Frans bedrijf brengt deels autonome quadcopter met Ubuntu uit

Uavia, een bedrijf uit Frankrijk, heeft een quadcopter ontwikkeld die grotendeels zonder menselijke tussenkomst kan functioneren. Het toestel is niet volledig autonoom, maar kan zonder direct fysieke menselijke tussenkomst vliegen en landen.

Het bedrijf toonde de quadcopter tijdens de TechCrunch Disrupt-bijeenkomst in Londen. De quadcopter van Uavia maakt gebruik van de Snappy Ubuntu Core. De eerste versies van de Uavia-toestellen zijn bedoeld voor inspectie, toezicht en overzicht houden op agrarische activiteiten.

Uavia zegt op zijn site dat de quadcopter zonder tussenkomst van mensen kan functioneren. De bediening verloopt via een normale browser, waarbij het toestel zelf de commando's doorkrijgt via 3g- en 4g-verbindingen. Om de nodige energie te betrekken keert de quadcopter terug naar het laadstation en laadt zich daar zelfstandig op.

uavia drone ubuntu

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

09-12-2015 • 16:59

22

Reacties (22)

22
20
15
1
0
5
Wijzig sortering
Je hebt er dan per stuk land dat je wilt controleren wel een stuk of 4 nodig. Meestal houden die drones het zo'n 20 minuten uit op 1 batterij en moet daarna ruim een uur opladen. Dan kun je ondertussen een andere drone laten opstijgen zodat je continue beeld hebt. Mocht je meerdere plekken tegelijk in de gaten willen houden, heb je dus een heel leger aan drones nodig.
dit is niet bedoeld voor realtime 24/7 toezicht (kan wel :+) maar gewassen groeien nu eenmaal niet zo snel dat permanent toezicht noodzakelijk is. men gebruikt dit om algehele progressie te kunnen monitoren. of bepaalde regio gewassen verkleuren of minder hoog zijn dan andere, zo kan men voeding aanpassen (misschien wel door de drone) of volgend seizoen ander gewas verbouwen etc. de 'akkertjes' hier zijn niet te vergeleken met die uitgestrekte velden in usa/can/dui etc. neemt niet weg dat vergelijkbare techniek ook in nld gebruikt wordt.
De ontwikkeling(en) zijn best rap gegaan. zie snappy

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 28 juli 2024 21:25]

polthemol Moderator General Chat @himlims_9 december 2015 18:32
wat erg cool is voor in de toekomst is dat je je hele lap grond geautomatiseerd personal attention kunt laten krijgen. (x vierkante meter ziet er afwijkend uit tov wat het zou moeten zijn, dus hop, je drone gaat het fixen).

Mits je de tijdsproblemen door de accu (of de actieradius en het laadvermogen zo je wil) nog kunt oplossen, kan een boer daarmee ug keren zoveel land bewerken in zijn eentje als wat nu mogelijk is.
Professionele Drones vliegen al langer autonoom en een halfuur of langer op de accu's. Drones zoals de Dj is eigenlijk gewoon Bart Smit speelgoed.

http://www.aerialtronics....-zenith/altura-zenith-nl/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 juli 2024 21:25]

ik weet niet hoe jij oplaad maar een uur ?
Wat dacht je van 10 tot 20 min. + komt daarbij dat je meer dan 1 oplaad .

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 28 juli 2024 21:25]

opladen met 6C? jij koopt graag vaak nieuwe batterijen, begrijp ik. 3C (ergo 20min) kan nog wel maar ook dat werd laatste keer dat ik keek met van die hoge-ontladingscapaciteitsaccus als voor de vliegende modelbouw nog afgeraden. 1C-2C (uur tot half uur) is toch echt te doen gebruikelijk.
2c rating is mooi en aardig maar trager laden is en blijft beter voor de levensduur.
En sinds wanneer is eender welk vliegend model niet gebaat bij high-C accus? Het gaat om de pieken (juist als je je motiren tot de max pusht wil je GEEN Vdrop zien!), niet het continu-verbruik.
volgensmij lees je niet wat er staat.

hoge-ontladingscapaciteitaccu heeft niets te maken met laden = een feit
En sinds wanneer is eender welk vliegend model niet gebaat bij high-C accus? = totaal nuteloos , je kan niet meer verbruiken dan je gebruiken kan
Het gaat om de pieken -> dus kan je niet rekenen als je een vdrop hebt

daarbij zet je geen hoog dischargerate accu in een laag verbruik unit -> lees wat er staat . high discharge bv 100 zet je niet in een unit die 10 maar uitelijk vraagd

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 28 juli 2024 21:25]

wanneer is iets nu een drone en wanneer een quadcopter?
bedankt vooral de laatste zin maakt het voor mij wel hedler:
'Als je het dan toch wil duiden dan zou je moeten zeggen dat een quadcopter een soort drone is.'

heb het idee dat wat vroeger een op afstandbestuurbaar vliegtuigje of helikopter was nu een drone genoemd wordt.
In de media wordt een speelgoedquadcopter of andere x-copters zoals hexacopter vaak ook een drone genoemd terwijl dit eigenlijk geen drone is. Als een quadcopter (of hexacopter enz.) autonoom, dus zelfstandig kan vliegen is het een drone.
drone = onbemand (heli,vliegtuig,boot,wat dan ook, kunnen allemaal een drones zijn)
quad = aantal prop-assen (rotatie assen waar de blades op zitten)

quadcopter = 4 assige heli

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 28 juli 2024 21:25]

Vet, zal wel een paar duiten kosten zo'n ding. Het lijkt mij inderdaad handig in de agrarische wereld. en er zijn nog wel veel meer sectoren te bedenken waar dit van pas kan komen. Als consument lijkt mij het een beetje overbodig :9
Anoniem: 432173 @hoi33449 december 2015 17:51
Persoonlijk denk ik dat de batterijen nog niet voldoende capaciteit hebben om hier echt dingen mee te gaan doen... overlaatst was er iets ivm automatisch besproeing en de batterij ging slechts dikke 10min mee
Deze kan echter zelf terugkeren naar het basisstation en zichzelf weer opladen. Hij zal dan ook vast programmeerbaar zijn om daarna weer verder te gaan met zijn werk.
Sowieso blijft je actieradius beperkt, je drone kan wel in een cirkel werken rond laadpunt voor maximale afstand maar hij moet ook nog altijd een stuk terug (dan wel waarschijnlijk pak lichter waardoor hij minder verbruikt).

En oplossing om meerdere laadstations te plaatsen gaat beetje in tegen het idee om drones te gebruiken, een kabel leggen op agrarisch gebied doe je niet zomaar op 123.
De actieradius blijft dan beperkt ja, maar of het de investering wel/niet waard is ligt puur aan de toepassing. Ik ben geen boer dus ik heb geen idee van wat alles moet kosten maar ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld voor beveiligingstoepassingen de investering in 2 drones met 2 laadstations best de investering waard kan zijn.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door gekkegerrit101 op 28 juli 2024 21:25]

Als je laadstations kan voeden met electriciteit uit zonne-energie hoef je geen kabel te trekken.
Bij verschillende projecten van de Wageningen Universiteit gebruiken ze meestal ook quad/octocopters die maar 10 tot 15 min meegaan. Deze worden ook gewoon gebruikt voor landbouw en onderzoeksdoeleinden. In meeste gevallen worden daarna handmatig de batterijen vervangen en dan kun je weer. Ze hebben er toch aardig wat setjes batterijen liggen en daardoor is de vliegtijd echt geen probleem. De percelen zijn vaak ook niet zo groot in europa om dit een probleem te laten worden.

Voor landbouw is dit een leuke site:
http://www.vandenborneaar.../nl/374/precisie-landbouw

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.