| Algemene beoordeling | Beoordeling: zeer goed | Featureset | Beoordeling: zeer goed | Prestaties | Beoordeling: zeer goed |
| Overklokbaarheid | Beoordeling: geen | Beeldkwaliteit | Beoordeling: zeer goed | Modbaarheid | Beoordeling: geen |
| Drivers en compatibiliteit | Beoordeling: zeer goed | Warmte en geluid | Beoordeling: laag | Prijs | Beoordeling: voldoende |
- AMD Athlon 64 X2 4600+
- Asus A8N32-SLI Deluxe, nForce4 SLI X16 (PCI-e, Sound, LAN, SATA II, RAID, 1394)
- GeIL Value Dual Channel GE1GB3200BDC
- GeIL Value Dual Channel GE1GB3200BDC
- Samsung Syncmaster 226BW
- Antec LifeStyle Sonata II Zwart
- Windows XP
Ik heb deze kaart gekocht na het overlijden van mijn 7900 GT, die de bekende artifacts ging vertonen door defect geheugen. Origineel was ik van plan mijn videokaart simpelweg te vervangen door een 7950 GT, maar toen kwam de 8xxx series van Nvidia uit en bedacht ik mezelf dat ik het net zo goed in een keer goed zou kunnen doen, dus toen belandde ik snel bij de 8800 series uit.
GTX/GTS
Voor mij was er geen twijfel over mogelijk welke kaart ik wilde, de 8800 GTS. De GTX zou:
A: Niet in mijn kast passen.
B: Ik had er de power supply niet voor.
C: Geld kwesties.
Dus heb ik gekozen voor het kleinere, lichtere en iets minder presterende kleine broertje van de GTX, de 8800 GTS.
Featureset
De belangrijkste features voor mij van deze kaart zijn:
DirectX 10 ondersteuning.
Universal Shaders.
640 MB GDDR3.
Voor de volledige features van de kaart kan je natuurlijk kijken op de site van de makelaar; http://www.club3d.nl/index.php/products/graphics/item/231
Prestaties
Ik vrees dat ik nog geen uitgebreide benchmarks heb gedraaid met deze kaart, maar ik heb er wel vele spellen mee gespeeld.
Hij draait onder andere zonder problemen:
Battlefield 2 - 1600x1200 - 4x AA - Maximale AAF - Highest.
Supreme Commander - 1680x1050 - 2x AA - Geen AAF - Highest.
Need for Speed: Most Wanted - 1280x1024 - 4x AA - Maximale AAF - Highest.
Benchmarks volgen nog, die moet ik voorlopig schuldig blijven.
Overclockbaarheid
Ik vrees dat ik deze kaart niet heb overklokt en dit ook niet zal doen, dus hier heb ik geen mening over.
Beeldkwaliteit
Ik ben geen veeleisende gebruiker op het gebied van beeldkwaliteit, maar de kwaliteit is zoals te verwachten is erg goed. In vergelijking met mijn oude 7900 GT ziet het beeld er net iets beter uit, maar het verschil is niet schokkend.
Modbaarheid
Er zit standaard een tamelijk fikse koeler op gemonteerd, maar ik neem aan dat ik deze zonder problemen kan vervangen door een andere. (alleen doe ik dit niet meer sinds mijn 7900 GT)
Drivers
Ik heb met deze videokaart en de meegeleverde drivers nooit BSOD's of iets dergelijks gehad, maar ik heb de originele drivers nooit veel langer dan een week gebruikt alvorens ik ze geupdate heb naar de meest recente drivers -> 97.92.
Warmte- en geluidsproductie
Ik had verwacht dat de geluidsproductie en de warmteproductie van deze kaart vele malen hoger zouden liggen, gezien het fors toegenomen vermogen wat deze kaart uit het stopcontact slurpt, maar dit valt heel erg mee. De kaart is idle bijna niet hoorbaar en ook tijdens zwaar 3d geweld is de koeler onhoorbaar. (mijn Arctic Freezer Pro 64 stijgt erboven uit, en dat zegt wel iets)
Prijs en Conclusie
De prijs krijgt in mijn geval een voldoende, omdat toen ik de kaart kocht het veruit de beste bang-for-buck was in de categorie, maar sindsdien heeft Nvidia de 8800 GTS opnieuw uitgebracht met 320 MB geheugen en nagenoeg dezelfde prestaties voor veer minder geld, vandaar slechts een voldoende.
Ik heb geen spijt van de aanschaf van deze kaart, zeker niet, maar als ik nu een kaart zou kopen zou dat de 8800 GTS met 320 MB geheugen zijn, vanwege het minieme verschil in prestaties en de forse afname in prijs.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.gif)