Nadat m'n Epox moederbord de geest gegeven had heb ik dit bord gekocht (was het goedkoopste bord dat ik kon vinden

). Het is een no-nonsense moederbord met alle noodzakelijke aansluitingen: LAN, geluid, USB 2.0, 5 PCI-sloten en AGP. Ondanks de lage prijs een bord met prima stabiliteit en betrouwbaarheid, stabieler dan m'n Epox ooit geweest is. Systeemcrashes zijn een zeldzaamheid geworden, in plaats van een wekelijks (soms zelfs dagelijks) gebeuren. Nu staat het systeem dagenlang aan zonder dat dit enige invloed heeft op de stabiliteit.
Het enige dat ik van m'n oude bord miste was de ATA-RAID, want met twee harddisks, een DVD-brander en een CD-speler wordt een en ander wat krapjes. Met een PCI-kaartje erbij was dat zo opgelost. Er kon door de ingebouwde LAN weer een kaartje uit, dus dat ruimde weer op.
De SiS chipset doet z'n werk goed, en ik ben nog geen serieuze compatibiliteitsproblemen tegengekomen. Dit is wel een groot verschil met de oude chipsets van SiS, waarvan sommige (vooral oude Pentium-I chipsets) vooral op de langere duur niet stabiel te krijgen waren: na een paar dagen lag de boel plat. Nu durf ik iemand wel een SiS chipset aanraden. Alle problemen waren oplosbaar door het installeren van de juiste drivers, te verkrijgen op de website van AsRock. De driverondersteuning is niet zo uitgebreid als bij VIA, maar als het gewoon werkt is dat geen probleem.
Linux was even een uitdaging (oudere kernels herkennen de chipset niet goed, met als resultaat dat de harddisk niet toegankelijk is), maar modernere kernels ondersteunen alle hardware zonder problemen. E.e.a. werkt daarna vlot en zonder problemen. Asrock zelf geeft maar weinig ondersteuning voor Linux, maar SiS daarentegen doet dat wel gewoon. In de praktijk levert dat dus geen problemen op.
Overklokken gaat redelijk: m'n Athlon 2600+ (Barton core) draait stabiel op 2,2 GHz met een fsb van 196MHz. Het BIOS ondersteunt maar weinig overklokmogelijkheden. Je kunt de snelheid van het geheugen instellen, en de FSB van je processor. Verder kun je voor de processor nog kiezen tussen het normale voltage en een "overvolt" optie, die overklokken nog enigszins mogelijk maakt. Je ziet dan alleen niet hoeveel volt het bord er dan echt op zet. Niet echt heel bijzonder allemaal, maar voor mij goed genoeg. Voor de echte die-hards is er nog een gehackt BIOS met wat meer mogelijkheden, maar daar heb ik me niet aan gewaagd. Ik ben geen echte tweaker dus...
Qua opbouw is het een vrij standaard bord. De aansluitingen voor de puf zitten op een handige plek, en ook de ATA aansluitingen zitten niet in de weg. De enige onhandige aansluiting is die van de floppy, die helemaal onderaan het bord zit. Voor m'n big-tower was het dus even zoeken naar een kabel die lang genoeg was. Verder hoef je geen kaarten uit te bouwen om geheugen toe te voegen. In mijn kast zitten eigenlijk alleen de harddisks in de weg. Als je een zware koeler toe wilt voegen zitten de gaten daarvoor er al rond de processor.
Al met al een goed bord voor een zeer goede prijs, en zeker aan te raden als je gewoon een lekker stabiel systeem wilt bouwen.