Door Jeffrey van Maurik

iOS 7

11-06-2013 • 16:59

37 Linkedin

Apple kondigde maandagavond iOS 7 aan. De fabrikant claimt dat het de grootste verandering aan iOS is sinds de eerste iPhone. Maar is dat ook zo? Tweakers gaat hands-on met de eerste bèta op een iPhone 5. Bij deze video hoort ook een geschreven hands-on.

Reacties (37)

Wijzig sortering
De experts hier hebben toch een hele andere mening. Hier wordt het keurig met de grond gelijk gemaakt, en terecht:

http://www.theverge.com/a...of-ios-7-simply-confusing
Anoniem: 499360
@Smithers.8311 juni 2013 23:43
andere experts hemelen het dan weer op. Het doel van Apple is dus geslaagd. Iedereen praat over iOS en elke eigenaar van een concurrente smartphone beweert bij hoog en laag dat het design van zijn model is gepikt. Dat is ook niet verwonderlijk vermits alle modellen van de concurrenten zich op het iPhone model hebben gebaseerd? Grappig dat dat nu dus echt wel heel duidelijk wordt.
Als iemand die ios al jaren niet prettig vind werken, lijkt mij dit een stap in de goede richting.

De vorige UI vond ik een overdaad aan eenheidsworst en voorgeschreven architectuur. Gebruikers hoeven heus niet zoveel bij de hand gehouden te worden, ik wil vooral snel en zonder poespas bij al m'n functies kunnen. Apple heeft daarbij hier goed afgekeken van Android met de swipe van onderen voor instellingen.

Ik zou deze ook graag in Android aan de andere kant van m'n scherm hebben, waar Apple deze nu heeft gestoken. Alleen het homescreen en het instellingen menu zou ik toch nog graag anders zien, voordat ik een overstap zou overwegen.

De nieuwe stijl zonder de shading en gradients vind ik persoonlijk mooier dan wat ze hadden en ze zijn hier in in doorgeschoten zoals Microsoft dat heeft gedaan.

Alleen nu vraag ik mij met T.net mee af of dit nu werkelijk is wat ios gebruikers werkelijk willen. En of dat ook wel zou moeten, Apple is immers al een tijd geen marktleider meer, misschien moeten ze juist proberen om ook de niet ios gebruiker aan te spreken hiermee.
Ik zou deze ook graag in Android aan de andere kant van m'n scherm hebben, waar Apple deze nu heeft gestoken. Alleen het homescreen en het instellingen menu zou ik toch nog graag anders zien, voordat ik een overstap zou overwegen.
Hoewel ik me voor kan stellen dat het je voorkeur geniet, omdat het op die manier iets makkelijker toegankelijk is als je je telefoon in één hand hebt (je hoeft dan niet met je duim helemaal naar de bovenkant van het scherm), lijkt me dat op de meeste Android toestellen erg onpraktisch. Veel (ik zou zeggen de meeste, maar eerlijk gezegd is dat een gevoel), voornamelijk high-end, toestellen van Android hebben namelijk touchknoppen onder het scherm. Als je dan iets van onderen omhoog moet slepen, ga je onherroepelijk een keer op de home of terugknop drukken terwijl je dat niet wilt.

Het kan dus alleen werken als je kunt kiezen waar hij vandaan moet komen, of de telefoons moeten anders ontworpen worden (toch weer fysieke knoppen bijvoorbeeld).
Met een homscreen replacement kun je vaak overal op het scherm naar beneden swipen om de notification bar naar beneden te slepen. Net zoals ik een swipe omhoog, waar dan ook op de homescreens, heb ingesteld om de applicatiebeheer te openen.
in android (jelly bean en ook in ICS met mods) is een swipe van onder naar boven standaard al een functie, namelijk de google now search (voice)
Anoniem: 103465
11 juni 2013 20:03
Allereerst kan ik niet geloven dat men dit uitbrengt. het is zo onsamenhangend , extreem druk en en lijkt wel een atomische reactie van kleurtjes. , kweenie denk dat ze opeens met iets anders komen :)

Het is geheel niet vernieuwend en maakt mijn Blackberry Playbook opeens vooruitstrevend :X

Blackerry Playbook copy (active apps en die open laten staan en dan schuiven naar de apps die je wil met wat hoofd apps als favoriet) en ook wat van BB10 zoals met photo editing in camera en wat van BBM in timeshift zoals calling via wifi/3G. Ook een soort verkrampte overzicht zoals Blackberry heeft in de vorm van de HUB ziet er gewoon niet goed uit in Apple en hierin is Blackberry Beter dan windows en deze laatste wel beter dan Apple. Ook berichten en tijd in het scherm is niks nieuw en zat al vroeger in Blackberry en veel android mobieltjes net als het unlocken van een scherm. Het geeft wederom aan dat Apple 2 jaar achter de feiten zit en dit is ook de reden dat android zo groot is want dat zit ook veel beter in elkaar en is ook veel verder blijkt het nu je deze update's ziet.

