX 5, divX 6, h.263, h.264, mkv, mpeg 4, wmv, xvid
Gps ja ja
Functies A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, kompas, tril A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, fm-radio (headset), handsfree, kompas, rds, Swype-tekstinvoer, tril, voicerecorder
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, umts edge, gprs, hsdpa, hspa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz
Wifi ja ja
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0 Bluetooth 3.0
Connector 3,5mm headset, micro-usb 3,5mm headset, micro-usb, digitale tv-uitgang
Technische kenmerken
Chipset Qualcomm MSM8260 Samsung Exynos
Processorsnelheid 1,2GHz 1,2GHz
Cpu-cores dual dual
Werkgeheugen 768MB 1GB
Opslaggeheugen 1GB 16GB
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Accu
Gesprekstijd 6u 8u
Stand-by-tijd 400u 610u
Accucapaciteit 1520mAh 1650mAh
Accutype li-ion li-ion
Uiterlijk
Kleuren zwart zwart
Gewicht
148g 116g
Lengte 126mm 125mm
Breedte 65mm 66mm
Hoogte / Diepte 11mm 8,5mm
Overige specificaties
Meegeleverde accessoires datakabel, headset bedraad, oplader datakabel, headset bedraad, oplader
Bijzonderheden frontcamera voor videotelefonie (640x480 pixels) frontcamera voor videotelefonie (1600x1200 pixels)
HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation instellingenmenu HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation browser/email HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation schermtest HTC Sensation schermtest HTC Sensation HTC Sensation schermtest HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation schermtest HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation Zelfde app HTC Desire HD en HTC SensationDualcores Galaxy S II, Optimus 2X en Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC SensationHTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation HTC Sensation

Conclusie

De Sensation is voor HTC op veel gebieden een grote stap voorwaarts: met een dualcore-processor, de frontcamera, het qhd-scherm en full hd-videoopnames kan het toestel zich meten met de top van de markt: de LG Optimus 2X Speed en de Samsung Galaxy S II.

In de etalage zal de Sensation het verliezen van de Galaxy S II, die dankzij het Super Amoled Plus-scherm felle kleuren en een hoog contrast heeft. Ook de prestaties van de Sensation lijken iets minder dan die van Samsungs nieuwe vlaggenschip, al zijn de verschillen klein.

Op het gebied van bouwkwaliteit en design is de Sensation een voortzetting van de lijn die al is ingezet. HTC zou weliswaar best wat meer variatie in de ontwerpen van zijn Android-toestellen mogen aanbrengen, maar daarmee is niet gezegd dat er iets mis is met het ontwerp of de bouwkwaliteit van de Sensation. Sterker nog: die zijn dik in orde.

Sense 3.0 is een vooruitgang, al wordt het tijd dat HTC scherpere keuzes gaat maken: toestellen worden met steeds meer bloatware geleverd en veel mensen zullen niet zitten te wachten op alle diensten die in Sense worden aangeboden. De toegevoegde eyecandy is mooi, maar overbodig. Alleen het nieuwe lockscreen is een grote verbetering.

De Sensation is een van de comfortabelste smartphones die we hebben getest. Hij is razendsnel, werkt prettig en voelt ondanks zijn afmetingen niet al te groot aan. De Sensation is niet de enige vernieuwende smartphone van dit moment, maar het is er wel een die de concurrentie aankan.

HTC SensationPluspunten:
+ Scherp scherm
+ Voelt compact aan
+ Snel

Minpunten:
- Kleurweergave
- Veel overbodige apps in Sense
- Moeilijk liggend op tafel te gebruiken

Bereik 10
Gebruiksgemak 8
Bouwkwaliteit 8
Beeldkwaliteit opname 8
Design 8
Featureset 10
Betrouwbaarheid 8
Accuduur 8
Prijs 6

Eindoordeel

Tweakers zegt: 10

Geteste uitvoering: HTC Sensation Zwart

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deHTC Sensation


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (111)

Reactiefilter:-11110106+171+215+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik heb nu twee Android toestellen, een HTC Desire, en een Acer Iconia Tab, en ik moet toch n ding kwijt en dat zal voor mij de reden zijn dat ALS ik nu kon kiezen (moet nog een jaartje en ben zuinig; ik koop niet voor elk kleinigheidje een nieuwe telefoon), dat ik de Galaxy S2 zou kiezen:

Opslag geheugen.

