Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

De eerste ervaringen met Windows 8.1

Door , 66 reacties

Microsoft gaf onlangs een previewversie van Windows 8.1 vrij, de eerste grote update voor Windows 8. Een paar van de belangrijkste wijzigingen zijn de terugkeer van de startknop en de mogelijkheid om bij het starten van een computer de Modern UI te omzeilen en meteen de desktop te tonen. Windows 8.1 is om meer redenen een interessante release. De traditionele servicepacks van vorige Windows-edities bevatten in de regel enkel wijzigingen onder de motorkap, maar Windows 8.1 is de eerste Windows-update die grote uiterlijke en functionele wijzigingen bevat. Zo zijn veel meegeleverde apps geüpdatet en kunnen gebruikers meer zaken binnen de Modern UI aanpassen.

In deze video bespreken we onze eerste ervaringen met de Preview-versie van Windows 8.1. Voor meer details over de update kun je de geschreven hands-on raadplegen.

Reacties (66)

Wijzig sortering
Wat ik al eerder heb gezegd. Heerlijk voor een tablet (dus touch) maar achter mijn mooie grote (diepe) bureau was het niks.
Zelfs al zou ik een mooie touchscreen monitor hebben staan ga ik toch echt niet constant voorover zitten om mijn scherm aan te raken om een prohramma te openen. Ja, met de muis kan ook, idd. Dus dan heb je deze upgrade ook niet nodig
(ja, kom er maar in: Waarom zit ik niet nog op W3.1 of W95? Nou omdat W7 64-bit veel beter is dan W3.1/95, en IMHO W8 een achteruitgang is tov W7 x64)

En met de muis en die nieuwe start-knop is het nog steeds niks in 8.1.
Zie je hoe mega veel icoontjes er staan? Dat is (voor mij) echt niet efficient.
Mijn (W7) desktop moet schoon blijven. Mapje met game shortcuts, misschien wat net gedownload spul, een verdwaalde shortcut naar een programma wat ik net geinstalleerd heb, en dat is het dan. En dan in de taakbalk al mijn veel gebruikte programma's ge-pint.
Zodat als ik ff rust (peukie opsteken, biertje erbij), mijn mooie slide show van 1000 foto's mooi te zien is.

Waarom heten programma's trouwens ineens apps? (serieuze vraag, snap het verschil niet)

En dan ook hoe Luke zegt "En ze hebben ook aan de multi tasking gewerkt. Ipv 2 kan je nu zelfs 3 apps tegelijkertijd gebruiken." Really? Wow!
Misschien mis ik daar ook iets hoor, kan echt aan mij liggen, maar multi tasken zijn we nou toch wel al een aardig tijdje gewend aan.
Op het moment van dit schrijven staan er alleen al 7 programma's op mijn input te wachten. En dan ben ik een dagje vrij, dus ik heb geen programma's voor werk aanstaan.
En omdat ik dit aan het tikken ben, is die gemaximaliseerd. En een simpel Wintoets-TAB geeft mij een prachtig menu waar je makkelijk doorheen scrollt. En anders gewoon met de muis op de goeie klikken in de taakbalk. (die bij mij links staat, want breedbeeld monitor.)

En dan om de integratie van de 2 werkomgevingen te bevorderen blijft de achtergrond hetzelfde. 8)7 Wow!
Slim gedaan door MS, want het is een kleine aanpassing die voor menigeen inderdaad die ervaring tot gevolg heeft. Waarom zat dat dan niet in 8.0? En het feit alleen al dat dit gemeld moet worden duidt echt op een totale faal bij 8.0.

Het is toch niet het eerste OS wat ze maken?
Het komt wel zo op mij over, alsof ze een eerste product ooit van het bedrijf finetunen omdat ze hun core-gebruikers waren vergeten.

Noem me ouderwets, maar dit kan voor mij, voor de desktop, echt bij lange na niet tippen aan W7.
Zelfs nu de startknop zogenaamd (want toch niet helemaal) terug is.
@HMC

Je bent niet ouderwets, je bent net zoals als al die andere gebruikers die gewoon of op XP of op Windows 7 blijven zitten. Las gisteren op nu.nl dat maar iets meer dan vijf procent van de computergebruikers op Internet gebruik maakt van Windows 8.x. gebruikt.