O app store is gewoon layout Play store dacht ik eerst.

De gehele configuratiescherm en settingsmenu qua layout lijkt erg veel (te veel) op MIUI Android en je krijgt daardoor ook te maken met verschillende icoontje zoals voor de camera.

De OS zal ongetwijfeld veel lof krijgen maar om eerlijk te zijn ik vindt het oerlelijk en onsamenhangend en ben daar wel blij mee want ios werd met elke update slechter maar dit is niet alleen slechter maar erger. Hulde _/-\o_ Eerste keer na 5 jaar dat ik Apple leuk vindt.

Feit is wel dat Apple geen innovatie heeft en plukt uit de Blackberry en MIUI Android boom en dit als nieuwe en meeste moderne OS neerzet is mooi maar geeft wel aan dat Blackberry OS 10 en Windows dus vooruitlopen op deze ios7.

het commentaar in het filmpje spreekt voor zich "" dit had men veel eerder...." Maar goed in
september zullen ze wel aangeven dat hun OS de Big Bang is in historie en veel i-sheep reviewers zullen de OS de hemel in prijzen.

Nu wachten op Blackberry 10.2 met Jelly bean 4.1. en zal even een nieuwe MP3 streamen naar mijn surround setje (sinead oçonner Nothing compares 2 U) en verder surfen.


review nieuws :
- The design of iOS 7: simply confusing (theverge)
- The new iOS is better and worse all at once
- Apple is showing that it can adapt, borrow, and tweak ideas from the competition but still it's ugly.
- Yet the really substantial, game-changing new features are few and far between (cnet)
- Steve Jobs called 2011 the year of the copycats at wwdc11. Now i have no words for what i saw yesterday

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 11 juni 2013 20:50]

Grappig dat je dat reviews durft noemen. Het is nog niet uit dus hoe kan er dan een review van zijn? En wie een review maakt van een beta om zijn mening te uiten kan je alvast geen expert noemen. Je hebt het dus over meningen en die zijn heel gevarieerd. Naast het hoopje kritiek dat jij citeert heb je dan ook deze meningen:

With iOS 7, Apple gets its mojo back
Apple Has Finally Responded To Samsung
Android Chief Excited To Try Out Apple’s iOS 7 Beta
Jony Ive is the new Steve Jobs: Positively mind-blowing iOS 7 stirs Apple-envy yet again

De paniek in Fandroid land is blijkbaar zeer groot nu duidelijk wordt dat Android het lelijkste OS blijft.
Mwah, ik weet niet, ik vind Android 4.1 en 4.2 best mooi.

Waar ik wel echt een hekel aan heb is de halfslachtige grijze gradients en flauw blauwe knoppen in de vorige iossen, de tekst die van je beeld af loopt in W8 maar toch vooral de iconen van Samsung en HTC.

Android is van zichzelf coherent gestyled, maar Samsung moet zo nodig een walchelijk font gebruiken, nog erger dan comic sans en TW meuk implementeren dat gigantisch afbraak doet aan het geheel.

HTC doet een beetje wat Apple deed, grijze gradients, groene icoontjes, maar ook dat doen ze al 5 jaar lang op dezelfde manier. Bleh.
De paniek in Fandroid land is blijkbaar zeer groot nu duidelijk wordt dat Android het lelijkste OS blijft.
Mening, geen feit.

Overigens als je een Android-toestel niet naar je zin is qua uiterlijk dan pas je het aan, easy as that. Bij Apple krijg je die mogelijkheid niet eens.

Android 4+ is zeer volwassen geworden en voelt erg aan als een geheel qua OS imo. iOS6 overigens ook maar in deze beta van iOS7 voelt het als een samenraapsel van stijlen: de apps zijn 'flat', het command center is half transparant tot 2/3e van het scherm, de icons zijn qua stijl erg verschillend (sommigen alsof iemand even een half uurtje in Photoshop mocht spelen). Ik had juist verwacht dat Apple meer naar jailbreak scene had gekeken, daar zijn zeer mooie oplossingen voor de tekortkomingen in iOS6 (toggles, uitgebreidere notifications, widgets).

