Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Casemodster op de Computex: Femke Toele

06-06-2013 • 15:45

107 Linkedin

Terwijl we op de Computex druk bezig waren met het produceren van nieuws, hands-ons en video's, kregen we de tip dat er een Nederlandse casemodster op de beurs rondliep. Femke Toele, in het dagelijks leven goud- en zilversmid, heeft het tot de finale van de casemoddingcompetitie van ECS geschopt met haar mini-itx-mod 'Little Scratch'. Een paar uur voor de grote finale zochten wij haar op bij de stand van ECS om Little Scratch van dichtbij te bekijken en het verhaal achter de casemod te horen. En natuurlijk waren we ook bij de uitreiking om te kijken of Femke met de hoofdprijs naar huis ging.

Lees meer over de totstandkoming van de casemod in dit forumtopic.

Reacties (107)

Wijzig sortering
als ik heel eerlijk mag zijn vind ik de afwerking, voor een casemodwedstrijd aan de andere kant van de wereld met zulke prijzen, niet heel erg goed afgewerkt. Ik vind het uiterlijk gaaf en de keuzes ook, maar als ik bijvoorbeeld zie hoe de vinnen van het koelblok afgedraaid zijn zie ik dat ze een beetje verbogen zijn bijvoorbeeld. In zo'n league zou ik perfectie verwachten. Ook bijvoorbeeld het ledje wat de geheugen module ingaat; die sleeve is niet perfect afgewerkt net voordat ie de ram ingaat. Of het opruwen van het alu; je ziet zowel diepe als gewone krassen; dat ziet er niet mooi egaal uit. Zo zijn er meer punten waarvan ik denk; jammer.

Maar ik vind het idee wel gaaf en ik ben wel van mening dat simpliciteit het ontwerp alleen maar sterker maakt.

Desalnietemin toch credits dat je zover bent gekomen!

[Reactie gewijzigd door Seesar op 6 juni 2013 16:08]

Idem, beetje zeurderig misschien maar als je naar de voet kijkt ziet je een alu "afdek-kapje" over het aluminium heengaan. Van de zijkant zie je dat de 3 lagen niet even recht zijn en zo zijn er nog wel een aantal opmerkingen, en dan begin ik nog niet over de bekabeling. Aan de andere kant de concurrentie imo is ook een beetje kinderlijk misschien. Voor mij is het dan ook een leuk design/concept maar qua uitvoering zeker nog wel wat ruimte voor verbetering.

Hopelijk dat de volgende versie wederom een mooi design is en dat ze met wat meer ervaring de uitvoering beter kan doen. Misschien dat ze iemand met een achtergrond in fijne mechanica kan aantrekken voor de uitvoering. Ik kon me nog herinneren op de HTS dat op die afdeling de nodige mooie producten werden gemaakt.
Als het allemaal zo makkelijk is, zou ik toch voorstellen om eens mee te doen :-).

Perfectie in afwerking is ook niet alles. Creativiteit weegt zwaar mee in dit soort wedstrijden.
ze had het blok niet af moeten draaien maar een nieuw stuk koper moeten pakken dat zou een heel stuk makkelijker zijn geweest (maar helaas dan wel weer duurder)...

enige verbeterpuntje is dat het pci-e stot onbruikbaar is gemaakt ... had ze die pexi-plaat warm gestookt en er een soort rugvin (zoals bij een vis) uit gedrukt dan had er nog een uibereidingskaart in gepast dat zou de brukbaarheid van dit systeem behoorlijk vergeroten,

en idd kiezen voor een andere coeler mischien was een corsair h55 wel een goede keuze geweest die pomp moet hier perfect tussen passen. en de radiator had prima in het voetje gepast

laatste aanmerking is toch wel de cable management hier een daar zie hele losse lussen met kabels met iets dikker plaatwerk had ze die kabels uit kunnen freesen en tussen 2 platen kunnen leggen dat maakt de wanden wel iets dikker maar zou aan de achterkant gen kwaad moete kunnen sterker nog het zou misschien zelfs een goed idee zijn voor de bestendigheid...

als concept is het in ieder geval gweldig
Laten we niet vergeten dat het de eerste mod was he :)
oh daar ben ik het zeer zeker mee eens, het waren alleen een aantal verbeter punten, ik zei ook al dat het een geweldig concept was, daarmee bedoelend dat het met deze puntjes NOG beter had geweest ...