Maar dan de klapper, maar liefst 81,5 procent van alle computers op internet draait of XP of Windows 7. Dus 81,5 procent van de Microsoft klanten werkt met de klassieke menustructuur. En MS wil het maar niet inziens, die mensen willen niet over. Microsoft ziet het nog steeds niet, de mensen willen geen verandering. Ze blijven maar pushen en marketing geld uitgeven, je moet van ze overstappen, of je wil of niet.

De risico's die zij momenteel aan het nemen zijn, alleen maar omdat het niet goed liep in de tablet / telefoon markt, zijn enorm. Straks hapert de motor van het bedrijf, de Windows / Office divisie en valt de grootste cashstroom uit. En dan kan het weleens te laat voor ze zijn. Het lijkt erop dat Microsoft langzamerhand het nieuwe IBM geworden is. Die dachten ook dat klanten geen PC's nodig hadden maar de mainframe geweldig werken was. Het resultaat kennen we.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 2 juli 2013 11:39]

Inderdaad. IBM draait geweldig.

Al gezien wat MS aandelen doen? Welke als zeeer stabiel aangeschreven staan. Ze stijgen.
Wat gaat Windows 8.1 doen? Gewoon een groter marktaandeel pakken. Ondanks de malaise. In een record snelheid is de hoeveelheid W8 Modern UI apps naar >100.00 stuks gegaan. En zullen mensen straks nog wat te klagen hebben? Natuurlijk, maar met W8.1 valt er feitelijk niets meer 'te klagen'. En met een tooltje installeer je een classic start menu. Windows 8.1 preview al gebruikt? Of is dat een hypothetische vraag?
Het ziet er volgens mij al langer naar uit dat de hegemonie van Microsoft tanende is. Consumenten kopen steeds minder PC's maar kopen in toenemende mate een tablet. Daar draait over het algemeen iOs of Android op. De markt voor klassieke PC's (desktops laptops is aan het instorten, dus ook de Windows verkopen).

Iemand met een tablet zal niet zo gauw Office 365 gaan gebruiken. Kortom de inkomenstenbron voor Microsoft (Windows/Office) is al aan het opdrogen.

Met Windows zullen ze de tabletmarkt en de Phone markt niet zo snel meer terugveroveren. En door dit soort acties gaan ze de desktopmarkt uiteindelijk ook verliezen denk ik. Want de professionele gebruiker gaat of over op iMac dan wel op Linux of blijft hangen op Windows 7.

Na jaren van zo'n beetje de eerste zijn die met nieuwe Windows versies werkt in ons bedrijf (Windows 2000, Windows Xp, Windows Vista, Windows 7) is Windows 8 het eerste besturingssysteem dat ik nog steeds niet wil hebben.

Het moet namelijk wel beter en/of fijner zijn dan het vorige. Momenteel kan Windows 8 en ook Windows 8.1 niet tippen aan de productiviteit die ik met Windows 7 heb.

Voor het eerst in mijn werkzame leven wil ik NIET met de nieuwe versie van het OS van Microsoft werken.

[Reactie gewijzigd door ijmert op 2 juli 2013 15:56]

En MS wil het maar niet inziens, die mensen willen niet over.
En dat gaat ook niet gebeuren denk ik. Ik heb jaren lang met gemengd succes mensen proberen te laten wennen aan een Ubuntu of andere Linux variant. De ervaring is daar steeds: Het werkt prima (beter zelfs vaak) en ze kunnen alles wat ze vroeger konden (en meestal veel meer), maar het 'voelt' anders en dus *willen* ze niet wennen. Daar loopt Microsoft dus ook tegen aan. Misschien is Microsoft nog machtig genoeg om het af te dwingen, maar ik vraag het me af... We zullen zien hoe MS dit aanpakt. Wellicht kunnen we er iets van leren! ;)
Op het moment van dit schrijven staan er alleen al 7 programma's op mijn input te wachten.
en daar heb je geen multitasking voor nodig maar voldoet taskswitching dus prima.
Multitasking is dat programma's gelijktijdig werken en dat is bij drie programmas meestal voldoende. Daarnaast gaat het hier om programma's die gelijktijdig op het scherm getoond worden terwijl bijv een musicplayer op de achtergrond doordraait. Er zijn dus wel degelijk nog steeds meer dan drie programma's actief mogelijk.
Bij W8 kan je natuurlijk nog steeds zoveel programma's hebben openstaan als je maar wil. Alleen kunnen er maar 2 (of 4 in 8,1) zichtbaar zijn op scherm en echt CPU tijd gebruiken, de andere worden "suspended". Dit is vooral gedaan om de batterij te sparen.
Nu die "suspended" programma's kunnen toch nog steeds background tasks uitvoeren (als je dat toelaat).

