Eerste indruk
De eerste indruk van de NAS is wat minder. Nadat ik eerst een Netgear RND2000 heb geïnstalleerd bij een vriend oogt deze NAS wel een beetje erg plastic fantastic. Het plaatsen van de schijven gebeurt door middel van schroefjes direct in de behuizing (geen sledes dus).
Geluidsproductie
Het apparaat is bij het downloaden van bijvoorbeeld torrents redelijk stil te noemen. De fan hoor je totaal niet en alleen af en toe hoor je de harde schijf de kop verplaatsen. Dit laatste geeft meer herrie dan ik had verwacht en is naar mijn mening ook een redelijk minpunt aangezien hij in de huiskamer staat.
Software
De mogelijkheden van de software van deze NAS zijn bijna oneindig. Het apparaat draait onder Linux welke een erg aantrekkelijk GUI heeft in de vorm van Diskmanager 3.0. In je browser of via de mobiele telefoon krijg je een volwaardige 'desktopervaring'. Daarnaast zijn the out-of-the-box mogelijkheden al zeer groot met onder andere:
- Download Station (NZB en torrentclient)
- Photo Station (foto manager)
- Backup manager
- File browser
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om eenvoudig nieuwe functies toe te voegen via packages. Zo heb ik het bekende
SabNZB geïnstalleerd omdat Download Station het rarren en parren niet afhandelt. Verder ook nog een
Rootkit hunter er op gezet.
Het fijne aan het apparaat vind ik dat je eigenlijk alles met je GSM kan bedienen (in mijn geval de HTC Desire). Zo kan je met Synodroid
Synodroid direct torrents zoeken en naar de NAS versturen. Daarnaast kan je ook kijken hoe het met je downloads staat.
Energieverbruik
Hetgeen mij wellicht het meest verbaasde aan de NAS is dat hij erg weinig energie verbruikt. Nu heb ik er ook maar 1 schijf in zitten, maar als ik die volledig belast komt het energieverbruik niet boven de 14 watt uit. Dit was voor mij ook 1 van de belangrijkste redenen om deze NAS aan te schaffen: een PC kan, uiteraard, veel meer maar kost ook een hoop meer energie als je hem 24/7 aan laat staan.
Benchmarks
Bestand van 3.048.512 kB (ISO) via Unstoppable Copier 5.2:
Schrijven: 30,07MB/s
Lezen: 45,11MB/s
Jumboframe MTU 9000
EDIT: weggehaald omdat op de host de MTU niet aangepast was, waardoor de resultaten hetzelfde waren als hierboven...
Al met al prima snelheden voor een NAS in deze prijsklasse.
EDIT: voor de mensen die graag eens rond willen snuffelen in de interface van de Synology:
user: admin
pass: synology