Inleiding
Ik "moest" op zoek naar een vervanger voor mijn huidige router, een Edge. Deze bood heel veel opties en luxe, maar helaas was de WAN doorvoersnelheid beperkt tot 26~30 Mbps.
Daar ik mijn Ziggo AiE van Plus (20/3) naar Extra (50/5) ging verhogen ben ik op zoek gegaan naar een andere router.
Een vervanger zoeken was voor mij geen makkelijke keus; ik schaar mijzelf onder de noemer bovengemiddeld gevorderd als het aankomt op netwerken en apparaten die een en ander moeten faciliteren voor me.
Door uitgebreid (en op het gemak) te zoeken naar reviews, en veel lezen in topics viel mijn oog op deze Netgear.
De uiteindelijke keuze was óf deze 3700, of de D-Link DIR 655. Beiden voldeden aan mijn eisen; Gigabit LAN poorten, een WAN doorvoersnelheid van boven de 300 Mbps, Wifi-N, QoS en een goed Wifi bereik.
De D-Link is uiteindelijk afgevallen door de vele posts in het DIR655 topic die over instabiliteit gingen.
Installatie
Installatie was een eitje. Ik heb de bijgeleverde CD niet gebruikt, daar ik liever zelf alles configureer. Ik heb het apparaat gekoppeld aan een laptop, die voorzien van een statisch IP in dezelfde standaard range van de 3700 en de router aangezet. Het enige waar ik op moest wachten was op de koppeling tussen het modem (Ubee) en de router zelf, daar dit bij Ziggo op zich kan laten wachten i.v.m. met een ander MAC adres van de router.
Hierna was ik snel online en kon ik gaan configureen.
Featureset
Zoals gezegd ben ik een netwerk-freak, en kick op opties die routers mij kunnen bieden. Deze router heeft o.a. het volgende in huis:
- Dual Band Wifi 2,4/5 GHz (tegelijk met G alsmede N apparaten verbinden)
- 4 Gigabit LAN poorten
- WAN doorvoersnelheid ~408,9 Mbps (bron: smallnetbuilder.com)
- USB storage support met DLNA
- Statefull Inspection (SPI) Firewall
- QoS
- Verkeerstraffic meter (2 maanden), in te stellen met alarm voor users met bandbreedte-limiet
- Wireless Guest support (tweede netwerk die los kan staan van je eigen netwerk)
- uPnP
- Block Site feature op trefwoord en/of URL
- DynamicDNS support (automatische update van de koppeling tussen je IP en je DynDNS account)
- Logging (met e-mail alert)
Wat mij betreft een redelijke featureset. De QoS had uitgebreider mogen zijn, maar doet zijn werk. QoS valt in te stellen op basis van MAC adressen of voorgedefinieerde rules (18). Ik merkte duidelijk dat, ondanks dat ik hevig bezig was om mijn bandbreedte te vullen met bijv. SabNZB, de PS3 en 360 beiden voorrang kregen op overig verkeer. Het downloaden van PSN of van de Marketplace ging onverminderd door. Ook online gamen leek totaal geen hinder te ondervinden van het feit dat mijn bandbreedte volledig benut werd.
Zowel mijn PS3 alsmede 360 zijn met 5e (Gigabit) gekoppeld; al is de 360 uiteraard een 100 Mbps device.
De Logging functie is mijns inziens erg onoverzichtelijk, en biedt niet in één oogopslag de evt. gevaren die naar binnen willen (of juist naar buiten). De logging is niets meer dan een bende text die niet eens met normale regeleindes getoond worden. Gemiste kans, Netgear.
De LAN poorten hebben een prima doorvoersnelheid. Al gebruik ik deze standaard niet (ik heb 2 3COM Gigabit switches erachter die het interne netwerk onderling koppelen), ik heb het wel getest. Bestandsoverdracht ging met 70/80 MB/sec, en dat is meer te wijten aan de door mij gebruikte schijven in de apparaten.