Het is gewoon een andere manier van werken, en iets genuanceerder dan je hier schrijft
U heeft het over "batterij sparen", en dat heeft dus ook weer helemaal niks met dekstops te maken.

Wie heeft er uberhaupt meer dan max 4 programma's tegelijk op het scherm weergegeven.
(Ik bedoel allemaal verkleind en netjes gepositioneerd)

Zelfs in programmeeromgevingen lijkt 4 me genoeg. Mits je een mooi groot scherm hebt.
En gaat u maar programmeren met een touchscreen.
Hang je voorover om prog a actief te maken om dan met keyboard wat code te typen?
En dan voorover hangen om prog b actief te maken om dan vervolgens met de muis het elementje te verplaaten of een verbindinkje te herleggen?

Geef dan het keyboard maar. Veel efficienter (op een desktop)
Ik heb soms wel 3 of 4 tegelijk open...Ik werk dan ook voornamelijk in de desktop omgeving en gebruik start8 om metro te omzeilen. Is echt ideaal. Als je metro apps in de desktop in een aanpasbare scherm wilt hebben moet je ModernMix nemen. Hiermee kun je metro apps starten in de desktop en vergroten en verkleinen en ook definiteif afsluiten.

Al kon dat ook al met alt+f4!

Windows 8 desktop is echt beter dan windows 7.
Het mooie is dat 8.1 nog minder geheugen gaat gebruiken dan 8 al deed en dat was al stukken beter dan windows 7!
from the old book of skillz:

probeer eens rechter-muis klik op de taakbalk en dan:

Show windows stacked

of

Show windows side by side


kon geloof ik al in win 3.11

kan je er heel veel windows/programma's tegelijkertijd op je scherm hebben (actief, zonder dat de andere venster naar de achtergrond gaan als je in een van de vensters klikt). en als je er een paar niet wilt niet zien, dan minimaalizeer je die en klik je nog een keer op de optiie
ik zou het zelf niet beter verwoord kunnen hebben.

na de 2 maanden, die ik W8 heb gegeven om te testen, heb ik besloten om bij W7 te blijven
en deze veranderingen, zijn misschien wel een verbetering tenopzichte van W8, maar absoluut niet genoeg om W8.1 te proberen.
Ik wacht wel op W8.2 of ?W9? en dan kijk ik welke verbeteringen die met zich mee brengt
Gezien de weg die ze nu zijn ingeslagen ben ik bang dat we W9 niet willen zien... Die zal eerder op 8.1 gaan lijken dan op 7. Helaas...

Maar zoals HMC het zegt...

En over het multitasken, waarom moet je meer dan twee programma's tegelijk open hebben staan tenzij je op de beurs werkt? Ik werk hier in W7 heel vaak met twee vensters in de linker- en rechterbovenhoek gepind, voila.

Ik snap de keuze van MS wel om naar dit ecosysteem over te gaan t.o.v. de klassieke desktop maar heb benauwd mij wel. Zelf lang gewacht met de overstap van XP naar 7 maar verkies nu toch 7 boven alles.

