Binnen Defensie zijn dit jaar vijftien usb-sticks gestolen of kwijtgeraakt, waarvan er vier vertrouwelijke gegevens bevatten, zo heeft minister Middelkoop van Defensie dinsdag bekendgemaakt.
Eind september veroordeelde de rechtbank een medewerker van de Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst tot een taakstraf van 120 uur, omdat hij een geheugenstick had verloren waarop staatsgeheime informatie stond. Dit was aanleiding voor SP-Kamerlid Krista van Velzen om de minister van Defensie om een overzicht te vragen van incidenten van de afgelopen vijf jaar waarbij informatiedragers kwijt zijn geraakt. Ook wilde Van Velzen weten of de gegevens in het betreffende geval versleuteld op de stick stonden.
Uit de antwoorden van Middelkoop blijkt dat beveiligingsincidenten binnen defensie tot voor kort niet structureel werden gerapporteerd en dat deze pas sinds enige tijd worden doorgegeven aan de Beveiligingsautoriteit. Sinds januari dit jaar zijn er vijftien meldingen van vermissing of diefstal ontvangen maar of dat een toename ten opzichte van voorgaande jaren betreft valt niet te zeggen, volgens de minister. Hij liet weten dat er een database voor vermiste informatiedragers in ontwikkeling is waaruit dergelijke informatie met betrekking tot incidenten in het vervolg wel gehaald kan worden.
Ook liet Middelkoop weten dat de informatie op de stick onversleuteld was. 'Hoewel het in beginsel niet is toegestaan om gerubriceerde informatie onversleuteld op een informatiedrager mee te nemen, zijn er geen maatregelen te treffen waarmee dit volledig is af te dwingen', aldus de minister. In het voorjaar van 2008 moeten defensie-medewerkers over usb-sticks beschikken die informatie automatisch versleuteld opslaan. Desondanks wil de minister niet uitsluiten dat onversleutelde gevoelige informatie in de toekomst op straat komt te liggen. Recente tests van Tweakers.net wezen onlangs echter uit dat niet elke beveiligde usb-stick ook echte veiligheid kan bieden.