De Wifi heeft een veel beter bereik dan mijn oude Linksys WRT54G met DD-WRT. Ik heb op zolder (betonnen vloeren, huis 333m3, router staat in de meterkast) nog steeds 4 van de 5 strepen ontvangst. Meer dan prima! De tuin kan ik pas in de zomer testen, maar ik ga er vanuit dat dit geen problemen oplevert.
Mijn enige Wifi-N apparaat in huis is een Lenovo T500 laptop met Intel 5300AGN Wifi-kaart. Hiermee haal ik een respectabele 12 MB/sec gemiddeld. Dit zonder noemenswaardige tuning.
DynamicDNS is voor mij ideaal. Ik heb een hoop familieleden, vrienden en kennisen die ik gebruik laat maken van Windows Updates via mijn WSUS server. Zij connecten op basis van mijn DynDNS URL. Door deze hard in te voeren in de router, hoef ik zelf geen handmatige koppeling meer te doen als mijn IP wijzigt.
Nu wijzigt mijn IP met Ziggo niet tot nauwelijks, de optie kan ik zeer zeker waarderen.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
De stabiliteit is tot nog toe (router nu een maand in gebruik) meer dan prima. Ik heb nog geen één maal mijn router hoeven te herstarten, en ik gebruik het Internet vaak meer dan intensief. Ook zijn er in huis een apparaat of 20 die een netwerkkoppeling naar de buitenwereld hebben. Bravo, Netgear.
Update 14 oktober 2010:
Nu bijna een jaar in gebruik. De router is nog één keer vastgelopen, ook niet onder zware belasting (inmiddels 120/10 Internet van Ziggo). Niet met Torrentverkeer, niet met nieuwsgroepen. De router heeft geen enkele moeite om aan mijn verzoeken te voldoen. Erg tevreden!
Beheersbaarheid
Hier heb ik toch wel problemen mee, en dan heb ik het over de beheersbaarheid. Ik vind het algemene menu in de router zeer instabiel (time-outs die her en der optreden), lelijk en onoverzichtelijk. Ik hoop dat tzt een DD-WRT variant wordt gemaakt voor deze router, die vind ik over het algemeen erg goed te beheren. Ook mis ik de optie de router te herstarten middels de GUI; waarom zit deze optie niet ingebakken?
Firmware kan automatisch worden geüpdate, de router kijkt per default bij het inloggen of er een nieuwe is. Wederom een pluspunt, dat maakt het beheren namelijk makkelijker.
Ondersteuning
Kort maar krachtig, hier kan ik weinig over zeggen. Zoals gezegd is de automatische firmware update prima, maar dan moet wel op regelmatige basis nieuwe firmware's uitkomen. Bij een router is zoiets vaak niet overbodig. Tot nog toe is Netgear niet erg scheutig met firmware's. Of het daadwerkelijk ook nodig is is punt twee, maar ik krijg een beetje het Samsung gevoel erbij.
Prijs
De prijs is wat mij betreft passend bij wat je ervoor krijgt. Voor 120 Euro (dat is wat ik heb betaald bij Informatique) is hoger dan van veel routers zoals de Linksys WAG series, maar je krijgt er in mijn ogen veel meer voor terug. Als je veel van de geboden opties niet gebruikt (met name het dual-band maakt eea zeer prijzig denk ik) volstaat wellicht een simpelere router. Voor de meer veeleisende gebruiker is dit apparaat een aanrader. De prijs is as we speak (edit Augustus 2010) meer dan goed te noemen.
Slot en gebruikte apparaten
Als slot kan ik melden dat dit apparaat geen miskoop zal zijn voor de netwerk-freak, en mensen die een betrouwbare, snelle router willen die zowel G als N apparaten tegelijk kan behandelen. De onoverzichtelijke GUI is een doorn in het oog, maar daar valt overheen te zien als je ziet wat de router je kan bieden.