zowiso is het makkelijk om fouten en verbeter punten te spotten als je er met een geheel onbevooroordeelde (lees frisse) blik naar kijkt...

je hebt het als buitenstaander zowiso een heel stuk makkelijker omdat je een ander perspectief hebt, je hebt er immers niet dagen of weken aan zitten sluitelen.

deze meid heeft gedaan wat mij niet zou lukken en daar verdient ze gigaintisch veel respect voor...
daarom knap gedaan denk dat 95% van de mensen hier het niet eens zullen proberen.. iig gefeliciteerd :)

Ik denk dat de T.net crew ook maar eens bij haar langs moet gaan om te kijken hoe en wat ze precies gedaan heeft om het apparaatje te maken.. Leuk en informatief zal het zijn.. Een keer niet iemand die geeft om uitbreidings sloten maar er naar kijkt alsof het een juweel is die gepolijst moet worden..

Netjes gedaan.. Ben zeker beniewd naar andere mods die ze mogelijk gaat maken.

Ook zal nu wel langzaam aan gesponsord gaan worden door fabrikanten :) zeker een leuke blonde vrouw zal niet misstaan als PR :+
PCI-e slot kun je vast een riser (cable) in plaatsen, een haaks geplaatste uitbreidingskaart staat toch niet, dus je ontkomt daar niet aan.
Precies ja, bij sommige casemod wedstrijden heb ik als leek echt het gevoel: "hier is eigenlijk niks moois aan". Nu na het lezen van Seesar post en terug denkend besef ik wel dat waarschijnlijk de afwerking echt helemaal perfect was, maar aan goed uitgewerkte designs miste het gewoon. Zal denk ik ook wel te maken hebben met de casemod community, want daar is ook gewoon meer een focus op de hardware vaak dan bij iemand die met design bezig is. Neem bijvoorbeeld Femke's ontwerp, het is denk ik geen hoogstandje op design niveau, maar alsnog vind ik het echt zonder twijfel beter op design vlak dan mogelijk iedere andere casemod die ik ooit heb gezien. Ik zie daarom ook echt vreselijk uit naar de nieuwe mods die ze zal maken, want mijn vermoeden is dat ze vanwege de aparte manier hoe ze is ingestroomd in de casemodding community vreselijk veel kans maakt om echt mooi gedesignde mods te maken :D :D :D Dus @Famke: Van harte gefeliciteerd! En hopelijk trek je veel anderen met je mee in je passie zonder dat ze uit een hardware hoek komen :+ :D .

En PS. beledig sieraden niet :P computers zijn net zo goed luxe producten en het uiterlijk van een computer al helemaal. Veel mensen hebben een computer nodig, niemand heeft een casemod nodig (net zoals niemand technisch gesproken sieraden nodig heeft). <- is verder geen serieuze comment :+

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 6 juni 2013 17:11]

zoals ze zegt dit is haar eerste casemod. ze zal vast destijds niet op putjes en krasjes hebben gelet. toch kei gaaf dat deze jongedame tot de finales is gekomen met haar casemod. _/-\o_
dit viel mij ook meteen op!
zeker voor een edelsmid (vakschool schoonhoven?) had ik beter verwacht op dit vlak.
echter is het design ongekend, en is een 100% perfecte afwerking (zoals bijvoorbeeld project white ) naar mijn verwachting veel minder belangrijk bij dit soort wedstrijden.
daarbij heb ik nog nooit zo een design gezien. meestal is het toch een eventueel in- of uitgebouwde computerkast.
congratz met je prachtige eerste mod, en dat er nog vele mogen volgen!
De buildlog op Gathering of Tweakers: ECS Modmen Contest - eerste Casemod
Niet te vergeten trouwens .. Richards build (aka kier) stond ook op Computex op de ASUS stand ;)
https://fbcdn-sphotos-e-a...655655817_487439425_n.jpg
Mooi gedaan. Ik snap alleen het argument niet dat dit nuttig is, en goud of zilver smeden niet, omdat je dan een luxe-object maakt. Dit is dan misschien is dit functionele kunst, maar het blijft kunst. Je hebt het niet nodig om een computer te hebben, het maakt hem alleen mooier. Het nut van zo'n casemod zit er dus nog steeds in dat het mooi is om naar te kijken. Niet zo verschillend van sieraden denk ik.

