Introductie.
Compact Flash, de grotere broer van het bekende SD kaartje. Hoewel deze vroeger ook in consumenten camera's te vinden was zit hij nu vooral nog in professionele apparatuur. Een voordeel is dat ze over het algemeen zeer snel (kunnen) zijn, en bovendien ook wat steviger aanvoelen en vasthouden. Een nadeel echter is dat ze, onder andere vanwege vraag & aanbod, en de ingebouwde controller ook vrij duur zijn.
Vandaar dus deze adapter. Voor het geld van deze adapter kan je ongeveer een 8GB 'native' CF kaartje kopen, maar zoals vele heb ik al een aantal mooie SD kaartjes in mijn bezit, waaronder ook 1 van 32GB. Voor mij dus de voordeligste optie, en bovendien is een sd-kaartje wèl altijd uit te lezen in één van de vele cardreaders te vinden in laptops, tv's of een NAS.
Let op:
(1) Dit is een Compact Flash Type II kaartje wat betekend dat deze 5mm dik is in plaats van de 3.3mm dikte van een Type I kaartje. Dit is enkel het middenstuk wat een ophoging heeft, de randen blijven 3.3mm. Niet alle camera's of readers ondersteunen dit. Ook moderne camera's zoals de Nikon D800 heeft er vreemd genoeg voor gekozen om de 1.7mm ruimte te besparen.
(2) Dit is DeLOCK's tweede versie van de adapter met enkele verbeteringen waaronder ondersteuning van MicroSD kaartjes in een SD adapter. Te herkennen aan product nr. 61796. (de oude was 61590)
Het verschil in dikte van Type 1 links, en Type 2 rechts:
Techniek.
Zo ver ik weet is Type II technisch gewoon hetzelfde als Type I, enkel de dikte is dus anders. Er is wel een belangrijk verschil met SD, namelijk dat CF een eigen ATA controller heeft ingebouwd. Vandaar dat 32GB gewoon kan werken in een jaren oude camera, het is dan namelijk
de adapter die SDHC / SDXC support, niet de camera. Dit maakt de adapter 'ingewikkelder' en dus ook
kostbaarder dan een simpele MicroSD naar SD adapter, waar enkel de connectors doorverbonden worden.
Werking.
Ik heb alle kaartjes in de foto bovenaan (en meer) getest, ook de MicroSD, en alles werkt probleemloos in mijn Canon EOS 400D. Met ongeveer 10MB per RAW en een 32GB kaartje is 3160 foto's het resultaat.
Snelheid.
Is gewoonweg de snelheid van het kaartje. De adapter lijkt geen limiterende factor te zijn. Zoals ook de claim van DeLOCK zelf.
Bouwkwaliteit
Niks mis mee. Stevig stuk plastic frame met aluminium boven en onder (passieve koeling waarschijnlijk). De SD kaartjes duw je er in met het bekende spring-release systeem, ook dat voelt vertrouwd aan. Echter steekt het kaartje nergens uit dus je moet wel even je vinger goed positioneren om hem goed vast te duwen of lost te klikken. Na een paar keer oefenen is het geen probleem meer.
Conclusie.
Voor iedereen die een camera of anders heeft waar alleen CF kaarten in kunnen, maar toch gewoon de veelzijdigheid en voordelige SD kaartjes wil blijven gebruiken. Het product doet gewoonweg precies wat het moet doen, alleen niet vergeten te checken of het wel gaat passen.
--- einde review ---
Product Omschrijving
This Compact Flash Adapter by Delock enables you to use SDHC or MMC memory cards for your camera with Compact Flash slot. Just insert the SDHC or MMC card into the adapter and then into your camera. The data transfer rate depends on the memory card you use.
Specificaties
• CF type II
• Supports following memory cards:
SDHC, micro SDHC*, T-Flash*, SDXC, MMC, MMC 4.0,
RS-MMC*, RS-MMC 4.0*
* with Adapter (Adapter not included into the package content)
• Supports memory SDXC up to 2 TB (exFAT)
• Dimension (LxWxH): 42,8 mm x 36,4 mm x 5,0 mm
• Supports IDE UDMA and CF Fast DMA mode
Package content
• Retail Box
• CF Adapter
• Plastic bewaar-doosje
Product Website
Edit: 2013-05-25 _ Stevige verduidelijking van de tekst.