Het klopt dat in het bovenstaande voorbeeld 'HD Voice' niet optimaal klinkt, maar dat heeft meer te maken met de huidige netwerken dan met de standaard zelf. De bovenstaande video is in geen opzichte fout, maar misschien is wat extra achtergrond informatie wel handig.
Als het dan toch over 4G gaat, waarom kan het dan niet gelijk helemaal goed?
De
Adaptive Multi-Rate Wideband (AMR-WB) specificatie bestaat uit 9 verschillende
bit rates, waarbij de laagste 6,6 Kb/s bedraagt en de hoogste 23,85Kb/s. Dit is een veel
groter bereik dan de oude
Adaptive Multi-Rate (AMR) standaard, die liep van 1,8Kb/s tot 12,2Kb/s. Vanaf
12,65Kb/s wordt de term '
HD Voice' of AMR-WB als gerechtvaardigd beschouwd, vanaf deze verbindingskwaliteit is het audiobereik hoger dan met de AMR-standaard.
Echter zijn er een aantal limitaties in de huidige netwerken en de huidige implementatie.
Allereerst een limitatie in de standaard zelf, aangezien het kiezen van de juiste
bit rate is een tijds- en geheugenintensief proces. Er moet immers onderhandeld worden tussen de verzender en de ontvanger over de audiokwaliteit. Om dit proces te vereenvoudigen zijn er 3 modi, bit rate combinaties, bedacht met elk maximaal 4 mogelijke bit rates. Afhankelijk van de verbindingskwaliteit van beide telefoons op het moment van starten van het gesprek, kiest de telefoon een van de modi. De kans is groot dat, in de huidige netwerken, je in modus A of B uit komt; waar modus C pas het volledige spectrum benut.
Arnoud suggereer dat je met de huidige generatie niet kunt bellen en data tegelijk kunt gebruiken.
Hiermee gelijk een mooie brug naar een limitatie de oude en huidige telefonie netwerken. Het telefonienetwerk in Nederland (en de rest van de wereld) is traditioneel 'circuit geschakeld' (
Circuit Switched). Heel vroeger ging dit letterlijk met een 'operator'
[1] die een kabel verbond tussen jouw eigen lijn en diegene waarmee jij verbonden wilde worden; tegenwoordig, doordat er meerdere providers zijn, is dit virtueel en heet dit '
Tijdgeschakeld' (
Time-Driven Switching).
Deze techniek creëert een verbinding tussen de verzender en ontvanger en reserveert een vaste bandbreedte in het netwerk. Dit is het beste te vergelijken met de situatie rondom de nucleaire top een paar maanden terug, waarbij een gehele baan op de A4/A44 van Schiphol naar Den Haag was gereserveerd voor de afgevaardigden. Bij deze verbinding hoef je (bijna) nooit te wachten (geen file), maar mocht een afgevaardigde besluiten dat hij ineens naar Utrecht wil zal hij eerst naar Den Haag moeten rijden om daar de gereserveerde baan te verlaten. Ditzelfde geldt voor het telefonie netwerk, jouw gesprek zal nooit hoeven wachten, maar mocht je ineens Internet willen bezoeken over
datzelfde netwerk * zal dat niet gaan.
* Wat met de huidige, en mogelijk voorgaande, smartphones wel kan is gelijktijdig een G-verbinding, BT-verbinding en WiFi-verbiding benutten. Afhankelijk van de verwerking van je telefoon, kan je dus wel e-mail ontvangen tijdens een gesprek, maar niet via het 3G-netwerk.
Net zoals met het fysieke asfalt, is dit zeer inefficiënt in gebruik en wordt er dus maar een zo'n klein mogelijk gedeelte van de verbinding 'geblokkeerd' (er rijdt immers niet altijd iemand over die gereserveerde baan). Hierdoor zal, met de huidige techniek, de belkwaliteit nooit optimaal worden.
Bij LTE (4G) zal het tijdgeschakelde netwerk losgelaten worden, ten faveure van een Pakketgeschakeld (
Packet Switching) netwerk. Hierbij werkt het netwerk exact als ons huidige snelwegennet, waarbij je met op- en afritten kan in- en uitvoegen op de verbindingsweg. Afhankelijk van het netwerkontwerp kan je meer / minder snel downloaden (e.g., harder rijden). Echter bestaat er in dit ontwerp wel kans op file, waarmee jouw verbinding (net als met Skype) vertraagd doorgegeven wordt; hiervoor zal dus eerst de 4G-capaciteit voldoende moeten zijn, voordat providers over zullen schakelen op dit ontwerp.