Wel jammer dat ze je daar dan fat noemen :p
FAT: Femke Agnes Toele, zo noemt ze zichzelf:

http://trongen.home.xs4al...e/ECS_Little_Scratch.html

(incl. case mod proces!)
Mooi gedaan. Ik snap alleen het argument niet dat dit nuttig is, en goud of zilver smeden niet, omdat je dan een luxe-object maakt.
Klopt, daar heb je inderdaad gelijk in. Een compacte PC in zo'n mooie (en dure) behuizing is net zo goed een luxeproduct en voor de meeste consumenten voegt het (op design na) niets toe. Verder erg mooi gemaakt, maar in de praktijk blijft in principe elke casemod als sierraad een luxeproduct.
Anoniem: 16328
6 juni 2013 16:20
Hoeveel geld heeft ze nu gewonnen?
1000 USD contant + 2000 USD aan onderdelen en nog eens 1000 USD voor de publieksprijs...
Een een reisje naar Taiwan off course
Ziet er goed uit...... de CM ;)

Mooi ook, goud -en zilversmid. Ik verwacht altijd oude pijp rokende mannen.

[Reactie gewijzigd door Devroet op 6 juni 2013 15:50]

Anoniem: 513523
@Devroet7 juni 2013 10:48
In mijn ogen ziet de mod er slordig uit. Het is naar mijn mening allemaal net niet strak genoeg. slordig gefreesd metaal net niet strak genoeg. en het ontwerp opzich ziet er maar raar uit.
Ik wil toch ook even mijn zegje doen; ik ben zelf customizer en mijn allereerste - tot mijn eerdere werk - word ook wel eens op internet 'afgekraakt'.

Mensen moeten niet vergeten dat dit ook Femke haar eerste casemod is. Ik vind het er goed uitzien; ja, je vind altijd wel verbeterpunten. En zoals zij zelf in het filmpje (niet direct, tot twijfelend) aangeeft, is dat zij zelf ook wel verbeterpunten ziet.

Oefening baart kunst en je eerste ontwerp verdient vrijwel nooit een schoonheidsprijs als je er later op terugkijkt.

Daarom vind ik het prima dat publiek en buitenstaanders punten aanwijst tot verbetering, maar dan wel met beargumentering en niet simpelweg 'ik vind hem niet mooi' o.i.d. waar zij zelf ook compleet niets aan heeft.

(overigens ben ik binnenkort ook aan de beurt, dus ik zal ook wel wat kritiek gaan verwachten :))

[Reactie gewijzigd door Ricepuppet op 7 juni 2013 12:09]

Eens,
Ontwerp en uitwerking is zeker netjes afwerking helaas minder (goede marketing en het little Scratch noemen ;))

Vanuit een puur estetisch oogpunt vind ik het wel een van de mindere van de vijf finalisten http://en.modmag.net/news...cs-modmen-modding-contest
En zijn er al mooier casemods afgevallen.
Mja maar waar je ook rekening mee moet houden is dat er overal nog wel lucht bij moet kunnen.. In haar CM blaast ze enkel lucht de behuizing binnen via de CPU koeler fan, als haar hele mod luchtdicht strak zou zijn dan zou je volgens mij wel een flink hitteprobleem krijgen. Nù blaast hij mooi al die lucht over het mobo en door de gaten en spleten en openingen weer naar buiten.
Yep, dat is waar ik ook aan dacht. Een heel erg efficiente oplossing: je hebt relatief weinig vermogen nodig, je zit geen loze ruimte te koelen. Ik vind het vooral een slimme en praktische casemod.

Je hebt casemods die proberen een ander object na te bootsen. Bijvoorbeeld een tank, een vliegtuig, etc. Da's leuk en prima ambachtelijk knutselen, maar heeft niets met computers te maken. Je zou het ook kunnen toepassen op een printer of een burostoel, bij wijze van spreken. Er is natuurlijk wel wat te zeggen voor dat soort casemods, maar persoonlijk vind ik ze niets meer met pc's te maken hebben.
Daarom spreekt de casemod van Femke mij juist heel erg aan. En ik gok ook dat dat de reden is waarom ze in de finale terecht is gekomen.
En hoeveel prijzen heb jij gewonnen met je casemods?

