Technologie verbindt papieren media met internet

Somatic Digital heeft afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat een technologie is ontwikkeld waarmee het mogelijk is om podcasts, een verwijzing naar een internetsite of een video te integreren in gedrukte papieren media. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt Somatic Digital gebruik van een zogenaamde Touch User Interface (TUI). Deze TUI stelt de lezer in staat om op een woord of afbeelding in een boek of magazine te drukken. Deze drukactie wordt doorgegeven aan een pda of een computer, waarna de betreffende digitale content vanaf het internet, een harde schijf of een dvd geladen en weergegeven wordt op een monitor of televisiescherm. De TUI-technologie maakt gebruik van sensors die zich bevinden in het karton van de cover van een boek of tijdschrift. Vooralsnog richt Somatic Digital zich met zijn TUI vooral op educatieve uitgevers en auteurs om hen zover te krijgen dat ze interactieve teksten gaan opnemen in hun boeken. Het bedrijf ziet echter ook mogelijkheden voor de techniek binnen de commerciële sector, bijvoorbeeld een productcatalogus met drukknoppen om direct een bestelling te plaatsen, maar vanzelfsprekend zijn ook andere zaken mogelijk.

Somatic Digital - Touch User Interface

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

17-12-2005 • 22:25

26

Bron: Somatic Digital

Reacties (26)

26
26
12
2
0
13
Wijzig sortering
Zover ik het ding snap zit de sensor in de Cover, dus kan je bvb maar 100 sensors in de cover hebben, wat betektn dat 100 drukitems kan hebben in je catalogus en dat die alle 100 op een verschillende plaats moeten zitten.. Of zou het ding drukgevoelig zijn, dus dat hij voelt dat je vanaf pagina 11 zit te duwen ipv pagina 13.

Overigens kansloze technologie. Veel beter zou zijn, doe gewoon RFID tags in het papier en laat die uitlezen met een aparaatje ofzo of gewoon bar codes... Dit is volgens mij echt geen goedkope technologie...
wat een onzin, druksensors kunnen zo klein zijn als je zelf wilt. Sensors van minder dan een mm2? geen probleem.

Bovendien, heeft iedereen een barcode scanner in huis, of zin om er eentje aan te schaffen? Denk het niet. Over kansloos gesproken...

Een technologie als deze bestaat al een tijdje, ik kwam het een paar jaar geleden in de "Kijk" tegen. En daar waren de sensors al 1 vierkante millimeter.
EDIT: met die technologie kon je zelfs al wat op je speciale papier schrijven met een pen en het resultaat kon je rechtstreeks op je beeldscherm zien.
wat een onzin, denk je nou echt dat de hoeveelheid sensors groter kan worden door ze kleiner te maken, de bottleneck is er wel degelijk zoals jvvv zegt. Heel leuk en aardig, 1mm sensors, maar heb jij vingers van 1mm? Ga jij nou maar eens nadenken hoeveel vingers er op je papiertje passen, misschien meer dan honderd, maar het probleem dat de drukknoppen op verschillende plekken moeten, blijft.
Als het tenminste waar is dat de sensors alleen op de cover zitten. (trouwens als ze op het papier zitten, dan loop je een zeer grote kans dat je door je papier op andere knoppen drukt, en om je hoeveelheid sensortjes nog meer de grond in te duwen als je op een plek duwt in het papier drukt ook het papier om je vinger heen een beetje in.)
Het hoeft niet met een vinger, je kunt ook met een pen/stylus werken. Dat maakt kleinere toesten mogelijk.
Het bedrijf ziet echter ook mogelijkheden voor de techniek binnen de commerciële sector, bijvoorbeeld een productcatalogus met drukknoppen om direct een bestelling te plaatsen
Waarom het niet gewoon bij online catalogussen houden dan? lijkt me goedkoper...
Er zijn nog altijd mensen die liever iets in hun handen willen hebben om door te bladeren..
zet onder ieder product een (soort) barcode en laat mensen met een bijgeleverde scanpen met ingebouwde wifi de artikelen / teksten scannen.
Als ik veel informatie krijg, waar ik bijvoorbeeld uit moet kiezen. Dan heb ik dit liever op papier, klinkt misschien vreemd maar ik denk dat meer mensen dit hebben. Ik vind het fijner om een catalogus in mn hand te hebben en ouderwets te bladeren dan door een webpagina heen te moeten browser.
Bladeren door papier is ook sneller ;)

En hoe mooi en geavanceerd de zoekfunctie ook is, hoe "logisch" de producten in categorieën zijn ingedeeld, in een papier catalogusje vind je altijd sneller en makkelijker wat je zoekt. En de plaatjes zijn ook van veel hogere resolutie.
En hoe mooi en geavanceerd de zoekfunctie ook is, hoe "logisch" de producten in categorieën zijn ingedeeld, in een papier catalogusje vind je altijd sneller
Ik denk eerder dat dit aan je competenties ligt. Als jij incompetent met een zoekmachine omgaat, dan zul je wel gelijk hebben. Als wel competent bent in het gebruiken van een zoekmachine, dan gaat het een stuk sneller hoor.

Jij bent gewoon competent in het bladeren in een catalogus. Ik ben dat ook. Maar ik ben ook competent in het gebruik van een zoekmachine. En ik vind dingen in online catalogi dus sneller dan in de papieren. Het ligt wel een beetje aan de snelheid van de website.

Maar als ik op de WC zit, heb ik toch liever een papieren catalogus op schoot dan een laptop :).
Van een hoop postorderbedrijven zijn er nog steeds papieren catalogi beschikbaar.
Denk aan Neckermann, Conrad, Farnell.
Hierbij kan zo'n map wel handig zijn. Vooral die laatste is toch al niet zo subtiel qua grootte en gewicht.
Je hebt van de technische catalogi vaak dat je op de werkvloer moet kijken wat je nodig hebt en dan kan dit handig zijn. Handiger dan een PDA met eventueel wifi en een veel te klein schermpje.
De Farnell catalogus is bij uitstek geschikt voor een volledig traditionele digitale versie; Hij staat immers vol met lijsten componenten. Een lijstje met bepaalde weerstandjes heeft toch helemaal geen meerwaarde op papier. Sterker nog; Ik zou dan liever snel kunnen zoeken op de weerstand die het juiste vermogen kan dissiperen. Als je plaatjes van ledjes of drukknopjes wil zien dan kijk je de conrad TUI-catalogus maar door :P
Ik vind Farnell net het voorbeeld van hoe het niet moet. Hun catalogus is heel erg uitgebreid en de componenten uit die catalogus kan je terugvinden en bestellen via hun site. Standaardcomponenten heb je snel maar ik vind het een ramp om daar iets te vinden indien je iets speciaals zoekt. Met hun papieren versie is dat ook niet zo handig maar hun online catalogus zou net een aanvulling kunnen zijn. En dat is het jammergenoeg niet.
Dat is net hetzelfde als bij webshops. Bij sommige heb je heel erg snel iets teruggevonden maar bij andere is het zoeken naar een naald in een hooiberg met totaal geen sorteermogelijkheden of zoekfuncties. :/
Daar ben ik het ook mee eens, maar dan moeten die sites wel voldoende mogelijkheden bieden (en niet door patenten worden gelimiteerd). Online vergelijken en snel iets terugvinden is handig.
China, Iran en Turkije hebben anders al veel intresse getoond. Ze willen daar geschiedenisboeken maken met deze techniek :Y)
"De zoekterm '+hitler +jodenvervolging' heeft geen resultaten opgelevert." |:(
Waarom die + voor de zoekwoorden, dat is tegenwoordig niet meer nodig.
Hoe zit het met link garantie ?
Uitgave boek : 2006
Lezen in 2030, batterij leeg in de kaft.
Batterij vervangen (tweak manier) : Page not found 404.

Boektitel >> Google 2030 >> Klaar.
En wat is er eigenlijk mis met het overtypen van een (bijv) vier-cijferige code ? Je moet toch naar een pc/pda toe voor de informatie. En vier cijfers geeft al enkele duizenden mogelijkheden. Als sensors uitgevoerd zal sowieso duurder zijn...
tegen de tijd dat me WC papier tegen me begint te praten moeten ze serrieus gaan nokke met dit soort spul :+
Hoe zit het met het 'digitale papier' van Philips van en paar jaar geleden? Dat zou lezen als gewoon papier. Lijkt me veel zinvoller.

nieuws: Philips bijna klaar met 'elektronisch papier'

Gevonden: nieuws: Philips: massaproductie oprolbare schermen in 2006
Anoniem: 41164 @honey18 december 2005 11:35
Dat zou ik ook wel willen weten.

De digitale revolutie is op het gebied van drukwerk is zo traag als een antieke stoomlocomotief. Deze TUI heeft dan ook erg veel weg van een stoommachine met een span paarden ervoor! (PK anybody?)

Gelukkig zijn we niet afhankelijk van Philips. Toch?
Waar is: Xerox's "Gyricon" en Lucent's "E Ink"?
Toch geen overname-beurs-gerelateerde-economische-boycot hoop ik?

Oprolbaarheid boeit verder geen hond. We hebben solar-power, hi-res en conectivity nodig. M.a.w. een energiezuinig zw/wt scherm met blue-tooth o.i.d.

Linkjes:
http://www.xerox.com/innovation/gyricon.shtml
http://www2.parc.com/hsl/projects/gyricon
http://www.lucent.com/press/1100/001120.coa.html
http://www.eink.com
http://news.com.com/2300-1041_3-5798220-1.html
http://www.media.mit.edu/micromedia/elecpaper.html
een energiezuinig zw/wt scherm met blue-tooth o.i.d.
energie zuinig kan nog heel wat beter met e-ink en zigbee dacht ik zo... e-ink is overigens voor zo ver ik weet ook gekoppeld aan philips...

zie:
http://www.research.phili...ies/display/ov_elpap.html
dit doet me denken aan die barcodes die je een tijdje geleden bij metro ofzo vond, kon je barcodes scannen om advertenteis nog eens lekker op je computer scherm nogmaals te lezen.
Dit gaat nooit werken.
maar goed, dat heb ik wel vaker geroepen dus dit zal wel DE hit van 2006 worden.
Het voordeel van traditioneel papier is dat het platform/versie onafhankelijk is en bovendien energiezuinig.
Papier maken en printen/drukken en distribueren en en en... tot het bij jou op de schoot komt is spijtiggenoeg niet zo energiezuinig... Bovendien lijkt het me duurder. Bestaan daar bussiness-cases over?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.