Android heeft de (logische) neiging om uit zichzelf niet apps zomaar naar de SD kaart te kunnen laten zetten. Veel apps hebben de mogelijkheid, maar eigenlijk altijd staat er bij dat het invloed heeft voor de performance (niet elke kaart is even snel), en natuurlijk werkt de app niet zonder SD kaart. De HTC Desire heeft 512MB ROM/flash waarvan zo'n 170mb beschikbaar is om apps te installeren. En sommige apps WIL je niet naar SD, en kunnen dat ook gewoon niet. Swype bijvoorbeeld, het is al snel zo'n 13MB en persoonlijk vind ik het een fijner toetsenbord dan HTC_IME (5mb). En dan tellen kleine getallen al snel op! Flash ook, bijvoorbeeld, dat is standaard zo'n 12mb. En persoonlijk vind ik het een must. En zelfs al verplaats je een app naar de SD: het snellere interne flash blijft cache, en nodig tijdens de installatie (pas n installatie verplaatst Android automatisch een app naar SD, als de app dat aangeeft, soms moet het handmatig). Laat ik het zo zeggen: bij minder dan 15MB vrij (en dat is constant), komt de waarschuwing "geheugen laag", en kun je caches gaan wissen van bijvoorbeeld maps, immers, minder dan 15MB betekend ook traag want de telefoon gaat meer swappen!

Mijn Acer Iconia Tab, en ook de Samsung Galaxy SII hebben 16GB Intern. En ik moet zeggen: het is heerlijk om gewoon zo'n 150 apps op je toestel te hebben staan (jaja, relax, ik test veel uit voor een review) zonder dat het traag wordt of dat je overzicht verliest (leve google, zoeken overal!) 16GB intern wil zeggen dat er zo'n 15 vrij is puur en alleen voor apps. En dan kun je k nog eens app2sd doen (app2USB werkt niet bij mijn Iconia, maar dat is wel iets wat je veel makkelijker afkoppelt, zo'n USB stick, dus nog logischer). Maar het interne geheugen is gewoon veel sneller dan SD!

HTC maakt de mooiste, stevigste telefoons met de beste skin, voor mijn gevoel, hoewel Samsung met hun heerlijk stevige case (serieus, het misbruik wat dat batterijdeksel aankan is ABSURD) en nieuwste touchwhizz en de wijsheid om van hun eigen FS af te stappen ook goed bezig is. Maar slechts 1Gb, waarvan waarschijnlijk zo'n 700mb voor apps... tsja, genoeg? Ik weet het niet. Ik ben gek op het feit dat mijn Iconia nu al zo'n 80mb van Google Maps heeft gekached. En hoewel Dungeon Defenders: first wave ook perfect naar SD kan, de vrijheid om bijna 700mb in je telefoon store te zetten maakt deze game op de basis van de Unreal Engine toch wel heel wat indrukwekkender als showcase voor je Android Tablet als je Appleaars wilt overtuigen dat Android niet dat "trage, stroperige instabiele op Java gebaseerde menu-structuurtje is wat op Symbian lijkt", zoals vele Apple-aars het zien.

Puur en alleen vanwege de omslachtigheid van het app-geheugen zal ik als ik NU moest kiezen voor de Galaxy S2 gaan. Dan maar geen hogere resolutie, ik ben wel blij met het diepe zwart van die OLED dan.
Even twee korte opmerkingen:

De Galaxy S2 heeft inderdaad 16GB geheugen, echter kan Android maar 2GB direct voor de apps gebruiken. De rest van het geheugen ziet ie als 'extern' geheugen. Je zou kunnen zeggen dat dit geheugen dan alsnog sneller is dan een SD-kaart, maar (volgens mij) is een snelle SD juist sneller dan het intern geheugen.

Daarnaast heeft de Sensation 1GB volledig vrij voor Apps te installeren. Er zit namelijk in totaal 4GB in de Sensation, 3GB wordt gebruikt voor Android+Sense en 1GB is voor ons.
even offtopic.

Is de UI van je Iconia haperig wanneer je tussen de homescreen scrollts? Ik heb een aantal keren erop gespeeld bij de mediamarkt, en de UI heeft tijdens het scrollen echt een lage framerate (maar het lagt niet).

Is dit te verhelpen met wat dan ook?
Ik heb dat niet, maar wel gehad. Ik heb het idee dat meer widgets het complex maken, maar ik heb het nu niet tenzij er een hoop op de achtergrond draait (ik misbruik mijn tab). Ik heb wel wat standaard zut uitgezet, maar mijn hoofd scherm met 30 iconen, n bookmark, de muziek widget, een beautifull widgets clock, een tweetdeck widget, en een 1*1 circlebattery hapert niet als ik wissel naar een scherm met een market widget, een speedtest knop, een flashlight widget, een youtube widget, en een bookmark widget. En dat is de zwaarste transitie die ik me kan bedenken.