Ik hoop dat ik W7 nog heel lang kan gebruiken en ooit misschien wel op Linux Mint overstap als MS deze Metro zo op blijft dringen in plaats van een klassieke desktop modus.
Onze levens zijn niet allemaal hetzelfde, gemiddeld heb ik 20 programma's (van klein tot groot) actief draaien als windows systeembeheerder. Daarom heb ik ook 2 schermen en had ik er liever 3 of meer. Je wilt soms gewoon continue monitoren en vensters met elkaar vergelijken.
Ik heb hem ook in vmware draaien en er is iets nog niet versteld in dit filmpje, je kan rechts klikken op de startknop en allemaal dingen openen gelijk.
Verder erg fijn dat je de metro direct kan skippen scheelt weer aangezien ik daar toch nooit kom op me pc en laptop, eigenlijk alleen als ik iets open maar verder ga ik geen apps gebruiken op me pc/laptop.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 2 juli 2013 09:09]

Dit is (gedeeltelijk) ook al mogelijk in Windows 8.0 (huidige versie zegmaar..). Even een screenshot gemaakt: http://img404.imageshack.us/img404/3202/bhxj.jpg
Dit is trouwens zonder programma's als Classicshell of Start8
Edit: url aangepast

[Reactie gewijzigd door N0EPie0910 op 2 juli 2013 10:24]

Ik heb hem ook in vmware draaien en er is iets nog niet versteld in dit filmpje, je kan rechts klikken op de startknop en allemaal dingen openen gelijk.
Dat kon in Windows 8 ook al. Plaats je muis maar eens in de rechter onderhoek en druk op de rechter knop ;) Of anders Windowstoets (toetsenbord) + X.
Verder erg fijn dat je de metro direct kan skippen scheelt weer aangezien ik daar toch nooit kom op me pc en laptop, eigenlijk alleen als ik iets open maar verder ga ik geen apps gebruiken op me pc/laptop.
Er zijn best wel wat leuke spelletjes in de Windows Store te vinden, en ik gebruik bv de mailclient en muziekspeler op mn PC. Verder gebruik ik het Modern UI scherm als start scherm voor al mn desktop applicaties.
Gratis dingen vallen heel erg tegen wat er in de store te vinden is, verder muziek app verwijderd gebruik ik itunes voor vind ik makkelijk en voor films vlc vind ik fijner.
Ook de foto app verwijderd aangezien ik gewoon in de desktop werk dus ook me foto's in windows foto viewer wil openen en niet de metro.

En om te openen gebruik ik metro eigenlijk verder niet, maar idd wist niet dat je daar rechts kon klikken in windows 8 is nooit in me op gekomen omdat er geen knop was :P
Je bent me voor maar dat is inderdaad het klassieke windows+x menu die er altijd in heeft gezeten.

Wil je het echte klassieke windows 7 menu terug dan moet je Start8 nemen.
Is de beste tool op dit moment voor het terug brengen van het startmenu.
Je hebt dan ook alle functies.
Mijn eerste reactie toen ik hoorde van de Bing-integratie:
Ik zou niet willen dat alles wat ik op mijn eigen pc zoek aan bestanden, ook direct bij de servers van Microsoft terecht komt.
Als ik een bestand zoek op m'n pc, dan zoek ik dat niet voor niks op mijn eigen pc. Als ik het op internet wilde opzoeken, startte ik wel een browser op...
Toen Canonical dit deed door zoekresultaten te sturen naar Amazon brak er ook een shitstorm los (en dit kan je gewoon uitzetten). Bing en Amazon zijn niet helemaal te vergelijken met elkaar, maar inderdaad, als ik iets online wil zoeken dan pak ik mijn browser wel.
Ik zit werkelijk met verbazing te kijken naar je "-1" moderering en alle kritiek, welke Windows8 krijgt. Ik snap namelijk ook niet waarom gebruikers er zo'n gruwelijke hekel aan hebben.
Wat moet je in hemelsnaam iedere keer zoeken in een startmenu? En moet men nu zo vaak in de instellingen zijn? Je werkt toch 9 van de 10x met de desktop en gepinde programma's?!

Mijn eerste Windows was versie 3.1; daarna vrij snel overgestapt naar NT3.51 en opvolgers. Ik heb met geen enkele versie problemen gehad. Blijkbaar is dat een grote uitzondering.
Tevens is het hier tegenwoordig een uitzondering om Microsoft Windows te typen. Misschien moeten we voortaan ook G en A gebruiken bij Google en Apple... 8)7
Naja, ik snap niet helemaal waarom er niets gezegd is over het multitasken wat ze in 8.1 hebben toegevoegd. Dat werkt nu net zoals in Windows Phone 8 - apps worden getombstoned en ik merk dat het echt een gigantische verbetering is qua ervaring met bijvoorbeeld Xbox music en Skype.

http://www.wpcentral.com/...lose-tombstoning-new-cool

In het algemeen draait alles een stuk soepeler op 8.1 (op mijn Asus Vivotab). Vanwege de optie om kleinere icoontjes te kunnen gebruiken kan je makkelijker grote groepen maken en kan je dus een veel groter aantal programma's/apps op je scherm kwijt terwijlhet tevens overzichtelijk blijft :)

Nee, als men zegt dat 8.1 niets meebrengt aan opties... Verdiep je dan eerst eventjes voordat je wat gaat roepen.