Overigens mis ik in iOS7 nog steeds een paar functies die hopelijk nog komen in de final:

- ander toetsenbord kunnen kiezen
- kiezen welke app opent bij een bepaalde actie (ik wil chrome, geen safari)

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 12 juni 2013 13:37]

Het geheel ziet er simpel uit, te simpel ook naar mijn smaak. Ik denk dat als ik me iP 5 daarop laat draaien en je weet niet dat het een toestel is van enkele honderden euro's dat je denk dat ik een goedkoop toestelletje heb.

Verandering moet je niet om de verandering doen, het moet ook wat toevoegen. Ik zie voornamelijk een hoop weggelaten, slechts een paar dingen waar we al zolang om vragen toegevoegd. Maar daarvoor moest de hele layout op de schop ? Ik heb nooit geklaagt over het uiterlijk, vind het prima zo als het is. Nu moet het ineens anders maar dit is niet beter.
Plat, ja TE plat. Ik snap het enthousiasme niet helemaal, of helemaal niet ?!

De aankomende update denk ik toch even uit te stellen, misschien kunnen ze het eerst voorzichtig als een soort optional skin introduceren om te wennen zonder er verder aan te sleutelen. Ik denk dat het idd voor de meeste (gewone) Apple iPhone gebruikers misschien iets te veel in een keer is na zoveel jaar...
Werkt snel en goed heb het vanochtend geïnstalleerd :D heb een developer account :D
Bullshit, werkt totaal nog niet zoals het zou moeten draaien. Er zitten nog heel wat bugs in en de algemene zaken werken al relatief soepel, maar lang nog niet volledig.
Ik heb het gevoel dat ik naar een versie van HTC Sense zit te kijken, of de zoveelste nieuwe versie van Android. Het ziet eruit als een haastklusje wat vooral rommelig overkomt.
Dit is wel de iphone 4 killer ios. Collega had hem er net even op gezet en alles hapert en gaat traag. Kan misschien komen omdat het nog een beta is.
"dinsdag 11e juni".... ;(

Tja, moet ik nu gaan uitleggen dat je hiervoor het filmpje op 2:18 moet bekijken?

[Reactie gewijzigd door torp op 11 juni 2013 18:00]

LOL het duurde effe...ik die tweakers pagina aan het proberen te lezen op die foon...bedoel je gewoon de datum boven het artikel :D
leuke review, bedankt.
Het doet mij denken aan MIUI voor android. Ik vind het ook niet super mooi. Maar misschien kan apple nog het een en ander veranderen.
Het is gewoon een facelift. En dat is jammer want als ze nou eens echt alles op de schop hadden genomen en met totaal nieuwe interface kwamen maar toch een iOS feel. Niet dat ouwe raster van icoontjes. Iets wat Windows al zo lang heeft. Iets wat de concurrentie doet kijken dat het ook anders kan. En dat ze dan weer achter Apple aan lopen.

Maar ik denk dat de rest in opgelucht is. Dat erg veel wordt geleend uit ander OSen. Op zich niet verkeerd maar niet iets wat we van Apple zijn gewend(de laatste paar jaar misschien).

Ik zelf vind er niet veel aan. Te druk naar mijn idee. En volgens mij jagen ze zo de zakelijke gebruiker weg. En zie ik kansen voor WP8 en BB10 op dat gebied. Ligt misschien ook nog even welk besturingssysteem ze hebben op de computers. Maar als dat Windows is, lijkt mij de overstap vrij logisch.

Nee ik denk dat dit een gemiste kans is. Blij dat ik zelf ben overgestapt naar WP8. Ik weet best dat hier ook nog genoeg moet gebeuren. Zo'n controlcentrum zou zeer welkom zijn. Dat gaat waarschijnlijk met de nieuwe update gebeuren.

Voor de die-hard iOS fan zal dit wel even wennen zijn maar denk wel dat er goede vernieuwingen in zitten die de fans wel overhaalt om iOS7 te gebruiken. En als ze nu nog een mooi stukje hardware kunnen neer zetten. Die ook anders dan de 5. Kopen de meeste mensen het wel. Veel van de abbo's van de 4 en de 4s lopen af.

Denk niet dat dit de verkoop boost gaat worden om weer nummer 1 te worden. Maar wel genoeg waarschijnlijk mee te doen in de race. Als het zo blijft natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee