Een eigenaar van een kleine hostingprovider meldde dat hij alle data van het bedrijf, inclusief backups, met het bash-script rm -rf {foo}/{bar} verwijderd had. Hij zou de gegevens met hulp van een bedrijf voor dataherstel terug kunnen krijgen, maar zijn verhaal roept vragen op.
Het bedrijf zou de hosting van 1535 klanten regelen. Dat de eigenaar, Marco Marsala, ook zijn back-ups meenam bij zijn ongelukkige actie, kwam volgens hem omdat het script ook de partities waar de back-ups opstonden, weer koppelde. Marsala vroeg op het Server Fault-forum of zijn fout te herstellen was. Hij schrijft daar dat hij een bash-script met rm -rf {foo}/{bar}
via Ansible draaide. Dat de variabelen ongedefinieerd waren, zou zijn gekomen door een fout in de regel code die vooraf aan het rm-commando ging, al schrijft hij niet wat dat dan was.
De reden dat hij het commando uitvoerde, zou zijn omdat het onderdeel van zijn back-upprocedure was. Het zou blijkbaar bedoeld zijn om oude back-ups te verwijderen. Omdat er niet specifiek aangegeven was wat te verwijderen, ging alles naar de kelder.
De antwoorden op de hulpvraag van Marsala op Server Fault of zijn actie ongedaan te maken was, waren over het algemeen niet heel behulpzaam. Veel reacties kwamen erop neer dat hij zijn eigen bedrijf om zeep geholpen had. Ook is niet duidelijk welke van de adviezen hij opgevolgd heeft. Wel bericht Marsala dat er een bedrijf in de arm genomen is dat aan dataherstel doet. Die zou een van de meer dan 1500 serverschijven geanalyseerd hebben en erin geslaagd zijn data te herstellen. Volgens dat niet met name genoemde bedrijf, zijn alle bestanden terug te halen, schrijft Marsala, alias 'bleemboy', op het forum. Hij claimt bezig te zijn met het verzamelen van het geld dat nodig is om alle schijven te laten behandelen.
Bij het verhaal zijn vraagtekens te zetten en op zijn minst laat Marsala wel erg veel details weg, stelt Tweakers' systeembeheerder Kees Hoekzema. Om het rm -rf-commando uit te kunnen voeren zonder de toevoeging --no-preserve-root, moet GNU core utilities van voor 2006 op de servers draaien. Marsala claimt CentOS 7 te draaien, waar die optie in ieder geval in zit. Sinds core utils uit 2006 moet namelijk die optie meegegeven worden aan het rm-commando om juist te voorkomen dat het hele bestandssysteem in één keer vernietigd wordt.
Er is verder op internet nergens iets terug te vinden over klagende gebruikers van het hostingbedrijf, wat anno 2016 wel te verwachten zou zijn. Het verhaal is hoe dan ook aanleiding om het maken van back-ups weer eens onder de aandacht te brengen.