Acer brengt zijn C7 Chromebook uit in Nederland - update 2

Acer brengt de C7 Chromebook in Nederland uit. De Chrome OS-laptop met een Celeron dualcore-cpu, 2GB geheugen en een opslagcapaciteit van 320GB gaat 269 euro kosten. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf een nieuwe versie met 500GB-schijf uitgebracht.

Zowel Samsung als Acer hebben dit jaar nieuwe generaties Chromebooks uitgebracht, maar geen van beide fabrikanten leverde de notebooks naar Nederlandse webshops. Acer brengt hier verandering in en introduceert nu zijn C7 Chromebook in Nederland, zo meldt Acer Nederland aan Tweakers.

Het gaat om een model met 2GB. Daarnaast heeft de notebook een harde schijf van 320GB. De processor is de Celeron 847, een dualcore-cpu op basis van de Sandy Bridge-architectuur, met een kloksnelheid van 1,1GHz. Het scherm heeft een beelddiagonaal van 11,6 inch en een resolutie van 1366x768. De adviesprijs van de Chrome OS-laptop is 269 euro.

In de Verenigde Staten heeft Acer een nieuwe variant van zijn C7 op zijn site gezet die over 4GB in plaats van 2GB beschikt. Ook heeft dit model meer opslagcapaciteit: 500GB in plaats van 320GB. Acer verkoopt het model voor 299 dollar, waar de oorspronkelijke versie met 2GB ram en hdd van 320GB 199 dollar kost.

Update 13 december, 8:50: 4GB veranderd in 2GB op basis van informatie van Acer.

Acer C7 Chromebook

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-12-2012 • 16:15

46

Reacties (46)

46
46
14
4
0
28
Wijzig sortering
Nederland: 299 euro
US: 150 euro. (199 dolar)

149 euro verzendkosten?

Waarschijnlijk 2x zo duur omdat het 'nieuw' is.

'Marktwerking' op schandalig nivo.

[Reactie gewijzigd door []InTeR[] op 24 juli 2024 10:15]

Amerikaanse prijzen zijn exclusief belasting. Daar komt bij dat de afzet in Europa waarschijnlijk veel kleiner is, waardoor alle kosten voor distributie en verkoop etc. per product hoger oplopen.
was het hele idee van chromebooks niet dat het op ARM architecturen werkte enzo?
anders zie ik nul meerwaarde over een gewone laptop, tenzij het prijsverschil groot genoeg is om alsnog windows op deze laptop te zetten want dat is het dan gewoon.
ChromeOS is architectuur onafhankelijk, je kan er een ARM of x86 cpu in zetten. Uiteindelijk gaat het niet om de architectuur, maar puur welke cpu de beste performance biedt voor de prijs en verbruik. Voor tragere Chromebooks kan dat een ARM zijn, maar er is nog geen ARM chip te koop met de performance van de Sandy Bridge Celerons.

Acer maakt een iets andere afweging dan Samsung met hun nieuwe Chromebook: meer performance, lagere prijs, maar 4 uur accuduur ipv 6 uur (komt voornamelijk door de kleinere 2500 mAh accu), goedkope HDD vs SSD, etc.

Maar in feite is het gewoon hun Aspire V5 netbook zonder Windows.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 10:15]

De samsung chromebook is sneller in benchmarks. Hij is werkelijk op elke manier beter, behalve voor mensen die er een ander OS op willen zetten.
Volgens deze review anders niet, en zit die Samsung tussen een Atom en deze Celeron in.
In our experience, Samsung's Exynos-packing system slots somewhere between the Atom-equipped Chromebooks and the Celeron-based models
Hier is een vergelijking tussen de Samsung Exynos 5 chromebook en hun Celeron chromebook: Celeron is bijna 2x sneller.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 10:15]

Dat is dus het grote probleem. Door de bootloader is het niet makkelijk om er 'gewoon' windows op te knallen. Helaas.

Wel heb je Ubuntu, zodat je nog enigzins iets kan doen met t ding.
Eigenlijk is dit bizar, de wereld op zijn kop. Op elke "Windows" laptop kan je ChromeOS/Ubuntu/etc installeren, maar op Chromebooks is ineens de BIOS gelocked om Windows buiten te houden. Zelfs de BIOS flashen helpt niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 10:15]

Het is dus niet BIOS wat er op staat.
Het is een soort afgeleide van EFI, wat uberhaupt al sneller is maar nu ook uitgekleed is zodat de chromebook echt binnen een paar seconden aan staat.

Vervelend is het wel ja.

PS: er is een soortvan BIOS voor de oudste Chromebook: CR48.
Misschien dat de meerwaarde Chrome OS is ?? In tegenstelling tot wat jij misschien denkt zijn er velen die wel eens iets anders op hun laptop willen dan Windows... De wat meer geinteresseerden zullen dan evt zelf Linux op hun laptop zetten en anderen kunnen nu dus kiezen voor een Chromebook...

Qua laptop... ik ben niet echt bekend met Chrome OS, maar duur is ie zeker niet te noemen... al verwacht ik er geen wonder prestaties van... En het ding ziet er ook nog eens niet onaardig uit...

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 24 juli 2024 10:15]

Ik vraag me toch sterk af wie dit zou kopen. Voor 300 euro heb je tegenwoordig hele nette tablets waarop je min of meer hetzelfde kan (zo niet meer) in een veel handzamer formaat.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 24 juli 2024 10:15]

voor studenten of andere welke weinig anders doen dan het web gebruiken en veel tekst verwerken. Dan heeft het fysieke toetsenbord echt een meerwaarde. Wat ik alleen gelezen heb ik de accu vrij brak, waardoor die voor studenten alweer minder aantrekkelijk wordt.
Het schijnt dat deze versie ook een verdubbelde batterij heeft http://www.slashgear.com/...d-c7-chromebook-12260503/. Ik weet niet of dit ook in versie zit die op de Nederlandse markt komt.
En daarnaast hebben studenten graag een (MS) Office versie en wat mainstream software nodig. Ik zou dit als student niet snel aanschaffen, de prijs is wel aantrekkelijk, maar als je er even over nadenkt zijn er heel wat nadelen aan ook.
Ik ben een student die veel tekst moet verwerken, maar ik vraag met echter af of het op een Chrombook mogelijk is een LateX text editor te installeren?
de samsung chromebook is ok veel beter wt batterij betreft.
Als je toch meer met een keyboard wilt doen ? Ik moet zeggen ik heb zelf een Asus Transformer met zo'n keyboard / docking ding... maar die zou ik graag verruilen voor zoiets. Achteraf was die Asus nou niet echt handig in gebruik en eigenlijk ook niet echt degelijk...

En dit heeft nog een beetje diskruimte, kun je van de gemiddelde tablet toch niet echt zeggen...

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 24 juli 2024 10:15]

en dit heeft reguliere poorten zodat je gewoon alle legacy aparatuur erop kan aansluiten, als chrome dat ondersteund natuurlijk, anders er maar windows 8 opzetten. Dat kan helaas op me ipad niet.
Tablets = touchscreen. Niet iedereen heeft behoefte aan touchscreen. Zeker als je veel tekstverwerken op het apparaat wil doen. Een goed toetsenbord is in dat geval nog steeds onmisbaar voor de meeste mensen.
Bovendien hebben deze chromebooks een zeer handzaam formaat en persoonlijk geef ik nog steeds de voorkeur aan een apparaat wat ik op schoot kan zetten i.p.v. een tablet die je met 1 hand moet vast houden of een speciaal hoesje voor moet aanschaffen.
Voor 300 euro heb je tegenwoordig hele nette tablets waarop je min of meer hetzelfde kan
Dan onderschat je toch wel de performance van dit ding, die Sandy Bridge Celeron is moeiteloos 2x sneller dan een Tegra 3, laat staan de Chinese SoC's in die goedkopere tablets.
True maar met zo'n Chromebook kun je nu eenmaal wat meer stoten uithalen als met een tablet. Zo is er bijvoorbeeld dit: http://arstechnica.com/ga...-acers-199-c7-chromebook/

Het feit dat deze een Intel CPU heeft met de x86 instructieset zorgt er gelijk voor dat er ook wat meer valt uit te halen als je er Ubuntu zou opzetten :)

Natuurlijk is dit vanuit het Tweaker-standpunt bekeken :p
Ik vind het bijzonder dat er bij elk artikel over een Chromebook weer deze discussie ontstaat. Als jij het nut niet inziet van het apparaat is het niet voor jou bedoeld. Chromebooks zijn bedoeld voor mensen die volledig in de cloud werken en specifieker, met Google Apps. Ik ben zo'n iemand die volledig werkt vanuit Google Apps, ik ben dus ook super blij met mijn Chromebook en gebruik hem dagelijks. De integratie tussen Google Apps en ChromeOS is naadloos. Doordat de focus van het hele OS ligt op Google Apps geeft het mij complete concentratie om mijn werk te doen.

Gebruik je geen Google Apps dan heeft een Chromebook inderdaad geen nut. Koop dan gewoon een normale laptop.
offtopic maar zit vanaf 8 november op de W700 te wachten.. is dat normaal bij Acer?
Vraag me af of je hier met wat werk Linux of Windows op kan draaien. Op zich wel een aardig netbookje, met een Sandy Bridge ipv een Atom, dus waarschijnlijk net wat krachtiger.

Er zijn al berichten over andere chromebooks, waarbij de hardware iets gewijzigd moest worden om Windows 8 te draaien, dus ik zie hier wel potentie in. Een netbookje met een low-end Sandy Bridge 4GB Ram en een 320 GB hdd voor €300 is niet mis, vind ik. Dan moet je alleen nog zorgen dat de programmma's die je wilt er zonder gedoe op draaien.
Google eist blijkbaar van hun OEMs dat de BIOS zodanig gelocked is zodat Windows niet op Chromebooks geinstalleerd kan worden. Het is bij elk model weer de vraag of iemand dit kan kraken, en zover ik weet kan dit bij de C7 nog niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 08:56]

Chromebooks kunnen op zich geen ander OS draaien dan Chrome OS doordat de BIOS/EFI zwaar beveiligd is, tenzij iemand het kan hacken

Wat me wel opvalt is dat dit hetzelfde is als wat Microsoft met Windows 8 heeft gedaan (maar dan nog erger: er kan gewoon NIKS anders op), maar toch klaagt daar niemand over.
Dit is gedaan omdat de opstart volgorde minder stappen bevat dan conventionele besturingssystemen , tenminste zo is mij uitgelegd.
Wat ik me nou afvraag: is hier makkelijk een SSD in te zetten en daar ChromeOS (Chromium OS mag van mij ook, dat build ik dan zelf wel) op te installeren?

Met een SSD krik je de performance volgens mij wel naar een aardig niveau op. Jammer dat de Samsung Chromebook en Chromebox niet officiëel geleverd wordt in Nederland, dat zou voor mij écht de ideale oplossing zijn.

Ik denk dat ik mijn kerstcadeautje voor mezelf al heb gevonden :)
de opstart snelheden zijn al heel snel, ssd is dus ook weer onnodig eigenlijk en maakt em direct weer veel duurder.
http://www.omgchrome.com/...ok-unveiled-price-at-199/

18 seconden, door de conventionele HDD. Een Chromebook of Box van Samsung start op in zo'n 5 - 7 seconden. Dat noem ik toch best wel veel...

Bovendien kost een SSD echt niet zoveel meer, aangezien dit OS cloud centrisch is kan er een 32 GB ssd in (ChromeOS neemt < 5 GB in daarvan)
Je kunt beter een Nexus 10 aanschaffen met een los toetsenbord erbij :). Ik zie eigenlijk weinig plaats meer voor Chrome OS met de komst van Windows RT, Windows 8 en de steeds beter wordende tablets met Android erop zoals de hoge resolutie tablet van Google zelf.
Maar er is helemaal niks vergelijkbaars met chromOS, althans niet die producten die jij noemt.
ChromOS is browserbased, maar oke daar zie ik nu nog niet de voordelen in alhoewel als in de toekoms alles in de browser kan is het natuurlijk een interesant alternatiev.
Maar dat kan nog niet, en tegen de tijd dat het kan, is het ook mogelijk voor Internet Explorer, Firefox, etc.
Chrome OS past er zeker bij. Ik ga nooit meer terug.
Beetje off-topic, maar ARM kan best heel snel zijn, zie hier: http://www.phoronix.com/s...=samsung_chrome_a15&num=1
Atoms zijn veel langzamer dan Celerons.
Tja... een gloednieuwe processor vergelijken met een processor die al 2 jaar meegaat is niet echt een goede vergelijking. Destijds was die Atom net zo duur als de exynos nu, daarbij komt dat de (ultra)mobiele processors behoorlijk zijn ontwikkeld het afgelopen 1, 2jaar.

Het is dus een prestatie van niks, behalve dat het laat zien dat ARM nog aardig achterloopt op Intel.
Lijkt me ideaal voor op school, lekker licht, draagbaar en vooral goedkoop!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.