Linkje met alle wijzigingen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_8.1
Dat je geen rich result krijgt bij het zoeken bijv. naar "Marilyn Monroe" heeft te maken met de regio-instelling. Bij de Amerikaanse versie van Bing werkt dat wel, staat je regio op Nederlands dan niet. De beperkte internationale versie van Bing zijn sowieso een groot probleem.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 2 juli 2013 09:32]

Ik gebruik vanaf W8 RC al windows 8 en ik vind het gewoon goed werken. nooit problemen gehad met dingen die ik niet kon uitvoeren of niet kon installeren of iets dergelijks.

gewoon met 1 druk op de windows knop maakt niet uit vanaf welk scherm krijg ik gewoon me metro interface met alle programma's en games die ik heb en met 1 scroll met de muis doorheen kan scrollen of gewoon een kwestie van Windows knop > "naam intypten" en komt hetgeen dat ik wil tevoorschijn. hierdoor tevens een mooi schoon desktop.

Ik heb nooit de problemen gesnapt die mensen ermee hebben. het kan een verkeerd oogpunt van mij zijn of gewoon dat ik er echt anders over denk maar ik vind het vanaf het begin af aan al fijn alleen is het enige nadeel dat het erg anders is dan dat we gewend waren bij vorige windows versies.

Ik heb 8.1 nog niet geprobeerd maar voel ook totaal niet de need om dat te doen. Maargoed dat is mijn mening. en meningen op tweakers zijn soms gevaarlijk. ;p
"Ik gebruik vanaf W8 RC al windows 8 en ik vind het gewoon goed werken. nooit problemen gehad met dingen die ik niet kon uitvoeren of niet kon installeren of iets dergelijks.

gewoon met 1 druk op de windows knop maakt niet uit vanaf welk scherm krijg ik gewoon me metro interface met alle programma's en games die ik heb en met 1 scroll met de muis doorheen kan scrollen of gewoon een kwestie van Windows knop > "naam intypten" en komt hetgeen dat ik wil tevoorschijn. hierdoor tevens een mooi schoon desktop."

Dit ben ik met je eens. Het is een kwestie van even wennen, maar als je het een paar uren/dagen gebruikt voelt het fijn, vertrouwd en snel aan. Maar wat betreft wennen komen we op je volgende punt:

"Ik heb nooit de problemen gesnapt die mensen ermee hebben. het kan een verkeerd oogpunt van mij zijn of gewoon dat ik er echt anders over denk maar ik vind het vanaf het begin af aan al fijn alleen is het enige nadeel dat het erg anders is dan dat we gewend waren bij vorige windows versies."

En hier zit hem ook direct het probleem. Microsoft heeft geprobeerd om innovatief te zijn (ok, deels eigen belang uiteraard vanwege hun phone/tablet OS) en dit is niet helemaal gelukt zoals ze hadden gehoopt. Windows kwam met een totaal ander iets dan mensen gewend waren. Mensen zijn gewoontedieren en als ze al jaaaaaaaren met een start knopje werken - en die is er opeens niet meer - dan is dat tegen hun gewoonte in.

Ik begrijp volkomen dat mensen moeite hebben met windows 8, maar aan de andere kant ben ik het met microsoft eens dat we toe zijn aan iets nieuws. We hebben allemaal android/iOS/windows phone en werken dagelijk met tiles en apps, waarom niet op de desktop? Mijn mening blijft dat microsoft windows 8 teveel heeft gepushed. Ze hebben veel nieuwe dingen ge´ntroduceerd maar de mensen geen kans gegeven om er aan te wennen.

Overigens ben ik een grote fan van windows 8 en windows 8 phone. Het werkt beide heerlijk snel en is prima op elkaar afgestemd.
@foekie

Jijzelf en de rest van de Windwos 8 gebruikers, vormen maar 5 procent van de computers op Internet. 85 procent van de internet gebruikers zit op Windows XP, Vista of 7.

Zie je het verschil, jij behoort tot een hele, kleine minderheid maar dat is waar Microsoft zich kennelijk op richt, die graag een inovatief product wil hebben. De andere 85% van de klanten is geirriteerd en koopt geen Microsoft producten meer, totdat ze de klassieke menustructuur toevoegen. Het grootste gedeelte van de markt is helemaal niet zo gericht op inovaties.

Microsoft heeft zich een nieuwe rol gegeven, van grootste leverancier, wellicht zelfs monopolist, wordt ze op termijn een invatieve, niche-speler. En het maakt ze niets uit, ze willen zich toch al meer gaan richten op een rol als devices leverancier.

Kennelijk verwacht Microsoft dat Windows / Office op termijn te weinig gaat opleveren en willen ze liever de nieuwe Apple worden.
Ben ik dan bij de groep die innovatief wil zijn? Ik denk persoonlijk van niet, maar ik ben niet iemand die vies is van een verandering.

Ik gebruik de metro interface overigens wel. Waarom? Omdat ik van mening ben, tegen alle kritiek op internet in, dat het metro start menu ontzettend geordend is, iets wat ik bij de windows 7 start absoluut niet had.

Overigens gebruik ik geen charms bar en geen apps, met uitzondering van de ingebouwde chat app. Die werkt prima.

Naast windows 8 ben ik fanatiek linux gebruiker en ook dit zelfde patroon zagen we bij de unity interface van ubuntu. Op internet waren zo ongeveer rellen vanwege de nieuwe interface. Zie hier hetzelfde gebeuren bij windows - ik refereer naar gewoontedieren.

Ik sluit me bovendien aan bij Tourmaline. Windows 8 heeft enorme verbeteringen t.o.v. windows 7 en dan met name in de core. De UI shell praten we even niet over.

Uiteindelijk blijft het toch allemaal een kwestie van smaak, gewenning en prefereren. En daar valt niet over te twisten :)
Dat is allemaal goed en aardig maar dat wil niet zeggen dat windows 8(.1) niet beter zou zijn dan windows xp of windows 7...

Veel mensen zijn bang voor verandering en ik wist sinds windows 8 RC wat de tekortkomingen waren en die heb ik er meteen na de launch van windows 8 uitgehaald of omzeilt via tooltjes.

Windows 8 werkt snel en soepel, 8.1 wordt nog wat soepeler.

Onder de kap zijn veel dingen beter dan windows 7.

Nee, windows 7 is NIET beter omdat windows 8 metro heeft. Beide werken goed(desktop en metro) als je ze nodig hebt. Een druk op de knop van desktop naar metro en terug.

Desktop gebruik ik voor hardcore werk en metro vooral voor nieuws e.d.
Als mensen bang voor verandering zijn, zoals jij stelt, dan hadden nooit zoveel mensen een iPad of Android tablet gehad. Een van de grondbeginselen van Marketing is, is dat je levert waar de klant om vraagt.
De term 'beter' is subjectief. Betamax en Video 2000 waren ook 'beter', althans technisch superieur aan VHS videobanden. De markt bepaalt en Microsoft speelt op dit moment een zeer risicovol spel. Ze hebben de smartphone markt verloren, de tablet markt betreden ze rijkelijk laat en daarbovenop laten ze alle kritieken die ze van hun trouwe desktopgebruikers krijgen, links liggen.
Als ik Microsoft aandelen had, zou ik ze allemaal verkopen.
Prism, XBox1, Win8, Technet, certificering, alleen maar klote management beslissingen, de een na de ander. Ik ben niet tegen Microsoft, maar het bedrijf begint me wel mateloos te irriteren.
En mijn desktop is leeg en het startmenu is georderd. Dat betekent dat IK bepaal wat er wel of niet in/op staat (alleen die pokke adobe reader updater plaatst elke keer weer een shortcut terug)
Er is een reden dat mensen programma's als Fences en WindowsBlindes gebruiken. Ze willen het OS naar hun eigen hand zetten. En als je dan opeens niet meer kan werken zoals je voorheen jaren (en jaren en jaren) hebt gewerkt, dan kan je net zo goed overstappen naar MacOS of Ubuntu.

[Reactie gewijzigd door amatoer op 2 juli 2013 22:52]

Goede review, kijkt lekker weg. Twijfelde van de week om de 8.1 preview te installeren. Maar als ik zo kijk voegt het voorlopig nog vrij weinig toe.
Toch verbazingwekkend dat Microsoft nu een feature toevoegt dat het makkelijker maakt voor gebruikers om alle nieuwe windows 8 functionaliteit zo veel mogelijk te ontwijken.

Dat geeft toch wel aan hoe slecht die nieuwe functionaliteit was en is in termen van klanttevredenheid.

Dat kan ook werkelijk alleen maar bij Microsoft. Ik heb nog nooit Apple en Linux gebruikers enthousiast zien worden vanwege een feature die het mogelijk maakt om alle recent toegevoegde functionaliteit te ontwijken.

Mijns inziens is Microsoft nog altijd de weg kwijt en heeft het weinig benul van wat de consument nu echt wil. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. De klant wil stabiliteit, snelheid, compatibiliteit, eenvoud en het gebruiksgemak van een goed doordachte vertrouwde interface.

Deze krampachtige manier van pushen van functionaliteit doet me denken aan de integratie van IE toen microsoft te laat doorhad dat de wereld veranderde.

Maar goed dat MS geen auto's maakt. Dan zat het stuur bij elke update weer voor een andere stoel. NFI.
Niet geheel waar natuurlijk, voor Desktop gebruikers zal het inderdaad zo zijn dat klanten erg ontevreden waren; dit geld niet voor tablet gebruikers. De interface (metro) is ontworpen voor touch bediening. Imho is het wel erg kort door de bocht Microsoft er zo van langs te geven. Microsoft heeft immers de PC populair gemaakt, nieuw features zullen niet allemaal even goed aansluiten op het publiek, maar zonder dit te pijlen kom je nergens.
Niet geheel waar natuurlijk, voor Desktop gebruikers zal het inderdaad zo zijn dat klanten erg ontevreden waren; dit geld niet voor tablet gebruikers. De interface (metro) is ontworpen voor touch bediening. Imho is het wel erg kort door de bocht Microsoft er zo van langs te geven. Microsoft heeft immers de PC populair gemaakt, nieuw features zullen niet allemaal even goed aansluiten op het publiek, maar zonder dit te pijlen kom je nergens.
Heel simpel, had dan opties voor oude start menu erin gelaten voor desktop. Deze functie weghalen heeft helemaal niks te maken met tablet, kon MS net zo goed erin laten en voor tablet uitschakelen.

Gaat erom dat MS nieuwe interface wilde opdringen in mom van wij weten beter hoe jij jou computer gebruikt, wij weten dat mensen steeds meer vast pinnen en daarom halen we bij iedereen start menu weg. MS wist het beter dan wij de gebruiker.

Win 8 is helemaal niet speciaal voor touch gemaakt, heeft wel verbeterde ondersteuning gekregen maar was gewoon ook bedoeld voor computers zonder touchscreen, heeft gewoon 100% ondersteuning voor muis en toetsenbord, en denk dat meerderheid van de tijd gebruikt zullen worden.

MS moet vooraf eerst gaan luisteren naar haar klanten, en kijken wat ze willen, en niet iets opdringen en dan achteraf wel gaan luisteren, hoop dat ze iets geleerd hebben van dit gestuntel.

Helaas veranderd 8.1 niks aan het probleem, nog steeds geen start knop, is nog steeds hetzelfde als voorheen alleen is er nu icon, windows startknop is het niet in ieder geval. Is metroknop en geen strartknop!

Waarom kijken ze niet naar al die applicaties die het oude startmenu terug toveren, als er zoveel aanbod ontstaat in korte tijd zal er ook grote vraag naar zijn, dat is dus wat de klagende mensen willen, oude vertrouwde startmenu, geef ons gewoon optie om die terug te krijgen, dat wilt men.
De waarheid zit in het midden!
Wat is er mis, het is gewoon heel anders.
Dit houd in vooral voor de hardcore gebruikers die zwaar gewent zijn aan routine en de manier van werken met de conservatieve manier. Meteen voor blok gegooit worden.

Dus het probleem is dat gross van bevolking niet zo adoptief is en er heel snel ook og een de brui aangeeft. Geen doorzettings vermogen.

Je hebt bij zoon extreem OS UI overhaul toch wel aardig wat tijd nodig voor enige gewenning. Ik ook.

Nou is het zo dat desktop gebruiker voor die conservatieve niet op deze touchscreen based UI zaten te wachten en dat dit geforceerd wordt.

Zelf ook ngal wat gewenning nodig, maar nu start ik W8 ipv W7. Ik begin al wat te wennen er aan. Voor mij is W8.1 meer iets voor DX11.2 binnen te krijgen.
Ze komen vooral de desktopgebruikers tegemoet.

Maar ik snap nog steeds niet waarom ze niet voor aparte profielen/voorkeuren hebben gekozen. Net als de netwerkinstellingen; thuis, werk, openbaar. Had daar gewoon 2 profielen van gemaakt; desktop, tablet/phone.

Automatisch geselecteerd tijdens de installatie met eventueel een wizard naderhand om specifieke zaken aan -en uit te zetten. Nu staat alles nog steeds overal en nergens.

Die gelijke wallpaper bijv. is een goede zet, maar had het dan voor desktop gebruikers zo gemaakt dat de shortcuts op het bureaublad ook nog steeds geblurred zichtbaar zijn op de achtergrond, wanneer je op het startscherm zit.

't zijn de kleine dingetjes..

[Reactie gewijzigd door Pendaco op 2 juli 2013 12:58]

Misschien een domme opmerking van mijn kant maar:

Bij mij draaien de apps, uit de Windows store niet real-time door in de achtergrond.
Kan dit ergens worden aangezet en anders mag ik hopen dat het wel in 8.1 komt.
Want dit werkt voor geen meter zo; als ik op 1 app klik om hem op te starten en vervolgens terug ga naar mijn browser om nog even Tweakers.net te raadplegen; om vervolgens in de app te kijken, moet hij alsnog inladen want dit doet hij niet in de achtergrond. Enorm tijdrovend en frustrerend.

Daarnaast mogen ze de app-support ook wel eens nodig verbeteren aangezien b.v. Skype en Uitzending gemist gewoon niet werken op mijn laptop!


Ook meen ik ergens gelezen te hebben dat ze een nieuwe opslagtechniek o.i.d. gingen hanteren waardoor bepaalde Windows 8 bestanden kleiner zouden gaan worden. In hoeverre wordt hierdoor W8.1 kleiner na installatie dan Win8 of is dit te verwaarlozen?
Dat is de bedoeling juist behalve als het music app is of iets wat het nodig is gaan apps in suspended mode zodra je die scherm niet actief hebt.
Maar waarom zou ik nu eigenlijk upgraden van Windows 7 naar Windows 8 (8.1) ?
Moet daar direct een reden voor zijn dan?
Het is in de computerwereld vrij gebruikelijk om 1 a 2 generaties over te slaan tussen iedere upgrade.
Zowel bij hardware als bij software gaat dat vaak op. Als je nu een Ivy Bridge-PC hebt, hoef je nu ook niet meteen aan de Haswell.

Zo zie ik het ook met Windows 7/8. Voor mensen die al op 7 zitten, is het niet direct zinnig. Maar mensen die nog op XP zitten, en in iets mindere mate Vista, beginnen toch langzaam maar zeker wat achter te lopen, en in dat geval kun je het beter omdraaien: Waarom zou ik dan nog naar Windows 7 gaan, als ik meteen de stap naar 8 kan maken?
Voor hetzelfde geld (of zelfs iets minder, meen ik), heb je dan een paar jaar langer support, en je hebt ook de beschikking over nieuwere technologieen, zoals bv DX11.2 en apps in de Modern UI. Ook al heb je het niet direct nodig, is het wel meer future-proof.
Ik zie het nut niet in van de nieuwe "startknop", hij staat daar zelfs lelijk. Ik hoop dat je hem kan uitzetten.
Volgens mij is dat mogelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*