De achtergrond helpt ook heb ik gemerkt, ik gebruik nu de blauwe achtergrond met allemaal andy-tjes erop. Live wallpapers op 1280*800 maken het mooi, maar niet noodzakelijk snel!

Je moet je vooral bedenken dat je 5 maal een grid met 7*8 aan "blokjes" aan widgets vol kunt zetten. En dat is een hoop, zeker als je een paar hebt die niet helemaal goed door de hardware gerenderd kunnen worden omdat het Android 1.6 widgets zijn ofzo. Ze werken maar daar blijft het bij.
De skin is een kwestie van smaak: Samsung gebruikt zijn iOS-ripoff TouchWiz, die wordt gekenmerkt door veel widgets en een dock.
Serieus? Is dit nou nodig? Dit valt me heel vies tegen van tweakers.net...
Ik ruik fanboys

OT: Leuke telefoon, maar verliest het duidelijk op 9/10 vlakken van de GS2... Denk eigenlijk dat Samsung dit jaar ook weer vrij spel krijgt net als vorig jaar :X
En jij niet alleen... Elke HTC review van Wokke is doorspekt met kleine sneren naar HTC of andersinds gekleurdheid richting de concurrent en/of apple.

Ik kan in deze review er zo alweer een heel aantal aanhalen...
Ik bedoel die roze troep camera van de iphone 4... Pff toen de HD2 een waasje bleek te hebben in het begin was de wereld te klein, en hier is die iphone camera een van de betere.(?)

Oordeel zelf aan de hand van de plaatjes zou ik zeggen...
Kan het er helaas enkel mee eens zijn, ik maak de meeste redacteuren dan ook vaak uit voor fanboys ;) Ik verwijd het ze niet, ik heb zelf de telefoon die mij het beste lijkt, in een review zal dat ook altijd naar buiten komen (maar ik schrijf geen reviews :P)...

Eigenlijk zou de reviewer geen smartpone-voorkeur mogen hebben, immers draait het om objectiviteit!
Dank voor jullie reacties, kennelijk wijkt mijn blik behoorlijk af van die van jullie :)

Ik ben druk bezig met het reviewprotocol, maar in elke review ziet ondanks resultaten van benchmarks/accutests/schermtests een vorm van subjectiviteit; je kan een telefoon niet volledig objectief beoordelen (omdat objectiviteit vereist dat je nooit een telefoon hebt gebruikt, maar wel de vaardigheden hebt om het te gebruiken; een onmogelijke combinatie). Ik heb geen voor- en afkeuren voor bepaalde merken of OS'en, maar ik hoop dat jullie me willen helpen reviews verder te verbeteren.

Daarom zou ik jullie willen uitnodigen om een keer op een middag hier op de redactie langs te komen om diverse telefoons uit te proberen en te praten over hoe subjectieve zaken beter beoordeeld kunnen worden. Ik hoop dat jullie dan willen laten zien hoe jullie over (het beoordelen van) telefoons denken :)
Dat klinkt inderdaad enorm als fanboys.

t.net zou wel moeten weten dat de iOS interface nogal gekopieerd is van een oudere samsung interface:
http://fs01.androidpit.in...image/aLGOQ%20%281%29.jpg

Het enige echte minpunt in de hele vergelijking tegen de GSII is de resolutie. Jammer dat Samsung daar niet nog even mee heeft getrokken. Verder is het gewoon duidelijk ofc. De GSII wint op elk ander vlak...

En serieus: De lockscreen software op een ANDROID phone als voordeel opgeven is toch echt belachelijk. Widgetlocker is al zo eeuwig lang uit. En die 2$ maken iemand nou niet echt arm.
Eh.. die vergelijking gaat over het uiterlijk van beide apparaten. Niet over iOS.
Nee, die vergelijking gaat over de schil touchwiz en de al dan niet aanwezige gelijkenis met ios...
Plaatje klopt niet.

"LOL @ Apple?" More like "LOL @ Android Photoshoppers."

http://www.tuaw.com/2011/...ndroid-team-has-it-wrong/ (linkt door naar gizmodo pagina)

Samsung heeft zelf openlijk toegegeven dat ze hun tablet gaan herontwerpen, na het zien van de iPad 2.

http://www.appleinsider.c...els_with_ipad_prices.html (citeert Samsung topman)

Bovendien heeft de rechter al verklaard dat Apple, samsungs toekomstige iOS-achtige toestellen mag zien om toekomstige rip-offs te voorkomen.

Edit: meer link informatie

[Reactie gewijzigd door Sqewie op 4 juni 2011 09:14]

Als je toch moet gaan kiezen tussen telefoons, laat dan de aftersales en de servicekwaliteit van een bedrijf ook meetellen. Ikzelf ben een HTC adept, maar sinds ik te maken heb gekregen met de vreselijke klantenservice heeft dit toch wel een deukje gekregen... En ik ben niet de enige geweest die hier last van heeft. Je HTC product is prachtig, totdat er iets mee misgaat.
Jammer dat de review niets zegt over de leesbaarheid van het scherm in direct zonlicht. Zal wel niet fantastisch wezen, maar het is toch een belangrijk punt.
Zijn altijd voordelen aan de HTC en Samsung.. De revieuw laat ze goed zien... Ik had een hekel aan Samsung gekregendoor mijn omnia2 wat een onding .. Traag loopt zovaak vast en als ik een hoop berichten will wissen loopt ie weer vast ...
Elke dag moet ik hem ressetten, het geheueen loopt vol terwijl alle aplicaties gewoon weer worden gesloten hou ik steeds minder intern geheugen over en ja ik heb ,eerdere firmware updates gedaan. Wanneer ik will bellen doet ie gewoon niets dan moet ik 3 keer bellen en als ik dan bel houd ie er gewoon mee op en dat lag niet alleen aan mijn toestel want mijn broertje werkte bij Samsung en had de zelfde i8000 omnia2 en had de zelfde problemen en had snel een ander :)
Ook kruipt er stof achter het bescherm plastic dat voor het amoled scherm zit en het word met de dag erger terwijl ik het er niet achter weg krijg(zonder het toestel open te maken) .
Dan dat amoled scherm wat een mooie kleuren ! Maar als ik buiten zit zie ik haast niets en als de zon schijnt zie ik helemaal niets meer... Ach ik kan nog een uur door gaan maar ben al erg off-topic :o ..... In ieder geval was ik erg anti Samsung .. En veel van mijn collega,s hebben jawel een HTC ... Nu was ik bijna overstag .. Maar na deze review ben ik eruit .. Het word de Samsung 8)7


Waarom?... voor mij zijn de punten beneden heel belangrijk en de SGS2 wint duidelijk daarin:
WiFi sneheid verbinden .. Was een Omnia2 ergenis
Web browser ... Idem
Werkgeheugen ...Idem (Omnia had maar 256 daar had ik maar bij restart ong 36mb van over. , natuurlijk ik draai w7 maar meer werkgeheugen is haast altijd beter vooral b.v als je je camera niet meer op kan starten omdat je geen 10mb intern meer over hebt ! :(
Verder las ik dat de batterijvan de HTC langer meegaat als je hem niet gebruikt .. Nou ik gebruik mijn telefoon en als hij leeg raakt laad ik heb op , tenslotte gebruikt iedereen tegenwoordig de zelfde micro usb aansluiting en ben ik ook in het bezit van een lader voor in de auto dus dat beetje minder zit mij niet echt dwars.

De benchmark resultaten voor de SGS2 zijn nou eenmaal beter en daar ga ik opaf zoals je in de HTC Sencesation: twee voor alleen review kan zien , dat de resolutie van de HTC S hoger is fijn maar daar heb ik mijn tel niet voor .. Ten slotte heb ik een HD Aquos quadtron 40inch TV en een 22 inch HD Acer monitor voor mijn PC dus als ik mooie plaatjes of Blue Ray wil zien kruip ik wel achter 1 van de twee...

Tenslotte gaat het tegenwoordig om tijd en een paar seconden hier een paar daar maakt de gebruikers ervaring een stuk plesanter.. Ik denk dat haast iedereen hier het wel met me eens is dat wachten sucks ... Verder heb ik geen gevoel gehad dat er sneren zijn richting HTC of gekleurdheid Richting een ander merk .. HTC is geweldig als de benchmark anders waren uit gevallen had ik ereen gekocht .. Toppie voor tweakers ik ben eruit _/-\o_
Het Senseverhaal is dat een discussiepunt? Je koopt een HTC en Sense is daar een essentieel onderdeel van. Het is, imho, het meest complete, geintegreerde en verzorgde android UI wat er momenteel is. Sense loopt als een tierelier, dus van 'bloatware' kun je moeilijk spreken. Daarbij kun je het uitzetten.