Buiten het feit dat het allemaal een kwestie van smaak is, vind ik persoonlijk het merendeel van de andere mods in de compo maar vreemd...tanks en mechs? Er zijn vast al duizenden mech/tank casemods gemaakt.

Ik vind Little Scratch er veel meer uitspringen.

[Reactie gewijzigd door Abom op 8 juni 2013 01:41]

Moet alles superstrak en clean zijn? Dit heeft ook wel wat - een rauw industrieel randje, bevalt me wel!
Dat is juist het hele idee, vandaar ook de naam Little Scratch.
Zou je voor de grap eens in (bijvoorbeeld) Schoonhoven moeten gaan kijken. Bij de zilver opleiding daar lopen ontzettend veel creatieve jonge mensen rond. Femke is daar ook opgeleid.
'k vraag me nou af of iedereen nou enthousiast is om de mod of om 't meisje want zo speciaal is het nou ook weer niet hoor.

cablesleeves niet netjes afgewerkt, sata kabel gewoon eroverheen gepleurd, een 2e fan aansluiting maken maar geen plaats om een 2e fan te plaatsen, de scheve ruimte tussen het moederbord en het aluminium adapter blok, onverzonken boutjes enz. enz.

nouja gefeliciteerd, nu maar hopen dat het een ecs bordje is met fatsoenlijke condensatoren....
Ik persoonlijk kan niet presteren wat F.A.T wel heeft gedaan. Als jij het beter kan dan zien we dat uiteraard graag. Deze casemod zou ik best wel in me kamer willen :)
oh dus als ik kritiek heb op iets dan moet ik het beter kunnen ?
we hebben het hier over de top 5, ingevlogen vanuit nederland en ik mag niet verwachten dat cablesleeves afgewerkt zijn ?

hoeveel mensen hadden kritiek op wielrenners die doping hadden gebruikt, hoeveel van die mensen hebben zelf de tour de france gereden ?
hoeveel mensen hadden kritiek op jan kees de jager, hoeveel mensen zijn er minister van financien geweest ?

ik denk dat een goud/zilver smid wel oog voor detail moet hebben en voor metaalbewerking het juiste gereedschap heeft, lijkt me dan toch dat een kier van bijna een halve cm in de voet toch wel moet opvallen en te voorkomen/op te lossen moet zijn.

het lijkt misschien alsof ik het ding afkraak maar dat is niet zo, want je moet zeker wel fantasie hebben om een origineel ontwerp te bedenken en hem dan ook nog succesvol in elkaar weten te krijgen maar voor een top 5 van een internationale wedstrijd verwacht ik gewoon meer en daarom denk ik ook dat het meer stemmen zijn "omdat het een meisje is" als serieuze mensen die naar details kijken.
de jury kennelijk ook daarom de publieksprijs en niet de hoofdprijs.
Ik ben het met je eens, het concept is vet, mooie mod, maar ik vond de afwerking een beetje tegenvallen. Ik doe het haar niet na :P Maar de afwerking van het aluminium en de heatsink had naar mijn mening veel netter gekund, zeker gezien haar achtergrond als edelsmid ( ik verwacht dan een perfectionist wat betreft details ;) )

Nog steeds chapeau hoor! Voor een eerste mod is deze écht wel gaaf gedaan, maar door de afwerking vind ik het verrassend dat je nu al in de top5 stond van een internationale wedstrijd.

Nevertheless, proficiat met je prijs! Voor een nieuwkomer toch best netjes.

[Reactie gewijzigd door quintox op 7 juni 2013 01:41]

heel erg tof... ik kom niet verder dan een sticker op mijn behuizing
en zelfs die zit scheef :(
Bij 55 seconden afgehaakt. "mijn vriend....."


:+

Nee, superleuk! Gefeliciteerd
Hehe,

Ook wel mooi toen ze er wat termen uit gooide, dacht meteen, als mijn vriendin het daar nou ook eens over had IPV achterhand, dubbele lijnen, buitenbak etc. (bokt meisje :+ ) Dan zou er hier een stuk meer gecasemod worden :P
Bangelijk, des te meer omdat ze er eigenlijk niet mee bezig is. Mijn stem zou ze hebben.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee