Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

HD-voice en bellen over 4g

02-08-2014 • 08:00

33

Bij Tweakers besteden we niet veel aandacht aan de belkwaliteit van telefoons: er zit vaak maar weinig verschil tussen en bovendien zijn veel lezers er nauwelijks in geïnteresseerd, omdat de app met de groene hoorn een van de minst gebruikte applicaties op hun telefoon is.

Maar zo af en toe komt er een technologie langs waardoor we onze oren spitsen en wel weer aandacht hebben voor mobiel bellen. In dit verhaal testen we twee van zulke technologieën: adaptive multi-rate wideband en voice over long term evolution. Misschien ken je het beter als hd-voice en bellen over 4g. Krijg je met deze twee technologieën eindelijk de belkwaliteit die je zou verwacht anno 2014?

Deze video hoort bij een geschreven artikel.

Lees meer

Reacties (33)

33
33
24
1
0
4
Wijzig sortering
Om eerlijk te zijn vind ik HD Voice nog steeds wel wat blikkerig klinken. Het is in ieder geval van mindere kwaliteit dan een normale audio opname van een smartphone. Als het dan toch over 4G gaat, waarom kan het dan niet gelijk helemaal goed?

Arnoud suggereer dat je met de huidige generatie niet kunt bellen en data tegelijk kunt gebruiken. Ook dat kan ik niet echt plaatsen. Met 3G kon ik dat zowel met een iPhone 3G als 4S op T Mobile en KPN prima doen? :?

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 25 juli 2024 00:11]

Het klopt dat in het bovenstaande voorbeeld 'HD Voice' niet optimaal klinkt, maar dat heeft meer te maken met de huidige netwerken dan met de standaard zelf. De bovenstaande video is in geen opzichte fout, maar misschien is wat extra achtergrond informatie wel handig.
Als het dan toch over 4G gaat, waarom kan het dan niet gelijk helemaal goed?
De Adaptive Multi-Rate Wideband (AMR-WB) specificatie bestaat uit 9 verschillende bit rates, waarbij de laagste 6,6 Kb/s bedraagt en de hoogste 23,85Kb/s. Dit is een veel groter bereik dan de oude Adaptive Multi-Rate (AMR) standaard, die liep van 1,8Kb/s tot 12,2Kb/s. Vanaf 12,65Kb/s wordt de term 'HD Voice' of AMR-WB als gerechtvaardigd beschouwd, vanaf deze verbindingskwaliteit is het audiobereik hoger dan met de AMR-standaard.

Echter zijn er een aantal limitaties in de huidige netwerken en de huidige implementatie.

Allereerst een limitatie in de standaard zelf, aangezien het kiezen van de juiste bit rate is een tijds- en geheugenintensief proces. Er moet immers onderhandeld worden tussen de verzender en de ontvanger over de audiokwaliteit. Om dit proces te vereenvoudigen zijn er 3 modi, bit rate combinaties, bedacht met elk maximaal 4 mogelijke bit rates. Afhankelijk van de verbindingskwaliteit van beide telefoons op het moment van starten van het gesprek, kiest de telefoon een van de modi. De kans is groot dat, in de huidige netwerken, je in modus A of B uit komt; waar modus C pas het volledige spectrum benut.
Arnoud suggereer dat je met de huidige generatie niet kunt bellen en data tegelijk kunt gebruiken.
Hiermee gelijk een mooie brug naar een limitatie de oude en huidige telefonie netwerken. Het telefonienetwerk in Nederland (en de rest van de wereld) is traditioneel 'circuit geschakeld' (Circuit Switched). Heel vroeger ging dit letterlijk met een 'operator' [1] die een kabel verbond tussen jouw eigen lijn en diegene waarmee jij verbonden wilde worden; tegenwoordig, doordat er meerdere providers zijn, is dit virtueel en heet dit 'Tijdgeschakeld' (Time-Driven Switching).

Deze techniek creëert een verbinding tussen de verzender en ontvanger en reserveert een vaste bandbreedte in het netwerk. Dit is het beste te vergelijken met de situatie rondom de nucleaire top een paar maanden terug, waarbij een gehele baan op de A4/A44 van Schiphol naar Den Haag was gereserveerd voor de afgevaardigden. Bij deze verbinding hoef je (bijna) nooit te wachten (geen file), maar mocht een afgevaardigde besluiten dat hij ineens naar Utrecht wil zal hij eerst naar Den Haag moeten rijden om daar de gereserveerde baan te verlaten. Ditzelfde geldt voor het telefonie netwerk, jouw gesprek zal nooit hoeven wachten, maar mocht je ineens Internet willen bezoeken over datzelfde netwerk * zal dat niet gaan.

* Wat met de huidige, en mogelijk voorgaande, smartphones wel kan is gelijktijdig een G-verbinding, BT-verbinding en WiFi-verbiding benutten. Afhankelijk van de verwerking van je telefoon, kan je dus wel e-mail ontvangen tijdens een gesprek, maar niet via het 3G-netwerk.

Net zoals met het fysieke asfalt, is dit zeer inefficiënt in gebruik en wordt er dus maar een zo'n klein mogelijk gedeelte van de verbinding 'geblokkeerd' (er rijdt immers niet altijd iemand over die gereserveerde baan). Hierdoor zal, met de huidige techniek, de belkwaliteit nooit optimaal worden.

Bij LTE (4G) zal het tijdgeschakelde netwerk losgelaten worden, ten faveure van een Pakketgeschakeld (Packet Switching) netwerk. Hierbij werkt het netwerk exact als ons huidige snelwegennet, waarbij je met op- en afritten kan in- en uitvoegen op de verbindingsweg. Afhankelijk van het netwerkontwerp kan je meer / minder snel downloaden (e.g., harder rijden). Echter bestaat er in dit ontwerp wel kans op file, waarmee jouw verbinding (net als met Skype) vertraagd doorgegeven wordt; hiervoor zal dus eerst de 4G-capaciteit voldoende moeten zijn, voordat providers over zullen schakelen op dit ontwerp.
Op de iPhone 5 met iOS 7.1 kan je tijdens het bellen niet op internet wat kijken. Tenzij je Wi-Fi verbonden bent, maar anders gaat dat lastig worden.

Dit is tenminste mijn ervaring hiermee. Ik heb een Vodafone abonnement.
Ben je dan toevallig verbonden via 4G van Vodafone?
Nee, ik ben vrijwel altijd met 3G verbonden. Ik heb een 4G abonnement, maar ja.. de iPhone 5 kan bijna nooit 4G ontvangen.
Hmmm dat is apart dan. Ik heb ook een iPhone 5 en kan gewoon bellen en tegelijk internetten. Heb het net even nogmaals geprobeerd: nummer gedraaid, daarna op home en Safari geopend en sites bezocht. Gesprek ging gewoon door en kon gewoon websites bezoeken.

Ik heb nu wel iOS8 beta4 draaien overigens, maar op iOS7 was dit bij mij niet anders en daarvoor ook niet overigens... Ik kan alleen niet via GPRS en 4G tegelijk bellen en internetten, aangezien je niet kan bellen via 4G nog.
Arnoud suggereer dat je met de huidige generatie niet kunt bellen en data tegelijk kunt gebruiken. Ook dat kan ik niet echt plaatsen.
Is ook onzin. Voor mijn werk gebruik ik met grote regelmaat
bellen met tegelijkertijd emailen op mijn laptop, welke via internet sharing verbonden is met mijn Lumia. En ik dus bellen en data tegelijktijd gebruik.
Ik vind het ook tegenvallen. Had wel "Sennheiser" kwaliteit verwacht. Zeker geen hifi (20-20000 hz).
Eerlijk gezegd heb ik bij mijn telefoon niet het idee dat bellen momenteel klinkt zoals het eerste voorbeeld. Ik heb een HTC One (M7). Bij mij klinkt het toch wel warmer, maar dat kan misschien ook aan de software liggen die het geluid verbetert. Of ben ik er nou zo gewend aan geraakt dat het me niet opvalt?
we zijn ook niet gewend dat geluid goed wordt opgenomen en weergegeven met telefoons. Als je dit op je pc gekijkt dan heb je waarschijnlijk kwalitatief goede (of toch veel betere) speakers dan die kleine telefoon-speaker.
Heb het geluisterd met hoofdtelefoon. Maar ik denk dat de speaker van een moderne telefoon de slechte en beperkte kwaliteit verbetert, als je een headset gebruikt of hem via bluetooth aan een auto linkt, klinkt het wel weer blikkerig.
Desalniettemin, hopelijk een goede vooruitgang die wellicht in de toekomst verschillen tussen verschillende microfoons in een telefoon duidelijk naar voren laat komen, waardoor mensen ook wat bewuster zoeken naar een telefoon met een hoge kwaliteit microfoon. Hopelijk kunnen we in de toekomst het gevoel hebben dat een persoon echt bijna in je oor praat door nog betere kwaliteit. Verhoogt voor veel mensen het gevoel van intimiteit.
En hopelijk wordt dit in de toekomst ook mogelijk voor gesprekken tussen verschillende providers.
Het voorbeeld toestel wat hij ook aan het einde van het filmpje toonde, was ook wel een héél oud toestel. Dit zou de verschillen wel kunnen verklaren.
Denk dat de meeste smartphones sowieso niet heel slecht geluid hebben, beter kan het natuurlijk altijd, maar zoals in dit filmpje heb ik met mijn laatste 3 toestellen niet gehad.
(kan zijn dat dit allen bij KPN is gezien zij het daar mee testen;) )
Ik vermoed dat ze beide gesprekken op hebben genomen met dezelfde telefoon, misschien zelfs een smartphone, hoef je maar een app te installeren om gesprekken op te nemen. Dus, ik weet niet of het wel met een oud toestel is opgenomen. Denk dat er misschien ook wat compressie op de opname zit. We zullen het hopelijk in de toekomst in de praktijk ervaren.
Anoniem: 477666 2 augustus 2014 18:42
Zie helaas niet echt nut van deze video we weten dat het er is.
Maar we zien het niet in praktijk helaas.
Ik draai nog steeds 2g zo nu dan 3g bij mij thuis behalve als in grote steden of station ben heb wel eens 4g ontvangen.

Het feit is Nederland altijd achter loopt in technologie en niet investeert vind ik jammer zijn pas gelden begonnen hierin Almelo met het aanleggen van glasvezel en kasten installeren.
Het zijn meestal de oudjes terughouden zijn.
Ik zou graag willen dat alles in stroomversnelling gaat in plaats van jaren er over te praten

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 477666 op 25 juli 2024 00:11]

Nederland achter? Ik zit bij kpn en heb werkelijkwaar OVERAL 50mbit 4g, en op mijn studenten kamer heb ik 200mbit. Nederland loopt juist erg voorop tegenover andere landen.
Anoniem: 477666 @swoutr2 augustus 2014 22:43
Nederland was een kop loper.
Doordat oudjes in begin bang waren een smartphone te gebruiken. :P

Of dat mensen riepen we hebben geen behoefte aan glasvezel internet.
Terwijl we 15km verderop we glasvezel hebben in Hengelo.
Noorwegen en Zweden hebben leuk glasvezel volgens mij liep Finland voorop mobiele netwerken.

Als klein land lopen we verachter het enige wat zie in Nederland is te veel bureaucratie en praten. Dit soort dingen horen juist in stroomvaart te gaan.
Het moet gewoon via het staat zelf gaan niet via gemeente die veel te lang hierover doen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 477666 op 25 juli 2024 00:11]

Vodafone is volgens mij ook al bezig met de uitrol van Voice-HD. 8-)
Het lijkt me vooral interessant hoe dat klinkt op een Lumia 930 want deze telefoon beschikt over 4 Dolby microfoons. :P
Juist met HD-voice wordt de kwaliteit, aantal plaatsing van de microfoons en ruisonderdrukking nog belangrijker. En de audio-kwaliteit is gewoon beter met 4 kwalitatieve microfoons en goede ruisonderdrukking dan met de 2 goedkoopst mogelijke microfoontjes ingebouwd in je smartphone.

Maar naast op WindowsPhone kun je ook op de andere platformen terrecht voor toestellen met goede geluidskwaliteit.
  • De Sony Z2 heeft naast de interne microfoons speciale oordopjes met ruisonderdrukking.
  • De Blackberry Z30 heeft 4 amerikaanse microfoons onboard.
  • Iphones maken ook gebruik van kwalitatievere componenten.
Dat vind ik een hele verbetering. Nu nog zien, of beter gezegd horen of het in de praktijk nog veel verschil maakt. Heb zelf namelijk nogal een probleem met het verstaan van mensen over de telefoon.

[Reactie gewijzigd door SN4K3 op 25 juli 2024 00:11]

Ik bel over het 3G-netwerk van KPN vrijwel altijd met HD-voice. Werkt prima. Enkel beide toestellen moeten het ondersteunen en 3G-bereik hebben.

Bellen over 4G zal inderdaad een paar seconden gaan schelen, maar dat is niet waar ik echt wakker van lig.
Grappige techniek, maar wat een verschrikkelijk amateuristisch stukje video "preview". Ik had het idee tellsell te zitten kijken. Dat vragen en beantwoorden van elkaar. Overigens kan het storende microfoontje van arnoud niet echt, zeker niet als het gaat over een techniek van goede geluidskwaliteit. Heb overigens normaal gesproken niet zoveel problemen met videoreviews en reportages, maar dit...
Waarom zouden we willen bellen over 4g en 3g terwijl bellen over 2g nog altijd veel zuiniger is voor de accu en het genoeg bandbreedte heeft voor digitale audio?

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 25 juli 2024 00:11]

Anoniem: 38876 2 augustus 2014 14:27
Leuk stukje alleen hadden jullie het geluid van Arnoud opnieuw moeten opnemen. Als ik dit kijk over mijn grote speakers, irriteer ik mij aan de microfoon die elke keer wordt aangeraakt door Arnoud zijn grote arm bewegingen.
Het lijkt wel een commercial voor HD bellen ipv een test. Men had ipv een sinus beter frequentie spectrum kunnen laten zien. Dat maakt het verschil visueel zichtbaar.
Natuurlijk stemgeluid lijkt me veel om te beoordelen: als ik bel luister ik naar stemgeluid in plaats van naar een sinus te kijken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.