Is dit iets dat je mee moet nemen in een conclusie, terwijl het eigenlijk een meerwaarde biedt op de telefoon voor vl meer gebruikers dan Tweakers?

:)
Dat vraag ik me ook af. Sense is wat het is, en veel mensen zweren erbij.

Ik vind de review in zijn geheel toch een beetje gekleurd over komen richting de SGS2.

De SGS2 is natuurlijk een toppertje, maar in vind een hogere resolutie scherm een belangrijke stap voorwaarts (35% meer pixels).
Daarbij vind ik het toch wel een doorn in het ook dat er een batterij aan benchmarks wordt gepresenteerd waar de de sensation als "traagste dualcore" wordt neergezet, terwijl de hogere resolutie hierin niet meegenomen wordt. Dit terwijl er toch 35% meer pixels op het scherm getoverd moeten worden waarbij dit in Android nog steeds voor een groot deel door de CPU gedaan moet worden (in iedergeval tot Android Ice Cream Sandwich er is)

Ik ben dan ook benieuwd naar de review op Anandtech waar men in de preview al aangeeft dat er toch zeker rekening gehouden moet gaan worden met de resolutie.
Het verschil in pixels maakt zeker het verschil, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk gewoon om de framerate. Als HTC voor een scherm met een hogere resolutie kiest, moeten ze daar de CPU ook op aanpassen. Net zoals je op PC gebied je schermresolutie meeneemt in je keuze voor een GPU.

De Sensation als geheel is dus de traagste dualcore-telefoon als het op de benchmarks aankomt, de onderliggende CPU hoeft dat nog niet te zijn.

EDIT: verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Quipeace op 3 juni 2011 14:12]

Ik vind de review in zijn geheel toch een beetje gekleurd over komen richting de SGS2.
Volgens mij valt dat wel mee. In de meeste reviews komt de SGS2 qua prestaties in benchmarks ver boven de Sensation uit.

De scorekaart vind ik niet echt logisch: alleen de featureset en het bereik krijgen 5 sterren.
Als ik het gemiddelde bereken kom ik dan op 4 ipv 5 sterren bij de algemene beoordeling...
Voor mij zijn framerates belangrijker dan resoluties. Daarnaast maakt de SGS2 dit helemaal goed door zijn mooie heldere en kleurrijke schermen. Samsung is daar altijd al de beste in geweest in Business to Customer markt. Voor high-end Business to Business beeldschermen is Eizo een ster, maar wie wilt nu grafisch vormgeven op een Smartphone ;).
Kun je Sense uitzetten?
Dan krijg je de standaard Android UI? Als dat zo is, is dat erg mooi. Touchwiz kan ik niet uitzetten op mij galaxy S, kan er hooguit een andere launcher naast zetten.

Verder mooie review, maar als je het over accu's hebt. praat dan over milliwatt zoals iedereen doet en niet over Wh wat in het geval van telefoons mij in ieder geval niets zegt.
Sense is niet uit te zetten, mede omdat Sense meer is dan alleen een launcher. Je kan er natuurlijk wel een andere launcher bij zetten en die gebruiken, maar bepaalde onderdelen van sense zullen altijd meedraaien.

Op zich geen probleem, maar inderdaad wel jammer. Ik ben zelf een grote fan van Sense, het maakt een Android gebaseerde telefoon gewoon af! Enige wat ik niet gebruik is de Sense launcher zelf, daar heb ik Launcher Pro Plus voor.

De launcher heb ik verwijderd, samen met de widgets en services, met Titanium backup pro. Er zijn ook CWM scripts voor tegenwoordig. Maar in beide gevallen heb wel je root nodig.

Voor de rest een mooie telefoon! Duidelijk een vooruitgang! Ik heb inmiddels ook diezelfde lockscreen op mijn Desire HD, en persoonlijk denk ik dat dat de beste aanvulling is voor Sense op het moment.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 3 juni 2011 11:22]

Sense is niet uit te zetten, mede omdat Sense meer is dan alleen een launcher. Je kan er natuurlijk wel een andere launcher bij zetten en die gebruiken, maar bepaalde onderdelen van sense zullen altijd meedraaien.
Ter verduidelijking voor mensen die het eens willen proberen.
Sense (launcher) blijft altijd draaien wanneer je een andere launcher kiest...
De stappen die BabyXL daaronder noemt met Titanium zijn dus sowieso nodig (of iets vergelijkbaars via ADB of een terminal).