Om een beeld te geven van mijn netwerk en de door mij gebruikte apparaten volgt hier een beknopt overzicht:
- Phenom II x4 Server 2008 R2 met Intel Pro 1000 MT NIC
- Core 2 Duo Windows 7 x64 met Realtek 10/100/1000 NIC
- Core 2 Duo Windows 7 x64 met Realtek 10/100/1000 NIC (beiden een P35 Gigabyte bord)
- Phenom x3 Windows 7 x64 met Intel Pro 1000 MT NIC
- Core 2 Duo Lenovo R60 met Broadcom NetXtreme Gigabit en Intel 3495 B/G
- Core 2 Duo Lenovo T510 met Intel 6200
- Pentium-m 750 Windows 7 x86 HP NX8220 met Broadcom NetXtreme Gigabit en Intel 2200B/G
- Turion 64 Windows 7 x64 Targa MT34 met Intel 2200B/G
- Xbox 1
- PSP
- Nintendo DS (x2)
- Samsung LE40A756 met DLNA ondersteuning
Dit alles is gekoppeld tussen 2 3COM 3CGSU08 switches en 5e bekabeling (deels zelf geknepen).
DD-WRT update
Sinds geruime tijd zijn ontwikkelaars bezig geweest om het geprezen DD-WRT op deze router te krijgen. In het begin zijn er aardig wat wireless problemen geweest, waardoor ik de stap niet durfde te wagen; twee laptops worden hier vaak gebruikt, en een beperkt(er) bereik zou funest zijn.
De laatste versie echter (hier te vinden:
ftp://dd-wrt.com/others/e...-r14573/netgear-wndr3700/ ) Heeft de meeste problemen mbt het bereik verholpen.
Ook hier heb ik geen reden tot klagen, sterker nog, ik heb het idee dat het bereik er zelfs op vooruit is gegaan. Dit zal ik nog uitgebreid(er) moeten testen, men heeft het namelijk nog wel over wat (kleine) problemen op de 5GHz band.
Ikzelf ben weer naar stock gegaan, daar ook de laatste editie nog problemen had met het B/G kanaal (N en A werkten prima). Voorlopig dus geen DD-WRT voor mij. (aug. 2010)
Opties
De opties die DD-WRT biedt zijn, zoals sommige gewend zullen zijn, perfect. Bandbreedte grafieken op verscheidene interfaces, uitgebreidere port-forwards, uitgebreidere QoS opties, noem het maar op; het is aanwezig en functioneert.
Snelheid
Of het een placebo effect is of niet, ik krijg het idee dat surfen een stuk sneller gaat (draadloos). Request worden sneller afgehandeld. Ik gebruik dezelfde DNS servers als voorheen (8.8.8.8 en 8.8.4.4), DD-WRT staat echter ook nog een derde DNS server toe. Handige fall-back!
DD-WRT staat weer 's zijn mannetje, en dat met een vroege betá. Het belooft veel goeds voor de toekomst! Verdere ervaringen kunnen ook op GoT worden uitgewisseld in het WNDR3700 forum; zie daarvoor
Update 31-05-2010 - wifi is uitgevallen icm DD-WRT, soms nog zichtbaar maar zwak signaal. Bekende bug die er voorheen dus ook in zat, zit er zo te zien nog steeds in. Nog even geduld tot een nieuwe versie dan..
Update december 2010
Weer 's een update. Router nu bijna een jaar in gebruik, en ik raad hem nog steeds aan aan vrienden en collega's. Router is überstabiel! Ik kan van alles tegelijkertijd ondernemen (downloaden met 14 MB/sec en gamen tegelijk) en alles nog vlot. Connectieproblemen op Xbox Live en PSN zijn zo goed als afwezig, waar mijn vrienden met regelmaat problemen hebben. Als ik al problemen heb ligt het vaker aan Ziggo dan aan de Netgear.
Enige minpunt, maar dat is buiten Netgears schuld, is DD-WRT. Er schijnen nog steeds grote wifi-problemen te zijn, waardoor ik alsnog op de stock firmware zit. An sich meer dan prima, maar ik wil de router van buiten benaderen op een poort beneden de 1000 (extern)...en laat nu net niet mogelijk zijn met deze router. Waarom eigenlijk?