Software-update: Pegasus Mail 4.71

Pegasus Mail logo (60 pix)Hoewel het eigenlijk niet meer de bedoeling was, is er toch nog een versie van Pegasus Mail uit de 4.x-serie uitgekomen. Pegasus Mail is een e-mailprogramma dat al meer dan 25 jaar bestaat. In het begin was het zijn tijd ver vooruit, maar het succes is tanende sinds Windows XP, toen Microsoft met Outlook Express standaard een email-client met Windows ging meeleveren. Het uiterlijk is sinds de begindagen nauwelijks veranderd en verder ontbreken een kalender en nieuwslezer. Het programma is dus alleen om mee te e-mailen, maar daar is het dan ook goed in. Versie 5.0 is alweer een tijdje in ontwikkeling en versie 4.71 brengt enkele verbeteringen uit die ontwikkel-tak, zoals een nieuwere versies van OpenSSL en SpamHalter, en enkele verbeteringen aan de spellingscontrole en het adresboek.

Pegasus Mail v4.71

While the seemingly endless process of updating code and preparing for Pegasus Mail version 5 continues, it has become clear that it is time to bring out an update that incorporates fixes and corrections that would benefit many users. The main changes in this release are:
  • New PCONFIG A completely new version of the Pegasus Mail configuration utility PCONFIG has been provided in this release. While most users will never need to run PCONFIG, for those that do, the old version was becoming a major problem - the new version should address that.
  • New OpenSSL build This release of Pegasus Mail includes OpenSSL version 1.0.1p, the most recent version we have found in testing to be reliably usable with all major online services.
  • SSL performance fixes SSL performance should be markedly improved in this release, especially during SMTP sending.
  • Addressbook fixes It is now possible to delete and rename addressbooks in the program. The 'add sender's address to addressbook' option should now work again, various other small corrections have been made in addressbook-related functions.
  • Messages stuck in the queue A problem where 0-length files in the outgoing SMTP queue could not be reliably deleted from within the program has been fixed (at last).
  • New builds of IERenderer and BearHTML Michael and Martin have produced new versions of the modules that display HTML data in mail messages for this release: the new versions improve stability and rendering quality.
  • Spellchecking changes Some changes to the way the spellchecker operates have been made that should improve its usefulness to those who use it (in particular, a problem where the 'Don't send' button was missing during send-time spellechecks has been corrected).
  • New SpamHalter build This release includes a new build of Lukas Gebauer's fine SpamHalter Bayesian anti-spam filter with improved reliability and performance.
  • There are also numerous other smaller fixes in this build.

Pegasus Mail

Versienummer 4.71
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website Pegasus Mail
Download http://www.pmail.com/downloads_s3_t.htm
Bestandsgrootte 11,54MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

12-01-2016 • 12:12

31

Bron: Pegasus Mail

Reacties (31)

31
31
17
3
0
11
Wijzig sortering
Eudora en later Pegasus waren VOOR Windows 95 DE standaard e-mailclients voor thuisgebruikers. E-mail kon in het begin alleen in plain-text met losse attachments en dat was voor genoeg voor de communicatie. De narigheid voor de clients begon toen e-mail ontstond op basis van html. Hotmail was een novum door een webapplicatie te maken die een e-mailclient nabootste in de browser, en ondersteunde als eerste zo'n beetje e-mail in de cloud (al heette dat toen nog gewoon 'op het internet'). Door html-e-mail moest een e-mailclient opeens van binnen een browser hebben (Outlook Express werd gratis meegeleverd MET Internet Explorer in Windows 9x en XP) en dat was voor de makers van de plain-text email-readers te ingewikkeld om erbij te maken. Hoe gemakkelijk html-e-mail ook kon zijn, het betekende ook de verspreiding van e-mail-virussen en alle ellende die daardoor kwam. Met plain-text e-mail kwam dat niet voor.
Hotmail was helemaal geen email in the cloud... dat was gewoon IMAP mail waar je enkel maar via de webbrowser aan kon en later ook gewoon met outlook express... het imap protocol is niet iets nieuws, het werd al in de jaren '80ontwikkeld en gebruikt. Alleen werd het veel minder gebruikt dan POP3; vroeger had je namelijk dial-up en bestond er nog geen adsl/kabel. Je betaalde dus per tik dat je verbonden was aan de telco (bovenop het abonnement da je moest nemen bij een provider uiteraard). Aangezien je voor IMAP best verbonden blijft met de mailserver omdat je mail rechtstreeks op de server manipuleert was dit in de begindagen veel te duur en gebruikte men vooral POP3 waarbij de mail uit de inbox wordt opgehaald en je daarna op de pc je mail beheert. Bovendien vereist imap ook veel meer rekenracht van de server dan pop3.
IMAP was dus in de beginjaren helemaal niet zo populair bij de grote massa internetgebruikers; en werd bovendien bij zowat alle internetproviders uitgeschakeld. Ik gebruik daarentegen al jaar en dag IMAP; ik heb het altijd handig gevonden dat mijn mail niet op een computer staat maar op de server; en dat ik bijgevolg van overal ter wereld aan mijn volledige mailbox kan, ongeacht op welke computer ik aan het werken ben. Eerst was dit enkel via clients (pmail 2 the rescue in de begintijd dat ik het gebruikte) en later kwamen er ook webmail scripts, zodat ik m'n eigen hotmail had en nog steeds heb (ik geloof dat ik gestart ben met squirrelmail, maar ondertussen draai ik al meerdere jaren op roundcube; deze is veel mooier/strakker afgewerkt en is ook gebruiksvriendelijker Nu hebben ook de andere leden van mijn familie de mogelijkheid om vanop hun vakantieverblijf vlot een mailtje te sturen door geebruik te maken van de webmail (squirrel vonden ze te ingewikkeld).
Hotmail was helemaal geen email in the cloud... dat was gewoon IMAP mail waar je enkel maar via de webbrowser aan kon en later ook gewoon met outlook express...
Je begint te zeggen dat het niet in de cloud was, en daarna geef je een perfecte beschrijving van hoe het in de cloud stond, nog voordat het cloud heette. Wat bedoel je te zeggen?
dus, de webmail die ik draai, is ook 'in the cloud' ??? al doet die site niet meer dan gewoon een imap verbinding leggen naar m'n mailserver?


of wil je nu zeggen dat alle mailservices gewoon 'in the cloud' zijn??? ik kan je redenering niet goed volgen.... een cloud is wel nog iets anders dan gewoon een dienst waarin data zit...
anders is elke webserver ook 'in the cloud' want er staan databases op, html files, etc etc
Je hebt hem door. Het is niet dat de cloud een magisch ongrijpbaar iets is zonder onderliggende fysieke laag. Hooguit voor managers maar niet voor technici of tweakers. Afhankelijk van de exacte definitie valt een enkele gehoste server zelfs al onder de cloud, maar dat is hier niet eens aan de orde.

Hotmail voldeed ook aan de meeste wat uitgebreidere definities van de cloud. Diensten van een dergelijke omvang zijn eigenlijk altijd verspreid over diverse servers met elk eigen taken en/of redundantie en/of fysieke locatie. Je noemt het zelf al in sterk versimpelde voorstelling: een IMAP server en een webserver. Zo ziet de cloud er van dichtbij uit.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 03:03]

mjah ...

ik wist niet dat ik m'n eigen cloud had draaien de laatste 10 jaar ... ik stel me wel iets anders voor bij een cloudserver dan hoe jij het omschrijft...

woorden die bij mij aan cloud gelinked zijn is vooral: off-site, big data, replication, system-as-service

een email server noem ik geen cloud, en een website die gebruik maakt van die mailserver (door gewoon met php een verbinding te leggen en eigenlijk gewoon een php-email client is) is al helemaal geen cloud. Email op een cloud zou bv attachments die meerdere keren binnenkomen maar 1x opslaan ipv elke mail apart incl attachments... en dat gebeurde absoluut niet in de tijd dat hotmail nog ... hotmail was en niet ms hotmail..
Een client opzichzelf is inderdaad geen cloud. De webserver die de client aan jou serveert kan wel onderdeel van een cloud zijn.

Je suggereert terecht dat een enkele server ook niet persé een cloud is, zelfs al is een enkele server alsnog vaak afhankelijk van andere netwerkapparaten en servers. Vandaar dat ik al noemde dat er diverse definities gehanteerd worden. Ik kan me er best in vinden dat je een enkele server geen cloud moet noemen.

Daar staat tegenover dat hotmail, toen het nog op een unix-variant draaide, ook al uit meerdere servers met elk hun eigen taak of taken binnen een geheel bestond. Dat lijkt me wel een cloud.

Verder heeft de implementatie van de opslag (database, filesystem, hashing, opslaan van een enkel exemplaar voor alle duplicaten) absoluut niets te maken met hoe je het geheel noemt waar die opslag slechts een onderdeeltje van is.

Sorry dat ik de magie van het woordje cloud heb weggenomen. Ik heb eigenlijk altijd geleerd dat je als ICT'er de indruk moet blijven wekken dat je kunt toveren, maar op een technische site als tweakers.net vind ik het geen ramp om een tipje van de sluier op te lichten.

P.S. Hotmail, tegenwoordig Outlook, was en is toch ook gewoon SaaS (Software as a Service)?

P.P.S. Sommige definities vinden het netwerkaspect zelfs het belangrijkste onderdeel van de cloud. Dan maakt het nog niet eens uit wat je eraan hangt en hoe het samenwerkt. http://www.pcmag.com/encyclopedia/term/39847/cloud

Consequentie van de meeste definities is alsnog dat jouw eigen server wel deel uitmaakt van een cloud. Om een enkele server dan zelf ook maar private cloud te noemen gaat misschien wat ver.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 03:03]

hotmail / outlook.com was en is geen SAAS; je kan namelijk met je eigen offline client werken en draait de software dus zelf...

er is wel een webinterface beschikbaar, maar dat is gewoon een webmail interface; geen software die draait in een cloud.

outlook/hotmail is duidelijk een webmail en geen mailclient-software; zo bevat het een hele hoop onderdelen niet die je wel in mailsoftware hebt.

office kan je wel als saas draaie (eigenlijk asp, aangezien er met individuele licenties gewerkt wordt) maar de google docs is een mooi voorbeeld van saas
Al sinds 1992 is Pegasus mijn vaste e-mailprogramma. Toen nog vanaf een floppy die je in een pc op het universiteitsterrein stak, om zo je mail binnen te halen... :)
Op oudjaarsdag 2015 nog een Nieuwjaarswens verzonden met Pegasus Mail, middels een distributielijst naar ca. 500 adressen. Slechts drie obscure servers hebben het berichtje voor spam aangezien. :)
De interface is inderdaad gedateerd, en wie het nooit gebruikt heeft, zal moeite moeten doen om alle functies en mogelijkheden te ontdekken. Maar ben je er eenmaal aan gewend, dan merk je pas hoe beperkt andere mail-clients zijn. Zo heb ik nooit kunnen wennen aan het verschrikkelijke Outlook, en gebruik ik Thunderbird alleen maar als Usenet-client.
Tot zover de loftrompet, want ook Pegasus heeft zijn tekortkomingen en onhandigheidjes, maar die vergeef je het telkens weer als je beseft dat er slechts één man, de onvermoeibare David Harris, aan dit project werkt. Ik zal hem weer eens een donatie toeschuiven... _/-\o_
Als ik op de website kijk zie ik het volgende staan.
http://www.pmail.com/overviews/ovw_winpmail.htm

We believe Windows 7 poses no problems, although we have not yet done extensive testing on that platform.
In de praktijk werkt het ook gewoon op 8, dus dat is een voorzichtige melding.
Als ik de UI zie dan ben ik oprecht benieuwd waarom je dit zou gebruiken ipv bijvoorbeeld een Thunderbird ofzo :)
Als ik eerlijk ben vind ik de UI nog wel meevallen. Hoewel over smaak valt te twisten ziet het er ook weer niet onbruikbaar uit. Echter de informatiepagina blinkt niet uit in informatie die duidt op een modern product.
Windows 98, NT, 2000, XP or Vista; we believe Windows 7 poses no problems, although we have not yet done extensive testing on that platform. Please note that Windows 95 is NOT supported.
De bijzonder lage systeemeisen maken het dan weer een aantrekkelijke e-mail client voor diverse toepassingen.
10MB disk space, plus whatever is required for mail storage
8 - 16MB RAM above minimum system requirements.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 25 juli 2024 03:03]

Ik kan bevestigen dat pmail bij een klant prima draait op Windows 8.

Kan ook haast niet anders; een programma dat zowel op 9x als op NT draait gebruikt niet al te moeilijke bibliotheken en al helemaal geen vluchtige en undocumented functies.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 03:03]

Volledig mee eens,
Een klant van mij gebruikt incredimail. Kijk
Verschrikkelijk, maar blijkbaar genoeg mensen die het mooi vinden of het vrij weinig uitmaakt.
Of misschien is het nostalgie.
Voor ruim 10 jaar geleden ook eens geïnstalleerd. Man man, wat een troep kwam daarmee zeg. En mensen die mail kregen werden gek van de reclame om ook incredimail te nemen.

Al met al zat het boordevol functies, dat wel. Maar als ik nu terugkijk was het een draak van een programma :D
De meeste mensen installeren incredimail omdat het zo mooi zegt dat je nieuwe mail heb, en pas daarna voor de emoticons; bewijst maar weer eens hoeveel nood er is aan een internetrijbewijs; want je kan in elke mailclient de notificatie aanpassen...
bovendien komt incredimail met een waslijst aan qrommel geinstalleerd zoals spyware.. leuk!
Het verbaast me wel dat dit nog bestaat ja. Vroeger had het een zelfs een mooie MDI interface http://screenshots.en.sft...0/4817/pegasus-mail-1.jpg
Die versie ken ik nog...van 15 jaar geleden. We waren er destijds zeer over te spreken maar op een gegeven moment toch overgestapt naar Outlook.

Misschien weer eens voor thuis proberen.

[Reactie gewijzigd door Abom op 25 juli 2024 03:03]

Gewoon old school
Ik gebruik nu een klein jaartje eMClient.
http://www.emclient.com/
Best wel tevreden over.
Grappige is dat die naast mail ook webdav/caldav ondersteunt en zo heb ik 3 adresboeken van mezelf, vereniging en oud leden in de mailclient staan. Evenzo de kalender.
Soms is ie wat nukkig met IMAP qua timingsissues maar dat is over zodra je programma sluit en weer opent.. POP3 is helemaal geen probleem.
ik ook, kan vooral ook een exchange server aan. Is tot op detail niveau te configureren en je kunt ook makkelijk bepalen waar de mail opgeslagen worden, backup maken etc.

ik gebruik emclient ook op mijn asus t100 die niet erg sterk is en dan is het wel een log programma, vrij langzaam.
Anoniem: 687957 12 januari 2016 12:35
Gebruik zelf Thunderbird maar dat Pegasus geen kalender en nieuwslezer heeft vind ik alleen maar een voordeel... hoe lichter hoe beter
David Harris rules! Mooi om te zien dat dit nog steeds voortgaat.
Een no nonsense programma zonder trendy of commercieel interessante features. Oerdegelijk.

Het was altijd mijn email-client tot ik de overstap maakte naar OSX.
Pegasus was dat waarmee ik vanaf 1994 gemaild heb, tot voor 2 jaar. Nu Thunderbird, wat zich wat vreemd gedraagt onder W10.
Ook Pegasus bij verschillende werkgevers gebruikt in het verleden. Het is gratis software al zolang het bestaat. Geld werd/wordt verdiend door handleidingen te verkopen, en tegenwoordig donaties.
De UI van PMail is niks mis mee. Gewoon geen tierlantijnen. Het is een mailprogramma; punt. That's it. Zelfs één van de allereerste goedwerkende mailers. En nog steeds funktioneert het prima! Het zal b.v. nooit meegestuurde malicious code starten. Er zit geen vage database achter. Maar heerlijke simpele tekstfiles waar je zelf nog wat mee kunt.
Ook de breakdown van binnengekomen berichtjes in het HTML gedeelte versus het tekstgedeelte. Of de weergave van de RAW versie van het mailtje. Dan zie je pas hoeveel bagger er in simpele berichtjes zit. :|
En ja, so what 'old school'? Waarom moet alles maar trendy en flashy zijn? Is dat dan altijd beter? IMHO in dit geval zeer zeker niet.
Daarnaast het gemak om allerlei identities (zowel IMAP als POP3) aan te maken.
Gemakkelijk om dit af te serveren als Nostalgie of old school. Als je geen ervaring hebt met dit programma slaat dit commentaar dus nergens op. Heb dit programma vroeger wel gebruikt. Ga nog eens kijken hoe dit nu werkt. Beter dan ongefundeerde kritiek.
Ben het met je eens, hetzij de meeste mensen toch grote waarde hechten aan de UI en beleving van een programma / app...
ondersteunt deze ook microsoft exchange server en gmail?
ondersteunt deze ook microsoft exchange server en gmail?
Als je op Exchange IMAP aanzet, ja.
GMail kun je ook via IMAP bereiken (weet ff niet uit mijn hoofd of je dat specifiek in je settings aan moet zetten), dus ook ja.
ik beheer de exchange server niet zelf helaas

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.