@Altijd_Lastig: Het gaat mij naast de launcher meer om de apps zoals "Aandelen", "HTC Hub" en "HTC friend" die je niet kan verwijderen zonder root te zijn.

@RielN: Ik vind het Sense verhaal persoonlijk vrij belangrijk, ik hou van een kale Android installatie... De snelheid en stabiliteit is gewoon super en de batterij duur verbetert ook vaak. Maar ik ben wel een fan van HTC omdat ik het mooie en stevige toestellen vind (heb zelf de Desire HD). Het Sense en bootloader verhaal is voor mij dus iets wat mijn keuze bepaald!

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 3 juni 2011 12:39]

HTC heeft pas aangegeven dat ze alle bootloaders voor nieuwe toestellen unlockable gaan maken, of dit ook voor de sensation al geld is nog de vraag. maar htc heeft iig naar z'n klanten geluisterd :)
Sense als zodanig hoeft geen probleem te zijn, en het minpunt is dan ook "Veel overbodige apps in Sense".

Ik weet niet of je er mee bekend bent, maar kijk op een HTC telefoon eens door de lijst met apps als hij out-of-the-box is; een behoorlijke stapel aan apps die veel mensen niet zullen gebruiken. De grote grap is dat deze apps niet verwijderd kunnen maken.

Mij een doorn in het oog (ik wil verdomme geen Facebookapp, sodeflikker op met die rotzooi) en met mij zijn vele. De ene wil immers geen FB app, de ander geen Twitter app en de derde wil een andere standaard Sense app weer niet.

Hadden de apps verwijderd kunnen worden, dan was het geen minpunt geweest waarschijnlijk. Maar dat kan niet, en dat maakt het... Bloatware!
Bloatware is als de telefoon er sloom van zou worden, ze in de weg staan of whatever.

Je kunt zelfs, met een aangepaste launcher, de apps onzichtbaar maken. Enfin, het is niet de oplossing maar toch.

Verder koop je een HTC, en waar een fabrikant al beperkt is in zijn telefoonbeleving, zijn dit juist dingen die het van elkaar onderscheidt. Daarbij zijn de bijgeleverde apps van HTC van hoge kwaliteit, dat ben je toch met me eens, afgezien of je ze wil of niet.
Er is n GB opslag ruimte in het flashgeheugen van je telefoon. Daarin komt ook nog eens een stuk cache en wat virtual machines die niet geheel in het werkgeheugen kunnen / willen.

HTC bezet daar gewoon alvast 389MB van! Terwijl aangetoond is dat een schone 2.3.3 installatie zonder Sense voor de Sensation in ongeveer 89MB kan, incl alle drivers etc. Natuurlijk komen daar wat standaard aps bij, wat het geheel op 112MB zou brengen (moet nog als RC uitkomen).

En dan is de vraag: wat krijg je ervoor terug? Redelijk veel, maar HTC's apps zijn nou niet bepaald bescheiden in formaat. Hun email client neemt b.v. 13MB in, waarbij b.v. K9-mail met meer functionaliteit (minus de widget) 2,9MB inneemt. Facebook intergratie is ook alweer 26,5MB en Twitter 12,8. (grootste twitter client die er is!) Daarnaast nemen beide ook nog eens ~20MB werkgeheugen in, ook als je ze niet gebruikt.

Voor een tweaker alleen niet zo heel groot issue denk ik, velen zullen net als ik op dag 1 nog een custom rom erop trappen. Ik zou het erg waarderen als HTC daar niet zo moeilijk over deed.
Bloatware is als de telefoon er sloom van zou worden, ze in de weg staan of whatever.

Je kunt zelfs, met een aangepaste launcher, de apps onzichtbaar maken. Enfin, het is niet de oplossing maar toch.
Ik zal niet beweren dat Wikipedia alle wijsheid in pacht heeft, maar jij geeft hier een heel eigen vernauwing van het begrip 'bloatware'.

Daarnaast geef je zelf al aan dat het onzichtbaar maken van apps weliswaar mgelijk maar niet de oplossing is. Ze nemen immers nog steeds ruimte in. Wat echter veel erger is, is dat sommige applicaties altijd actief zijn, en dus niet uit te schakelen zijn. Een voorbeeld daarvan is GTalk. Vooral bij tragere toestellen is dat niet fijn. Nu kun je natuurlijk riposteren dat dat voor een toptoestel als de Sensation niet zo'n probleem vormt, dat klopt waarschijnlijk, maar als je maar genoeg bloatware toevoegt gaat dat op een gegeven moment ook niet meer op.

Hoe dan ook, het is gewoon bloatware, en ik vraag me af waarom die functionaliteiten niet verwijderd zouden kunnen worden. Ik kan me niet voorstellen dat GTalk, of bijvoorbeeld de aandelen-app om een andere te noemen, zodanig diep in de software verweven zit dat dit technisch onmogelijk is.
Bloatware is als de telefoon er sloom van zou worden, ze in de weg staan of whatever.
Dat ben ik niet met je eens. Bloatware is in mijn ogen allerhande software die je bij een apparaat voorgenstalleerd krijgt. Alle apps die je niet gebruikt staan in principe in de weg en zijn dus bloatware. Dat dit verschilt per gebruiker is iets anders. Alle apps die je krijgt maar niet gebruikt staan in de weg, want je moet er steeds langsscrollen op zoek naar de apps die je wl gebruikt.
Dat is Junkware. Daar is HP ook heel goed in..

En op een toptoestel als de Sensation is dat inderdaad nauwelijks merkbaar.
Voor de rest ben ik het ermee eens dat die dingen zou moeten kunnen verwijderen. Sommige dingen gebruik je echt niet!

[Reactie gewijzigd door DrFurioux op 3 juni 2011 18:19]

bloatware is als ik 3 of 4 (ik weet het even niet meer zekere) twitter / facebook etc apps op m'n smartphone heb... - die ik NIET kan verwijderen... waarom kunnen ze niet gewoon widgets maken die je bij het installeren van je phone aan of uit kunt zetten.
er zijn apps die er voor zorgen dat je dat soort apps kan de-installeren, maargoed.
De hele sense UI is aan te passen, je kan gewoon een twitter of facebook app weg laten van je homescreen.
Daarnaast kan je het ook anders bekijken, kijk eens wat er standaard op een computer word meegeleverd, dingen als paint, moviemaker etc, op een apple, of bijvoorbeeld ubuntu is dat het zelfde verhaal.
Het is handig als het er op zit, maar niet iedere gebruiker is het zelfde, niet iedereen heeft alles nodig, maar als je het weg laat gaan anderen weer klagen.

Ik vind zelf dat sense een enorme meerwaarde bied tov. de standaard interface van android. Met name de mogelijkheid om eenvoudig facebook contacten te koppelen aan contacten in je contactenlijst. Dat zorgt er voor dat je direct hun avatar aan je contact gekoppeld krijgt, de twitter app is ook erg handig, en voor het weer vind ik de app in sense een van de beste.

Sense is de afgelopen 2 jaar echt uitgegroeid tot een top UI als je het mij vraagt.
je homescreen is maar zo groot, - ik ik heb op dit moment zo'n 10 a 15 apps geinstalleerd

die bijna ondergesneeuwd raken onder alle HTC apps (die niet zonder root-hacks etc te verweideren zijn).
ik draai het liefst miui.
Ik voel erg veel voor de sensation vanwege de goede standby tijd met 3g aan.
Verder zou ik voor de Smasung gaan en hopen op een after market uitgebreide batterij
Uit de review: "Daarnaast is er Location - het overbodige betaalde navigatieprogramma van HTC genstalleerd" -> kan Tweakers dit wellicht even toelichten? Voor binnen Nederland wellicht minder van belang inderdaad, maar voor in het buitenland kan het toch een bijzonder handige functie zijn, aangezien de kaarten op het toestel worden opgeslagen en er dus geen dataverkeer verbruikt wordt tijdens het gebruik?
Tijdens het gebruik is er geen sprake van betalingen en de kaarten zijn gratis - maar veel diensten van Locations zijn betaald. Dat maakt het een afweging tussen betaalde navigatie (Locations) en navigatie waarvoor je moet betalen (Google Maps - roamingkosten).

Uiteraard is het fijn dat er een keuze geboden wordt, maar moet iedereen dit op het toestel voorgeinstalleerd krijgen? Ik vind dat je als fabrikant voorzichtig moet zijn met wat je in de firmware zet (en dus niet-verwijderbaar op het toestel staat). Het geheugen is immers niet eindeloos. Amazon MP3 (dat niet in het Nederlands werkt), Peep (Twitter-client van HTC) en Locations zijn wat mij betreft voorbeelden van zaken die HTC prima als downloads aan kan bieden, bijvoorbeeld via een app Extra Apps in het hoofdmenu. Kan iedereen voor zichzelf weten of hij het op het toestel zet :)
Dat is een afweging wat de fabrikant maakt. HTC wil dat men de apps gebruikt. Dan moeten ze er staan. ANdere gebruikers zullen vragen 'moet ik dat dan installeren??'.
Op specs vind ik ze niet aan elkaar gewaagd.

The Samsung Galaxy S II heeft 16 gb aan opslag, HTC sense maar 1 GB?
Klopt, maar uit de t.net review:
De telefoon wordt verkocht als een 16GB-model, maar er is maar 11,5GB voor de eindgebruiker beschikbaar.
Als je echter snel bent kun je van de Samsung promotie gebruik maken en een gratis 8Gb kaartje scoren!
Op de resolutie na ownt de Galaxy SII de sensation op alle fronten. Sneller,beter scherm, lichter, langere accuduur.
Volgens de review schiet de Sensation betere filmpjes en ligt hij beter in de hand. EN de Sensation wint juist op accuduur. (Hopen dat Samsung de accuduur aanpakt met een patch ofzo)
sensation vs sII

Gesprekstijd 6u 8u
Stand-by-tijd 400u 610u

uit de tabel :p
Dat is wat de fabrikant roept dat het is, wie weet is samsung gewoon wat beter in overdrijven. Geen enkele android gaat het in de praktijk een paar weken (want dat is het, 400 uur is al ruim 2 weken) uithouden dus die cijfertjes zeggen helemaal niks.
Wel vind ik het jammer dat T.net niet een fatsoendelijke accuduurtest uitgevoerd heeft want die 6% en 11% daar kun je ook niet zoveel mee. Wie zegt immers dat die percentages 100% kloppen? Een accurate weergave van de status van de batterij is erg lastig, vooral bij zulke kleine getallen als 6 en 11% denk ik dat je niet op een dergelijke nauwkeurigheid af kunt gaan. Ook is het jammer dat er niet vermeld is over hoeveel tijd die 6 en 11% er dan af gegaan zijn.
Dat zijn fabrieksopgaves....
Daarnaast is de Sensation van aluminium (metaal) wat natuurlijk het gewichtsverschil grotendeels verklaart. SGS2 is van plastic.

Beter scherm is maar net wat je beter vind. Ik persoonlijk ga voor een hogere resolutie.

Ik hoop toch echt dat de volgende Galaxy ook naar qHD of zelfs naar 1280x720 gaat.
Die patch is er al een tijdje(24-05)
"De batterijduur lijkt te zijn verbeterd evenals de snelheid van het opladen, er is beschikking over meer RAM-geheugen bij het opstarten, de camera heeft een update gehad wat resulteert in foto’s van een hogere kwaliteit en de zoomfunctie is verbeterd."
_/-\o_

[Reactie gewijzigd door welat op 4 juni 2011 16:34]

Goede review! Maar ik denk dat veel mensen dit toestel links laten liggen. Ik heb zelf een Desirehd en vind dat de SGS1 een mindere feel heeft. In de benchmarks zijn de Desirehd en de SGS1 gelijk.
Maar in alle benchmarks is de SGS2 nu sneller. Hoe weinig ook. Als Tweaker kies je voor de beste CPU, en GPU. Koop je een SSD voor die extra snelheid. Er lijkt geen sprake te zijn van een AMD vs. Intel achtige vergelijking. Die is er al met iPhone en Android. Het gaat hier om het beste toestel en dat lijkt mij de SGS2. En als Tweaker zou ik die dus kopen. Ook al ik de Sensation een prima toestel.
No offense, maar als echte tweaker kijk je ook verder dan alleen de eerste de beste benchmark die je tegenkomt.
Feit is en blijft namelijk wel dat de Sensation ongeveer 35% meer pixels moet aansturen dan de SGS2, en in Android is voornamelijk de CPU daarvoor verantwoordelijk... Dus een productiviteitsbenchmark tussen de Sensation en SGS2 zoals in deze review staan, zijn niet helemaal 1 op 1 vergelijkbaar.
Natuurlijk is dit wel 1 op 1 vergelijkbaar. Het gaat simpelweg om de snelheid. Elke keuze die een fabrikant maakt is van toepassing op de werking van het gehele toestel en uiteindelijk gaat het juist om de werking van het gehele toestel. En zo kun je rustig zeggen dat de SGS2 sneller is dan de Sensation.

De chipset/processor kan dan nog wel even snel zijn, het toestel is dat niet. En het is een toestelreview :)
Zo ervaar ik dat ook. De HTC Sensation is een prachtig toestel. Alleen wordt ik er niet warm van. Terwijl het een prima toestel is. Ik voel meer voor de SGS2.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Besturingssystemen

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True